Biti religiozan ne znaci pristati da se svodis na vjersku skupinu. I ja sam religiozan ali nikada ne bi stavio sliku Sejmena i rekao ovo je mocno i to na temi moj nacionalnog dana, dana ponovne afirmacije mog narodnog imena nakog perioda od preko 70 godina. To je razlika između Bošnjaka i obične poturice.sadie_forever wrote:Zasto ti treba ta bitka? tako albanci isto rade,pa neki cak idu toliko daleko da se ponizavaju govoreci mi jedemo svinjetinu nismo nikakvi muslimani,samo da bi bili prihvaceniKejn wrote:Pa jesi jer jos nisi sigurna jesi li pripadnik moderne nacije ili folklorno-vjerske skupine. Ja inace lavovske borbe vodim na engleskim forumima da dokazem Evopljanima da mi nismo nikada bili Turci niti se kao takvi izjasnjavali i vodim debate sa HZHB trolovima koji imaju unaprijed pripremljene skripte sa citatima izvucenim iz konteksta gdje se bos. muslimani nazivaju Turcima, i onda mi dođe pripadnik mog naroda i spuca sliku anadolskog Sejmena i kaže "jes moćno Allaha mi"....sadie_forever wrote:onda smo nacionallno neosvjesteni jebiga
Ovo je generalno rezultat nepostojanja nacionalnih institucija u Bošnjaka i jasne nacionalne idelogije. Zato se naš narod olahko odriče bh. državljanstva jer ne zna šta ono znači, i zato smo mi narod koji se najbolje asimilira vani, kao da je to neka "dobra" osobina...
evropljani smo,islam je nasa tradicionalna vjera..neki su religiozni,neki manje.svi inace slave bajrame i sl(ako su iz 100% bosnjacke porodice) znaci isto kao sto je krscanstvo dio britanske kulture,tako je islam dio bosnjacke
da vidis kako ce te vise cjeniti kad imas svoje ja
Dan Bošnjaka
- Kejn
#76 Re: Dan Bošnjaka
- escobar__
#77 Re: Dan Bošnjaka
Kršćanstvo je vjera mojih predaka i s tim nemam problema, pa samim tim ni s kraljicom Katarinom koja mi je takva-kakva je draža od bilo kojeg turskog sultana i qrca.
- sadie_forever
#78 Re: Dan Bošnjaka
Ja pod prvo ne znam ko je sejmen ,za nekog prosjecnog bosnju ova nosnja znaci tradicija a zastava islam,kakvi crni turci...pa pogledaj tradicionalne zastave sirom zapade,sve vuku na krizarske.sto ne znaci da su svi oni isti,ali religija ostavlja neki trag i na naciju od toga pobjeci ne mozes
- sadie_forever
#79 Re: Dan Bošnjaka
pa predak ti je do sad i gazi husref begescobar__ wrote:Kršćanstvo je vjera mojih predaka i s tim nemam problema, pa samim tim ni s kraljicom Katarinom koja mi je takva-kakva je draža od bilo kojeg turskog sultana i qrca.
ipak islam ima ovdje vec staz duzi nego krscanstvo kod nasih predaka,nisu stigli biti krscani ni 300 god kad je islam dosao,a mi evo muslimani vec 500 Bogu hvala
- escobar__
#80 Re: Dan Bošnjaka
Jeste, kao što je i Husein-kapetan Gradaščević.sadie_forever wrote:pa predak ti je do sad i gazi husref begescobar__ wrote:Kršćanstvo je vjera mojih predaka i s tim nemam problema, pa samim tim ni s kraljicom Katarinom koja mi je takva-kakva je draža od bilo kojeg turskog sultana i qrca.![]()
ipak islam ima ovdje vec staz duzi nego krscanstvo kod nasih predaka,nisu stigli biti krscani ni 300 god kad je islam dosao,a mi evo muslimani vec 500 Bogu hvala
- sadie_forever
#81 Re: Dan Bošnjaka
A nemoj ni sa predkrscanskim,nekad smo bili pagani.to smo bili najduzeescobar__ wrote:Jeste, kao što je i Husein-kapetan Gradaščević.sadie_forever wrote:pa predak ti je do sad i gazi husref begescobar__ wrote:Kršćanstvo je vjera mojih predaka i s tim nemam problema, pa samim tim ni s kraljicom Katarinom koja mi je takva-kakva je draža od bilo kojeg turskog sultana i qrca.![]()
ipak islam ima ovdje vec staz duzi nego krscanstvo kod nasih predaka,nisu stigli biti krscani ni 300 god kad je islam dosao,a mi evo muslimani vec 500 Bogu hvalaNemam problem ni s islamskim ni sa predislamskim naslijeđem, to smatram bogatstvom.
perun,ovaj onaj
- escobar__
#82 Re: Dan Bošnjaka
Bogatstvo različitosti.sadie_forever wrote:A nemoj ni sa predkrscanskim,nekad smo bili pagani.to smo bili najduze
perun,ovaj onaj
- sadie_forever
#83 Re: Dan Bošnjaka
u biti u Bosnjackom narodnom duhu su se sacuvale 3 persone.Kulin ban,Husref beg i kapetan Gradascevic
- Kejn
#84 Re: Dan Bošnjaka
Ja mislim da je Sadie polu Turkinja, ako se nevaram. Jednom si to rekla na forumu. Ako smijem konstatovati. Izvinjavam se ako sam pogrijesio.
