DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

herdarko

#51 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

apokalipso2 wrote: 05/08/2024 11:14
herdarko wrote: 03/08/2024 23:18 Bilo bi mi drago, da netko ovdje probije led i "uhvati" DAB+ signal, pa makar i bez zvuka. :)
Ja hvatam DAB+ signal iz Hrvatske u autu na pojedinom uzvišenijim mjestima u okolini Modračkog jezera.
Bravo :thumbup:. To se traži. Tako smo svi počeli … na nekim uzvišenjima, pa i ja nekada, kada sam hvatao slovenski DAB (bez +) signal, koji je tada emitirao samo sa odašiljača Krvavec (4 nacionalna programa). Na slici dolje se vidi prijem programa Radija Slovenija 1, gdje jedan prijemnik prikazuje puni naziv programa, dok drugi prikazuje skraćeni naziv, koji obično sadrži do 8 znakova.

Image

Hrvati su u ono vrijeme isto emitirali DAB (bez +), ali njihov antenski sistem na Sljemenu je bio okrenut prema Zagrebu, dakle u kontra smjeru od mojega, tako da nisam imao šanse za prijem, a i ubrzo su prestali sa emitiranjem. Austrijski testni DAB u Beču je također bio nedostupan, jer su emitirali sa samog tornja u gradu. Tako sam morao da lovim neke daleke signale (DX). Mađarska je išla samo uz pomoć propagacija. Imali su u Budimpešti 3 odašiljača jako male snage. Danas ih više nema. Ali išla je Italija. Evo na slici dolje prijem programa RMALB.IA – Radio Maria Albanija iz talijanskog muxa DAB Italia (ex ClubDAB Italia), koji je emitirao na bloku 12C. Antena je usmjerena malo desno od Boča, koji je inače moj lokalni odašiljač.

Image

Daj napiši malo neke svoje utiske sa prijemom! Prijem si vjerojatno ostvario na bloku 11D odnosno prethodno na 8C. Prilijepi koju sličicu na forum. Vidjeti je, da je Modračko jezero dobra izletnička destinacija.
herdarko

#52 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

U početku sam se dobro snašao sa namještanjem antene. Staru antenu sam namjestio vertikalno pričvrstivši je na dršku od jedne rabljene kose. Drška se je pokazala sasvim OK.

Image

Danas se mogu nabaviti antenski adapteri (mi kažemo »prilagoditveni« člen), koji se jednostavno pričvrste na antenu, pa možeš da je postaviš vertikalno ili horizontalno, kako ti paše, ovisno od toga sa kojom polarizacijom se emitira signal.

Ali prvi prijemnik mi je bio Maximum MR-2000, koji je za antenu imao samo komad žice. To je u stvari DAB adapter, sa kojim se može nadgraditi opstoječi HI-FI sistem, kao i povezati se na kućni kino, TV ili koji drugi aparat sa zvučnicima. Važno je, da taj aparat ima audio ulaz. Pored svega ostalog podržava i DAB+. Godina proizvodnje 2008. Ti adapteri su u ono vrijeme bili dosta skupi za naše prilike, ali poklon od najbližih prijatelja za rođendan je došao u pravo vrijeme. Nabavljen je bio preko interneta u Danskoj.

Image

Ali čudim se Dancima, da nisu bolje sredili prikaz slova na displeju. Oni isto imaju neka čudna slova u svojoj abecedi. Nekada (DAB bez + )kod nas nije bilo problema, jer se je radio text ispisivao bez dijakritičkih znakova. Nije bilo naziva pjesme i izvođača.

RA Slovenija 1 je imao radio text »Pozdravljamo poslusalce DAB«. Ma ajde dobro. Nije nas bilo baš mnogo.
VAL 202 – »VAL 202 DAB«. Bez veze.
ARS – »ARS Klasika DAB«. Isto bez veze. Pa već nam sam prijemnik može pokazati o kojoj vrsti programa se radi (PTY).
RADIO SI – »Poslusate DAB oddajnik«. Bez veze. Koji oddajnik (odašiljač)? Valjda Krvavec! I kako može odašiljač da se sluša? Pravilno bi moralo biti: Program spremljate z DAB oddajnika Krvavec (Program pratite sa DAB odašiljača Krvavec). Valjda.

Kasnije, kada su npr. neki hrvatski programi počeli upotrebljavati dijakritičke znakove događale su se i ovakve stvari …

Image

… ali to nije bila greška prijemnika nego već u osnovi kod nakladnika – npr. Banovine, jer su text greškom u emitiranju (iskrivljeno) slali u eter. Haris Džinović je već onda pjevao »Kako mi nedostaješ«. Ima neke simbolike u nazivu pjesme s obzirom na situaciju u kojoj je danas.

Evo dokaz. U istom vremenskom razdoblju slika sa LG Stylusa 2, koji podržava sva slova sa dijakritičkim znakovima. »Tisuću ruža« je izgledalo ovako …

Image

… ali nakon moje urgence na OIV-u su se popravili.

Image

I slušali smo, dok nisu napustili multipleks.

Na Maximum MR-2000 sam provjerio, kako je sa slovima ć, č, đ, š i ž. Kod naziva programa (trenutno samo Radio Ognjišče) se pojavi upitnik, koji »proguta« i slijedeće slovo č. U radio textu je kao što vidimo problem sa velikim slovima, ali prijemnik ih nadomjesti sa malima, koja nisu baš originalna. Ipak je text koliko toliko čitljiv.

Image

Neki slični feleri se pojavljuju u radio textu i kod nekih drugih novodobnih prijemnika, zato treba biti oprezan pri kupnji.
Što se tiče slova đ odnosno Đ … Na Radiju Happy u HRV muxu se često vrti Đani Maršan sa jednom svojom pjesmom. Primijetio sam da slova Đ jednostavno nema. Praznina!

I kod vas u BiH ima prilično programa sa tim slovima: Brčko, Mir Međugorje, Daš, Bileća, Busovača, Čapljina, Džungla, Foča, Gradačac, Gračanica, Ilijaš, Ključ, Laktaši, Ljubuški, Žepče, Vogošća … Da li bi se neki od tih mogao da se nađe u prvom testnom muxu?

