Boki Antena wrote: ↑31/05/2025 17:42
U Brodu signala ima samo na mikrolokacijama. Ali nema šanse da vozite auto i slušate DAB+ sa Udrigova. Inače ekskluziva pustili su BN radio na poziciji 1 i on jedini ima nekakav logo:
Da odgovorim na pitanja. Signal je uhvaćen u automobilu Peugeot. Sad koliko je kvalitetan taj uređaj. Toliko da u Pečuju čuje se hrvatski EXTRA FM po cijelom gradu. E sad ne znam koliko daleko bih to kroz cijelu Mađarsku čuo. Odem u Pečuj poslom po neku robu. Dakle normalan DAB+ uređaj i normalna antena.
RDS je bez dijakritičkih znakova (Č,Ć, Ž, Š) Idu nazivi pjesama i izvođača, na nekim stanicama samo statički stoji muzički žanr, a na Radio M, M Plus, M ExYu, M Narodna je dinamički radiotekst (ovdje npr. ide tekst Hari Mata Hari - Ostavi suze za kraj):
Boki, odlično obavljeno.

Signala trenutno nema u dovoljnoj količini na tvojoj lokaciji, da, to je jasno, ali bit će i to u dogledno vrijeme. Šteta što nisi postavio više sličica, jer bi mogli imati uvid u cijelokupnu situaciju. Ali s obzirom na to što si objavio, odmah se mi je u glavi postavilo nekoliko pitanja.
BN Radio

Prvi na listi - super informacija

. Očito imaju takav status i takav PID, da su na vrhu. Ali koliko pratim tu scenu, ova radio stanica bi morala imati ovaj logo.
Možeš li provjeriti, da li možda imaju dinamički Slideshow. Dakle, da li puštaju više sličica tijekom emitiranja. Ovo što se vidi sa tvoje sličice sigurno nije logo, nego reklama za FM emitiranje na toj frekvenciji. Doduše neke radio stanice na DAB-u su imale nešto slično, ali to nije TO. Uvijek je bio i naziv stanice pored FM frekvencije. Npr. tako je nekada svoju sličicu na DAB-u imao hrvatski Radio Martin , …
"U Pečuju se čuje EXTRA FM". To je OK, dobra informacija

. Ali sigurno ne samo ta stanica nego se čuju sve stanice iz tog hrvatskog muxa OIV Croatia DAB+. To je prednost digitalnog emitiranja. Ako budeš imao priliku i ako budeš išao još i dalje, provjeri do koje lokacije još možeš slušati radio stanice iz hrvatskog DAB+ multipleksa u vožnji po Mađarskoj i o tome napiši svoja iskustva.
Glede RDS-a mogu reći, da ima ovdje još mnogo rezerve. Pitanje je samo, kada će se radio stanice kod vas odlučiti emitirati radiootext sa dijakritičkim znakovima. Mnogima stvara probleme. Da li je to stvar opreme ili (ne)znanja – ne znam. U regiji upotrebljavamo ta slova sa dijakritičkim znakovima. Kod vas je prisutno još i slovo ć i đ. Mnogo komplicirano – za neke nakladnike! Već sam pokazivao neke primjere u ovoj temi.
Ovo sa statičkim prikazom žanra mi nije baš jasno. To je informacija, koja bi morala ići univerzalno, a ne u radiotextu. Iz tvoje sličice mi nije baš jasno.
Na DABFM list je u BiH trenutno situacija ovakva ...
https://www.fmlist.org/sendertabelle/da ... putEn=FFFF
Vrsta programa, dakle PTY, nije baš napisana tako, kao što se emitira u stavrnosti. Vidljivi su i kratki nazivi programa. To neki stacionarni i ručni prijemnici omogućuju.
Nedostaje odnosno nije navedena vrijednost Bitrate

To nam ovdje još uvijek nije poznato. Te vrijednosti pokazuje stacionarni ili ručni prijemnik. Morali bi ovdje znati, koliko je još mjesta u multiplexu za nove programe, glede na bitrate odnosno količinu CU-a, sa kojima pojedine stanice raspolažu za svoje emitiranje, odnosno koliko su ih zakupili.
Ovom prilikom pozivam druge forumaše, da u ovoj temi razmijenimo informacije o prijemu. Iz druge teme na ovom forumu sam "izvukao" ovaj post, koji je bio objavljen pred puštanjem DAB+ signala u BiH.
emirsarajevo wrote: ↑15/12/2024 14:01
…
I još jedno pitanje:
Šta je sa DAB radiom u Sarajevu? Moj prijemnik ne moze pronaći ni jednu dab stanicu? Zna li se šta se dešava? Ili je moj prijemnik Denver MIR-260 neodgovarajući za to?
Hvala, hvala
@emirsarajevo Tvoj prijemnik MIR-260 je sasvim OK, jer vidim da podržava prijem DAB+, a podržava i prijem radio stanica sa interneta. Možeš da radiš (i slušaš) šta hoćeš.
https://www.teltarif.de/denver-mir-260- ... 87076.html
Sada imaš DAB signal u Sarajevu sa odašiljača Grdonj na kanalu (blok) 11B, kao što piše u jednom prijašnjem postu, tako da bi bilo lijepo, da se uključiš u raspravu i opišeš svoje dojmove sa prijemom

. Budući da si još uvijek aktivan, poslao sam ti PM

.