Da se vise ne zavaravamo...

Rasprave o vjerskim temama.
Lalena

#26 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by Lalena »

@dustaban

Ti imas pravo misliti o religiji, bilo kojoj pa i islamu, sta god hoces, ja nisam od onih vjernika koji ce te pokusati uputiti, meni je naredjeno da s takvima kao ti razgovaram na najljepsi nacin... ali, iz svega sto si napisao u zadnjem postu, izbija mrznja i netolerantnost prema mojoj vjeri, bahatost i umisljenost da sve sto ti ne razumijes, ne zelis i ne smatras potrebnim, ne bi trebalo ni postojati... i uz sve to, moja vjera mi nalaze da lijepo zavrsim razgovor s tobom, jer je nama zabranjeno da ucestvujemo u raspravi u kojoj se vrijedja i potcjenjuje bilo ko, pogotovo Islam... Ustvari, pise nam se sevap ako napustimo raspravu, pa makar i bili u pravu :)

Ono sto ti zamjeris muslimanima - da su netolerantni, da ne trpe drugacije, da dijele ljude na muslimane i ostale, je identicno tvom stavu prema muslimanima...
Izvini sto cu to ovako reci, ne poznajem te uzivo, i nisam citala ranije tvoje postove, ali si vjerovatno najveci fanatik, nereligiozni doduse, kojega ja poznajem.
Isve vise uvidjamo da je prijeratni status religije bio najbolji moguc, odnosno jedino ispravan.
Komunizam je sam sebi dao zavrsni komentar, ako je bio tako dobar zasto je zavrsio krvoprolicem? Da imas imalo postovanja prema zrtvama, ne bi mogao tako nesto reci...
Doista - cemu religije ?!
Ako je vjera zaista toliko nepotrebna, zastarjela, stetna, losa po covjecanstvo... doduse, ti to ogradjujes samo na islam, ne inace na religiju... pa vjeruj onda evoluciji, da ce i ostali s vremenom shvatiti ono sto je tebi tako jasno, da cemo s vremenom to prerasti, i ako si sve dobro shvatio, vjernici ce izumrijeti sami od sebe... samo nemoj traziti opravdanje da to ubrzas, "preventivno"...

Sazaljevam svakoga ko nije u stanju vidjeti drugi problem osim vjere, i kojemu je Islam kriv za sve, od lopovluka, korupcije, nerazvijenosti, ekonomske krize pa do toga sto ga zapad ne prima u drustvo...
Koliko smo krivi, pomislio bi covijek da ovdje zive samo muslimani, i da su na svim vodecim funkcijama i vlasti vjernici prakticari :D
zvizdan

#27 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by zvizdan »

Uopste mi nije namjera bila reci da je islam kriv za nesto, Boze sacuvaj. Licno ga dozivljavam kao savrsenu uputu covjecanstvu, nauk koji vodi uspostavljanju reda i smisla na ovom i spasenju na onom svijetu. Ali oni koji ga danas intepretiraju (u vecem dijelu svijeta inace, u BiH napose), ili koji barem vaze za mainstream u tome, prave od te casne vjere nesto sto je od stvarne intencije tog nauka daleko barem koliko i napadni ateizam.

Cinjenica je da se oni koji vladaju ovom zemljom, barem kad je o Bosnjacima rijec, trse predstaviti sebe kao prakticne vjernike, na tome uzimaju dobar dio glasova jos uvijek. Nije valjda da to treba dokazivati? isto tako je cinjenica da se ni IZ ni ovi "alternativni" glasnogovornici islama i ne doticu pitanja koja su upravo s gledista islama teski harami koji unistavaju i ovu drzavu i muslimane u njoj. I priroritet za pozabaviti se njima, za dobro i muslimana vjernika i svih ostalih u ovoj zemlji. jer na djelu imamo bas ono za sto Kur'an kaze: Kad im se kaze zasto smutnju pravite?, oni odgovaraju: Ne, mi red uspostavljamo!

E pa, "bijeli hljeb" je haram hljeb, mogu to dokazati s barem 5 jasnih ajeta i 10 jos jasnijih hadisa

Nepotizam je haram, isti slucaj sto se tice dokazivanja s gledista temeljnih islamskih vrela.

Mito i korupcija su haram, opet se moze navoditi obilje ajeta i hadisa.

Povjeravanje drzavnih poslova u ruke nekompetentnih ljudi je teski haram... to se tek moze dokumentirati obilnom građom.

I tako dalje i tako blize... A sve same prvorazredne duznosti po muslimane da se oglase, a bogami i djeluju. Jer, "ukloni zlo rukom, ili ga osudi jezikom, ili barem prezri srcem".

A ako se to od strane muslimanske javnosti i spomene slucajno, to je upakovano u deset oblatni.

