Da se upitate kakve proizvode za licnu njegu koristite!

Sve o zdravlju...
Post Reply
latinalover
Posts: 964
Joined: 29/10/2004 22:01

Da se upitate kakve proizvode za licnu njegu koristite!

Post by latinalover » 14/01/2007 15:04

Sodyum Lauryl Sulfate ( natrium lauryl sulfate)
Sastojak svih jeftinih deterdženata, široko se primjenjuje i u kozmetici. Sadrže ga šamponi za kosu, gelovi za tuširanje, pjene za kupanje, sredstva za čišćenje lica- ali i sredstva za čišćenje motora, mašina, automobila- zbog toga što brzo odmašćuje. Najčešći alergent kože. Brzo se apsorbuje, izaziva trajna oštećenja. Usporava proces ozdravljenja. Po istraživanjima naučnika se ukazuje na to da taj sastojak prodire u oči isto kao i u mozak, srce, jetra, itd...., dugo se zadržavajući u tkivima. Kod djece dovodi do nepravilnog razvoja očiju a kod odraslih do katarakte. Takođe može da uzrokuje opadanje kose a u pjenama za kupanje jede površinsku zaštitu kože i uzrokuje crvenilo i infekciju. Istovremeno suši kožu skidajući zaštitne lipide sa površine.U apotekama se prodaje kao natrium lauryl sulfate. Na pakovanju imamo sledeća upozorenja: udisanje i gutanje je štetno po zdravlje, iritira organe za disanje i kožu. Opasno je ako dospije u oči i može izazvati ozbiljna oštećenja očiju. U slučaju da dospije u oko brzo treba isprati sa vodom i posjetiti lekara!

Sodyum Laureth Sulfate ( natrium laureth sulfate)
Alkoholni oblik Sodyum Lauryl Sulfata. Manje iritira, ali izaziva ozbiljnu dehidraciju. Prisutan je u sredstvima za čišćenje ili u šamponima i u reakciji sa nitratima, dioxidima Sodyum Laureth Sulfate i Sodyum Lauryl Sulfate izaziva rak. Samo s tim ako samo jednom koristimo za pranje kose može nam velika količina nitrata da dospije u naš krvotok.
Sodium Fluorid (natrium fluorid)
Smatra se kao potencijalni uzročnik raka.Mineralno ulje ( paraffinum liquidium)
Jedan od materija sirovih ulja. Potiče od petroleja. Mineralno ulje jedno je od finih, filmskih sloja na površini kože, tako zatvara put toxinima, znoju ( tečnostima) i drugim materijama koje proizvodi koža. Koža ne može normalno da diše, tako ni kiseonik ne može da ulazi kroz zid ćelije.Fluorid
Potencijalni izazivač raka
Formaldehyd ( formaldehid) i porodica materije
(Bronidox, bronopol, diazolidinyl-urea, hydantoin, imidazolidinyl-urea, 2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol, 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane.) Otrovan gas bez boje, djeluje iritirajući i i zaziva rak. U kombinaciji sa vodom formaldehid se koristi za dezinfekciju, za fiksiranje i još kao konzervans. Formaldehid se nalazi u mnogim kozmetičkim proizvodima ali uglavnom se koristi za njegu noktiju.
Formaldehidi izazivaju rak, koji već u malim količinama iritiraju sluzokožu i izazivaju alergiju.

Glicerin
Sirupu je sličan tečnost, koju hemijskom reakcijom proizvode od vode i masti, kao omekšivač i razređivač je u upotrebi.
Iz dubine kože izvodi i izvlači vlagu na površinu kože, i tu i zadržava dok vazdušna vlaga ne postigne 65% vlage. Na ovaj način koža se isuši iz dubine postepeno.


Propylenglykol
Takvo mineralno ulje koje nalazimo u kozmetičkim proizvodima, koje se koriste za kočnice, u hidrauličnim tečnostima i još se koriste u proizvodima protiv smrzavanja. Propilenglikol se koristi za proizvode njegu kože, kose zbog dejstva hidratacije. Sačuvanje vlage kože tako se dešava, da propilenglikol sprečava hidrataciju kože što popunjava pore i zatvara puteve za izlazak. Razna upustva postoje na proizvodima sastojcima sa propilenglikolom, da ova materija jako iritira kožu, sa korišćenjem može doći do oštećenja jetre i bubrega.


Petrolatum
Mast na bazi petroleja, koju materiju u industriji koriste kako mazivo. Njegovo štetno delovanje odgovara kod pre pomenutog mineralnog ulja.
Lanolin
Masni proizvod, proizvodi se od vune koji je česti sastojak kozmetičkih proizvoda i raznih krema. Ponekad izaziva alergiju na površini kože, kao ekcemi kože


mamica papucarka
Posts: 8025
Joined: 31/10/2004 16:03
Location: negdje

Post by mamica papucarka » 15/01/2007 15:19

meni se skoro desilo da sam poslije pranja sudja sva bila osuta po rukama.
Pogledam, kad neki ceski deterdzent za sudje. :roll:
inace, ne koristim mnogo kozmetike, ali sada sam jos vise reducirala :roll:

User avatar
Bumbar
Posts: 5642
Joined: 06/04/2005 10:46
Location: suncan dan :S

Post by Bumbar » 15/01/2007 15:42

Ja se kontam uzeti one rucno radjene sapune...sve mi smeta :( ...ne osipam se ali mi je npr.koza lica dehidrirana (iako sam mjesoviti tip) :(

Post Reply