Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
manekenka u penziji

#176 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by manekenka u penziji »

Ja sam dodala muževljevo i uvijek, ali bas uvijek s muske strane,naletim na komentar kao kroz salu: je li to tvoj muz nema pravo glasa? Kako u svakoj sali ima malo sale, ovo samo pokazuje nas mentalitet i generalni stav po ovom pitanju. Muškarac ako "dozvoli" da zena ostavi svoje prezime pored njegovog,a ne daj Bože da njegovo uopće ne uzme, odmah je on papak koji nema svoje ja. U svakom slucaju moje prezime je stvar dogovora, a nikako inata. Pod dogovorom smatram da sam ga pitala hoće li mu smetati da ostavim svoje i dodam njegovo prezime, na sta je on odgovorio da može samo ako se djeca po njemu prezivaju, sto i sama svakako podrazumjevam.
Razlozi sto sam uzela oba prezimena su ti sto sam jedini potomak svojih roditelja, a drugi razlog, koji se naknadno javio te mi omilijo moj izbor, u poslovnoj komunikaciji, prilikom npr. razmjene mailova s klijentima odmah imam drugačiju vrstu respekta (bez pokušavanja bilo kakve vrste flerta).
minjonja

#177 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by minjonja »

sad budi pametna :D

Image
Butmiran

#178 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Butmiran »

MedenoSrce wrote:
Butmiran wrote:
Isto tako kada žena hoće da zadrži svoje prezime muškarac je zatucana seljačina što mu smeta.

A sto mu smeta? Jedino je Joint rekao da mu smeta jer ce ga u mahali smatrati sonjom a on hoce da se zna ko kosi i ko vodu nosi
Nisam se baš najbolje izrazio. Odgovarao sam na napisano od strane @safran jer će se uvijek dobiti slične reakcije u oba slučaja, žena sebična, muškarac seljačina.
Logično, muškarac se poziva na "tradiciju" a žena je apsurdna i sebična.

@Juni: tradicionalno je da muškarac traži od žene to, ima i takvih slučajeva ali u manjini.
safran

#179 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by safran »

Butmiran wrote:
safran wrote:
leo karan wrote: Ako muskarac zeli da se ispostuje nasa tradicija, zasto bi zena zbog nekih apsurdnih i sebicnih razloga zeljela da kontrira?
Logično, muškarac se poziva na "tradiciju" a žena je apsurdna i sebična. :-?
Isto tako kada žena hoće da zadrži svoje prezime muškarac je zatucana seljačina što mu smeta.
Pa dobro, ja ne mislim tako ali vjerovatno da postoje i takvi stavovi. U našim krajevima je uvriježeno da je muškarac nosilac porodičnog prezimena, da djeca nose očevo prezime pa mi je logično i da žena, buduća majka, usvoji muževo prezime. Međutim, ne vidim zašto bi bilo apsurdno, sebično, malograđanski i kako je već sve okarakterisano, da žena zadrži i svoje djevojačko prezime. Brakovi se sve češće sklapaju u poznijoj dobi, u dobi kada su već oba partnera ostvarila određeni status u društvu i profesiji i potpuno odustajanje od djevojačkog prezimena za ženu može predstavljati problem sa kojim muškarac nikada ne mora da se suoči. Ja sam zadržala svoje prezime i dodala muževljevo. Pored toga što je taj kontinuitet identiteta zaista bitan za moj posao i mene je iznenadila neka dublja, intimna, potreba da to tako bude. Dok se nisam suočila sa mogućnošću odricanja očevog prezimena nisam bila ni svjesna koliko je bitno za moj identitet.
A primijetila sam jednu interesantnu pojavu - službenici, kolege, redom muškarci, kad ugledaju dva prezimena na dokumentu, imaju tendenciju da me oslovljavaju samo drugim prezimenom. Čak i poslovni kontakti (opet muškarci) kojima se uredno predstavim punim imenom i prezimenima u nastavku razgovora me oslovljavaju sa gđa. Drugo Prezime. Kao da ispravljaju neku grešku.

A ne treba zanemariti ni argument koji je minjonja slikovito navela. Poznajem par osoba (oba spola) kojima bi dobro došla promjena prezimena.
Alhemicarkaa

#180 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Alhemicarkaa »

safran wrote: Pa dobro, ja ne mislim tako ali vjerovatno da postoje i takvi stavovi. U našim krajevima je uvriježeno da je muškarac nosilac porodičnog prezimena, da djeca nose očevo prezime pa mi je logično i da žena, buduća majka, usvoji muževo prezime. Međutim, ne vidim zašto bi bilo apsurdno, sebično, malograđanski i kako je već sve okarakterisano, da žena zadrži i svoje djevojačko prezime. Brakovi se sve češće sklapaju u poznijoj dobi, u dobi kada su već oba partnera ostvarila određeni status u društvu i profesiji i potpuno odustajanje od djevojačkog prezimena za ženu može predstavljati problem sa kojim muškarac nikada ne mora da se suoči. Ja sam zadržala svoje prezime i dodala muževljevo. Pored toga što je taj kontinuitet identiteta zaista bitan za moj posao i mene je iznenadila neka dublja, intimna, potreba da to tako bude. Dok se nisam suočila sa mogućnošću odricanja očevog prezimena nisam bila ni svjesna koliko je bitno za moj identitet.
Kako prezime, odnosno kombinacija nekoliko slova može predstavljati identitet? Recimo, ja sam jako povukla na naninu stranu, maminu mamu, (recimo da se preziva Galić pa mi kažu da sam prava Galićka) i šta ćemo sad? Nikad nisam imala mogućnost da svoj identitet iskažem kroz to prezime. Mislim, ja sam to što jesam, a prezivat i zvat se mogu kako god.
madnessa

#181 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by madnessa »

Jadan li je onaj brak, koji se započne nametanjem, svojatanjem, lupanjem šakom o sto!
Jay Gatsby

#182 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Jay Gatsby »

JOINT_1921 wrote:Ovi sto su im zene duplog prezimena ili cak zadrzale samo svoje, nek im je Bog na pomoci takvim slabicima, feminiziranim muskarcicima (da ne kazem goru rijec), ljudima koji cijeli zivot klimaju glavom, a te zene su se uspjele izboriti za vlast u porodici, tj. vise ce se u zivotu sigurno pitati od tih slabica...
Ti baš nećeš da pustiš žene da preuzimaju svoj dio odgovornosti u braku :mrgreen:
Jay Gatsby

#183 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Jay Gatsby »

Kastanienallee wrote:
safran wrote:A primijetila sam jednu interesantnu pojavu - službenici, kolege, redom muškarci, kad ugledaju dva prezimena na dokumentu, imaju tendenciju da me oslovljavaju samo drugim prezimenom. Čak i poslovni kontakti (opet muškarci) kojima se uredno predstavim punim imenom i prezimenima u nastavku razgovora me oslovljavaju sa gđa. Drugo Prezime. Kao da ispravljaju neku grešku.
Ja nisam muskarac i ne osjecam da ista ikome trebam ispravljati i dopunjavati u kontekstu dva prezimena ali i ja imam neki osjecaj nelagode kad se obracam poslovnim kontaktima - zenama s dva prezimena. Dosad se uglavnom radilo o komunikaciji dopisima i upisem ja uredno oba prezimena s osjecajem neceg glomaznog a iskreno ne znam kako bi se obratila zeni koristeci dva prezimena...nekako mi je glomazno reci dobar dan gospodjo Hasanbegovic Radovanovic i to izgovarati vise puta. Cini mi se da bih prije oslovila zenu imenom.
A kako se obraćaš ljudima koji imaju dva imena?
JOINT_1921
Vozim: odlično

#184 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JOINT_1921 »

Jay Gatsby wrote:
JOINT_1921 wrote:Ovi sto su im zene duplog prezimena ili cak zadrzale samo svoje, nek im je Bog na pomoci takvim slabicima, feminiziranim muskarcicima (da ne kazem goru rijec), ljudima koji cijeli zivot klimaju glavom, a te zene su se uspjele izboriti za vlast u porodici, tj. vise ce se u zivotu sigurno pitati od tih slabica...
Ti baš nećeš da pustiš žene da preuzimaju svoj dio odgovornosti u braku :mrgreen:
Imaju one svoju odgovornost, ciscenje, peglanje, pranje, kuhanje, usisavanje, brisanje, a ja cu ponekad i pomoci ako nemam sta drugo u planu... :D Njihova odgovornost nije zadrzavanje svog prezimena, donosenje odluke o renoviranju, popravci, kupovini novog auta, nosanje teskih stvari, voznja automobila i sl.
klaki

#185 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by klaki »

kadinica wrote:Ja sam za ravnopravnost u braku, dogovor, kompromis, nema nadređenih ni podređenih.

Kad je prezime u pitanju, tu sam totalna konzerva...

