Dakar Rally

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ranger

#1 Dakar Rally

Post by ranger »

Na ovo sam se navukao prije nekih 5 godina i pratio redovno! Meni je super, prepuno avantura, takmicenja, realnosti....
Gleda li neko od vas? Ko prenosi kod nas i dali uopce prenosi? Malo mi je bezze sto se ne vozi po tradicionalnoj relaciji al eto...
sta je tu je... Najvise me fasciniraju oni samostalni vozaci, ljudi koji moraju imat beskrajnu volju i ljubav prema reliju. Zaputit se u pustinju na motoru s nesto djelova u steku i tako par hiljada km.... respect!
BSn

#2 Re: Dakar Rally

Post by BSn »

Pratio sam one preglede dana kada su bili na Hayatu. Nego, sta su to mijenjali rutu?
ranger

#3 Re: Dakar Rally

Post by ranger »

Pa prosle godine par dana prije pocetka prijetili neki teroristi da ce napasti takmicare u africi pa su prebacili u argentinu ove godine!
burek_in_space

#4 Re: Dakar Rally

Post by burek_in_space »

ranger wrote:Pa prosle godine par dana prije pocetka prijetili neki teroristi da ce napasti takmicare u africi pa su prebacili u argentinu ove godine!
Dio se vozi i kroz Chile,ako se ne varam?! :?
amrica

#5 Re: Dakar Rally

Post by amrica »

Zbog politčke situacije u Africi, ratova, već je bilo ljudi koji su mogli biti ubijeni u sukobima, tako da je preopasno, jednostavno su postojali dijelovi kroz koje niko nije smio ići jer je mogao zaginuti od metka, ili biti otet ili....

Samo mislim da je voziti na 4-5.000 m nadmorske visine po Andama, gdje temperatura noću padne ispod 10-20 stepeni, ili po gudurama Patagonije.... :shock: je puno opasnije od sukoba u Africi...
BSn

#6 Re: Dakar Rally

Post by BSn »

ranger wrote:Pa prosle godine par dana prije pocetka prijetili neki teroristi da ce napasti takmicare u africi pa su prebacili u argentinu ove godine!
Auuu, e bezze im to. Jest' da su uvijek imali problema s teroristima i "kopnenim gusarima", al' onda vise Dakar nema nikakvog smisla. Ne moze se porediti Argentina s Afrikom i svim onim dinama, malim naseljima kroz koja prolazi ruta u sred Sahare, itd.
Last edited by BSn on 04/01/2009 00:24, edited 1 time in total.
burek_in_space

#7 Re: Dakar Rally

Post by burek_in_space »

E da,sad se sjetih...onaj pregled dana koji su davali na Hayatu nije bio dovoljan da spoznam sve opasnosti koje ovaj rally nosi sa sobom.Toga sam postao svjestan tek nakon shto sam odgledao dokumentarac na Discovery-ju Rally to Dakar sa onim Britancem amaterom shto je imao za cilj samo zavrshiti utrku,pa ni to nije uspio iako se spremao pola godine,ako se sjecam dobro.
ljubav_aha

#8 Re: Dakar Rally

Post by ljubav_aha »

dakar rally,uvijek su me fascinirali,odlicna avantura na 4 tocka,lico bih to probala :-)
Bullet Tooth Tony

#9 Re: Dakar Rally

Post by Bullet Tooth Tony »

Naravno da pratim :D :D a evo pratit cemo i ovdje

Image

STAGE 1

Buenos Aires > Santa Rosa de la Pampa

Image

bike COMA (ESP)
quad DECLERCK (FRA)
car AL ATTIYAH (QAT)
truck VAN VLIET (NLD)
ranger

#10 Re: Dakar Rally

Post by ranger »

burek_in_space wrote:E da,sad se sjetih...onaj pregled dana koji su davali na Hayatu nije bio dovoljan da spoznam sve opasnosti koje ovaj rally nosi sa sobom.Toga sam postao svjestan tek nakon shto sam odgledao dokumentarac na Discovery-ju Rally to Dakar sa onim Britancem amaterom shto je imao za cilj samo zavrshiti utrku,pa ni to nije uspio iako se spremao pola godine,ako se sjecam dobro.
jest, gledao sam to!
lik na kraju polomio ruke i nije zavrsio....
bas pravi pogled iznutra, realno do bola!
al sto neko rece, ne moze se amerika ni porediti sa afrikom!
VR6

#11 Re: Dakar Rally

Post by VR6 »

Ja imam na kablovskoj EuroSport, ima nas simultani pregled, pa sam tamo gledao danas. Bude i sutra u 19h i 23h uzivo :)
Hendrix

#12 Re: Dakar Rally

Post by Hendrix »

Ono na Discoveryu je bilo baš iznutra direktno, poslije onog serijala još im se više divim kakvi su to ljudi i kakvu volju imaju nastaviti pored svih belaja koji ih zadese.

Također je dobar serijal bio o Rally prvenstvu, kada su pratili Subaru tim. Pa nisam ni znao da su njima servisi na jednom mjestu a oni na trke idu normalno cestom ko turisti, Solberg upao u gužvu jednom i nije stigao na start na vrijeme. :shock: Kako je ono smiješno , stoje auta puna žene i djece idu na more i Solbergov svemirski brod među njima.
Ili kad se nešto zajebe popravi sam kako znaš i dokotrljaj se do servisa ako mogneš, nevjerovatno.
ranger

#13 Re: Dakar Rally

Post by ranger »

Upravo procitah, za one koji prate Dakar, pala je i prva zrtva!

