Damir Avdić

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
herbert mekfjuger
Posts: 462
Joined: 11/11/2010 16:12

#1 Damir Avdić

Post by herbert mekfjuger »

Ne tako davno sam pročitao dvije knjige od ovog umjetnika - "Na krvi ćuprija" i "Enter džehenem." Dugo vremena, a možda i nikad mi se nešto nije svijdelo kao to, posebno "Enter džehenem", jednostavan rječnik, malo možda i previše grub na mjestima, ali svidjela mi se jednostavnost...

Neke dijelove iz "Enter džehenema" sam prekucao, pa ih želim ovdje podijeliti sa ostalim knjigoljupcima i umjetnički orijentisanim ljudima :D I naravno, zanima me vaše mišljenje o ovom umjetniku i njegovom radu, neki ga osporavaju, neki dižu u zvijezde, uglavnom ili ga mrze ili ga vole...

Buraz je gledao Stonese u Zagrebu sedamdesetih. Išli on i Hajdar. Hajdar je bio fudbaler. Znate fudbalere? To su oni debili što trče gore dole između dva gola i guze seljančure koje se furaju da su pičke. E to. Ronaldinho. Zarađuje milione i sjedi kod kuće igra video igrice. Šveđanka mu pokazala sisu i hoće da je oženi. E to. Fudbaler. Debil. Znate to. Drogba. Obala Slonovače. Ili Bjelokosti. Neki kurac s Afrikom. Ima milione i sjedi kod kuće igra video igrice. E to. Fudbaler. Al Hajdar je bio pravi fudbaler. Zaigrao kao klinac u šampionskom timu Slobode. Znate Sloboda? Geca Lica Partizanu trica. Šećerbegović Dževad. Najbrže lijevo krilo na svijetu. Pokupi loptu s tribina dođe do korner zastavice pogodi Mesketa u glavu i dok lopta ide u go on se vraća atletskom stazom. Šampion. Dovukli ga s gide na utakmicu. Pio sedmicu dana. Treniro dvaput u godini i bio triput brži od Šurjaka jebo mu Miljanić mater da je jednom Šeću uveo imali bi barem bronzu. E s njima je Hajdar igrao. Sa šampionima. S gide na utakmicu. Znate gidu? Znate vi kurac moj. Gida je dernek, party, rođendan i Nova godina zajedno. Jebo vam video igrice mater. Hajdar je igrao sa šampionima. S utakmice u haustor s Genašem igrat bliške. Znate bliške? Znate vi kurac moj. Idi igraj igrice jebo ti svoju mater pašće ti sistem.
...
Šampioni jarane. Znaš šampione? Al prave. Ne ove šupke. Abramovič. Mourinho. Čuj Mourinho. Fol on guzi neke pičke. Kurac bi moj zguzio na Slatini. Slomili bi mu obje noge u prolazu Centrotekstila. Šampion jarane, šampion je frajer. Znaš frajera? Znaš ti kurac moj. Ti si video igrica. Nikad ti šampion nećeš biti. Šampion jarane, šampion subotom u disku priđe trebi kaže vozdra, bagra iz Mosnika ga polomi i on sutra, sa tri šljive na dva oka Zvezdi glavom go da, šampion jarane šampion. Ne Abramovič jebo mu jahta mater u pičku da ne puši Putinu kurac kurac bi mu ga i jedna pička popušila. Fol on Chelsea vodi, lafo oni tim. Halo? Pičko? Video igrač? Znaš ti šta je Chelsea jebo ti Fly Emirates mater? Chelsea. Sedamdesete. Žicom okružili teren da degeni ne uskaču. Struja u žici jer degeni uskaču. Gumena odijela preko struje uskaču. Chelsea. Sedamdesete. Druga liga prvo mjesto zadnja utakmica. Ako izgube ne ulaze u prvu ligu. Halo? Pičko? Video igrač? Znaš Petar Borota? Znaš ti kurac moj. Golman Partizana. Slikar pičko, slikar, ne fudbaler, ne video igrica. Nosio kačket na golu. Odbrani Zvezdi penal i onda s loptom u ruci uđe u go po kačket. Halo? Pičko? Video igrač? Slikar, ne fudbaler. Cigani mu skandiraju, Borota majmune, on se uhvati za prečku oguli bananu i jede dok napad traje. Slikar, ne fudbaler. Frajer, ne Mourinho. Šampion. Ne Abramovič. Halo? Pičko? Video igrač? Pratiš li me? Chelsea. Sedamdesete. Zadnji minut. Zadnji napad. Kontra. Dva igrača sami pred golom Chelsea. Dva šampiona sami pred Borotom. Šampioni pred šampionom. Gotovo je. Neodbranjivo je. Chelsea ostaje u drugoj ligi. Al u kurcu. Šampion, slikar, kačket, majmun, prečka, banana, iz sve snage glavom ravno u kopačku. Krvi na sve strane, kačketa s glave, Borota ne miče, nosila trče, slikara iznose, degeni preko žice, kraj utakmice, jedanaest šavova u prvu ligu. Šampion, ne Mourinho. Slikar, ne video igrač. Halo? Pičko? Video igrač? Dižel se sistem?