Nosim prezime muža, isto prezime nose naša djeca, identitet nisam izgubila, a dobila sam osjećaj pripadnosti, nas dvoje kao bračni par, kasnije kad su došla djeca - porodica.
Bila sam preponosna na bračnom putovanju, imamo isto prezime, svi znaju da smo u braku...

S obzirom da je porodica osnovna ćelija društva, ona i sa vana i iznutra treba da je harmonična.

Ovo sa različitim prezimenima mi je samo glupost kvazi emancipiranih žena. Još kad djeci ostave dupla prezimena, pa ta djeca trebaju stupiti u brak, vrlo vjerovatno će neko tamo imati četiri prezimena...bespotrebno kompliciranje.

Meni snaha da dođe i insistira na svom prezimenu ili djetetu hoće oba, poslala bi je gdje ne treba...shvatila bi to kao poniženje, ona ko nešto, njeni neka elita, pa joj tvoje prezime ispod časti...sve druge žene u familiji glupače, samo ona dama...
:kiss: :thumbup:
minjonja

#186 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by minjonja »

JOINT_1921 wrote:
Jay Gatsby wrote:
Imaju one svoju odgovornost, ciscenje, peglanje, pranje, kuhanje, usisavanje, brisanje, a ja cu ponekad i pomoci ako nemam sta drugo u planu... :D Njihova odgovornost nije zadrzavanje svog prezimena, donosenje odluke o renoviranju, popravci, kupovini novog auta, nosanje teskih stvari, voznja automobila i sl.
:lol: :lol: :lol:
Jay Gatsby

#187 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Jay Gatsby »

JOINT_1921 wrote:
Jay Gatsby wrote:
Ne mislim na te "odgovornosti" :mrgreen:
MedenoSrce

#188 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by MedenoSrce »

JOINT_1921 wrote:

i sutra ako se tebi nesto desi takva zena ima opciju, samo da odmah nadje nekog novog muskarca koji ce se brinuti za nju i za vasu djecu
ili ako se tebi nesto desi pa ostanes invalid bas me interesuje kako cete zivjeti :cry:

znam da se u startu cini lakse i jednostavnije zivjeti sa zenom kojoj je jedini domet i odgovornost "ciscenje, peglanje, pranje, kuhanje, usisavanje, brisanje" ali kada se nadjes u situaciji da se ne mozes osloniti na onog ko ti je najblizi - a to bi trebalo da je tvoj zivotni partner - to je vrijeme da se uhvatis za glavu
safran

#189 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by safran »

Alhemicarkaa wrote:
safran wrote: Pa dobro, ja ne mislim tako ali vjerovatno da postoje i takvi stavovi. U našim krajevima je uvriježeno da je muškarac nosilac porodičnog prezimena, da djeca nose očevo prezime pa mi je logično i da žena, buduća majka, usvoji muževo prezime. Međutim, ne vidim zašto bi bilo apsurdno, sebično, malograđanski i kako je već sve okarakterisano, da žena zadrži i svoje djevojačko prezime. Brakovi se sve češće sklapaju u poznijoj dobi, u dobi kada su već oba partnera ostvarila određeni status u društvu i profesiji i potpuno odustajanje od djevojačkog prezimena za ženu može predstavljati problem sa kojim muškarac nikada ne mora da se suoči. Ja sam zadržala svoje prezime i dodala muževljevo. Pored toga što je taj kontinuitet identiteta zaista bitan za moj posao i mene je iznenadila neka dublja, intimna, potreba da to tako bude. Dok se nisam suočila sa mogućnošću odricanja očevog prezimena nisam bila ni svjesna koliko je bitno za moj identitet.
Kako prezime, odnosno kombinacija nekoliko slova može predstavljati identitet? Recimo, ja sam jako povukla na naninu stranu, maminu mamu, (recimo da se preziva Galić pa mi kažu da sam prava Galićka) i šta ćemo sad? Nikad nisam imala mogućnost da svoj identitet iskažem kroz to prezime. Mislim, ja sam to što jesam, a prezivat i zvat se mogu kako god.
"Svakom svoje", oduvijek govore stariji. A Galićka si po naravi ne po prezimenu. Baš kao što sam ja po naravi na svoju mamu čije je djevojačko prezime zamijenjeno muževljevim, mojim današnjim djevojačkim.
Mis mekinjas

#190 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Mis mekinjas »

kadinica wrote:Ja sam za ravnopravnost u braku, dogovor, kompromis, nema nadređenih ni podređenih.

Kad je prezime u pitanju, tu sam totalna konzerva...