Njemčka slova ü, Ö i ö isto znaju učiniti pogled na displej nečitljiv ili malo čudan.
herdarko

#53 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Olimpijada u Parizu će se uskoro završiti. Svaka čast tehničarima na RTVSLO, koji su omogućili prijem na radiju i u nenormalnim uvjetima. Krajem prošlog tjedna je bilo olujno nevrijeme na sjeveroistoku Slovenije. Bilo je gadno. Ali mogli smo da pratimo neke fantastične trenutke slovenskog sporta na DAB-u.

Image

Neki smo se morali odazvati pozivu i pomoći susjedima, rodbini i ostalima u nevolji. Nije bilo vremena za odmor. Ali neki još uvijek odmaraju, imaju produženi godišnji odmor ili im se hebe što Mađarska nema mora, a ima ratnu mornaricu. Na karti, gdje se može provjeriti mogućnost prijema televizijskog (DVB-T) i radijskog signala (DAB+ i FM radio) u Sloveniji još uvijek nedostaje 7 odašiljača za DAB multiplex R1. Karta izgleda ovako, manjkavo, šta drugo reći. Godišnji odmori i dalje traju za privilegirane. Da, na žalost.

Image

Na popisu za SLO multipleks R1 je inače 21 odašiljač.

https://www.rtvslo.si/oz/oddajniki/dab
cancel

#54 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by cancel »

herdarko šta kažu na RTVSLO kako im je na Olimpijadi? :izet:
herdarko

#55 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

cancel wrote: 12/08/2024 11:20 herdarko šta kažu na RTVSLO kako im je na Olimpijadi? :izet:
Hebi ga, Olimpijada je prošla. Zakasnio si 1 dan, a i ja sam si uzeo mjesec dana odmora zbog tvojeg glupiranja sa temom. Nemoj da se šališ. Ostavi te šalice i posveti se svojim šoljama.

Idemo dalje …

U međuvremenu sam opet pisao RAK-u glede postupka dodjele Dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u Bosni i Hercegovini ‒ MULTIPLEKS 1 za digitalni radio (DAB+). Eto proteklo je već nekoliko mjeseci od njihovog pisanja, ali još uvijek ne nađem službenu objavu na njihovim stranicama. Pitao sam ih, da li se je slučajno u međuvremenu pojavila kakva druga nepredvidljiva poteškoća, pa je došlo do pomaka roka za početak digitalnog emitiranja DAB+ signala. Dobio sam ovaj odgovor:

Poštovani,

Kao što smo Vas prethodno obavijestili, u skladu sa rokovima definisanim Javnim pozivom, nosilac dozvole je dužan početi sa emitovanjem DAB+ signala najkasnije u roku od 9 mjeseci od dana izdavanja Dozvole.
S tim u vezi, obavještavamo Vas da rok za početak emitovanja DAB+ signala još uvijek nije protekao, te da nije došlo do prolongiranja rokova.

Dobro, OK, ali onda sam ih još priupitao, da li mi mogu reći tko je nosilac dozvole? Pa opet oni odgovaraju na svoj način:

Poštovani,

Sve informacije vezano za emitovanje DAB+ signala, uključujući i naziv nosioca dozvole će biti dostupne na zvaničnoj internet stranici Agencije kada se započne sa emitovanjem DAB+ signala u Bosni i Hercegovini.

Evo još i scan tog njihovog odgovora.

Image

Dakle neće da bude nikakve objave dok ne puste signal u eter. Takav postupak nije još imala ni jedna država do sada. To može da ide u nedogled … Da li se ikome ovdje sanja, tko bi mogao da bude famozni nosilac dozvole? I sa kojim datumom se u stvari počinje sa radom, kada protekne taj rok od 9 mjeseci? Ako su mi već krajem februara pisali o roku od 9 mjeseci, onda bi rok za emitiranje mogao da bude već krajem novembra. Ali po mojem uvjerenju je dozvola podijeljena već ranije ...
herdarko

#56 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

U međuvremenu je austrijski MUX 3-StBK popunjen sa još jednim programom – RADIO BOLLERWAGEN, skr. ime - BOLLER, 72 kpbs, Pop Music

https://radiobollerwagen.at/

Sa dolaskom novih austrijskih muxeva se mi je povećao broj programa na listi i sada ih je ukupno 112.

Image

Naravno, to je sa duplim HR (16) i Slo programima (3). Prava brojka bez duplikata je 93. Tako mi pokazuje drugi adapter za HI-FI sistem, koji ima te sposobnosti. Sve je OK, jer i SLAVONIA je tu. Programi su razvrstani po abecedi sa kratkim nazivom programa. Evo na kraju liste DAB programa austrijski XXXL.

Image

Ali taj adapter zna da pospremi na listu programa i FM programe, tako da ih rasporedi odmah iza DAB programa po frekvencijama i svih zajedno je tako ukupno 119.

Image

Ali zanimljivo, da se danas još uvijek mogu u Njemačkoj naći prijemnici, koji ne podržavaju slova sa dijakritičkim znakovima. Sramota za zemlju, koja u svojem pismu ima nekolicinu slova sa dijakritičkim znakovima. Nekoliko naziva austrijskih programa je zbog toga unakaženo. Ognjišče na FM-u ne upotrebljava dijakritičke znakove, dok na DAB-u izgleda ovako.

Image

Ukoliko budem našao vremena, u narednom periodu ću se pozabaviti sa prijemom i analizom dolje navedenih austrijskih blokova, koje sam već ionako primao u testnom razdoblju. Ali to spada već pod drugi antenski sistem.

Blok 5C - DAB+ MUX 3-WNB – 15 programa
Blok 5D - DAB+ Austria – 16 programa
Blok 6A - DAB+ Austria – 16 programa
Blok 6B - DAB+ MUX 3-StBK – 15 programa
Blok 6D - DAB+ MUX 2-StBK – 6 programa
Blok 10B - DAB+ MUX 2-NOE – 3 programa

To je ukupno 71 program. Od toga su samo zadnja 3 dodana vrijednost (# Eurodance, # Pirate i OÖNow), dok se ostali ponavljaju. Ukupno je tako 183 programa, ako ćemo se igrati matematike.
herdarko

#57 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Ovaj adapter omogućuje također i prikaz nivoa ulaznog signala (Level), kao i omjer signala i šuma (SNR).

