Daltonisti

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
atko

#201 Re: Daltonisti

Post by atko »

Image

i ako se na ovoj slici vidi da su iste ... mozak opet istovremeno vidi i razlicitost ...
nihil_

#202 Re: Daltonisti

Post by nihil_ »

bez_ideje wrote:
atko wrote:Nisi daltonista vid ti je savrseno dobar jer vidis razlicite boje kvadrata koje su apsolutno iste ... pa ti vidi ko je ovdje lud i hos li tek tako vjrovat svojim ocima u buduc :D
ovdje treba malo zaskiljit i nastojat ignorisat slova okolo.......i pocinjes vidjeti da je iste boje
Uzmi komad papira i isjeci samo kvadrate, pokrij sliku i eto :D
bez_ideje

#203 Re: Daltonisti

Post by bez_ideje »

Image :mrgreen: :mrgreen:
nihil_

#204 Re: Daltonisti

Post by nihil_ »

bez_ideje wrote:Image :mrgreen: :mrgreen:

ahaam dobro :|
Not My Idea

#205 Re: Daltonisti

Post by Not My Idea »

procitah temu od pocetka do kraja. bas sam se nasmijala a i onako, malo mi tuzno sto ne vidite...
one slike ako su vam sve iste :-)
Zoya wrote: Ama, kad sam procitala da bi htio barem jednom da ugledas svijek oko sebe u pravim bojama, malo me je to rastuzilo, a daleko od toga da nekog zalim.
zoya +1
atko

#206 Re: Daltonisti

Post by atko »

Fakat je evidentno da 99% muskaraca ima problema sa detektovanjem nekih nijansi, ma da monitor malo "laze" oko nekih nijansi ... dok zene vide apsolutno dobro sa ili bez monitora :D ... e sad gdje je tu logika ako cemo gledati evolutivno ... muskarcu-lovcu vid bi trebao biti razvijeniji ... no, genetska kombinatorika je neumoljiva

Image

Sad kontam zasto se zene sminkaju ... da se zamaskiraju od pogleda mrskih konkurentica :D
Mr.Penguin

#207 Re: Daltonisti

Post by Mr.Penguin »

atko wrote:Fakat je evidentno da 99% muskaraca ima problema sa detektovanjem nekih nijansi, ma da monitor malo "laze" oko nekih nijansi ... dok zene vide apsolutno dobro sa ili bez monitora :D ... e sad gdje je tu logika ako cemo gledati evolutivno ... muskarcu-lovcu vid bi trebao biti razvijeniji ... no, genetska kombinatorika je neumoljiva

Image

Sad kontam zasto se zene sminkaju ... da se zamaskiraju od pogleda mrskih konkurentica :D
mozda nije bio lovac, vec skupljac voca,povrca, sjemenki :D
atko

#208 Re: Daltonisti

Post by atko »

Mr.Penguin wrote: mozda nije bio lovac, vec skupljac voca,povrca, sjemenki :D
ho's indirektno da kazes da i corava koka potrefi poneko zrno :D
Mr.Penguin

#209 Re: Daltonisti

Post by Mr.Penguin »

atko wrote:
Mr.Penguin wrote: mozda nije bio lovac, vec skupljac voca,povrca, sjemenki :D
ho's indirektno da kazes da i corava koka potrefi poneko zrno :D
Moze biti ili je nedostajalo mu nekog vitamina kojeg nije unosio preko crvenih vocki pa je evoluirao da ne moze crveno izbjegavati :D bitno je da je taj gen i danas postojan sto znaci snasli su se :lol:
Obskurni

#210 Re: Daltonisti

Post by Obskurni »

atko wrote:Fakat je evidentno da 99% muskaraca ima problema sa detektovanjem nekih nijansi, ma da monitor malo "laze" oko nekih nijansi ... dok zene vide apsolutno dobro sa ili bez monitora :D ... e sad gdje je tu logika ako cemo gledati evolutivno ... muskarcu-lovcu vid bi trebao biti razvijeniji ... no, genetska kombinatorika je neumoljiva

Image

Zapravo je evolucija dobro postupila :D
Radi se o tome da su žene morale imati razvijeniji vid kako bi mogle razlikovati razne vrste bobica, voca i povrca. Dok je muškarcu trebao bolji osjecaj za prostor i orijentaciju koji bi mu olakšao lov :D
Mr. Brightside

#211 Re: Daltonisti

Post by Mr. Brightside »

Obskurni wrote: Zapravo je evolucija dobro postupila :D
ne znam ko je postupio, kada i kako, al' mene je dobro zakinuo :lol:
atko

#212 Re: Daltonisti

Post by atko »

Mr. Brightside wrote:
ne znam ko je postupio, kada i kako, al' mene je dobro zakinuo :lol:
al ako si daltonista od rodjena sta te briga ... imas smao drugaciji config file za graficku ha ja :D
atko

#213 Re: Daltonisti

Post by atko »

