Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
JThomas

#126 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by JThomas »

u štokholmu može u parku, u nas ne može, mi smo previše urbani i napredni za to.

to ti je kad se sa brošura uči šta je demokratija.
bandini

#127 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by bandini »

maximilijana wrote:Zakon o javnom redu i miru („Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 9/99) Članak 3. sve fino jasno kaze :) nema nikakvih aneksa na taj zakon (tipa ne vazi u slucaju SFFa :) )

da si otisla malo dalje iz bosne vidjela bi da je policija uvijek blaza prema cuganju kad su neki festivali u pitanju
bandini

#128 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by bandini »

JThomas wrote:u štokholmu može u parku, u nas ne može, mi smo previše urbani i napredni za to.

ma sta su stokholm ili prag za jedno sarajevo
maximilijana

#129 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by maximilijana »

bandini wrote:
maximilijana wrote:Zakon o javnom redu i miru („Službene novine Kantona Sarajevo”, broj 9/99) Članak 3. sve fino jasno kaze :) nema nikakvih aneksa na taj zakon (tipa ne vazi u slucaju SFFa :) )

da si otisla malo dalje iz bosne vidjela bi da je policija uvijek blaza prema cuganju kad su neki festivali u pitanju

been there done that...i valjda sma se potrefila sa kulturnim emancipovanim ljudima koji nisu usljed svog cuganja proizvodili neartikulisane zvukove (ili su artikulisani samo onim primjercima kod opere, masha i parkovima u blizini)

nazalost kako vec gore negdje spomenuh .. mi nemamo kulturu ponasanja u parku .. nego se razvalimo dereme vristimo bacamo fase isl..
u moje doba se moglo cugati u parku, na obali isl..i nikad nas nije policija opomenula :))) tek kada su ove nove tzv "ratne" (rata vidjeli nisu) generacije stasale (godista 1990. pa nadalje) onda je nastao haos :D
bandini

#130 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by bandini »

maximilijana wrote:
bandini wrote:

been there done that...i valjda sma se potrefila sa kulturnim emancipovanim ljudima koji nisu usljed svog cuganja proizvodili neartikulisane zvukove (ili su artikulisani samo onim primjercima kod opere, masha i parkovima u blizini)

nazalost kako vec gore negdje spomenuh .. mi nemamo kulturu ponasanja u parku .. nego se razvalimo dereme vristimo bacamo fase isl..
u moje doba se moglo cugati u parku, na obali isl..i nikad nas nije policija opomenula :))) tek kada su ove nove tzv "ratne" (rata vidjeli nisu) generacije stasale (godista 1990. pa nadalje) onda je nastao haos :D

ja sam blizi tom tvom dobu nego ovim sad omladincima
samo kazem da se pretjeruje
i opet ponavljam da nisam vidio kako je tamo povjerovao bi vam
bilo je par kretena, ali uvijek ima kretena, bilo ih je i prije 100 godina i prije 50 godina i bice ih za pedeset godina
ovdje ispade da tih par stotina ljudi da su svi imbecili koji se samo deru, lome flase, tuku se
vala nije tako
maximilijana

#131 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by maximilijana »

bandini wrote:
JThomas wrote:u štokholmu može u parku, u nas ne može, mi smo previše urbani i napredni za to.

poredit sarajevo sa pragom ili stokholmom je bezveze ... :)
a ako vam je do cuganja u parku bujrum u prag na neki festival :D pa u centru dernecite do kraja zivota :D
ovdje postoji zakon..kakav god da je zakon je i trebalo bi ga se pridrzavati :)
GOLFER

#132 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by GOLFER »

Nocni zivot nije gusen niti se gusi u Sarajevu...

Ono sto je guseno je opijanje na javnim povrsinama i primitivni oblici zabave, koji u sebe ukljucuju uznemiravanje gradjana ovoga grada vriskom, skikom, glasnom muzikom, i kojekakvim uzvicima u pijanom stanju.

Za vrijeme SFF-a sam se dobro proveo, mnogo bolje nego sto sam ocekivao, a u tome provodu nije bilo ukljuceno ni opijanje sa masom tinedzera po parkovima, ni uznemiravanje normalnog svijeta ni izigravanje nekakvog jetseta...
nego zabava do ranih jutarnjih sati sa pravim drustvom na odgovorajucim mjestima...