Image

Antena je TELEVES (3 elementna) bez pojačala i usmjerena je prema jugu (smer Zagreb), zapravo u jedno poveće brdo, jer sam prema sjeveru zatvoren.

https://www.televes.com/uk/1050xx-anten ... tenna.html

Na SLO muxu R1 i R2 East (blok 10D i 12B) su rezultati naravno najbolji, iako te signale hvatam sa leđa i sa strane pomoću odbijanca. To je i jedna od prednosti digitalizacije.

Image

Vrijednost na displeju lijevo dakle predstavlja nivo ulaznog signala (signal level - SL, Level) i kod DAB prijema se iskazuje u decibel mikrovoltima (dBμV). Prijemnik je posvađan sa nekim slovima, ali upotrebljava se i takav prikaz kakav je na slici. Kod sistema za npr. kabelsku televiziju, gdje je signal obično viši, upotrebljava se decibel milivolt (dBmV). Ponekad je nivo signala moguće izraziti i u decibelima iznad referenčne razine jednoga milivata (dBm).

Više o dBm, dBuV, dBmV: https://www.rfwireless-world.com/Termin ... -dBuV.html

Vrijednost na displeju desno predstavlja omjer između signala i šuma (signal-to-noise ratio - S/N, SNR) i izražava se u decibelima (dB). To je iznos koji prikazuje za kakvu vrijednost nivo signala prekoračuje nivo šuma. Informacija o SNR: https://www.techtarget.com/searchnetwor ... oise-ratio
herdarko

#58 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Evo i vrijednost signala na bloku 11C - OIV Croatia DAB+ mux. Odašiljač Ivanščica mi je bliže nego li Sljeme, ali ne vidim ni jednog ni drugog.

Image

Na austrijskim muxevima sa Schöckla (blok 8A, 8B i 8D) mi je nivo ulaznog signala nešto manji. Kao što sam napisao, antena je usmjerena kontra, dakle prema jugu, ali odbijanac je famozan.

Image

Ovaj prijemnik inače zna prikazati i tzv. BER (Bit Error Rate).

The bit error rate (BER) is the number of bit errors per unit time. The bit error ratio (also BER) is the number of bit errors divided by the total number of transferred bits during a studied time interval. Bit error ratio is a unitless performance measure, often expressed as a percentage.

Image

Na večini prijemnika se prikaže kao Signal Error. Za usporedbu … One crtice za jakost signala u gornjem desnom kutu na većini prijemnika ne pokazuju realnu vrijednost. BER odnosno Signal Error su tu negdje. Evo primjera za SLO DAB+ R1 …

Image

… te za mux OIV Croatia DAB+ i mux DAB+ Austria.

Image
AhmetShabo

#59 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by AhmetShabo »

pozdrav
nedavno sam kupio auto u svicarskoj koji ima dab antenu na sebi i radio sa dab mogucnostima
Medjutim, da li ja mogu uhvatiti nase stanice preko togaa?
herdarko

#60 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

AhmetShabo wrote: 07/10/2024 17:11 pozdrav
nedavno sam kupio auto u svicarskoj koji ima dab antenu na sebi i radio sa dab mogucnostima
Medjutim, da li ja mogu uhvatiti nase stanice preko togaa?
Ne, radio stanice u BiH još uvijek ne emitiraju digitalno, tako da ih trenutno u BiH još ne možeš hvatati na tom tvom DAB prijemniku u autu, a još manje u Švicarskoj.
Nisi opisao druge okolnosti u kojima živiš. Ako trenutno živiš i radiš u Švicarskoj, onda možeš tamo da primaš jedino njihove programe odnosno multiplekse, ovisno od toga u kojem si kantonu. U pograničnom području čak i više od toga. Uključi »full scan« ili automatsko traženje programa i prijemnik u autu će ti ispisati sve programe na programskoj listi. Osim toga, u Švicarskoj ćeš uskoro morati kupiti samostojni digitalni DAB prijemnik za upotrebu u stanu ili u kući, jer se ukida FM. Švicarska javna RTV SRG je najavila, da će već krajem ove godine ugasiti FM odašiljače, dok će se privatne radio stanice njima pridružiti najkasnije do kraja 2026. godine! Na linku imaš popise svih DAB+ multipleksa u Švicarskoj.

https://www.wohnort.org/dab/switzerland ... eSpeed=off

U BiH trenutno možeš jedino u pograničnom području hvatati HR ili SR programe na DAB-u. Ako si u toj situaciji odnosno na dobroj lokaciji, pokušaj ostvariti prijem i pošalji nam koju sličicu na forum sa opisom prijema (lokacija, naziv odašiljača - frekvencija, približna udaljenost od odašiljača, … ). Osim toga, sa autom možeš otići i na izlet na neku otvorenu (višu) lokaciju ili destinaciju, gdje ti "puca" pogled prema nekom od odašiljača iz "susjedstva" i tako isprobaš prijem.
herdarko

#61 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Radio BOB na SLO DAB+ platformi se je početkom tjedna preimenovao u Radio 1 Rock FM.

Image

U početku je emitirao MONO i sa vrlo malim protokom (24 kbps) u centralnom muxu R1.

Image

2023. godine se je preselio iz R1 u mux R2E (istok) i mux R2W (zapad). Danas su već frajeri … Doduše još uvijek ne upotrebljavaju slova sa dijakritičkim znakovima, ali imaju protok 72 kbps i dobru muziku.

Image

https://radio1rock.si/
herdarko

#62 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Radio BOB smo na dostojan način sahranili …

Image

Na komemoraciji sam se između ostalog prisjetio jednog detalja iz njegovog života …

Nakon preimenovanja iz Radio Europa 05 u Radio BOB, su za svoj vizualni izgled na DAB+ platformi "nekom greškom" upotrijebili logo od njemačkog BOB-a, koji je doduše imao dodatak "Rock'n Pop" i slogan "Rock & Pop", dok je slogan slovenskog Radija BOB bio "100% rock z Jonasom". Ipak … međusobna sličnost je bila preočita, da ne kažem vrlo uvjerljiva, tako da sam morao reagirati.

Image

Naravno, odmah sam im poslao mail sa slikom, da to što vidim na mojem DAB prijemniku nije njihov pravi logo. Zahvalili su mi na upozorenju i poručili, da će poslati moj mail tehničkom odjelu da provjere što bi to išlo naopako.

