Dan Bošnjaka

mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#1 Dan Bošnjaka

Post by mali jomu »

Povratak bošnjačkog nacionalnog imena je temelj države Bosne

Bošnjaci su krvlju i životima platili svoj identitet, opstanak svog kulturološkog, historijskog, vjerskog, tradicijskog bića. Vjekovna tortura i obespravljenost ojačali su svijest o naciji. Zato je svaka priča o asimilaciji Bošnjaka u Bosance novi udar na naš krvlju povraćeni identitet

Bošnjak nije samo ime naroda. Bošnjak je skupo plaćeni povratak identiteta. Bošnjak je temelj države Bosne. Bošnjak je krvlju ispisana historija opstanka jednog naroda. Bošnjak je trajno podsjećanje da smo stvoreni da živimo u Bosni, najljepšoj zemlji na svijetu, i da smo od njezina grumena stvoreni i po njoj se zovemo i po njoj se odazivamo zovu vremena kroz koje kao narod bitišemo.


Bili smo ništa, još od 1910.godine, narod bez imena, jezika.

Učili su nas historiji pisanoj rukom naših zločinaca. Provodili sve oblike diskriminacije, ali nisu uspjeli da nas pokore.

Ni komunstički režim kojim je upravljala velikosrpska ideologija nije uspio da u potpunosti ubije našu svijet o identitetu, i ako su nam skoro pola vijeka ispirali mozak, unatoč što je svaka ideja o nacionalnom buđenja Bošnjaka završavala montiranim političkim procesima, a njezini začetnici i protagoniosti proglašavani državnim neprijateljima...


Bošnjaci su krvlju i životima platili svoj dentitet, opstanak svog kulturološkog, historijskog, vjerskog, tradicijskog bića. Vjekovna tortura i obespravljenost ojačali su svijest o naciji. Zato je svaka priča o asimilaciji Bošnjaka u Bosance novi udar na naš krvlju povraćeni identitet.

Sa onim što se krvlju i životima plati, nema pogodbe, nema trgovine i nema ustupaka. Bošnjaci više nikada neće pristati biti ništa drugo do ono što su vijekovima bili narod korijena i pera, narod historijskog i kulturnog naslijeđa, čija je jedina domovina Bosna. Tako je i drugačije ne može biti, na to nas opominju naši šehidi.

Sretan Dan Bošnjaka!





Historijski Prvi bošnjački sabor


Image


U sarajevskom hotelu Holiday Inn, u organizaciji Vijeća Kongresa bosanskomuslimanskih intelektualaca 27. – 28. septembra 1993.godine u opkoljenom Sarajevu održan je Svebošnjački sabor, kasnije poznat kao Prvi bošnjački sabor. Zasjedanju je prisustvovalo 377 sabornika i 80 zastupnika iz: Tuzle, Zenice, Doboja, Mostara, Travnika, Visokog, Konjica, Bihaća, Banje Luke, Goražda i Zagreba, koji su i pored ratnih dejstava uspjeli doći u opkoljeno Sarajevo.

Sabor je upamćen po odluci da se etnički naziv Musliman zamijeni nazivom Bošnjak, te da se dotadašnji naziv jezika srpsko-hrvatski/hrvatsko-srpski zamijeni nazivom bosanski. Najveći organizacioni dio ovog skupa ponijeli su profesori Alija Isaković i Enes Duraković, te SDA.


http://izdvojeno.ba/uz-dan-bosnjaka-pov ... ave-bosne/
User avatar
MarshalDodik
Posts: 1332
Joined: 20/11/2018 16:45

#2 Re: Dan Bošnjaka

Post by MarshalDodik »

Hajde neka je sretan :bih: :bih: :bih:



hAZNADAR
Posts: 11029
Joined: 09/01/2012 08:12

#3 Re: Dan Bošnjaka

Post by hAZNADAR »

Jos jedna tema Bosnjastvo for dummies.
Kombinacija jeftinih patriotskih pamfleta i kontrasa koji misle da su sporna videa nesto bitno primijenila. Nasli se :lol:
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#4 Re: Dan Bošnjaka

Post by insomnia78 »

Image
Ne nose svi super heroji plašt
User avatar
salik79
Posts: 27013
Joined: 16/09/2013 13:15

