Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
black wrote:agresivno furanje kao i vjeronauka u vrticima, i koja to 'sloboda razmisljanja svojom glavom bez gotovih misli' , zar nije i ovo nametanje njegovih misli i razmisljanja djeci koja nemaju i ne mogu imati formirana misljenja o tim stvarima
Svaka cast !!!!!!
Kako samo pojedinci mogu palamuditi ....... ali i to je jedna od sustina foruma ..... Ove prethodne diskusije samo pokazuju o pojedincima - a ne o sustini ....
Naslov ove teme je, recimo kao: " Dajte nam 5.000.0000.000 € i bicemo sretni .... ".
Ja kazem - ne dam ni tebi a niti kome drugom MOJE dijete. Ja cu ga odgajati onako kako su i mene odgajali moji preci ....a i moje dijete ce odgajati svoje kako ono je naucilo i kako zeli. Ko hoce - budi vjernik - ko nece budi ateista ..... Prosto ko pasulj .... Samo ne diraj mene i moje ( naravno pod pretpostavkom da i ja ne diram tudje i da im ne namecem nesto sto ne zele ....). Zivot je suvise kratak, da bi ga procardali i prozivjeli u svadji i ratovima .....
savsvoj wrote:Mene ne tare ni malo samo mi nije jasno da neko ko je radio na Oxfordu moze vjerovati u evoluciju. Nemam nista protiv ateista i teorije big banga i svega toga ali vjerovanje da smo nastali od majmuna je postalo malo smjesno.
A znas od koga su nastali majmuni? Od miseva i ostalih sitnih sisavaca koji su prije otprilike 65 miliona godina zivjeli pod zemljom.
sistem wrote:
ni tu ne treba neka logika, uzmes cabar i litar barske vode, malo strpljenja za opservaciju od nekih 30 miliona godina i samo ce ti se kazati
i nakon 30 miliona godina i haris i dalje izgleda mladje nego 1990, lagumdzija je opet izabran za predsjednika sdp, ceric za reisa, a usanovic i dalje drma u savezu...
black wrote:agresivno furanje kao i vjeronauka u vrticima, i koja to 'sloboda razmisljanja svojom glavom bez gotovih misli' , zar nije i ovo nametanje njegovih misli i razmisljanja djeci koja nemaju i ne mogu imati formirana misljenja o tim stvarima
Svaka cast !!!!!!
Kako samo pojedinci mogu palamuditi ....... ali i to je jedna od sustina foruma ..... Ove prethodne diskusije samo pokazuju o pojedincima - a ne o sustini ....
Naslov ove teme je, recimo kao: " Dajte nam 5.000.0000.000 € i bicemo sretni .... ".
Ja kazem - ne dam ni tebi a niti kome drugom MOJE dijete. Ja cu ga odgajati onako kako su i mene odgajali moji preci ....a i moje dijete ce odgajati svoje kako ono je naucilo i kako zeli. Ko hoce - budi vjernik - ko nece budi ateista ..... Prosto ko pasulj .... Samo ne diraj mene i moje ( naravno pod pretpostavkom da i ja ne diram tudje i da im ne namecem nesto sto ne zele ....). Zivot je suvise kratak, da bi ga procardali i prozivjeli u svadji i ratovima .....
kijameta wrote:Za mene više logike ima vjerovati u boga nego u evoluciju ...Ne treba tu nikakva 'logika' uzmes kavez i dva para zeceva,par eksperimenata ukrstanja nivoa osnovne skole i sve ce ti se samo kazati.
To ne objašnjava kako je od jednočeliskog organizma i dobre volje nastao čovjek razumno biće..
ni tu ne treba neka logika, uzmes cabar i litar barske vode, malo strpljenja za opservaciju od nekih 30 miliona godina i samo ce ti se kazati
Pa eto ja kažem da će iz vode poslije 50 milona godina nastati traktor i avion ...
saibaba wrote:Šta mi je ovdje interesantno... Dajte mi DIJETE ... Zasto dijete ? Čim kaže dijete odmah sumnjam u snagu njegovih argumenata ( priče za malu djecu)...
ne kaci se za naslov, to nije dawkinsov, vec novinski naslov.
dawkins se suocava sa priznatim vjerskim autoritetima, u javnim raspravama, sa argumentima namijenjenim odraslom i obrazovanom auditoriju.
ovdje se radi o ljetnom kampu za djecu, gdje uz sport i zabavu uce i neke druge stvari.
saibaba wrote:To ne objašnjava kako je od jednočeliskog organizma i dobre volje nastao čovjek razumno biće..
Pa eto ja kažem da će iz vode poslije 50 milona godina nastati traktor i avion ...
ti mozes reci sta hoces, a samo na osnovu opservacije mozes reci sta ce zaista nastati.
vjerske dogme funkcionisu ovako: dokazi mi da je tacna tvrdnja a + b = c
nauka bi rekla: saznajmo koliko je a + b
sistem wrote:
ti mozes reci sta hoces, a samo na osnovu opservacije mozes reci sta ce zaista nastati.
vjerske dogme funkcionisu ovako: dokazi mi da je tacna tvrdnja a + b = c
nauka bi rekla: saznajmo koliko je a + b
prije ce biti da vjerske dogme izgledaju ovako
dokazi mi da je tacna tvrdnja a + b = c .... a ako nije, nema veze, svejedno vjeruj u to i pobij sve koji ne vjeruju...
