U frci sam s obavezama, ali ne mogu da ne odgovorim...
Zao mi je sto te moram razocarati...
[quote ali kad uzmemo u obzir sta sve moras obaviti svaki dan, ostane ti veoma malo vremena i prostora koje posvecujes iskljucivo svojoj religiji. Ti bi bila jednako dobra vjernica i kao pripadnica neke druge religije, da ne kazem da bi ti zasigurno bilo mnogo lakse u nekoj bolje uredjenoj religiji & drzavi. Ti bi tek u takvim okolnostima naisla na pomoc koju zasluzujes (ili makar na manje opstrukcije) nego u ovako neuredjenoj drzavi i u ovako neuredjenoj religiji.][/quote]
Ja odvajam jako puno vremena za svoju vjeru, 5 dnevnih namaza je minimum, Kur'an svakodnevno, post i sve ostalo sto uz to ide, nastojim se dodatno obrazovati, vjerski, puno ucim, citam... (kada nemam dovoljno vremena danju, ustajem nocu, inace, moj dan pocinje veoma rano, ne gubim puno vremena na tv, veoma sam izbirljiva po tom pitanju, kao i po pitanju drustva...)
Religiju sam ja izabrala, moji roditelji su mi dali muslimansko ime, ali to ne znaci da sam naslijedila vjeru, to se ne moze naslijediti, kada osoba sazreli, ona sama mora shvatiti sta je za nju istina, i mora imati vlastito intelektualno i emotivno uvjerenje.
Islam je ono sto je meni pomoglo, olaksalo.... Da nisam vjernica, vjerovatno bih provodila vrijeme u cekaonici ispred psihijatrijske ordinacije (moj zivot je puno kompleksniji odo vih par detalja koje sam navela)...
Ja izgledam kao vjernica, tako se oblacim, pricam, raspravljam, provodim vrijeme, ispunjavam obaveze, moja radne etika, moja moralna nacela, sve nastojim uskladiti s time, za mene islam jeste potpun sistem zivljenja (da ne bude da se hvalim, ne uspijevam naravno u svemu, ali trudim se ...)
Ja kao nemusliman ali kao onaj ko je cio zivot proveo sa muslimanima (samo sto nisam primio islam) pokusavam prvo sam sebi objasniti ovaj problem muslimana: zasto se ta religija izjednacava sa najgorim stvarima: zaostajanjem, primitivizmom ili cak terorizmom. Islamofobija postoji, to je cinjenica, ali u dosta ovih elemenata sam prepoznao upravo ovu indolentnost muslimana na detalje koje bi zaista trebalo popraviti. A da bi se to desilo morao bi se stvoriti nekakav senzibilet odnosno osjecaj na stvarnost, okruzenje i NOVONASTALE okolnosti pri cemu prvenstveno mislim na novonastale tehnoloske okolnosti.
Koliko god nastojim da u svojoj kritici religija ostanem ravnomjerno kritizerski prema svima, ipak je taj problem najveci u islamu. Islam jednostavno nije religija uredjenog drustva, a uredjeno drustvo moze biti samo ono u kojemu je religija potisnuta tamo gdje joj je mjesto - u kucu i bogomolju. Tek u takvom drustvu suzivot nije predmet ovakvih nebuloznoh rasprava tipa - treba li onim drugima cestitati njihove praznike!
Ovo je vjerovatno maksimum tvoje ljubaznosti i objektivnosti prema islamu
Slazem se s tobom u jednom pogledu, muslimani imaju mnoge mahane (imaju ih i drugi, ali na ovoj temi se ocito baziramo samo na muslimane)... I ja kritikujem mnoge stvari kod svoga naroda, ne smatram ih idealnim, ne smatram idealnim ni one muslimane u Saudiji, realno, imamo probleme na kojima treba raditi, i svako od nas treba pokusati uciniti sto vise moze... Mogu razumijeti tvoju ogorcenost muslimanima, kao ljudima, zaista, ja da sam gledala u pojedine, nikada ne bih bila vjernik...
A znas kada ce biti bolji?
Kada postanu bolji vjernici 
Jer Islam jeste savrsen, samo muslimani nisu. Ja garantujem da sam puno bolja osoba odkako sam postala bolja vjernica, mislim i u pogledu odnosa prema drugim ljudima, ukljucujuci i nemuslimane... Ja ti to ne mogu opisati u jednom postu, tu moralnu ljepotu, kontrolu, disciplinu, ljubav prem covjecanstvu, taj sabur i trud i rad koje islam trazi od mene...
Ali, ako ti to nisi vidio ranije, a zivis okruzen muslimanima, onda je do nas

Tuzno, ali istinito.
I zato ti hvala na ovome
licno tebe oslobadjam svake odgovornosti
Jer islam ne trazi od mene da tezim tome da ti i svi ostali bude te muslimani, niti ja imam vremena da radim davu ili sl... Islam od mene trazi da zivim takvim zivotom da svojim primjerom, prakticno, drustveno, u kontaktu sa svima, budem bolja, pokazem ono najbolje i najpozitivnije, pokazem kakvi su muslimani, ili barem kakvi bi trebali biti...