Darwin pobijedio Busha

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

Da li podrzavate teoriju evolucije?

Da
52
64%
Ne
21
26%
Nesto izmedju
8
10%

Total votes: 81

DTL

Post by DTL »

digger wrote: Toga nema jer nazalost mejtef nije mjesto za moderno skolovanje posto ne prati (ili ne zeli da prati) brzi razvoj modernih nauka. Hadis ili ne hadis. Isto tako nazalost, i pristup pojedinih arapskih vladara ne pomaze situaciji, a medju njima i "cuvara vjere" u Rijadu. Zato hocu da ti kazem da su tvoja nabrajanja hadisa prazna citiranja, nesto sto samo po sebi je ravno nuli. Ne vodi nicemu. Suplja.

Nacin skolovanja u mnogim islamskim zemljama je za svaku osudu, a sto je jos gore, za sramotu onima koji su religiozno na vrhu i koji nista na tome ne cine. Lakse je dati fetvu protiv Salmana Rusdija da ga ukokaju (ista je skinuta), ali ne protiv nekog nadleznog koji koci skolstvo.

Zasto? Vjerovatno zato sto moderno ne bi odgovaralo vjeri, ili mozda sto odgovorni religiozni vrhovi ne znaju bolje. Nisam siguran, ali vidim da je hitno potreban novi hadis ili ajet za isto.

Sjedi 5!!!!

Upravo ovdje i jeste problem koji sam htio da impliciram, a koji si Ti (namjerno veliko T) jedini ispravno shvatio.

Nije pitanje vjere, i niko ne dovodi vjeru u pitanje.

Problem je u tome sto vjera (u konkretnoj diskusiji Islam) dovodi nauku u pitanje, a pri tome ne nudi niti jedan naucni ili nauci srodan argument da je u pravu.

Poredjenje sa renesansom i prethodnim mracnim srednjim vijekom je upravo ona linija koja podcrtava ranije moje argumente, a koji se jednostavno sublimiraju u mojoj izjavi da se pojave i naucna dostignuca XXI vijeka tumace spoznajama iz VI vijeka.

Onog momenta kad se te prastare spoznaje pokusaju na bilo koji nacin modernizirati i prilagoditi savremenim tokovima, ne nuzno u pitanju nauke, vec svjetovnog zivota npr., tu nastaje problem sa tumacenjem vjere.

Najbanalniji primjer je da li je dozvoljeno zeni u Islamu da radi? Ne mislim da radi po kuci vec u firmama i fabrikama.

Nije! A da li je zena muslimanka koja tako radi, manje muslimanka ili slabiji vjernik, ili dalja od Boga?

E tu je moj prijatelju problem sa tumacenjem Islama u XXI stoljecu.

Pozdrav
DTL

Post by DTL »

avicena wrote:reaktore nisi ni ti a ni ja dorastao da raspravljamo o islamu sa ovdašnjim mufesirima, muhadisima, hafizima, muftijama, muderisima...... :run:
Moj avicena, ima ovdje svjeta koji imaju pojedinacno, vise zavrsenih internacionalnih skola i fakulteta nego sve naveden osobe zajedno.

Jedna od svjetskih mudrosti je da nikad, ali ama bas nikad ne podcjenjujes protivnika u bilo cemu, pa makar to bio i internet forum.

Ne znam da li si im ti dorasao, ali moje godine zivota, iskustvo, skole i bezbroj knjiga iza mene, govore mi da jos uvijek tudjim, a ne vlastitim mozgom percipiras svijet oko sebe, sto je, priznaces, lose i krajnje neproduktivno.

Ujedno ovakav tvoj stav, s druge strane, ukazuje da nisi ni sam siguran u to sto pises i tvrdis, i da je za tebe, problem ovog foruma cinjenica sto izgleda nemas dovoljno istomisljenika, da bi u grupi, bili u stanju odgovoriti.

Pozdrav
sojka

Post by sojka »

reaktor wrote:
sojka wrote:Za Darwina, jer sve zapravo podlijeze evoluciji, koja se ne moze negirati.

