DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

herdarko

#51 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

apokalipso2 wrote: 05/08/2024 11:14
herdarko wrote: 03/08/2024 23:18 Bilo bi mi drago, da netko ovdje probije led i "uhvati" DAB+ signal, pa makar i bez zvuka. :)
Ja hvatam DAB+ signal iz Hrvatske u autu na pojedinom uzvišenijim mjestima u okolini Modračkog jezera.
Bravo :thumbup:. To se traži. Tako smo svi počeli … na nekim uzvišenjima, pa i ja nekada, kada sam hvatao slovenski DAB (bez +) signal, koji je tada emitirao samo sa odašiljača Krvavec (4 nacionalna programa). Na slici dolje se vidi prijem programa Radija Slovenija 1, gdje jedan prijemnik prikazuje puni naziv programa, dok drugi prikazuje skraćeni naziv, koji obično sadrži do 8 znakova.

Image

Hrvati su u ono vrijeme isto emitirali DAB (bez +), ali njihov antenski sistem na Sljemenu je bio okrenut prema Zagrebu, dakle u kontra smjeru od mojega, tako da nisam imao šanse za prijem, a i ubrzo su prestali sa emitiranjem. Austrijski testni DAB u Beču je također bio nedostupan, jer su emitirali sa samog tornja u gradu. Tako sam morao da lovim neke daleke signale (DX). Mađarska je išla samo uz pomoć propagacija. Imali su u Budimpešti 3 odašiljača jako male snage. Danas ih više nema. Ali išla je Italija. Evo na slici dolje prijem programa RMALB.IA – Radio Maria Albanija iz talijanskog muxa DAB Italia (ex ClubDAB Italia), koji je emitirao na bloku 12C. Antena je usmjerena malo desno od Boča, koji je inače moj lokalni odašiljač.

Image

Daj napiši malo neke svoje utiske sa prijemom! Prijem si vjerojatno ostvario na bloku 11D odnosno prethodno na 8C. Prilijepi koju sličicu na forum. Vidjeti je, da je Modračko jezero dobra izletnička destinacija.
herdarko

#52 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

U početku sam se dobro snašao sa namještanjem antene. Staru antenu sam namjestio vertikalno pričvrstivši je na dršku od jedne rabljene kose. Drška se je pokazala sasvim OK.

Image

Danas se mogu nabaviti antenski adapteri (mi kažemo »prilagoditveni« člen), koji se jednostavno pričvrste na antenu, pa možeš da je postaviš vertikalno ili horizontalno, kako ti paše, ovisno od toga sa kojom polarizacijom se emitira signal.

Ali prvi prijemnik mi je bio Maximum MR-2000, koji je za antenu imao samo komad žice. To je u stvari DAB adapter, sa kojim se može nadgraditi opstoječi HI-FI sistem, kao i povezati se na kućni kino, TV ili koji drugi aparat sa zvučnicima. Važno je, da taj aparat ima audio ulaz. Pored svega ostalog podržava i DAB+. Godina proizvodnje 2008. Ti adapteri su u ono vrijeme bili dosta skupi za naše prilike, ali poklon od najbližih prijatelja za rođendan je došao u pravo vrijeme. Nabavljen je bio preko interneta u Danskoj.

Image

Ali čudim se Dancima, da nisu bolje sredili prikaz slova na displeju. Oni isto imaju neka čudna slova u svojoj abecedi. Nekada (DAB bez + )kod nas nije bilo problema, jer se je radio text ispisivao bez dijakritičkih znakova. Nije bilo naziva pjesme i izvođača.

RA Slovenija 1 je imao radio text »Pozdravljamo poslusalce DAB«. Ma ajde dobro. Nije nas bilo baš mnogo.
VAL 202 – »VAL 202 DAB«. Bez veze.
ARS – »ARS Klasika DAB«. Isto bez veze. Pa već nam sam prijemnik može pokazati o kojoj vrsti programa se radi (PTY).
RADIO SI – »Poslusate DAB oddajnik«. Bez veze. Koji oddajnik (odašiljač)? Valjda Krvavec! I kako može odašiljač da se sluša? Pravilno bi moralo biti: Program spremljate z DAB oddajnika Krvavec (Program pratite sa DAB odašiljača Krvavec). Valjda.