Image

Ne znam što se je sve u međuvremenu događalo … da li su imali kakvu tužbu od njemačkog BOB-a?!… Nešto malo je pisalo o tome, ali nisam previše istraživao.
Nijemci su rekli, da je slovenski Radio BOB kopirao i njihov koncept i njihov logo. Odgovorni na slovenskom Radiju BOB su naravno odbacili te optužbe.
Ime za slovenski Radio BOB je predlagao neki australski konzultant. Taj je navodno dobio ideju za to ime od jedne američke stanice Radio BOB iz Teksasa koja se zvala “Oldies 103”, da bi 2004. godine bila preimenovana u Radio BOB.

Više na: https://www.zurnal24.si/magazin/film-gl ... nja-284323

Uglavnom, nakon desetak dana je u eteru već bio pravi logo od BOB-a, kao što je prikazano ispod na slici i sa kojim smo ga sahranili i poslali u vječnost.

Image

Ostale su lijepe uspomene na taj period ...
herdarko

#63 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

U većini ozbiljnih zemalja, koje emitiraju na DAB platformama, se u nekom od muxeva može naći i po koji program sa klasičnom muzikom. Zato sam malo istraživao, koja li bi to stanica sa takvom muzikom mogla biti na DAB-u kada bude pokrenut prvi mux u BiH?

Najprije sam se raspitao ovdje u jednoj temi sa klasičnom muzikom, ali mi nisu znali ništa odogvoriti. Malo je trajalo. Nitko nije znao, da li postoji neka slična stanica na FM-u. U toj temi si svako malo vremena forumaši puste neku ariju i to je za te sretnike maksimalno uživanje u slušanju klasične muzike.

klasicna-muzika-t75609.html?start=2200

Citiram samoga sebe u drugoj temi:
Nisam ovdje dobio odgovor. Nemaju ovi ljudi blage veze, da li u BiH postoji FM radio, koji pušta klasičnu muziku, jer ga niti ne slušaju. Da ne govorim o DAB+, koji je za njih špansko selo. Ali sve ima svoj čar. Tako si u toj temi nekoliko članova "nabacuje" razne uvertire, valcere (da se rasplešu), simfonije (za lijepi vikend), prigodne kratke fuge, a ne manjka i kakav prelijepi nokturno. To je za njih slušanje klasične muzike. Fenomenalno. Hvala lijepa na takvom slušanju.

Kasnije sam u potforumu "Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?" saznao, da postoji iRadio – BHRT mreža internet radio stanica.
times12 wrote: 06/01/2023 21:36 E ovo mi se sviđa, tematski radio.
https://iradio.bhrt.ba

Dostupan i besplatan van BiH, za razliku od rtsplaneta.rs koji se valjda plaća van Srbije.
Da, to je to što sam tražio. ART RADIO je program, gdje se 24/7 može slušati klasična muzika. Taj bi program za moje pojmove mogao biti uključen u budući BiH DAB+ PROMO mux. To je moje skromno mišljenje.

Image

Nešto slično je i u hrvatskom OIV Croatia DAB+ muxu. Tamo se nalazi specijalizirani program Hrvatskog radija (HRA) HR Klasik, koji je početkom 2023. godine pokrenut na HRTi-ju. Hrvatski radio se je time pridružio najpoznatijim svjetskim radijskim postajama koji su implementirali ovu uslugu.

https://magazin.hrt.hr/zabava/novi-kana ... i-11132454

Ovako to izgleda na DAB prijemniku. Slideshow je statičan, dakle sličica je konstantno ista, ali radio text odnosno DLS je aktivan, tako da se ispisuje naziv izvođača i skladbe, koja se trenutno izvodi. Program se u programskoj listi ispisuje kao HRT DAB-HRKlasik (duža oznaka do 16 znakova), odnosno HRKlasik (skraćeni naziv do 8 znakova). PTY je Light Classical.

Image

Hrvatski radio Klasik svojim slušateljima 24 sata dnevno nudi vrhunske sadržaje klasične umjetničke glazbe, a njegova play lista bazirana je na djelima najpoznatijih svjetskih i domaćih skladatelja poput Vivaldija, Mozarta, Sorkočevića, Čajkovskog, Chopina, Beethovena... te nudi bogat izbor originalne klasične glazbe, orkestralna i solistička djela, glazbu simfonijskih orkestara.
herdarko

#64 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Za Srbiju je u temi "Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?" već bilo napisano, da si RB2 i RB3 dijele frekvenciju, tako da RB3 od 20.00 do 5.00 ima svoj program sa nešto klasične muzike i raznim kulturnim sadržajima.

Trenutni program je ovakav https://www.rts.rs/lat/radio/radio-beog ... dcast.html

Na web stranici wohnort.org se na listi mogu vidjeti oba programa ...

http://www.wohnort.org/dab/serbia.html?PageSpeed=off

... kao i vremenski period, koliko traje i kada ta promjena identa počne odnosno završi u SRB DAB+ muxu.

Image

Po svemu što se ovdje vidi, u 20.00 program RTS RB 2 promijeni ident u RTS RB 3. Sa NoviSF foruma sam si posudio sliku od @b83, gdje se može vidjeti, da je na programskoj listi u 23.36 sati program RTS RB 3. Nadam se, da se kolega ne ljuti i da ćemo jednom popiti kavu na terenu.

Image

Ako ima tko ovdje da živi u pograničnom području i prima DAB signal iz Srbije, ili netko sa RTV foruma neka ovdje "zalijepi" sliku (logo) od RTS RB 3, kao i da javi pravu oznaku PTY od tog programa. Na linku wohnort.org mi se čini, da trenutno PTY kod pojedinih programa nisu baš točno napisani. A i dolje na fmlist.org u tabelama za DAB u Srbiji nisu baš ažurni podaci. Programa RTS RB 3 nema na popisu!!! Ali za RB2 je PTY u "grupnom sexu" kao Kultur, Kirche und Gesellschaft. Dakle sve je strpano u isti koš.

https://www.fmlist.org/sendertabelle/da ... putEn=D400

Za Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju ne znam, kako je sa klasičnom muzikom.
herdarko

#65 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Austrija ima na svojoj DAB platformi 2 programa sa klasičnom muzikom.
Prvi je KLASSIK RADIO (skr. KLASSIK), PTY je Light Classical.

Image

Ovdje se mogu čuti najljepši zvuci iz svijeta klasične muzike, filmska muzika i novoodbna klasika. Muzika za relaksaciju i uživanje, a ima i snimaka sa nekih ekstravagantnih koncerata, kao što je npr. bio ovaj na 2000 m visine.