Mislim moze, ali bi to bila kobna varka..
:-)

ovaj tvoj post je dokaz o evoluciji...
u pocetku bijase da se teorija o evoluciji ne moze negirati... potom ista evoluira u stanje da je se moze negirati... ali bi to bila varka... samo ne kontam da li je varka negiranje ili evoluiranje :-) :D
Zapravo je tvoj post dokaz o skali unazad u evoluciji...sto stojeci, sto trceci na rukama, sto na rukama...ooop u rikverc.
Zao mi je, ali je tako.
avicena

Post by avicena »

DTL wrote:
avicena wrote:reaktore nisi ni ti a ni ja dorastao da raspravljamo o islamu sa ovdašnjim mufesirima, muhadisima, hafizima, muftijama, muderisima...... :run:
Moj avicena, ima ovdje svjeta koji imaju pojedinacno, vise zavrsenih internacionalnih skola i fakulteta nego sve naveden osobe zajedno.

Jedna od svjetskih mudrosti je da nikad, ali ama bas nikad ne podcjenjujes protivnika u bilo cemu, pa makar to bio i internet forum.

Ne znam da li si im ti dorasao, ali moje godine zivota, iskustvo, skole i bezbroj knjiga iza mene, govore mi da jos uvijek tudjim, a ne vlastitim mozgom percipiras svijet oko sebe, sto je, priznaces, lose i krajnje neproduktivno.

Ujedno ovakav tvoj stav, s druge strane, ukazuje da nisi ni sam siguran u to sto pises i tvrdis, i da je za tebe, problem ovog foruma cinjenica sto izgleda nemas dovoljno istomisljenika, da bi u grupi, bili u stanju odgovoriti.

Pozdrav
Može biti da je neko završio za atomskog fizičara u Americi, neko za magistra ekonomije u Austriji.......i da li takvi svi zajedno mogu dati kvalitetan odgovor vezan za tumačenje određenog kur'anskog ajeta ako su ateisti koji nisu proučavali u ovom slučaju islam. Riječ je o stručnosti. To bi bilo kao kada bi oni koji su studirali isključivo teologiju raspravljali o proizvodnji el. energije i nuklearkama....
Ja se mnogo ne razmećem svojim znanjem o vjeri....više su to citati stručnijih zbog čega mi se često zamjera, a što se tiče kvantiteta istomišljenika na ovom forumu nema veze sa kvalitetom mog ubjeđenja.
Dalje kažeš....
Problem je u tome sto vjera (u konkretnoj diskusiji Islam) dovodi nauku u pitanje, a pri tome ne nudi niti jedan naucni ili nauci srodan argument da je u pravu.
......vezano valjda za TE. Kako se može ustanoviti starost određenog fosila?A kako starost Zemlje? Poziva se proces koji traje milijarde godina.
Libi je za ovaj postupak 1960. godine dobio Nobelovu nagradu za hemiju:
http://www.cps.org.yu/Cks2/cks203e.html

ili

http://www.cps.org.yu/Cks6/cks6.html

Ima još. Koji naučnici su u pravu?
sojka

Post by sojka »

Teorija=> praxa=>dokazivost, funkcionalnost

Nego, meni je zanimljivije pitanje zbog cega toliko interesovanje za vjeru i propagiranje povratka u rel. institucije?
Od cega to treba skrenuti poglede?
8-)
avicena

Post by avicena »

sojka wrote:Teorija=> praxa=>dokazivost, funkcionalnost

Nego, meni je zanimljivije pitanje zbog cega toliko interesovanje za vjeru i propagiranje povratka u rel. institucije?
Od cega to treba skrenuti poglede?
8-)
Tu metodu koriste i kritičari TE. Postavio sam već desetke linkova.

U vezi pitanja. Možda još živiš po inerciji predhodnog političkog sistema koji je marginalizovao religiju pa ti je sada malo neobično. U demokratskom svijetu se na to ne ibrete.
Pogled se ne smije skretati.
Poslanik saws. je rekao:
"Ko od vas vidi neko zlo, neka ga otkloni rukom, a ako ne može, onda jezikom, pa ako ne može, onda neka prezire srcem, ali to je najslabiji iman." (Muslim)
sojka

Post by sojka »

Ne razumijem tvoj posting, niti na osnovu cega si doveo te zakljucke.
:?

