Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

gost iz ZG

#51 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by gost iz ZG »

Stagolee wrote: Šta su Hrvati u Istri radili pre nego što su došli Italijani?
historučaru polupismeni/nepismeni,
je si čuo za bivšu AU flotu i njeno zauzimanje u Puli od strane HR Istrijana - u ime države SHS?
Teško, jer očito si ograničen sjevernom i južnom Moravom

Jedina "junačina" I svj. rata je Živojin Mijić, zar ne?

Drž se ti srpske mitologije, Dobrice Ćosića i ostalih
Historija/ povijest se dijeli na: 1-srpsku i 2-ostalu
Stagolee

#52 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by Stagolee »

gost iz ZG wrote:
Stagolee wrote: Šta su Hrvati u Istri radili pre nego što su došli Italijani?
historučaru polupismeni/nepismeni,
je si čuo za bivšu AU flotu i njeno zauzimanje u Puli od strane HR Istrijana - u ime države SHS?
Teško, jer očito si ograničen sjevernom i južnom Moravom

Jedina "junačina" I svj. rata je Živojin Mijić, zar ne?

Drž se ti srpske mitologije, Dobrice Ćosića i ostalih
Historija/ povijest se dijeli na: 1-srpsku i 2-ostalu

Daj nam malo približi tu pobunu. Šta je država SHS, koje međunarodno priznanje ima i na čijoj strani ratuje? Kako se onda desilo da svejedno Italijani zauzmu to područje?

Ja ni Mišića ni nijednog srpskog vojnika ne spominjem, aj što si zaradio report zbog uvreda ali nije lepo da i podmećeš tako. Pominjem samo Hrvate, kontraprimer Slovenaca, i Italijane pobednike u ratu koji su otkinuli od AU (a ne od Srbije) šta su mislili da im pripada.
irac300

#53 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by irac300 »

Stagolee wrote:Ja u klin ti u ploču. Ovde su ljudi tvrdili da se ujedinjenje južnih slovena u istu državu ne spominje pre nego što su Hrvati došli na noge Karađorđeviću. Takođe je prisutna teza da je Londonski ugovor sklapan u korist i zbog Srbije a da ga je Italija poništila :-) Jesam li ja te ljude optuživao za mitomaniju, a očigledno da sam imao svako pravo, usvoji li se vaš način obraćanja kao normalan?

Ponavljam, ratni cilj srpske vlade je Jugoslavija.

Kakva Jugoslavija, da li na ravnopravnim osnovama ili čak i etnički očišćena od nesrba, to nije predmet razgovora.
Kakva crna Jugoslavija, taj termin se počeo tek naknadno koristiti. Logika ti je niĐe veze! Ja ti opet kažem, pročitaj Pašićev plan o Velikom i Malo rješenju. To je pravi cilj Srbije. To što im je guza malo više zinula, nakon što su predstavnici Države SHS (a ne Hrvati kako tvrdiš) došli Karađorđevićima da razgovaraju o ujedinjenju je drugi par čarapa. Cilj srpske politike je uvijek, baš uvijek bio širenje preko Drine. Ujedinjenje Srbije s Državom SHS je bila prilika da se prošire i više nego što su mislili Malim rješenjem. To je cijela bit priče o stvaranju Kraljevine SHS, nikakvi romantičarski ciljevi kao i po tvom mišljenju od ranije poznatom cilju da Srbija stvara Jugoslaviju (jašta).
Stagolee

#54 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by Stagolee »

irac300 wrote:
Stagolee wrote:Ja u klin ti u ploču. Ovde su ljudi tvrdili da se ujedinjenje južnih slovena u istu državu ne spominje pre nego što su Hrvati došli na noge Karađorđeviću. Takođe je prisutna teza da je Londonski ugovor sklapan u korist i zbog Srbije a da ga je Italija poništila :-) Jesam li ja te ljude optuživao za mitomaniju, a očigledno da sam imao svako pravo, usvoji li se vaš način obraćanja kao normalan?

Ponavljam, ratni cilj srpske vlade je Jugoslavija.

