DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Boki Antena

#101 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by Boki Antena »

U Brodu signala ima samo na mikrolokacijama. Ali nema šanse da vozite auto i slušate DAB+ sa Udrigova. Inače ekskluziva pustili su BN radio na poziciji 1 i on jedini ima nekakav logo:
Image

Da odgovorim na pitanja. Signal je uhvaćen u automobilu Peugeot. Sad koliko je kvalitetan taj uređaj. Toliko da u Pečuju čuje se hrvatski EXTRA FM po cijelom gradu. E sad ne znam koliko daleko bih to kroz cijelu Mađarsku čuo. Odem u Pečuj poslom po neku robu. Dakle normalan DAB+ uređaj i normalna antena.
RDS je bez dijakritičkih znakova (Č,Ć, Ž, Š) Idu nazivi pjesama i izvođača, na nekim stanicama samo statički stoji muzički žanr, a na Radio M, M Plus, M ExYu, M Narodna je dinamički radiotekst (ovdje npr. ide tekst Hari Mata Hari - Ostavi suze za kraj):
Image
herdarko

#102 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Boki Antena wrote: 31/05/2025 17:42 U Brodu signala ima samo na mikrolokacijama. Ali nema šanse da vozite auto i slušate DAB+ sa Udrigova. Inače ekskluziva pustili su BN radio na poziciji 1 i on jedini ima nekakav logo:
Image

Da odgovorim na pitanja. Signal je uhvaćen u automobilu Peugeot. Sad koliko je kvalitetan taj uređaj. Toliko da u Pečuju čuje se hrvatski EXTRA FM po cijelom gradu. E sad ne znam koliko daleko bih to kroz cijelu Mađarsku čuo. Odem u Pečuj poslom po neku robu. Dakle normalan DAB+ uređaj i normalna antena.
RDS je bez dijakritičkih znakova (Č,Ć, Ž, Š) Idu nazivi pjesama i izvođača, na nekim stanicama samo statički stoji muzički žanr, a na Radio M, M Plus, M ExYu, M Narodna je dinamički radiotekst (ovdje npr. ide tekst Hari Mata Hari - Ostavi suze za kraj):
Image
Boki, odlično obavljeno. :thumbup: Signala trenutno nema u dovoljnoj količini na tvojoj lokaciji, da, to je jasno, ali bit će i to u dogledno vrijeme. Šteta što nisi postavio više sličica, jer bi mogli imati uvid u cijelokupnu situaciju. Ali s obzirom na to što si objavio, odmah se mi je u glavi postavilo nekoliko pitanja.

BN Radio :!: Prvi na listi - super informacija 8-) . Očito imaju takav status i takav PID, da su na vrhu. Ali koliko pratim tu scenu, ova radio stanica bi morala imati ovaj logo.

Image

Možeš li provjeriti, da li možda imaju dinamički Slideshow. Dakle, da li puštaju više sličica tijekom emitiranja. Ovo što se vidi sa tvoje sličice sigurno nije logo, nego reklama za FM emitiranje na toj frekvenciji. Doduše neke radio stanice na DAB-u su imale nešto slično, ali to nije TO. Uvijek je bio i naziv stanice pored FM frekvencije. Npr. tako je nekada svoju sličicu na DAB-u imao hrvatski Radio Martin , …

Image

"U Pečuju se čuje EXTRA FM". To je OK, dobra informacija :thumbup: . Ali sigurno ne samo ta stanica nego se čuju sve stanice iz tog hrvatskog muxa OIV Croatia DAB+. To je prednost digitalnog emitiranja. Ako budeš imao priliku i ako budeš išao još i dalje, provjeri do koje lokacije još možeš slušati radio stanice iz hrvatskog DAB+ multipleksa u vožnji po Mađarskoj i o tome napiši svoja iskustva.

Glede RDS-a mogu reći, da ima ovdje još mnogo rezerve. Pitanje je samo, kada će se radio stanice kod vas odlučiti emitirati radiootext sa dijakritičkim znakovima. Mnogima stvara probleme. Da li je to stvar opreme ili (ne)znanja – ne znam. U regiji upotrebljavamo ta slova sa dijakritičkim znakovima. Kod vas je prisutno još i slovo ć i đ. Mnogo komplicirano – za neke nakladnike! Već sam pokazivao neke primjere u ovoj temi.
Ovo sa statičkim prikazom žanra mi nije baš jasno. To je informacija, koja bi morala ići univerzalno, a ne u radiotextu. Iz tvoje sličice mi nije baš jasno.