#5 Re: Dan Bošnjaka

Post by salik79 »

insomnia78 wrote:Image
Ne nose svi super heroji plašt
Posebnu paznju obratiti na krajnje desnog 8-) :bih:
User avatar
insomnia78
Posts: 61961
Joined: 03/04/2011 14:43

#6 Re: Dan Bošnjaka

Post by insomnia78 »

:lol:
User avatar
salik79
Posts: 27013
Joined: 16/09/2013 13:15

#7 Re: Dan Bošnjaka

Post by salik79 »

'dje Amer, Francuz, Englez, Nijemac,... Izraelac?! :lol:
User avatar
Kejn
Posts: 2630
Joined: 24/09/2016 12:24
Location: Sarajevo Temple Prime. U prvom safu

#8 Re: Dan Bošnjaka

Post by Kejn »

ovaj mali jomu je trol sa HZHB
hAZNADAR
Posts: 11029
Joined: 09/01/2012 08:12

#9 Re: Dan Bošnjaka

Post by hAZNADAR »

Kejn wrote:ovaj mali jomu je trol sa HZHB
Vidjecemo koliko ce trol zaba u vodu natjerati. :lol:
mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#10 Re: Dan Bošnjaka

Post by mali jomu »

Večeras veliko obilježavanje Dana Bošnjaka u sarajevskoj Vijećnici


Image



Svečano obilježavanje Dana Bošnjaka održat će se u sarajevskoj Vijećnici večeras, 28. septembra 2019. godine, s početkom u 20:00 sati.

Organizator svečanosti je Bošnjačka zajednica kulture Preporod te se realizira pod visokim pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nj. E. Šefika Džaferovića, i pokroviteljstvom gradonačelnika Sarajeva, gosp. Abdulaha Skake.

Kako doznajemo uz obraćanja pokrovitelja i organizatora planiran je bogat umjetnički program. Na svečanom događaju očekuje se veliki broj bošnjačkih delegacija iz dijaspore i domovinskih zemalja.

Povodom obljetnice kada su Bošnjaci vratili svoje historijsko ime 1993. godine, BZK Preporod će dan poslije organizirati Okrugli stol na temu Bošnjaci – stanje i perspektive u Vili Hadžihalilovića pod pokroviteljstvom općine Novi Grad i načelnika gosp. Semira Efendića (nedjelja, 29. 9. 2019. godine od 10:00 do 14:00 sati).

https://www.ins.ba/bs/article/9520/vece ... -vijecnici
User avatar
¤ jelena ¤
Posts: 4878
Joined: 18/05/2010 20:04
Location: BD

#11 Re: Dan Bošnjaka

Post by ¤ jelena ¤ »

Šta je NJ. E.?
User avatar
salik79
Posts: 27013
Joined: 16/09/2013 13:15

#12 Re: Dan Bošnjaka

Post by salik79 »

¤ jelena ¤ wrote:Šta je NJ. E.?
Njegova Ekselencija.
mali jomu
Posts: 5853
Joined: 22/05/2017 17:00

#13 Re: Dan Bošnjaka

Post by mali jomu »

Sanjin Kodrić: Nacionalna svijest nije nužno znak nacionalizma ili šovinizma



Image


Sanjin Kodrić, univerzitetski profesor, prije šest mjeseci izabran je za novog predsjednika Bošnjačke zajednice kulture Preporod. U intervjuu za portal Klix.ba, profesor Kodrić govori o Danu Bošnjaka koji se danas obilježava, važnosti institucije Preporoda, ali i o nužnosti sadejstva bošnjačkog i bosanskog identiteta.


BZK Preporod je najstarija i temeljna kulturna ustanova Bošnjaka, a njegova tradicija duga je više od jednog stoljeća, tj. od 1903. godine, kada je osnovan pod imenom društva Gajret, s tim što Preporod uključuje i tradiciju društva Narodna uzdanica, koje je osnovano 1924. godine.


BZK Preporod danas svečano obilježava Dan Bošnjaka. To je dan kojim se, zapravo, podsjeća na Prvi bošnjački sabor, kao bošnjački svenarodni skup koji je održan u opkoljenom Sarajevu 27. i 28. septembra 1993. godine. Uz niz drugih važnih odluka, uključujući i jasan stav o odbijanju svake mogućnosti podjele BiH po etno-nacionalnim principima, tom prilikom donesena je i svenarodna odluka kojom su Bošnjaci u upotrebu vratili svoje stvarno, povijesno narodno ime "Bošnjak", ime koje nije, historijski gledano, izmišljeno već se baštini od srednjeg vijeka pa nadalje.