I tako dodjemo do toga da su pitanja koja muslimani trebaju rijesiti cestitanje Bozica, da ili ne, Dedo Mrazonja, zatim to smije li se klanjati u majici s printom, potom prava mjera nogavica kod muskarca i jos par nista manje vaznih pitanja. A ko god kaze da je to banalna prica je islamofob, normalno. Ili barem nema pojma o islamu.
dustaban

#28 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by dustaban »

uleti mi ovaj @zvizdan a ja bio prozvan !
:mrgreen:

@Lalena,

izvini ali skroz si me pogresno shvatila i reinterpretirala. Da me pratis dobro bi znala da ja jednako kritikujem, dapache prezirem sve religije. Islam sam samo izdvojio u onom dijelu u kojem on sam sebe izdvaja - islam nastoji biti nesto vise od religije, odnosno nacin zivljenja u cijelosti i otud ta nekakva naglasena rigidnost.
Naravno ni te striktnosti nema kad se prihvati "mekse" tumacenje, ali sama cinjenica da na sceni imamo "tvrdo" i "meko" tumacenje iste vjere, pri cemu se ja ne bih kladio da ovi sto ga tumace "tvrdo" ne koriste jednako pouzdane interpretacije izvornog Kur'ana, dakle sama cinjenica da su jednako legitimna razlicita tumacenja istre vjere dovoljno govori u prilog onoga sto zelim reci - potpuno odsustvo odgovornosti za bilo sta sto se tice vjere jer sve se bukvalno moze uzeti kao argument i opravdanje. I oni muslimani koji se gnusaju na ISIL nalaze uporiste svojim osudama u Kur'anu, ali bogme i oni sto izmasakriraju cijelu skolu pozivaju se na istu knjigu! Problem je to, velik problem.

Ja sam vise nego ubjedjen da je religija u corsokaku. Ona vec milenijum ipo ne evoluira a morala bi. Religija je zapravo obesmislila vjeru u Boga i samu ideju Boga. Ako me pratis ja striktno razdvajam vjeru od religije, za mene je pravi vjernik (u Boga) samo onaj vjernik koji bi tu vjeru mogao dokazati kroz svaku drugu (abrahamsku) religiju. To ti je isto kao kompjuteras kojemu, ako je pravi kompjuteras, nije bitno koji operativni sistem koristi, na svakom ce uraditi ono sto radi. Uostalom, koliko je vjernika odabralo svoju vjeru a koliko ju je naslijedilo (preko roditelja, rodjenjem). Ja da sam vjernik bilo koje vjere pitao bih se sta bi bilo da sam rodjen u drugom religijskom okruzenju?! I vjerovatno bih, imajuci na umu tu slucajnost, trazio put do Boga bilo kojom stazom, ne samo jednom.
Ovo sto mi gledamo to je sve suprotno. Religija se pretvorila u stazu bez cilja, jedini joj je cilj da sebe proglasi pravom stazom!

Ali to ovaj put nije tema. Tema je ODGOVORNOST religije za sve sto se desava u njeno ime. Kao sto bi uostalom to trebao biti slucaj sa svime sto se zloupotrebljava. Mozes li zamisliti da neko, evo pustimo religiju na stranu, u ime Bosanaca pocne ubijati Hercegovce. Zar ne bi svaki Bosanac trebao reagovati i uciniti sve da zaustavi idiota koji mu kalja ime. Kod nas se nazalost desava, parafraziram, sljedeca reakcija - ta budala nije pravi Bosanac, a bogme ni Hercegovci nisu cvjecke!

Tako je isto i sa ISIL-om, svako vece na TV-u neka odvratna scena krvoprolica od strane tih muslimana (nemoj sad reci molim te - nisu oni muslimani!) ali najcesce ces cuti komentar u nastavku - sve su to amerikanci krivi!

:!:

Nadam se da si me sad shvatila sta hocu reci.
alkalna_baterija

#29 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by alkalna_baterija »

zvizdan wrote:Zanimljivo kako se ovi dusebriznici nikad ne oglase po pitanjima koja se izravno i ozbiljno ticu zivota svakog covjeka u ovoj zemlji, a s gledista islama predstavljaju teski javni grijeh. Recimo, nikad ne procitah ni recenicu (a kamoli ponjavu od teksta) o tome kako je "bijeli hljeb" bivsim skupstinskim zastupnicima haram, kako s gledista islama takvo nesto nema ama bas nikakvog opravdanja, a stranka koja se rado poziva na vjerske vrijednosti bi morala rukama i nogama boriti se protiv toga, a ne da im kadrovi zderu drzavni imetak, bejtul mal, bez da uopce rade.

