Nisam. Svakako cu sve pregledati prije nego se odlucim.citroen xm wrote:A da li si gledao Tucson-a iznutra? Isto je to u pet deka, možda mi je on čak i lošiji.
Dacia Duster
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
drugi_profil
#201 Re: Dacia Duster
- johntra
#202 Re: Dacia Duster
NIje baš loš Tuscon unutra, on je samo ergonomski previše jednostavan, kao svi Koreanci tih godina...ipak, ne može se on porediti po cijeni, a ni kvaliteti materijala sa Dusterom, iako nije sad nešto drastično bolji, ali ipak jeste...
-
citroen xm
#203 Re: Dacia Duster
Vala nisu mu ni materijali nešto posebno bolji. I jedan i drugi su po tom pitanju sirovi. Ja bi se za Dastera prije odlučio zbog pogona i mehanike.
-
drugi_profil
#204 Re: Dacia Duster
A zasto je bolji pogon u Dusteru? Posto ne znam nista o tome.citroen xm wrote:Vala nisu mu ni materijali nešto posebno bolji. I jedan i drugi su po tom pitanju sirovi. Ja bi se za Dastera prije odlučio zbog pogona i mehanike.
Meni Duster ima veliku prednost nad ostalim zbog stedljivog motora. Tucson ce po gradu trositi 8-9 litara dizela, a ja imam bar 50% kilometraze u prva tri stepena prenosa.
-
citroen xm
#205 Re: Dacia Duster
Kod Dustera je Nisanov pogon.
-
drugi_profil
#206 Re: Dacia Duster
Dobro. Valjda je to dovoljan argument.citroen xm wrote:Kod Dustera je Nisanov pogon.
-
citroen xm
#207 Re: Dacia Duster
Pa dokazao se odlično više puta. A ja sa Hyundaiem imam loša iskustva, pa ne znam ni kakav im je pogon na sva 4 točka. Ako je njihov ne bi mu puno vjerovao.
-
drugi_profil
#208 Re: Dacia Duster
Da zapravo sam negdje citao da je po uzoru na x-terra uradjeno. Nisam siguran da sam dobro uhvatio jel samo dizajn ili pogon.
-
citroen xm
#209 Re: Dacia Duster
Pogon je preuzet od X-traila. Motor 1.5 DCI 110 KS i 6 stepeni mjenjač. Mislim da je to i više nego dovoljno za normalnu vožnju i povremene izlete van asfalta. Sve što se od jednog SUV-a traži. E sad ko ne može da proguta unutrašnjost ondaneka traži nešto drugo. Ali ni na Hyundaiu nije nešto ludo bolja unutrašnjost pa da čovjek kaže da je toliko bolji.
Evo uostalom dvije slike iz oglasa sa mobile.de

Ne da nije bolji već mi je i gori na Tucsonu. Izgleda još sirovije nego kod Dustera.
Ne da nije bolji već mi je i gori na Tucsonu. Izgleda još sirovije nego kod Dustera.
- drndalo
#210 Re: Dacia Duster
Izvini, 30 hiljada KM nije neka lova, mislim jeste za nas, na zalost, ali nov 4x4 SUV, te velicine, sa 3-5 godina garancije, sa pristojnom opremom, sa modernim dCi motorom za tu lovu je ekvivalent nove Fabia-e 1.2 HTP za 15.844 KM... Koliko kosta nov iX35 ili Tiguan ili Sportage ili nesto cetvrto? Slicne specifikacije? 50.000 KM? Da li vrijedi razlike u cijeni neka svako odluci, ali ima razlog zasto je onoliki komad 4x4 auta = 30.000 KM... Rumunija, plate, NCAP, plastika...drugi_profil wrote:30k maraka nije malo ni na jednom trzistu, pa neka se bar covjek ne osjeca kao prevaren kad sjedne u novo auto.
-
drugi_profil
#211 Re: Dacia Duster
U pet deka sve. Pogon je prednost, definitivno, kao i stedljivost. Meni su to prvi kriteriji, gorivo i gume.