"Iako pod vojnom opsadom agresora, Bošnjaci su se, dakle, tog dana izborili za slobodu svojeg identiteta nakon niza desetljeća negiranja bošnjačkog imena i identitetske samosvojnosti, odnosno nakon višedesetljetnih ideoloških projekata kojima su se Bošnjaci nastojali predstaviti kao tek vjerska, muslimanska zajednica unutar tuđih (veliko)nacionalnih okvira. Bošnjaci su, međutim, stari evropski narod, ekvivalentan po svojem povijesnom utemeljenju svim drugim evropskim narodima, kao i našim susjedima, i upravo to je potvrđeno na Prvom bošnjačkom saboru i povratkom bošnjačkog narodnog imena. U ovim procesima jednu od ključnih uloga imao je upravo BZK Preporod, jer upravo u krugu vezanom za Preporod razvijala se i počela ostvarivati ideja o nužnosti revitalizacije imena 'Bošnjak', pa je sasvim prirodno da baš Preporod obilježava ovaj dan, kao što ga već godinama obilježavaju Bošnjaci širom naše dijaspore. Veza BZK Preporod i Dana Bošnjaka je suštinska, a Dan Bošnjaka dan je i (re)afirmacije bošnjačkog identiteta i kulture, a to nam je i danas itekako potrebno", kategoričan je Kodrić.


"Najjednostavnije govoreći, Bošnjacima se iz ideoloških razloga onemogućavalo da budu to što jesu i što su uvijek bili – samosvojan narod, pri čemu su se Bošnjaci nastojali proglasiti bilo 'Srbima muhamedancima', bilo 'Hrvatima muslimanima', dakle dijelom drugih, tuđih nacija, što Bošnjaci nikad, naravno, nisu bili, pa tako ni onda kad su im se takve etikete izvana nametale. Neki od glavnih razloga za to bile su i pretenzije spram bošnjačke 'etničke mase', ali i teritorijalne pretenzije spram BiH kao jedine domovine Bošnjaka. Negiranjem i svojatanjem Bošnjaka praktično se negirala i svojatala i BiH kao takva. Ovi i ovakvi ideološki projekti intenzivno se odvijaju posljednjih dvjestotinjak godina, a očito je da ni danas nisu dokraja okončani, posebno u nekim slučajevima", objašnjava nam.


"Štošta se u životu, pogotovo danas, može mijenjati, od vjere do spola i obratno, ali čovjek nikad ne može pobjeći od onog što jeste: nije moguće danas biti Bošnjak, a sutra to ne biti jer Bošnjakom se rađa, a ne postaje...


"Međutim, važno je istaći da svi Bošnjaci u nacionalnom smislu nisu nužno i Bosanci jer Bošnjaci su npr. autohton narod i u današnjem Sandžaku, dok su u mnogim drugim sredinama nacionalne manjine i dijasporno stanovništvo, pa Bošnjak iz Sandžaka jeste Bošnjak, ali nije Bosanac. Zato Bošnjacima treba i jedno i drugo – i bošnjaštvo i bosanstvo, barem onda kada je riječ o Bošnjacima u BiH: bošnjaštvom se identificiramo kao pripadnici jednog naroda, bez obzira na državu za koju smo vezani, i tako se uvezujemo s ostatkom našeg narodnog bića ma gdje živjeli, a bosanstvom Bošnjaci u BiH iskazuju svoju vezu s vlastitom državom te potvrđuju svoju vezu s drugim narodima u BiH. Dakle, Bošnjacima u BiH ne treba nikakvo 'konvertiranje' u Bosance jer mi to već jesmo samim tim što je naša zemlja Bosna, baš kao što je to zemlja i naših susjeda, bosanskih Hrvata i bosanskih Srba i drugih naroda i građana koji ovdje žive, a koji su također Bosanci u istom smislu, tj. smislu suštinske veze s državom BiH"


https://www.klix.ba/magazin/kultura/san ... /190926008
User avatar
escobar__
Posts: 8881
Joined: 07/06/2010 22:48
Location: 🇪🇺

#14 Re: Dan Bošnjaka

Post by escobar__ »

Ja (Bošnjak) prvi put čujem za Dan Bošnjaka. :D
User avatar
MarshalDodik
Posts: 1332
Joined: 20/11/2018 16:45

