Da li ste Yugonostalgičari ?

Locked

Da li ste Yugonostalgičari ?

Jesam i žalim za " Titinom " SFRJ ;
120
58%
Nisam, moja domovina, zavičaj i u mislima država je uvjek bila BiH ;
87
42%

Total votes: 207

Klodovik

#601 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Klodovik »

sekspir wrote:Svaku onu koja je nastala na krvi civila,a da se ta krv mogla izbjeci i koja nije uspjela da vrati vise od trecine stanovnika u njihove prijeratne domove.Kuzis?SFRJ je nastala u otporu protiv fasizma i fasistickih,kvislinskih tvorevina,i kao odgovor na nevidjen zlocin nad civilima.I po oslobodnju 1945.vratila je sve ,ali bas sve izbjegle i raseljena u njihove domove i na njihova imanja,iako se,ponekima,bas i nije vracalo.A da ja tebe pitam,bi li ti postovao Pavelicevu NDH ili Nedicevu( ili Ljoticevu)Srbiju,da su kojom nesrecom opstale,a,eto,neki i danas tvrde da su te tvorevine izraz povijesnih teznji njihovih naroda.I danas tvrdim da je Bosna mogla izbjeci katastrofu da je bilo svebosanskog otpora,i da bi imali drzavu,sigurno bolju nego prijeratnu socijalisticku,a apsolutno bolju od ove danasnje tvorevine.
Teorija je, kao i obično, jača od prakse i porede se teško uporedive stvari. Hrvatska i Srbija postoje i danas, opstale su. Nakon svega što su radili i Pavelić i Tuđman, i Ljotić i Milošević. Opstala je i Njemačka nakon svega što je Hitler radio i danas je itekako jaka. I Italija nakon Musolinija. Poštovanje? Bitna je praksa i ona je neumoljiva. A ovo za svebosanski otpor... Slažem se i dodajem: da je bilo svebosanskog načina razmišljanja, ne bi ni bilo nikakve katastrofe. Možda ne bi uopće bilo rata u bivšoj SFRJ. Ali nije bilo tako. Tog razmišljanja nije bilo ni po oslobođenju 1945. godine, niti 1992., niti ga, nažalost, ima sada. Bar ne u mjeri u kojoj bi ono postavljalo stvari na njihovo normalno mjesto.
saibaba

#602 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by saibaba »

Klodovik wrote:
sekspir wrote:Svaku onu koja je nastala na krvi civila,a da se ta krv mogla izbjeci i koja nije uspjela da vrati vise od trecine stanovnika u njihove prijeratne domove.Kuzis?SFRJ je nastala u otporu protiv fasizma i fasistickih,kvislinskih tvorevina,i kao odgovor na nevidjen zlocin nad civilima.I po oslobodnju 1945.vratila je sve ,ali bas sve izbjegle i raseljena u njihove domove i na njihova imanja,iako se,ponekima,bas i nije vracalo.A da ja tebe pitam,bi li ti postovao Pavelicevu NDH ili Nedicevu( ili Ljoticevu)Srbiju,da su kojom nesrecom opstale,a,eto,neki i danas tvrde da su te tvorevine izraz povijesnih teznji njihovih naroda.I danas tvrdim da je Bosna mogla izbjeci katastrofu da je bilo svebosanskog otpora,i da bi imali drzavu,sigurno bolju nego prijeratnu socijalisticku,a apsolutno bolju od ove danasnje tvorevine.
Teorija je, kao i obično, jača od prakse i porede se teško uporedive stvari. Hrvatska i Srbija postoje i danas, opstale su. Nakon svega što su radili i Pavelić i Tuđman, i Ljotić i Milošević. Opstala je i Njemačka nakon svega što je Hitler radio i danas je itekako jaka. I Italija nakon Musolinija. Poštovanje? Bitna je praksa i ona je neumoljiva. A ovo za svebosanski otpor... Slažem se i dodajem: da je bilo svebosanskog načina razmišljanja, ne bi ni bilo nikakve katastrofe. Možda ne bi uopće bilo rata u bivšoj SFRJ. Ali nije bilo tako. Tog razmišljanja nije bilo ni po oslobođenju 1945. godine, niti 1992., niti ga, nažalost, ima sada. Bar ne u mjeri u kojoj bi ono postavljalo stvari na njihovo normalno mjesto.
Nije mi jasno po kojem osnovu porediš rat i stiuaciju 41 i 92.. Ali eto da malo i ja kompariram.