Al ocito je da oni koji se ne znaju zabavit moraju za to trazit izgovor u necemu...
Better Man

#133 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by Better Man »

Nije problem u parku, vec je problem sto iznad zive ljudi i treba imati obzira prema onima koji spavaju u to doba. Ovakvi partiji treba da se desavaju na prostoru gdje nisu u blizni stambene jedinice. Policija je sinoc napravila samo jednu gresku, a to je da je sve trebala fino opkoliti i ne dati nikome da se makne dok iza sebe ne pospremi smece koje je ostavio. Oni sto su ostavili smece iza sebe su se jasno deklarisali kao najveci primitivci i stoka.
Last edited by Better Man on 31/07/2011 17:46, edited 2 times in total.
maximilijana

#134 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by maximilijana »

ja sam prije par noci prosla pokraj pozorista kod onog fast fooda..gladne oci kako vec..tamo je stajala hrpa likova...bijele tenisice laKosta :P majice kratkih rukava preko ramena prebacena majica dugih rukava..sve neka fancy sminka..jeli su hamburgere il sta vec..tu kolicinu buke koju su oni proizveli je ono bilo za ne povjerovat ljudi bi kontali da tu stoji 200ljudi a ne 10tak mamlaza sarajevskih/bosanskih..dobacivanja , psovke, opcenito sve..e zbog takvih treba onakav zakon..i nazalost onda SVI ispastaju :D
JThomas

#135 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by JThomas »

maximilijana wrote:

a ako vam je do cuganja u parku bujrum u prag na neki festival :D pa u centru dernecite do kraja zivota :D
pa jeste bezveze, kad glumimo uređenu državu (ključna riječ je glumimo) pa zabranjujemo ono što je u najuređenijim državama svijeta dozvoljeno. ustvari, gdje god sam ja putovao od južne, centralne, zapadne, sjeverne evrope, ostatka balkana...dozvoljeno je.

al' to je bosanski sindrom veći vjernik od pape...
bandini

#136 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by bandini »

maximilijana wrote:
bandini wrote:

zasto je bezveze??
jel se furamo na demokratiju, slobode-furamo
jel se furamo na zapad-furamo
pa ako tamo raja opusteno sjedne u park i popije koju pivu, bez da gleda odakle ce iskocit oni prasinari od drotova, koji ganjaju klince i naplacuju im 200 maraka, zasto to ne bi moglo i ovdje
ne mislim konkretno na onaj park kod bkc-a, tamo zive ljudi ok, al uzmi npr parkusu
kome smetaju ljudi koji tamo piju???
bandini

#137 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by bandini »

Better Man wrote:Nije problem u parku, vec je problem sto iznad zive ljudi i treba imati obzira prema onima koji spavaju u to doba. Ovakvi partiji treba da se desavaju na prostoru gdje nisu u blizni stambene jedinice. Policija je sinoc napravila samo jednu gresku, a to je da je sve trebala fino opkoliti i ne dati nikome da se makne dok iza sebe ne pospremi smece koje je ostavio. Oni sto su ostavili smece iza sbe su se jasno deklarisali kao najveci primitivci i stoka.

iskreno, gdje da bace ono sve smece kad imaju 3 male kante tamo???
i u uredjenim drzavama gdje su ljudi kulturniji x puta od nas kad je velika masa ljudi smece se ostavlja i kupe ga komunalci, to je najnormalnija stvar
maximilijana

#138 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by maximilijana »

ma nije problem u opijanju u parku..ja sam to mogla u svoje doba slobodno raditi i nikad nam policija nista nije uradila..problem je u PONASANJU ljudi sada..
mi smo cugali i ispred haustora i nikad se niko nije zalio na nase ponasanje..a zanli smo biti bucni..i kad neko izadje na prozor da nas upozori stisali bi smo se..sada niko ne smije na prozor izaci jer ce dobit metak u glavu, flasu u prozor isl...jer pobogu kako smije da se zali.....
bandini

#139 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by bandini »

maximilijana wrote:ja sam prije par noci prosla pokraj pozorista kod onog fast fooda..gladne oci kako vec..tamo je stajala hrpa likova...bijele tenisice laKosta :P majice kratkih rukava preko ramena prebacena majica dugih rukava..sve neka fancy sminka..jeli su hamburgere il sta vec..tu kolicinu buke koju su oni proizveli je ono bilo za ne povjerovat ljudi bi kontali da tu stoji 200ljudi a ne 10tak mamlaza sarajevskih/bosanskih..dobacivanja , psovke, opcenito sve..e zbog takvih treba onakav zakon..i nazalost onda SVI ispastaju :D

pa to su ti kreteni koje sam opisao
ok svi ispastaju, jebes cuganje, moze se naci mjesta za to uvijek
al ovdje SVE ljude koji su tamo cugali opisuju kao stoku, papke, divljake, a vecina je normalna
pa jel to uredu???
maximilijana

#140 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by maximilijana »

i smece se moze sakupiti oko jedne kante, pa makar i male, da je komunalcima lakse..a ne ostaviti po citavom parku :D :D :D :D
bandini

#141 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by bandini »

maximilijana wrote:ma nije problem u opijanju u parku..ja sam to mogla u svoje doba slobodno raditi i nikad nam policija nista nije uradila..problem je u PONASANJU ljudi sada..
mi smo cugali i ispred haustora i nikad se niko nije zalio na nase ponasanje..a zanli smo biti bucni..i kad neko izadje na prozor da nas upozori stisali bi smo se..sada niko ne smije na prozor izaci jer ce dobit metak u glavu, flasu u prozor isl...jer pobogu kako smije da se zali.....

e pa to je bilo puno bolje vrijeme slazem se
tad si se mogao i zakacit s nekim i potuci, bez straha hocel lola izvadit utoku pa ti par metaka sasut medju oci
sad vise ne mozes
ali ipak se pretjeruje sa ovim, nije toliko strasno koliko pricate, stvarno nije
maximilijana

#142 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by maximilijana »

bandini wrote:
maximilijana wrote:ja sam prije par noci prosla pokraj pozorista kod onog fast fooda..gladne oci kako vec..tamo je stajala hrpa likova...bijele tenisice laKosta :P majice kratkih rukava preko ramena prebacena majica dugih rukava..sve neka fancy sminka..jeli su hamburgere il sta vec..tu kolicinu buke koju su oni proizveli je ono bilo za ne povjerovat ljudi bi kontali da tu stoji 200ljudi a ne 10tak mamlaza sarajevskih/bosanskih..dobacivanja , psovke, opcenito sve..e zbog takvih treba onakav zakon..i nazalost onda SVI ispastaju :D

al ovdje SVE ljude koji su tamo cugali opisuju kao stoku, papke, divljake, a vecina je normalna
pa jel to uredu???
pa ako ima "finih"u masi ja ne primjetih da su opominjali druge ljude divljake oko sebe..nit ih cudno gledali vec se i smijali svemu tome.. i samim tim je to podrzavanje takvog ponasanja.. :)
stope se svi u masi ..
kokuz_sa

#143 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by kokuz_sa »

Dekadencija mladih: Opijanje vikendima, seksanje za piće, drogiranje i presvlačenje u parku

Otišli smo u jedan izlazak s grupicom mladih iz Zagreba te smo pokušali saznati što sve rade kada ih roditelji ne gledaju, koje su njihove navike i koji je vid zabave današnjih klinaca.

Sve su više alarmantniji problemi alkohola, droge, maloljetničkog seksa, te problemi tako zvanog izazovnog oblačenja i ponašanja djevojčica, kojih roditelji nisu niti svjesni. Iz razgovora smo saznali kako roditelji ne znaju što njihova djeca rade kada su vani, ne znaju s kim se druže, kako se ponašaju, što je evidentni problem odgoja, te su premalo uključeni u život svoje djece.

Ovaj članak je apel svim roditeljima te pokušaj prikazati što današnja mladež radi i koji je vid njihove zabave, te upozoriti roditelje da nije sve idealno i da zbog sve učestalijeg problema zanemarivanja djece, naš mladež propada i odaje se porocima od kojih bi ih trebali zaštiti.

