Da li vjerujete u alternativnu medicinu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

madner

#26 Re: Da li vjerujete u alternativnu medicinu

Post by madner »

http://www.publications.parliament.uk/p ... 5/4502.htm

Nema potrebe da mi vjerujes ili ne, ako ti nije mrsko citat.

157. By providing homeopathy on the NHS and allowing MHRA licensing of products which subsequently appear on pharmacy shelves, the Government runs the risk of endorsing homeopathy as an efficacious system of medicine. To maintain patient trust, choice and safety, the Government should not endorse the use of placebo treatments, including homeopathy. Homeopathy should not be funded on the NHS and the MHRA should stop licensing homeopathic products.
fatamorgana

#27 Re: Da li vjerujete u alternativnu medicinu

Post by fatamorgana »

Takozvana "alternativna" medicina je relativno siroko podrucje i postoji mnogo konfuzije o tome sta sve pripada u to
podrucje, fitoterapija, masaza, homeopatija, indijska tradicionalna medicina-ayurveda, kineska trad.medicina,
cvjetna terapija(bachova, kalifornijska, australijska, etc .....)kineziologija, osteopatija, Schusslerove soli,antropozofska medicina,kaliticka oligoterapija(Menetrier),organoterapija,gemoterapija(Paul Henry), kromoterapija (Bhattacharia),litoterapija, ovo je samo jedan dio "alternativnih" medicina koje se primjenjuju u lijecenju kako samostalno tako i komplementarno sa tzv. klasicnom medicinom.
Sustinski nije potrebno "vjerovati" u tzv. alternatinu medicinu iz prostog razloga sto se zapravo ne radi o religiji.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#28 Re: Da li vjerujete u alternativnu medicinu

Post by stetoskop »

Jednom, kada sam imao vrištece bolove ( zbog kicme), u CUM-u mi dadoše inekciju Tramal i rekoše da ce me za 15-ak minuta prestati boliti. U to sam vjerovao više nego išta i necete vjerovati, nije me prestalo boliti.
Sutra dan i dalje bolovi i eto jedva me ubjediše da mi dovedu ko nekakvog bioenergicara da proba. Jedva nekako i opet sa nevjericom sam to prihvatio. Kad na kraju, necete vjerovati uspije mi skinuti te jake bolove. Jest da me nije izlijecio i još dugo, dugo sam bolovao iza toga, ali me je oslobodio tada teških muka.
E sad mi nije jasno, ako je to placebo efekat, zašto tramal, kojem sam vjerovao nije mi uspio pomoci, a ovaj što mu nikako nisam vjerovao uspjede? Kako to da autosugestija djeluje na ono ušta cak i ne vjeruješ.
drenmajster

#29 Re: Da li vjerujete u alternativnu medicinu

Post by drenmajster »

Filter wrote:
drenmajster wrote:
Haj' dobro ako tako mislis-znaci ima prva i "nova medicina".Ona prva je biva prava valjda-mada me interesuje misljenje o alternativnoj medicini i Vasim iskustvima-jer me licno interesuje,vezano i za moje zdravstvene probleme.
Do sada sam se obracao iskljucivo oficijalnoj medicini-ali sta ako ona nema efekta-da li je alternativna medicina gubljenje vremena i para ili ima nesto u svemu tome. :?:
licno iskustvo, pozitivno.
imas dvije opcije, ili nastavi po starom ili probaj nesto drugacije... otkako ima ljudi, ima i bolescina i razlicitih misljenja o hecimima, vracevima... ako stvarno mislis da ces ovdje pronaci odgovor :-)

by-by :run:
Onda "odbij od auta"-nisam ni trazio nadrifilozofe-vec licna iskustva-tvoje personalne procjene ostavi sebi-bezbeli zdrav ko celik-dabogda ti zivio hiljadu godina(ali neces) i dabogda ne trazio savjete ovog tipa po SA X-com.I nemoj stavljati u istu liniju teferice sa bolecsu-moze ti se vratit' nedaj boze.
luna09

#30 Re: Da li vjerujete u alternativnu medicinu

Post by luna09 »