45 su pobijeđene njemačke nacističke snage i otjerane iz svih zemalja pa i iz njemačke.. Četnici i ostali izdajnici su ili prešli u parizane i im je suđeno i itd..
Tada su stvari bile puno jasnije i znalo se na čijoj se strani čitav svijet..
U bosni je bio i jeste Svebosanski otpor i to ti pišeš vrijeđa mnogo ljudi koji su dali život za ovu zemlju.
Jedina zajednička stvar 41 i 92 je to da se radilo o agresiji i neko od agresora iz 41 su tu ( četnici, ustaše )
Složićeš se samnom da se sa nacistima, četnicima i ostalim 41 nije mogao izbjeći sukob. jednostavno kakav god da si pregovarač nisi mogao 41 isposlovati ne napadanje.
E to je isto bilo i 92 Isti ti četnici su napali BiH, I zasad još uvijek nisu pobjeđeni i u tome je problem.
Da bi ova zemlja bila normalna fašisti se jedostavno moraju pobjediti !!!! pa onda eventualno pregovarati... i to je suština !
Da se malo vratimo na situaciju iz bivše zemlje..
Ti kažeš da su fašisti pobjeđeni 45. Otkud onda ovoliki četnici i ustaše pa ti ljudi nisu pali s marsa 90 kad se režim promjenio !! živjeli su oni i u bivšoj državi i to na vodećim mjestima.. I zato je jeb.. jugoslavija bila promašaj..
turban

#603 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by turban »

Yugonostalicari su uglavnom ljudi koji bejze od Bosanskog identiteta jer se sa istim ne mogu identifikovati.Razlog moze biti sto recimo neki Bosnu smatraju zaostalom i ujedno sto je ista prosarana raznim religijama,a znamo da su Yu-nostalgicari uglavnom ljevicari koji ni jednu vjeru ne priznaju.Levicari zele samo jednog boga a to je ideologija.Kad bi svi pristupili istoj ideologiji onda bi se poceli sami sa sobom glodjati.Nekaze se djaba revolucija jede svoju djecu.Ljevicari nisu svjesni da je dobro sto nisu svi istog ukusa.Mi koji ne priznajemo komunizam odrzavamo ravnoteze koliko toliko zdavog ambijenta.
Ne do bog da nam komunisti i Yu-nostalgicari dodju ponovo na vlast,niko vise ne bi smio zucnuti o zlocinu koji se dogodio Bosnjacima.U toj varijenti bili bi svi isti,sto znaci podjeljenja krivica i tacka.Aliju bi isti proglasili ratnim zlocincem.

Nisam Yu nostalgicar iz ubjedjenja koje je zasnovano na sumornim istoriskim cinjenicama.BOSNA JE JEDNA I JEDINA MOJA DOMOVINA,ma kolika bila... :bih:
Klodovik

#604 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Klodovik »

saibaba wrote:
Klodovik wrote:
Nije mi jasno po kojem osnovu porediš rat i stiuaciju 41 i 92.. Ali eto da malo i ja kompariram.

45 su pobijeđene njemačke nacističke snage i otjerane iz svih zemalja pa i iz njemačke.. Četnici i ostali izdajnici su ili prešli u parizane i im je suđeno i itd..
Tada su stvari bile puno jasnije i znalo se na čijoj se strani čitav svijet..
U bosni je bio i jeste Svebosanski otpor i to ti pišeš vrijeđa mnogo ljudi koji su dali život za ovu zemlju.
Jedina zajednička stvar 41 i 92 je to da se radilo o agresiji i neko od agresora iz 41 su tu ( četnici, ustaše )
Složićeš se samnom da se sa nacistima, četnicima i ostalim 41 nije mogao izbjeći sukob. jednostavno kakav god da si pregovarač nisi mogao 41 isposlovati ne napadanje.
E to je isto bilo i 92 Isti ti četnici su napali BiH, I zasad još uvijek nisu pobjeđeni i u tome je problem.
Da bi ova zemlja bila normalna fašisti se jedostavno moraju pobjediti !!!! pa onda eventualno pregovarati... i to je suština !
Da se malo vratimo na situaciju iz bivše zemlje..
Ti kažeš da su fašisti pobjeđeni 45. Otkud onda ovoliki četnici i ustaše pa ti ljudi nisu pali s marsa 90 kad se režim promjenio !! živjeli su oni i u bivšoj državi i to na vodećim mjestima.. I zato je jeb.. jugoslavija bila promašaj..
@saibaba