#15 Re: Dan Bošnjaka

Post by MarshalDodik »

escobar__ wrote:Ja (Bošnjak) prvi put čujem za Dan Bošnjaka. :D
Kad si onesvijesten Bosnjak.
Zbog takvih kao ti ce nas ponovo klati :twisted:
Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#16 Re: Dan Bošnjaka

Post by Haman2 »

Nas kolju vec stitinama godina bili mo dobri ili losi, radili ovo ili ono, uvijek smo krivi jer smo zivi. Kad nas nestane onda ce biti MIRNA BOSNA. Nasi istocni i zapadni susjedi ostvarit ce svoj vjekovni san i podijelit ce Bosnu, najvjerovatnije onako kako su to uradili Cvetkovic i Macek. :izet:
User avatar
escobar__
Posts: 8881
Joined: 07/06/2010 22:48
Location: 🇪🇺

#17 Re: Dan Bošnjaka

Post by escobar__ »

MarshalDodik wrote:
escobar__ wrote:Ja (Bošnjak) prvi put čujem za Dan Bošnjaka. :D
Kad si onesvijesten Bosnjak.
Zbog takvih kao ti ce nas ponovo klati :twisted:
Takoreć' sam nelegitiman Bošnjak. :skoljka:
User avatar
tranquil
Posts: 6638
Joined: 11/08/2007 00:55
Location: Mare Tranquillitatis

#18 Re: Dan Bošnjaka

Post by tranquil »

Imal' dan bivših Bošnjaka?
User avatar
escobar__
Posts: 8881
Joined: 07/06/2010 22:48
Location: 🇪🇺

#19 Re: Dan Bošnjaka

Post by escobar__ »

Kako je uopšte moguće bit bivši BOšnjak osim ako preseliš/umreš? :)
hAZNADAR
Posts: 11029
Joined: 09/01/2012 08:12

#20 Re: Dan Bošnjaka

Post by hAZNADAR »

dobro onda,... zenama na njihov dan treba pokloniti cvijece.

Sta pokloniti Bosnjaku na njegov dan? :D
User avatar
MarshalDodik
Posts: 1332
Joined: 20/11/2018 16:45

#21 Re: Dan Bošnjaka

Post by MarshalDodik »

Mi, Bosnjaci, zelimo paznju svaki dan a ne samo danas :izet:
Haman2
Posts: 3998
Joined: 09/12/2016 20:04

#22 Re: Dan Bošnjaka

Post by Haman2 »

Ima jedna narodna pjesma koja veoma dobro odslikava nacin naseg razmisljanja. Dobro poslusajte rijeci pjesma, jer govore o nama i nacinima naseg razmisljanja. Osim toga pjesma je u svakom pogledu izvanredna: pjevanje, aranzman i rijeci.

Ne mogu da prebacim link.
Pjesma nosi naslov Meho Puzić - Ko to Bosnu dira

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=qhFTUny ... Lc&index=1[/youtube]
User avatar
¤ jelena ¤
Posts: 4878
Joined: 18/05/2010 20:04
Location: BD

#23 Re: Dan Bošnjaka

Post by ¤ jelena ¤ »

salik79 wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Šta je NJ. E.?
Njegova Ekselencija.
nači, ipak je to.


Hvala na odgovoru.
User avatar
Kejn
Posts: 2630
Joined: 24/09/2016 12:24
Location: Sarajevo Temple Prime. U prvom safu

#24 Re: Dan Bošnjaka

Post by Kejn »

hAZNADAR wrote:dobro onda,... zenama na njihov dan treba pokloniti cvijece.

Sta pokloniti Bosnjaku na njegov dan? :D
Nacionalnu državu :lol: šalim se
User avatar
cyprus
Posts: 39275
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#25 Re: Dan Bošnjaka

Post by cyprus »

Haman2 wrote:Nas kolju vec stitinama godina bili mo dobri ili losi, radili ovo ili ono, uvijek smo krivi jer smo zivi...
Pa ima li koji narod da ga ne "kolju" već stotinama godina? Ozbiljno, viktimizacija kod Bošnjaka je dostigla tačku potpune nesvijesti o stradanjima drugih naroda... Samo su Bošnjaci najebali, i niko drugi :oops: I svi drugi imaju odavno već zbijene redove, samo Bošnjaci tek moraju da rade na tome :oops:
Post Reply