Ostaje pitanje prodajne vrijednosti nakon eksploatacije.
Vidim da je Tucson nakon 4-5 godina na oko 50%. Dustera ima u oglasu, ali su cijene za dvije godine starog 10% manje od novog. Nerealno.
Takodje, posto pratim vec vise od mjesec ovaj model na piku, dva oglasa za napucane primjerke godinu - dvije stari, brzo su nestali (prodani?) sa trazenom cijenom od 25K.
Narocito mi je zao jednog top primjerka od Dacia dilera iz Tuzle koji je bio valjda njihovo testno ili reklamno vozilo, sa samo 17K predjenih kilometara.
cca.7-8k maraka popusta.
Ostaje pitanje prodajne vrijednosti nakon eksploatacije.
Vidim da je Tucson nakon 4-5 godina na oko 50%. Dustera ima u oglasu, ali su cijene za dvije godine starog 10% manje od novog. Nerealno.
Takodje, posto pratim vec vise od mjesec ovaj model na piku, dva oglasa za napucane primjerke godinu - dvije stari, brzo su nestali (prodani?) sa trazenom cijenom od 25K.
Narocito mi je zao jednog top primjerka od Dacia dilera iz Tuzle koji je bio valjda njihovo testno ili reklamno vozilo, sa samo 17K predjenih kilometara.
cca.7-8k maraka popusta.
-
citroen xm
#212 Re: Dacia Duster
Neka ti testnog primjerka ne bude žao. Njega je silovao i kurta i murta.
-
drugi_profil
#213 Re: Dacia Duster
A cuj, nisu rekli da je testni, ali kazu da je gazdino vozilo, pa sam ja pretpostavio da je to.citroen xm wrote:Neka ti testnog primjerka ne bude žao. Njega je silovao i kurta i murta.
- Maystor
#214 Re: Dacia Duster
I ja mislim da Duster ima bolje terenske sposobnosti od Tucsona.drndalo wrote:Do mene je(hrkljus), nije reduktor, prebacilo me zbog elektricnog ukljucivanja da ima 2WD-4WD HI-4WD LO... A u stvari ima 2WD-AUTO-LOCK, gdje u LOCK polozaju konstantno daje 50% pogona na zadnje tockove...
Kod tvrdnje da bi na terenu trebao biti bolji od Tucsona stojim... Naravno sa odgovarajucim gumama...
@drugi profil, negdje sam citao (auto bild ili nesto slicno) test polovnog Tucsona 2.0 crdi 4x4. Potrosnja goriva na tom testu je bila izuzetno velika (ako nadjem clanak postavicu ga). U gradu bi ti trosio preko 10 litara. Puno vise od Dustera, definitivno.
-
drugi_profil
#215 Re: Dacia Duster
Ma da i 8-9 mi je puno, tako da otpada.
Duster bi vjerovatno isao do max 7.
Inace, sad ce izgleda svi proizvodjaci traziti svoju poziciju u ovom segmentu.
Cuo sam i da VW planira pokrenuti jednu jeftiniju verziju malog SUV-a, ali ne pod svojom markom.
Duster bi vjerovatno isao do max 7.
Inace, sad ce izgleda svi proizvodjaci traziti svoju poziciju u ovom segmentu.
Cuo sam i da VW planira pokrenuti jednu jeftiniju verziju malog SUV-a, ali ne pod svojom markom.
- Optimist
#216 Re: Dacia Duster
Da je Duster bio na mjestu Tucsona, mislim da bi se sam uspio izvuci. Mislim da je pogon daleko bolji na Dusteru. Moj glas ide za Daciu.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#217 Re: Dacia Duster
Mislio sam da ovo nikada necu reci. Ali po ovim slikama Duster ima bolju unutrasnjost. Moj licni dojam.citroen xm wrote:Pogon je preuzet od X-traila. Motor 1.5 DCI 110 KS i 6 stepeni mjenjač. Mislim da je to i više nego dovoljno za normalnu vožnju i povremene izlete van asfalta. Sve što se od jednog SUV-a traži. E sad ko ne može da proguta unutrašnjost ondaneka traži nešto drugo. Ali ni na Hyundaiu nije nešto ludo bolja unutrašnjost pa da čovjek kaže da je toliko bolji.
