Da li ubacujete u turbe?

Rasprave o vjerskim temama.
kritichar

#76 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by kritichar »

neki dan vidjeh da se u haremu Jahja Ćose hodžine džamije u Mostaru, ispred mihraba se nalazi mezar
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#77 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by plain vanilla »

Nisrin wrote:
theTruePath wrote:Koliko je po islamu ovo sto rade u begovoj dzamiji na turbetu Gazi Husref bega??? oisebno kad se na kraju poklone turbetu :roll:

Ma ovo nema osnove u islamu, novotarija cista, jer se nigdje ne spominje ni u Kur'anu ni u hadisima ovakva praksa...ljudi izmislili kao i tevhide, mevlude itd...
A sto se tice poklanjanja TURBETU- ne, nikako...praksa je naslijedjena iz Turske, a oni su modifikovali islam po svom, a ne po izvornom ...
zar nam Turci nisu braca?

i smarate s tim zeljama..pa zasto cinite dobra djela? nadate se nagradi, dzenetu ili cemu vec...ali ubaciti u turbe i zamisliti zelju eto ne valja...zar se ne kaze Allah te nagradio? gluho bilo koliko altruista ovdje..ili su samo licemjeri, ko ce li ga znati
Great Cornholio

#78 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by Great Cornholio »

plain vanilla wrote:
i smarate s tim zeljama..pa zasto cinite dobra djela? nadate se nagradi, dzenetu ili cemu vec...ali ubaciti u turbe i zamisliti zelju eto ne valja...zar se ne kaze Allah te nagradio? gluho bilo koliko altruista ovdje..ili su samo licemjeri, ko ce li ga znati
Ono što činiš drugome činiš i sebi, ako ti je komšija gladan a ti ga nahraniš, time ćeš spriječiti eventualnu bollest ili krađu, jer čovjeku koji nema šta da jede ne ostaje puno izbora, prvi je ili da ukrade od onoga ko ima, ili da se razboli i umre ako je odgojen na način da se ne ponizi ni u najtežoj situaciji, da ne prosi ni onda kad nema šta da jede - zbog ovoga bi ljudi trebali da čine dobra djela, ili bolje reći razumna djela.

Čineći dobra djela radi nagrade na drugom svijetu nije loše, ali bolje bi bilo dobra djela usmjeriti za vlastitu i dobrobit drugih na ovome svijetu, vjerujem da je to Bogu puno draže nego samo gledati na vlastitu korist ;-)
plain vanilla

#79 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by plain vanilla »

Great Cornholio wrote:
plain vanilla wrote:
Ono što činiš drugome činiš i sebi, ako ti je komšija gladan a ti ga nahraniš, time ćeš spriječiti eventualnu bollest ili krađu, jer čovjeku koji nema šta da jede ne ostaje puno izbora, prvi je ili da ukrade od onoga ko ima, ili da se razboli i umre ako je odgojen na način da se ne ponizi ni u najtežoj situaciji, da ne prosi ni onda kad nema šta da jede - zbog ovoga bi ljudi trebali da čine dobra djela, ili bolje reći razumna djela.

Čineći dobra djela radi nagrade na drugom svijetu nije loše, ali bolje bi bilo dobra djela usmjeriti za vlastitu i dobrobit drugih na ovome svijetu, vjerujem da je to Bogu puno draže nego samo gledati na vlastitu korist ;-)
pa i kad ubacis u turbe islamska zajednica to moze na primjer donirati narodnoj kuhinji
u cemu je razlika?
Great Cornholio

#80 Re: Da li ubacujete u turbe?

plain vanilla wrote: pa i kad ubacis u turbe islamska zajednica to moze na primjer donirati narodnoj kuhinji
u cemu je razlika?
Problem je u tome što im ja ne vjerujem, kad odeš pred sjedište IZ ( tamo iza "Čelika")u Tuzli, i vidiš im vozni park, vjerujem da ćeš te biti jasno zašto im ne vjerujem, zašto ne vjerujem da je njima stalo do sirotinje, zašto im ne vjerujem da se makar malo plaše Boga, a pod velikim znakom pitanja je da li uopšte i vjeruju u Njega.
plain vanilla

#81 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by plain vanilla »