Na DABFM list je u BiH trenutno situacija ovakva ...
https://www.fmlist.org/sendertabelle/da ... putEn=FFFF

Vrsta programa, dakle PTY, nije baš napisana tako, kao što se emitira u stavrnosti. Vidljivi su i kratki nazivi programa. To neki stacionarni i ručni prijemnici omogućuju.
Nedostaje odnosno nije navedena vrijednost Bitrate :!: To nam ovdje još uvijek nije poznato. Te vrijednosti pokazuje stacionarni ili ručni prijemnik. Morali bi ovdje znati, koliko je još mjesta u multiplexu za nove programe, glede na bitrate odnosno količinu CU-a, sa kojima pojedine stanice raspolažu za svoje emitiranje, odnosno koliko su ih zakupili.

Ovom prilikom pozivam druge forumaše, da u ovoj temi razmijenimo informacije o prijemu. Iz druge teme na ovom forumu sam "izvukao" ovaj post, koji je bio objavljen pred puštanjem DAB+ signala u BiH.
emirsarajevo wrote: 15/12/2024 14:01
I još jedno pitanje:
Šta je sa DAB radiom u Sarajevu? Moj prijemnik ne moze pronaći ni jednu dab stanicu? Zna li se šta se dešava? Ili je moj prijemnik Denver MIR-260 neodgovarajući za to?
Hvala, hvala
@emirsarajevo Tvoj prijemnik MIR-260 je sasvim OK, jer vidim da podržava prijem DAB+, a podržava i prijem radio stanica sa interneta. Možeš da radiš (i slušaš) šta hoćeš.

https://www.teltarif.de/denver-mir-260- ... 87076.html

Sada imaš DAB signal u Sarajevu sa odašiljača Grdonj na kanalu (blok) 11B, kao što piše u jednom prijašnjem postu, tako da bi bilo lijepo, da se uključiš u raspravu i opišeš svoje dojmove sa prijemom :) . Budući da si još uvijek aktivan, poslao sam ti PM :!: .
Brcak1971

#103 Re: DVB-T u BiH

Post by Brcak1971 »

BN radio "ušao" u DAB+
black_magic

#104 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by black_magic »

Sarajevo

Image
emirsarajevo

#105 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by emirsarajevo »

Za sada 8 stanica DAB u Sarajevu :-D
Prijem izvrstan, nema prekida iako pise Signal error
Image

Imam još par prijemnika koji mogu primati DAB signal, Denver MIR 260 i još portabilni kojem sam zaboravio marku jer stoji negdje u ladici :)
Testiram i javim se
herdarko

#106 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Boki Antena wrote: 31/05/2025 17:42 U Brodu signala ima samo na mikrolokacijama. Ali nema šanse da vozite auto i slušate DAB+ sa Udrigova. Inače ekskluziva pustili su BN radio na poziciji 1 i on jedini ima nekakav logo:
Image
Ma dobro. Šanse za nekakav stabilan prijem po cijelom gradu stvarno nema u ovim okolnostima. Pokušavam vas animirati za stvar, ali to nekako sporo ide. Očekivao sam malo više dobre volje i želju za nekakav napredak na području digitalizacije radija kod vas.

Provjeravao sam na internetu frekvencije BN Radija za Republiku Srpsku i Federaciju. Nema te frekvencije 107.7 MH za BN Radio.

https://rtvbn.tv/frekvencije

https://radiobn.net/kako-slusati-bn-radio/

Ovo je DAB odnosno DAB+ emitiranje. Ovaj "logo" koji u stvari nije logo, je ovdje uletio vjerovatno greškom i pojma nemam odakle se je on našao na mjestu odnosno u kvadratiću koji je predviđen za te namjene. Za 107.7 MHz sam našao podatak da je ima Bobar Radio. Sve skupa malo čudno. Nadam se, da su u međuvremenu ispravili tu anomaliju.

