Da li ubacujete u turbe?
- kritichar
#76 Re: Da li ubacujete u turbe?
neki dan vidjeh da se u haremu Jahja Ćose hodžine džamije u Mostaru, ispred mihraba se nalazi mezar
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#77 Re: Da li ubacujete u turbe?
zar nam Turci nisu braca?Nisrin wrote:theTruePath wrote:Koliko je po islamu ovo sto rade u begovoj dzamiji na turbetu Gazi Husref bega??? oisebno kad se na kraju poklone turbetu![]()
Ma ovo nema osnove u islamu, novotarija cista, jer se nigdje ne spominje ni u Kur'anu ni u hadisima ovakva praksa...ljudi izmislili kao i tevhide, mevlude itd...
A sto se tice poklanjanja TURBETU- ne, nikako...praksa je naslijedjena iz Turske, a oni su modifikovali islam po svom, a ne po izvornom ...
i smarate s tim zeljama..pa zasto cinite dobra djela? nadate se nagradi, dzenetu ili cemu vec...ali ubaciti u turbe i zamisliti zelju eto ne valja...zar se ne kaze Allah te nagradio? gluho bilo koliko altruista ovdje..ili su samo licemjeri, ko ce li ga znati
-
Great Cornholio
#78 Re: Da li ubacujete u turbe?
Ono što činiš drugome činiš i sebi, ako ti je komšija gladan a ti ga nahraniš, time ćeš spriječiti eventualnu bollest ili krađu, jer čovjeku koji nema šta da jede ne ostaje puno izbora, prvi je ili da ukrade od onoga ko ima, ili da se razboli i umre ako je odgojen na način da se ne ponizi ni u najtežoj situaciji, da ne prosi ni onda kad nema šta da jede - zbog ovoga bi ljudi trebali da čine dobra djela, ili bolje reći razumna djela.plain vanilla wrote:
i smarate s tim zeljama..pa zasto cinite dobra djela? nadate se nagradi, dzenetu ili cemu vec...ali ubaciti u turbe i zamisliti zelju eto ne valja...zar se ne kaze Allah te nagradio? gluho bilo koliko altruista ovdje..ili su samo licemjeri, ko ce li ga znati
Čineći dobra djela radi nagrade na drugom svijetu nije loše, ali bolje bi bilo dobra djela usmjeriti za vlastitu i dobrobit drugih na ovome svijetu, vjerujem da je to Bogu puno draže nego samo gledati na vlastitu korist
- plain vanilla
#79 Re: Da li ubacujete u turbe?
pa i kad ubacis u turbe islamska zajednica to moze na primjer donirati narodnoj kuhinjiGreat Cornholio wrote:Ono što činiš drugome činiš i sebi, ako ti je komšija gladan a ti ga nahraniš, time ćeš spriječiti eventualnu bollest ili krađu, jer čovjeku koji nema šta da jede ne ostaje puno izbora, prvi je ili da ukrade od onoga ko ima, ili da se razboli i umre ako je odgojen na način da se ne ponizi ni u najtežoj situaciji, da ne prosi ni onda kad nema šta da jede - zbog ovoga bi ljudi trebali da čine dobra djela, ili bolje reći razumna djela.plain vanilla wrote:
Čineći dobra djela radi nagrade na drugom svijetu nije loše, ali bolje bi bilo dobra djela usmjeriti za vlastitu i dobrobit drugih na ovome svijetu, vjerujem da je to Bogu puno draže nego samo gledati na vlastitu korist
u cemu je razlika?
-
Great Cornholio
#80 Re: Da li ubacujete u turbe?
Problem je u tome što im ja ne vjerujem, kad odeš pred sjedište IZ ( tamo iza "Čelika")u Tuzli, i vidiš im vozni park, vjerujem da ćeš te biti jasno zašto im ne vjerujem, zašto ne vjerujem da je njima stalo do sirotinje, zašto im ne vjerujem da se makar malo plaše Boga, a pod velikim znakom pitanja je da li uopšte i vjeruju u Njega.plain vanilla wrote: pa i kad ubacis u turbe islamska zajednica to moze na primjer donirati narodnoj kuhinji
u cemu je razlika?