Vidovnjaštvo ,gatare i ostali ćiribu ćiri ba ljekari su silom strpani u alternativnu medicinu jer ih nigdje drugo ne mogu smjestiti.I to je što se mene tiče prevara,ali alternativci poput fitoterapeuta,bioenergetičara,kiropraktičara i drugih su ipak pa recimo vidari,doktor je malo previše.Ako podignete nešto teško i pomjeri vam se želudac ni jedan doktor zvanične medicine vam ga neće vratiti a moj otac ih je vratio na stotine a nije bio ni doktor ni alternativac.Jednostavno to je naučio prije 50tak godina od svog oca.Isto znam slučaj osobe kojoj su htjeli odstraniti mokraćni mjehur zbog kancera koji se vratio (postoje nalazi ) .On je odbio, obratio se travaru koji ga je izliječio čajevima, kupkama i dijetom.Nije tražio da prekine liječenje kod doktora i nije uzeo Bog zna kavu lovu.
GOLFER

#31 Re: Da li vjerujete u alternativnu medicinu

Post by GOLFER »

Mislim da je danasnja farmacija u velikom stepenu pala (u negativnom smislu) pod komercijalizam, stratesko planiranje marketing trikove itd... gdje je glavni cilj PROFIT, i to kroz proizvodnju proizvoda koje potrosaci MORAJU kupovati i o njima ovisiti sto duze vrijeme. Zato danas kad odem doktoru propisu mi odmah 3-4 vrste tableta za obicnu grlobolju za blagom vrtoglavicom, covjek bi se zapitao kako se prije zivjelo bez toga :-) :-) :-)

Današnji koncepti trzista i marketinga (gdje je jedini cilj zarada) jednostavno primoravaju farmaceutsku industriju da u velikom stepenu jednostavno se bave novcem vise nego istinskim ljecenjem...

Sto se tice ''alternativne'' medicini, tu naravno ima svega kao i u ''modernoj'' medicini. Da se razumijemo danas postoji mnogo NESPOSOBNIH doktora, tj onih koji jednostavno ne znaju raditi svoj posao, kao sto postoji i veliki broj travara,homeopata, bioenergicara i sl... koji ne znaju raditi ono sta govore da znaju...

Licno sam posjecivao homeopatu koji je svojim pregledom meni rekao TACNO od kojih problema patim i ako mu to NIKO nije rekao,(trebam napomenuti da nisam imao teske tegobe i da sam sa svojim problemima vec tada naucio zivjeti i jednostavno sam ih prihvatio kao normalno stanje) dobio sam cajeve da pijem kao i te kuglice da sisam, i to sve sam radio vrlo ravnodusno bez ikakve nade vala bilo mi je svijedno, a cesto bi mi i dosadilo piti te cajeve (ali sam nastavljao jer su roditelji stalno nametali) i nakon 3 mjeseca problemi koje sam imao su se smanjili sigurno za 70%. Dakle terapija je pomogla (a kostala je mozda 50-tak KM), prije toga godinama sam isao doktorima, pio razne ljekove, prosao mnoge terapije, nagutao se mnogo ''hemije'' a vala igle su me cesto bocale bez ikakvog efekta. ustvari sve je to djelovalo ali samo u trenutku i vrlo kratko vrijeme, i nakon toga sve po starom, a imao sam uvjek vjeru veliku da mi to sve pomaze i eto opet nista... A vamo bez ikakve vjere i nade, bi mi puno bolje od cajeva i trava i kuglicama nekim sto sam sisao...
Sto se mene tice, alternativno ili ne meni je pomoglo i evo vec 7 godina mi je stanje dobro :thumbup: neko ce reci placebo, ja kezem nek on to zove kako god hoce, meni je dobro i eto onda taj placebo traje jako dugo :-D

A iskreno smjesni su mi ljudi koji sve sto se napravi ili postigne na neki manje ''institucionaliziran'' nacin odmah negiraju, a ako se o ljecenju radi to nazivaju PLACEBOM... To sto je neko, nekad (neko udrzenje, institucija i sl) napravilo neku grubu podjelu ne znaci da neki travar ne moze izljeciti neku bolest BOLJE nego neke tablete koje se prodaju za ljecenje te bolesti u ''zvanicnim'' apotekama...
Cinik

#32 Re: Da li vjerujete u alternativnu medicinu

Post by Cinik »

stetoskop wrote:Jednom, kada sam imao vrištece bolove ( zbog kicme), u CUM-u mi dadoše inekciju Tramal i rekoše da ce me za 15-ak minuta prestati boliti. U to sam vjerovao više nego išta i necete vjerovati, nije me prestalo boliti.
Sutra dan i dalje bolovi i eto jedva me ubjediše da mi dovedu ko nekakvog bioenergicara da proba. Jedva nekako i opet sa nevjericom sam to prihvatio. Kad na kraju, necete vjerovati uspije mi skinuti te jake bolove. Jest da me nije izlijecio i još dugo, dugo sam bolovao iza toga, ali me je oslobodio tada teških muka.
E sad mi nije jasno, ako je to placebo efekat, zašto tramal, kojem sam vjerovao nije mi uspio pomoci, a ovaj što mu nikako nisam vjerovao uspjede? Kako to da autosugestija djeluje na ono ušta cak i ne vjeruješ.
Kada ti tramal, sinteticki analgetik nije pomogao onda mora da si imao jake bolove. Ljudi koji se skidaju s heroina nekada koriste tramale kako bi ublazili krizu - sve ti je jasno koliko je zapravo tramal snazan analgetik. Tramal ne lijeci, nego njegova jedina svrha je da "ubije" bol, ali ne otklanja uzrok. S vremenom razvijas toleranciju i to nicemu ne vodi - kad-tad ces morati uzeti vise za isti efekat - droga. Bolje da su ti dali morfin, ima mane nus pojava =). To apsolutno nema veze s vjerovanjem jer si "high".
astrid

#33 Re: Da li vjerujete u alternativnu medicinu

Post by astrid »

Od postanka ljudske vrste postoje i bolesti.Te bolesti su liječili upravo ti koje danas nazivaju alternativni iscjelitelji ,doktori...
Naravno, postoje i ono lažnjaci ali i oni pravi koji svoje znanje prenose s koljena na koljeno.Ne vidim razlog zašto ne bih vjerovala alternativnoj medicini kad sintetički lijekovi prave više štete nego koristi.
Od raznih boleščina su ljudi uvijek umirali,a umiru i sad.
VjecitiStudent

#34 Re: Da li vjerujete u alternativnu medicinu

Post by VjecitiStudent »

astrid wrote:Od postanka ljudske vrste postoje i bolesti.Te bolesti su liječili upravo ti koje danas nazivaju alternativni iscjelitelji ,doktori...
Naravno, postoje i ono lažnjaci ali i oni pravi koji svoje znanje prenose s koljena na koljeno.Ne vidim razlog zašto ne bih vjerovala alternativnoj medicini kad sintetički lijekovi prave više štete nego koristi.
Kad dobijes upalu pluca, jel' je lijecis alternativno ili ipak uzmes neki antibiotik?
astrid

#35 Re: Da li vjerujete u alternativnu medicinu

Post by astrid »

VjecitiStudent wrote:
astrid wrote:Od postanka ljudske vrste postoje i bolesti.Te bolesti su liječili upravo ti koje danas nazivaju alternativni iscjelitelji ,doktori...
Kad dobijes upalu pluca, jel' je lijecis alternativno ili ipak uzmes neki antibiotik?
Jesam li negdje spomenula da ne uzimam lijekove?Rekoh, da se većina bolesti nekad liječila i bez sintetičkih lijekova.Takođe sam rekla da ne vidim razlog zašto ne bih vjerovala alternativnoj medicini, jer većina sintetičkih lijekova napravi više štete nego koristi.Kad već spomenu anibiotike...većina istih uništava jetru,stvara gljivice,uništava crijvnu floru i faunu.....itd
Da..kad imam neku upalu uzmem antibiotik jer brže djeluje nego neka druga vrsta liječenja.
,
GOLFER