-
Reneee
#218 Re: Dacia Duster
Nisam pratio od početka, ali na osnovu onoga što sam pročitao šta hoćeš od SUV-a, kako nisi do sad uzeo u razmatranje Škodu Yeti? Za 30k možeš uzeti novu 1.2tsi ili polovnu 2.0tdi, staru par godina? Pogon dobar, ne vjerujem da bi te Duster igdje dalje odveo od Yetija, a od njega u svim ostalim segmentima 10x bolja - potrošnja, vozna dinamika, ima opremu o kakvoj Duster ne može ni sanjat...A mnogo bolje čuva vrijednost od svih njih. Brate, okani se ćorava posla, i ako daješ 30 000KM, neka bude uloženo u moderno auto sa lijepom unutrašnjošću, gdje ćeš dati tolike pare i gledat u onu Dusterovu unutrašnjost, čija plastika se može iskoristit za proizvodnju topova visoke čvrstoće ili u ovu unutrašnjost od Tucsona koja je bila moderna prije 10 godina. Ako sam ja uopšte razumio da želiš 30k. Ako je 20k onda ok, ništa onda. Samo iznosim svoje mišljenje, a ti kako hoćeš...Sretno.
- mali_milojica
#219 Re: Dacia Duster
Mislim da ti je prijedlog sasvim ok i na mjestu.Reneee wrote:Nisam pratio od početka, ali na osnovu onoga što sam pročitao šta hoćeš od SUV-a, kako nisi do sad uzeo u razmatranje Škodu Yeti? Za 30k možeš uzeti novu 1.2tsi ili polovnu 2.0tdi, staru par godina? Pogon dobar, ne vjerujem da bi te Duster igdje dalje odveo od Yetija, a od njega u svim ostalim segmentima 10x bolja - potrošnja, vozna dinamika, ima opremu o kakvoj Duster ne može ni sanjat...A mnogo bolje čuva vrijednost od svih njih. Brate, okani se ćorava posla, i ako daješ 30 000KM, neka bude uloženo u moderno auto sa lijepom unutrašnjošću, gdje ćeš dati tolike pare i gledat u onu Dusterovu unutrašnjost, čija plastika se može iskoristit za proizvodnju topova visoke čvrstoće ili u ovu unutrašnjost od Tucsona koja je bila moderna prije 10 godina. Ako sam ja uopšte razumio da želiš 30k. Ako je 20k onda ok, ništa onda. Samo iznosim svoje mišljenje, a ti kako hoćeš...Sretno.
Ali,pod jedan,da li si siguran da je Yeti bolji terenac od Dustera?
Pod dva,da li si siguran da 1.2 TSI ili polovan 2.0 TDI trose manje od 1.5 dci?
Pod tri,da li si siguran da se za 30k moze uzeti Yeti sa opremom o kojoj Duster moze samo sanjati?
- drndalo
#220 Re: Dacia Duster
Naravno da ne moze, jer da moze, bilo bi puno vise Yeti(m)-a po cestama od Dustera...