Problem Prvi: Alkohol

Mladi piju gotovo uvijek s namjerom da se i napiju. Alkohol im donosi opuštenost, euforiju, potiče spontanost, prisnost s vršnjacima te oslobađa seksualnost. Alkohol možemo smatrati ulaznicom u svijet vršnjaka, a tako u većini slučajeva alkohol služi kao simbol inicijacije. I upravo u tom trenutku grupa preuzima utjecaj nad daljnjim pijenjem i ponašanjem mladih ljudi.

- Prvi put sam se napio na školskom igralištu s dvanaest godina, samo kako bi ušao u “cool društvo” - rekao nam je 18-godišnji Marko.

Dob ulaska u svijet pijenja alkohola u Hrvatskoj posljednjih godina je znatno spuštena na razinu dvanaestogodišnjaka, dok se djevojčice susreću s alkoholom već kao trinaestogodišnjakinje. Tako smo iz razgovora s tinejdžerima saznali kako su u početku ta opijanja bila rijetka, a što su stariji kolektivno opijanje je bilo sve učestalije te danas ne mogu zamisliti izlazak petkom ili subotom bez da se napiju.

- Ne mogu zamisliti subotu bez alkohola, tek se nakon par pivi osjećam opušteno - potvrdila je 18-godišnja Eva.

Pitali smo i gdje kupuju alkohol, pošto je vidljivo kako nemaju novaca za skupe klubove. Odgovor je bio jednoglasan - u parkićima, školskim igralištima i ponekad privatnim tulumima.

- Nemamo mi pare za klubove, mislim, starci meni daju pedeset kuna, ali se s tim ne mogu napiti kad sam na primjer na Jarunu. Zato prije kupimo cugu u dućanu i sjednemo se u parkić - objasnio je 17-godišnji Ivan.

Čak u 60 posto slučajeva djevojčice su puno veći konzumenti alkohola nego dječaci te kod djevojčica puno više dolazi do težih oblika pijanstava. U tim pijanstvima one, prema vlastitim riječima, ne znaju gdje su, s kim su, što rade, te se više niti ne sjećaju kako su došle doma.

- Svake se subote napijem da ne znam za sebe. Samo mi poslije pričaju frendovi kako sam se zbarila s nekim. Alkohol je moj ispušni ventil, kad sam pijana osjećam se slobodno. Starci još niti jednom nisu skužili da sam pijana - kazala je 18-godišnja Ana.

Velika opasnost za sve djevojčice je upravo pijanstvo jer se upravo tada, kako doznajemo iz razgovora, događaju situacije koje niti jedna mlada osoba ne bi trebala iskusiti. Jedan od dječaka nam je ispričao kako im mlađe djevojčice kada se napiju pokazuju dijelove svojeg tijela i u većini slučajeva pristaju na seks, kojeg se poslije niti ne sjećaju.

Dosta veliku ulogu odigravaju dućani, koji radi profita prodaju maloljetnicima alkohol te time direktno utječu na sve rašireniji problem alkoholizma kod maloljetnika.

SFF ako ista promovise onda je to ALKOHOLIZAM..pokazimo mladim osobama da je alkohol INN..dozvolimo da se i dalje nastavi cugat u parku..najbolje izabrat parkove pored skola..da se mladi ugledaju i zavole cuganje po parkovima..zalazimo se da opet dovedu NOLTIJA na onaj crveni tepih koji je onako olesen od alkohola d ane zna na kojem je kontinentu a kamol da je na SFF-u..

http://www.kaportal.hr/odsad-kazne-za-c ... -parkovima

Maloljetnik koji se prvi put uhvati u prekršaju neće snositi sankcije, već će o tome samo biti obaviješteni roditelji ili skrbnik.