Image

Drugi je Radio Klassik *STEPHANSDOM* (skr. *STEPHAN), PTY je Classical Music (Serious Classical).

Image

Pošto im je bečka nadbiskupija otkazala potporu krajem 2024 ukinuvši subvencije tom radiju koji je u vlasništvu crkvene zaklade, oko 2000 donatora je omogućilo programu Radio Klassik Katedrali sv. Stjepana nastavak emitiranja i u 2025. godini. Prikupljeno je 550.000 eura. Na žalost, poznavaoci su mišljenja, da će ova radio stanica trebati donacije slušatelja i u nadolazećim godinama, barem u sličnom iznosu kao što je bio ovaj. Teška su vremena, ali neki se baš trude da i na takav način sačuvaju voljeni radio u eteru. Naravno, na ovom programu se pored klasične muzike, mogu slušati i razna crkvena bogoslužja, kao i druge emisije iz života crkve.

https://www.derstandard.at/story/300000 ... iterfunken

Kod jednog i drugog je Slideshow statičan, ali radio text tekuće pokazuje naziv izvođača i skladbe odnosno emisije, koja se trenutno izvodi.

U Sloveniji je za slušanje klasične muzike namijenjen program ARS.

Image Image

Ali ni on nije baš 100%. Ima svega iz kulturnog života, kulturno - informativne, umjetničke, edukativne i znanstveno - esejističke sadržaje (npr. džez, druge muzičke i literalne sadržaje, prijenos mise, …). Nešto od toga se može vidjeti u temi "Naslednik Trećeg programa Radio Sarajeva?" Usprkos svemu tome, PTY ima oznaku Light Classical. Slideshow i radiotext (DLS) su naravno dinamični i prate sva događanja u studiju.
.
herdarko

#66 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

U Sloveniji je u izgradnji četvrti DAB+ multipleks R4. Na istoku dežele će raditi na frekvenciji 174,928 MHz odnosno na bloku 5A. Trenutno se pojedini odašiljači još uvijek uključuju u testno emitiranje. Danas mi je stanje signala na prijemniku unutar kuće pokazao maximum. Svi kvadratići su popunjeni. Dolje je prikaz, kako je nivo signala s vremenom rastao.

Image

Image

Image

Image

Signal ima isti nivo kao i na bloku 10D (mux R1) i na bloku 12B (mux R2E). Evo oba dva za usporedbu.

Image Image

Sada je potrebno samo još pričekati na programe.
herdarko

#67 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Pored programa sa klasičnom muzikom postoji na DAB+ platformama u vašem susjedstvu i šire ona druga skrajnost - balkanska muzika.
Dakle, pored muzike koja ima neku umjetničku vrijednost, moramo da prihvatimo i tu vrstu muzike u istom buketu. Takve su okolnosti u kojima živimo. O nekoj kvaliteti nema smisla raspravljati, ali ta muzika je tu, da se konzumira, jer očito postoji interes, kako kod izdavača, tako i kod publike odnosno slušalaca. Od te realnosti ne možemo pobjeći.
Ovdje na forumu su neki experti, koji se razumiju u ovu vrstu muzike, pa bi mi bilo drago da se jave. Da li je za nekog prosječnog Bosanca potrebno da i takav program postoji na BiH DAB+ platformi, pored svega što praktički ima pred nosom u živo? I nemojte spominjati seljačku muziku, jer smo to već negdje prožvakali.
Ma sve je to još OK, dok se ne popije koja čaša više, da ne govorim o konzumiranju nekih drugih supstanci.

U Hrvatskoj postoji program Extra, koji emitira u OIV Croatia DAB+ muxu na cijelom teritoriju države. Dolje je prikazan moj prijem sa Ličke Plješivice na bloku 10C.

Image

Udaljenost do odašiljača je cca. 170 km.

Image

Logo nije baš nešto posebno. Sve nešto crno oko njega. Tamno, gotovo mrak. Kod ovakve muzike bi svakako preporučio izdavaču, da se prilikom izvođenja prikazuju omoti CD-a dotičnog izvođača, dakle upotreba dinamičnog Slideshow-a u svoj svojoj funkcionalnosti koju omogućava.
Gledam u displej i jedno vrijeme radiotext (DLS) djeluje OK. Slova sa dijakritičkim znakovima se također uredno prikazuju. Ali kasnije slučajno otkrivam greške jednu za drugom. Pa gdje baš Balkan sa malim početnim slovom!!!

Image

Pola Balkana zna da je sama … Ma dobar komad ali cenzura.

Svako malo između pjesama se u radiotextu ispisuje geslo "Muzika koja te pokreće".
Postavljeni u frontu za razbijanje predrasuda i cenzura, a gorivo koje koriste je samo muzika koja te pokreće.

Evo što nam još poručuju …
Ukoliko vaš automobil posjeduje DAB+, na putu od Zagreba prema moru, Istri, Slavoniji ili Zagorju možete uživati u stihovima Saše Matića, Dina Merlina, Lepe Brene, Ace Lukasa, Aleksandre Prijović i brojnih drugih i to bez gubljenja signala tijekom vožnje tunelom, jer DAB+ platforma predstavlja najveći napredak u tehnologiji radija i između ostalog prijam kvalitetnog zvuka bez smetnji.
Digitalizacija medijskog svijeta neprestano napreduje, a Extra je sudeći po svemu – uspješno prati, pa je tako danas postala dio digitalne ere radija.

Pošto muzika takve vrste nije samo za slušanje, postoji i Extra TV. Tamo možemo vidjeti svašta i možemo da si napasemo oči za nekoliko dana unaprijed ...

Image

Prvi formatirani televizijski kanal, koji prati aktualne i najnovije spotove svih regionalnih zvijezda.

https://extrafm.hr/extra-tv/
herdarko

#68 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Ajmo da pravimo noćas štetu u duetu. Ovo je ludo, ali idemo dalje.

U Sloveniji imamo program Best FM. Na DAB+ platformi emitira samo u muxu R2W (blok 12C), dakle na geografskom području ZAPAD. Vjerojatno je tamo pored domaćih naturaliziranih "ićkota" skoncentrirano procentualno najviše prišleka. PTY je Other Music. RT se ispisuje isključivo sa velikim slovima. Nema slova sa dijakritičkim znakovima, tako da sa time nemaju problema. Slideshow je statičan (samo logo), dakle nema dodatnih prikaza omota CD-a i ostalih vizualnih sadržaja.