...
Nego buraz i Hajdar su bili na Stonesima. Hajdaru se trner najebo majke zbog toga. Fulio je tri treninga. Ućeram ti Little Red Roostera reko treneru i bio suspendovan. Jest ga zajebo. Sve vrijeme presjedio u haustoru i kocko se s Genašem. Danima je mali mono Grundig svirao jednu te istu kasetu Stonesa na stepenicama solitera K-16 zatrpan čikovima Filter 57 popušenim do filtera. Šampionska pluća suču do jaja. Hajdar je i danas zaljubljen u tu kasetu. To mu je poklonila treba iz Zagreba koju je upoznao na koncertu. Hajdar je i danas zaljubljen u tu trebu. Tu kasetu nema niko. /.../ Kaseti ima trideset godina i danas svira. Sve se čuje. I kad Jagger recituje pjesmu On nije mrtav on je samo utonuo u san ne budite ga ili tako nekako i trebe plaču za Brian Jonesom i Hajdar bi zaplako za trebom iz Zagreba koju više nikad nije vidio al i danas zna kako izgleda, kako se smije, kako je obučena, kako joj pramenovi padaju preko lica i pun kurac tih kako Angie i Sympathy For The Devil, ona Angie a on Devil i Sheltera s glave a oni bi se sklonili da niko ne vidi kako se Get Satisfaction, jest fudbaler al nije seljak između dva gola, do danas hippie ostao al ne peace brother već bosanski hippie, kad te strese govno ti zaplače i kaže nemoj hippie neću više nisam znao ja mislio kosijaner a ono Little Red Rooster, jest fudbaler al nije video igrica, stariji od Genaša burazova raja al Genaš ga vaspito najbolji mu drug, jest fudbaler al nije Beckham, pičić frizurčić, već ko Brando iz Posljednjeg tanga, tri kutije na dan suče zakašljo se nije, godinama pred kafićem sjedi grama sala nema, jest fudbaler al kad je fudbaler šampion bio.
...
Šta sam ja htio s ovim Stonesima? Nemam pojma. Nađoh Betty Davis. Još da nađem omot da joj vidim facu. Garant je ko treba iz Zagreba. Zvuči ko sedamdesete. Otkud ja znam toliko o tome? Kako neću znat, od rođenja mi sviraju ploče. Burazove. Genašove. I Hajdarova Stones kaseta. Pa jebo mater frajera sluša istu kasetu trideset godina. Ima on sve od Stonesa al ta kaseta uvijek svira. I uvijek čuje nešto novo. Šampion. Ne voli on toliko Stonese kolko trebu iz Zagreba. To je zato što je nije zguzio. Kurac. Budala je to. Vidim mu u očima. Da je zguzio oženio bi. Budala je to. Šampion. Pjan Dinamu dao go makazicama. Znaš makazice? Znaš ti kurac moj. Idi igraj igrice jebo ti svoju mater pašće ti sistem.
A ko je pička više? Gdje je omot? Završiću ko Hajdar sa šarenim šalom ko francuski pjesnik očiju zakovanih u trebu koja se do sad dvaput razvela i troje djece u komuni čistila dok je lice suzama sjekla. Kurac. budala je to. Jel onakvu kasetu snimila s debilima se nije guzila. Ni debile odgajala. To sad negdje sjedi šarenim šalom ogrnuta stranice okreće i dimom stihove podvlači. Čuj stavila kasetofon pred televizor? Halo ba? I svira i danas. Kod Hajdara. Fudbalera. U šarenom šalu. Igro dvije sezone, kupili mu golfa i kafić i reko ućeram vam. I eno dvadeset i kusur godina sjedi pred kafićem i sluša Stonese. Sa Genašem. Mislim s Genašem sjedi. Stonese sluša sam. Genaš to ne jebe. Al mu i ne smeta. Sviđa mu se priča o trebi s kasetom. Kaže, to je cura. A ne ove pičke. Ni zguzit ni ne zguzit.
Al ko je pička? Betty Davis? Raznese me. Počeću svirat ko kaseta iz sedamdesetih s posvetom Hajdaru. Halo ba? Treba posvetu napisala na koncertu bljedunjavom hemijskom i danas se vidi. Đe to ima? I da vidiš posvete jarane. Na kaseti. Stih. Jebote i jagger i Hyde park. Bil da ti kažem? Reći ću ti kurac moj. To je stih za šampiona. Pjan Dinamu go dao makazicama. Možel to Ronaldinho? Može kurac moj. Ni na video igrici, jarane. ni na video igrici!