Kasnije, kada su npr. neki hrvatski programi počeli upotrebljavati dijakritičke znakove događale su se i ovakve stvari …

Image

… ali to nije bila greška prijemnika nego već u osnovi kod nakladnika – npr. Banovine, jer su text greškom u emitiranju (iskrivljeno) slali u eter. Haris Džinović je već onda pjevao »Kako mi nedostaješ«. Ima neke simbolike u nazivu pjesme s obzirom na situaciju u kojoj je danas.

Evo dokaz. U istom vremenskom razdoblju slika sa LG Stylusa 2, koji podržava sva slova sa dijakritičkim znakovima. »Tisuću ruža« je izgledalo ovako …

Image

… ali nakon moje urgence na OIV-u su se popravili.

Image

I slušali smo, dok nisu napustili multipleks.

Na Maximum MR-2000 sam provjerio, kako je sa slovima ć, č, đ, š i ž. Kod naziva programa (trenutno samo Radio Ognjišče) se pojavi upitnik, koji »proguta« i slijedeće slovo č. U radio textu je kao što vidimo problem sa velikim slovima, ali prijemnik ih nadomjesti sa malima, koja nisu baš originalna. Ipak je text koliko toliko čitljiv.

Image

Neki slični feleri se pojavljuju u radio textu i kod nekih drugih novodobnih prijemnika, zato treba biti oprezan pri kupnji.
Što se tiče slova đ odnosno Đ … Na Radiju Happy u HRV muxu se često vrti Đani Maršan sa jednom svojom pjesmom. Primijetio sam da slova Đ jednostavno nema. Praznina!

I kod vas u BiH ima prilično programa sa tim slovima: Brčko, Mir Međugorje, Daš, Bileća, Busovača, Čapljina, Džungla, Foča, Gradačac, Gračanica, Ilijaš, Ključ, Laktaši, Ljubuški, Žepče, Vogošća … Da li bi se neki od tih mogao da se nađe u prvom testnom muxu?

Njemčka slova ü, Ö i ö isto znaju učiniti pogled na displej nečitljiv ili malo čudan.
herdarko

#53 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Olimpijada u Parizu će se uskoro završiti. Svaka čast tehničarima na RTVSLO, koji su omogućili prijem na radiju i u nenormalnim uvjetima. Krajem prošlog tjedna je bilo olujno nevrijeme na sjeveroistoku Slovenije. Bilo je gadno. Ali mogli smo da pratimo neke fantastične trenutke slovenskog sporta na DAB-u.

Image

Neki smo se morali odazvati pozivu i pomoći susjedima, rodbini i ostalima u nevolji. Nije bilo vremena za odmor. Ali neki još uvijek odmaraju, imaju produženi godišnji odmor ili im se hebe što Mađarska nema mora, a ima ratnu mornaricu. Na karti, gdje se može provjeriti mogućnost prijema televizijskog (DVB-T) i radijskog signala (DAB+ i FM radio) u Sloveniji još uvijek nedostaje 7 odašiljača za DAB multiplex R1. Karta izgleda ovako, manjkavo, šta drugo reći. Godišnji odmori i dalje traju za privilegirane. Da, na žalost.

Image

Na popisu za SLO multipleks R1 je inače 21 odašiljač.

https://www.rtvslo.si/oz/oddajniki/dab
cancel

#54 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by cancel »

herdarko šta kažu na RTVSLO kako im je na Olimpijadi? :izet:
herdarko

#55 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

cancel wrote: 12/08/2024 11:20 herdarko šta kažu na RTVSLO kako im je na Olimpijadi? :izet:
Hebi ga, Olimpijada je prošla. Zakasnio si 1 dan, a i ja sam si uzeo mjesec dana odmora zbog tvojeg glupiranja sa temom. Nemoj da se šališ. Ostavi te šalice i posveti se svojim šoljama.

Idemo dalje …

U međuvremenu sam opet pisao RAK-u glede postupka dodjele Dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u Bosni i Hercegovini ‒ MULTIPLEKS 1 za digitalni radio (DAB+). Eto proteklo je već nekoliko mjeseci od njihovog pisanja, ali još uvijek ne nađem službenu objavu na njihovim stranicama. Pitao sam ih, da li se je slučajno u međuvremenu pojavila kakva druga nepredvidljiva poteškoća, pa je došlo do pomaka roka za početak digitalnog emitiranja DAB+ signala. Dobio sam ovaj odgovor:

Poštovani,

Kao što smo Vas prethodno obavijestili, u skladu sa rokovima definisanim Javnim pozivom, nosilac dozvole je dužan početi sa emitovanjem DAB+ signala najkasnije u roku od 9 mjeseci od dana izdavanja Dozvole.
S tim u vezi, obavještavamo Vas da rok za početak emitovanja DAB+ signala još uvijek nije protekao, te da nije došlo do prolongiranja rokova.

