digger wrote: Toga nema jer nazalost mejtef nije mjesto za moderno skolovanje posto ne prati (ili ne zeli da prati) brzi razvoj modernih nauka. Hadis ili ne hadis. Isto tako nazalost, i pristup pojedinih arapskih vladara ne pomaze situaciji, a medju njima i "cuvara vjere" u Rijadu. Zato hocu da ti kazem da su tvoja nabrajanja hadisa prazna citiranja, nesto sto samo po sebi je ravno nuli. Ne vodi nicemu. Suplja.
Nacin skolovanja u mnogim islamskim zemljama je za svaku osudu, a sto je jos gore, za sramotu onima koji su religiozno na vrhu i koji nista na tome ne cine. Lakse je dati fetvu protiv Salmana Rusdija da ga ukokaju (ista je skinuta), ali ne protiv nekog nadleznog koji koci skolstvo.
Zasto? Vjerovatno zato sto moderno ne bi odgovaralo vjeri, ili mozda sto odgovorni religiozni vrhovi ne znaju bolje. Nisam siguran, ali vidim da je hitno potreban novi hadis ili ajet za isto.
Sjedi 5!!!!
Upravo ovdje i jeste problem koji sam htio da impliciram, a koji si Ti (namjerno veliko T) jedini ispravno shvatio.
Nije pitanje vjere, i niko ne dovodi vjeru u pitanje.
Problem je u tome sto vjera (u konkretnoj diskusiji Islam) dovodi nauku u pitanje, a pri tome ne nudi niti jedan naucni ili nauci srodan argument da je u pravu.
Poredjenje sa renesansom i prethodnim mracnim srednjim vijekom je upravo ona linija koja podcrtava ranije moje argumente, a koji se jednostavno sublimiraju u mojoj izjavi da se pojave i naucna dostignuca XXI vijeka tumace spoznajama iz VI vijeka.
Onog momenta kad se te prastare spoznaje pokusaju na bilo koji nacin modernizirati i prilagoditi savremenim tokovima, ne nuzno u pitanju nauke, vec svjetovnog zivota npr., tu nastaje problem sa tumacenjem vjere.
Najbanalniji primjer je da li je dozvoljeno zeni u Islamu da radi? Ne mislim da radi po kuci vec u firmama i fabrikama.
Nije! A da li je zena muslimanka koja tako radi, manje muslimanka ili slabiji vjernik, ili dalja od Boga?
E tu je moj prijatelju problem sa tumacenjem Islama u XXI stoljecu.
Pozdrav