Dali ste vi stvarno religiozni,...

Rasprave o vjerskim temama.
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

nebih znao sta ti znaci post 'oditteta da bomb'
Kwaheri

Post by Kwaheri »

upadljivo_tih wrote:nebih znao sta ti znaci post 'oditteta da bomb'
da budes upadljivo tih...nis vis :D
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

idi zbuni mamu :x
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

idi zbuni mamu :x
lady midnight

Post by lady midnight »

upadljivo_tih wrote:
Pa mozda i jesi, ali ako nemas osjecanja nego samo pamet onda si budala.
I ATEISTA MOZE DA BUDE RELIGIOZAN, iako nevjeruje u Boga, i 'biti religiozan' nije isto sto i 'vjerovati u boga', i da bi se bilo religiozan nemora
se vjerovati u boga. DAKLE, NIDJE U ZVANICNOJ DEFINICIJI RELIGIOZNOSTI
NEPOSTOJI KLAUZULA PO KOJOJ SE MORA VJEROVATI U NEKO BICE, BOGA,
DA BI SE BILO RELIGIOZNIM, dakle:
RELIGIOZAN moze da bude i neko ko ne vjeruje u boga. A neko ko vjeruje
mozda i nije religiozan. OVO JE 10TI PUT DA PONAVLJAM NAUCITE VISE
OVU JEBENU DEFINICIJU NAPAMET.

Kad pominjem religioznost tad uopste ne pricam o vjerovanju u boga,
tj. teizmu, nego bas o religioznosti/ zato se i tema zove tako.
Kome se ne svidja to sto 'religioznost' moze da bude nesto sto nije povezano sa njegovom ili tudjom religiom, taj neka ne koristi tu rijec, mislim
neka ne zloupotrebljava. Ljudi koji vjeruju u boga -oni sve gledaju nekako
'u vezi' svog vjerovanja, pa cak i hranu, pa cak i 'rijeci'! Prisvajaju sebi za
pravo da 'drze' definiciju rijeci 'religija' -- kao sto mnoge druge stvari
sto se tice cistih pojmova prisvajaju. Od opstih definicija prave definicije
koje izvjestacuju da odgovaraju 'bogu' itd. i 'njihovom 'bogu''
Od definicija koje nemaju veze sa bogom prave one koje imaju. itd.
tako je i sa rijecju 'religija' -- ta rijec nema NIKAKVE ama bas nikakve veze
sa pojmom 'Bog' tako da je ne koristie direkno u vezi sa tim pojmom. A
kakav je to pojam i dali je samo virtuelan , ili samo apstraktan, o tome
necu sad da pricam, jer tema nije 'vjerujete li u boga' nego 'jeste li religiozni'
. Hm..
kao prvo,
nigdje ne postoji zvanichna definicja "religioznosti".
nauchnici iz discipline religious studies/study of religion/history of religion/religionswissenschaft (da upotrijebim oznake koje su danas ustaljene u svijetu za nauchno prouchavanje religije, ali koje vec samom razlikom u nazivu govore kako je teshko uopshte ovo definirati), dakle ti nauchnici si polomishe noge da definishu shta je religoznost, shta je religija...i ne uspijevaju.
ali tebi je poshlo za rukom - svaka chast :-):-):-)

kao drugo,
dragi gospodine - pitanje o medjusobnom odnosu objave i spoznaje je centralno pitanje svih teologija, i povlachi se od samog nastanka religija. u sluchaju islama samo ovoliko: pekari i mesari iz kufe ili basre u 9. vijeku su ovo pitanje promishljali elokventnije nego shto ti radish ovdje, da ne govorim o kasnijim elaboriranim stavovima.
raspitaj se malo, recimo, o mutazilitima, i pitanjima kojima su se oni bavili i odgovorima koje su davali.
nisi izmislio toplu vodu, a pogotovo nekoga necesh ubijediti u neshto.

p.s.
dobro ti reche @zhena: iskljuchi te caps. u online komunikaciji oni stoje za dernjavu i izvikivanje, za tim ovdje nema potrebe.
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

gospodjo damo,
muka mi je da te ucim pameti,
idi , izori picu, pa popi dozu ljekova, pa
se vrati.
danas

Post by danas »

upadljivo_tih wrote:gospodjo damo,
muka mi je da te ucim pameti,
idi , izori picu, pa popi dozu ljekova, pa
se vrati.
pa ti budi vjernik kad te 'vaki utjeruju u suru i 'uce pameti'... :D
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Image
realna do boli

Post by realna do boli »