Best FM je muzički radio s fokusom na zabavi! Koncept je baziran na novijoj POP muzici sa Balkana.
Dino Merlin, Željko Joksimović, Senidah, Jala Brat, Bubba Corelli, Rasta, Lepa Brena, Saša Matić... Ovo su samo neki od izuzetnih izvođača koji predstavljaju DNK Best FM radija.
Best FM svakih sat vremena pruža i korisne servisne informacije - vijesti, vremensku prognozu i prometne informacije.

Image

Rekordi se obaraju iz dana u dan. Evo i ova Goga Sekulić ga je oborila. Koja ima veće sise? Danas ona, sutra druga.

Ali rekorde obara i Luka Dončić. Ajme ljudi šta je ovo? Je li to moguće? Ludnica. Best FM i u Americi!
Ne samo da je naš najveći košarkaški šampion Luka Dončić službeno pokrenuo Best FM radio, već je na neki način i kum novonastaloj super stanici... Luka je učinio još i više - zbog njega se sada sluša Best FM radio i u SAD-u!

Nema bolje reklame od ove. Best FM u autu Luke Dončića.
Kako je Luka daleko od naše zemlje i ne može slušati radio na FM (ili DAB+) frekvenciji, mladić je pronašao vrlo jednostavno rješenje. Radio sluša preko svog iPhonea koji je spojen na auto... Jednostavnim klikom na bestfm.si i sam Luka Dončić ima pristup najboljoj muzici nadaleko! ... I ne samo to - sudeći po posjećenosti naše stranice i slušanosti online radija, osim u Sloveniji, radio je vrlo popularan i u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, te drugim europskim zemljama... I ogroman broj online slušatelja dolazi iz SAD-a!

https://bestfm.svet24.si/clanek/zanimiv ... da-1006951

Isto kao i Extra, i Best FM također ima svoju televiziju - Best TV. Muzika bez umjetničke vrijednosti je bolja za gledanje nego li za slušanje!?!

Image

U BiH očekujem dobru konkurenciju na budućoj DAB+ platformi.
herdarko

#69 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Skoro sve razvijenije zemlje zapadne Evrope imaju na svojim DAB+ platformama stanicu sa vjerskim sadržajem, kao i Turska na istoku (Kuran Radyo) ili Ukrajina (Radio Maria). Malo sam gledao i druge države izvan Evrope. Južna Afrika me baš iznenađuje (Radio Pulpit, Radio Veritas i Radio Islam), pa Martinik (Radio Évangile), …

Hrvatska na DAB+ platformi nema takav specijalizirani program, ali nedjeljom se u 10. sati prenosi misa na postojećem programu HRT DAB HR-1. Ima na njemu ponekad i nekih drugih vjerskih događaja, ali misa je standardna. Slideshov je statičan, a radiotext odnosno DLS je dinamičan. Doduše kod prijenosa mise ili drugih sadržaja (vijesti, koncerti, …) uvijek piše samo standardni text »PRVI PROGRAM – HRVATSKI RADIO. Čim se emisija završi i počne neka pjesma, DLS to registrira i prikaže se naziv izvođača i pjesme.

Image Image

Tako se u ovom primjeru u 11. sati, kada poslije mise i malo muzike počinju vijesti, DLS opet ispisuje kao »PRVI PROGRAM – HRVATSKI RADIO, što je malo nazadno. Neke stanice znaju iskoristiti sve prednosti, koje nudi digitalizacija.
Dolje je pogled na dio programske liste sa programima HRT DAB HR-1 i HRT DAB HR-2 sa Ličke Plješivice, Sljemena i Psunja. Ni jedan nema oznaku vrste programa PTY. Malo neozbiljno za nacionalni radio, ali …

Image

Što se tiče programa sa vjerskim sadržajem je HKR (Hrvatski katolički radio) zakon. Ali on emitira na FM-u. Nedavno sam od njih dobio odgovor, da emitiranje na DAB+ platformi trenutno još uvijek nemaju u planu. A u prošlosti je bilo nekih nagovještaja …

U Sloveniji je Radio Ognjišče još na početku emitiranja imalo status vjerskog programa. To se je zadnjih godina bistveno promijenilo. Od kompetentnih ljudi sam saznao, da je vjerskog sadržaja samo 10%, tako da im ni PTY nije više Religion nego Talk. Slideshow je statičan (logo). DLS radi dobro i prati sve što se događa u studiju. Nazivi emisija se uredno ispisuju. Doduše, u nekim primjerima bi moglo biti malo bolje, opširnije. Naziv radio programa u radiotextu se samo ponavlja i zauzima prostor. Mjesta u radiotextu ima dovoljno, da se ispiše odakle ide prijenos i iz koje crkve ili katedrale. Prijenos mise je nedjeljom u 10. sati te od ponedjeljka do subote u 19. sati.

Image

Mise prenosi još i program ARS o kojem sam ovdje već pisao. Sliku sam namjerno povećao, da se vidi oznaka DAB u lijevom kutu (mobitel LG Stylus 2, tvornički ugrađena aplikacija). DLS sinhronizirano prati sve emisije, pa tako i misu, koja je uvijek nedjeljom u isto vrijeme i u nekom drugom mjestu ili gradu. Slideshow inače radi besprijekorno, ali ovu sličicu već dugo postavljaju u ovim prigodama.

Image

To mi već pomalo smeta. Sličice se do iznemoglosti ponavljaju i u nekim drugim emisijama. Pa godinu dana je valjda dosta. Treba ih upozoriti.
herdarko

#70 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Iz Austrije na multipleksu DAB+ Austria možemo pratiti program vjerskog sadžaja Radio Marija. PTY je naravno Religion. Protok je 72 kbbs, što je za program ove vrste više nego dovoljno. Slideshow je statičan, dok je radiotext dinamičan i odmah se može vidjeti o čemu se radi.

Image

Radio text prati sve što ide u eter, pa se tako i kod mise ispisuje objekt i mjesto, odakle se vrši prijenos. "Hl. Messe aus der Kapelle vom Hope Base Wels, OÖ". OÖ je Oberösterreich, Gornja Austrija.

Image

Ovo je slika te kapele.

