Da li ste spremni za ovakav scenarij???

Drug Član

Post by Drug Član »

braconi wrote:Nesmijem reci 100% da nece biti zajebancije i kod nas, normalno poucen desavanjima iz 90tih, ali mislim da su sanse vrlo, vrlo minimalne, jer Srbija je izgubila rat 1999 i ovo danas sto se desava sa Kosovom je posljedica toga. Po meni nije pitanje da li ce se republika srpska odcijepiti ili ne, nego je pitanje da li ce USA nastaviti sa raparcavanjem ratnog plijena ( citaj Srbije)! Sta ce biti sa Vojvodinom, sa Sandzakom???? Mislim da je srbima to veci problem nego rs .
Mi mozemo samo da nagadjamo i da se nadamo da ce biti bolje!!!
Lično mislim da neće više biti radikalnih promjena u smislu promjene granica ni u Srbiji ni u BiH, i da će Kosovo biti rješeno kao posljednja hot spot na prostoru bivše Jugoslavije, Kosovo na kome je uostalom sve i počelo. I to zato i samo zato što se mi, sva sreća, ništa o tome ne pitamo, već što tako hoće velike svjetske sile. Iz ove premise mnogi i u RS-u i u Federaciji moraju izvući određene zaključke. U RS-u tu naravno mislim na nepismene seljake koji se zanose mišlju o secesiji RS-a, ali i na aktuelnu Vladu RS-a; a u Federaciji na one koji očekuju da će se iz anarhije i nerada (možda baš iz pokušaja secesije RS-a) izroditi incidenti koji mogu voditi do rata u kome bi bio poništen Ustav BiH i Dejtonski sporazum u cjelini. Koliko god bilo antagonizama u ovoj zemlji, moraće se na kraju sjesti za pregovarački sto i razgovarati i dogovarati. Sve drugo je gubljenje vremena i guranje bosansko-hercegovačkih naroda u još dublju bijedu, koje ćemo se uskoro bojim se svi stidjeti, kad krenemo kroz bilo koju zemlju u našem okruženju, pa shvatimo koliko smo zaostali, ali ono pravo...
Drug Član

Post by Drug Član »

1gorstak wrote: Prijatelju, bez agresivnih napora da se reintegrise drustvo, Foca bi jos bila Srbinje, grb Nemanjica bi jos predstavljao Hrvate manjeg entiteta, i tako redom. Ja nemam iluzija, Dodik otvoreno kaze da ne voli BiH a evo nedavno se i opkladio da BiH nece postojati za deset godina. Jedno je braniti interese srpskog naroda u BiH, a sasvim drugo stvarati srpsku drzavu u okviru BiH. U vecem entitetu zivi vise Srba nego na Kosovu, ako su zivoti prosjecnih ljudi bitni, i ako se ne radi o losim namjerama, zasto se daje prednost teritoriji nad ljudima ?
Djelimično se slažem s tobom i mislim da je politika sile ili sila u politici, kako god hoćeš, imala više pozitivnih nego negativnih rezultata u BiH sve tamo negdje do 2006.godine. Mnoge reforme su vrlo kvalitetno sprovedene, dobili smo OS BiH, ušli smo i u PfP i da ne nabrajam dalje, mislim da znaš o čemu govorim. Međutim, odbijanjem ponuđenog paketa reformi u proljeće 2006.godine, zakočeni su svi reformski procesi, a neki su vraćeni unazad. Vodeće političke partije u Fedaraciji su naprosto loše uradile komparativnu analizu između advantages and disadvantages i zabile su autogol BiH, a dali krila nacionalistima prvo u RS-u, a potom i u Federaciji. Možda griješim, ali lično mislim da je ovo urađeno pod snažnim uticajem IZ u BiH.
1gorstak wrote: Jedno je kontrola a drugo koordinacija. Po Dodiku, dogovorena je koordinacija drzavnih organa s entitetskim, a ne kontrola drzavnih nad entitetskim. Da ponovim, lanac komandovanja vertikalno mora zavrsavati s efektivnim sefom drzave (u nasem slucaju troclano predsjednistvo), a ne lokalnim vozdovima, kantonalnim i entitetskim ministrima. Bez tog, imas plemenske policije na podrucjima gdje su jedan, drugi ili treci narod vecina.
Ako su dogovorili da je to "koordinacija" onda je to "koordinacija". Lajček kaže da je to OK, Evropa kaže da je OK. I ništa se ne "mora" sad i odmah, to je opet ono o čemu sam govorio neko hoće reformu a neko traži revoluciju sad i odmah, tako naprosto u ovakvoj državi ne ide. Problem je što se u pregovore ušlo sa jasno zacrtanim ciljem da se ukine policija RS ili od pregovora nema ništa! To onda potpuno obezvrijeđuje pregovore, zar ne! I prosto ne mogu da se načudim gdje je u Bošnjaka iz riječnika nestala jedna divna i mudra riječ "sabur". :?
campa_xxx