Kakva Jugoslavija, da li na ravnopravnim osnovama ili čak i etnički očišćena od nesrba, to nije predmet razgovora.
Kakva crna Jugoslavija, taj termin se počeo tek naknadno koristiti. Logika ti je niĐe veze! Ja ti opet kažem, pročitaj Pašićev plan o Velikom i Malo rješenju. To je pravi cilj Srbije. To što im je guza malo više zinula, nakon što su predstavnici Države SHS (a ne Hrvati kako tvrdiš) došli Karađorđevićima da razgovaraju o ujedinjenju je drugi par čarapa. Cilj srpske politike je uvijek, baš uvijek bio širenje preko Drine. Ujedinjenje Srbije s Državom SHS je bila prilika da se prošire i više nego što su mislili Malim rješenjem. To je cijela bit priče o stvaranju Kraljevine SHS, nikakvi romantičarski ciljevi kao i po tvom mišljenju od ranije poznatom cilju da Srbija stvara Jugoslaviju (jašta).

Vidi, taj plan Pašić nije stavio pred parlament na usvajanje. Da li je svaki Srbin maštao o Srbiji do Tokija nije predmet razgovora. Niška deklaracija je jedini (i još važnije, poslednji) zvaničan dokument koji precizira ratni cilj srpske vlade. A on je, dakle, ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca. A ne ujedinjenje Srba u novu, proširenu državu Srbiju.

Kada sam pomenuo Hrvate i Karađorđevića, ne mislim na predloge novoformirane države SHS i čin samog ujedinjenja, već na sastanak i sporazum na Krfu, gde je u jugoslovenskom odboru glavnu reč vodio Hrvat, Ante Trumbić. To je ovde predstavljeno od pojedinaca kao prva prava jugoslovenska inicijativa nasuprot dotadašnjih težnji za ostvarivanje Velike Srbije. I pripisana je Hrvatima, čitaj malo temu unazad.

I sve što sam nastojao pojasniti je, da nije tačno da su srpski predstavnici do tog momenta zagovarali veliku Srbiju, već da je i njihov cilj bio ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, cilj deklarisan 1914.

Dakle pre mog pojavljivanja na temi plasirane su teze da je tek na Krfu 1917. rodila se inicijativa za posleratno ujedinjenje i Jugoslaviju, i da je dotad samo figurisala velika Srbija, navodno obećana Srbima Londonskim ugovorom. Što su eto sprečili Hrvati i Italijani :-)
irac300

#55 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by irac300 »

Stagolee wrote:

Vidi, taj plan Pašić nije stavio pred parlament na usvajanje. Da li je svaki Srbin maštao o Srbiji do Tokija nije predmet razgovora. Niška deklaracija je jedini zvaničan dokument koji precizira ratni cilj srpske vlade. A on je, dakle, ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca. A ne ujedinjenje Srba u novu, proširenu državu Srbiju.

Kada sam pomenuo Hrvate i Karađorđevića, ne mislim na predloge novoformirane države SHS i čin samog ujedinjenja, već na sastanak i sporazum na Krfu, gde je u jugoslovenskom odboru glavnu reč vodio Hrvat, Ante Trumbić. To je ovde predstavljeno od pojedinaca kao prva prava jugoslovenska inicijativa nasuprot dotadašnjih težnji za ostvarivanje Velike Srbije. I pripisana je Hrvatima, čitaj malo temu unazad.

I sve što sam nastojao pojasniti je, da nije tačno da su srpski predstavnici do tog momenta zagovarali veliku Srbiju, već da je i njihov cilj bio ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, cilj deklarisan 1914.

Dakle pre mog pojavljivanja na temi plasirane su teze da je tek na Krfu 1917. rodila se inicijativa za posleratno ujedinjenje i Jugoslaviju, i da je dotad samo figurisala velika Srbija, navodno obećana Srbima Londonskim ugovorom. Što su eto sprečili Hrvati i Italijani :-)
Inače je u Srbiji bila jako razvijena parlamentarna demokratija u tom periodu, koja je nešto odlučivala. :-) Taj cilj koji je deklarisan 1914. godine je ništa osim vid specijalnog rata. Pa nisu sigurno toliki moroni bili da objave da im je cilj Velika Srbija, dok ih AU napada, a u sastavu te iste AU se nalaze toliki slavenski narodi. Ovako su sebe predstavljali kao borce za slobodu južnoslavenskih naroda. Ti ili si naivan ili jednostavno namjerno pišeš te stvari, jer pisati o nekim proklamovanim ciljevima, kao unaprijed donešenim, a u isto vrijeme totalno drugačije de facto na terenu rađeno mi je besmisleno. A O.K. ne da mi se natezati više, imaš svoje mišljenje i to poštujem, ali vjeruj mi ovdje nikoga nećeš ubijediti u te stvari, baš zbog toga što imamo iskustva sa zvaničnom politikom te iste Srbije, i nezvaničnog ponašanja na terenu.
gost iz ZG