Great Cornholio wrote:
plain vanilla wrote: pa i kad ubacis u turbe islamska zajednica to moze na primjer donirati narodnoj kuhinji
u cemu je razlika?
Problem je u tome što im ja ne vjerujem, kad odeš pred sjedište IZ ( tamo iza "Čelika")u Tuzli, i vidiš im vozni park, vjerujem da ćeš te biti jasno zašto im ne vjerujem, zašto ne vjerujem da je njima stalo do sirotinje, zašto im ne vjerujem da se makar malo plaše Boga, a pod velikim znakom pitanja je da li uopšte i vjeruju u Njega.
dobro, ti ode na drugu stranu, ja sam pitala ove sto ih Allah nagradjuje

a da ti kazem, ti znas gdje je nase turbe..mene je mati naucila da tamo ubacim novac
nije rekla ni zamislim zelju, ni da ce IZ pokrasti ili nece, samo znam da kad god smo prolazile, ubacivale smo pare
nesto sitno, ali redovno

meni je ta navika ostala, bas mi ceif ubaciti novac
a ko ce sta uraditi s tim novcem, njemu na dusu
Great Cornholio

#82 Re: Da li ubacujete u turbe?

plain vanilla wrote: dobro, ti ode na drugu stranu, ja sam pitala ove sto ih Allah nagradjuje

a da ti kazem, ti znas gdje je nase turbe..mene je mati naucila da tamo ubacim novac
nije rekla ni zamislim zelju, ni da ce IZ pokrasti ili nece, samo znam da kad god smo prolazile, ubacivale smo pare
nesto sitno, ali redovno

meni je ta navika ostala, bas mi ceif ubaciti novac
a ko ce sta uraditi s tim novcem, njemu na dusu
E vala i meni je nekad bilo ćejf peć rakiju s ocem, a sad nije, sad bi sve kazane zaplijenio :D

Čuj ništa ne zaželiš, pa zašto onda ubacuješ u turbe :? Ne vjerujem da govoriš istinu, kad ubaciš pare ti se nadaš da će to Bog vidjet i da ćeš ga na taj način "smekšati" da ti ispuni želju :D

Ne trebaju Bogu pare, on će ti neku želju ispuniti ako Ga zamoliš, i ako je ta želja u skladu s Njegovim željama i planovima.
fatamorgana

#83 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote: Ne trebaju Bogu pare, on će ti neku želju ispuniti ako Ga zamoliš, i ako je ta želja u skladu s Njegovim željama i planovima.
Ni manje ni više .... znači na svetog nikad, :run:
plain vanilla

#84 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by plain vanilla »

Great Cornholio wrote:
E vala i meni je nekad bilo ćejf peć rakiju s ocem, a sad nije, sad bi sve kazane zaplijenio :D

Čuj ništa ne zaželiš, pa zašto onda ubacuješ u turbe :? Ne vjerujem da govoriš istinu, kad ubaciš pare ti se nadaš da će to Bog vidjet i da ćeš ga na taj način "smekšati" da ti ispuni želju :D

Ne trebaju Bogu pare, on će ti neku želju ispuniti ako Ga zamoliš, i ako je ta želja u skladu s Njegovim željama i planovima.
zazelim da mi posalje jednu curtu od najveceg seljaka u Tuzli

ne zazelim, osim ako ubacujem za nekoga, onda "nanijetim"

a naravno da se covjek nada dobrome, pa to sam ja i rekla, da nema nista lose u tome
cinis nesto dobro i nadas se da ce ti se dobro vratiti

ali eto, sad ni turbe nije muslimansko :-)
Nefs-i Mulhima

#85 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by Nefs-i Mulhima »

fatamorgana wrote: Ni manje ni više .... znači na svetog nikad, :run:
Ja evo fato zazeliJo da ti, kao brat u vjerskom imenu, dobijes novu krampu :lol:
Oslabio si nesta ovih dana sa tim kopkanjem :lol:
fatamorgana

#86 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by fatamorgana »

Nefs-i Mulhima wrote:
fatamorgana wrote: Ni manje ni više .... znači na svetog nikad, :run:
Ja evo fato zazeliJo da ti, kao brat u vjerskom imenu, dobijes novu krampu :lol:
Oslabio si nesta ovih dana sa tim kopkanjem :lol:
Ma znam da me voliš k'o bajro mater, nisi jedini, ;-)
Nefs-i Mulhima