black_magic wrote: 03/06/2025 21:22 Sarajevo

Image
Super. Vidi se da se radi o DAB priemniku u avtu. Ali objaviti sličicu i napisati samo Sarajevo meni baš mnogo ne znači. To je samo znak, da signala ima u gradu i da se nešto hvata. Doduše za početak je i to dobro :thumbup: , ali ima tu još mnogo lijepih stvari za pokazat i komentirat. Jesi li provjeravao odnosno zapazio, da li dolazi do kakvog prekida u vožnji. Kakav je signal u gusto naseljenom dijelu grada, između kuća, ... Koliko daleko si išao od centra? Itd., itd, … Imaš mnogo nekih "sitnica" za spomenut. Malo mašte je potrebno unijeti u to.
emirsarajevo wrote: 04/06/2025 09:13 Za sada 8 stanica DAB u Sarajevu :-D
Prijem izvrstan, nema prekida iako pise Signal error
Image
Naravno da je izvrstan. Ipak je to digitalni radio. Ali na indikatoru signala imaš samo jednu crticu, što je znak, da ti je signal na nekom minimumu. Što je tome razlog? Bezvezna lokacija, slab signal ili loš prijemnik? To si uslikao u zatvorenom prostoru ili vani? To isto utiče na kakvoću signala. Signal error ti se pojavljuje, jer imaš određene smetnje u signalu i što je veća brojka – signal je slabije kvalitete. Kod neke brojke signal počne "pucati". Vrijednost 0 znači, da imaš odličan signal.
emirsarajevo wrote: 04/06/2025 09:13 Imam još par prijemnika koji mogu primati DAB signal, Denver MIR 260 i još portabilni kojem sam zaboravio marku jer stoji negdje u ladici :)
Testiram i javim se
Nestrpljivo očekujemo tvoje izvještaje i sa drugim prijemnicima :thumbup: . Prikaži više sličica sa različitim prikazima (logo, radiotext, bitrate, vrsta programa, …). Kao što sam već pisao, logo radio stanice bi morao biti standardno prisutan pored naziva . Ako ga nema, onda se ta radio stanica nije baš dobro pripremila za digitano emitiranje. Logo bi morao ići već u startu. Nema opravdanja.
nagibSA

#107 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by nagibSA »

Mogao bih i ja naruciti DAB/DAB+ receiver za android head unit u autu, nek' se nadje, posto je vidim krenula digitalizacija. :)
herdarko

#108 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

herdarko wrote: 31/05/2025 23:07 Na DABFM list je u BiH trenutno situacija ovakva ...
https://www.fmlist.org/sendertabelle/da ... putEn=FFFF
U tabeli sam izdvojio protok i dodao pripadajuću količinu CU-a. Dakle trenutno imamo ovu situaciju.

Image

Kapacitet multipleksa se izražava u jedinicama kapaciteta (CU). CU označava kapacitet od 64 bita.
Ukupno 864 CU-a je moguće koristiti u jednom multipleksu za prijenos digitalnog zvuka i korekciju pogrešaka.

Iz tabele se vidi, da su do sada postojeće radio stanice iskoristile 648 CU-a. Za Packet Data ide još 16 kbps, tako da ih je preostalo još samo 200.

To je još npr. za 3 do 4 programa. Ne vjerujem, da će kompletirati mux sa još samo 2 programa. 100 CU/program je mnogo. Jedino ako budu pustili program sa klasičnom muzikom, kao npr. ART RADIO. :)

Radio stanice kod vas u BiH moraju plaćati operateru multipleksa tarifu, koja je vjerovatno precizirana u nekakvom cjeniku. Do danas nisam naletio na te podatke. :shock:

Npr. radio stanice kod nas, koje se nalaze u DAB+ multipleksu R1, plaćaju za 1 CU iznos od 48,68 eura/mjesec sa PDV. Cijena je relativno niska, ali VHF antenski sistem je na glavnim odašiljačima već postojao i nije bilo nekih troškova sa izgradnjom.

Image

Po tom ključu odnosno cjeniku RTVSLO bi npr. Kalman Radio i ostali programi kod vas sa protokom 128 kbps (96 CU) morali plaćati operateru 4.673,20 eura/mjesec. Tarifa za programe M ExYu i ostale sa protokom 88 kbps (66 CU) bi iznosila 3.212,88 eura/mjesec.

Da li je cjenik za emitiranje u multipleksu ZONA DAB+ već negdje objavljen? Ne nalazim ga nigdje, a morao bi biti javno objavljen, kada je već taj testni DAB+ mux krenuo. Da li netko zna cijenu, koju će radio stanice u BiH morati da plate operateru za emitiranje? Možda cjenik nije u takvom obliku kao kod nas, ali radio stanice sigurno po nekoj tarifi moraju nešto da plate. I na FM-u je tako. Zrak je javno dobro, javna dobrina. Mora da se plati.

Za novi mux R4 kod nas, koji također pokriva cijelu državu je cijena emitiranja već više od 40% skuplja. :-?