Post by campa_xxx »

Puno je para ulozeno u BiH da bi se ponovo ratovalo, mislim da to ne odgovara ni Srbima ni Hrvatima ni Bosnjacima ni EU a ni Americi tako da RATA NECE BITI....
Drug Član

Post by Drug Član »

campa_xxx wrote:Puno je para ulozeno u BiH da bi se ponovo ratovalo, mislim da to ne odgovara ni Srbima ni Hrvatima ni Bosnjacima ni EU a ni Americi tako da RATA NECE BITI....
Sve pet, samo još postaviti logičko pitanje: "So what?" ;-)
Trilogic

Post by Trilogic »

A koliko je to "puno para" da se nebi ratovalo ? Dragi Bošnjaci osvrnite se malo...moj pradedo i dedo su doživjeli dva rata, pradedu Hasana ubili na kućnom pragu...moj babo i ja smo doživjeli rat, hvala Bogu izvukli žive glave, hoću da kažem da su svi naši pretci prošli kroz ratove...pa šta treba da očekujemo sutra...zaključite sami. Nemojte se zanositi iluzijama da neće biti rata, biće rata smo je pitanje kada će za to sarijeti situacija.
Nas ni Tito nije mogao pomiriti, skoro pet decenija smo živjeli u nekom "bratstvu i jedinistvu" da bi nam se poslije desilo to što se desilio a to je bio jedan od najdužih perioda mira na ovim prostorima.
100-200 godina u istoriji je relativno kratak period, a pogledajte koliko su Bošnjaci izgubili za tih 100-200 godina...nekad su Bošnjaci u velikoj većini živjeli u Užicu, Valjevu...nekad su Bošnjaci bili većina u Višegradu, Foči i da ne nabrajam...a danas smiješ reći da si Bošnjak samo do Kozje ćuprije.
Bumbar

Post by Bumbar »

boki071 wrote:Kontao ja na put za vikend, al iskreno me strah
ja sam se spakovala ali mi se cini da bi se trebala raspakovati :S :shock: :roll: :roll:
Prozor

Post by Prozor »

Ne svidja mi se nista od ovoga nimalo. Ubjedjen sam da ce nesto da bude, ne znam sta, ali mi bi trebali biti spremni za najgore, tj otvoreni rat, pa nam se mozda usreci da ga ne bude, kad ga je bilo kad god ga nismo ocekivali...
teco

#108 Da li ste spremni za ovakav scenarij???

