Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
TompusFG

#1 Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by TompusFG »

Pozdrav svima. :) Preračunavam se i kalkulišem, ali bi najprije htio da čujem savjet osoba koje žive u Sarajevu.

Da li se sa ovim novcima može solidno živjeti tamo?

Ja bih imao 1550,00 BAM (KM) plata, supruga 1150,00 BAM (KM).
Dvoje djece školskog uzrasta.
Plus na te prihode kredit za osrednje auto i stambeni kredit (stan do 65 kvadrata, još bi se vidjelo).
Cijene stvarno ne znam, pa bih vas zamolio da bar približno to izračunate.

Sa ovim gore prihodima, kad se sve poplaća od računa i kredita, da li bi šta ostalo sa strane? Sa ovim platama u Sarajevu, da li bi bilo mogućnosti za ljetovanje/zimovanje i slično. Koliko bi imali prostora da se "raširimo" nakon što poplaćamo sve što treba. :)

Nadam se da ću čuti neke objektivne računice, hvala svima! :)
Last edited by TompusFG on 07/10/2013 02:41, edited 1 time in total.
Sociolog

#2 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Sociolog »

Koikoe su ti rate kredita...? Ako provociras, nemoj.. moja rodica radi kao doktor opste prakse, pa nema preko 1400 maraka, dajdza je stakalar, 750, maraka, 2 male djece, pa opet imaju kredit.... ali generalno, bez trosenja, ana alkohol, cigarete i slicno, to je sasvim dovoljno... i da se djeci moze platiti neki kurs, skola sporta ili slicno...ako vi stedite na sebi
archi_a

#3 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by archi_a »

Mozeitekakomoze, bracaaaaa. :) Nema tu sta da se kalkulise. Stvarno bih volio da govoris istinu i da ne furas raju bezzee, jer bi to stvarno bilo bezzee sa tvoje strane. ;)
Znaci vasa primanja 2700 Bamova, zajedno.
Kredit 120000 na dvadeset godina. Rata oko 900 Bamova +-
Dadzbine oko 350 Bamova +- (struja,grijanje,trio paket,voda,smece,odrzavanje).
Osrednje auto, staro 2-3 godine. Uvoz do registracije oko 13000 Bamova +-. Kredit na pet godina. Rata 250 Bamova +-
Opremanje stana za jedno deset milja. Kredit na pet godina. Rata oko 190 Bamova +-.
I spreman za start. 900+350+250+190 = 1690 Bamova - 2700 Bamova =1010 Bamova ti ostaje. Da ga ebes, moze se ziviti. Neces bas biti beg, al nisi ni sirotanovic. Sto se godisnjeg tice, nadam se da imas marljivu i ne bas troskali zenu, koja ce znati malo ostaviti sa strane. Bar jedno 100 Bamova, mjesecno. Bez toga zaboravi brckanje ili skijanje.
Nedo ti Bog dragi nekih vanrednih troskova. Na kladionicu ne ulazi ni slucajno. Garderoba se kupuje planski, a budi spreman da ti se na potkosulji i gacama vec pojave rupe. :)
I da, lastbutnotleast...... Svaku noc molis Boga da neko od vas ne fasuje otkaz u narednih dvadesetak godina. Znaci, u firmi sef okom ti se naguzi i pitaj mozel jos. Udri grome. heheh
Budi zahvalan na datoj prilici, jer ces i pored svega navedenog spadati u taj neki srednji stalez koji je u ovoj drzavi jos od rata izbrisan. Sretno i nemoj biti tuzan ako je ovo sto si postavio kao pitanje bio samo plod tvoje maste. Bori se da nekad bude ovako. pozz :-D
Capsicum

#4 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Capsicum »

Moze se s tim parama i kreditima zivjeti u Sarajevu, ali zaboravi na neki luksuz. To ti je bas knap. Moci ces vjerovatno otici na more jednom godisnje, ali i tu ces gledati da prodjes sto jeftinije. Te su plate do prije 10tak godina bile relativno visoke, a sad s njima prakticno spadas na dno srednjeg staleza, sto bi se reklo.

Jbg ubise rate za stan. Kad bi drzava omogucila mladima da steknu svoju prvu nekretninu na neki povoljniji nacin, bilo da ih oslobodi poreza ili da im omoguci manje kamate... mozda bi bilo lakse, ovako su mladi prepusteni sami sebi. Uglavnom su ovi na vlasti svoje stanove dobili za vrijeme Tite ili Alije, pa ne znaju kako je to kad moras svoj porodicni zivot zapoceti sa teretom kredita oko vrata, jer drugi nacin da steknes nekretninu, osim da nesto naslijedis od umrlih roditelja, jednostavno ne postoji.
gilla

#5 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by gilla »

Capsicum wrote:Moze se s tim parama i kreditima zivjeti u Sarajevu, ali zaboravi na neki luksuz. To ti je bas knap. Moci ces vjerovatno otici na more jednom godisnje, ali i tu ces gledati da prodjes sto jeftinije. Te su plate do prije 10tak godina bile relativno visoke, a sad s njima prakticno spadas na dno srednjeg staleza, sto bi se reklo.

