Dalekovodi - pitanje laika

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
zateznistub

#51 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by zateznistub »

leronimo wrote:Ko je od vas iz Sarajeva i prolazio je dionicom puta bojnik-riječica na brdu imate par 400kV dalekovoda koji su ofarbani crveno-bijelo i između njih na vodovima imate "lopte" crvene boje prečnika cca. 1m ,a pošto je u blizini baza "Orao" to implicira da su kugle tu isključivo radi lakšeg uočavanja vodova.Ja mislim da je postavljač teme mislio na te kugle

@zatezni stub
Brate respect za tvoj posao gledao sam kod ASA auta one kraljeve što montiraju dalekovode, čovječe i ja se pentram po raznim telekomunikacijskim stubovima al za ono tek treba imati muda.

Tu sam upravo, ispitna stanica za DV stubove
ljubav_aha

#52 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by ljubav_aha »

joint union wrote:Ako mislis na crvene i bijele kugle naizmjenicno (a mogu biti i pola crvene, pola bijele), to su ti kugle za obiljezavanje (aircraft warning sphere) i sluze samo da bi se dalekovod lakse opazio iz vazduha. Obicno se postavljaju blizu aerodroma, preko prelaza autoputa ili na rutama gdje je intenzivan vazdusni saobracaj. Na konzolama mozes imati i polulopte koje sluze kao zastita od ptica, ali nesto ne vjerujem da si to mogao vidjeti kod nas. Ova slika koja pokazuje 4 provodnika medjusobno su povezana sa tzv odstojnikom i on sluzi da drzi provodnike iste faze na istoj medjusobnoj udaljenosti.
autor teme nije uospte spoemnuo avio saobracaj
alcho

#53 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by alcho »

Eto nek vam je zensko objasnilo! :D
ryan

#54 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by ryan »

ako mislis na one crveno-bijele lopte-meni lice na pokemon lopte:)-j a isto mislim da su tu zbog obiljezavanja dalekovoda... ja sam ih prvi put vidio na dalekovodima oko mostarskog aerodroma-kad se spusta s Gubavice prema Buni/Hodbini na jednom dijelu dalekovoda imaju te kugle , pa po nekoj logici to je zbog aerodroma!!
ljubav_aha

#55 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by ljubav_aha »

alcho wrote:Eto nek vam je zensko objasnilo! :D
hej muskarcino :D
ljubav_aha

#56 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by ljubav_aha »

ryan wrote:ako mislis na one crveno-bijele lopte-meni lice na pokemon lopte:)-j a isto mislim da su tu zbog obiljezavanja dalekovoda... ja sam ih prvi put vidio na dalekovodima oko mostarskog aerodroma-kad se spusta s Gubavice prema Buni/Hodbini na jednom dijelu dalekovoda imaju te kugle , pa po nekoj logici to je zbog aerodroma!!

:lol: tip je samo pisao o bijelim kuglama,a aerodorma nema uopste u pitanju :-)
ryan

#57 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by ryan »

ljubav_aha wrote: :lol: tip je samo pisao o bijelim kuglama,a aerodorma nema uopste u pitanju :-)
da..iiii??? ja samo kazem kakve sam ja vidjao i gdje!!
ljubav_aha

#58 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by ljubav_aha »

ryan wrote:
ljubav_aha wrote: :lol: tip je samo pisao o bijelim kuglama,a aerodorma nema uopste u pitanju :-)
da..iiii??? ja samo kazem kakve sam ja vidjao i gdje!!
:-)
prof.

#59 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by prof. »

moze biti da se u nekim slucajevima radi o signalizaciji ali ako se kugla nalazi između dva stuba na velikoj udaljenosti onda se radi o mjestu gdje su spojeni krajevi dva kabla tako sto je iz kugle 'izvucen' sav zrak zj. napravljen vakum tako da pritisak okolnog zraka ne dozvoljava da se kugla raspadne a samim tim kablovi ostaju spojeni. zaboravio sam kako se tacno zovu te kugle ali ako se sjetim javicu.
The Nightwatchman

#60 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by The Nightwatchman »

toliko interpretacija. cuj vakum u kugli gdje je spojena zica. sta je sa izolir trakom :D

ljudi dragi, nema veze sa aerodromima niti avonim, u to sam siguran. to se jedva vidi, a ti markeri za avione i druge letjelice su nesto sasvim drugo.... drecave boje i puno su veci.....

ovo su male bijele kugle koje su rasporedjene nasred kabla izmedju dva dalekovodna stuba, vrlo blizu jedna drugoj i ima ih cca. 5 - 10 komada na svakoj pojedinacnoj zici....
ljubav_aha

#61 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by ljubav_aha »

postavi sliku , hvala :-D
prof.

#62 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by prof. »

kakva bolan izolir traka, pa znas li ti koje je to opterecenje na spoju kad se spajaju dva kabla na tolikim razdaljinama. ne znam jesu li to te kugle koje si ti vidio al' ti garantujem da je ovo nacin na koji se spajaju kablovi na velikim razdaljinama. gore nisam napomenuo da kablovi nisu fizički spojeni unutar kugle već se na njihove krajeve stavlja nesto slicno velikoj matici a zatim vakum odnosno pritisak na zidove kugle s vana odrzava spoj.
zateznistub

#63 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by zateznistub »

prof. wrote:moze biti da se u nekim slucajevima radi o signalizaciji ali ako se kugla nalazi između dva stuba na velikoj udaljenosti onda se radi o mjestu gdje su spojeni krajevi dva kabla tako sto je iz kugle 'izvucen' sav zrak zj. napravljen vakum tako da pritisak okolnog zraka ne dozvoljava da se kugla raspadne a samim tim kablovi ostaju spojeni. zaboravio sam kako se tacno zovu te kugle ali ako se sjetim javicu.
Ne lupaj :-)
nellington

#64 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by nellington »

alternativni wrote:Uh, koliko novih pojmova za mene... Nisam znao da postoje kugle na zicama, a vi nabrojaste razne vrste...