Post by teco »

ma nema od ovih politicara nista sve dok je OVAKAV narod.mislim da ovaj narod treba da uci od Beograda (revolucija) i da skonta da ovakvi politicari ih vode samo u dva smijera ili u rat ili u bijedu..na zalost ni bijeda ni rat nisu tako daleko jer narodu je ocigledno svejedno a svejedno je jer politicari u BiH koriste razdvojenost,nesloznost i mrznju naroda pripisivajuci razloge ovakve situacije u BiH drugom narodu tj. razlozi leze negdje drugdje a ne u svojoj kuci i to im odlicno uspjeva.zavadi pa vladaj to je jos uvijek i dan danas na BiH politickoj sceni..glup narod i ne zasluje bolju vladu jer dok narod rezi jedan na drugog politicari svaki dan imaju veci saldo na racunu i njima se jebe za narod..BiH je tzv drzava sa 4 milona stanovnika toliko mozes smjestiti u jedan veci grad i ako je svijetu u interesu,razjebat ce i tih 4 miliona( kad su razjebali 25 miliona) 4 miliona nece biti ni malo tesko..pogotovo drzavu koja UOPSTE ne funkcionise
kao drzava.ovakvo stanje postoji samo u africkim zemljama gdje plemena zive i gdje svako od vodje od plemena hoce vlast e takvo stanje je i u BiH..
artzy

Post by artzy »

Drug Član wrote:
1gorstak wrote:
ono što je za nas važno je to da BiH što prije uđe u EU i to prije nego što antagonizmi ovde ne postanu toliki da to onda više nikad nećemo biti u stanju.
Ne mislim da ti antagonizmi mogu biti gore izrazeni nego sto je to bio slucaj pocetkom devedesetih. Mi smo se medjusobno ubijali prijatelju, a napredak kojeg se postiglo je upravo rezultat nametanja a ne kompromisa. Dodikovi istomisljenici su se bunili protiv (od strane Ustavnog suda BiH) nametnute odluke da su Srbi konstitutivni i u vecem entitetu, odnosno da su Bosnjaci i Hrvati konstitutivni i u manjem. Zastava je nametnuta, dodjavola, samu BiH se predstavlja nametnutom. Ja sa postojecim stanjem duha u vecem dijelu srpskog naroda ne vidim mogucnost kompromisa, jer je cilj kako Ivanica i Dodika, tako i Bosica i Mihajlice, nestanak BiH, a ne njena stabilizacija. Zato je potrebno nastaviti s nametanjem rjesenja koji ce voditi ka daljem jacanju drzave, odnosno stvaranju aparata koji ce garantovati samoodrzivost iste.

Ja jesam za toleranciju, ali to ne znaci da trebam prihvatiti ideju da drzava ne treba imati kontrolu nad svim naoruzanim formacijama unutar granica te drzave, kao sto je trenutno slucaj s entitetskim policijama. Lanac komandovanja vertikalno mora zavrsavati s efektivnim sefom drzave (u nasem slucaju troclano predsjednistvo), a ne lokalnim vozdovima, kantonalnim i entitetskim ministrima. Bez tog, imas plemenske policije na podrucjima gdje su jedan, drugi ili treci narod vecina. Oni koji BiH smatraju nametnutom takav oblik jacanja drzave nikad nece prihvatiti, sto znaci da treba ici na nametanje rjesenja. To ne kazem zato sto sam protiv nekog od naroda, protiv Bosnjaka, Srba ili Hrvata, nego zato sto sam za BiH. I ne bojim se da ce to izazvati jacanje antagonizma prijatelju, imali smo rat gdje je komsija isao na komsiju, gore ne moze.
Osnovna razlika između mene i tebe je što bi ti još uvijek politička pitanja rješavao silom, a ja bi ih rješavao razgovorom i dogovorom. To je upravo ono na što sam negdje u prethodnim postovima upozorio, da upravo ovakva politika iz Federacije dovodi do kriza i zapravo cementira Republiku Srpsku, a u konačnom šteti BiH! To je upravo ista ona politika koju je devedesetih vodio Slobodan Milošević...

I u vezi policije, pa sve o čemu govoriš je već dogovoreno u Mostaru, i kontrola na državnom nivou i ostalo, ali ne kontam šta još treba, zbilja... :?
Politika iz federacije je POLITIKA SILE?

Politika iz rs je POLITIKA LJUBAVI I SLOBODE?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply