Dalekovodi - pitanje laika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
ZEMA_ANONIMAC

#76 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by ZEMA_ANONIMAC »

Mozda mislis na kugle za obiljezavanje dalekovoda, koje se postavljaju na dalekovode koji se nalaze u blizini aerodroma ili koridora preleta helikoptera(aviona) u blizini aerodroma.

http://pfisterer.com/download_download/d_8956.pdf
zateznistub

#77 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by zateznistub »

faraon_sa wrote:
prof. wrote:ma zavrsio sam drustveni fakultet i ovo mi uopste nije struka ali sam gledao dokumentarac bas o ovome i evo provedoh pola sata trazeci al' ne mogu da nadjem a bas bih volio da dokazem ovoj zateznoj banderi da ne lupam i da nije najpametniji na svijetu. za veceras cu morati odustati al' sutra poslije posla cu naci kad bih trazio cijelo vece.
E hajde dokazi i meni kad vec dokazujes i "zateznoj banedri", kako si ga nazvao, jer ocito lupas... vodici i ako se spajaju u provjesu, spajaju se pomocu spojne opreme, tacnije pomocu kompresione nastavne spojnice koja moze izdrzati potrebna opterecenja. Nikakve kugle sa vakumom se ne koriste, jer osim sto spojni element mora izdrzati zatezna opterecenja, mora osigurati i dobre performanse sa aspekta provodnosti, malog prelaznog otpora itd...

Moje misljenje je da je zagonetni element, ustvari odstojnik kako je vec zatezni stub i rekao. Vjerovatno je u pitanju odstojnik kruznog oblika tkz. elasticni odstojnik za 2 vodica. E sad moguce je da su u pitanju i kugle sa obiljezavanje (AIRCRAFT WARNING SPHERES), ali one se po pravilu postavljaju samo na zastitnu uzad, a to je najvisi vodic na stubu... ali kako je Nightwatchma rekao da se ti elementi nalaze na svakoj "zici" i da su bijele boje, a nije ih ni prepoznao na slikama, ja zakljucujem da je to odstojnik :D
@faraon_sa, hvala napodrsci. U pravu si ako je nightwatchmen negativno odgovorio na ove slike maloprije onda nema sta drugo biti nego odstojnici. Fakat radim 14 godina u tom fahu i nikad nisam vidio ove lopte, a iza mene je i Alzir, Libija i Etiopija.
@prof. Fataj se drustvenog smjera i tamo soli pamet.
joint union

#78 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by joint union »

ljubav_aha wrote:
joint union wrote:Ako mislis na crvene i bijele kugle naizmjenicno (a mogu biti i pola crvene, pola bijele), to su ti kugle za obiljezavanje (aircraft warning sphere) i sluze samo da bi se dalekovod lakse opazio iz vazduha. Obicno se postavljaju blizu aerodroma, preko prelaza autoputa ili na rutama gdje je intenzivan vazdusni saobracaj. Na konzolama mozes imati i polulopte koje sluze kao zastita od ptica, ali nesto ne vjerujem da si to mogao vidjeti kod nas. Ova slika koja pokazuje 4 provodnika medjusobno su povezana sa tzv odstojnikom i on sluzi da drzi provodnike iste faze na istoj medjusobnoj udaljenosti.
autor teme nije uospte spoemnuo avio saobracaj
cuj to :D
ljubav_aha

#79 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by ljubav_aha »

joint union wrote:
ljubav_aha wrote:
joint union wrote:Ako mislis na crvene i bijele kugle naizmjenicno (a mogu biti i pola crvene, pola bijele), to su ti kugle za obiljezavanje (aircraft warning sphere) i sluze samo da bi se dalekovod lakse opazio iz vazduha. Obicno se postavljaju blizu aerodroma, preko prelaza autoputa ili na rutama gdje je intenzivan vazdusni saobracaj. Na konzolama mozes imati i polulopte koje sluze kao zastita od ptica, ali nesto ne vjerujem da si to mogao vidjeti kod nas. Ova slika koja pokazuje 4 provodnika medjusobno su povezana sa tzv odstojnikom i on sluzi da drzi provodnike iste faze na istoj medjusobnoj udaljenosti.
autor teme nije uospte spoemnuo avio saobracaj
dobro si procitao :D
joint union

#80 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by joint union »

ljubav_aha wrote:
dobro si procitao :D[/quote]

Valjda jesam :D . Zezam se, ove avio kugle se na dalekovodima postavljaju (ovisno od zakona drzava gdje se ugradjuju) 5-10 km od aerodroma, pa mozda zato covjek nije povezao stvari. Btw za postavljaca teme: proguglaj "vibration damper", mozda si to vidio ako kazes da se nalazi na svim fazama i zastitnom uzetu. Nije kugla, ali zavisno od perspektive gledanja i moze se uciniti da jeste. Oni se postavljaju blize stubu i ima ih vise, ovisno od raspona, proizvodjaca itd.
ljubav_aha

#81 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by ljubav_aha »

joint union wrote:
ljubav_aha wrote:
dobro si procitao :D
Valjda jesam :D . Zezam se, ove avio kugle se na dalekovodima postavljaju (ovisno od zakona drzava gdje se ugradjuju) 5-10 km od aerodroma, pa mozda zato covjek nije povezao stvari. Btw za postavljaca teme: proguglaj "vibration damper", mozda si to vidio ako kazes da se nalazi na svim fazama i zastitnom uzetu. Nije kugla, ali zavisno od perspektive gledanja i moze se uciniti da jeste. Oni se postavljaju blize stubu i ima ih vise, ovisno od raspona, proizvodjaca itd.[/quote]

avijacija mi je vrlo dobro poznata :-D hvala ;-)
ljubav_aha

#82 Re: Dalekovodi - pitanje laika

Post by ljubav_aha »

Image

cekajmo autora teme da potvrdi fotku :)
Post Reply