#56 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by gost iz ZG »

Stagolee wrote: Daj nam malo približi tu pobunu.Šta je država SHS, koje međunarodno priznanje ima i na čijoj strani ratuje?
Kako se onda desilo da svejedno Italijani zauzmu to područje?
1- pročitaj malo ak te zanima. Bila je pobuna u Boki Kotorskoj na jugu i pobuna na sjeveru u Puli
Ne znam kak niš ne znaš o tome - a glumiš experta historije/povijesti ?!?

Opet ponavljam, historija Srba NIJE historija/povijest ostatka Europe i svijeta

2- država SHS je osnovana neposredno pred kraj I svj. rata. Ne ratuje protiv nikog, naravno da nije priznata - ali ju uzimaju za ozbiljno kao faktor ujedinjenja sa Srbijom. Jasno? Još uvijek ne?

3- si čuo/čitao o Rapalskim ugovorima; završnici krojenja granice između SHS kraljevine i Italije
Ćitaj malo, educiraj se - nije srpska historija sve na svijetu
sinuhe

#57 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by sinuhe »

A-U je ratnu mornaricu predala drzavi SHS tako da to nije bila pobuna u Puli a sama Pula je bila vecinski italijanska i ne znam da je doslo do kakvog oruzanog sukoba kao u Mariboru.

Drzava SHS je proglasena 29.10. 1918 a italijanska vojska je u Puli vec 5.11.
Stagolee

#58 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by Stagolee »

irac300 wrote:
Inače je u Srbiji bila jako razvijena parlamentarna demokratija u tom periodu, koja je nešto odlučivala. :-) Taj cilj koji je deklarisan 1914. godine je ništa osim vid specijalnog rata. Pa nisu sigurno toliki moroni bili da objave da im je cilj Velika Srbija, dok ih AU napada, a u sastavu te iste AU se nalaze toliki slavenski narodi. Ovako su sebe predstavljali kao borce za slobodu južnoslavenskih naroda. Ti ili si naivan ili jednostavno namjerno pišeš te stvari, jer pisati o nekim proklamovanim ciljevima, kao unaprijed donešenim, a u isto vrijeme totalno drugačije de facto na terenu rađeno mi je besmisleno. A O.K. ne da mi se natezati više, imaš svoje mišljenje i to poštujem, ali vjeruj mi ovdje nikoga nećeš ubijediti u te stvari, baš zbog toga što imamo iskustva sa zvaničnom politikom te iste Srbije, i nezvaničnog ponašanja na terenu.

Ja ne znam da li si pak ti naivan ili zlonameran ali kakva je ovo opaska, kakve veze ima razvijenost parlamentarne demokratije? Ovde nije tema da li su građani Srbije tog vremena za Jugoslaviju. Da li na isti način proglašavaš ništavnim sve odluke vrhovnog sovjeta, saveta ministara kao i politbiroa KPSS jer je poznato da se Sovjetski Savez nije mogao smatrati naročito demokratskom tvorevinom?

Niškom deklaracijom je proklamovan ratni cilj srpske vlade. Tačka. Šta se iza brda valja i koliki su stvarno Jugosloveni nije relevantno. Šta misliš da sam ja pokrenuo pitanje iskrenosti i stvarnih namera Hrvata i Slovenaca? Za kakvu su oni državu bili? Ili zamisli da se pokrenu sumnje u stvaran motiv Jugoslovenskog odbora?

Da se podsetimo, Niška deklaracija se donosi decembra 1914.

Londonski ugovor između Italije i Antante sklapa se u aprilu 1915.

Jugoslovenski odbor, osnovan u Rimu, istupa sa prvim proglasom maja 1915.

Slučajno a? :lol:

Jesu li ''iskreno jugoslovenstvo'' u pitanju ili pak opravdan strah za teritorije obećane Italiji?