-
Reneee
#221 Re: Dacia Duster
Pa iskreno govoreći mislim da je ta cijela priča da li je bolji terenac x ili y preuveličana, jer onaj ko radi pravi i extremni off road neće pogledat ni Yetija ni Dustera. Ja sam sa običnim autom išao milion puta po neki makadamskim putevima i blatnjavim kroz šumu do nečijih vikendica, u Bosni išao do šabića ili za novu godina se penjao na Vlašić. E sad ako to može obično auto, što ne bi mogao terenac sa povišenim klirensom i 4x4? Opet kažem ko ide po nakim ekstremnim vukojebinama, neće gledat ni jednog ni drugog, a takvih vozača u cijelčom saobraćaju je možda 0.1%. A i ovaj čovjek što se raspituje je sam rekao da se ne kreće ni po kakvim ozbiljni cestama. Iza ostalog što sam rekao stojim, ne znam je li 2.0tdi troši manje, ali sigurno je imati 140 nego 105 ako već se motaš po nakim brdima. A i sa 1.2tsi neovisno o potrošnji, opet kad se sve sabere sve je na strani Yetija.mali_milojica wrote:Mislim da ti je prijedlog sasvim ok i na mjestu.Reneee wrote:Nisam pratio od početka, ali na osnovu onoga što sam pročitao šta hoćeš od SUV-a, kako nisi do sad uzeo u razmatranje Škodu Yeti? Za 30k možeš uzeti novu 1.2tsi ili polovnu 2.0tdi, staru par godina? Pogon dobar, ne vjerujem da bi te Duster igdje dalje odveo od Yetija, a od njega u svim ostalim segmentima 10x bolja - potrošnja, vozna dinamika, ima opremu o kakvoj Duster ne može ni sanjat...A mnogo bolje čuva vrijednost od svih njih. Brate, okani se ćorava posla, i ako daješ 30 000KM, neka bude uloženo u moderno auto sa lijepom unutrašnjošću, gdje ćeš dati tolike pare i gledat u onu Dusterovu unutrašnjost, čija plastika se može iskoristit za proizvodnju topova visoke čvrstoće ili u ovu unutrašnjost od Tucsona koja je bila moderna prije 10 godina. Ako sam ja uopšte razumio da želiš 30k. Ako je 20k onda ok, ništa onda. Samo iznosim svoje mišljenje, a ti kako hoćeš...Sretno.
Pod tri,da li si siguran da se za 30k moze uzeti Yeti sa opremom o kojoj Duster moze samo sanjati?
-
drugi_profil
#222 Re: Dacia Duster
Potrosnja i cijena guma su mi najvaznije stavke. To je zasad na strani Dustera. Yeti je skupa zajebancija.
ne postoji 1,2 Yeti sa 4x4, a ako bih se odlucio za takav 2wd pogon, odabrao bih stepway bi-fuel, Quashkai 1,5 itd, sve mnogo povoljnije od Skode.
ne postoji 1,2 Yeti sa 4x4, a ako bih se odlucio za takav 2wd pogon, odabrao bih stepway bi-fuel, Quashkai 1,5 itd, sve mnogo povoljnije od Skode.
- mali_milojica
#223 Re: Dacia Duster
Bez ikakve sumnje Yeti je bolji auto. Ali za 30k KM za koliko covjek trazi auto,Duster je nemjerljivo bolja kupovina.Reneee wrote:Pa iskreno govoreći mislim da je ta cijela priča da li je bolji terenac x ili y preuveličana, jer onaj ko radi pravi i extremni off road neće pogledat ni Yetija ni Dustera. Ja sam sa običnim autom išao milion puta po neki makadamskim putevima i blatnjavim kroz šumu do nečijih vikendica, u Bosni išao do šabića ili za novu godina se penjao na Vlašić. E sad ako to može obično auto, što ne bi mogao terenac sa povišenim klirensom i 4x4? Opet kažem ko ide po nakim ekstremnim vukojebinama, neće gledat ni jednog ni drugog, a takvih vozača u cijelčom saobraćaju je možda 0.1%. A i ovaj čovjek što se raspituje je sam rekao da se ne kreće ni po kakvim ozbiljni cestama. Iza ostalog što sam rekao stojim, ne znam je li 2.0tdi troši manje, ali sigurno je imati 140 nego 105 ako već se motaš po nakim brdima. A i sa 1.2tsi neovisno o potrošnji, opet kad se sve sabere sve je na strani Yetija.mali_milojica wrote:Mislim da ti je prijedlog sasvim ok i na mjestu.Reneee wrote:Nisam pratio od početka, ali na osnovu onoga što sam pročitao šta hoćeš od SUV-a, kako nisi do sad uzeo u razmatranje Škodu Yeti? Za 30k možeš uzeti novu 1.2tsi ili polovnu 2.0tdi, staru par godina? Pogon dobar, ne vjerujem da bi te Duster igdje dalje odveo od Yetija, a od njega u svim ostalim segmentima 10x bolja - potrošnja, vozna dinamika, ima opremu o kakvoj Duster ne može ni sanjat...A mnogo bolje čuva vrijednost od svih njih. Brate, okani se ćorava posla, i ako daješ 30 000KM, neka bude uloženo u moderno auto sa lijepom unutrašnjošću, gdje ćeš dati tolike pare i gledat u onu Dusterovu unutrašnjost, čija plastika se može iskoristit za proizvodnju topova visoke čvrstoće ili u ovu unutrašnjost od Tucsona koja je bila moderna prije 10 godina. Ako sam ja uopšte razumio da želiš 30k. Ako je 20k onda ok, ništa onda. Samo iznosim svoje mišljenje, a ti kako hoćeš...Sretno.