- plain vanilla
#81 Re: Da li ubacujete u turbe?
dobro, ti ode na drugu stranu, ja sam pitala ove sto ih Allah nagradjujeGreat Cornholio wrote:Problem je u tome što im ja ne vjerujem, kad odeš pred sjedište IZ ( tamo iza "Čelika")u Tuzli, i vidiš im vozni park, vjerujem da ćeš te biti jasno zašto im ne vjerujem, zašto ne vjerujem da je njima stalo do sirotinje, zašto im ne vjerujem da se makar malo plaše Boga, a pod velikim znakom pitanja je da li uopšte i vjeruju u Njega.plain vanilla wrote: pa i kad ubacis u turbe islamska zajednica to moze na primjer donirati narodnoj kuhinji
u cemu je razlika?
a da ti kazem, ti znas gdje je nase turbe..mene je mati naucila da tamo ubacim novac
nije rekla ni zamislim zelju, ni da ce IZ pokrasti ili nece, samo znam da kad god smo prolazile, ubacivale smo pare
nesto sitno, ali redovno
meni je ta navika ostala, bas mi ceif ubaciti novac
a ko ce sta uraditi s tim novcem, njemu na dusu
-
Great Cornholio
#82 Re: Da li ubacujete u turbe?
E vala i meni je nekad bilo ćejf peć rakiju s ocem, a sad nije, sad bi sve kazane zaplijenioplain vanilla wrote: dobro, ti ode na drugu stranu, ja sam pitala ove sto ih Allah nagradjuje
a da ti kazem, ti znas gdje je nase turbe..mene je mati naucila da tamo ubacim novac
nije rekla ni zamislim zelju, ni da ce IZ pokrasti ili nece, samo znam da kad god smo prolazile, ubacivale smo pare
nesto sitno, ali redovno
meni je ta navika ostala, bas mi ceif ubaciti novac
a ko ce sta uraditi s tim novcem, njemu na dusu
Čuj ništa ne zaželiš, pa zašto onda ubacuješ u turbe
Ne trebaju Bogu pare, on će ti neku želju ispuniti ako Ga zamoliš, i ako je ta želja u skladu s Njegovim željama i planovima.
- fatamorgana
#83 Re: Da li ubacujete u turbe?
Ni manje ni više .... znači na svetog nikad,Great Cornholio wrote: Ne trebaju Bogu pare, on će ti neku želju ispuniti ako Ga zamoliš, i ako je ta želja u skladu s Njegovim željama i planovima.
- plain vanilla
#84 Re: Da li ubacujete u turbe?
zazelim da mi posalje jednu curtu od najveceg seljaka u TuzliGreat Cornholio wrote:
E vala i meni je nekad bilo ćejf peć rakiju s ocem, a sad nije, sad bi sve kazane zaplijenio![]()
Čuj ništa ne zaželiš, pa zašto onda ubacuješ u turbeNe vjerujem da govoriš istinu, kad ubaciš pare ti se nadaš da će to Bog vidjet i da ćeš ga na taj način "smekšati" da ti ispuni želju
![]()
Ne trebaju Bogu pare, on će ti neku želju ispuniti ako Ga zamoliš, i ako je ta želja u skladu s Njegovim željama i planovima.
ne zazelim, osim ako ubacujem za nekoga, onda "nanijetim"
a naravno da se covjek nada dobrome, pa to sam ja i rekla, da nema nista lose u tome
cinis nesto dobro i nadas se da ce ti se dobro vratiti
ali eto, sad ni turbe nije muslimansko
-
Nefs-i Mulhima
#85 Re: Da li ubacujete u turbe?
Ja evo fato zazeliJo da ti, kao brat u vjerskom imenu, dobijes novu krampufatamorgana wrote: Ni manje ni više .... znači na svetog nikad,
Oslabio si nesta ovih dana sa tim kopkanjem
- fatamorgana
#86 Re: Da li ubacujete u turbe?
