Dan Bošnjaka

hAZNADAR

#126 Re: Dan Bošnjaka

Post by hAZNADAR »

dr_Evil wrote:
hAZNADAR wrote:
U kontekstu tog vremena vjerski identitet i vjerska pripadnost je nesto sasvim drugo od ove imputacije lose majke koja se odrice djece. Bosanski kralj nije mogao biti musliman, pravoslavan, heretik,.. vec samo katolik. Ishak se nije mogao vratiti Bosni, bosnjastvu,... vec samo vjeri sto je osim same vjere - tada vise znacilo politicku i civilizacijsku stranu.
Hajd posteno, onda smo otprilike na istoj liniji. Kralj je mogao biti samo katolik, preduslov da budes kralj je hebiga da ti papa prizna krunu. bla, ne znam ni sam kako se uvijek uvucemo u neke off-topic razogovore.

Ovo je jos jedna od onih trol tema
Plus sto sam dokument ne navodi nikakvo odricanje djece. Ishaka ceka bosanska kruna ako se vrati u vjeru - dozivotna ponuda, a ukoliko se ne vrati - krune ide Svetoj Stolici. A i taj njen potez ima svoje zasto. To nije nikakvo odricanje djeteta vec ponuda, izbor,...i naravno nada. Vracanje nije znacilo samo postati ponovo katolik vec i politicka strana sukoba. Svi otpori prema Osmanlijama, vojne i diplomatske akcije, ... nisu nosili nikakav evropski ili narodni predznak vec vjerski. Sve te koalicije i akcije imaju u definiciji svetu krscansku borbu protiv nevjernika. U kontekstu tog vremena Katarina ceka sina da predje na pravu stranu i cim ga ceka kruna - to ne znaci samo kraljevanje u egzilu vec i mogucnost oslobadjanje Bosne. legitiman kralj Bosne uz papinu pomoc je lako mogao dobiti vecu vojnu i finansijsku pomoc - naravno i po cijenu vazalstva. Podsjecam da Turska tada jos nije cvrsto utvrdjena u Bosni i da je lako jedna veca bitka mogla promijeniti tok historije.

I ode i ja u of topic. Vidis ti to kada neko usput lupi glupost i tipicno tvrdoglavo balkanski uz pomoc ilirskog gena misli da je i dalje u pravu. :D
sadie_forever

#127 Re: Dan Bošnjaka

Post by sadie_forever »

i na Katarininu zalost bosnje i danas ezan slusaju,i postuju i sta cemo sad? dal ona to vidi na onom svijetu?
dr_Evil

#128 Re: Dan Bošnjaka

Post by dr_Evil »

sadie_forever wrote:i na Katarininu zalost bosnje i danas ezan slusaju,i postuju i sta cemo sad? dal ona to vidi na onom svijetu?

Koji ocajan komentar. Mozemo mi posmatrati taj period sa romantikom ali to su sve bili okrutni feudalci koji su iskoristavali vlastiti narod, citaj bilo smo im robovi, ups ne zaboravimo da nas vlastiti kralj pobi jer'vo ne htjedosmo biti katolici.
Trol tema, sa trol uletima nekih likova.
mali jomu

#129 Re: Dan Bošnjaka

Post by mali jomu »

Kratak historijski pregled razvoja nacionalnog imena kod Bošnjaka

Srednji vijek, Period osmanske vladavine, Doba Austro-Ugarske okupacije, Period Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije, Period Socijalističke federativne Republike Jugoslavije, Nezavisna i suverena Republika BiH...

https://akos.ba/92kratak-historijski-pr ... -bosnjaka/
sadie_forever

#130 Re: Dan Bošnjaka

Post by sadie_forever »

dr_Evil wrote:
sadie_forever wrote:i na Katarininu zalost bosnje i danas ezan slusaju,i postuju i sta cemo sad? dal ona to vidi na onom svijetu?

Koji ocajan komentar. Mozemo mi posmatrati taj period sa romantikom ali to su sve bili okrutni feudalci koji su iskoristavali vlastiti narod, citaj bilo smo im robovi, ups ne zaboravimo da nas vlastiti kralj pobi jer'vo ne htjedosmo biti katolici.
Nisi cuo za sarkazam podhebavanje
hAZNADAR

#131 Re: Dan Bošnjaka

Post by hAZNADAR »

sadie_forever wrote:
dr_Evil wrote:

Nisi cuo za sarkazam podhebavanje
To ti je ono kada se provalis biserima i neznanjem u diskusiji, miniras temu,.. i poslije se vadis na te fore.
sadie_forever

#132 Re: Dan Bošnjaka

Post by sadie_forever »

:lol:
hAZNADAR

#133 Re: Dan Bošnjaka

Post by hAZNADAR »

Image
Post Reply