Image

Mux R5 je još nešto skuplji … ali evo pogledajte opširan cjenik pa komentirajte. 8-)

https://img.rtvslo.si/_files/2025/01/03 ... 1-2025.pdf
herdarko

#109 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Nešto mi bilo sve skupa sumnjivo, pa sam se raspitao na Agenciji, kako stvari stoje. Kažu, da se trenutno vrši testno emitovanje, da Agencija još uvijek nije raspisala Javni poziv za iskazivanje interesa radio stanica za ulazak u MUX 1, te da nije poznat konačni broj radio stanica. :)

Sve ovo što sam pisao u prijašnjem postu trenutno nema nikakvog značaja. Dakle, ovi programi su ovdje samo zbog testiranja. ;-)

Svaki nacionalni mux krasi raznovrsnost programa. Ovdje toga ne vidim, zato ovaj ZONA DAB+ multipleks sa ovakvim programima nema nikakvu dodanu vrijednost. Ali dobro, imamo sada test programe sa protocima 128 kbps i 96 kbps. Mogli su dodati i još kojega sa nižim protokom, pa da usporede kvalitetu. Ali, tko će u konačnoj fazi ići sa 128 kbps? Brzo će uvidjeti, da to u ovoj situaciji nije nimalo ekonomski opravdano. 8-)

Vezano za komercijalne uslove budućeg emitovanja u MUX 1, možete se obratiti direktno nosiocu dozvole, firmi DASTO-SEMTEL doo.
Dakle, još ništa nije objavljeno. Nema još nikakvog javno objavljenog cjenika, strategije ili komercijalnih uvjeta za emitiranje u MUX 1. Taj MUX 1 se od samog početka nalazi u njihovim porukama, tako da će trenutni naziv ovog muxa ZONA DAB+, pretpostavljam, vjerovatno na kraju biti DAB+ MUX 1 BiH, kao što je to uobičajeno. Agencija će raspisati Javni poziv za iskazivanje interesa radio stanica za ulazak u mux :?: i tada će biti sve jasno. :wink:

Image

by bubanradio
Ovo testiranje označava važan korak prema modernizaciji elektronskih komunikacija u BiH i otvara vrata novim medijskim mogućnostima.
Testna faza omogućit će Dasto Semtelu, TEAM:MEDIA-u i VidiTV-u da optimizuju pokrivenost i kvalitetu signala te dobiju povratne informacije korisnika.
Nakon završetka testiranja, očekuje se širenje mreže i uključivanje većeg broja radijskih stanica. Za korisnike, to znači besplatan pristup raznovrsnim radio sadržajima, bez šuma i prekida.

Dakle svi oni, koji trenutno mogu primati ovaj testni signal, šaljite Dasto Semtelu informacije o prijemu, jer bi oni željeli od korisnika dobiti čim više informacija. 8-)

https://bubanradio.com/dasto-semtel-zap ... rcegovini/
crnivrag

#110 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by crnivrag »

DAB+ ponuda u Sarajevu na današnji dan: 17.06.2025.

Radio kanali koji su dostupni:

BN Radio
HIT FM
Kalman Radio
Kiss FM
Radio Laktaši
Radio M - Ex Yu
Radio M Plus
Radio M - Narodna
ON FM
Radio M

Oprema: Vivax DW-2 DAB radio prijemnik.
sasagrbic

#111 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by sasagrbic »

Šta se dešava sa Banjalukom? Radi li taj predajnik na Šibovima? Ja se nalazim u Karanovcu, južno od Banjaluke. Imam Panasonic RX-552 radio prijemnik koji ima i dab+ i fm prijem. Nemogu ništa uloviti sa njim. Da li je realno da se u Karanovcu može uhvatiti DAB+ sa Šibova? Takođe, zna li se hoće li DAB+ ići sa lokacije Vis Lipovac? Kod mene se Vis Lipovac pokazao kao najbolji kada je FM u pitanju.
herdarko

#112 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

sasagrbic wrote: 20/06/2025 13:24 Šta se dešava sa Banjalukom? Radi li taj predajnik na Šibovima? Ja se nalazim u Karanovcu, južno od Banjaluke. Imam Panasonic RX-552 radio prijemnik koji ima i dab+ i fm prijem. Nemogu ništa uloviti sa njim. Da li je realno da se u Karanovcu može uhvatiti DAB+ sa Šibova?
Grbavi :) , imaš dobar prijemnik, ali daj se malo sa prijemnikom pomakni prema prozoru. Možda signal sa tog odašiljača Šibovi nije toliko jak u tvojem smjeru, da bi pokrivao i prostore unutar zgrade. :roll:
Nisam ja odAvde i ne poznajem situaciju na tvojoj lokaciji. Ako imaš mogućnost probaj na terasi ili izvan kuće ili zgrade. Ako ni to ne ide, onda probaj kod nekog prijatelja u mjestu, koji je na nekoj boljoj (višoj) lokaciji. ;-)
Ako sa tog odašiljača Šibovi već primaš neki FM signal, onda bi u principu svakako morao da primaš i DAB+ signal. Ako ne, onda će već ići malo teže. Pišem to, jer imam već od ranije mnogo iskustva sa prijemom FM signala, pa sada sa tim digitalnim signalom nemam problema, pa bio on iz Slovenije ili iz susjednih država. U svakom slučaju moraš testirati prijem na svojoj lokaciji i po mogućnosti i šire, da dođeš do nekih saznanja glede prijema DAB+ signala i samim tim i do konkretnih rezultata. 8-)
sasagrbic