Dobro, OK, ali onda sam ih još priupitao, da li mi mogu reći tko je nosilac dozvole? Pa opet oni odgovaraju na svoj način:

Poštovani,

Sve informacije vezano za emitovanje DAB+ signala, uključujući i naziv nosioca dozvole će biti dostupne na zvaničnoj internet stranici Agencije kada se započne sa emitovanjem DAB+ signala u Bosni i Hercegovini.

Evo još i scan tog njihovog odgovora.

Image

Dakle neće da bude nikakve objave dok ne puste signal u eter. Takav postupak nije još imala ni jedna država do sada. To može da ide u nedogled … Da li se ikome ovdje sanja, tko bi mogao da bude famozni nosilac dozvole? I sa kojim datumom se u stvari počinje sa radom, kada protekne taj rok od 9 mjeseci? Ako su mi već krajem februara pisali o roku od 9 mjeseci, onda bi rok za emitiranje mogao da bude već krajem novembra. Ali po mojem uvjerenju je dozvola podijeljena već ranije ...
herdarko

#56 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

U međuvremenu je austrijski MUX 3-StBK popunjen sa još jednim programom – RADIO BOLLERWAGEN, skr. ime - BOLLER, 72 kpbs, Pop Music

https://radiobollerwagen.at/

Sa dolaskom novih austrijskih muxeva se mi je povećao broj programa na listi i sada ih je ukupno 112.

Image

Naravno, to je sa duplim HR (16) i Slo programima (3). Prava brojka bez duplikata je 93. Tako mi pokazuje drugi adapter za HI-FI sistem, koji ima te sposobnosti. Sve je OK, jer i SLAVONIA je tu. Programi su razvrstani po abecedi sa kratkim nazivom programa. Evo na kraju liste DAB programa austrijski XXXL.

Image

Ali taj adapter zna da pospremi na listu programa i FM programe, tako da ih rasporedi odmah iza DAB programa po frekvencijama i svih zajedno je tako ukupno 119.

Image

Ali zanimljivo, da se danas još uvijek mogu u Njemačkoj naći prijemnici, koji ne podržavaju slova sa dijakritičkim znakovima. Sramota za zemlju, koja u svojem pismu ima nekolicinu slova sa dijakritičkim znakovima. Nekoliko naziva austrijskih programa je zbog toga unakaženo. Ognjišče na FM-u ne upotrebljava dijakritičke znakove, dok na DAB-u izgleda ovako.

Image

Ukoliko budem našao vremena, u narednom periodu ću se pozabaviti sa prijemom i analizom dolje navedenih austrijskih blokova, koje sam već ionako primao u testnom razdoblju. Ali to spada već pod drugi antenski sistem.

Blok 5C - DAB+ MUX 3-WNB – 15 programa
Blok 5D - DAB+ Austria – 16 programa
Blok 6A - DAB+ Austria – 16 programa
Blok 6B - DAB+ MUX 3-StBK – 15 programa
Blok 6D - DAB+ MUX 2-StBK – 6 programa
Blok 10B - DAB+ MUX 2-NOE – 3 programa

To je ukupno 71 program. Od toga su samo zadnja 3 dodana vrijednost (# Eurodance, # Pirate i OÖNow), dok se ostali ponavljaju. Ukupno je tako 183 programa, ako ćemo se igrati matematike.
herdarko

#57 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Ovaj adapter omogućuje također i prikaz nivoa ulaznog signala (Level), kao i omjer signala i šuma (SNR).

Image

Antena je TELEVES (3 elementna) bez pojačala i usmjerena je prema jugu (smer Zagreb), zapravo u jedno poveće brdo, jer sam prema sjeveru zatvoren.

https://www.televes.com/uk/1050xx-anten ... tenna.html

Na SLO muxu R1 i R2 East (blok 10D i 12B) su rezultati naravno najbolji, iako te signale hvatam sa leđa i sa strane pomoću odbijanca. To je i jedna od prednosti digitalizacije.

