DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
User avatar
crnivrag
Posts: 12929
Joined: 17/10/2010 19:58
Location: Sarajevo

#1 DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by crnivrag »

Vidim da ne postoji tema o ovome, pa da vidimo šta vi mislite o ovoj tehnologiji digitalnog zemaljskog emitovanja radio kanala.

Ista je uveliko dostupna u Hrvatskoj, ali se kod nas o ovome ni ne govori.
User avatar
navedeni
Posts: 1076
Joined: 24/12/2013 02:10

#2 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by navedeni »

crnivrag wrote: 17/05/2020 21:26 Vidim da ne postoji tema o ovome, pa da vidimo šta vi mislite o ovoj tehnologiji digitalnog zemaljskog emitovanja radio kanala.

Ista je uveliko dostupna u Hrvatskoj, ali se kod nas o ovome ni ne govori.
Tek poslije potpune TV digitalizacije je radio digitalizacija na redu, ko u svakoj zemlji. Mislim da ćemo mi još pričekati.
User avatar
herdarko
Posts: 7
Joined: 21/02/2024 19:22
Location: Sjeveroistočna Slovenija

#3 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

RAK je objavio Javni poziv za dodjelu Dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u Bosni i Hercegovini – MULTIPLEKS 1 za digitalni radio DAB+.

https://www.rak.ba/bs-Latn-BA/news/13778

S obzirom da je rok za prijavu nedavno već potekao, a i javno otvaranje prijava već održano, poslao sam upit o daljnjem razvoju događaja. Dobio sam ovakav odgovor:

Rok za dostavljanje prijava na Javni poziv za dodjelu Dozvole za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluge upravljanja elektronskom komunikacijskom mrežom u digitalnoj zemaljskoj radiodifuziji u Bosni i Hercegovini - MULTIPLEKS 1 za digitalni radio (DAB+) (dalje u tekstu: Javni poziv) je istekao 12.2.2024. godine, a otvaranje prijava je održano 13.2.2024. godine.
Komisija za provođenje Javnog poziva će u roku od 45 dana od dana otvaranja prijava analizirati pristigle prijave i formirati rang listu, a rad Komisije u toku postupka nije otvoren za javnost.
User avatar
herdarko
Posts: 7
Joined: 21/02/2024 19:22
Location: Sjeveroistočna Slovenija

#4 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Duplirani post. 8)
Last edited by herdarko on 29/02/2024 19:40, edited 2 times in total.
User avatar
herdarko
Posts: 7
Joined: 21/02/2024 19:22
Location: Sjeveroistočna Slovenija

#5 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Na slici su prikazani planirani kanali po regijama.

Image

S obzirom na to, da sam na mojoj lokaciji u proteklom razdoblju primao TV i radio signale iz sjeverozapadnog dijela BIH, ja se iskreno nadam, da ću na dodijeljenom kanalu za sjeverozapadni dio BiH odnosno na blocku 11B, primati signal i iz BiH.

Image

Zato sam i došao ovdje na forum, da razmijenimo mišljenja. Ima li tko kakvu primjedbu ili komentar? :roll:
User avatar
herdarko
Posts: 7
Joined: 21/02/2024 19:22
Location: Sjeveroistočna Slovenija

#6 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Sa Ivanščice i Sljemena na bloku 9C imam besprijekoran prijem hrvatskog DAB+ muxa OIV Croatia, ali dobar prijem imam i na bloku 10C sa odašiljača Lička Plješivica, koji se nalazi na samoj granici sa BiH.

Image

Dolje je prikaz frekvencije, snage signala i grešaka u signalu.