Na Zapadu upravo i vlada pojacani apel i poziv ka putu vjere.
Pitam sta stoji iza?
Znamo li sta znaci ukidanje Darwinove teorije, neoborive, mozda savrsenije uz pomoc danasnjeg stadija nauke, sigurno "finije"..?

Sta bi predstavljalo da Amerika napravi tu gresku, nevezano za to sto bi se kao virus "nametnulo" Evropi?

Kada se obicno vracamo pojacano u vjerske ustanove?
digger

Post by digger »

DTL wrote:Sjedi 5!!!!
....Nije pitanje vjere, i niko ne dovodi vjeru u pitanje.
Kod avicene sam zadnja propalica (1) a ti mi dade peticu. Avicena, eat your heart out: ja sam u prosjeku 3.0! :D
danas

Post by danas »

digger wrote: Kod avicene sam zadnja propalica (1) a ti mi dade peticu. Avicena, eat your heart out: ja sam u prosjeku 3.0! :D
evo da ti popravim prosjek -- i kod mene imas A! :D :D :D
pitt

Post by pitt »

danas wrote:
digger wrote: Kod avicene sam zadnja propalica (1) a ti mi dade peticu. Avicena, eat your heart out: ja sam u prosjeku 3.0! :D
evo da ti popravim prosjek -- i kod mene imas A! :D :D :D

Kod mene A-.....samo radi godina :D:D:D:D
avicena

Post by avicena »

digger wrote: Kod avicene sam zadnja propalica (1) .....
Otkuda to da me uvijek pogrešno skontaš?
danas

Post by danas »

avicena wrote: Otkuda to da me uvijek pogrešno skontaš?
nemoj me pogresno shvatiti -- ali kada bi malo manje citirao, a malo vise govorio iz svoje glave... mozda bi nam bilo lakse da skontamo sta tacno mislis... :roll:
avicena

Post by avicena »

danas wrote:
avicena wrote: Otkuda to da me uvijek pogrešno skontaš?
nemoj me pogresno shvatiti -- ali kada bi malo manje citirao, a malo vise govorio iz svoje glave... mozda bi nam bilo lakse da skontamo sta tacno mislis... :roll:
Nije valjda da nema mojih rečenica koje izražavaju moj stav. Citati su samo potkrjepljivanje. Sama kritika mojih stavova upućuje da da postoji nekakvo mišljenje koje zastupam ili .....
danas

Post by danas »

avicena wrote: Nije valjda da nema mojih rečenica koje izražavaju moj stav. Citati su samo potkrjepljivanje. Sama kritika mojih stavova upućuje da da postoji nekakvo mišljenje koje zastupam ili .....
pa znam, ali kada samo stavis citat ili link i nista drugo, onda onaj sa kojim disutujes moze lako da pomisli da ga smatras nistavilom (ocjena 1) nedostojnog direkne komunikacije... :roll:
avicena

Post by avicena »

danas wrote:
avicena wrote: Nije valjda da nema mojih rečenica koje izražavaju moj stav. Citati su samo potkrjepljivanje. Sama kritika mojih stavova upućuje da da postoji nekakvo mišljenje koje zastupam ili .....
pa znam, ali kada samo stavis citat ili link i nista drugo, onda onaj sa kojim disutujes moze lako da pomisli da ga smatras nistavilom (ocjena 1) nedostojnog direkne komunikacije... :roll:
Jest da je bilo i takvih postova (bez namjere nipodaštavanja sagovornika), ali nisu pravilo jer ih ima i mixanih, a i bez citata.
Last edited by avicena on 24/08/2005 22:00, edited 1 time in total.
sojka

Post by sojka »

I dakle Avicena gdje smo ono stali?
avicena

Post by avicena »

sojka wrote:I dakle Avicena gdje smo ono stali?
Vjerovatno si gledala dokumentarce u kojima se analizira čudo zvano Amerika i dobar dio analitičara vezuje Ameriku za zapadno rimsko carstvo. Možda se plaše krize morala, a koja je urušila i tu moćnu imperiju.
sojka

Post by sojka »

Amerika mi je bezveze, the land of junk food.
DTL

Post by DTL »

avicena wrote:
sojka wrote:I dakle Avicena gdje smo ono stali?
Vjerovatno si gledala dokumentarce u kojima se analizira čudo zvano Amerika i dobar dio analitičara vezuje Ameriku za zapadno rimsko carstvo. Možda se plaše krize morala, a koja je urušila i tu moćnu imperiju.
Hajde da se vratimo na pocetak.