Image

Vrijednost na displeju lijevo dakle predstavlja nivo ulaznog signala (signal level - SL, Level) i kod DAB prijema se iskazuje u decibel mikrovoltima (dBμV). Prijemnik je posvađan sa nekim slovima, ali upotrebljava se i takav prikaz kakav je na slici. Kod sistema za npr. kabelsku televiziju, gdje je signal obično viši, upotrebljava se decibel milivolt (dBmV). Ponekad je nivo signala moguće izraziti i u decibelima iznad referenčne razine jednoga milivata (dBm).

Više o dBm, dBuV, dBmV: https://www.rfwireless-world.com/Termin ... -dBuV.html

Vrijednost na displeju desno predstavlja omjer između signala i šuma (signal-to-noise ratio - S/N, SNR) i izražava se u decibelima (dB). To je iznos koji prikazuje za kakvu vrijednost nivo signala prekoračuje nivo šuma. Informacija o SNR: https://www.techtarget.com/searchnetwor ... oise-ratio
herdarko

#58 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Evo i vrijednost signala na bloku 11C - OIV Croatia DAB+ mux. Odašiljač Ivanščica mi je bliže nego li Sljeme, ali ne vidim ni jednog ni drugog.

Image

Na austrijskim muxevima sa Schöckla (blok 8A, 8B i 8D) mi je nivo ulaznog signala nešto manji. Kao što sam napisao, antena je usmjerena kontra, dakle prema jugu, ali odbijanac je famozan.

Image

Ovaj prijemnik inače zna prikazati i tzv. BER (Bit Error Rate).

The bit error rate (BER) is the number of bit errors per unit time. The bit error ratio (also BER) is the number of bit errors divided by the total number of transferred bits during a studied time interval. Bit error ratio is a unitless performance measure, often expressed as a percentage.

Image

Na večini prijemnika se prikaže kao Signal Error. Za usporedbu … One crtice za jakost signala u gornjem desnom kutu na većini prijemnika ne pokazuju realnu vrijednost. BER odnosno Signal Error su tu negdje. Evo primjera za SLO DAB+ R1 …

Image

… te za mux OIV Croatia DAB+ i mux DAB+ Austria.

Image
AhmetShabo

#59 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by AhmetShabo »

pozdrav
nedavno sam kupio auto u svicarskoj koji ima dab antenu na sebi i radio sa dab mogucnostima
Medjutim, da li ja mogu uhvatiti nase stanice preko togaa?
herdarko

#60 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

AhmetShabo wrote: 07/10/2024 17:11 pozdrav
nedavno sam kupio auto u svicarskoj koji ima dab antenu na sebi i radio sa dab mogucnostima
Medjutim, da li ja mogu uhvatiti nase stanice preko togaa?
Ne, radio stanice u BiH još uvijek ne emitiraju digitalno, tako da ih trenutno u BiH još ne možeš hvatati na tom tvom DAB prijemniku u autu, a još manje u Švicarskoj.
Nisi opisao druge okolnosti u kojima živiš. Ako trenutno živiš i radiš u Švicarskoj, onda možeš tamo da primaš jedino njihove programe odnosno multiplekse, ovisno od toga u kojem si kantonu. U pograničnom području čak i više od toga. Uključi »full scan« ili automatsko traženje programa i prijemnik u autu će ti ispisati sve programe na programskoj listi. Osim toga, u Švicarskoj ćeš uskoro morati kupiti samostojni digitalni DAB prijemnik za upotrebu u stanu ili u kući, jer se ukida FM. Švicarska javna RTV SRG je najavila, da će već krajem ove godine ugasiti FM odašiljače, dok će se privatne radio stanice njima pridružiti najkasnije do kraja 2026. godine! Na linku imaš popise svih DAB+ multipleksa u Švicarskoj.

https://www.wohnort.org/dab/switzerland ... eSpeed=off

U BiH trenutno možeš jedino u pograničnom području hvatati HR ili SR programe na DAB-u. Ako si u toj situaciji odnosno na dobroj lokaciji, pokušaj ostvariti prijem i pošalji nam koju sličicu na forum sa opisom prijema (lokacija, naziv odašiljača - frekvencija, približna udaljenost od odašiljača, … ). Osim toga, sa autom možeš otići i na izlet na neku otvorenu (višu) lokaciju ili destinaciju, gdje ti "puca" pogled prema nekom od odašiljača iz "susjedstva" i tako isprobaš prijem.
Post Reply