Cekamo nellingtona da se javi :bih:
Ne javljam se iz principa :lol: Prvo što poslije ovolikih tumačenja ne znam ni kako dalekovod više izgleda - a drugo, zato što me elektroenergetika ni najmanje ne zanima u životu :D
miop

#65 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by miop »

Jel' ovo to?

Image

ili ovo?

Image

ili?

Image
Last edited by miop on 02/09/2010 22:57, edited 1 time in total.
SSemir

#66 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by SSemir »

da se ptice imaju na cem odmarati?!
The Nightwatchman

#67 Re: dalekovodi - pitanje laika

miop wrote:Jel' ovo to?

Image

ili ovo?

Image

ili?

Image
prvu ti sliku ne vidim, a drugo i trece nije
The Nightwatchman

#68 Re: dalekovodi - pitanje laika

prof. wrote:]kakva bolan izolir traka, pa znas li ti koje je to opterecenje na spoju kad se spajaju dva kabla na tolikim razdaljinama. ne znam jesu li to te kugle koje si ti vidio al' ti garantujem da je ovo nacin na koji se spajaju kablovi na velikim razdaljinama. gore nisam napomenuo da kablovi nisu fizički spojeni unutar kugle već se na njihove krajeve stavlja nesto slicno velikoj matici a zatim vakum odnosno pritisak na zidove kugle s vana odrzava spoj.
kako ovi sto su prirodne fakultete zavrsili ne kontaju neke stvari kao sto su ironija, sarkazam, understatement, overstatement, crni humor, social networking itd :D
The Nightwatchman

#69 Re: dalekovodi - pitanje laika

ljubav_aha wrote:postavi sliku , hvala :-D
cek da sjednem u auto i prevalim 180 kilometara do mjesta gdje sam ih zadnji put vidio. sad cu ja brzo. :) fazon je da nema u google images nigdje to sto ja trazim a bas sam se potrudio da nadjem
prof.

#70 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by prof. »

ma zavrsio sam drustveni fakultet i ovo mi uopste nije struka ali sam gledao dokumentarac bas o ovome i evo provedoh pola sata trazeci al' ne mogu da nadjem a bas bih volio da dokazem ovoj zateznoj banderi da ne lupam i da nije najpametniji na svijetu. za veceras cu morati odustati al' sutra poslije posla cu naci kad bih trazio cijelo vece.
ljubav_aha

#71 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by ljubav_aha »

The Nightwatchman wrote:
ljubav_aha wrote:postavi sliku , hvala :-D
cek da sjednem u auto i prevalim 180 kilometara do mjesta gdje sam ih zadnji put vidio. sad cu ja brzo. :) fazon je da nema u google images nigdje to sto ja trazim a bas sam se potrudio da nadjem

ma ne moras :lol: reci lokaciju :)
skuhlo

#72 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by skuhlo »

Vjerovatno si naletio i na ovo (na guglu)?

Image

Ovo mi je prvo palo na pamet kad sam pročitao prvi post :D
faraon_sa

#73 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by faraon_sa »

prof. wrote:ma zavrsio sam drustveni fakultet i ovo mi uopste nije struka ali sam gledao dokumentarac bas o ovome i evo provedoh pola sata trazeci al' ne mogu da nadjem a bas bih volio da dokazem ovoj zateznoj banderi da ne lupam i da nije najpametniji na svijetu. za veceras cu morati odustati al' sutra poslije posla cu naci kad bih trazio cijelo vece.
E hajde dokazi i meni kad vec dokazujes i "zateznoj banedri", kako si ga nazvao, jer ocito lupas... vodici i ako se spajaju u provjesu, spajaju se pomocu spojne opreme, tacnije pomocu kompresione nastavne spojnice koja moze izdrzati potrebna opterecenja. Nikakve kugle sa vakumom se ne koriste, jer osim sto spojni element mora izdrzati zatezna opterecenja, mora osigurati i dobre performanse sa aspekta provodnosti, malog prelaznog otpora itd...

Moje misljenje je da je zagonetni element, ustvari odstojnik kako je vec zatezni stub i rekao. Vjerovatno je u pitanju odstojnik kruznog oblika tkz. elasticni odstojnik za 2 vodica. E sad moguce je da su u pitanju i kugle sa obiljezavanje (AIRCRAFT WARNING SPHERES), ali one se po pravilu postavljaju samo na zastitnu uzad, a to je najvisi vodic na stubu... ali kako je Nightwatchma rekao da se ti elementi nalaze na svakoj "zici" i da su bijele boje, a nije ih ni prepoznao na slikama, ja zakljucujem da je to odstojnik :D
chengaba

#74 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by chengaba »

Ma možda je neko nabio loptu gore pa se Nightwatchman malo zbunio... :mrgreen:
bilakovin4

#75 Re: dalekovodi - pitanje laika

Post by bilakovin4 »

@Nigthwatchman

Kad te sretnem platim ti ručak :D
Post Reply