Nosim prezime muža, isto prezime nose naša djeca, identitet nisam izgubila, a dobila sam osjećaj pripadnosti, nas dvoje kao bračni par, kasnije kad su došla djeca - porodica.
Bila sam preponosna na bračnom putovanju, imamo isto prezime, svi znaju da smo u braku...

S obzirom da je porodica osnovna ćelija društva, ona i sa vana i iznutra treba da je harmonična.

Ovo sa različitim prezimenima mi je samo glupost kvazi emancipiranih žena. Još kad djeci ostave dupla prezimena, pa ta djeca trebaju stupiti u brak, vrlo vjerovatno će neko tamo imati četiri prezimena...bespotrebno kompliciranje.

Meni snaha da dođe i insistira na svom prezimenu ili djetetu hoće oba, poslala bi je gdje ne treba...shvatila bi to kao poniženje, ona ko nešto, njeni neka elita, pa joj tvoje prezime ispod časti...sve druge žene u familiji glupače, samo ona dama...
Ja, uz dužno poštovanje, prema svima koji ovako propovijedaju, ne razumijem šta sve ovo ima sa emancipacijom. :-?
Ja bih ako se već sve to naziva kvazi ili bilo kakvom emancipacijom koja je zapravo generaliziranje žešće, mogla jednako reći, da svi koji ovo zastupaju, svojim rukama ništa nisu stvorili, i da su žene udajom riješile sva pitanja koja ih more, udale se zbog kuća i stanova, da ne budu same, jer nisu sposobne voditi računa o sebi... Bla, bla, bla... Što vjerovatno i nije daleko od istine....
Izvinite svi, ali to je jedino što se može zaključiti, ako se već zadržavanje prezimena smatra "EMANCIPACIJOM " ili ELITNOM PRIPADNOŠĆU... :-)

Ako je da se ima isto prezime, jedino što vas veže kao porodicu, mogu isto reći, meni je to jadno. U tom slučaju, gdje je osjećaj, zajedništva, u životu? Vas kao porodice bez obzira na sve. :-?

Previše bih generalizirala, a nisam sklona tome, i sve što navodite nema veze sa nepoštivanjem muškaraca, snajkama, svekrvama, komplikacijama koje i nisu komplikacije, veća je meni komplikacija za stan koji sam kupila sama, mijenjati prezime u zemljišnim knjigama, nego prepisati kod notara na svog nevjenčanog muža, kojeg volim jednako kao ove koje sebe ne smatraju EMANCIPIRANIM ili možda čak i više.

Tako da priču o emancipaciji, ostavite nekome, ko zna o čemu priča. :wink:
Uz dužno poštovanje.
JOINT_1921

#191 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JOINT_1921 »

MedenoSrce wrote:
JOINT_1921 wrote:

i sutra ako se tebi nesto desi takva zena ima opciju, samo da odmah nadje nekog novog muskarca koji ce se brinuti za nju i za vasu djecu
ili ako se tebi nesto desi pa ostanes invalid bas me interesuje kako cete zivjeti :cry:

znam da se u startu cini lakse i jednostavnije zivjeti sa zenom kojoj je jedini domet i odgovornost "ciscenje, peglanje, pranje, kuhanje, usisavanje, brisanje" ali kada se nadjes u situaciji da se ne mozes osloniti na onog ko ti je najblizi - a to bi trebalo da je tvoj zivotni partner - to je vrijeme da se uhvatis za glavu
I da se desi, te sve radnje sto sam naveo ona obavlja NAKON svog redovnog posla, pa i kad bi ne daj Boze nesto bilo meni ili njoj, ona ili ja bi nastavili raditi kao i do tad' a tu su i starci da pomognu ako zapne... A i ja zivim sam 10 godina, pa sam sve to probao raditi sto je zenski posao (osim pranja i peglanja) zato mi je i doslo preko glave... :lol: :lol:
JThomas

#192 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JThomas »

onaj vlasnik hotela exclusive je uzeo ženino prezime i promijenio ime, bio lutvo dacić, a sad je haris zornić. doduše iz nekih drugih razloga... :mrgreen: a nije ni pomoglo...
madnessa

#193 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by madnessa »

Ispade kao da žene vole raditi po kući. Radimo zato što moramo i zato što (ako) niko drugi neće.
MedenoSrce

#194 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by MedenoSrce »