Ili pitanje mita i korupcije, nepotizma pri zaposljavanju, izmisljanju radnih mjesta u drzavnim sluzbama... Sve haram do harama, jasno dokazan Knjigom i Tradicijom, a glasnogovornici islama ni mukajet o tome. Prepustanje sudbine drzave, javnih preduzeca, ministarstava, skolstva, zdravstva... u ruke likovima kojima niko normalan ne bi dvije ovce povjerio..., to nije haram i necemo o tome. Ima precih problema, recimo smije li se cestitati Bozic ili ne, na koju stranu bi se trebalo okrenuti pri namazu ako se nadjemo na Arktiku, smije li se obuci majicu na kojoj postoji kakav print, bla bla bla :D
:D aferim

Lalena :thumbup:
sizifinho

#30 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by sizifinho »

.
kerima1

#31 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by kerima1 »

Zasto brises post,dobro si napisao,gdje je logika azeista,a klete se Bogom :D
Dustabane kleti se titom,ne Bogom. :D
dustaban

#32 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by dustaban »

kerima1 wrote:Zasto brises post,dobro si napisao,gdje je logika azeista,a klete se Bogom :D
Nisam kleten da se kletem
:-)
kerima1

#33 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by kerima1 »

dustaban wrote:
kerima1 wrote:Zasto brises post,dobro si napisao,gdje je logika azeista,a klete se Bogom :D
Nisam kleten da se kletem
:-)
Hajd se zakleti da nisi :D

Nastavite dobra tema :thumbup:
Last edited by kerima1 on 23/12/2014 12:58, edited 1 time in total.
kritichar

#34 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by kritichar »

gotovo je, ja se više ne zavaravam......
Lalena

#35 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by Lalena »

@dustaban

Nazalost, jasniji si nego sto mislis...
Priznajem da si mi "otvorio oci"...

I jos nesto... ja kada slusam vijesti, kazu ponesto i o ekonomskoj krizi, protestima sirom svijeta, gladi, eboli u Africi, ili zategnutim odnosima u Sjevernoj Koreji, globalnom zagrijavanju... ili, lokalno, o kasnjenju sa uspostavljanjem vlasti, neusvajanju budzeta, protestima radnika, nazaposlenosti, mogucem strajku u skolama, neispravnim vakcinama, ocajnom stanju u nasim bolnicama, korupciji (po statistikama tu prednjaci policija i zdravstvo, a ne vjernici), o obradivim povrsinama na kojima niko nista ne uzgaja, dok uvozimo milione hrane, o turistickoj sezoni koja ce propasti zbog nedostatka snijega, oslucajevim porodicnog zlostavljanja, losoj kvaliteti zraka, posebno u Zenici i Sarajevu, velikom broju saobracajnih nesreca na nasim cestama, pa cak i to da Dzeko ne igra vec dugo zbog povrede i da, kako kazu, novi selektor je samo marioneta fudbalskog saveza...

Jesam li, kao vjernik, ja kriva za sve ovo???

Ne znam koje ti vijesti gledas, ali ako ti je ISIL najveci problem u zivotu, mora da imas dobar zivot...
Vidis, mali mi je sinoc dosao s treninga s natecenim koljenom, jutros sam se dvoumila da li da idem doktoru ili u bolnicu? A proslu sedmicu smo proveli na inhalacijama, bronhitis... Dodaj tome da sam samohrana majka, i da se nemam kome pozaliti na komsiju idiota, niti imam vremena da odem do bolesnih roditelja... tugu utapam u tri vrste keksa koje sam svojim rukama juce pravila :D
Ali, svejedno, nekako, ti kada bi me vidio na ulici, ne bi me vidio kao osobu koja nikome ne pravi probleme, niti trazi od bilo koga pomoc, koja uredno placa sve racune i vise voli citati nego piti kafu sa svakim... Ne, ti bi prvo vidio da sam "ODGOVORNA"... pazi, takva "dehumanizacija" bilo koje kategorije ljudi sprecava te da budes fer i pravedan, ako uopste to zelis biti?!
Lalena

#36 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by Lalena »

zvizdan wrote:Uopste mi nije namjera bila reci da je islam kriv za nesto, Boze sacuvaj. Licno ga dozivljavam kao savrsenu uputu covjecanstvu, nauk koji vodi uspostavljanju reda i smisla na ovom i spasenju na onom svijetu. Ali oni koji ga danas intepretiraju (u vecem dijelu svijeta inace, u BiH napose), ili koji barem vaze za mainstream u tome, prave od te casne vjere nesto sto je od stvarne intencije tog nauka daleko barem koliko i napadni ateizam.

Cinjenica je da se oni koji vladaju ovom zemljom, barem kad je o Bosnjacima rijec, trse predstaviti sebe kao prakticne vjernike, na tome uzimaju dobar dio glasova jos uvijek. Nije valjda da to treba dokazivati? isto tako je cinjenica da se ni IZ ni ovi "alternativni" glasnogovornici islama i ne doticu pitanja koja su upravo s gledista islama teski harami koji unistavaju i ovu drzavu i muslimane u njoj. I priroritet za pozabaviti se njima, za dobro i muslimana vjernika i svih ostalih u ovoj zemlji. jer na djelu imamo bas ono za sto Kur'an kaze: Kad im se kaze zasto smutnju pravite?, oni odgovaraju: Ne, mi red uspostavljamo!

E pa, "bijeli hljeb" je haram hljeb, mogu to dokazati s barem 5 jasnih ajeta i 10 jos jasnijih hadisa

Nepotizam je haram, isti slucaj sto se tice dokazivanja s gledista temeljnih islamskih vrela.

Mito i korupcija su haram, opet se moze navoditi obilje ajeta i hadisa.

Povjeravanje drzavnih poslova u ruke nekompetentnih ljudi je teski haram... to se tek moze dokumentirati obilnom građom.

I tako dalje i tako blize... A sve same prvorazredne duznosti po muslimane da se oglase, a bogami i djeluju. Jer, "ukloni zlo rukom, ili ga osudi jezikom, ili barem prezri srcem".

A ako se to od strane muslimanske javnosti i spomene slucajno, to je upakovano u deset oblatni.

I tako dodjemo do toga da su pitanja koja muslimani trebaju rijesiti cestitanje Bozica, da ili ne, Dedo Mrazonja, zatim to smije li se klanjati u majici s printom, potom prava mjera nogavica kod muskarca i jos par nista manje vaznih pitanja. A ko god kaze da je to banalna prica je islamofob, normalno. Ili barem nema pojma o islamu.
Slazem se s dosta toga napisanog... Ali, ovo sto ti navodis, nije problem ni mahana vjere, nego vjernika...
Zato se i kaze da u Islamu je bolja ona osoba koja je bila bolja i prije Islama, ima takav slican hadis...

Mene je jedan "hadzija" maltretirao u zavodu za zdravstveno osiguranje, bukvalno mi je pravio problem oko stvari na koje po zakonu imam pravo, i nije ga bilo briga jesam li vjernik ili ne...
Pa sam fino obratila se kantonalnom zavodu, zalila se, i naravno, ustala u zadnjoj trecini noci i dovila... I cikicu su penzionisali, valjda mu je davno bilo vrijeme, ali mu se nije islo s tako dobre pozicije, pa su ga bili zaboravili, a ja sam ih mozda podsjetila :mrgreen:

Biti vjernik ne garantuje blagostanje niti uspjeh na ovome svijetu, inace bi svi ljudi bili vjernici, naprotiv, garantuje ti da ce te mnogi mrziti i maltretirati... potpuna pravda i blagodat vjere je tek na onome svijetu, na ovome ti daje snagu i strpljenje da lakse i psihicki zdraviji izadjes na kraj sa svima :thumbup:
dustaban

#37 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by dustaban »

@Lalena,

cestitke na britkom postu, dugo nisam sa druge strane, pogotovo na ovom podforumu, imao jaceg rivala.
:thumbup:

Kad si nam detaljno opisala svoju svakednovnicu covjek ne moze a da ti ne uputi cestitke na energiji i borbenosti kojom savladavas ogromne probleme samohrane majke. Dakle potpuni respekt sa moje strane.

I na temelju svega ti u mojim ocima pripadas "pravim vjernicima" tj onima koji su uspjesno, mozda i nesvjesno, razdvojili religiju i vjeru. Religija ti je samo praktikujuci oblik tvoga vjerovanja a ne cilj, sto je slucaj kod nazalost vecine vjernika. Ti jesi muslimanka, ali kad uzmemo u obzir sta sve moras obaviti svaki dan, ostane ti veoma malo vremena i prostora koje posvecujes iskljucivo svojoj religiji. Ti bi bila jednako dobra vjernica i kao pripadnica neke druge religije, da ne kazem da bi ti zasigurno bilo mnogo lakse u nekoj bolje uredjenoj religiji & drzavi. Ti bi tek u takvim okolnostima naisla na pomoc koju zasluzujes (ili makar na manje opstrukcije) nego u ovako neuredjenoj drzavi i u ovako neuredjenoj religiji.

Dakle ti si sve ono sto tipican bosanski musliman nije! I po tome nisi prava osoba za ovu moju kritiku. Ja pred ocima imam ove dzamijske besposlicare sto kritikuju sve drugo i drugacije a svaku kritiku upucenu njima i njihovoj religiji etiketiraju kao islamofobiju.

Ja kao nemusliman ali kao onaj ko je cio zivot proveo sa muslimanima (samo sto nisam primio islam) pokusavam prvo sam sebi objasniti ovaj problem muslimana: zasto se ta religija izjednacava sa najgorim stvarima: zaostajanjem, primitivizmom ili cak terorizmom. Islamofobija postoji, to je cinjenica, ali u dosta ovih elemenata sam prepoznao upravo ovu indolentnost muslimana na detalje koje bi zaista trebalo popraviti. A da bi se to desilo morao bi se stvoriti nekakav senzibilet odnosno osjecaj na stvarnost, okruzenje i NOVONASTALE okolnosti pri cemu prvenstveno mislim na novonastale tehnoloske okolnosti.
Koliko god nastojim da u svojoj kritici religija ostanem ravnomjerno kritizerski prema svima, ipak je taj problem najveci u islamu. Islam jednostavno nije religija uredjenog drustva, a uredjeno drustvo moze biti samo ono u kojemu je religija potisnuta tamo gdje joj je mjesto - u kucu i bogomolju. Tek u takvom drustvu suzivot nije predmet ovakvih nebuloznoh rasprava tipa - treba li onim drugima cestitati njihove praznike!

Dakle da rezimiram - licno tebe oslobadjam svake odgovornosti :mrgreen: , ali jos vise osudjujem "tvoju" IVZ i "tvoju" religiju jer ih jos vise smatram odgovornim, ne samo zbog tolerisnja bradatih mudonja vec sto nisu od koristi takvima kao ti!
Lalena

#38 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by Lalena »

U frci sam s obavezama, ali ne mogu da ne odgovorim...
Zao mi je sto te moram razocarati...

[quote ali kad uzmemo u obzir sta sve moras obaviti svaki dan, ostane ti veoma malo vremena i prostora koje posvecujes iskljucivo svojoj religiji. Ti bi bila jednako dobra vjernica i kao pripadnica neke druge religije, da ne kazem da bi ti zasigurno bilo mnogo lakse u nekoj bolje uredjenoj religiji & drzavi. Ti bi tek u takvim okolnostima naisla na pomoc koju zasluzujes (ili makar na manje opstrukcije) nego u ovako neuredjenoj drzavi i u ovako neuredjenoj religiji.][/quote]

Ja odvajam jako puno vremena za svoju vjeru, 5 dnevnih namaza je minimum, Kur'an svakodnevno, post i sve ostalo sto uz to ide, nastojim se dodatno obrazovati, vjerski, puno ucim, citam... (kada nemam dovoljno vremena danju, ustajem nocu, inace, moj dan pocinje veoma rano, ne gubim puno vremena na tv, veoma sam izbirljiva po tom pitanju, kao i po pitanju drustva...)
Religiju sam ja izabrala, moji roditelji su mi dali muslimansko ime, ali to ne znaci da sam naslijedila vjeru, to se ne moze naslijediti, kada osoba sazreli, ona sama mora shvatiti sta je za nju istina, i mora imati vlastito intelektualno i emotivno uvjerenje.
Islam je ono sto je meni pomoglo, olaksalo.... Da nisam vjernica, vjerovatno bih provodila vrijeme u cekaonici ispred psihijatrijske ordinacije (moj zivot je puno kompleksniji odo vih par detalja koje sam navela)...

Ja izgledam kao vjernica, tako se oblacim, pricam, raspravljam, provodim vrijeme, ispunjavam obaveze, moja radne etika, moja moralna nacela, sve nastojim uskladiti s time, za mene islam jeste potpun sistem zivljenja (da ne bude da se hvalim, ne uspijevam naravno u svemu, ali trudim se ...)
Ja kao nemusliman ali kao onaj ko je cio zivot proveo sa muslimanima (samo sto nisam primio islam) pokusavam prvo sam sebi objasniti ovaj problem muslimana: zasto se ta religija izjednacava sa najgorim stvarima: zaostajanjem, primitivizmom ili cak terorizmom. Islamofobija postoji, to je cinjenica, ali u dosta ovih elemenata sam prepoznao upravo ovu indolentnost muslimana na detalje koje bi zaista trebalo popraviti. A da bi se to desilo morao bi se stvoriti nekakav senzibilet odnosno osjecaj na stvarnost, okruzenje i NOVONASTALE okolnosti pri cemu prvenstveno mislim na novonastale tehnoloske okolnosti.
Koliko god nastojim da u svojoj kritici religija ostanem ravnomjerno kritizerski prema svima, ipak je taj problem najveci u islamu. Islam jednostavno nije religija uredjenog drustva, a uredjeno drustvo moze biti samo ono u kojemu je religija potisnuta tamo gdje joj je mjesto - u kucu i bogomolju. Tek u takvom drustvu suzivot nije predmet ovakvih nebuloznoh rasprava tipa - treba li onim drugima cestitati njihove praznike!
Ovo je vjerovatno maksimum tvoje ljubaznosti i objektivnosti prema islamu :thumbup:
Slazem se s tobom u jednom pogledu, muslimani imaju mnoge mahane (imaju ih i drugi, ali na ovoj temi se ocito baziramo samo na muslimane)... I ja kritikujem mnoge stvari kod svoga naroda, ne smatram ih idealnim, ne smatram idealnim ni one muslimane u Saudiji, realno, imamo probleme na kojima treba raditi, i svako od nas treba pokusati uciniti sto vise moze... Mogu razumijeti tvoju ogorcenost muslimanima, kao ljudima, zaista, ja da sam gledala u pojedine, nikada ne bih bila vjernik...