Sunce me probudilo. Baš ko da me pomilovalo. Došlo i nježno mi šapnulo da je tu, da kiše više nema.
Čudno sam se osjećao. Ne znam objasniti kako. Mislio sam na nekoga ali nisam znao na koga.
Prepala me je. Sjedila je na stepenicama pred kućom. Ona od neki dan. Ona koja me po kiši poslala po džoint.
- Došla sam da mi pustiš neku ploču. Ono me raznijelo. Moraš me skrpit sad. Imaš li danas za srolat?
- Dođi.
Promakla je pokraj mene. Nemam ništa za srolat. Stajao sam ispred ploča i gledao. Nisam znao šta sam tražio. Ne znam ni jesam li tražio. Ona je izvadila.
- Šta je ovo?
- Leonard Cohen. Nemam pojma. Nisam to nikad pustio. Da ga pustimo? - Ne znam. - Pustiću ga. - Pusti.
Sjeo sam na sećiju i gledao je kako okreće ploču. Bila je lijepa. Imala je sve. Ne znam koji mi je kurac. Uvijek mi je nešto falilo. S bilo kojom. Koji mi je kurac?
If you wanna boxer I will step into the ring for you. Jebo mater ko je ovaj. Pjeva ko da šapće na uho ženi koja umire. Leonard Cohen. Sjela je kraj mene.
- Za koga bi ti ušao u ring? - Za koga? Ne znam. - Bil za mene?
Lijepa je. Jebali smo se pravo. Lijepa je. Ima sve što čovjeku treba.
- Bil? - Ušao bih.
- Ušao bi za mene ko za bilo koju. - Ušao bih za tebe ko za bilo koju. - Onda nemoj ulazit.
Lijepa je. Nisam znao i da konta.
- Ja bih ušla u ring za tebe. Al ne bih za druge. Imaš li ti nekoga takvog? - Zašto bi ušla u ring za mene? - Ne znam. Samo znam da bih.
Ne zna, samo zna da bi. To je najviše što se može znati. Hoćul ja to ikad znati?
- Koga ti voliš? - Nikoga. - Ne voliš kurac. - Nemam nikoga. - Ne moraš imati da bi volio.
Gledao sam je ko da sam je prvi puta vidio. Mala je bila savršena.
- Koliko ti je godina? - Devetnaest.
I'm your man.
- Čiji si ti muškarac? - Ničiji. Sam sam. - Koji ti je? Možda si sam al si nečiji.
I'm your man.
- Voljela bi da si moj tako. - Kako? - Tako. Izgubljeno. Totalno. Samo moj. Ali nisi i nećeš biti.
Gledala me. Znao sam joj pogled. Vidio sam ga kod sebe. Davno. Kad sam imao petnaest.
I'm your man. Od petnaeste. Mala mi je rekla. Svojim bolom. Nisam znao. Ni za nju ni za sebe. Šta ću s njom? Šta ću sa sobom?
- Jel znaš sad? - Znam. - Gdje je ona? - Tu je. Udata je. Ima djecu. Gotovo je. Hoćel završit ova pjesma više? - Neka svira. Baš je lijepa. Otkud ti ove ploče? - Od braće. - Gdje su ti braća? - Jedan je mrtav, drugi je tu. - Jel ovo ploča od mrtvog?
- Kad si narasla, djevojčice? Neki dan si bila dijete. - Imam devetnaest. - Jebo te devetnaest. To je ništa. To je početak. - Odrasla sam neki dan. Ovdje. S ovim pločama. Bez rolanja. S tobom u sebi. Na sebi. Podamnom.
- Šta ćemo sad? - Poslušaćemo ploču i ja odoh. - Gdje ćeš? - Ne brini. Ja sam u redu. Ti nisi. Meni je lakše. Ti mene nisi povrijedio.
Curica. Bila je prava curica. Ne bih joj dao ni devetnaest. Evo je žena. Zna više od mene. Uči me.
- Nisam te povrijedio? - Nisi. - Hoću li te sad povrijediti? - Nećeš. - Iako slušam pjesmu a ne ljubim tebe. - Iako slušaš pjesmu a ne ljubiš mene. Ljubiš.
Ploča je svirala. Slušali smo. Gledali se. Uzela me za ruku i nasmijala se.
- Nađi je. - Koga? - Nju. - I? - I ništa. Gledaj je.
Poljubio sam je. U obraz. Zagrlila me.
- Ti si super. Mislila sam da si frajer. Da si šupak. Iznenadio si me.
- Mislila si da sam frajer i šupak? - Da si frajer. Šupak. To je jedno te isto. Vi mislite da nije ali jeste. Ti nisi frajer.
- Zar nije frajer ono što se traži? - Jeste. Zato se nikad i ne nađe. - Zašto? - Zato što se nađe šupak.
Prvi puta sam sjedio zagrljen sa djevojkom a da ništa nisam htio osim da sjedim tako zagrljen.
Gledala me izbliza.
- Stvarno si super.
Nisam je više pratio.
- Zašto sam ti odjednom tako super?
- Zato što si zaljubljen. - Ne znam da sam zaljubljen.
Smijala se.
- Baš si zaljubljen.
- A šta ćeš ti? - Ništa. Baš mi je lijepo. Sjedim zagrljena sa zaljubljenim muškarcem.
- Ti me zajebaješ. - Ne. Zašto bih te zajebavala. Volim te. I imam sreću da nisi šupak. Postaćeš mi drag. I bićemo prijatelji.
Leonard Cohen. Bio je tako diskretan. Ko da je sjedio pored nas a pravio se da ne sluša.
- Jesi li bila zaljubljena? - Jesam. U šupka. Prekinuli smo prije sedmicu dana. I onda sam rekla sad ću pokupit onog slatkog DJ-a i prošetat ga gradom. Ali nisam znala da si zaljubljen. I da ćeš me tako brzo ozdraviti.
- Ja sam te ozdravio? - Da. Ti. - Kako? - Ne znam. Bio si drugačiji. I drugačije su ploče.
Smijala se.
- Kako sam bio drugačiji? - Ne znam. Možda zato što si zaljubljen a bojiš se da to sebi kažeš. Svi o tebi misle da si zajeban frajer. I jesi. A onda si mi zaspao na stomaku. A pazio si da me ne pritisneš. I dok si spavao.
Gledao sam je. Nađi je. Ne boj se. Otkud znaš šta ona misli. Opet sam je poljubio. I opet u obraz. I opet se nasmijala.
- Kako si super.
Ništa mi nije bilo jasno. njoj je izgleda sve bilo jasno.
- Mogu li ovdje ostati još malo? - Ostani koliko hoćeš. Dođi kad god hoćeš.
Onda mi je palo na pamet. Sunce je. Dan je lijep. Idemo u šetnju gradom. Ti i ja. Prijatelji.
Skočila je.
- Super. Idemo. Ostavi Leonarda da svira. Baš lijepo pjeva. Hoćeš li? - Hoću.
Izašli smo. Sunce nas je dočekalo s osmijehom. Bio sam sretan, a još nisam znao zbog čega.
Svuda nas je bilo. Od kolača do parka. I svi su nas vidjeli. Gledali. Kako se smijemo. Bili smo im čudni. Bili smo sami sebi čudni. Došla je zaljubljena i evo je sa prijateljem u šetnji.
Došla je zaljubljena i rekla mi da sam zaljubljen. Može li se to tako? Izgleda da može.
Šta ću sad? Nemam pojma. Bilo mi je lijepo. Miksao sam osmijeh sa srećom. Miksao sam ljubav sa prijateljstvom.
Odveo sam je kod Hajdara u kafić. Sjedio je sam. Sjeli smo s njim. Rekao sam. Ovo je moja prijateljica. Rekao je. Trebala ti je prijateljica da te vidim sretnog.
Ustao je i napravio nam kafu. Ne znam kad je to nekome uradio. I pustio Stonese. I pitali smo ga za Leonarda Cohena. I rekao je aha.
I opet je ustao i uradio nešto što vjerovatno dugo nije ni za koga. Pustio nešto drugo. Pustio nam Cohena. I pričao kao da ga je poznavao. Kao da je s njim sjedio. Kao da je s njim odrastao.
Pričao je tako da bi i Cohen volio da čuje. Pričao je o ljubavima. Govorio o pjesmama ali oboje smo znali da su te pjesme postojale.
Bili smo čitav dan kod njega. Za osunčanim stolom. I kad je zalazilo sunce je ostalo za stolom. S nama. S Hajdarom. S pjesmama. S ljubavlju.
Hajdar nam je objasnio I'm your man. On je bio nekad nečiji man. Znali smo to dok smo slušali. Na koga je mislio? Na kasetu iz Hyde parka? Bio je nasmijan. Bio je bokser u ringu. Plesao je ko leptirić.
Cohen je pjevao svoj najbolji koncert. Imao je partnera ko nikad u životu.
Frajera koji nije šupak.
Ostali smo čitavu noć. Sunce nas je grijalo.