Ali si veoma dvosmislen. Kao sto kazes da si se popeo i sa obicnim autom po raznoraznim vrletima tako ces se popeti i sa Dusterovih 110 KS kao sto bi se popeo sa Skodinih 140 KS. A vec si rekao da bi covjek vecinom vozio po normalno saobracaju.
I da,da napomenem,Duster ce sa svojim 1.5 dci motorom trositi min 2 lit manje od Yetia bez obzira na njegovu motorizaciju. Cijena guma i servisi,koji su covjeku veoma vazni,su debelo na strani Dustera
-
530i
#224 Re: Dacia Duster
Na cestama daleko više viđam Dustera nego Yetija. Yeti 4x4 (što jedino i ima smisla pri kupovini automobila ovakvog tipa) košta preko 35.000KM nov i ima solidnu opremu, ništa pretjerano. Ko se malo zaigra lako ide na preko 50.000KM. Uz to je Yeti i malooo veći i nešto teži od Dustera pa na terenu može imati samo slabije karakteristike.
Meni su kod Dustera najslabija sjedišta (prednja), prilično su ravna i kratke sjedeće površine. Plastika kao plastika, daleko je to od premiuma, ali nije ni Yeti na nivou VW, a kamoli recimo Audija...
Meni su kod Dustera najslabija sjedišta (prednja), prilično su ravna i kratke sjedeće površine. Plastika kao plastika, daleko je to od premiuma, ali nije ni Yeti na nivou VW, a kamoli recimo Audija...
-
Melami
#225 Re: Dacia Duster
a vwova i audieva platika je daleko poznata.530i wrote:Na cestama daleko više viđam Dustera nego Yetija. Yeti 4x4 (što jedino i ima smisla pri kupovini automobila ovakvog tipa) košta preko 35.000KM nov i ima solidnu opremu, ništa pretjerano. Ko se malo zaigra lako ide na preko 50.000KM. Uz to je Yeti i malooo veći i nešto teži od Dustera pa na terenu može imati samo slabije karakteristike.
Code: Select all
http://www.google.com/imgres?um=1&hl=en&rlz=1C1TSND_enUS414US414&biw=1600&bih=799&tbm=isch&tbnid=tITxK_6oPiWEIM:&imgrefurl=http://forums.vwvortex.com/showthread.php%3F2182153-Finish-peeling-off-buttons-and-trim-inside-2004-Touareg&docid=2_rbbvZjL5vYbM&imgurl=http://is.rely.net/2-1136-8947-l-fdZKehxAEEi4ttK5wyfgw.jpg&w=320&h=240&ei=Brk7UdDoAaGwygGjrYGwDA&zoom=1&ved=1t:3588,r:1,s:0,i:82&iact=rc&dur=1061&page=1&tbnh=182&tbnw=234&start=0&ndsp=27&tx=141&ty=104