Ali to pitanje naravno da ti ne pada na pamet postavljati jer je jedina neporeciva istina to da je Jugoslavija izraz hrvatsko-slovenačkih težnji a Srbima, poznato je, ne treba verovati ni kada darove nose :)
Stagolee

#59 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by Stagolee »

gost iz ZG wrote:
Stagolee wrote: Daj nam malo približi tu pobunu.Šta je država SHS, koje međunarodno priznanje ima i na čijoj strani ratuje?
Kako se onda desilo da svejedno Italijani zauzmu to područje?
1- pročitaj malo ak te zanima. Bila je pobuna u Boki Kotorskoj na jugu i pobuna na sjeveru u Puli
Ne znam kak niš ne znaš o tome - a glumiš experta historije/povijesti ?!?

Opet ponavljam, historija Srba NIJE historija/povijest ostatka Europe i svijeta

2- država SHS je osnovana neposredno pred kraj I svj. rata. Ne ratuje protiv nikog, naravno da nije priznata - ali ju uzimaju za ozbiljno kao faktor ujedinjenja sa Srbijom. Jasno? Još uvijek ne?

3- si čuo/čitao o Rapalskim ugovorima; završnici krojenja granice između SHS kraljevine i Italije
Ćitaj malo, educiraj se - nije srpska historija sve na svijetu

Pobuna u Boki je ugušena. Ja stvarno ne znam pojedinosti oko te u Puli, jedino što mogu je verovati na reč tebi ili evo diskutantu sinuhe koji iznosi malo drugačije viđenje.

Država SHS je možda važna u unutrašnjim pitanjima na BG-ZG relaciji ali nije relevantan međunarodni subjekt. Nema vojsku, nije međunarodno priznata. Italijani uzimajući šta su naumili ne osvrću se ni na kakvu SHS već te posede smatraju ratnim plenom, dojučerašnjom teritorijom AU a na koju oni imaju navodno istorijsko pravo kao sledbenici Mletačke republike. I mašu svima pred nosom Londonskim ugovorom. Ne samo da nikakva SHS nije faktor za Italijane već i na Pariskoj konferenciji onaj koji je vodio reč, francuski premijer Klemanso za to ne želi ni da čuje.

Ako se ne varam, britansko-američki brodovi dolaze u riječku luku? Uz već prisutne Italijane. Pitanje je gde su bilo kakve trupe i na kopnu i na moru, koje bi podcrtale političke zahteve novostvorene države SHS? Kao i kasnije Kraljevine SHS? To je vreme kada se vodila politika svršenog čina, faktičko stanje oblikuješ oružjem a onda sa kredibilnošću pobednika u ratu sedaš za pregovarački sto.

A vi ste ovde jedini koji precenjujete moć i srpske vojske i srpske ''istorije''. Ja srpskog vojnika nigde ne spominjem, bojim se da upravo ti smatraš naročitom nepravdom što, samo u tvojoj glavi moćna srpska država i vojska nije stupila u rat sa Italijom i osvojila ti Istru i Kvarner
gost iz ZG

#60 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by gost iz ZG »

Image

Posljednjih dana I.svj. dovršavao se proces unutarnjeg raspada Austro-Ugarske Monarhije. Mornari na austroug. ratnim brodovima otkazivali su poslušnost i osnivali mornarske komitete.
U Puli su 29.X.1918. komiteti preuzeli zapovjedništvo na ratnim brodovima, što je dovelo do kaotičnog stanja u gl. ratnoj luci Monarhije.
Dana 31.XI.1918. na temelju odluke cara Karla I. zapovjednik austroug. flote admiral M. Horthy predao je flotu predstavnicima Slovenaca, Hrvata i Srba Narodnoga vijeća iz Zagreba. Na brodu V. U. spuštena je austroug. zastava i podignuta hrvatska, a neslavenski članovi posada počeli su se iskrcavati s brodova. Zapovjedništvo flote Države SHS brzojavom je obavještavalo države članice Antante o preuzimanju brodovlja, ali ta vijest nije posvuda primljena i prihvaćena u skladu s njegovim očekivanjima. Za zapovjednika flote postavljen je J. Vuković-Podkapelski, ali je njegov autoritet bio ograničen djelovanjem mornarskih komiteta, koji su među mornarima proširili uvjerenje da je rat završen.
Mrchak

#61 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by Mrchak »