"Bože... kakvu si mi ovo dušu dao... bila ti je teška pa si mene okovao... na tom kurcu od sudnjeg dana pitaću te isto... zašto meni teret a ne usne njene... ne budeš li znao reći, otraću te dušom ovom... ostaće ti samo đavo da ga zoveš Bogom... od Samira s ljubavlju..."
Samir se ubio. Zbog pičke. Sve joj je dao. I život. I ništa. Ostala kaša od Samira. Plače mati, plače otac, brata stid. I nas je bilo. mi smo frajeri. Mi se ne ubijamo zbog pičke. Mi jebemo pičke i na kurcu ostavljamo recke.
Sve do jednom. Do prave pičke. Kad ostaneš recka. Na zidiću. I sjetiš se Samira. U sedamnaestoj u rovu. U osamnaestoj s diverzantima. U devetnaestoj izrešetan. U dvadesetoj go trčo kroz minsko polje i pjevo bježte mine eto Samira. Hajrinog baletana. U dvadesetprvoj izboden. U dvadeset drugoj iza rešetaka. Izbo. U dvadesettrećoj našao Boga i poklonio mu se. U dvadesetčetvrtoj došla ljubav po njega i digla ga s koljena. U dvadesetpetoj dženaza. Bez hodža. Zbog pisma. Od Samira s ljubavlju.
Bogohulio je. Rekli su. Rekli smo. Ponavljali smo. Mi. Pametni. Mi. Znamo. Mi. Kurčine. Rekli smo. Nek ide pred Boga sam. Nek ponese grijehe svoje. Sam. Neka...
Neka. Šta neka? Šta neka, jebem vam majku u pičku. Šta neka? Šta vi znate o Samiru? Šta vi znate o grijehu? Šta vi znate o Bogu? Šta?
Samir je znao Boga. Samir je Bogu reko što je htio. Samir ga je volio. Samir ga se nije bojao. Pičke. Čujete li pičke? Samir ga se nije bojao. Samir ga je volio. Ko voli taj smije. Ko voli taj vjeruje. Šta će Samiru ispraćaj? Koji će mu kurac vaša molitva? Ha? Čujete li vi bojažljivi? Koji će mu kurac vaša molitva? Samir ne moli. Samir voli. Boga i nju. Nju i Boga. Samir pito što mu nije jasno. Pito onog koga se pita onako kako se pita. Bez straha. Bez kajanja. Jedan na jedan. Oči u oči. Dva koja se vole. Bog i Samir. Samir i Bog. Jedan pita. Drugi mora znati odgovor. Mora. Jer je stvoritelj. Mora. Jer je voljen. Mora. Jer voli. Mora. Jer zna. Mora. Jer ne mora. On može. On je Bog.
Šta kažu? Šta kažu? Ubio se. Bogohulio. Digo ruku na sebe. Na ono što je Bog stvorio.
Šta kažu? Šta kažu? Puko. Poludio. Ko je poludio majku vam jebem u pičku? Ko? Samir?
Čuj me dobro. Može li lud otići u tišinu između drveća i cvrkuta ptica i leći mirno na četiri kašikare? Može li? De poludi pa mi reci.
...
Može li lud s onom što ga je rodila kafu popit pred izlazak sunca, poljubit je i otić da legne na četiri voćke zahrđale? De poludi pa mi reci.
Može li se Boga pitati pa otići po odgovor iako te nije zvao? Smije li se? Ne moraš poludit da bi znao. Moraš voljeti da bi znao. Ili Boga ili nju. Ili Boga i nju.
Jel te pička baci pod noge ili padneš sam? Ha pičko? Moraš voljeti da bi znao. Moraš ljubiti da bi pao. Moraš goriti da bi ustao. Moraš pred Boga da bi saznao. Al samo ako smiješ pitati. Onako kako je Samir pitao.
...
Nije pička što te gazi već tvoje srce što hoće pod noge. Ne možeš ga zadržat. Kad hoće ono ode. Džaba ti je sve što znaš. Džaba ti je sve što možeš. Džaba ti je sve što imaš. Srce je jedino što nije tvoje. Ono je uvijek samo njeno. I ne gazi ga ona što hoće da ga gazi. Već što srce tvoje sapliće joj korak. I ona jadna mora da ga gazi. Ako padne ko će pismo pisat? Ko će Boga pitat?
...
Jel plako Samir kad je lego? Jel plakala ona kad je čula? Ne znam. Samir je otišao a otišla je i ona. U Njemačku ili tako neku zemlju gdje ne gledaju u kofere na granicama.
...
Udala se odmah. Porodila se odmah. Jednom dvaput možda još koji put. Pička kažu. Zaboravila.
Moj kurac zaboravila. Da jeste ne bi išla. Da jeste ne bi rađala. Da jeste ne bi pod drugim Samira tražila.
Šta mi znamo? Šta mi čujemo? Samo naše srce kako cvili drugo ostavljamo samo da se bori. Sebični. Nestrpljivi. Ljubomorni na svaku bol osim naše. I kad boli nas bi da boli.
Samire brate na zidiću sam. Dobaci barem dvije voćke zahrđale. Ne smijem ustati ne smijem poći ako padnem neću se dići a niko me drugi neće ponijeti.
...
Samire brate na zidiću sam. Ni ustati ni ostati ni do tebe doći. Jesil išta sazno o duši? Je li se gore umiri bar? Ako je isto šta mi je činit?
...
Pročito sam ja sve. Pun kurac pameti. Sve je jasno kad ti nije stalo al de sad reci de sad učini... Učinićeš kurac. Srce ne jebe.
...
Promijeniti sebe? Promijeniću kurac. Promjene nema. Ko se promijenio taj je odumro.
Postoje samo dva stanja čovjeka. Jedno je kad je srce samo organ, a drugo kad je srce sve. De se promijeni. De preboli. Preboliću kurac. Ko je prebolio tog ni Bog nije primio. Taj ni do predvorja nije stigao. Promijeniću sve osim srca. Ne što neću, već što ne mogu. Ono kuca kako želi. Ono bira koga voli. Možeš li mu šta? Ha pičko? Možeš li ga sputati? Možeš al će izaći na drugoj strani gdje ga ne čekaš, gdje ga ne vidiš i udariće iz osvete tamo gdje ti je najmilije. Ne diraj srce. Ne mijenjaj srce. Neka boli, neka te lomi. Živi dok možeš a onda lezi na Samirove voćke. Nije sramota nije grijeh. Ako voliš Bog će znati. Ako voliš ne moraš ni pitati. Oprostiće ti.
Ne boj ga se već ga voli. On te voli. Bojiš li se činiš grijeh i tovariš teret pretežak. Molitve ima za sve grijehe ko morske pjene samo nema za taj jedan. Kad se bojiš onog ko te voli. To je kazna neslućena.
...
User avatar
inspektorica javert
Posts: 1575
Joined: 03/08/2010 16:27