Radi se o tome da su žene morale imati razvijeniji vid kako bi mogle razlikovati razne vrste bobica, voca i povrca. Dok je muškarcu trebao bolji osjecaj za prostor i orijentaciju koji bi mu olakšao lov :D
mudro zboris... samo sto smo malo iskrivili terminilogiju ...nije u pitanju vid neg detektovanje talasnih duzina svjetlosti :)

Nesto kontam da su ljudi malo vise ulagali u tu problematiku da bi se to dalo nekim jednosatvnim "filterom" korigovati ... jer npr ... ja na jednom laptopu na testu ustanovim da imam 5-10% deuteranopia-e ... a na drugom laptopu test pokaze 2%... i kad stavim dva laptopa jedna do drugog jasno se vidi mala razlika u nijansama prikazanih boja ... dakle to je varijabilno i moglo bi se to korigovati bar donekle kod ljudi koji imaju izrazene probleme ... narocito kod tinejdzera u fazi kad to moze imati i traume ... ma da i straiji ljud ti kao kriju sramo ta je da zna mahala ...

jedom na faksu jedan moj kolega na chatu dogovara da se susretne sanekom djevojkom i mene pita "koje je boje moja majica" ja mu kazem ... i on nastavi tipkati i ja ga kasnije pitam ... pa cek jel to imas problrma sa bojama al vazda se izmotavo da izbjegne tu temu ... i onda iz postovanja prema covjeku postedis ga tih altretiranja ... al volio bi mu pomoci da se osjeca ok
nihil_

#214 Re: Daltonisti

Post by nihil_ »

Negdje procitah clanak da je sve veci broj daltonista ustvari produkt evoucije i da ce ubrzo da se pojave ljudi koji ce vidjeti siri spektar od ovog koji vide sad, pored zelene, plave i crvene. Nesto poput papagaja.
zambaklija

#215 Re: Daltonisti

Post by zambaklija »

nihil_ wrote:Negdje procitah clanak da je sve veci broj daltonista ustvari produkt evoucije i da ce ubrzo da se pojave ljudi koji ce vidjeti siri spektar od ovog koji vide sad, pored zelene, plave i crvene. Nesto poput papagaja.
:shock: znači sad će mo napokon duhove viđati :shock: :shock: i rajske hurije :D :D :D :D
nihil_

#216 Re: Daltonisti

Post by nihil_ »

zambaklija wrote:
nihil_ wrote:Negdje procitah clanak da je sve veci broj daltonista ustvari produkt evoucije i da ce ubrzo da se pojave ljudi koji ce vidjeti siri spektar od ovog koji vide sad, pored zelene, plave i crvene. Nesto poput papagaja.
:shock: znači sad će mo napokon duhove viđati :shock: :shock: i rajske hurije :D :D :D :D
Ne znam :D
To procitah, neka je teorija sad je li tacna ili nije ne bih znao :D
atko

#217 Re: Daltonisti

Post by atko »

znaci idemo sa 32 na 64-bitnu grafiku :D cool :lol:
Obskurni

#218 Re: Daltonisti

Post by Obskurni »

Ma da je nama samo da gasove i zracenja mozemo detektovati ocima i bicemo mirni sljedecih par miliona godina :D
madnessa

#219 Re: Daltonisti

Post by madnessa »

Obskurni wrote:Ma da je nama samo da gasove i zracenja mozemo detektovati ocima i bicemo mirni sljedecih par miliona godina :D
Onda niko neće puštati gasove po ulici... Jeeeej... :razz:
atko

#220 Re: Daltonisti

Post by atko »

madnessa wrote:
Obskurni wrote:Ma da je nama samo da gasove i zracenja mozemo detektovati ocima i bicemo mirni sljedecih par miliona godina :D
Onda niko neće puštati gasove po ulici... Jeeeej... :razz:
Naprotiv ... svi bi slikali pustanje gasova i kacili na FB :D
madnessa

#221 Re: Daltonisti

Post by madnessa »

atko wrote:Naprotiv ... svi bi slikali pustanje gasova i kacili na FB :D
Image

Gas masku, pa iz kuće...
Mr.Penguin

#222 Re: Daltonisti

Post by Mr.Penguin »

Image
madnessa

#223 Re: Daltonisti

Post by madnessa »

minjonja

#224 Re: Daltonisti

Post by minjonja »

atko wrote:Citajuci ovu temu i radeci neke testove ispade da je kod mene prisutna deuteranopia 5-10% ...

na slici ispod vidim obrise ali ne vidim broj koi treba da vidim ...
Image

mada koliko bujim u monitor dobro da nemam coroskopiju 80% :D

jao atko nemoj me prepadati, jel ostali fkt vide broj na ovome ili me zezate?
Mr.Penguin

#225 Re: Daltonisti

Post by Mr.Penguin »

minjonja wrote:
atko wrote:Citajuci ovu temu i radeci neke testove ispade da je kod mene prisutna deuteranopia 5-10% ...

na slici ispod vidim obrise ali ne vidim broj koi treba da vidim ...
Image

mada koliko bujim u monitor dobro da nemam coroskopiju 80% :D

jao atko nemoj me prepadati, jel ostali fkt vide broj na ovome ili me zezate?
49?
Post Reply