prof. wrote:ma zavrsio sam drustveni fakultet i ovo mi uopste nije struka ali sam gledao dokumentarac bas o ovome i evo provedoh pola sata trazeci al' ne mogu da nadjem a bas bih volio da dokazem ovoj zateznoj banderi da ne lupam i da nije najpametniji na svijetu. za veceras cu morati odustati al' sutra poslije posla cu naci kad bih trazio cijelo vece.
E hajde dokazi i meni kad vec dokazujes i "zateznoj banedri", kako si ga nazvao, jer ocito lupas... vodici i ako se spajaju u provjesu, spajaju se pomocu spojne opreme, tacnije pomocu
kompresione nastavne spojnice koja moze izdrzati potrebna opterecenja. Nikakve kugle sa vakumom se ne koriste, jer osim sto spojni element mora izdrzati zatezna opterecenja, mora osigurati i dobre performanse sa aspekta provodnosti, malog prelaznog otpora itd...
Moje misljenje je da je zagonetni element, ustvari odstojnik kako je vec zatezni stub i rekao. Vjerovatno je u pitanju odstojnik kruznog oblika tkz. elasticni odstojnik za 2 vodica. E sad moguce je da su u pitanju i kugle sa obiljezavanje (AIRCRAFT WARNING SPHERES), ali one se po pravilu postavljaju samo na zastitnu uzad, a to je najvisi vodic na stubu... ali kako je Nightwatchma rekao da se ti elementi nalaze na svakoj "zici" i da su bijele boje, a nije ih ni prepoznao na slikama, ja zakljucujem da je to odstojnik