Dali ste vi stvarno religiozni,...
- samson
-
Law_and_Order
#129 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
ti onda ne zivis u BiH. Ovdje su definitivno plemena u pitanju.d
1. zivim u drzavi u kojoj nisu samo muslimani...
2. zivim u drzavi u kojoj nisu svi vjernici...
3. zivim u drzavi, a ne u plemenu![]()
Onog trenutka kad jedenje ulicom bude "nepristojno" ovaj grad ce dostici dno. Jedna je stvar stati pred nekoga i namjerno pred njime jesti da bi provocirao, ali biti nepristojan jer jedes tokom ramazana je smijesno. Post je licna stvar, ako druge nazivas nepristojnim jer JEDU, je kranje licemjerno. Ovo je kolik otoliko sekularna demokratska drzava, a i jasan je bonton i nigdje ne vidim da se neciji religijski obredi trebaju u toj mjeri postovati da ne mozes ni jesti kad si gladan. NE pada mi na pamet radi toga trcati kuci samo da nebi nekoga provocirao jer JEDEM. uzas
- vatrogasac
#130 Re:
a ja se ne slazem s tobom....bar ne u cjelosti...polara wrote:Slazem se sa tobom,religija se zloupotrebljava da bi se upravljalo/manipulisalo masom ljudi.Cini mi se da im je to konacan cilj,svima ukljucujuci i sekte.pipliček wrote:Put do pakla je vrlo često popločan najljepšim (reglijskim) namjerama!
-
spekulant
#131 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
ja mislim da vecina ljudi samo slijepo prati masu. i da samo imitira ono sto im okolina radi. nikada ne preispituje sebe i svoju religiju.
vecina vjernika je svjesna koliko ih ta religija ogranicava i odstranjuje od njihove prirode, ali se iz tog nekog straha i dalje drze religije.. i samo nepraktikovanje religije je dokaz koliko su ljudi ustvari nereligiozni, ma sta oni tvrdili..
uzmimo naprimjer krscanstvo, gdje je seks prije braka zabranjen.. koliko se to postuje? ljudi vide da "bozije" naredbe nisu u skladu sa njihovim tijelom i zeljama i potrebama, i oni krse te naredbe, ali i dalje tvrde da su religiozni..
isto je i u islamu, narocito kod nas u bih. nigdje u kuranu ne pise da je svinjetina veci haram od alkohola. a naci cete ljude koje se gnusaju na samo spominjanje rijeci "svinja", a cugaju svaku drugu noc. to je cisto imitiranje okoline.. to nema veze sa nikakvom religijom.. niti sa logikom..
ili nepokrivanje zena. to je neka logika: muslimanka sam jer su mi mama, tetka i komsinice muslimanke, a otkrivena sam jer su i one otkrivene.
majke mi ponekad su mi drazi oni zadrti fundamentalni vjernici, jer se makar pridrzavaju naredbi za koje misle da dolaze od boga, a ako stvarno vjeruju u to, i logicno je da im je to najvaznija stvar u zivotu..
al ovi drugi (vecina) sto su svjesni da ne mogu izdrzati zivjeti po pravilima svoje religije, a nastavljaju nesto palamuditi i pametovati, sami sebe dovode u kontradikciju. kukavice koje nemaju hrabrosti da se otrgnu iz nazadnih kandzi religije, a ipak zele uzivati u blagodatima i slobodi "nevjernickog zivota"..
vecina vjernika je svjesna koliko ih ta religija ogranicava i odstranjuje od njihove prirode, ali se iz tog nekog straha i dalje drze religije.. i samo nepraktikovanje religije je dokaz koliko su ljudi ustvari nereligiozni, ma sta oni tvrdili..
uzmimo naprimjer krscanstvo, gdje je seks prije braka zabranjen.. koliko se to postuje? ljudi vide da "bozije" naredbe nisu u skladu sa njihovim tijelom i zeljama i potrebama, i oni krse te naredbe, ali i dalje tvrde da su religiozni..
isto je i u islamu, narocito kod nas u bih. nigdje u kuranu ne pise da je svinjetina veci haram od alkohola. a naci cete ljude koje se gnusaju na samo spominjanje rijeci "svinja", a cugaju svaku drugu noc. to je cisto imitiranje okoline.. to nema veze sa nikakvom religijom.. niti sa logikom..
ili nepokrivanje zena. to je neka logika: muslimanka sam jer su mi mama, tetka i komsinice muslimanke, a otkrivena sam jer su i one otkrivene.
majke mi ponekad su mi drazi oni zadrti fundamentalni vjernici, jer se makar pridrzavaju naredbi za koje misle da dolaze od boga, a ako stvarno vjeruju u to, i logicno je da im je to najvaznija stvar u zivotu..
al ovi drugi (vecina) sto su svjesni da ne mogu izdrzati zivjeti po pravilima svoje religije, a nastavljaju nesto palamuditi i pametovati, sami sebe dovode u kontradikciju. kukavice koje nemaju hrabrosti da se otrgnu iz nazadnih kandzi religije, a ipak zele uzivati u blagodatima i slobodi "nevjernickog zivota"..
