Da li ubacujete u turbe?

Rasprave o vjerskim temama.
nasa

#26 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by nasa »

plain vanilla wrote:
kritichar wrote:
plain vanilla wrote:ubacujem, jasta, otkako znam za sebe

ubacujemo pare, a kod nas je obicaj i da se pale svijece pored turbeta
znam na koje tuzlansko turbe misliš

ali to je vrlo vrlo blizu širka
sta? to sto ubacujem u turbe? :?
Pa u stvari radi se o pitanju da li takva praksa ima utemeljenje u nekom islamskom propisu-Nema.
Da li od takve od takve prakse ima neke koristi za covjeka -Nema.
Da li se pri tome krsi neki islamski probis-Vrlo cesto ,da - jer covjek koji ubacuje novac u turbe ili neko drugo mjesto te moguce jos obavlja i neki obred kao paljenje svijece,zelje i sl.onda tom turbetu ili bilo cemu drugom pridaje moci sto je jasno sirk.
T-Rexx

#27 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by T-Rexx »

- Ubace se pare

- Prouci se Fatiha za dusu umrlog

- Pare idu za IZ, dzamije, merhamet...

Gdje je tu širk?
Nefs-i Mulhima

#28 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by Nefs-i Mulhima »

T-Rexx wrote:- Ubace se pare

Gdje je tu širk?
Ubacis pare sadaka ok

Fatiha se ne uci za dusu umrlog, vec Jasin... (procitaj prevod fatihe pa ces shvatit)

Pare idu ok
Problem: Vezuje se za ispunjenje zelja i napredak = sirk
T-Rexx

#29 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by T-Rexx »

Nefs-i Mulhima wrote:

Gdje je tu širk?
Ubacis pare sadaka ok

Fatiha se ne uci za dusu umrlog, vec Jasin... (procitaj prevod fatihe pa ces shvatit)

Pare idu ok
Pa nije grijeh ili sirk zamoliti Boga da ti ispuni zelju. Ne molim ja turbe ni ono kamenje da mi ispuni zelju vec molim Boga. Dakle ti hoces da kazes da nije uredu udijeliti sadaku kada molis za ispunjenje zelju. To nema bas puno logike. dobro djelo je uvijek dobro djelo a pogotovo onda kada molis za pomoc.
bosan

#30 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by bosan »

Nazalost nemamo turbe pa ubacujemo u onaj zeleni kontejner :D
Nefs-i Mulhima

#31 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by Nefs-i Mulhima »

T-Rexx wrote: Pa nije grijeh ili sirk zamoliti Boga da ti ispuni zelju. Ne molim ja turbe ni ono kamenje da mi ispuni zelju vec molim Boga. Dakle ti hoces da kazes da nije uredu udijeliti sadaku kada molis za ispunjenje zelju. To nema bas puno logike. dobro djelo je uvijek dobro djelo a pogotovo onda kada molis za pomoc.
Moli Boga tokom namaza.... Sadaku mozes davat i mimo turbeta, jer i samo turbe kao nacin za prikupljanje sadake je upitno...

Boga moliti svakako, ali problem je nacin jer se u Bosni stavlja turbe izmedu Boga i covjeka a to je zabranjenjo.
nasa

#32 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by nasa »

T-Rexx wrote:
Nefs-i Mulhima wrote:

Gdje je tu širk?
Ubacis pare sadaka ok

Pare idu ok
Pa nije grijeh ili sirk zamoliti Boga da ti ispuni zelju. Ne molim ja turbe ni ono kamenje da mi ispuni zelju vec molim Boga. Dakle ti hoces da kazes da nije uredu udijeliti sadaku kada molis za ispunjenje zelju. To nema bas puno logike. dobro djelo je uvijek dobro djelo a pogotovo onda kada molis za pomoc.
Ako pricas cisto o sadaki odnosno davanju novca kao pomoci pojedincu,instituciji i sl.to je naravno dozvoljeno ali nije vezano za turbe.....

Ovdje je bila prica o posjecivanju takvih mjesta jer se smatra da ce dova ,zelje itd.uz odredjen ritual biti primljena bolje ,prije ili sta vec sto nema nikakvog utemeljenja u islamu jer je ocigledno da se radi o pridavanju moci nekom mjestu i sl.Vrlo sklizak teren sto bi se reklo ;-)
theTruePath

#33 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by theTruePath »

Religious Fantastic wrote:
68847 wrote:
amazon wrote:Ima turbe povis Travnika, predgradje, niko nije ubacio nista godinama :D
Ma ima neko na magistrali niže Travnika.
Ima i parking.
Vazda ubacuju.
Jel za parking?