Po meni ,niko nije ni religiozan niti vjeruje u boga.
Ako neko posti i ide u djamiju samo ramazanom i za bajrame ..to je po meni radi raje.
Ako se 80% te iste raje oblokava na bajram a za cijeli mjesec ramazana poprijeko gleda one koji piju...tu nema ni v od vjernika.
A s druge strane onih 10 bozjih zapovjedi..sjeca li se vise iko sta one znace ..jer je ocito da ih se niko ne pridrzava.
Izgubila se osnovna srz svega sto pise u vjerskim knjigama..jer ljudima vise nije bitno da se ispravno svega pridrzavaju koliko je bitno biti vidjen u vjerskim objektima i zaklinjati se u boga,biti bogobojazan a u isto vrijeme ubijati u njegovo ime i mrziti druge ljude jer ne misle kao oni.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

stan'te ba, jel ovo postrojavanje ko u sta vjeruje ili diskusija jeste li religiozni uopste?
realna do boli

Post by realna do boli »

Ja napisah ...da niko nije religiozan..u par recenica..jer svi oni koju pokusavaju ovdje da mene ubijede da su religiozni ..nemaju veze sa vjerom..jer ne treba mene niti bilo koga drugoga u to uvjeravati ..to je nacin zivota i intimna stvar pojedinca.
Vjerovati ili ne ...svako drugo razvlacenje po forumima ili bilo cemu nema veze sa istinskim vjerovanjem..to sve drugo je propaganda jedne ili druge strane..moje misljenje..
A pravi vjernik ili religiozan covjek o tome nece ovdje pricati ....to se osjeca dusom...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

mIRCerka wrote:stan'te ba, jel ovo postrojavanje ko u sta vjeruje ili diskusija jeste li religiozni uopste?
Ma da ti budem iskren - htjedoh staviti

Image

al' nisam namjerno :D
mIRCerka

Post by mIRCerka »

volim teme koje lice na koridu...

Evo, ja cu reci NISAM pa da vidim sta ce biti.
realna do boli

Post by realna do boli »

A sta ce biti :D ..potop..nisam ni ja i sta to koga briga.
Necu nikome da se pravdama ni sto nisam ni sto jesam...ovakve diskusije vijekovima nigdje ne vode ...
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

ali ne, da li ste vi STVARNO STVARNO religiozni, a vi koji niste, da li STVARNO STVARNO niste? :shock: :shock: :D :-)
pinkzelena

Post by pinkzelena »

realna do boli wrote:Po meni ,niko nije ni religiozan niti vjeruje u boga.
Ako neko posti i ide u djamiju samo ramazanom i za bajrame ..to je po meni radi raje.
Ako se 80% te iste raje oblokava na bajram a za cijeli mjesec ramazana poprijeko gleda one koji piju...tu nema ni v od vjernika.
A s druge strane onih 10 bozjih zapovjedi..sjeca li se vise iko sta one znace ..jer je ocito da ih se niko ne pridrzava.
Izgubila se osnovna srz svega sto pise u vjerskim knjigama..jer ljudima vise nije bitno da se ispravno svega pridrzavaju koliko je bitno biti vidjen u vjerskim objektima i zaklinjati se u boga,biti bogobojazan a u isto vrijeme ubijati u njegovo ime i mrziti druge ljude jer ne misle kao oni.

Po tebi kažeš?
Ok..imaš pravo na svoje mišljenje svakako..
Ovo ostalo je "po meni" poprilično drsko i stvar generalizacije.
Po tebi osoba,koja ide u džamiju samo Ramazanom i za Bajrame ide "radi raje".. a da li si ti sigurna da taj neko ide radi raje?Nije ti prošlo kroz glavu da taj neko možda nije 100% posvećen toj religiji inače..svakodnevno i onda upravo zbog toga,odvoji bar to vrijeme,zbog sebe..njega to možda čini sretnim,otkud ti znaš!?
Ili recimo..mise...neko ih propušta nedjeljom..ali ide za Božić..Uskrs..šta ti ja znam..
Šta fali tome? To je baš lijepo..i ne znam zašto bi mi sebi davali za pravo da komentarišemo radi čega i kada oni idu,a POGOTOVO ko smo to mi da odlučujemo i sudimo koliki je neko vjernik.
Ne idem ni ja u džamiju..pa opet ne smatram sebe toliko bitnom,da komentarišem one koji idu.
I ovo zadnje..kažeš bogobojazni,a u isto vrijeme UBIJA u ime Boga..i mrzi one,koji ne misle isto što i on..
Da li mi se čini,ili ti ograničene pojedince i bolesnike,tačnije teroriste stavljaš u isti koš sa normalnim svijetom,koji sebe smatra vjernicima..???
Prvo,taj koji ubija..ne vjeruje u Boga,a pogotovo nije vjernik..a zašto?
Pa zato jednostavno što mu je njegov Bog prvo rekao: ne ubij!
Ovo je sad već psihologija..tako da neću u to ulaziti,ali mi jako smeta što se sad svugdje gdje se diskutuje konkretno o Islamu obavezno mora naglasiti neko ubijanje.Pa imaš s druge strane popove,koji siluju male dječake..a nakon degutantnih radnji drže propovijed..pa to niko ne spominje.
Eh..one od maloprije i ove na jednu stranu..... a ljude,koji su normalni na drugu.
Last edited by pinkzelena on 15/10/2007 15:49, edited 1 time in total.
Tesssa