#113 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by sasagrbic »

Probao ispred kuće i na terasi. Ništa od signala.
herdarko

#114 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

sasagrbic wrote: 26/06/2025 00:11 Probao ispred kuće i na terasi. Ništa od signala.
Opet premalo podatka. Jako si škrt na riječima. Nisi isprobao sve mogućnosti prijema, kao što sam ti savjetovao. U situaciji, kada ne znamo niti snagu tog odašiljača, niti druge podatke, ne možemo tako razgovarati.
Također je pitanje, kamo je usmjeren antenski sistem? Npr. svojevremeno, dok se je u Hrvatskoj sa Sljemena emitirao stari DAB (bez +) nisam mogao primati taj signal, jer je antenski sistem bio usmjeren prema Zagrebu, dakle suprotno od mojeg smjera i pokrivao je samo grad. Kamo je usmjeren antenski sistem na Šibovima ne znamo ni ti ni ja.
Odašiljač Šibovi bi po mojem mišljenju morao pokrivati šire područje Banja Luke, jedino ako njegova snaga nije izražena u mW ERP ili je čak trenutno isključen. Ne znam, ne poznajem situaciju i malo mi je zagonetna ova strategija.

Sada moram iz tebe izvlačiti druga rješenja. Da li si postavio prijemnik na ručno pretraživanje (Manual Tune) na blok 11B? Da li ti se indikator signala išta pomakne odnosno pokaže neku vrijednost (barem 1 kvadratić)? Nešto signala bi ipak morao imati. Jesi li na toj poziciji probao pomicati antenu lijevo desno?

Doduše slučajno sam malo prije našao jedan kratak komentar iz Engleske za taj tvoj prijemnik: "CD player je u redu i bluetooth radi. Ništa drugo ne radi. FM radio je smeće i DAB ne može pokupiti nijednu postaju", kao i "Preporučio bih ovaj proizvod bez oklijevanja".
Ali to još ne znači ništa.

Do danas imamo u ovoj temi 3 poruke o prijemu DAB+ signala u Sarajevu sa odašiljača Grdonj i 1 o prijemu u Brodu sa odašiljača Udrigovo. Valjda će se javiti netko i napisati dojmove o prijemu iz Banja Luke sa odašiljača Šibovi. :wink:
sasagrbic

#115 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by sasagrbic »

Probao sam ispred kuće i na terasi gdje imam struje. Jedino mi još preostaje da se popnem na tavan, ali gore nemam struje. Što se tiče FM signala sa Šibova, slabi su.
herdarko

#116 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

sasagrbic wrote: 27/06/2025 08:54 Probao sam ispred kuće i na terasi gdje imam struje. Jedino mi još preostaje da se popnem na tavan, ali gore nemam struje. Što se tiče FM signala sa Šibova, slabi su.
Pa to tek sada kažeš nakon nekoliko postova? :shock:
A šta sada da se radi? Da pričekaš da uključe taj tvoj odašiljač Vis Lipovac ili možda neki od glavnih odašiljača? 8-)
Ali nisi mi odgovorio, da li imaš iole malo signala na indikatoru, kada se postaviš ručno na K11B? Ako imaš, onda valja pokušati, kao što sam ti već napisao. Objavi sličicu. Sve je samo stvar tvoje snalažljivosti. Ovo je ipak samo test i dobro je znati kako dišu signali iz tvojeg okoliša, pa makar i ovakvi. Ako nemaš, onda nema smisla, ali iz ovoga si se vjerovatno nešto naučio. :wink:
herdarko

#117 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

sasagrbic wrote: 27/06/2025 08:54 Probao sam ispred kuće i na terasi gdje imam struje. Jedino mi još preostaje da se popnem na tavan, ali gore nemam struje. Što se tiče FM signala sa Šibova, slabi su.
Slabo si to odradio. Po drugim kanalima saznajem, da je odašiljač Šibovo isključen. Izvor: banjaluka forum. Kolega @<Enter_name> je to objavio na njihovom forumu, pa i to još silom prilika u neadekvatnoj temi. :roll:

Image

Izgleda, da si se kasno uključio u praćenje tog testnog signala.
Post Reply