Pri drugom prekršaju bit će obaviješten Centar za socijalnu skrb, a ako se treći put uhvati u prekršaju pokrenut će se prekršajni postupak i izricanje odgovarajuće odgojne mjere.

nasoj djeci sada samo da je da s enapiju i nista vise..i umjesto da ih sprijecimo da postanu alkoholicari i da cugaju pred nekim radnjama tipa konzuma i traze pare za dvolitru..mi cemoih podrzat i pomoci im da mogu normalno cugat po parkovima..po mogucnosti da su COOL odjeveni..jer tada su FENCY i INN u drustvu i mogu postat gradska elita
insertdelete

#144 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by insertdelete »

Bez obzira kakav sam s parama, prije cu izabrat park za cuganje neg ne znam ti kakav pub, kafanu. :D
Better Man

#145 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by Better Man »

bandini wrote:
Better Man wrote:Nije problem u parku, vec je problem sto iznad zive ljudi i treba imati obzira prema onima koji spavaju u to doba. Ovakvi partiji treba da se desavaju na prostoru gdje nisu u blizni stambene jedinice. Policija je sinoc napravila samo jednu gresku, a to je da je sve trebala fino opkoliti i ne dati nikome da se makne dok iza sebe ne pospremi smece koje je ostavio. Oni sto su ostavili smece iza sbe su se jasno deklarisali kao najveci primitivci i stoka.

i u uredjenim drzavama gdje su ljudi kulturniji x puta od nas kad je velika masa ljudi smece se ostavlja i kupe ga komunalci, to je najnormalnija stvar
Pa lijepo organizator fete obezbjedi velike crne vrece u koje ce se bacati smece i na kraju zabave se samo vrece lijepo zavezu i ostave da komunalci ih pokupe.
bandini

#146 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by bandini »

maximilijana wrote:
bandini wrote:

pa jel to uredu???
pa ako ima "finih"u masi ja ne primjetih da su opominjali druge ljude divljake oko sebe..nit ih cudno gledali vec se i smijali svemu tome.. i samim tim je to podrzavanje takvog ponasanja.. :)
stope se svi u masi ..

mislio sam da si ozbiljniji sagovornik fakat
al ocigledno nisi
svi tamo su kreteni, tuku se, deru, razbijaju flase
upravu ste
svaka cast
Urban B.

#147 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by Urban B. »

Neki ocito ne shvataju neke stvari,razumijem da ljudi hoce da spavaju,ostarilo se jbg,ne izlazi se vise kao prije al opet odkud pravo govoriti za nas mladje da smo papci?samo zato sto se provodimo?zato sto je ostalo smece koje nismo imali gdje baciti,ako je neko prosao moze vidjeti da je 90% onih boca u kesama ostavljeno al jednostavno fale kontejneri,a englez bas pametan cuj da nas opkole,pa nije ti ovo ratna zona!
bandini

#148 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by bandini »

Better Man wrote:
bandini wrote:

Pa lijepo organizator fete obezbjedi velike crne vrece u koje ce se bacati smece i na kraju zabave se samo vrece lijepo zavezu i ostave da komunalci ih pokupe.

to je dobra ideja :thumbup:
samo sto to nije organizovano, vec ljudi samo dodju, skupe se i cugaju
tako da nema nekog organizatora
maximilijana

#149 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by maximilijana »

bas smo se ovdje svi pokazali kao tolerantni :)
ljudima smeta buka nas argument je ko im je kriv sto zive u centru..a da se recimo dozvolilo dernecenje do 2h bi li to bilo dovoljno ili bi se nasli oni koji bi htjeli vascijelu noc i jutro da dernece u kaficima i parkovima?
smeta smece (koje je dokaz kucnog odgoja) odogovor je mala kanta za smece (e de da vidim da sam ja to svojoj materi rekla kad sma bacila kutija cigara u dnevnu sobu :P )
maximilijana

#150 Re: Da li treba gušiti noćni život Sarajeva za vrijeme SFF?

Post by maximilijana »

bandini wrote:
mislio sam da si ozbiljniji sagovornik fakat
al ocigledno nisi
svi tamo su kreteni, tuku se, deru, razbijaju flase
upravu ste
svaka cast

problem policiji je sto ne moze eliminisati samo one koji se deru bacaju flase isl..nego moraju sve..kako ce on iz mase znati ko je fin ko ne..
a tebi je normalno da do tebe neko stoji vristi dere se baca flase isl.. ? neces ga cak ni poprijeko pogledati?

i nisu svi nego VECINA a ta manjina koja je fina se samo stopi i totalno su neprimjetni :D ali nazalost neko mora ispastati :D
Last edited by maximilijana on 31/07/2011 17:55, edited 1 time in total.
Locked