Mene vise zanima ko ubire te pare koje praznovjernici ubacuju u turbe za srecu i dobar put i placa li se na to PDV?!
To ide u dzemate,sadaka
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#34 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by plain vanilla »

i pitate se sto narod zazire od vjernika?

od svega napravite filozofiju, od svakog covjeka napravite gresnika

islamskoj zajednici nije vazno zasto si ubacio taj novac, uredno ga pokupi
nisu zalijepili obavijest za kjafire da ne zamisljaju zelje, samo dvije rupe napravili, za novac i peskire

i ko zna koliko godina ljudi ubacuju u to turbe, ne samo muslimani, i sad to nekome smeta?
steta sto na novcu ne pise ko je ubacio, bas me zanima da li bi se IZ odrekla kjafirskih para
theTruePath

#35 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by theTruePath »

plain vanilla wrote:i pitate se sto narod zazire od vjernika?

nisu zalijepili obavijest za kjafire da ne zamisljaju zelje, samo dvije rupe napravili, za novac i peskire

i ko zna koliko godina ljudi ubacuju u to turbe, ne samo muslimani, i sad to nekome smeta?
steta sto na novcu ne pise ko je ubacio, bas me zanima da li bi se IZ odrekla kjafirskih para

cuj zar i kjafiri vjeruju u moc turbeta? :D
MedenoSrce

#36 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by MedenoSrce »

Svi vjeruju u sadaku...I ako već vjeruje da će paljenje svijeće pomoći zašto da ne vjeruje u turbe ili zvijezdu padalicu
nasa

#37 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by nasa »

Ma ne smeta ,a kako ti kazes ni IZ,ne znam stvarno stav iste prema takvoj praksi ali nesto me ne cudi i da je tako kao sto kazes :D
Niko ne moze napraviti od nekog drugog nevjernika ,a nije lijepo niti da ga proglasi takvim zato mi je zao ako si tako shvatila moj odgovor jer izmedju ostalih i ja sam ti odgovorila...
To je samo odgovor pri kojem nisam vala ni razmisljala da li si vjernica ili ne,nista vise....
plain vanilla

#38 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by plain vanilla »

nasa wrote:

Ma ne smeta ,a kako ti kazes ni IZ,ne znam stvarno stav iste prema takvoj praksi ali nesto me ne cudi i da je tako kao sto kazes :D
Niko ne moze napraviti od nekog drugog nevjernika ,a nije lijepo niti da ga proglasi takvim zato mi je zao ako si tako shvatila moj odgovor jer izmedju ostalih i ja sam ti odgovorila...
To je samo odgovor pri kojem nisam vala ni razmisljala da li si vjernica ili ne,nista vise....
pa ko kontrolise turbe? ko uzima taj novac?
ako im smeta sto dajemo novac, sto ne zatvore onaj otvor, pa niko nece ubacivati novac

u TZ je tradicija da se u to turbe ubacuje novac, ubacuju svi bez obzira na vjeru, naciju...jer, vjerovali ili ne, ne moras biti musliman (ili vjernik) da bi htio pomoci nekome

ne znam ko pali svijece, ali sigurna sam da ni ti ljudi ne misle nista lose..
nasa

#39 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by nasa »

MedenoSrce wrote:Svi vjeruju u sadaku...I ako već vjeruje da će paljenje svijeće pomoći zašto da ne vjeruje u turbe ili zvijezdu padalicu
Pa naravno, moze da vjeruje u sta god pozeli zasto bi to neko branio,niko nista ne brani,a niti je u mogucnosti da brani....
Radilo se samo o tome da su muslimani dali odgovore iz islamske perspektive ,a jok da odredjuju nemuslimanima sta i na koji nacin da obilaze takva mjesta.....
kritichar

#40 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by kritichar »

zašto pare ubacivati u turbe?
prođemo pored sto prosjaka, komšija koji nemaju šta jesti, na dan čujemo za nekoliko humanitarnih telefona itd.
nasa

#41 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by nasa »

plain vanilla wrote:
nasa wrote:

ako im smeta sto dajemo novac, sto ne zatvore onaj otvor, pa niko nece ubacivati novac

u TZ je tradicija da se u to turbe ubacuje novac, ubacuju svi bez obzira na vjeru, naciju...jer, vjerovali ili ne, ne moras biti musliman (ili vjernik) da bi htio pomoci nekome

Ne misle lose ,niko to nije ni tvrdio..... ;-)
Nije grijeh dati sadaku vec pridavati moci odredjenom mjestu ,nadam se da uvidjas razliku....dalje ako cemo u krajnost moze se i pridavati moc cemu god neko pozeli ali ne moze tu praksu nazvati islamskom jer to nije ,a sama sadaka jeste.
IZ skuplja sredstva ,pretpostavljam,ne znam stav iste prema tom pitanju,ali cisto sumnjam da ce reci muslimanima da je ok da misle kako ce im posjeta nekom mjestu,turbetu i sl.pomoci u ostvarenju zelja ,a za nemuslimane -pa nema IZ sta da se petlja u njihova vjerovanja......
Sadaka je OK bez pridavanja moci predmetima ,mjestima,mrtvim,zivim....unutar islama.Van islama-kako god neko zeli i vjeruje.....
plain vanilla

#42 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by plain vanilla »

ja sam samo od vjernika muslimana cula za dove koje treba uciniti za ispunjenje neke zelje, zdravlje srecu

o tome ateisti ne pricaju :wink:
kritichar wrote:zašto pare ubacivati u turbe?
prođemo pored sto prosjaka, komšija koji nemaju šta jesti, na dan čujemo za nekoliko humanitarnih telefona itd.
ko je napravio prorez na turbetu da se novac ubacuje?