JOINT_1921 wrote: I da se desi, te sve radnje sto sam naveo ona obavlja NAKON svog redovnog posla, pa i kad bi ne daj Boze nesto bilo meni ili njoj, ona ili ja bi nastavili raditi kao i do tad' a tu su i starci da pomognu ako zapne... A i ja zivim sam 10 godina, pa sam sve to probao raditi sto je zenski posao (osim pranja i peglanja) zato mi je i doslo preko glave... :lol: :lol:

ja u klin, ti u plocu

mlad si ti cim se na starce pozivas da ulete ... ma evo sve i da radi ako nije u stanju donijeti odluku o popravci, renoviranju, voznji auta sta je u stanju obavljati motoricke i zadate funkcije

jos nisam upoznala osobu koja voli sve kucanske poslove ... ja volim kuhati, prati prozore, ocistiti kupatilo i obrisati prasinu ostalo manje vise imam masine koje obave ono sto ja ne volim ... na kraju krajeva platis zenu 50KM u pola mjeseca no to nije jednostavno treba donijeti odluku :mrgreen:
dale cooper

#195 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by dale cooper »

MedenoSrce wrote:
JOINT_1921 wrote: I da se desi, te sve radnje sto sam naveo ona obavlja NAKON svog redovnog posla, pa i kad bi ne daj Boze nesto bilo meni ili njoj, ona ili ja bi nastavili raditi kao i do tad' a tu su i starci da pomognu ako zapne... A i ja zivim sam 10 godina, pa sam sve to probao raditi sto je zenski posao (osim pranja i peglanja) zato mi je i doslo preko glave... :lol: :lol:

ja u klin, ti u plocu

mlad si ti cim se na starce pozivas da ulete ... ma evo sve i da radi ako nije u stanju donijeti odluku o popravci, renoviranju, voznji auta sta je u stanju obavljati motoricke i zadate funkcije

jos nisam upoznala osobu koja voli sve kucanske poslove ... ja volim kuhati, prati prozore, ocistiti kupatilo i obrisati prasinu ostalo manje vise imam masine koje obave ono sto ja ne volim ... na kraju krajeva platis zenu 50KM u pola mjeseca no to nije jednostavno treba donijeti odluku :mrgreen:
Ne moraš dalje, savršena si. :lol: :D
JOINT_1921

#196 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JOINT_1921 »

MedenoSrce wrote:

ja u klin, ti u plocu

Mislio sam na starce sa parama u slucaju ne daj Boze kakve nesrece... I da jeste u stanju, nek misli o tome u sebi ili nek' da sugestiju, na meni je da je prihvatim ili ne, insistiranja ne treba biti... Nema bacanja para na gluposti, ako je sposobna i zdrava cistit ce, nije to kopanje u rudniku, vec posao koji se obavlja par puta u mjesecu, tim placanjem se gube neke stvari, nije u tim parama vec u odnosu...
Kona__

#197 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by Kona__ »

Nije ni čudo što sam živi 10 godina :D
MedenoSrce

#198 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by MedenoSrce »

dale cooper wrote: Ne moraš dalje, savršena si. :lol: :D
Kakvi, volim ja i pojesti ... a necu svasta :mrgreen:

@joint
nemamo svi starce, pogotovo ne starce sa parama i ako imamo pitanje je do kada
pa ja rekoh i da svi cistimo, kuhamo zbog sebe, samo da niko ne voli sve da radi sto ne znaci automatski da to ne treba raditi ili da lose radi.

ne volim ni ja odgovarati na poslovne mailove sto ne znaci da to ne radim ili da radim lose, cak sta vise
Kona__ wrote:Nije ni čudo što sam živi 10 godina :D
:lol: :kiss:
JOINT_1921

#199 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by JOINT_1921 »

Imam 25, skoro... :D

P.S. @MedenoSrce, pricamo o "obavezama" zene i muskarca... Njeno nije da se pita (po meni ne bi trebalo biti) hoce li ostaviti svoje prezime, kao sto se ne pita ni da li ce raditi po kuci ona ili muz, to sve treba da ide po automatizmu, zna se ko sta radi, kad ulazis u brak da dobijas muzevo prezime, zato se i kaze da muz siri porodicnu lozu a ne zena, tako je od vijeka vjekova, kao sto je npr. u engleskoj kraljevskoj porodici...
MedenoSrce

#200 Re: Da li zene u svijetu mijenjaju svoje prezime?

Post by MedenoSrce »

JOINT_1921 wrote:
Imam 25, skoro... :D

25 i po, a :D

polako joint, zivot ima naviku da nas iznenadi - ni u cemu ne treba pretjerivati
Post Reply