OpusDei wrote:Bio sam nedavno na jednom srpskom forumu i kao i mnogo puta do sada cuo sam kako mnogi tamo zale sto su 1918 usli u zajednicu sa Hrvatima i Slovencima i kreirali Kraljevinu SHS umjesto sto su jednostavno prosirili Srbiju.
Malo sam razmisljao o tome. Svakako da su Srbi tada (za razliku od sada) imali jaku vojsku i pozitivan ugled u svijetu, a ja mislim da bi sigurno dobili/zadrzali Kosovo, Vojvodinu i Makedoniju, ali bi li sa istom lakocom mogli anektirati BiH i "srpske" dijelove danasnje Hrvatske? Kako vi mislite da bi izgledale granice te fiktivne "Velike Srbije"? I, s obzirom koliko je Kraljevina SHS bila prosrpska, kakva bi tek bila ta Velika Srbija u tom pogledu? Kako bi prosli Hrvati i Bosnjaci (a i ostale manjine) u njoj?
Kraljevina Jugoslavija je nesto najbolje sto je moglo da se desi svim Jugoslovenima. Kao sto se Nemacka ujedinila pod vodjstvom Prusije i jedno vreme imala dominantno prusku politiku, tako je i Jugoslavija ujedinjena pod vodjstvom Srbije i jedno vreme bi takodje imala dominantno srpsku politiku sto je sasvim normalno.

Danas Bosnjaci gaje izuzetnu mrznju prema srpskom narodu i svemu srpskom cemu je uglavnom doprinela velikobosnjacka propaganda, uglavnom se oslanjajuci na raniju ustasku propagandu po kojoj su Srbi uvek cinili zla i po kojoj su Srbi jedino sposobni da cine zlo. Ta propaganda je ucinila da se u ocima danasnjih Bosnjaka jedna izuzetno progresivna i demokratska drzava stvorena slobodnom voljom njenog stanovnistva prikaze kao neko sredstvo zlih Srba da ugnjetavaju ostale.

Treba se podsetiti da je Jugoslavija tada bila jedna od retkih demokratskih drzava, koja je uglavnom postovala prava manjina kao i da su svi Jugosloveni, ukljucujuci slovenske muslimane (posto Bosnjaci tada jos nisu postojali), imali jednako pravo glasa koje su manje-vise slobodno koristili. Kad smo vec kod toga Jugoslovenska Muslimanska Organizacija, glavni predstavnik slovenskih muslimana, je bila poprilicno projugoslovenski, a mozda i prosrpski orijentisana. Srbija je takodje prilikom oslobadjanja BiH po ugledu na druge drzave koje su to ucinile ranije donela agrarnu reformu, kojom je BiH konacno izasla iz srednjeg veka i kojom je zemlja pravednije raspodeljena, omogucavajuci privredni razvoj za razliku od predjasnje feudalne raspodele. Pomenuta propaganda je ucinila da danasnji Bosnjaci, umesto da budu zahvalni Srbiji na uvodjenju demokratije i agrarne reforme, oni jos veruju da su to nekakvi zli projekti.
irac300

#62 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by irac300 »

Koliko verbalne diareje u jednom postu. Čuj propaganda Bošnjake učinila takvim da mrze Srbe. :-) Učinilo ih je takvim klanje svakih 50 godina, bilo koja država da se stvori na ovom prostoru, a ne propaganda. Al' znaš ti to i sam, nego kenjaš ovdje dok ne dobiješ opet ban. Haj' uzdravlje.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#63 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by JoseMujica »

OpusDei wrote:Bio sam nedavno na jednom srpskom forumu i kao i mnogo puta do sada cuo sam kako mnogi tamo zale sto su 1918 usli u zajednicu sa Hrvatima i Slovencima i kreirali Kraljevinu SHS umjesto sto su jednostavno prosirili Srbiju.
Malo sam razmisljao o tome. Svakako da su Srbi tada (za razliku od sada) imali jaku vojsku i pozitivan ugled u svijetu, a ja mislim da bi sigurno dobili/zadrzali Kosovo, Vojvodinu i Makedoniju, ali bi li sa istom lakocom mogli anektirati BiH i "srpske" dijelove danasnje Hrvatske? Kako vi mislite da bi izgledale granice te fiktivne "Velike Srbije"? I, s obzirom koliko je Kraljevina SHS bila prosrpska, kakva bi tek bila ta Velika Srbija u tom pogledu? Kako bi prosli Hrvati i Bosnjaci (a i ostale manjine) u njoj?
pa oni jesu de fakto proširili Srbiju 1918...tako se barem Pašić i kraljeva svita ponašala...samo što im je zinula guzica, pa su u odnosu na ono što im je bilo obećano, skontali da mogu i Hrvatsku i Sloveniju poklopiti...klasična megalomanija balkanskih seljaka :D
Mrchak