Image Image

Rijetki su DAB prijemnici, koji mogu u programsku listu pospremiti duplirane programe. Slušati se mogu programi samo iz onog dupliranog muxa, čiji prijem je bolji na određenoj lokaciji. Prijemnik doduše skenira sve programe, ali u programskoj listi se grupiraju samo oni najjači. Ovo gore je jedan primjerak adaptera za kućni kino, koji može posložiti sve skenirane programe u programsku listu, pa tako za foru mogu slušati programe i sa Ličke Plješivice. Ali sa tog odašiljača ne emitiraju Radio TVORNICA i Radio BROJ 1, koji emitiraju isključivo za područje digitalne regije DB0-DC0 (Međimurska, Varaždinska, Koprivničko-križevačka, dio Bjelovarsko-bilogorske, Krapinsko-zagorska, Grad Zagreb, Zagrebačka, dio Sisačko-moslavačke, Karlovačka i dio Primorsko-goranske županije). Očekujem, da će u skorijoj budućnosti sa tog odašiljača krenuti neki drugi programi, koji će pokrivati i područje Ličko – senjske županije. Ne znam, možda budu stavili u njega Radio Rijeka ili bude kandidirao koji manji radio iz te regije. Eh, nekada sam sa tog odašiljača lijepo primao Radio Rijeku na FM 100,3 MHz. Bolje je išlo nego li sa Mirkovice. Sada se može slušati HR3.
User avatar
herdarko
Posts: 7
Joined: 21/02/2024 19:22
Location: Sjeveroistočna Slovenija

#7 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

U skladu sa najavama, u Austriji će 21.6.2024 početi emitirati drugi nacionalni multipleks (Mux III) sa 14 novih programa, kao i nekoliko regionalnih mukseva po cijeloj državi (Mux II).

Danas su vršili testiranja sa odašiljača Graz/Schöckl na bloku 8B, koji je namijenjen nacionalnom multipleksu i na bloku 8D, koji je namijenjen programima regionalnog multipleksa iz objedinjene regije Steiermark, Kärnten i Burgenland Süd. Na oba bloka su bila prisutna 2 testna programa: PRBS1 I PRBS2.

Zvuka i slika nije bilo, kao ni oznake vrste programa. Naziv tih testnih multipleksa je PTT ensemble. Na PRBS1 je brzina protoka bila 192 kbps, a na PRBS2 64 kbps.

Image Image

Signal je na oba bloka OK.

Edit:
Zanimljivo, da neki prijemnici stvaraju "probleme". Kod mene se npr. na jednom PERFEKT PRO prijemniku pojavljuju neki upitnici sa strane, a signala nema ni za lijek. Otišao sam vani na otvoreno, ali ništa. Osim toga, na jednom programu pokazuje DAB+, dok na drugome samo DAB. :D

Image Image

Kolegi u Austriji, koji je prije nekoliko dana skenirao testne programe (mislim da u Salzburgu), njemu se u programskoj listi umjesto naziva programa ispišu crtice.

Image
Izvor: Rundfunk forum.

Očito imaju nešto naopako naštimano. Problemi sa TII kodama ili ...

Također, prijemnici koji mogu memorirati i pospremiti u programsku listu duple nazive programa, u ovom primjeru to ne čine.

Image

Čudno mi je i to, da do sada na austrijskom forumu nije objavljena informacija o testu sa Schöckla.
User avatar
herdarko
Posts: 7
Joined: 21/02/2024 19:22
Location: Sjeveroistočna Slovenija

#8 Re: DAB/DAB+ - Digital Radio u BiH

Post by herdarko »

Sinoć sam napravio test, da vidim u čemu je problem. Uzeo sam najbolji prijemnik, koji realno pokazuje signal na konkretnoj lokaciji i dobio sam sljedeće:

Image Image Image

Signal na postojećem Austrijskom nacionalnom multipleksu na bloku 8A je maksimalan, dok je na testnom 8B i 8D za najmanje 60% slabiji. Signala na testnim muxevima očito nema baš previše u zraku. Ipak je to samo test, koji je još uvijek u zraku. Ali ipak me čudi, da to nisu registrirali forumaši u Austriji i u Hrvatskoj :roll: . Ima nekoliko entuzijasta na jednoj i drugoj strani, koji redovno prate što se događa u etru, kao i ja. Ali eto … situacija je takva. :zzzz:

A neki prijemnici očito nemaju problema sa signalom. Na sva 3 muxa je nivo donekle isti. :wink:

Image Image Image
Post Reply