neko ode u lutriju i tamo da marku-dvije, nadajuci se bogastvu
neko ubaci u turbe....

mislim da je razlika vise nego ocita

ne vidim nista lose u tome ako ljudi misle da se dobro dobrim vraca..pa i vjernici su "dobri" jer se nadaju nagradi ili raju/dzenetu, odnosno jer se boje kazne
kritichar

#43 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by kritichar »

plain vanilla wrote:ja sam samo od vjernika muslimana cula za dove koje treba uciniti za ispunjenje neke zelje, zdravlje srecu
i te dove su sumnjive, ako misliš da neka posebna dova ispunjava želje, nema toga
plain vanilla wrote:ko je napravio prorez na turbetu da se novac ubacuje?
ne znam ko je napravio, ali definitivno je pogriješio, možda i nije imao lošu namjeru
ali i reis bi se sada sa mnom složio po ovom pitanju
IZ nije savršena, ima tu stvari koje treba iskorijeniti, ali neke je dosta teško
evo ti odgovor sa rijaseta
http://rijaset.ba/index.php?option=com_ ... Itemid=514

mene zanima šta misle ti koji ubacuju u turbe, šta očekuju, od koga, ako misle da su kod Boga te pare vrijednije od onih koje odu nekom siromahu, varaju se, to mjesto neće dati neku vrijednost parama

postoje hadisi koji govore protiv tih običaja, ljudi su iz dobre namjere skrenuli sa puta islama
to nije islamski način, islam je jednostavan
plain vanilla

#44 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by plain vanilla »

kritichar wrote:
plain vanilla wrote:ja sam samo od vjernika muslimana cula za dove koje treba uciniti za ispunjenje neke zelje, zdravlje srecu
i te dove su sumnjive, ako misliš da neka posebna dova ispunjava želje, nema toga
plain vanilla wrote:ko je napravio prorez na turbetu da se novac ubacuje?
ne znam ko je napravio, ali definitivno je pogriješio, možda i nije imao lošu namjeru
ali i reis bi se sada sa mnom složio po ovom pitanju
IZ nije savršena, ima tu stvari koje treba iskorijeniti, ali neke je dosta teško
evo ti odgovor sa rijaseta
http://rijaset.ba/index.php?option=com_ ... Itemid=514

mene zanima šta misle ti koji ubacuju u turbe, šta očekuju, od koga, ako misle da su kod Boga te pare vrijednije od onih koje odu nekom siromahu, varaju se, to mjesto neće dati neku vrijednost parama

postoje hadisi koji govore protiv tih običaja, ljudi su iz dobre namjere skrenuli sa puta islama
to nije islamski način, islam je jednostavan
pa nek zatvore onaj otvor i niko vise nece ubacivati novac, jednostavno zar ne?
ali nisam sigurna da oni zele ispravnost koja ce im umanjiti priliv novca

a ne znam sta ljudi misle kad ubacuju u turbe, ja znam da sam ubacivala tu novac otkako znam za sebe, dakle od vremena kad nisam ni mislila :mrgreen:
kritichar

#45 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by kritichar »

plain vanilla wrote: pa nek zatvore onaj otvor i niko vise nece ubacivati novac, jednostavno zar ne?
ali nisam sigurna da oni zele ispravnost koja ce im umanjiti priliv novca

a ne znam sta ljudi misle kad ubacuju u turbe, ja znam da sam ubacivala tu novac otkako znam za sebe, dakle od vremena kad nisam ni mislila :mrgreen:
što se mene tiče trebali bi zatvoriti, i tu se ne slažem sa njima
to što narod nešto radi godinama, ne znači da je ispravno

ti kad ubaciš misliš da će ti se želja ispuniti jer si tu ubacila?
zašto bi se ispunila?
fatamorgana

#46 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
plain vanilla wrote:
nasa wrote: Nije grijeh dati sadaku vec pridavati moci odredjenom mjestu ,nadam se da uvidjas razliku....
Pa ako je ovo tacno onda i okretanje oko Kabe je na neki nacin pridavanje moci nekom mjestu jer da nije to bi se moglo obavljati i na drugim mjestima ili bilo gdje ....
theTruePath

#47 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by theTruePath »

plain vanilla wrote:
nasa wrote:

Znal se cije je turbe?
lajk

#48 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by lajk »

Naravno da ubacim ;-)
insomnia78

#49 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by insomnia78 »

theTruePath wrote:
plain vanilla wrote:
nasa wrote: Ma ne smeta ,a kako ti kazes ni IZ,ne znam stvarno stav iste prema takvoj praksi ali nesto me ne cudi i da je tako kao sto kazes :D

Znal se cije je turbe?
Od Senada Binga.
A jbt cije je turbe

s' moje sokocalo
theTruePath

#50 Re: Da li ubacujete u turbe?

Post by theTruePath »

Insomnia
Sta je cudno svete ti Marije tvoje? pitam ko je sahranjen u turbetu,valjda znas da je turbe mezar???
Post Reply