#87 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by Nefs-i Mulhima »

fatamorgana wrote:Ma znam da me voliš k'o bajro mater, nisi jedini, ;-)
Ma moja ljubav je neogranicena :mrgreen: a prema tebi dobijem izljeve ljubavi :lol:

Fakat si oslabio sa komentarima, jel te sta mori :?
fatamorgana

#88 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by fatamorgana »

Nefs-i Mulhima wrote:
fatamorgana wrote:Ma znam da me voliš k'o bajro mater, nisi jedini, ;-)
Ma moja ljubav je neogranicena :mrgreen: a prema tebi dobijem izljeve ljubavi :lol:

Fakat si oslabio sa komentarima, jel te sta mori :?
Ma nemoj mi reć' da me voliš više i od ala'a?
Great Cornholio

#89 Re: Da li ubacujete u turbe?

plain vanilla wrote:
zazelim da mi posalje jednu curtu od najveceg seljaka u Tuzli

ne zazelim, osim ako ubacujem za nekoga, onda "nanijetim"

a naravno da se covjek nada dobrome, pa to sam ja i rekla, da nema nista lose u tome
cinis nesto dobro i nadas se da ce ti se dobro vratiti

ali eto, sad ni turbe nije muslimansko :-)
Neke stvari se ne mogu kupiti novcem 8-) :lol:

Moja Vani, čovjek nekad ne zna šta je dobro ni za njega, a kamo li' za nekog drugog, nekad ono što činiš i misliš da je dobro ne pokaže se takvim, ma bolje ništa ne želiti, sigurnije je :-) :lol:

Šalim se,normalno da se svako nada dobru, i čini ono za šta smatra da će ga do toga dovesti :)

jedno je sigurno, turbe ne pomaže, to je šejtansko "maslo" :D
plain vanilla

#90 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by plain vanilla »

Great Cornholio wrote:
Neke stvari se ne mogu kupiti novcem 8-) :lol:

Moja Vani, čovjek nekad ne zna šta je dobro ni za njega, a kamo li' za nekog drugog, nekad ono što činiš i misliš da je dobro ne pokaže se takvim, ma bolje ništa ne želiti, sigurnije je :-) :lol:

Šalim se,normalno da se svako nada dobru, i čini ono za šta smatra da će ga do toga dovesti :)

jedno je sigurno, turbe ne pomaže, to je šejtansko "maslo" :D
zato se curta moze ukrast' :mrgreen:

de ti dokazi da je turbo sejtansko :evil:
Great Cornholio

#91 Re: Da li ubacujete u turbe?

plain vanilla wrote: zato se curta moze ukrast' :mrgreen:

Ne može, čuva je nena s mitraljezom , i s cvikama 8-) :lol:

Turbo se odnosi na dodatno ubrizgavanje zraka u cilindre što pospješuje bolje izgaranje goriva, pojačava snagu i smanjuje potrošnju kod dizelskih motora, znači turbo nije šejtansko maslo :D
plain vanilla

#92 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by plain vanilla »

Great Cornholio wrote:
plain vanilla wrote: zato se curta moze ukrast' :mrgreen:

Ne može, čuva je nena s mitraljezom , i s cvikama 8-) :lol:

Turbo se odnosi na dodatno ubrizgavanje zraka u cilindre što pospješuje bolje izgaranje goriva, pojačava snagu i smanjuje potrošnju kod dizelskih motora, znači turbo nije šejtansko maslo :D
:lol: :lol: :lol:

jel ti traktor turbo? :evil:

vidis da tipkam bez cvika, halali :mrgreen:
Great Cornholio

#93 Re: Da li ubacujete u turbe?

plain vanilla wrote: :lol: :lol: :lol:

jel ti traktor turbo? :evil:

vidis da tipkam bez cvika, halali :mrgreen:
Jest' , svi smo ponabavljali turbo traktore, kaže presjednik naše mjesne zajednice " Valja radit' i bit' konkurentan, neće ništa s neba past''" :lol:

Kabulosom :D
Post Reply