Dan poslije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dinaraaa

#1 Dan poslije

Post by dinaraaa »

Pošto ima jako kvalietnih filozofa ovdje volio bi da mi ketko kaže svoju viziju života ovdje Dan poslije.
Srpski entitet je gotovo etnički očišćen preko 95 % znači Srbi u apsolutnoj većini i na svaki način i javno i tajno rade na osamostaljenju, htjeli to ili ne to će se desiti kad tad pitanje dana.
Eh sad kakav bi bio ili kakav će biti ovdje život da li bi ovaj prostor opstao , da li bi bili zavisni od R.S.-a da li bi morali njima plaćati dadžbine za npr. transport struje ili čega još, da li mogu postavljati neke nemoguće uvijete za prelazak preko teritorije R.S.
Da li bi realno gledajući bili u mogućnosti da samostalno funkcioniramo, što je to značajno u posjedu Federacije da bi mogla u praksi postojati.
Control panel

#2 Re: Dan poslije

Post by Control panel »

da nam se takve stvari nebi desile trebamo istrajati u nasoj borbi za cjelovitu i neupitnu BiH.
jedna tamo

#3 Re: Dan poslije

Post by jedna tamo »

ljudi ovo niko normalan u BIH neželi..ali šta stvarno ako se desi.... :-?
neznam borit se...svi se trebamo udružiti, čovječe pa mi ćemo biti zadnja rupa na sviralu ako nam se to desi...
iz dna duše

#4 Re: Dan poslije

Post by iz dna duše »

dinaraaa wrote:Pošto ima jako kvalietnih filozofa ovdje volio bi da mi ketko kaže svoju viziju života ovdje Dan poslije.
Srpski entitet je gotovo etnički očišćen preko 95 % znači Srbi u apsolutnoj većini i na svaki način i javno i tajno rade na osamostaljenju, htjeli to ili ne to će se desiti kad tad pitanje dana.
Eh sad kakav bi bio ili kakav će biti ovdje život da li bi ovaj prostor opstao , da li bi bili zavisni od R.S.-a da li bi morali njima plaćati dadžbine za npr. transport struje ili čega još, da li mogu postavljati neke nemoguće uvijete za prelazak preko teritorije R.S.
Da li bi realno gledajući bili u mogućnosti da samostalno funkcioniramo, što je to značajno u posjedu Federacije da bi mogla u praksi postojati.
Zahvaljujući Bošnjacima i malom broju Hrvata (ima i njih), RS nije 95% "čista" od Nesrba. Taj procenat je niži.
Tako, sve dok oni žive ili preživljavaju tamo, ne brini za sebe kako ćeš prelaziti preko granice i transportovati robu, energiju i ljude.
Ima povratnika više nego što nekima odgovara, jer ima na sve tri strane onih kojima povratak ljudi na svoje ne odgovara, ALI SE TO IGNORIŠE, namjerno ili nenamjerno, ne znam.
Žilavi su ti povratnici, niti su ih spriječili Srbi da se vrate,, niti skeptici iz "njihovog" naroda, bore se, samo oni znaju kako, ali se ne odriču BiH u njenim stvarnim granicama i prkose onima koji bi je podijelili na dvije-tri avlije ili bi je se lako odrekli.
Oni su stvarni borci za BiH- Ne mislim pri tome samo na povratnike Bošnjake, koji su najbrojniji, nego i Srbe i Hrvate koji se vraćaju u krajeve gdje njihovi narodi nisu većina.
samo malo

#5 Re: Dan poslije

Post by samo malo »

Meni se cini da nije samo RS etnicki cista, ako u Sarajevu ima preko 90% Bosnjaka, kakvo je stanje tek u Zenici, Visokom, Bugojnu, Zavidovicima i tako dalje.

Nista bolje nego u RS-u.

Haj sad, "oni su otisli sami..."

Niko od dobrog ne bjezi.
hocunecu

#6 Re: Dan poslije

Post by hocunecu »

pa nisu mogli i ostati u Sarajevu i istovremeno po brdima i rusit to isto Sarajevo :roll:
jedna tamo

#7 Re: Dan poslije

Post by jedna tamo »

ovdje treba uzeti jednu činjenicu u obzir!
srbi jesu otišli, ali mnogima se nije išlo....i TAD! je bio ključni momenat sve bi sada drugačije bilo, da su pravi sarajevski srbi ostali, bilo bi bolje i nama i njima...a Dodo nebi imao tako čistu RS jer bi onda muslimani ostali u RS-u a ne svi ko god je mogao došao u Sarajevo! po mom mišljenju je tako e sad ...jesam u pravu :roll:
pola moje raje je sada po srbiji tamo nekim selima il na palama il neznam ni ja gdje...
sad se nebi niko vratio jer su sad tamo zasnovali život ali ključni momenat je bio kad je bilo masovno da su stali i rekli nećemo ! ko hoće neka ide mi ostajemo na našoj zemlji! našoj djedovini!
i bili bi svi jedna velika izmiješana Bosna i Hercegovina :bih:
ovako neznam kako ćemo riješiti stvari....
iz dna duše

#8 Re: Dan poslije

Post by iz dna duše »

Mislim da su u ovoj državi najsretniji oni koji vide sve crno-bijelo, a ne vide sive nijanse...
te sive nijanse, između crne i bijele su najgore, za one ko ih vidi. One tjeraju ljude na razmišljanje, koje nije uvijek ugodno i u skladu onim što želimo da prihvatimo kao jednu i jedinu istinu. Ali gledati sve crno i bijelo, još je gore, jer se gubi osjećaj za realnost, za pravdu, za istinu.
kv99

#9 Re: Dan poslije

Post by kv99 »

dinaraaa wrote:Pošto ima jako kvalietnih filozofa ovdje volio bi da mi ketko kaže svoju viziju života ovdje Dan poslije.

Onda se potrudi da do toga ne dodze a ovaj puta za razliku od 1992 niko ne moze reci da nema uslove za otpor.
A kako bi izgledalo imas dva primjera i to bi bilo tako ili nesto izmedzu :

1) Situacija bi bila kao na Zapadnoj Obali u Palestini gdje Izrael odlucuje sta , ko i kada- od para, posla pa do zivota ( blokada puteva, struje, plina, uvodzenja carina /dadzbina za prelaz ili transport itd )
2) Situacija kao u Srebrenici 92- 95 kad si mogao samo da cekas i gledas kad ce cetnik da sidze sa brda. ( situacija da ti npr od kuce u centru Sarajeva granica Srbije na nekoliko km i da ti u bilo koje doba dana i noci neko moze da bahne na vrata, ili slicno u okolini Doboja, Tuzle, Sanskog Mosta . Isto tako granica Hrvatske u Kiseljaku , Busovaci, Zepcu itd. Gdje svaki incident moze biti izgovor za "konacno rjesenje" . ).

Mozda zvuci ekstremno ali to su primjeri koji su se vec dogodili i koji se dogadzaju pa ko misli da ce MZ da dodze i da pomogne ako ti sam sebi neces taj se grdno vara. Pokusavaj dok mozes politicki, ekonomski, edukacijski, kulturno i na kraju i fizicki ali ne dozvoli da prihvatis tu situaciju bez otpora jer to je cilj onih koji zagovaraju podjelu.
Post Reply