- escobar__
#85 Re: Dan Bošnjaka
Misliš?sadie_forever wrote:u biti u Bosnjackom narodnom duhu su se sacuvale 3 persone.Kulin ban,Husref beg i kapetan Gradascevic

- sadie_forever
#86 Re: Dan Bošnjaka
govorim o narodnom duhu,moja nana zna za kulina bana ,zna za husref bega i kapetana za gradascevic kuleescobar__ wrote:Misliš?sadie_forever wrote:u biti u Bosnjackom narodnom duhu su se sacuvale 3 persone.Kulin ban,Husref beg i kapetan Gradascevic
za tog tvrtka pojma niko nije imao dok tuzla nije isforsirala taj kip,to je vise politicko
primjer postoji izreka od kulina bana i dobrijeh dana
postoje milion sevdalinki o husein begu i husref begu
- sadie_forever
#87 Re: Dan Bošnjaka
Kejn wrote:Ja mislim da je Sadie polu Turkinja, ako se nevaram. Jednom si to rekla na forumu. Ako smijem konstatovati. Izvinjavam se ako sam pogrijesio.
hahahah ni blizu cak imam tipicno slavensko lice misle da sam poljakinja,bolje bi bilo da sam ilirka
- Kejn
#88 Re: Dan Bošnjaka
Izvinjavam se. Onda si cak i moj tipsadie_forever wrote:Kejn wrote:Ja mislim da je Sadie polu Turkinja, ako se nevaram. Jednom si to rekla na forumu. Ako smijem konstatovati. Izvinjavam se ako sam pogrijesio.
hahahah ni blizu cak imam tipicno slavensko lice misle da sam poljakinja,bolje bi bilo da sam ilirka
- MarshalDodik
#89 Re: Dan Bošnjaka
Realno kad bi svi obukli tu sejmensku nosnju i uslikali se s leđa isto bi licili
Kako to trebas izgledati da bi licila na ilirku ?sadie_forever wrote:
- sadie_forever
#90 Re: Dan Bošnjaka
ma onako tipicno balkanskiMarshalDodik wrote:Realno kad bi svi obukli tu sejmensku nosnju i uslikali se s leđa isto bi licili
Kako to trebas izgledati da bi licila na ilirku ?sadie_forever wrote:
tipicni balkanac moze biti i bosnjak i srbin i albanac,uglavnom taj izgled je na muskarcima lijepsi nego onaj slavenski
- sadie_forever
#91 Re: Dan Bošnjaka
Ilirka: pogodite odakle je ,ez da gledate na google

- MarshalDodik
#92 Re: Dan Bošnjaka
Ne gledam, na google.sadie_forever wrote:Ilirka: pogodite odakle je ,ez da gledate na google
Mozda Albanka ili Rumunka.
Kako znas da je ilirka jer tipicno balkanski ne znaci ilirski...
- insomnia78
#93 Re: Dan Bošnjaka
Gotivila bi te taman ko ti babinesadie_forever wrote:kako kome,meni je mocnija ta slika ali kod ajvatovice,to kod bobovca me previse podsjeca na katolicanstvo,pa sama katarina nas nebi nesto gotivila jer smo muslimani,a vjera mi je preca od nacionalnog mitaescobar__ wrote:Ova je moćnija.mali jomu wrote:
- sadie_forever
#94 Re: Dan Bošnjaka
Pa ne gotivim ni a nju
hebo je papa 
- insomnia78
#95 Re: Dan Bošnjaka
Pa tako isto babini kazu za Aliju 
- sadie_forever
#96 Re: Dan Bošnjaka
historija voli pobjednike,ili pobjednici pisu historijuinsomnia78 wrote:Pa tako isto babini kazu za Aliju
da je islam ostao manjinska religija mozda bi mi smatrani kao babini danas,ipak nije tako da katarina ispada traitor
jbt od djece se odreci jer su postali muslimani,ja bi svoju djecu branila do smrti cak i da budisti postanu
- insomnia78
#97 Re: Dan Bošnjaka
Jbg. Cinjenica je da je osla vera za ćasu pilava
- sadie_forever
#98 Re: Dan Bošnjaka
pa evo sto ne ide sad opet? koliko puta su bosnjaci kroz historiju mogli izdat islam bolje bi prosli,pocevsi od bitke na banjaluku 17og stoljecainsomnia78 wrote:Jbg. Cinjenica je da je osla vera za ćasu pilava
- insomnia78
#99 Re: Dan Bošnjaka
Branila bi ih i da su sa 92- prikljucili VRS-u?sadie_forever wrote:historija voli pobjednike,ili pobjednici pisu historijuinsomnia78 wrote:Pa tako isto babini kazu za Aliju
da je islam ostao manjinska religija mozda bi mi smatrani kao babini danas,ipak nije tako da katarina ispada traitor
jbt od djece se odreci jer su postali muslimani,ja bi svoju djecu branila do smrti cak i da budisti postanu
- sadie_forever
#100 Re: Dan Bošnjaka
Da,ne moze se od krvi tek tako odreci,ima takvih primjerainsomnia78 wrote:Branila bi ih i da su sa 92- prikljucili VRS-u?sadie_forever wrote:historija voli pobjednike,ili pobjednici pisu historijuinsomnia78 wrote:Pa tako isto babini kazu za Aliju
recimo djeca postala cetnici s majkom srpkinjom ali opet dodju na dzenazu oca..jer krv je to ljudi,KRV
ja imam taj primjer u mom gradu,djeca su promjenila imena zive u Australiji,nisu imali komunikaciju s rodbinom s oceve strane,ali ipak kad su nasli kosti oca dosla su na dzenazu