#64 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by Mrchak »

irac300 wrote:Koliko verbalne diareje u jednom postu. Čuj propaganda Bošnjake učinila takvim da mrze Srbe. :-) Učinilo ih je takvim klanje svakih 50 godina, bilo koja država da se stvori na ovom prostoru, a ne propaganda. Al' znaš ti to i sam, nego kenjaš ovdje dok ne dobiješ opet ban. Haj' uzdravlje.
Normalno, uvek je potrebna propaganda da bi jedan narod zamrzeo drugi. Inace, mrzeti ceo jedan narod se drugacije zove sovinizam, a sovinizam nije nista drugo nego jedna vrsta zatucanosti. Zato, moj savet ti je da batalis mrznju, da koristis logiku i da budes zahvalan Srbiji na svim dobrim stvarima koje je uradila.
Qler

#65 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by Qler »

Po onome gore, Srbija je ljepsa od Narnie. Ma ja, propaganda, nije klanje, protjericanje, ubijanje identiteta, nije bilo bosnjaka, ali ne vidim nigdje ni bosance da spominjes... Sta je sa njima? Daj molim te, Velika Srbija je kriva za 80% ratova i pokolja i protjerivanja i mrznje na ovim prostorima.
irac300

#66 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by irac300 »

Qler wrote:Po onome gore, Srbija je ljepsa od Narnie. Ma ja, propaganda, nije klanje, protjericanje, ubijanje identiteta, nije bilo bosnjaka, ali ne vidim nigdje ni bosance da spominjes... Sta je sa njima? Daj molim te, Velika Srbija je kriva za 80% ratova i pokolja i protjerivanja i mrznje na ovim prostorima.
Ne, mi smo to sve sanjali, a on je sada došao da nas prosvjetli. Uvijek iz neke vukojebine naleti neki novi mitoman sa svojim budalaštinama.
JoseMujica

#67 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by JoseMujica »

Mrchak wrote:
irac300 wrote:Koliko verbalne diareje u jednom postu. Čuj propaganda Bošnjake učinila takvim da mrze Srbe. :-) Učinilo ih je takvim klanje svakih 50 godina, bilo koja država da se stvori na ovom prostoru, a ne propaganda. Al' znaš ti to i sam, nego kenjaš ovdje dok ne dobiješ opet ban. Haj' uzdravlje.
Normalno, uvek je potrebna propaganda da bi jedan narod zamrzeo drugi. Inace, mrzeti ceo jedan narod se drugacije zove sovinizam, a sovinizam nije nista drugo nego jedna vrsta zatucanosti. Zato, moj savet ti je da batalis mrznju, da koristis logiku i da budes zahvalan Srbiji na svim dobrim stvarima koje je uradila.
Srbija je toliko dobrog u BiH uradila da i danas 99% ljudi koji vole ovu državu plaču za Franjom Josifom, a barem 30% roditelja bi se dobrovoljno žrtvovalo i bacilo pred metke Gavrila Principa zarad budućnosti svoje djece
Mrchak

#68 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by Mrchak »

JoseMujica wrote: Srbija je toliko dobrog u BiH uradila da i danas 99% ljudi koji vole ovu državu plaču za Franjom Josifom, a barem 30% roditelja bi se dobrovoljno žrtvovalo i bacilo pred metke Gavrila Principa zarad budućnosti svoje djece
To nema nimalo veze sa tim sta je Srbija uradila, vec iskljucivo s tim koliko su ljudi zatrovani velikobosnjackom propagandom.
Qler

#69 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by Qler »

Nema veze to sto ste poklali pola istocne bosne? To je OK. Ali to sto neko kaze u Srbiji su zloce, sram ih bilo, to je za svaku osudu?!