Jesu li ovo pitanja i komentari za mene?
Vodenjak

#605 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Vodenjak »

turban wrote:Yugonostalicari su uglavnom ljudi koji bejze od Bosanskog identiteta jer se sa istim ne mogu identifikovati.Razlog moze biti sto recimo neki Bosnu smatraju zaostalom i ujedno sto je ista prosarana raznim religijama,a znamo da su Yu-nostalgicari uglavnom ljevicari koji ni jednu vjeru ne priznaju.Levicari zele samo jednog boga a to je ideologija.Kad bi svi pristupili istoj ideologiji onda bi se poceli sami sa sobom glodjati.Nekaze se djaba revolucija jede svoju djecu.Ljevicari nisu svjesni da je dobro sto nisu svi istog ukusa.Mi koji ne priznajemo komunizam odrzavamo ravnoteze koliko toliko zdavog ambijenta.
Ne do bog da nam komunisti i Yu-nostalgicari dodju ponovo na vlast,niko vise ne bi smio zucnuti o zlocinu koji se dogodio Bosnjacima.U toj varijenti bili bi svi isti,sto znaci podjeljenja krivica i tacka.Aliju bi isti proglasili ratnim zlocincem.

Nisam Yu nostalgicar iz ubjedjenja koje je zasnovano na sumornim istoriskim cinjenicama.BOSNA JE JEDNA I JEDINA MOJA DOMOVINA,ma kolika bila... :bih:
Sta ima Alija?
Vrati se ti? :oops:
saibaba

#606 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by saibaba »

Vodenjak
ja mislim da je ono bio odgovor na šekspirov post, ali dobro ako imaš kakav komentar ili odgovor podijeli ga s nama..
omar little

#607 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by omar little »

Odustajem od komentara...Ipak je Turban u pitanju!
popajic

#609 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by popajic »

Postao/la Fair Life dana 16/05/2008 13:10
- Plaču ljudi jer znaju kako im je nekad bilo, a kako im je sad. Bježe ljudi u prošlost zato što danas grozno žive. I onda to fukare zovu - jugonostalgijom! Žele da izbrišemo gumicom ono što smo bili, žele da izbrišemo gumicom godine, desetljeća radosti, sreće, lijepog života. Rodio sam se i živio u puno većoj državi od Bosne i Hercegovine, u kojoj sada živim. I tjeraju me da budem sretan ovdje. A ja ne mogu biti sretan jer znam da živim i da ću umrijeti u zlu koje još nije viđeno, u mržnji, nepoštovanju i preziru kakvi se ne pamte. Svima nam je, osim fukarama, koji nikad ništa nisu vrijedili, a sad su izašli na površinu, bilo bolje. Sad je samo njima dobro. I sad ja moram biti sretan da sam ovdje nitko i ništa. I govore mi da sam jugonostalgičar. Zato što ponirem u ono što sam bio, što sam kao cijenjeni glumac osvojio. Onda sam dobio sve što glumac može dobiti, a u ovoj mojoj jebenoj Bosni i Hercegovini dobio sam samo - infarkt!
Jel to bjese onaj sto je govorio:jebes zemlju koja Bosne nema,a sad ga niko ziv ne spominje?
Fair Life

#610 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Fair Life »

Dos'o tobe !
Vodenjak

#612 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Vodenjak »

saibaba wrote:
Fair Life wrote:- Plaču ljudi jer znaju kako im je nekad bilo, a kako im je sad. Bježe ljudi u prošlost zato što danas grozno žive. I onda to fukare zovu - jugonostalgijom! Žele da izbrišemo gumicom ono što smo bili, žele da izbrišemo gumicom godine, desetljeća radosti, sreće, lijepog života. Rodio sam se i živio u puno većoj državi od Bosne i Hercegovine, u kojoj sada živim. I tjeraju me da budem sretan ovdje. A ja ne mogu biti sretan jer znam da živim i da ću umrijeti u zlu koje još nije viđeno, u mržnji, nepoštovanju i preziru kakvi se ne pamte. Svima nam je, osim fukarama, koji nikad ništa nisu vrijedili, a sad su izašli na površinu, bilo bolje. Sad je samo njima dobro. I sad ja moram biti sretan da sam ovdje nitko i ništa. I govore mi da sam jugonostalgičar. Zato što ponirem u ono što sam bio, što sam kao cijenjeni glumac osvojio. Onda sam dobio sve što glumac može dobiti, a u ovoj mojoj jebenoj Bosni i Hercegovini dobio sam samo - infarkt!
I mjesto alternativnog visokog pretstavnika :)
A ovo samo kao shlag na umirucu temu umrle nam bivse domovine:
.. Nekad se govorilo da su mladi snaga društva, da na njima sve ostaje...
- A što to na mladima ostaje!? Mržnja i zlo! Čekaju te fukare sa sve tri strane u BiH da mi stariji, koji pamtimo da je ne tako davno bilo bolje od ovoga, pokrepamo. Pa da mladi, ne znajući da je bilo puno bolje, prihvate ovo zlo kao najbolje rješenje. Nas vrijeme gazi, na pozornicu dolazi mladež tih fukara koja je puno opasnija od njih samih. Ta mladež ne zna istinu, nitko joj je ne govori. Ta djeca su zatrovana permanentnom laži. Ne znaju što je antifašizam, za njih je Tito najveći zlikovac kojega je svijet ikad vidio. On je za njih tvorac svakog zla u svim državama koje su nastale raspadom države koja je u svijetu bila netko i nešto. Danas su na sceni oni koji slijede ideje poraženih iz Drugoga svjetskog rata. Njihova istina se nameće kao prava istina.
..
:sad:
Domobran88

#615 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Domobran88 »

Jugoslavija nije utopija! Ona je bolestna ideja pojedinih velikosrbskih krugova u 19. stoljeću. Nažalost, dosta Hrvata uhvatili su se na tu ideju i nasjeli velikosrbskim varkama, a kako se čini niti "bošnjaci" nisu bolje prošli. Vjerovati u jugoslavensku ideju i smatrati se jugonostalgičarom znači biti izdajicom vlastite Domovine, bila ona Hrvatska, Hercegovina ili Bosna.
popajic

#616 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by popajic »

Postao/la Domobran88 dana 19/05/2008 16:39
Jugoslavija nije utopija! Ona je bolestna ideja pojedinih velikosrbskih krugova u 19. stoljeću. Nažalost, dosta Hrvata uhvatili su se na tu ideju i nasjeli velikosrbskim varkama, a kako se čini niti "bošnjaci" nisu bolje prošli. Vjerovati u jugoslavensku ideju i smatrati se jugonostalgičarom znači biti izdajicom vlastite Domovine, bila ona Hrvatska, Hercegovina ili Bosna.
Valjda si mislio:Bosna i Hercegovina ? nema u njenom imenu to ILI.
Domobran88

#617 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by Domobran88 »

popajic wrote:
Mogao sam to napisati i ovako: Dalmacija, Slavonija, Hercegovina, Međimurje, Sriem, Bosna, Lika. Što ih sve povezuje? 8-)
saibaba

#618 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by saibaba »

Domobran88 wrote:
popajic wrote:
Mogao sam to napisati i ovako: Dalmacija, Slavonija, Hercegovina, Međimurje, Sriem, Bosna, Lika. Što ih sve povezuje? 8-)
Mogao si napisat kako si htio... Ne znam da se iko izjašnjava da mu je domovina Boka ili Lika ili Srijem Ili Srem ili Kanton Sarajevo zna se sta je domovina. U ovoj varijanti može biti samo Bosna i Hrvatska..
osa

#619 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by osa »

Domobran88 wrote:
popajic wrote:
hrpa isfrustriranog naroda svih nacionalnih i vjerskih predznaka.
popajic

#620 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by popajic »

Postao/la Domobran88 dana 19/05/2008 21:43

popajic je napisao/la:

Vazduh ? Ili neka tvoja imaginacija!
letim

#621 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by letim »

Yugonostalgičar sam iz razloga što sam imala (hvala bogu) normalno djetinjstvo koje mi je obezbjedio TITO
Današnja djeca nemaju normalno djetinjstvo
Današnja djeca se ne znaju igrati - agresivna su
Današnja djeca se ne igraju kao što su se igrali TITOVI PIONIRI
Današnja djeca se drogiraju
Današnja djeca kradu
Danas ništa nema smisla
osa

#622 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by osa »

letim wrote:Yugonostalgičar sam iz razloga što sam imala (hvala bogu) normalno djetinjstvo koje mi je obezbjedio TITO
Današnja djeca nemaju normalno djetinjstvo
Današnja djeca se ne znaju igrati - agresivna su
Današnja djeca se ne igraju kao što su se igrali TITOVI PIONIRI
Današnja djeca se drogiraju
Današnja djeca kradu
Danas ništa nema smisla
imaju ti sve i današnja djeca, ali mi više nismo djeca pa svijet gledamo drugim očima.
pjo

#623 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by pjo »

Mislim da mogu govoriti u ime vecine Hrvata. Jugoslavija je mrtva !
osa

#624 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by osa »

pjo wrote:Mislim da mogu govoriti u ime vecine Hrvata. Jugoslavija je mrtva !
kad je to mesić izjavio.
WizzardFromBOZ

#625 Re: Da li ste Yugonostalgičari ?

Post by WizzardFromBOZ »

osa wrote:
pjo wrote:Mislim da mogu govoriti u ime vecine Hrvata. Jugoslavija je mrtva !
kad je to mesić izjavio.
nije bas doslovce tako rekao, rekao je "jugoslavije vise nema"...sto je maltene isto.
Locked