irac300 wrote:Stagolee wrote:Ja u klin ti u ploču. Ovde su ljudi tvrdili da se ujedinjenje južnih slovena u istu državu ne spominje pre nego što su Hrvati došli na noge Karađorđeviću. Takođe je prisutna teza da je Londonski ugovor sklapan u korist i zbog Srbije a da ga je Italija poništila

Jesam li ja te ljude optuživao za mitomaniju, a očigledno da sam imao svako pravo, usvoji li se vaš način obraćanja kao normalan?
Ponavljam, ratni cilj srpske vlade je Jugoslavija.
Kakva Jugoslavija, da li na ravnopravnim osnovama ili čak i etnički očišćena od nesrba, to nije predmet razgovora.
Kakva crna Jugoslavija, taj termin se počeo tek naknadno koristiti. Logika ti je niĐe veze! Ja ti opet kažem, pročitaj Pašićev plan o Velikom i Malo rješenju. To je pravi cilj Srbije. To što im je guza malo više zinula, nakon što su predstavnici Države SHS (a ne Hrvati kako tvrdiš) došli Karađorđevićima da razgovaraju o ujedinjenju je drugi par čarapa. Cilj srpske politike je uvijek, baš uvijek bio širenje preko Drine. Ujedinjenje Srbije s Državom SHS je bila prilika da se prošire i više nego što su mislili Malim rješenjem. To je cijela bit priče o stvaranju Kraljevine SHS, nikakvi romantičarski ciljevi kao i po tvom mišljenju od ranije poznatom cilju da Srbija stvara Jugoslaviju (jašta).
Vidi, taj plan Pašić nije stavio pred parlament na usvajanje. Da li je svaki Srbin maštao o Srbiji do Tokija nije predmet razgovora. Niška deklaracija je jedini (i još važnije, poslednji) zvaničan dokument koji precizira ratni cilj srpske vlade. A on je, dakle, ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca. A ne ujedinjenje Srba u novu, proširenu državu Srbiju.
Kada sam pomenuo Hrvate i Karađorđevića, ne mislim na predloge novoformirane države SHS i čin samog ujedinjenja, već na sastanak i sporazum na Krfu, gde je u jugoslovenskom odboru glavnu reč vodio Hrvat, Ante Trumbić. To je ovde predstavljeno od pojedinaca kao prva prava jugoslovenska inicijativa nasuprot dotadašnjih težnji za ostvarivanje Velike Srbije. I pripisana je Hrvatima, čitaj malo temu unazad.
I sve što sam nastojao pojasniti je, da nije tačno da su srpski predstavnici do tog momenta zagovarali veliku Srbiju, već da je i njihov cilj bio ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca, cilj deklarisan 1914.
Dakle pre mog pojavljivanja na temi plasirane su teze da je tek na Krfu 1917. rodila se inicijativa za posleratno ujedinjenje i Jugoslaviju, i da je dotad samo figurisala velika Srbija, navodno obećana Srbima Londonskim ugovorom. Što su eto sprečili Hrvati i Italijani