A znas kada ce biti bolji? Kada postanu bolji vjernici :)
Jer Islam jeste savrsen, samo muslimani nisu. Ja garantujem da sam puno bolja osoba odkako sam postala bolja vjernica, mislim i u pogledu odnosa prema drugim ljudima, ukljucujuci i nemuslimane... Ja ti to ne mogu opisati u jednom postu, tu moralnu ljepotu, kontrolu, disciplinu, ljubav prem covjecanstvu, taj sabur i trud i rad koje islam trazi od mene...
Ali, ako ti to nisi vidio ranije, a zivis okruzen muslimanima, onda je do nas :( Tuzno, ali istinito.
I zato ti hvala na ovome
licno tebe oslobadjam svake odgovornosti
Jer islam ne trazi od mene da tezim tome da ti i svi ostali bude te muslimani, niti ja imam vremena da radim davu ili sl... Islam od mene trazi da zivim takvim zivotom da svojim primjerom, prakticno, drustveno, u kontaktu sa svima, budem bolja, pokazem ono najbolje i najpozitivnije, pokazem kakvi su muslimani, ili barem kakvi bi trebali biti...
dustaban

#39 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by dustaban »

@Lalena,

ne pada mi na pamet da ti dalje objasnjavam sto si! :)

Niti zelim da te narusavam u tvom ubjedjenju da si mogla biti samo muslimanka i nista drugo. Ja recimo, kao ateista ili mozda agnostik, jako dobro znam da sam mogao biti i vjernik i to ne znam ni sam koje vjere, sve zavisi ko me je rodio i odgajao, mogao sam se sad dosadjivati u carskoj palaci a mogao sam i skupljati crve u Amazonu...

Dakle mogao sam i ja biti musliman kao ti, ali za razliku od tebe ja ni ovo moje ni ovo tvoje ne smatram nekim nasim izborom niti je to posebno bitno. Ono sto razlikuje mene i tebe i je odsustvo ove dileme u tvom slucaju. I tu cu ja reci neocekivanu stvar - ja tebi zavidim na tom odsustvu dileme (da sam mogao biti samo to sto jesam) ali s obzirom da sam usao u fine godine sada u tome vidim veliku prednost - zaista imam sjajnu i sjajno objektivno poziciju da o religijama i Bogu pricam na ovakav objektivan i rasterecen nacin.

I kad vec govorimo o odsustvu dilema, kod mene je definitivno odsustvo bilo kakvog grijeha i straha od nepripadanja nijednoj religiji. Naprotiv, ja kao agnostik ili cak ateista osjecam se, bez ovih posrednika koji mute vodu, nekako blize onome sto "stoji iza svega ovoga"!

Dakle, hvala ti na ovoj prici, ali vrijeme je da stanemo i da pustimo jedni drugo da uzivamo u onome sto smatramo da je Istina.

Granu sunce, uzivajmo!
:)
Drinski

#40 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by Drinski »

Ma ja ba, sada mi trebamo da se pravdamo našim komsijama...što rekao jedan bivsi reis: neka se oni nama prilagođavaju ili u prevodu ma ko ih jebe.
statixx

#41 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by statixx »

Religiju sam ja izabrala, moji roditelji su mi dali muslimansko ime, ali to ne znaci da sam naslijedila vjeru, to se ne moze naslijediti, kada osoba sazreli, ona sama mora shvatiti sta je za nju istina, i mora imati vlastito intelektualno i emotivno uvjerenje.
Ovo je pojednostavljivanje stvari koje su osnova ljudske prirode. Ljudi su se kroz svoju istoriju najvecim dijelom grupisali u manje zajednice upravo po krvnom srodstvu i to je najaci oblik odnosa medju ljudima. I dan danas kada zivimo u zajednicama fomiranim po osnovu nacionalnosti, religije i etniciteta osnovna celija drustva je porodica. Imajuci ovo u vidu vrlo je naivno pomisliti kako nasi stavovi i uvjerenja nemaju veze sa nasim roditeljima i uzom familijom. Hajde nam iskreno reci kakve su objektivno bile sanse da izaberes budizam nakon sto sazris. Cak i pojam sazrijevanja ne znaci da se covjek moze resetovati tako da njegove odluke i izbori se cine kao da nemaju veze sa njegovom prosloscu.
kerima1