-
a.basko
#132 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
...izabrao si pravi nick!!!spekulant wrote:ja mislim da vecina ljudi samo slijepo prati masu. i da samo imitira ono sto im okolina radi. nikada ne preispituje sebe i svoju religiju.
tacno je da kod nas ima tradicije, ali... onaj ko "imitira" okolinu, svojim sazrijevanjem
- beautyfool
#133 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
spekulant wrote: kukavice koje nemaju hrabrosti da se otrgnu iz nazadnih kandzi religije, a ipak zele uzivati u blagodatima i slobodi "nevjernickog zivota"..
Da nas dragi Bog sacuva od nas samih, jer ocito da su srca kod vecine ljudi prekrivena zastorom pa nevide dalje od sebe, nevide ljepotu zivota!
Nijedna religija na svijetu nikad nije preporucivala nasilje niti je upucivala ljude da budu losi, vec obrnuto.Svaka religija je pokusavala da ocisti duse ljudi, da uljepsa njihove zivote, da unese smiraj u njih, da probudi samilost medju ljudima, znaci iz religije, ako je tumacimo kako treba, mozemo nauciti samo nesto pozitivno a koliko ja znam biti pozitivan, optimista, tretirati ljude lijepo, pomagati drugima, biti dobar covjek, zeliti drugom ono sto zelis i sebi nije nazadno !?!? ili se varam !
Ljudi prebrzo sud donose o stvarima koje su im tako reci strane, stvari koje ne poznaju dovoljno i o kojima ne zele da nauce vise vec im je lakse suditi na osnovu toga sta masa kaze ili eventualno kako medija to sve prikazuje!
Da nas Allah dz.s. sacuva i InshaAllah da ramazan ocisti duse svih ljudi i da nam podari samilost i razumjevanje izmedju sebe ! Amin !
Lijep pozdrav !
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#134 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
@spekulant, molim te da paziš na uljudnost obraćanja,glede termina koje koristiš
.
- emCo87
#135 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
vi koji mislite da ste ateisti, SVI vi vjerujete u Boga. samo se tako furate.
licno sam se u to uvjerio prvo na primjeru svoje sestre, koja isto kao i vi prica gluposti, a dok ceka rezultate ispta kaze "proucila sam fatihu prije ispita, haj valjda ce biti OK"
licno sam se u to uvjerio prvo na primjeru svoje sestre, koja isto kao i vi prica gluposti, a dok ceka rezultate ispta kaze "proucila sam fatihu prije ispita, haj valjda ce biti OK"
-
WizzardFromBOZ
#136 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
a ja mislim da ti generaliziras i previse...spekulant wrote:
ja mislim da vecina ljudi samo slijepo prati masu. i da samo imitira ono sto im okolina radi. nikada ne preispituje sebe i svoju religiju.
-
dino_sara
#137 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
o mojoj religijoznosti necu ovdje , to je broj 1.
Svako grijesi za sebe i svako odgovara za sebe, zar ne ?
Onaj plakat bajramski party je samo djelo jednog covjeka tj. vlasnika "kuk-a" ali nije u tome problem nego u tome je koliko ljudi dodje.Neznam nisam bio za bajram nigdje osim svojoj kuci ili u setnji gradom.
Svako grijesi za sebe i svako odgovara za sebe, zar ne ?
Onaj plakat bajramski party je samo djelo jednog covjeka tj. vlasnika "kuk-a" ali nije u tome problem nego u tome je koliko ljudi dodje.Neznam nisam bio za bajram nigdje osim svojoj kuci ili u setnji gradom.
- tranquil
#138 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
Hajde nek su ateisti uvijek arogantni a vjernici tolerantni prema tuđem mišljenjuemCo87 wrote:vi koji mislite da ste ateisti, SVI vi vjerujete u Boga. samo se tako furate.![]()
![]()
![]()
Btw tp što pominješ je prilično uobičajena pojava, i ja sam dugo vremena nakon što sam se deklarisao kao ateista još radio neke rituale na koje sam ranije navikao, ali prođe s vremenom.