Image

Svaka čast Radio Mariji, ali više sam bio impresioniran programom ERF Süd. To je drugi program sa vjerskim sadržajem u muxu DAB+ Austria. Protok je doduše samo 40 kbps, PTY je naravno Religion, ali nema prijenosa mise. Slideshow i radiotext (DLS) su statični. Slogan im je "Radio, das mich inspiriert", dakle Radio, to je moja inspiracija.
Dolje je prikazan prijem sa IRT aplikacijom (mobitel LG Stylus 2). U radiotextu imaju ispisanu internetsku stranicu plavom bojom, koju na dodir mogu aktivirati i pratiti. Imaju zanimljive teme.

Image Image

Ali ono što me je najviše impresioniralo je muzika. Neki dan sam u jutarnjem terminu pratio taj program.
Charles F. Stanley je američki teolog, pisac i pastor prve baptističke crkve u Atlanti. Poznat je po svojim radijskim i televizijskim programima emitiranim diljem svijeta, koji su prevedeni na više od 50 jezika.

Image

Pratio sam to jedno 2 sata. Ja sam si ovo malo drugačije zamišljao, ali … Nevjerovatno. Bez mnogo govorancije. Svakih 10 minuta spiker pročita rečenicu ili dvije i program gura dalje sa muzikom. Ma ajde, kakva crkvena muzika … Smokie, Celentano, Nena, …

Albino Montisci - Più di qualcosa
Hugo Strasser & Tanzorchester - Waterloo
Smokie - Lay Back In The Arms Of Some One
Su Kramer - Wie das Wasser so fließt die Zeit
Cherry Moon - Living On A Prayer
Dennis Olson - Truck Drivin' Outlaw
Mr. Acker Bilk & Orchestra - Longfellow Serenade
Cae Gauntt & Clear Marc - In der Welt von tausend Wegen
Werner Arthur Hoffmann & Chor - Lobe den Herrn! Sing ihm dein Lied!
Brandon Heath - Your love
The Piano Guys - Over the Rainbow / Simple Gifts
Adriano Celentano - Grazie, Prego, Scusi
Max Greger - Don't be that way
Dave Dudley - Freightliner Fever
Country All Stars - Oh Susanna
Nena - 99 Luftballons
AErre Project - In my Pockets
Klaus-André Eickhoff - Knuddel
The Original Dixieland-Stompers - My Bonnie is over the Ocean
Beate Ling-Zappel - Weil du da bist
Keith Green - You are the one
Caedmon's Call - Sing His Love
Hazy Osterwald Sextett - Fanfares
Marcella Bella - Canto straniero
Paul Simon – Graceland
James Last - Soley Soley / Is This The Way To Amarillo
Mainstream Orchestra - Wenn die Musik spielt

Nazivi njemačkih pjesama su bili ispisani vrlo korektno, a kod engleskih je bilo nekih grešaka sa početnim slovima nekih riječi. Pustili su i nekoliko talijanskih pjesama. Čini mi se premalo, s obzirom na to, da tamo gdje emitiraju na FM-u (Južni Tirol), imaju slušaoce i sa tog govornog područja.

Popodne sam također pratio jednu emisiju. Imaju nekakv familjarni forum, gdje govore o obitelji, braku, partnerstvu, odgoju djece ili o životu samaca.
Bavimo se temama koje nas i dalje zabrinjavaju!

17.00
Forum Familie- Wenn die Liebe nachlässt, 2. Teil / Kad ljubav izblijedi, 2. dio

Skoro jedan sat predavanja, malo mučno za slušat, ali onda … kada krene lavina muzike … bez nekog filozofiranja …

The Royal Philharmonic Orchestra – Evergren, Kirk Franklin - Wanna be happy?, Various - Ewig treuer Gott, David Plüss / Markus Dolder - New hope coming, Jürgen Werth - Wo sind sie geblieben, Dave Daffodil - The speak up Mambo, Mel and Dorothy - I Wouldn't Change You If I Could, Reinhard Mey - Das Meer, Waltraud Rennebaum - Ke tal chermon, Dieter Falk - Exalt thy name my soul, Jason Gray - With every act of love, ABBA - Take a chance on me, Mutz Band - A liabs Madl, The London Starlight Orchestra - Do You Want To Know A Secret, Lena Zavaroni - My happiness, Jean-Claude Borelly - Santa Maria de la mer, Martin Pepper – Siesta, Wort des Lebens Bläserensemble - Anbetungslieder-Potpourrie, Rodney Cordner & Jean-Pierre Rudolph – Redemption, James Last - Billy Magee Magar, Dolly Merle - Rose Of Cimarron, Peter Cornelius - Du bist wie der junge Frühling, Uli Kringler / Jonas Schoen / Samuel Jersak - Ich richte mein Herz aus, All Sons & Daughters - You are love and love alone, Albert Frey - Zuflucht bei dem alten Gott, Cherry Moon - Wish You Where Here, Robin Gibb - Another lonely night in New York, T. Thielemans / J. Teupen / P. Kuhn - Waltz For Sonny, Elvis Presley - Can't Help Falling in Love, Jan Verwey - The lady of duke street, Jochen Rieger - Hevenu shalom alechem, Heizmann-Studio-Chor - Einladen zum Leben, Clemens Bittlinger - Open stage, Cliff Richard – Constantly, Reinhard Mey - Alle Soldaten woll'n nach Haus, Udo Jürgens - In den Armen der Nacht, Johannes Nitsch / David Plüss - Happy groove, …

Nije tako strašno, kao što bi netko možda očekivao … Evo, samo u ovome što sam napisao ima nekoliko sati dobre muzike. Možda baš nije za slušanje u autu, ali svakako dobro dođe u svakodnevnom životu ... onako malo za opuštanje. Baš sam uživao. Šteta za mali protok …
herdarko

#71 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Eto, u međuvremenu sam dobio još i Božji blagoslov sa radija ERF Süd. :wink:

Image

Da, to je to. Inzwischen wünschen wir Ihnen Gottes Segen! :thumbup:

Pohvalio sam ih. Poslao sam im slike. Mnogo ih zanima to moje slušanje na DAB+ preko mobilne aplikacije na LG Stylusu 2.