#42 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by kerima1 »

statixx wrote:
Ovo je pojednostavljivanje stvari koje su osnova ljudske prirode. Ljudi su se kroz svoju istoriju najvecim dijelom grupisali u manje zajednice upravo po krvnom srodstvu i to je najaci oblik odnosa medju ljudima. I dan danas kada zivimo u zajednicama fomiranim po osnovu nacionalnosti, religije i etniciteta osnovna celija drustva je porodica. Imajuci ovo u vidu vrlo je naivno pomisliti kako nasi stavovi i uvjerenja nemaju veze sa nasim roditeljima i uzom familijom. Hajde nam iskreno reci kakve su objektivno bile sanse da izaberes budizam nakon sto sazris. Cak i pojam sazrijevanja ne znaci da se covjek moze resetovati tako da njegove odluke i izbori se cine kao da nemaju veze sa njegovom prosloscu.
Tacno,ovo bi se moglo poblize objasniti muslimanima time sto recimo ivisokoobrazovani ljudi vjeruju u krscanstvo gdje je bog lik covjeka i jos gore ne mogu da prepeoznaju 3 u 1 ili 1 u 3 sve jedno.Jednostavno ljudi se boje realno razmisliti sve iz straha da ne promijene svoja ustaljena misljenja i uvjerenja koja su naslijedili od svog naroda ili religije.
Veliki je izazov smjeti razmisljati. :)
GAU8

#43 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by GAU8 »

Procenat ljudi koji zaista "izaberu" religiju je daleko ispod 1%, govorimo o promilima ovdje.
Statistika govori, da AKO je osoba religiozna, onda je to religija njene porodice (izuzev oih promila gore.)

Dakle razmisli, da li si zaista "izabrala" religiju, ili si "rođena u nju"
Lalena

#44 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by Lalena »

statixx wrote:
Vauuuu... ovo bi mozda i imalo smisla da su moji roditelji religiozni, ustvari imam brata koji je slicniji @dustaban, nego meni, i kao sto negdje spomenuh, u mojoj porodici ima i razlicitih religija...
Ustvari, godinama sam zivjela daleko od sviju, i to mozda u kljucnim godinama, i imala sam slobodu da radim sta hocu i odaberem sta hocu... tek kada je osoba slobodna da sama bira, tada ima taj luksuz da vidi sta joj se svidja...
Ne poricem da je i postojao neki odredjeni uticaj, pa sve na nas utice, drustvo posebno, stvari koje gledamo, slusamo, ali sto se tice religije konkretno, u mom slucaju, tu sam vise ja uticala na njih nego oni na mene :)
GAU8 wrote:Procenat ljudi koji zaista "izaberu" religiju je daleko ispod 1%, govorimo o promilima ovdje.
Statistika govori, da AKO je osoba religiozna, onda je to religija njene porodice (izuzev oih promila gore.)

Da, ja sam izgleda medju ovim promilima... I to ne samo da sam odabrala religiju, hvala Bogu pa sam imala mogucnost potpuno odabrati nacin zivota kojim zelim zivjeti, a on se u velikoj mjeri razlikuje od nacina zivota moje porodice...

Je li vam toliko tesko shvatiti da volim svoju vjeru i da svjesno, bez ikakvog pritiska zelim zivjeti kao vjernik?
Ne zato sto imam neku korist od toga, ili sto ce mi biti lakse, nego zato jer vjerujem :)

Eto, ja postujem vas odabir, mada mi se ne svidja, i necu reci da ste izmanipulisani danasnjim naopakim kriterijima, televizijom ili politikom, niti da su na vas uticale ratne traume... Covjek voli ono u sto vjeruje, ali ne mora mrziti druge ljude koji ne vjeruju u isto - ovo sam negdje procitalas...to je u praksi tolerancija :)
Lalena

#45 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by Lalena »

dustaban wrote:@Lalena,

ne pada mi na pamet da ti dalje objasnjavam sto si! :)

Niti zelim da te narusavam u tvom ubjedjenju da si mogla biti samo muslimanka i nista drugo. Ja recimo, kao ateista ili mozda agnostik, jako dobro znam da sam mogao biti i vjernik i to ne znam ni sam koje vjere, sve zavisi ko me je rodio i odgajao, mogao sam se sad dosadjivati u carskoj palaci a mogao sam i skupljati crve u Amazonu...