-
dino_sara
#139 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
U Kuranu se kaze ( malo cu da olaksam)
Covjek moze da bude tako blizu Dzeneta (Raja) kolko je za duzinu lakta, da potom uradi nesto i ode u Dzehenem (pakao). i isto tako u obrnutom pravcu.
Stoga, hocu reci da religija nije samo klanjati, moliti se nego i ciniti dobra djela. Covjek nikada nemoze znati 100% jeli religiozan (moze tvrditi) bas iz tog razloga jer vecina nas kaze ja jesam religiozan molim se Bogu i vjerujem u NJega. A jeli religija samo to? Jeli religija davati siromasnima? Jeli religija ne lagati? Jeli religija ne tracati? Jeli religija ne ubijati? itd it u nedogled.
Covjek moze da bude tako blizu Dzeneta (Raja) kolko je za duzinu lakta, da potom uradi nesto i ode u Dzehenem (pakao). i isto tako u obrnutom pravcu.
Stoga, hocu reci da religija nije samo klanjati, moliti se nego i ciniti dobra djela. Covjek nikada nemoze znati 100% jeli religiozan (moze tvrditi) bas iz tog razloga jer vecina nas kaze ja jesam religiozan molim se Bogu i vjerujem u NJega. A jeli religija samo to? Jeli religija davati siromasnima? Jeli religija ne lagati? Jeli religija ne tracati? Jeli religija ne ubijati? itd it u nedogled.
-
spekulant
#140 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
ne zaboravi da si i ti "ateista" za sve druge religije osim svoje.. samo se furas da nisiemCo87 wrote:vi koji mislite da ste ateisti, SVI vi vjerujete u Boga. samo se tako furate.![]()
![]()
![]()
- emCo87
#141 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
vidi jednu stvar, ja kao musliman ne mogu biti "ateista" za sve druge religije osim svoje, jer nema druge vjere kod Allaha swt priznate osim islamaspekulant wrote:ne zaboravi da si i ti "ateista" za sve druge religije osim svoje.. samo se furas da nisiemCo87 wrote:vi koji mislite da ste ateisti, SVI vi vjerujete u Boga. samo se tako furate.![]()
![]()
![]()
-
spekulant
#142 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
upravo potvrdjujes moju tezu.. znaci ti si jedan veliki nevjernik.. postoje stotine religija po kojima si ti nevjernik..
- tranquil
#143 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
spekulant wrote:upravo potvrdjujes moju tezu.. znaci ti si jedan veliki nevjernik.. postoje stotine religija po kojima si ti nevjernik..
Dobra logika.
Prema tome, ateisti su jako slični vjernicima - vjeruju u samo jednog Boga manje nego oni (barem to važi za vjernike Abrahamskih religija) i nevjernicima ih smatra samo jedan svjetonazor više u odnosu na vjernike.
- emCo87
#144 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
spekulant wrote:upravo potvrdjujes moju tezu.. znaci ti si jedan veliki nevjernik.. postoje stotine religija po kojima si ti nevjernik..
- Ahmmed
#145 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
Umanji za jednu. Nama je papa Ivan Pavao drugi rekao da smo, kao muslimani, Duhom svetim nadahnutispekulant wrote:upravo potvrdjujes moju tezu.. znaci ti si jedan veliki nevjernik.. postoje stotine religija po kojima si ti nevjernik..
-
fia
#146 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
Ahmmed wrote:Umanji za jednu. Nama je papa Ivan Pavao drugi rekao da smo, kao muslimani, Duhom svetim nadahnutispekulant wrote:upravo potvrdjujes moju tezu.. znaci ti si jedan veliki nevjernik.. postoje stotine religija po kojima si ti nevjernik.., pa prema tome, za katolike nismo nevjernici, jerbo je to Papa rekao.
ma.. ništa novo
CRKVA I NEKRSCANI /Katehisam.../
§ 841 Odnosi Crkve s muslimanima. "Odluka o spasenju obuhvaca i one koji priznaju Stvoritelja, medju kojima su u prvom redu muslimani, koji se, ispovijedajuci da drze vjeru Abrahamovu, klanjaju s nama jedinomu, milosrdnom Bogu, koji ce suditi ljude u posljednji dan".
Last edited by fia on 27/08/2008 09:59, edited 1 time in total.
-
united bosnae
#147 Re: Dali ste vi stvarno religiozni,...
Ne znam dali je Bill Maher upravu kada kaze "Religion is mainly about getting your butt saved when you die", ali u svakom slucaju planiram pogledati njegov film "Religulous" koji bi trebao da se pojavi u kinima pocetkom oktobra ove godine (2008).