i ako se na ovoj slici vidi da su iste ... mozak opet istovremeno vidi i razlicitost ...
Moderator: anex

Uzmi komad papira i isjeci samo kvadrate, pokrij sliku i etobez_ideje wrote:ovdje treba malo zaskiljit i nastojat ignorisat slova okolo.......i pocinjes vidjeti da je iste bojeatko wrote:Nisi daltonista vid ti je savrseno dobar jer vidis razlicite boje kvadrata koje su apsolutno iste ... pa ti vidi ko je ovdje lud i hos li tek tako vjrovat svojim ocima u buduc
zoya +1Zoya wrote: Ama, kad sam procitala da bi htio barem jednom da ugledas svijek oko sebe u pravim bojama, malo me je to rastuzilo, a daleko od toga da nekog zalim.

mozda nije bio lovac, vec skupljac voca,povrca, sjemenkiatko wrote:Fakat je evidentno da 99% muskaraca ima problema sa detektovanjem nekih nijansi, ma da monitor malo "laze" oko nekih nijansi ... dok zene vide apsolutno dobro sa ili bez monitora... e sad gdje je tu logika ako cemo gledati evolutivno ... muskarcu-lovcu vid bi trebao biti razvijeniji ... no, genetska kombinatorika je neumoljiva
Sad kontam zasto se zene sminkaju ... da se zamaskiraju od pogleda mrskih konkurentica
ho's indirektno da kazes da i corava koka potrefi poneko zrnoMr.Penguin wrote: mozda nije bio lovac, vec skupljac voca,povrca, sjemenki
Moze biti ili je nedostajalo mu nekog vitamina kojeg nije unosio preko crvenih vocki pa je evoluirao da ne moze crveno izbjegavatiatko wrote:ho's indirektno da kazes da i corava koka potrefi poneko zrnoMr.Penguin wrote: mozda nije bio lovac, vec skupljac voca,povrca, sjemenki
Zapravo je evolucija dobro postupilaatko wrote:Fakat je evidentno da 99% muskaraca ima problema sa detektovanjem nekih nijansi, ma da monitor malo "laze" oko nekih nijansi ... dok zene vide apsolutno dobro sa ili bez monitora... e sad gdje je tu logika ako cemo gledati evolutivno ... muskarcu-lovcu vid bi trebao biti razvijeniji ... no, genetska kombinatorika je neumoljiva
Sad kontam zasto se zene sminkaju ... da se zamaskiraju od pogleda mrskih konkurentica
ne znam ko je postupio, kada i kako, al' mene je dobro zakinuoObskurni wrote: Zapravo je evolucija dobro postupila![]()
al ako si daltonista od rodjena sta te briga ... imas smao drugaciji config file za graficku ha jaMr. Brightside wrote:ne znam ko je postupio, kada i kako, al' mene je dobro zakinuoObskurni wrote: Zapravo je evolucija dobro postupila![]()
mudro zboris... samo sto smo malo iskrivili terminilogiju ...nije u pitanju vid neg detektovanje talasnih duzina svjetlostiObskurni wrote: Zapravo je evolucija dobro postupila
Radi se o tome da su žene morale imati razvijeniji vid kako bi mogle razlikovati razne vrste bobica, voca i povrca. Dok je muškarcu trebao bolji osjecaj za prostor i orijentaciju koji bi mu olakšao lov
nihil_ wrote:Negdje procitah clanak da je sve veci broj daltonista ustvari produkt evoucije i da ce ubrzo da se pojave ljudi koji ce vidjeti siri spektar od ovog koji vide sad, pored zelene, plave i crvene. Nesto poput papagaja.
Ne znamzambaklija wrote:nihil_ wrote:Negdje procitah clanak da je sve veci broj daltonista ustvari produkt evoucije i da ce ubrzo da se pojave ljudi koji ce vidjeti siri spektar od ovog koji vide sad, pored zelene, plave i crvene. Nesto poput papagaja.znači sad će mo napokon duhove viđati
![]()
i rajske hurije
![]()
![]()
![]()
Onda niko neće puštati gasove po ulici... Jeeeej...Obskurni wrote:Ma da je nama samo da gasove i zracenja mozemo detektovati ocima i bicemo mirni sljedecih par miliona godina
Naprotiv ... svi bi slikali pustanje gasova i kacili na FBmadnessa wrote:Onda niko neće puštati gasove po ulici... Jeeeej...Obskurni wrote:Ma da je nama samo da gasove i zracenja mozemo detektovati ocima i bicemo mirni sljedecih par miliona godina
atko wrote:Naprotiv ... svi bi slikali pustanje gasova i kacili na FB

atko wrote:Citajuci ovu temu i radeci neke testove ispade da je kod mene prisutna deuteranopia 5-10% ...
na slici ispod vidim obrise ali ne vidim broj koi treba da vidim ...
mada koliko bujim u monitor dobro da nemam coroskopiju 80%
49?minjonja wrote:atko wrote:Citajuci ovu temu i radeci neke testove ispade da je kod mene prisutna deuteranopia 5-10% ...
na slici ispod vidim obrise ali ne vidim broj koi treba da vidim ...
mada koliko bujim u monitor dobro da nemam coroskopiju 80%
jao atko nemoj me prepadati, jel ostali fkt vide broj na ovome ili me zezate?