"Najteže, ujedno i najsurovije auto-moto natjecanje današnjice, rally Dakar, uzeo je svoju prvu žrtvu. Organizatori utrke službeno su priopćili da je francuski motociklist Pascal Terry pronađen mrtav. 49-godišnji Francuz koji se ove godine prvi put upustio u dakarsku avanturu, nestao je još u nedjelju tijekom druge etape. Prema priopćenju organizatora, Terryjevo tijelo pronađeno je u zabačenom predjelu trase i to 15-ak metara udaljeno od motocikla. Francuz je skinuo svoju kacigu, a pokraj njega pronađene su zalihe vode i hrane.

Argentinska policija započela je istragu s ciljem utvrđivanja uzroka smrti, a Terry je nažalost 26. natjecatelj koji je dosad poginuo na dakarskom rallyju.
Autoportal.hr"

Nazalost, gotovo svake godine neko strada, ali valjda u tome i jeste draz ovog natjecanja.
RIP Pascal Terry :(
burek_in_space

#14 Re: Dakar Rally

Post by burek_in_space »

Prochitao i ja maloprije i izgleda da "prokletstvo" rally-ja,gdje god se odrzhavao jednostavno ne nestaje.

RIP
ranger

#15 Re: Dakar Rally

Post by ranger »

zalosno jeste, ali to je realnost....
Gledao sam na Discovery-u kad je jedan od clanova one ekipe, zbog kvara na motoru ostao cijelu noc u sred pustinje sam!
To je zastrasujuce, zamislite samo naci se u takvoj situaciji... vi, motor i pustinja....strasno. E to je problem ovih "privatnih" takmicara, oni jadni nekako skuckaju lovu i dodju na Dakar, ali najcesce ovise samo o sebi! Sami servisiraju motor, sami voze, sami se bore... i na kraju zavrse ovako... tuzno, ali realno...
VR6

#16 Re: Dakar Rally

Post by VR6 »

Tuzno al takav je Dakar. I ona dvojica sto su se sa autom isprevrtali, isto su u kriticnom stanju.

Trka se na etapama dugim i po 500 km, a mnogo takmicara, tu nema ni brze hitne pomoci ni necega drugog u slucaju nezgode.
VR6

#17 Re: Dakar Rally

Post by VR6 »

Izgleda da VW uzima Dakar ove godine, mada je jos rano za ista tvrditi, ali nalaze se na prva tri mjesta.

BMW koji im je bio glavni konkurent za prvo mjesto, diskvalifikovan iz daljeg takmicenja.

Nije nemoguce ni da Mitusbishi jos nesto uradi, al najblizi je na 4-om mjestu, tako da... :-?
burek_in_space

#18 Re: Dakar Rally

Post by burek_in_space »

VR6 wrote:Izgleda da VW uzima Dakar ove godine, mada je jos rano za ista tvrditi, ali nalaze se na prva tri mjesta.

BMW koji im je bio glavni konkurent za prvo mjesto, diskvalifikovan iz daljeg takmicenja.

Nije nemoguce ni da Mitusbishi jos nesto uradi, al najblizi je na 4-om mjestu, tako da... :-?
Zashto su diskvalifikovani?! :?
Nisam pratio ove godine nikako preglede,pa nemam pojma shta se deshava.
amrica

#19 Re: Dakar Rally

Post by amrica »

Gdje se to može gledati, a da nije eurosport?
Do lani bilo na hayatu svako veče pregled, a sad ništa?
VR6

#20 Re: Dakar Rally

Post by VR6 »

Nije kompletan tim, nego samo ovaj vozac sto je vodio Dakar do sada u BMW-u X3. Ostali BMW-ovi su previse zaostali da bi ista napravili... A lik je na danasnjoj etapi imao problema sa pregrijavanjem motora, pa je zaobisao par pjescanih dina (i kontrolnih tacaka), zbog cega su ga diskvalifikovali, iako je i na ovoj etapi bio najbrzi. On je jedini do sada parirao VW-ima i bio ispred njih, steta :|
ranger

#21 Re: Dakar Rally

Post by ranger »

Nije diskvalifikovan iz cijelog takmicenja, nego samo u posljednjoj etapi, tj. ponisten mu je rezultat tog dana. Teoretski nije diskvalifikovan, al valja stici toliki zaostatak za vodecim.... Tako da VW najvjerovatnije uzima Dakar, posto je Mitsubishi totalno nemocan i izgleda bas jadno. Sad su ostali na samo 2 vozaca... Naser sa BMW X3 im je dobro parirao ali izgleda da je i on pupusio foru...
A izgleda da se i medju motociklistima nazire pobjednik. Marc Coma ubjedljivo vodi s velikom prednoscu, Cyril Despres koji bi mu trebao biti glavni konkurent konstantno je u problemima. Medjutim, sve je moguce, nesto slicno je bilo i 2007. dok Coma nije dozivio nesrecu a Despres uzeo titulu....tako da...

EDIT: Pogresno sam informisan, Nasser Al Attiyah jeste iskljucen iz daljnjeg takmicenja. Steta....
Post Reply