Dakle mogao sam i ja biti musliman kao ti, ali za razliku od tebe ja ni ovo moje ni ovo tvoje ne smatram nekim nasim izborom niti je to posebno bitno. Ono sto razlikuje mene i tebe i je odsustvo ove dileme u tvom slucaju. I tu cu ja reci neocekivanu stvar - ja tebi zavidim na tom odsustvu dileme (da sam mogao biti samo to sto jesam) ali s obzirom da sam usao u fine godine sada u tome vidim veliku prednost - zaista imam sjajnu i sjajno objektivno poziciju da o religijama i Bogu pricam na ovakav objektivan i rasterecen nacin.

I kad vec govorimo o odsustvu dilema, kod mene je definitivno odsustvo bilo kakvog grijeha i straha od nepripadanja nijednoj religiji. Naprotiv, ja kao agnostik ili cak ateista osjecam se, bez ovih posrednika koji mute vodu, nekako blize onome sto "stoji iza svega ovoga"!

Dakle, hvala ti na ovoj prici, ali vrijeme je da stanemo i da pustimo jedni drugo da uzivamo u onome sto smatramo da je Istina.

Granu sunce, uzivajmo!
:)
Uzivala bih, da ne moram raditi :ginisovac:
Nema se tu vise sta reci, niti vidim svrhu zasto da se ja pravdam nekome zato sto sam vjernik... ako se vec ti ne pravdas zato sto nisi :D
Ali, molim te, nemoj mi govoriti da ne znam sta sam mogla, ja sam bila pa mozda ne bas kao ti, ali recimo znam kako je biti udaljen od vjere, a ti nisi bio na strani gdje sam ja sada, tako da mislim da mogu bolje uporediti :)
Kao sto objasnih u prethodnom postu, da se ne ponavljam...

Uzivaj na suncu :thumbup:
m_l

#46 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by m_l »

@Lalena :thumbup:

Tacno tako, islam uzmes kao stil zivota, svjesno i iz ljubavi. :srce:
GAU8

#47 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by GAU8 »

Lalena wrote:
GAU8 wrote:Procenat ljudi koji zaista "izaberu" religiju je daleko ispod 1%, govorimo o promilima ovdje.

Da, ja sam izgleda medju ovim promilima... I to ne samo da sam odabrala religiju, hvala Bogu pa sam imala mogucnost potpuno odabrati nacin zivota kojim zelim zivjeti, a on se u velikoj mjeri razlikuje od nacina zivota moje porodice...

Je li vam toliko tesko shvatiti da volim svoju vjeru i da svjesno, bez ikakvog pritiska zelim zivjeti kao vjernik?
Ne zato sto imam neku korist od toga, ili sto ce mi biti lakse, nego zato jer vjerujem :)

Eto, ja postujem vas odabir, mada mi se ne svidja, i necu reci da ste izmanipulisani danasnjim naopakim kriterijima, televizijom ili politikom, niti da su na vas uticale ratne traume... Covjek voli ono u sto vjeruje, ali ne mora mrziti druge ljude koji ne vjeruju u isto - ovo sam negdje procitalas...to je u praksi tolerancija :)
Ja jako poštujem tvoj izbor hoćeš li vjerovati ili ne.
Samo me zanimalo da li si se zapitala zašto si odabrala (pretpostavljam) islam, a ne katoličanstvo. I da li se zapitaš bi li bila musliman da su ti roditelji katolici.
Možda bi, a možda ne bi, nije bitno, već samo da li ikada razmišljaš o tome.
kerima1

#48 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by kerima1 »

Covjek voli ono u sto vjeruje, ali ne mora mrziti druge ljude koji ne vjeruju u isto - ovo sam negdje procitalas...to je u praksi tolerancija :)
Slazem se :thumbup:
GAU8

#49 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by GAU8 »

m_l wrote:@Lalena :thumbup:

Tacno tako, islam uzmes kao stil zivota, svjesno i iz ljubavi. :srce:
A zašto ne kršćanstvo, na kraju krajeva, zar ne vjeruju u istog boga?
madtv

#50 Re: Da se vise ne zavaravamo...

Post by madtv »

GAU8 wrote: Ja jako poštujem tvoj izbor hoćeš li vjerovati ili ne.
Samo me zanimalo da li si se zapitala zašto si odabrala (pretpostavljam) islam, a ne katoličanstvo. I da li se zapitaš bi li bila musliman da su ti roditelji katolici.
Možda bi, a možda ne bi, nije bitno, već samo da li ikada razmišljaš o tome.
SBB KBB :)
to tvoje pitanje moze da se primjeni na sve, muslimane, katolike, pravoslavce, budiste, ateiste, agnostike...odnosno da li se zapitas bi li ti bio to sto si danas da su ti roditelji imali drugaciji uticaj na tebe...
Locked