Ma znam da me voliš k'o bajro mater, nisi jedini,Nefs-i Mulhima wrote:Ja evo fato zazeliJo da ti, kao brat u vjerskom imenu, dobijes novu krampufatamorgana wrote: Ni manje ni više .... znači na svetog nikad,![]()
Oslabio si nesta ovih dana sa tim kopkanjem
-
Nefs-i Mulhima
#87 Re: Da li ubacujete u turbe?
Ma moja ljubav je neogranicenafatamorgana wrote:Ma znam da me voliš k'o bajro mater, nisi jedini,
Fakat si oslabio sa komentarima, jel te sta mori
- fatamorgana
#88 Re: Da li ubacujete u turbe?
Ma nemoj mi reć' da me voliš više i od ala'a?Nefs-i Mulhima wrote:Ma moja ljubav je neogranicenafatamorgana wrote:Ma znam da me voliš k'o bajro mater, nisi jedini,a prema tebi dobijem izljeve ljubavi
![]()
Fakat si oslabio sa komentarima, jel te sta mori
-
Great Cornholio
#89 Re: Da li ubacujete u turbe?
Neke stvari se ne mogu kupiti novcemplain vanilla wrote:
zazelim da mi posalje jednu curtu od najveceg seljaka u Tuzli
ne zazelim, osim ako ubacujem za nekoga, onda "nanijetim"
a naravno da se covjek nada dobrome, pa to sam ja i rekla, da nema nista lose u tome
cinis nesto dobro i nadas se da ce ti se dobro vratiti
ali eto, sad ni turbe nije muslimansko
Moja Vani, čovjek nekad ne zna šta je dobro ni za njega, a kamo li' za nekog drugog, nekad ono što činiš i misliš da je dobro ne pokaže se takvim, ma bolje ništa ne želiti, sigurnije je
Šalim se,normalno da se svako nada dobru, i čini ono za šta smatra da će ga do toga dovesti
jedno je sigurno, turbe ne pomaže, to je šejtansko "maslo"
- plain vanilla
#90 Re: Da li ubacujete u turbe?
zato se curta moze ukrast'Great Cornholio wrote:
Neke stvari se ne mogu kupiti novcem![]()
![]()
Moja Vani, čovjek nekad ne zna šta je dobro ni za njega, a kamo li' za nekog drugog, nekad ono što činiš i misliš da je dobro ne pokaže se takvim, ma bolje ništa ne želiti, sigurnije je![]()
![]()
Šalim se,normalno da se svako nada dobru, i čini ono za šta smatra da će ga do toga dovesti![]()
jedno je sigurno, turbe ne pomaže, to je šejtansko "maslo"
de ti dokazi da je turbo sejtansko
-
Great Cornholio
#91 Re: Da li ubacujete u turbe?
Ne može, čuva je nena s mitraljezom , i s cvikamaplain vanilla wrote: zato se curta moze ukrast'![]()
de ti dokazi da je turbo sejtansko
Turbo se odnosi na dodatno ubrizgavanje zraka u cilindre što pospješuje bolje izgaranje goriva, pojačava snagu i smanjuje potrošnju kod dizelskih motora, znači turbo nije šejtansko maslo
- plain vanilla
#92 Re: Da li ubacujete u turbe?
Great Cornholio wrote:Ne može, čuva je nena s mitraljezom , i s cvikamaplain vanilla wrote: zato se curta moze ukrast'![]()
de ti dokazi da je turbo sejtansko![]()
![]()
Turbo se odnosi na dodatno ubrizgavanje zraka u cilindre što pospješuje bolje izgaranje goriva, pojačava snagu i smanjuje potrošnju kod dizelskih motora, znači turbo nije šejtansko maslo
jel ti traktor turbo?
vidis da tipkam bez cvika, halali
-
Great Cornholio
#93 Re: Da li ubacujete u turbe?
Jest' , svi smo ponabavljali turbo traktore, kaže presjednik naše mjesne zajednice " Valja radit' i bit' konkurentan, neće ništa s neba past''"plain vanilla wrote:![]()
![]()
![]()
jel ti traktor turbo?![]()
vidis da tipkam bez cvika, halali
Kabulosom