Post by Tesssa »

ja cekam tihoh da dodje i pocne vas ubjedjivati kako ste vi ipak "Stvarno religiozni" :D :lol:
Last edited by Tesssa on 15/10/2007 15:49, edited 1 time in total.
Bea_Trix
Location: 'Mount Everest: forbidding, aloof, terrifying. The mountain with the biggest tits in the world.'

Post by Bea_Trix »

dinchy84 wrote:ja cekam tihoh da dodje i pocne vas ubjedjuvati kako ste vi ipak "Stvarno religiozni" :D :lol:
:lol: :lol: stvarno, stvarno! :D

e, tito mrtvi .... :-)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

dawn_upon_dawn wrote:ali ne, da li ste vi STVARNO STVARNO religiozni, a vi koji niste, da li STVARNO STVARNO niste? :shock: :shock: :D :-)
eto te ko windows...

are u really really sure u want to delete this file :D:D:D:D
realna do boli

Post by realna do boli »

Sorry ..ne sahvatih da je ovdje rijec iskljucivo o islamu ..do mene je jer se trpam gdje mi nije mjesto :D ,a nije mi ni jasno zasto sebe neki uvijek pronadju gdje nisu spomenuti.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Evo jos malo religioznosti :D

Image
mIRCerka

Post by mIRCerka »

realna do boli wrote:Sorry ..ne sahvatih da je ovdje rijec iskljucivo o islamu ..do mene je jer se trpam gdje mi nije mjesto :D ,a nije mi ni jasno zasto sebe neki uvijek pronadju gdje nisu spomenuti.
Procitaj temu od pocetka, lik prica naucno o necemu misticnom pa se sve okrenulo naopacke.

:D
realna do boli

Post by realna do boli »

Klasik..znaci..odoh kuci..kraj radnog vremena...ako ko uspita sto me nema...a i da ne zacatavam...
mali Ninja

Post by mali Ninja »

ja hocu da kazem samo da se cuda ne dogadjaju ..

eto ja vjerovah u cuda, al bogme se ono ne desi kada sam htio da se priblizim jednoj đevojci ...

elem, treba poštovati ljude koji poštuju vjeru, ako si ateist, a dobar kao osoba onda vjerovatno nemas razloga mrziti vjernike, nego ih jednostavno ispoštuješ, nemas razloga nametati im svoje misljenje osim izloziti svoje vidjenje o tome, ako te neko zeli saslusati naravno.

@mircerka :: nema to nikakve veze sto ti ides i jedes, nemoj ni da se obazires na to, trebali ste biti za vrijeme ramazana na nekim mjestima gdje se pio alkohol kao i do sad, gradske cevabdzinice pune svaki dan itd .. cemu frka?

veliki vjernici i bogobojazni ljudi su saburli ljudi, njima to ne smeta ...
upadljivo_tih

Post by upadljivo_tih »

ne pricam ja naucno o necem misticnom,
vec na ostalim temama ljudi o necem misticnom (bogu)
pricaju naucno, nabrojao sam i onoga koji je reko
da mu je dokaz da postoji bog 'mehanika' a onome drugome
neznam vise sto..
isto tako ovaj ateista jedan me cudi sto prica o mozgu a pojma
o mozgu veze s mozgom nema.
ja licno jesam ateista a ne vjernik, svejedno, cudno mi da neko
o vjeri naucno prica.

vidim neki totalno do srzi pogresno kapiraju ono sto pricam....p amorah da
se ukljucim :x
ja rekoh da nije ovo vrtic, i da se zabavljate sa cevapima burecima
i sto ja znam nedje drugo. i ovim titom, drugom :lol:
Post Reply