Fair Life wrote:
Prvi britanski ateistički kamp za djecu organizira se u suradnji s američkom inicijativom Cam Quest.
U sklopu prvog ateističkog kampa u Velikoj Britaniji djeca će prijepodne steći uvid u evolucijsku biologiju i moralnu filozofiju te će raspravljati o fenomenima poput telepatije i krugova u žitu.
Ateistički kamp za djecu? Ne čuh odavno ništa gluplje. Zatucani, agresivni i skučeni kao i oni protiv kojih se bore. 'raspravljaće o telepatiji i krugovima u žitu'
U glavnom ono sto je konstanta u cijeloj ovoj prici je 'covjek' to jest njegova narav i njegove sklonosti ka necemu ... i clanarina
Dakle princip je isti sve su ostalo nijanse ... da li ucio o andjelima ili ucio o molekulima prije 4 milijarde godina ... neko ti uzmima lovu i govori ti sta da radis
Theories are abstract and conceptual, and to this end they are never considered right or wrong. Instead, they are supported or challenged by observations in the world. They are 'rigorously tentative', meaning that they are proposed as true but expected to satisfy careful examination to account for the possibility of faulty inference or incorrect observation. Sometimes theories are falsified, meaning that an explicit set of observations contradicts some fundamental assumption of the theory, but more often theories are revised to conform to new observations, by restricting the class of phenomena the theory applies to or changing the assertions made. Sometimes a theory is set aside by scholars because there is no way to examine its assertions analytically;
ps.: mislim da bi se evolucija, ukoliko postoji taj proces, trebala moci dokazati, s obzirom da ju je moguce posmatrati (moguce da se odvija sporo, no, moguce jeste).
Theories are abstract and conceptual, and to this end they are never considered right or wrong. Instead, they are supported or challenged by observations in the world. They are 'rigorously tentative', meaning that they are proposed as true but expected to satisfy careful examination to account for the possibility of faulty inference or incorrect observation. Sometimes theories are falsified, meaning that an explicit set of observations contradicts some fundamental assumption of the theory, but more often theories are revised to conform to new observations, by restricting the class of phenomena the theory applies to or changing the assertions made. Sometimes a theory is set aside by scholars because there is no way to examine its assertions analytically;
ps.: mislim da bi se evolucija, ukoliko postoji taj proces, trebala moci dokazati, s obzirom da ju je moguce posmatrati (moguce da se odvija sporo, no, moguce jeste).
Pokazano je postoje mehanizmi i evolucija se poklapa sa trenutnim opservacijama.
Kada bi bila dokazana onda bi je bilo nemoguce opovrgnuti nekom novom opservacijom koju jos nismo napravili. Teorija se nikad ne moze dokazati upravo iz tog razloga.
matematski, dokazati je mozes i time sto ces opovrgnuti sve druge (mozda jos neizrodjene) teorije... govorim o dugorocnom procesu dokazivanja
savsvoj wrote:Mene ne tare ni malo samo mi nije jasno da neko ko je radio na Oxfordu moze vjerovati u evoluciju. Nemam nista protiv ateista i teorije big banga i svega toga ali vjerovanje da smo nastali od majmuna je postalo malo smjesno.
Cavjek nije nastao od majmuna, nego sa majmunima imamo zajednicke pretke sto nas cini rodjacima.
djeli čovjek genetski materijal i sa svinjom
razlikuje se DNK samo u jednoj aminokiselini, zato je i zabranjeno Muslimana jesti isto
DNK nije sastavljena od aminokiselina nego od nukleinskih kiselina. Aminokiseline su gradivni elementi proteina.
Muslimanima i Jevrejima je zabranjeno jesti svinjetinu zbog toga sto su pretezno zivili u vrelim klimatima gdje se ubijena svinja, zbog visokog sadrzaja masti u mesu, ne moze dugo odrzati jestivom.
Eto.
Kao i uvijek i ovdje se pokazalo zbog cega se otvaraju pojedine teme..... Krene se izokola i onda udari po onome ko ti se ne svidja .... Providno do dna ....
Slicno kao kada bi ja otvorio temu o " Udarac lijevom nogom u fudbalu ...." i nakon odredjenog broja stranica kazao " .... ama oni gore maleni ( misleci na FK Sarajevo - koga ne podnosim ) pojma nemaju o fudbalu ....."
saibaba wrote:Šta mi je ovdje interesantno... Dajte mi DIJETE ... Zasto dijete ? Čim kaže dijete odmah sumnjam u snagu njegovih argumenata ( priče za malu djecu)...
potrazi malo dawkinsa online...na youtube i slicno. on daje super predavanja ODRASLIMA u kojima svi u roku od sat vremena se malo zapitaju u sta to vjeruju i zasto, i koliko je sve to smijesno.