Image Image

Moram im nešto lijepo napisat. Ima mnogo nekih detalja oko toga. I tvornički ugrađena i naknadno instalirana aplikacija IRT (HybridRadio) su dobre. Ta aplikacija IRT se je mogla namjestiti samo na tom telefonu. Problemi su bili sa prikazom EPG. Pokušali su to usposobiti, ali nije išlo. Na kraju su propali.

Ali i telefonu vrijeme ide. Već je star skoro 8 godina. :cry:

https://www.lgnewsroom.com/2016/03/lg-s ... pport-dab/

Za slušanje je svakako bolji kakav stacionarni prijemnik ili se sa adapterom spojit na opstojeću HI-FI liniju, pa piči sa 800 W. :music2:
herdarko

#72 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

herdarko wrote: 27/01/2025 23:19 Što se tiče programa sa vjerskim sadržajem je HKR (Hrvatski katolički radio) zakon.
HKR nije na DAB-u, ali zato rastura na FM-u. Ljudi znaju svoj posao. Sve radi normalno i nemam nikakvih primjedbi, ali … ovdje ga spominjem, jer ima jedna zanimljivost.

Kod kuće imam jedan prijemnik, koji podržava prijem FM, DAB i internetskog radija. Na FM-u hvatam HKR na 103,50 MHz sa Sljemena, ali na mjestu predviđenom za Slideshow mi se prikaže sličica sa radija BBC 4, kao i logo i radiotext unutar sličice. Sličicu naravno mogu povećati preko cijelog ekrančića.

Image Image

U isto vrijeme slušam i gledam preko interneta na PC-u …

Image

Da li se nekome sanja o čemu se tu radi? To se navodno dešava zbog toga, pošto oba programa slučajno imaju istu PI kodu.

Ovo je PI koda za BBC 4.

Image

A evo i PI koda za HKR. Ista.

Image

Jedan tehničar sa radija mi je rekao, da je možda problem i u ECC kodama, koje radio stanice imaju. ECC bi u konačnoj fazi navodno razlikovao ova dva radija jedan od drugog, pa se to ne bi događalo, ali nije rečeno da sve stanice to odašiljaju i da svi prijemnici to razlikuju.

Ne znam, možda je prijemnik bio namijenjen engleskom tržištu i BBC programi su možda tvornički već bili instalirani u sam prijemnik, pa je to ostalo u nekoj memoriji prijemnika i zato se to događa. Trenutno si ipak mislim ovo: Pošto prijemnik pored FM-a omogućuje i prijem DAB i internetskih stanica, HKR jednostavno od BBC 4 pokupi tu sličicu, logo i radiotext negdje sa interneta. Sličice se naravno tekuće stalno izmjenjuju, kako počne koja emisija.

Na drugom prijemniku, koji također prima FM, DAB i internetske stanice, nema nikakvih sličica na HKR-u.

Image

Ako ima neko da se razumije bolje u ove stvari, neka se javi.
herdarko

#73 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Ali, šta se događa na trećem prijemniku? Iste karakteristike, kao i ona dva prethodna.

Na HKR-u se prikaže ova sličica. Može li je netko dešifrirati?

Image

Na nekoliko programa se prikazuje pravilan logo. Izdvojio sam Radio Ptuj i Radio Ognjišče.

Image Image

Na nekoliko programa se prikazuje nepravilan logo odnosno sličica. Izdvajam ova dva.
Na HRT – HR 2 se prikaže logo od RT HAITIANA, dok Radio Kaj ima sliku sa saksofonom u nečijim rukama. Kao da se tu svira jazz, a ne neka druga vrsta muzike. I tu sličicu nisam uspio dešifrirati odnosno pronaći na netu.

Image Image

Na nekim programima se sličica uopće ne prikaže usprkos dobrom signalu. Pustio bih radio po cijelu noć da radi na takvoj frekvenciji, ali ništa se nije prikazalo. Preko fake sličica sam saznao za neke programe, koji bi mogli biti interesantni za slušanje, ali o tome drugom prilikom.

To je to. Ima li možda kakvo pitanje?
herdarko

#74 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

U Sloveniji je u izgradnji i peti digitalni multipleks SLO DAB+ R5. U cijeloj deželi će emitirati na frekvenciji 176,640 MHz odnosno na bloku 5B, dok će Nanos i drugi "obalni" odašiljači emitirati na bloku 6D. Trenutno se pojedini odašiljači još uvijek uključuju u testno emitiranje. Od jučer je kod mene ful signal unutar kuće. Proradio je i Boč.

Image

Tabela trenutno uključenih odašiljača.

Image

Napravio sam mali test sa antenom Televes, koja ima obseg djelovanja tek od 190 pa do 232 Mhz. Blok 5B je na nižoj frekvenciji 176.640 MHz. Testirao sam prijem od samog početka. Signal se je pokazao tek sa uključenjem Boča.

Image

Na žalost, natječaj za 24 prava na emitiranje radijskih programa u digitalnoj radiodifuznoj tehnici na području cijele Republike Slovenije je poništen i raspisat će se ponovno u dogledno vrijeme.
herdarko

#75 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Nakon poništenog natječaja sam pisao na RTVSLO, da privremeno u R4 ili R5 postave neki testni program, npr. Šport 202, kakav je bio prije izvjesnog vremena.

Image

Tada je oznaka programa u muxu bila Slo1, Slo 2 i Slo 3, a Slo 4 se je emitirao kao TEST. Taj Šport 202 je u stvari bio tematski program, koji se je emitirao na internetu.
Na displeju se lijepo vidi vrsta programa (PTY) – sport te statični radio tekst.

Neki DAB prijemnici ne omogućuju prijem više identičnih programa sa istim SId-om, nego samo onog jednog sa najjačim signalom. Sada većina prijemnika ima u programskoj listi 3x PRVI i 3x Val 202, koji se emitiraju na R1, R4 i R5, što je bez veze.

Odgovor još nisam dobio …

Ali eto, već se traže novi radijski programi …

AKOS obavještava zainteresiranu javnost da priprema novi javni natječaj za dodjelu prava emitiranja radijskih programa u digitalnoj radiodifuznoj tehnici na cijelom području Republike Slovenije (mux R4 i R5) i na području Ljubljane (mux R3).

https://digitalniradio.si/iscejo-se-nov ... atelji-ii/

Da se ne ponove neke greške iz prethodnih natječaja upozoravaju potencijalne nakladnike, da dozvole za obavljanje radijske djelatnosti pridobiju skladno sa propisima.
Post Reply