Nudi li i jedna vjera (od danas vazecih monoteistickih) odgovore na naucno dokazane procese?

Nudi li i jedna od tih istih vjera, mladim ljudima odgovore na dileme, koje je donio XXI vijek:

1. abortus i planiranje porodice,
2. vjestacko zacece,
3. eutanazija,
4. homoseksualni brakovi,

(iako osobno mislim da su ovo nametnuta pitanja)

ili bolje:

da li je ispravno i pred Bogom (bez obzira na ime) cisto da ja koji sam na patnji svog naroda postao predsjednik ili vjerski poglavar, ili mocni biznisman, svoje dijete saljem u skupe skole (uglavnom katolicke i protestantske ili luteranske) na tom odvartnom Zapadu.

Nasuprot tome, djeci tih na cijoj sam nesreci postao neko i nesto, svojim radom i pricom, nudim samo nazadovanje, ispodprosjecnost i uglavnom nistavilo, kao perspektivu.

U sustini, koliko vjera tumacena onako kako se tumaci u svakodnevnici oko nas, bez obzira na Darwina i Busha, daje odgovore na dileme mladih ljudi koji grade svoj put u zivot?
danas

Post by danas »

@DTL:

ja licno smatram da vjera (bilo koja) ne nudi nikakve odgovore, pa cak ni one najosnovnije. obicna moralna pitanja (i odgovori) su svakako postojali i bili su diskutovani mnogo prije pojave monoteistickih religija. o nauci necu ni da diskutujem, jer da je religija dominantna, mi bismo i dan-danas vjerovali da hodamo po ravnoj zemlji. ali i dalje ostavljam slobodno pravo izbora svakome da vjeruje sta hoce i da zivi kako hoce, dokle god ta shvatanja i principe ne namece drugima. ali upitno je koliko religija (ili religioznih osoba) je to zaista i sposobno uciniti. pogledajmo bush-a -- sa kojim je ova tema i zapoceta.

sa druge strane, smatram da je povecana "religioznost" koju mozemo da vidimo u mnogim drustvima sirom planete posljedica sve kompleksnijeg zivota, u kojem mnogi ne mogu da se snadju niti da pronadju sebe. moderni tokovi lako ostavljaju dosta ljudi "sa strane", i oni se osjecaju marginalizivanima -- trazeci utjehu, potvrdu i 'objasnjenje' u religiji. zajednicka osobina svih monoteistickih religija je da su u najboljem slucaju staticne, jer svakako ne gledaju naprijed, vec nazad -- uvijek se "vracajuci izvornim tekovinama"... samim tim, progres -- bilo koje vrste -- je tesko ostvarljiv.
sojka

Post by sojka »

To vi najbolje znate. Sigurna sam da vi ulivate vjeru buducim narastajima.
sojka

Post by sojka »

Danas uletila si malo prije mene..moj post se nije na tebe odnosio ;)
danas

Post by danas »

sojka wrote:Danas uletila si malo prije mene..moj post se nije na tebe odnosio ;)
znam. 8-)
List

Post by List »

Hm, ali teorija evolucije nije nikakvo otkrice.
Sama rijec kaze. Teorija/hipoteza/pretpostavka. Darwin je pronasao zivotinju koja anatomski najvise lici na covjeka i pretpostavio da bi moglo biti da je covjek nastao od majmuna. Ali, nikada nisu pronadjeni validni i pouzdani dokazi koji bi iz "teorija evolucije" izbacili >teorija< i potvrdili da je covjek doista evoluirao od majmuna do onoga sto zovemo homo sapiens.

Teorija evolucije jeste ponudila odredjene argumente. Ali nedovoljne da bi ta teorija postala cinjenica.

Meni je tesko povjerovati da je covjek nastao od zivotinje ili parenjem nekoliko razlicitih zivotinjskih vrsta.

Mislim da nauka nikada nece pronaci odgovore na odredjena pitanja.
Kako je nastao Svemir?

Zasto je nastao Svemir?

Ima li ista izvan Svemira?

Kojim procesom je nastala planeta Zemlja?

Kojim procesom je nastao Covjek?

Kako popraviti unistenu kicmenu mozdinu?

Kako odstraniti tromb koji se nalazi duboko unutar mozga a vratiti operisanog covjeka normalnom zivotu?

I jos mnogo toga......

Svi odgovori na ova pitanja bit ce samo "odgovori".
Teorije/hipoteze/pretpostavke.
Ni u Bozjim objavama nije receno kojim procesima je nastalo sve ovo sto vidimo. Mada u Bozjim objavama kao i u nauci postoje odredjeni argumenti.

Mislim da ce naucnici tesko doci do tako znacajnih odgovora.

Meni je prihvatljivija teorija da su nas ljudi sa drug planete donijeli i ostavili ovdje po kazni dok se ne poubijamo medjusobno nego da je sve samo od sebe nastalo. Hemijskim i drugim procesima. :D I da izvan nama vidljivog dijela Svemira nema nikoga i nicega. 8-)
avicena

Post by avicena »

DTL wrote:
Nudi li i jedna vjera (od danas vazecih monoteistickih) odgovore na naucno dokazane procese?
Kada je islam u pitanju, da se ne ponavljam, postoje moji postovi gdje sam citirao ajete i hadise koji postavljaju kao imperativ proučavanje Božijih zakona u prirodi. Kur'an nije udžbenik fizike, biologije, hemije... Kur'an je Uputa koja od nas traži proučavanje, studiranje što nam je jedna od misija u ovome životu i prihvatanje naučnih činjenica, onoga što su već aksiomi, ali kada su teorije u pitanju trebamo na njih gledati sa rezervom. Mnogi koji su proučavali Kur'an tvrde da je u suglasju sa naukom i nigdje npr. ne piše da je Zemlja ravna ploča nego svojim vokabularom aludira na njen okrugli oblik (ponavljam se):

http://www.kuranbrowser.com/kom_for_sub.asp?tipID=15

http://www.miraclesofthequran.com/perfe ... 2.html#270
Nudi li i jedna od tih istih vjera, mladim ljudima odgovore na dileme, koje je donio XXI vijek:

1. abortus i planiranje porodice,
2. vjestacko zacece,
3. eutanazija,
4. homoseksualni brakovi,
Imaju moji postovi i o ovome, već smo polemisali.
Islam nije protiv abortusa i vještačkog začeća, ali postoje određene granice i pravila. Protiv je homoseksualnih brakova, a što se tiče eutanazije ,iskreno, ne znam da li je zabranjena ili je predmet rasprave. Svaki dan možeš čuti da je izašla neka knjiga nekog teologa koja tretira islam u sadašnjici i to ne sa ciljem da vjeru prilagodi vremenu nego da da smjernice čovjeku u situaciji kada je u dilemi da li je nešto OK ili ne, naravno bazirano na Uputi.

Kada je sticanje znanja u pitanju, dovoljno je prelistati Historiju Arapa od recimo Filipa Hitija pa ćeš vidjeti da su Arapi neposredno poslije primanja islama doživjeli preporod služeći se naučnim dostignućima susjednih nemuslimanskih naroda i dugo vremena prednjačili u raznim naučnim oblastima u odnosu na ostatak svijeta. Zašto bi bio problem da muslimani studiraju po Zapadnim Univerzitetima i nisam čuo da je neko od bosanskih vjerskih lidera imao nešto protiv toga, šta više.
Ne razumijem ko je od uleme profitirao na patnji svog naroda. Reisi i muftije su postojali i primali plate i u vrijeme Tita.
Post Reply