Daj molim te samobanuj se.
Mrchak

#70 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by Mrchak »

Qler wrote:Po onome gore, Srbija je ljepsa od Narnie. Ma ja, propaganda, nije klanje, protjericanje, ubijanje identiteta, nije bilo bosnjaka, ali ne vidim nigdje ni bosance da spominjes... Sta je sa njima? Daj molim te, Velika Srbija je kriva za 80% ratova i pokolja i protjerivanja i mrznje na ovim prostorima.
Govoris jezikom mrznje. Prvo ne postoji nijedna drzava pod imenom "Velika Srbija". Drugo, tipicna karakteristika sovinizma je da omrznutu grupu neosnovano optuzujes "da je za sve kriva" ,a da potpuno ignorises bilo koju dobru stvar koju je uradila. Ako ovde pricamo o periodu kraljevine Jugoslavije, onda ne treba mesati nedavne istorijske dogadjaje, a u periodu o kome je ovde rec Srbija je definitivno imala vise nego pozitivan uticaj na BiH za sta joj treba biti zahvalan.
irac300 wrote:
Ne, mi smo to sve sanjali, a on je sada došao da nas prosvjetli. Uvijek iz neke vukojebine naleti neki novi mitoman sa svojim budalaštinama.
Ako ti toliko smeta rasprava o kraljevini SHS, zasto ucesvujes u njoj? Idi lepo negde gde se omrznuti Srbi ne spominju pa tamo raspravljaj.
Mrchak

#71 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by Mrchak »

Qler wrote:Nema veze to sto ste poklali pola istocne bosne? To je OK. Ali to sto neko kaze u Srbiji su zloce, sram ih bilo, to je za svaku osudu?!

Daj molim te samobanuj se.
Kao sto rekoh, ovde nije rec o devedesetima, vec dvadesetima.
Qler

#72 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by Qler »

Dobro, gdje su bosanci u kraljevini SHS?
sinuhe

#73 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by sinuhe »

Bosnjaci nikad nisu imali vecu stranku od JMO i Spaho se dosta dobro snalazio.
Naravno prije svega kao tampon zona u srpskohrvatskim odnosima cemu je kasnije u titovoj Jugoslaviji sluzila i sama SR BiH.
abortus

#74 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by abortus »

Bošnjaci su ušli u zajednicu sa Hrvatima i Slovencima i ta je zajednica nazivana različito ali najadekvatniji joj je naziv Ilirska država.

Problem je bio što tada nije bila priznata kao neovisna od strane države od koje se odvojila - Austro-ugarske monarhije.

Postojala je više od mjeseca dana i jedino ju je priznala Srbija kao nezavisnu.
Problem je taj što su, kako Radić kaže, svi pohitali ko guske u maglu u zajednicu sa srbima.

Kako god bilo mišljenje je većine historičara da u periodu stoljeća naroda kad su početkom 20 st. postojala ili su se novoformirala nova carstva - minidržave su služile ili kao tampon zone ili kao marionete susjednih velikih. Takve vještački stvorene tvorevine su se javljale i gasile širom svijeta na rasjedima zona interesa velikih sila te je takva bila i Kraljevina SHS.

Kod nje je problem samo što je dugo trajala - ma niti 20 godina s tim da se završnih godina urušavanje sprječavalo radikalnim potezima od ubistava narodnih poslanika u skupštini do prekrajanja unutrašnjih granica do otvorenih sukoba po svim mogućim stepenima raslojavanja (nacionalnom, ideološkom, klasnom...).

Znači vezano za Kraljevinu SHS - kao kad ona dva starca u Muppet Show kažu - dobro je - kratko traje to jest kratko je trajala. :-D
JoseMujica

#75 Re: Da se nije stvorila Kraljevina SHS?

Post by JoseMujica »

Mrchak wrote:
JoseMujica wrote: Srbija je toliko dobrog u BiH uradila da i danas 99% ljudi koji vole ovu državu plaču za Franjom Josifom, a barem 30% roditelja bi se dobrovoljno žrtvovalo i bacilo pred metke Gavrila Principa zarad budućnosti svoje djece
To nema nimalo veze sa tim sta je Srbija uradila, vec iskljucivo s tim koliko su ljudi zatrovani velikobosnjackom propagandom.
pa đeš meni, kao dežurnom forumskom islamofobu i neprijatelju Bošnjaka, to napisati :lol: :lol: :lol: :lol:

u mom slučaju ima i te kako veze s time šta je sve Srbija radila protiv Bosne i Hercegovine, i šta još uvijek radi. Današnja bošnjačka ideologija, sa likovima poput Cerića, Tokića i Zukorlića je najveći politički uspjeh Srbije. Ostavili ste državu-Bosnu i Hercegovinu bez političkog bića-naroda

nije Dobrica slučajno prvo Aliju izvadio iz zatvora, pa mu štampao "filozofiju" u Beogradu u Srpskoj reči
Post Reply