Lily1234 wrote: ↑25/11/2024 12:02
apsidejzi wrote: ↑24/11/2024 22:45
Lily1234 wrote: ↑24/11/2024 22:03
Griješiš!
Ja sam te prijavila...
Znaci, boze
Da, da... Slobodno ti to protumači kao Božiji znaci...
Bitno je da se malo smiriš, da prestaneš vrijeđati forumaše i da se prestaneš prosto izražavati... Pogotovo na ovoj temi!
Normalna osoba, koja se nečeg "gadi", pokušava pod svaku cijenu da se skloni toga čega se "gadi"... Razmisli malo...
Haj ti draga idi mijenjaj rijeci. Nisi post napisala na temi a prijavljujes ljude. Normalna osoba kojoj nesto smeta ne ide na teme gdje joj to nesto smeta. Tebi odgovara tema "Izmjeni rijec" i ja ti nisam dosao tu i kazao kako si 80% rijeci nepravilno izmjenila nepostujuci uvodni post

nego sam pogledao i rekao: mah, pusti nepismene... i otisao dalje. To rade normalni ljudi. Nisam te prijavio administraciji.
Druga stvar, ja se NISAM prosto izrazavao na ovoj temi. Ovo nije serijatski forum u kojem ti glava pada ako napises nesto sto ne odgovara religijskom kleru (iako sam dobio upozorenje...). Na ovom forumu i ja imam pravo napisati da sam procitao Kur'an (kako tema nalaze) i kazati kako smatram da u njemu nema nista korisno i objasniti svoj stav. Ja sam to i uradio. Onda sam bio nazvan stokom, kako me treba ubiti, razapeti bla bla i to kroz pokrice sa Kur'anom. Umjesto da ja njega prijavim za vrijedjanje ja bivam prijavljen. Ja imam osjecaj da ste se vi uvrijedili jer ste procitali nesto sto niste imali priliku procitati u standardnoj literaturi. Zasto? Zato sto u danasnjem islamu vlada "kultura cenzure i represije".
Treca stvar: ja sam naveo par argumenata koji su historijske cinjenice na koje se vi uvrijedjeni niste ni osvrnuli. Dzingis kan jeste spalio vecinu islamskih biblioteka. Al Munstarsir Bilal II, abesidski halifa je poceo spasavati knjige od Al Gazalija i time poceo pokret filtriranja islama. Vecina islamskog znanja do tada je nestala u pozarima a ostala u glavama ucenika tih velikih ucenjaka. Kako su oni umirali polako, polako su trajno nestajala velika djela Ibn Sine, Ibn Rushda, Al-Razija, Ibn Halduna, Al-Farabija i sl. Ja u svojoj biblioteci imam knjigu od Ibn Sine koja je pronadjena tek 2005-e godina u danasnjem Izraelu. Odlicna knjiga i veoma teska za citati. Pokusava objasniti kako Bog djeluje na prirodu i kakva je "priroda" Allaha. nesto sto Gazali prezire iz dna duse. Danasnji muslimani nemaju pojma da je recimo Ibn Haldun u svojoj knjizi Al Muqaddima (koja je takodjer kasnije pronadjena i sacuvana) opisao proces evolucije zivota 500 godina prije Darwina. I objasnio kako je to u skladu sa Allahom i sta je u pozadini toga. No danasnji muslimani su generalno protiv evolucije, mnogi su ravnozemljasi, nema sanse da se neko od njih bavi kvantnom fizikom. A svi ovi nabrojani islamski ucenjaci, cija djela nazalost nisu prezivjela Dzingis kana, su pricali upravo o tome i pokusavali uskladiti vjeru, logiku i nauku. I uspjeli, po nekom mom shvacanju. I svi oni su u Kur'anu pronalazili uporiste.
Pazi, 2005-e godina pronadjena knjiga od Ibn Sine. 800 godina od mongola. 800 godina evolucije islama bez te knjige i bez ideja koje bi ta knjiga proizvela. Zato sto taj tadasnji halifa nije zelio knjigu u novoj biblioteci. Ocito je neki Ibn sinin ucenik zapisao knjigu po sjecanju i stavio je u cup i tako sacuvao. No kada je taj ucenik umro, prestala je ova ideja i jednostavno se izgubila iz sjecanja u muslimanskom drustvu. Znali su da je postojao neko ko se zvao ibn sina ali niko nije imao nista njegovo konkretno. I evolucija islama je postala standardizirana: Sta je Gazali napisao to se slijedilo. Sve ostalo je ignorisano. I zato je islam i pao i izgubio se na svjetskoj sceni. Dok se slobodno razmisljalo i sirile ideje, bilo je i prosperiteta. Ovo je bilo veliko filtriranje islama. Ne samo da je Ibn Sinina ideja ugasena, ugasene su i ostale ideje od ostalih ucenjaka koji su proglaseni nevjernicima i ignorisani. I islam je otisao u ovom smjeru u kojem jeste danas. Ucmao, iscjedjen, gdje ne znaju gdje ce, ni sta rade. I ti si samo jedna jedinka u tom procesu.
I posto naravno ovo ne zelis citati nisi skontati, onda je najlakse naci se uvrijedjen i prijaviti administraciji. Islamska kultura cenzure u praksi. Otidji u Iran ili Afganistan tamo bi procvjetala sa svojim stavovima.