#2 Re: Damir Avdić

Post by inspektorica javert »

:thumbup: Vuče mi nekako na D. Mihajlovića.
User avatar
MyCore
Posts: 979
Joined: 25/03/2009 14:14
Location: Vukojebina.com

#3 Re: Damir Avdić

Post by MyCore »

Ovu drugu jos nisam procitao ali fakat...
Damir Avdić preslusao sam sve od Rupe pa na ovamo, da reklo bi se da sam postovalac :D
User avatar
MyCore
Posts: 979
Joined: 25/03/2009 14:14
Location: Vukojebina.com

#4 Re: Damir Avdić

Post by MyCore »

Jos sam morao ovog Cohena skinuti :D
User avatar
SinjaD
Posts: 681
Joined: 19/03/2008 18:48

#5 Re: Damir Avdić

Post by SinjaD »

Znam za lika ali evo tek sad pročitah nešto njegovo i sviđa mi se - kratko, jasno, britko, duhovito, u sridu.

@Inspektorice, stvarno vuče na Mihajlovića :-D
Koncar
Posts: 45
Joined: 28/09/2008 17:16

#6 Re: Damir Avdić

Post by Koncar »

Damir Avdic,cesto potencira na tome shvati vrijeme u kojem jesi,bitno je sad..
Budi relan.
Pljuje po nostalgiji.
A citajuci njegove knjige shvatis koliko je taj lik nostalgican....
Bolje receno Bosnian streets for dumies al u .urcu.
herbert mekfjuger
Posts: 462
Joined: 11/11/2010 16:12

#7 Re: Damir Avdić

Post by herbert mekfjuger »

MyCore wrote:Jos sam morao ovog Cohena skinuti :D
eh i ja isto, svaki dan se vrti po cijeli dan jedna te ista pjesma :D
herbert mekfjuger
Posts: 462
Joined: 11/11/2010 16:12

#8 Re: Damir Avdić

Post by herbert mekfjuger »

Evo neki citati koje sam izvadio iz njegovih djela...


"Enter džehenem":
"Ja nisam rob. Ja znam. Nije Bog budala. Zna On. Ne vjeruje rob, već slobodni. Rob se boji, a strah ne ljubi. Zna On. Ko sapire grijehe, zlo skriva. Zna On. Ne sudi se roblje, roblje se pogubi. Zna On. Slobodnom se sudi. A kome sudiš možeš i da oprostiš. A ko ne skriva grijehe, ne treba ni praštanje, jer ne zna da je griješio. Nije Bog budala. Zna On. Eto."


"Kako god. Uvijek je dobro. Lošeg nema. Ni u životu ni u smrti. Loše je u čovjeku. Odjebi ga i živjećeš dobro. Ali čovjek je pička. On nije u stanju odjebati loše. Preispituje se. Predomišlja se. Vaga. Jebe svoju mater. Čovjek je pička. Koprca se. Hoće, a boji se. Ima, a ne želi. I na kraju, kaže, e da mi je ova pamet bila. E, da ti je kurac moj."


"Boli te kurac gdje ideš. Ideš. Stićeš kad stigneš. Naćeš što nađeš. Ako ne stigneš, ako ne nađeš, nisi stigo, nisi našo, boli te kurac, sjedi, oguli jabuku. Ne pitaj se i neće ti trebati odgovor. Odgovori i naći ćeš pitanja. Ako si u krugu ne moraš ići u krug. Sjedi, oguli jabuku, boli te kurac."


"... i pitam ti ja Genaša ima li kakvu cool knjigu i on mi da Nietzschea. Tako je govorio Zaratustra. Pitam ga šta je to, kaže slikovnica. Gdje su slike? Tad nisu imali aparat za slike pa štampali bez slika. Jebo mater. Nije ni trepnuo."


"... ja ga pitao ko je taj Nietzsche, on reče dobar frajer, nije kao Raf Manning, al dobar frajer, imao dobru bolest progresivna paraliza, eskalirala dok je nešto furo po Italiji, kočijaš šibao konja, on skočio, zagrlio konja i zaplakao. I to i bi jarane. Pa jebo svoju mater šta je imo grlit konja, što nije slomio kočijaša? Kao frajer nije furo silu, alternativa i ta sranja, silom se ništa ne postiže, kurac moj ne postiže, debil počinje mislit tek kad mu pustiš krv u mozak, ne konta on alternativu, džigera je njegova čitanka."


"Ima li lovostaj na kurjaka? Ima kurac. Lovostaj je na pelcovane. Na ovce. Sloboda se vreba. Sloboda smeta. Sloboda se kažnjava. Sloboda se preparira. Sloboda se slika. Za nova pokoljenja. Da se uče. Kako roblje biti."


"A kiša je padala po mom jadnom gradu. Natapala ga hlorom. Seljačići su škripali novim gumama. Nema više blata na cipelama. Blato je u duši."


"Ja ne pijem, ja uživam u osobi kojoj nazdravljam. To mi je Genaš rekao dok je otvarao treću flašu rakije. Domaće. Šljiva. Znaš šljivu? Domaću? Saliješ i kažeš, u jebote jest dobra, miriše šljiva. Miriše kurac moj. Šljiva je dobra samo kad ispljuneš košpicu."


"- Pratiš li? - Pratim. - Prati. I po tebe će doći. Sve što poželiš guzit zguzi. Kad poželiš poljubit, bježi. Ne uspiješ li, slijepog će te vodat, štapom ćeš po pločniku lupkat, ne uspiješ li, labradorima ćeš ruku pružat."


"- I plakaćeš. O kako ćeš. A preboljećeš. S prvim kurcem koji laž ti upakuje. Znaš šta je laž? - Znam. - Šta? - Ne znam. - E, to je laž. Kad istinu daš, a očekuju laž. Kontaš? - Kontam kurac moj. - Kad moraš lagat, istinu reci. Kad moraš istinu govorit, šuti."


"I jarane ovako je bilo. Kad sam ja otišo s ključevima duhovni je srao još neko vrijeme a onda se Hajdar upalio ko kutnjak. Jebo mu je i majku i Švedsku i devedesetdrugu i hajmo Bosno Bosno Bosno hajmo Hercegovino i BH fanaticose što u sred Malmea ili nekog kurca od grada na utakmici Švedska - Bosna zvižde na švedsku himnu, a Švedska ih primila kad im je najteže bilo i kad su ih komšije noževima rastjerivale i jebo mu je gdje si bio kad je bilo najteže, a bio u Švedskoj, jebo mu švedsku mater što ne navija za Švedsku, što ne pjeva njihovu himnu, od te je himne BMW-a kupio i tom je himnom kuću pokrio šta će on zviždat na švedsku himnu jebo svoju mater ko je na tuđu zviždo nikad svoju nije pjevo što jezik nije naučio pa nas na švedskom pozdravio i Halidu u Stockholmu na švedskom terce pjevo jebo mu i Seka i trajekt i Kopenhagen majku u pičku da je švedski naučio sad bi i bosanski ko čovjek pričo a ne ko ker lajo u sred grada u kojem se rodio invalidima cenere ostavljo dabogda mu cener za trajekta zatrebo šta će invalid s cenerom - dvije pertle kupit i jednu u pola cijene prodat dabogda s jednom pertlom djecu u vojsku ispraćo i u Malmeu ih košarci učio šta će on za Bosnu navijat jebo mu Ibrahimović mater..."


"Stoka care, stoka. Saprani religijom. Omeđeni tradicijom. Uhljebljeni zlobom. Okićeni zavišću. Sjede u krug i pričaju. O državi. O familiji. O moralu. O moralu! Majku da im jebem! Od kad krenu priča o moralu i familiji nikad više kopiladi ne bi. Od kad kopilad stade Boga spominjat nigdje ga nema. I sjede u krug i gledaju me u oči i kažu širimo vjeru našu sačuvajmo tradiciju našu učvrstimo familiju našu..."


"Reko sam joj. Ljubavi. Ako ikad iko podigne glas na tebe pucaj mu u usta. I Selma me poljubila i udala se za mene. I kad nam je kći ušla u pubertet pokazo sam joj gdje stoji pištolj i kako se rukuje njime i reko sam joj dušo ako ikad iko podigne glas na tebe pucaj mu u usta. I kad je završila srednju školu poslao sam je da studira vani a ona mi je rekla tata ja hoću da se vratim a ja sam joj rekao dušo izdrži još malo i nećeš vjerovat šta si mi rekla. I završila je fakultet i ostala vani i ne vjeruje šta mi je rekla. Kad mi je sin završio srednju školu reko sam mu završi sa šupcima i pucaću ti u glavu. I sin mi je jako fin momak. I ja vjerujem u familiju. I mi čuvamo tradiciju."


"- Za koga bi ti ušao u ring? - Za koga? Ne znam. - Bil za mene?
Lijepa je. Jebali smo se pravo. Lijepa je. Ima sve što čovjeku treba.
- Bil? - Ušao bih. - Ušao bi za mene ko za bilo koju. - Ušao bih za tebe ko za bilo koju. - Onda nemoj ulazit.
Lijepa je. Nisam znao i da konta.
- Ja bih ušla u ring za tebe. Al ne bih za druge. Imaš li ti nekoga takvog? - Zašto bi ušla u ring za mene? - Ne znam. Samo znam da bih.
Ne zna, samo zna da bi. To je najviše što se može znati. Hoćul ja to ikad znati?
- Koga ti voliš? - Nikoga. - Ne voliš kurac. - Nemam nikoga. - Ne moraš imati da bi volio.
Gledao sam je ko da sam je prvi puta vidio. Mala je bila savršena."


"Mislila si da sam frajer i šupak? - Da si frajer. Šupak. To je jedno te isto. Vi mislite da nije ali jeste. Ti nisi frajer. - Zar nije frajer ono što se traži? - Jeste. Zato se nikad i ne nađe. - Zašto? - Zato što se nađe šupak."


"- ...Ali nisam znala da si zaljubljen. I da ćeš me tako brzo ozdraviti. - Ja sam te ozdravio? - Da. Ti. - Kako? - Ne znam. Bio si drugačiji. I drugačije su ploče.
Smijala se.
- Kako sam bio drugačiji? - Ne znam. Možda zato što si zaljubljen a bojiš se da to sebi kažeš. Svi o tebi misle da si zajeban frajer. I jesi. A onda si mi zaspao na stomaku. A pazio si da me ne pritisneš. I dok si spavao.
Gledao sam je. Nađi je. Ne boj se. Otkud znaš šta ona misli. Opet sam je poljubio. I opet u obraz. I opet se nasmijala.
- Kako si super.
Ništa mi nije bilo jasno. Njoj je izgleda sve bilo jasno.
- Mogu li ovdje ostati još malo? - Ostani koliko hoćeš. Dođi kad god hoćeš."


"Ljubav jarane, ljubav je čudo. Ko da te granate deru, a geleri sastavljaju. Dođem kući ona gleda Friendse, otvorim frižider unutra ni sijalica ne gori, pitam dušo imal šta za večeru, ona cvrkutne ima dušo divna pizzerija, naruči nam dvije velike i ginger ale. Ljubav jarane. Ljubav je čudo. Ko je nije okusio, taj još iz rova nije izašo."


"Kad te život zgazi. Kad ti se sve pomrači. Oslobodi svijet od par šupaka i sunce će te opet obasjat."


"Pa šta ako ode? Šta? Ti je voliš. Poželi joj sreću. I nastavi volit. Ne može ti to uzeti. Ne može ti ljubav niko oteti. To je tvoje. Ti voliš."


"Meni ćeš pričat o ljubavi. Ti. Bilo ko. Jebem li vam majku u pičku. Pričate o ljubavi pjevate o ljubavi igrate o ljubavi a kad vam dođe userete se. Svi. Muškarci. Žene. Svi. Tražite je zovete je a kad vam dođe koprcate se. Pičke. Niko se pustit ne smije. Niko!"


"Nije pička što te gazi već tvoje srce što hoće pod noge. Ne možeš ga zadržat. Kad hoće ono ode. Džaba ti je sve što znaš. Džaba ti je sve što možeš. Džaba ti je sve što imaš. Srce je jedino što nije tvoje. Ono je uvijek samo njeno. I ne gazi ga ona što hoće da ga gazi. Već što srce tvoje sapliće joj korak. I ona jadna mora da ga gazi. Ako padne ko će pismo pisat? Ko će Boga pitat?"


"Postoje samo dva stanja čovjeka. Jedno je kad je srce samo organ, a drugo kad je srce sve. De se promijeni. De preboli. Preboliću kurac. Ko je prebolio tog ni Bog nije primio. Taj ni do predvorja nije stigao. Promijeniću sve osim srca. Ne što neću, već što ne mogu. Ono kuca kako želi. Ono bira koga voli. Možeš li mu šta? Ha pičko? Možeš li ga sputati? Možeš al će izaći na drugoj strani gdje ga ne čekaš, gdje ga ne vidiš i udariće iz osvete tamo gdje ti je najmilije. Ne diraj srce. Ne mijenjaj srce. Neka boli, neka te lomi. Živi dok možeš a onda lezi na Samirove voćke. Nije sramota nije grijeh. Ako voliš Bog će znati. Ako voliš ne moraš ni pitati. Oprostiće ti. Ne boj ga se već ga voli. On te voli. Bojiš li se činiš grijeh i tovariš teret pretežak. Molitve ima za sve grijehe ko morske pjene samo nema za taj jedan. Kad se bojiš onog ko te voli. To je kazna neslućena."


"Imam li izbora? Imam. Kamen. Led. Mogu li? Ne znam. Ako ne znam ne mogu. Mogu li? Moram? Ako moram neću. Imam li izbora? Biću kamen. I bićeš sretna. Biću kamen o koji ćeš se spotaći. Pasti. Stati. I biti sretna. Biću metak koji ćeš preživjeti. Teško. Bolno. I biti sretna. Biću rešetka koju ćeš trgati. Dugo. Krvavo. I biti sretna. Biću očuh koji će te vrebati. Uzalud. Jer bićeš sretna. Biću dno na koje ćeš pasti. Na noge stati. I biti sretna. Biću zlo koje ti je suđeno. Nećeš ga naći. Jer bićeš sretna. Biću refren koji ćeš pjevati. Nikad ti u pjesmi neće trebati. Jer bićeš sretna. Biću kraj kojem ćeš doći. Leći mirno. I biti sretna."


"Imam li izbora? - Niko nema izbora. Ko je imo izbora živio je uzalud. Jebo te izbor. Idi. Uzmi. Poderi. I slušaj kako sebe dereš. Kad bude plakala tebe će oplakivat. Ne zavaravaj se. Tvoje je da padneš njeno da zagrne. - Šta da joj kažem? - Nemaš joj šta reći. Šta god bi joj reko ona zna. Što prećutiš ona će ti reći. Idi. - Ako slažem? - Koga? - Nju. - Uvijek sebe lažeš. Nikad drugog. Pogotovo nju. Ona ti se dala. Ona ti se rasjekla. Ona te je procvala. Nju jedino ne možeš slagat. Idi.
I onda sam prokino. Došlo je odjednom. Izlilo se. Čovječe jebo te plako sam ko dijete. Ne znam da sam ikad tako plako. Zgrčio sam se. Jeco. Treso se. Pljuvačka mi je kapala iz usta. Nisam bio u stanju da se maknem. Savio sam se u drhtaj. I plako. Nijedna pička nije tako plakala. Nijedna. Nikad."


"Sve je moje kod nje. Nemam srca. Nemam duše. Ovim gradom duh hoda. I duh je sretan. Jer je voli."


"Ljubavi? Jesil zemlja? Jesam lijeha? Dušo? Jesil brazda? Jesam plug? Srećo? Jesil sjeme? Jesam plod? Najdraža? Daj mi znak. Još jednom. Prije nego dođeš? Daj mi dušu. Umrijeću ti na pragu. I eto. Tu sam. Na zidiću. Čekam. Zadnji put. Doći će. Vrijeme joj je. Povešće me. Kud? Zašto? Šta sam znao? Šta sam mogao? Sve sam dao. Ništa svoje više nisam imao. Eto me na kraju. Čekam. Doći će. Povešće me ka početku. A kraj nije početak ničeg novog. Kraj je samo laž života ovog. Ni pakao ni raj. Kraj je samo konačan promašaj. Kraj nije. Ruka sudbine. Kraj su samo. Na gomili olupine. Jeftina priča. I podla psina. Za pogrešan brod. Prava hridina. Ali ona će doći. I ona će znati. Zajebati. I početak. I kraj. Ona će smjeti. Ona će umjeti."


"Bolestan sam mati. Eto lud sam. A ti me više ne možeš liječiti. Ona će doći. Ona će uzeti. I bolest i vraga, sve će ih sjebati. Draga moja mati. Zar to tako ide? Tvoje srce, tvoja duša. Sve će ona imati. Tako ide, mati. Tako ide. Ne bi valjalo da je drugačije. Što imaš sve daj, samo tako nećeš ostati sam. To su tvoje riječi, mati. To si rekla kad sam bio sam. Kad sam bio mlad. Kad sam bio pile tvoje. Majko. Evo je. Ne vidim je. Al čujem. Srce moje nosi. Ono što si mi ti dala. Evo ga. Kuca. U njenim rukama. A da joj vidiš ruke majko. Kad mi dlanovima preko lica idu. Svijet mi tada pod nogama leži."


"- Ne bojim se sebe. Bojim se tebe. - Zašto mene? - Zato što mi možeš jednog dana otići. - Gdje ću otići? - Na neki drugi zidić. Život ih je pun. Tiskaju se. Otimaju. Zovu. Dođi. Uzmi mene."


"- Kako da znam da drhtiš zbog mene? - Zbog koga ću drugog? Eto reci. Ti znaš. Reci meni. Ja sam klinac. - Nemoj me povrijediti. - Kako ću te povrijediti? Čime? Sve je moje kod tebe. Ako dirnem tebe isjeću se sam."


"Najdraža. Ja tečem kako ti ploviš. Ja sam jedro na tvojoj barci. Ja sam grom u tvojoj oluji. Dušo. Ja sam olupina na tvome žalu. Ja sam pijesak na tvome suncu. Ja sam more u tvome okeanu. Ljubavi. Ja sam žaoka za tvoje zlo. Ja sam mezar za tvoj strah. Ja sam krošnja za tvoj hlad. Ja Te Volim."


"Na krvi ćuprija":
"Ja nisam pitao. Pazio sam na grane. I ćutao. Ćutnja ima najbolji korak. Ne koleba se. Ćutnja nikad nije rekla glupost. Zato jer niko kao ćutnja ne zna kad treba pričati."


"Ovo je rat seljaka. Oni su nam ga donijeli. Oni su izabrali svoje. Glasali da nas se riješe. Izglasani su prije glasanja hodali po selima i obećali kako će ih sve dovesti u grad. I to je jedino izborno obećanje koje su ispunili. Svi."


"Al nije ker rođen da bude dingospo. Džaba im sve. Navukli odijela. Voze ih šoferi. A kad mu kažeš dobar dan, on zalaje."


"Tito je bio moja demokratija. Prvomajski teferići su bili moja demokratija. Milicija koja mi nikada nije tražila ličnu kartu. To je bila moja demokratija. Kad sa ženom u Mađarsku po gibiru odem maksume same u demokratiji ostavim."


"Nena mi je jednom rekla. E sine, kako je bilo lijepo za vrijeme kralja. Mislio sam da je prolupala... Bila je mlada, bila je djevojčica. Pa je bila djevojka. Mlada. Slike koje nisu bile za albuma ostale su u sjećanjima njenog babe i njene majke. A ona? Ona je imala svoju haljinicu cvjetnoga dezena. Sašila joj tetka. Tetka bez djece. Voljela je kao svoju. kao kćer jedinicu. A to je i bila. Materi i ocu. I jedina sestra četvorici braće. Šetala je čaršijom. Po dvojica sa strane. Gledala je preda se. A čaršija u nju. I ona čaršiju kroz parmake iz avlije. I pitali su za nju. Momci iz grada. Puni poštovanja. Al je nisu dali. Dok sama nije izabrala. Kroz parmake. Iz avlije. I otišla u finu kuću. I rodila sina. Pazili je svi. Rodila je i drugog. Pazili je svi. Rodila je i kćer. I pazili je svi... A onda ubiše kralja. Pa dođe mali kralj. Pa pobježe mali kralj. Pa zasuše bombama. Pa nahrliše legije. I nestade joj čovjeka ko da ga nikada nije bilo. Rasuše se familije. A ona mlada i djeca mala. Od brata do brata. Al više nisu po dvojica sa strane. Sad svaki ima po nekoliko sa strane. Djece male. I ženu pokraj njih. A ona mlada i djeca mala. I nehtje drugoga. Osta sa djecom. I Tito dođe. I barjak donese. I godine su prošle pune muka. I djeca odrasla. Tito ih odškolovao. I zaposlio. I djeca djecu izrodiše. Uz pjesmu i teferiće. I svako se ljeto Jadranom prskaše. I sunce tuđeg neba nikom ne zatreba... I moja nena bi svuda. I na Jadranu. I na teferićima. I na prvim i na drugim i na svim ostalim majevima. Al jebo Jadran i teferiće. Jebo i majeve i barjake. I Tita. I Jovanku. I Dedinje. Jebo sve. Nema haljinice cvjetnoga dezena. Ostala kod kralja..."


"Kažu, jebo ovo. Treba ići odavde. Pa idi jebo ti svoju mater u pičku. Idi... Al kite moje će ići. Kite. Nije što ne mogu. Već što ne smiju... Nema tamo mame da im razvije pitu. Nema mame da im složi maslenjak. Nema care... Kite će im Njemica razvuć pitu. Kite će im moje Amerikanka složit maslenjak. Reći će mrš u McDonald's jebo ti svoju mater u pičku. Valja glodat hamburgere care moj."
User avatar
Kyuss
Posts: 970
Joined: 13/07/2007 14:17

#9 Re: Damir Avdić

Post by Kyuss »

Ne da mi se prepisivati, pa ću ovako:

Image
DiplMach
Posts: 27
Joined: 24/09/2007 18:33
Location: Mostar

#10 Re: Damir Avdić

Post by DiplMach »

Koncar wrote:Damir Avdic,cesto potencira na tome shvati vrijeme u kojem jesi,bitno je sad..
Budi relan.
Pljuje po nostalgiji.
A citajuci njegove knjige shvatis koliko je taj lik nostalgican....
Bolje receno Bosnian streets for dumies al u .urcu.
Odlicno receno.
I jos da dodam da nije potrebno ovoliko psovat, to je jos Satan Panonski davno odradio i mnogi drugi, i zasto opet Avdicu??? Zato sto jedan skoro 50ogodisnjak ko Damir Avdic s kompleksom Petra Pana misli da je to cool, in, mladalacki, sirovo, bunt, revolucionarno, moderno da se psuje i tako izrazava - a non stop prica protiv takvih pojava (cool, in, lazni revolucionari....).
User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 50450
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#11 Re: Damir Avdić

Post by Bloo »

DiplMach wrote:
Koncar wrote:Damir Avdic,cesto potencira na tome shvati vrijeme u kojem jesi,bitno je sad..
Budi relan.
Pljuje po nostalgiji.
A citajuci njegove knjige shvatis koliko je taj lik nostalgican....
Bolje receno Bosnian streets for dumies al u .urcu.
Odlicno receno.
I jos da dodam da nije potrebno ovoliko psovat, to je jos Satan Panonski davno odradio i mnogi drugi, i zasto opet Avdicu??? Zato sto jedan skoro 50ogodisnjak ko Damir Avdic s kompleksom Petra Pana misli da je to cool, in, mladalacki, sirovo, bunt, revolucionarno, moderno da se psuje i tako izrazava - a non stop prica protiv takvih pojava (cool, in, lazni revolucionari....).

natrljat to na nos i Bukowskom :D
DiplMach
Posts: 27
Joined: 24/09/2007 18:33
Location: Mostar

#12 Re: Damir Avdić

Post by DiplMach »

Bravo!
S tom razlikom da je Bukowski sam sebe manje ozbiljno shvatao, dok Avdic pokusava da nosi teret naroda na ledjima i bude glasnogovrnik generacije, a sam je protiv takvih. Shizofrenija.
User avatar
Bloo
Globalna šefica
Posts: 50450
Joined: 16/01/2008 23:03
Location: Korriban

#13 Re: Damir Avdić

Post by Bloo »

DiplMach wrote:Bravo!
S tom razlikom da je Bukowski sam sebe manje ozbiljno shvatao, dok Avdic pokusava da nosi teret naroda na ledjima i bude glasnogovrnik generacije, a sam je protiv takvih. Shizofrenija.
pa mora neko kad već masa neće :D a u svakom narodu po jedan Panonski Satan

whatever makes people happy....
User avatar
CarlitoBrigante
Posts: 16
Joined: 04/03/2010 08:22
Location: CoCoLand :)

#14 Re: Damir Avdić

Post by CarlitoBrigante »

ljudi ba ok sve mante se filozofije imal shta konkretno sheba se trazech ba knjige na netu nema nidje daj pomagajte imal igdje u e book formatu znal iko ishta ocijuvam
herbert mekfjuger
Posts: 462
Joined: 11/11/2010 16:12

#15 Re: Damir Avdić

Post by herbert mekfjuger »

nema u elektronskom obliku. ja znam gdje ima u tuzli se kupit... i pokušaj na www.knjiga.ba, znam da je bilo i tu
User avatar
Zox
Posts: 3791
Joined: 17/04/2002 00:00

#16 Re: Damir Avdić

Post by Zox »

Inace, ima na Muzika vrlo zustra diskusija o njemu, po meni i vrlo interesantna (premda sam jedan od aktera). Takodjer, na istoj temi se javio i lik od kojeg mozete naruciti sve sto je napravio Avdic, zato ne budite cicije i ne trazite dzabaluka, nije skupo i da narucite i podrzite covjeka ako vam se toliko svidja.
herbert mekfjuger
Posts: 462
Joined: 11/11/2010 16:12

#17 Re: Damir Avdić

Post by herbert mekfjuger »

^^ e ima lik sa nickom "fadill", ja uskoro nešto preko njega vjerovatno uzimam, javio sam mu se nedavno, tako da... možete preko njega pokušat :D
factotum
Posts: 81
Joined: 19/03/2011 20:07

#18 Re: Damir Avdić

Post by factotum »

....imaš problema s tim?.... :)
User avatar
ultima_palabra
Posts: 55690
Joined: 15/12/2008 16:53

#19 Re: Damir Avdić

Post by ultima_palabra »

Ima li u kojoj knjižari kupiti njegove knjige, mrsko mi sad ganjat frajera?
User avatar
ultima_palabra
Posts: 55690
Joined: 15/12/2008 16:53

#20 Re: Damir Avdić

Post by ultima_palabra »

buksna wrote:Imaš u "knjiga.ba" ili "POINT" knjižarama... sad ne znam gdje ih ima, znam da na području Tuzlanskog Kantona ima ih u svakom gradu...

ili online na http://www.knjiga.ba/Knjizevnost/Romani ... N2271.html
Nema njih u Sarajevu... provjeriću baš ima li ih na sajmu knjiga. Thx anyway :)
miss v
Posts: 389
Joined: 12/02/2011 14:45

#21 Re: Damir Avdić

Post by miss v »

..
Last edited by miss v on 26/12/2013 19:28, edited 1 time in total.
miss v
Posts: 389
Joined: 12/02/2011 14:45

#22 Re: Damir Avdić

Post by miss v »

..
Post Reply