#36 Re: Da li vjerujete u alternativnu medicinu

Post by GOLFER »

VjecitiStudent wrote:
uvjek sam se divio ljudima sa krajnostima nidje nikakve logike, razumjevanja i sredine :-)

Evo ja palu pluca sam ljecio sa antibioticima, a uz to sam i ''alternativno'' dizao imunitet... mada mi ovaj naziv alternativno zvuci glup u ovom kontekstu, jer imunitet s eitekako moze USPJESNO dici pravilnom i zdravom ishranom i raznim biljem, garantovano uspjesnije nego sa nekakvim TABLETAMA koje se prodaju u tu svrhu, al eto, tablete su cool :-)
madner

#37 Re: Da li vjerujete u alternativnu medicinu

Post by madner »

astrid wrote:
VjecitiStudent wrote:
Jesam li negdje spomenula da ne uzimam lijekove?Rekoh, da se većina bolesti nekad liječila i bez sintetičkih lijekova.Takođe sam rekla da ne vidim razlog zašto ne bih vjerovala alternativnoj medicini, jer većina sintetičkih lijekova napravi više štete nego koristi.Kad već spomenu anibiotike...većina istih uništava jetru,stvara gljivice,uništava crijvnu floru i faunu.....itd
Da..kad imam neku upalu uzmem antibiotik jer brže djeluje nego neka druga vrsta liječenja.
,
I zato nam je ovako i opao ovaj prosjecni zivotni vijek! :D
Vratimo se korijenima, kakve tablete i taj napredak.
ladyada

#38 Re: Da li vjerujete u alternativnu medicinu

Post by ladyada »

vjerujem ........ali ne u bioenergeticare i tome slicne vracare ...... upalu isijas nerva nije mi mogao ortoped da skine inekcijama i tabletama.......... nakon 5 dana mislila sam da cu da poludim od bola , nit spavat mogu nit hodat .......tada mi neko preporuci nekog kineza masaze folovi itd ........kontam probaj jedva sam dosla u ordinaciju jos kad sam ga vidjel metar i zilet visok , kontam, bacas pare ali sad nemozes ni nazad ..........elem kaze mi da ce me sad zaboliti jako ........kontam nece vise od ovoga sad , nisam ni zavrsila misao kad me bol probo .......neobjasnjivo sva sam se preznojila od toga i pocela da drhtim ......... kad kaze mi sad se savijte napred ........ :shock: nezamislivo u zadnji par dana trebalo mi vremena da se dignem sa stolice par minuta .........probam ide boli ali ne ko prije...........od tada ne vjerujem zapadnoj medicini i njihovim lijekovima bas sve ...........puno je profit u prvom planu kad ti propisuju lijekove ............
GOLFER

#39 Re: Da li vjerujete u alternativnu medicinu

Post by GOLFER »

madner wrote:
I zato nam je ovako i opao ovaj prosjecni zivotni vijek! :D
Vratimo se korijenima, kakve tablete i taj napredak.
prije su ljudi umirali od infekcija ko sale, danas se infekcije lahko ljece a to nije tema emisije... Da li ti zelis reci da farmaceuti vodjeni trzisnom ekonomijom prave stotine zaista nepotrebnih tableta, sintetickih koje vise stete nego pomazu?

Vidi sto je tesko skontati da se ''alternativnim'' putevima covjek moze izljeciti ili u najmanju ruku pomoci pri nekoj bolesti. evo ja sam fino naveo primjer homeopate koji mi je pomogao, vala nesto mi to nije neki placebo...

Ti pises ovdje kao da neko od nas negira MODERNU medicinu, a to niko ne radi, svi mi odemo doktoru, samo cinjenica je da ja ne pijem svaku tabletu koju mi doktor propise. Volim svoj stomak i svoj imunitet i ne zelim to unistiti hemijom, i ako postoji za nesto alternativa naravno da cu prije isprati grlo i pojesti luk nego popiti nekakvu kutiju antibiotika...
Filter

#40 Re: Da li vjerujete u alternativnu medicinu

Post by Filter »

[quote="drenmajster"]

filter
Post Reply