Jbg ubise rate za stan. Kad bi drzava omogucila mladima da steknu svoju prvu nekretninu na neki povoljniji nacin, bilo da ih oslobodi poreza ili da im omoguci manje kamate... mozda bi bilo lakse, ovako su mladi prepusteni sami sebi. Uglavnom su ovi na vlasti svoje stanove dobili za vrijeme Tite ili Alije, pa ne znaju kako je to kad moras svoj porodicni zivot zapoceti sa teretom kredita oko vrata, jer drugi nacin da steknes nekretninu, osim da nesto naslijedis od umrlih roditelja, jednostavno ne postoji.
Problem su lihvarske banke i kamate. Prvo sakriju ti efektivnu kamatu da ne mozes procitati, i one ide po 10,15%, da ne govorim o varijabilnim. Pa za 100k, vratis 140,150k.
Jedna švica gdje ne znaju sta ce od para, kamate ne ide preko 3%, mislim da je to regulisano i nekim odredbama.

Kod nas je smijesno zivjeti, imam kao tc platu slicnu, ali sutra u braku sa djecom i sl.kreditom ne znam kako bih izgurao. Hebes ovu drzavu.
srž

#6 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by srž »

Dok je ministara a la Petrović, svako životarenje u Sarajevu će biti sve nesnošljivije,

sam je rekao da ko hoće da živi u Sarajevu mora to i da plati (parafraziram),
jedino ako nisi neka "fora" pa da imaš privilegije (dam ti daš, korupcija, nepotizam...) koje obični smrtnici nemaju.

Primanja bi ti bila sasvim solidna za ove prilike, s tim što ove prilike nisu normalne, pozdrav.
madner

#7 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by madner »

Bruto ili neto prihodi?
korisnik101

#8 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by korisnik101 »

TompusFG wrote:Pozdrav svima. :) Preračunavam se i kalkulišem, ali bi najprije htio da čujem savjet osoba koje žive u Sarajevu.

Plus na te prihode kredit za osrednje auto i stambeni kredit (stan do 65 kvadrata, još bi se vidjelo).

Sa ovim gore prihodima, kad se sve poplaća od računa i kredita, da li bi šta ostalo sa strane? Sa ovim platama u Sarajevu, da li bi bilo mogućnosti za ljetovanje/zimovanje i slično. Koliko bi imali prostora da se "raširimo" nakon što poplaćamo sve što treba. :)

2700 BAM na ruke , - to je vise nego dovoljno za pristojan zivot u Sarajevu.
Znaci, da platis stan, auto,, i na odmore da ides redovno.
Racunaj da ti je to skoro isto kao recimo 3500 Eura u Austriji ili Njemackoj. Pa skontaj se kako mozes zivjeti sa tim parama tamo.
AdnanSA

#9 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by AdnanSA »

Može ali teško. Ima da prevrces svaki dinar uzduž i poprijeko. Ako je ona kalkulacija tačna da ostaje poslje rata kredita i režija oko 1000 KM za život porodice od 4 člana onda su male šanse. Računaj da imate 360 obroka mjesečno za vas 4. To je minimum 450 KM za hranu plus 150 za gorivo pa ostale zajebancije. Joj nikada kraja. Ubiće vas rate kredita. uhhh
korisnik101

#10 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by korisnik101 »

AdnanSA wrote:Može ali teško. Ima da prevrces svaki dinar uzduž i poprijeko. Ako je ona kalkulacija tačna da ostaje poslje rata kredita i režija oko 1000 KM za život porodice od 4 člana onda su male šanse. Računaj da imate 360 obroka mjesečno za vas 4. To je minimum 450 KM za hranu plus 150 za gorivo pa ostale zajebancije. Joj nikada kraja. Ubiće vas rate kredita. uhhh
Nije tacna.
staradis

#11 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by staradis »

Racunaj da ti za rezije treba 300-400. Za hranu ti treba 600-800 ako neces smece.

Sent from my GT-S5830 using Tapatalk 2
elcaliente

#12 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by elcaliente »

Pa makar to danas nije problem, radis u Sarajevu a zivis u okolini Sarajeva ako ti je Sarajevo preskupo. Sada ima autocesta za par minuta si u Sa, da zivis na potezu od Sa do Ze. npr Ilijas itd.
AdnanSA

#13 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by AdnanSA »

Ovdje su rate kredita najveća stavka. Ono što ja znam da ako hoćeš da živiš kao insan u Sarajevu i da nemaš nekih rata kredita ti treba min 1600-1700 KM mjesečno . Govorim o porodici sa 4 člana. Dvoje školske djece.
Hrana min 500 KM (veoma upitno)
Režije 300 KM
Auto 200 KM (bez iznenadni i skupih opravaka)
Higijena 100 KM
Odjeća 150 KM
Toškovi za djecu 200 KM (sekcije, knjige, škola i ostalo)
Zabava 100 KM (kultura, izlasci i ostalo također upitno)
Eto nas na 1550 KM mjesečno. Vrlo lako je potrošiti i puno više a teško je potrošiti manje od toga.
Znam da ima ljudi koji žive i sa pola od ovoga iznosa ali oni u stvari ne žive oni životare i preživljavaju. Bolno ali istinito.
madner

#14 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by madner »

Jedno vrijeme sam jedva sastavljo kraj sa krajem sa zbirnom cifrom. No kada sam smanjio izlaske u kafane na 4 dana u sedmici postalo je ok.
drug_profi

#15 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by drug_profi »

TompusFG wrote:Pozdrav svima. :) Preračunavam se i kalkulišem, ali bi najprije htio da čujem savjet osoba koje žive u Sarajevu.

Slicni prihodi kao u mojoj kuci. Imam dvoje odrasle djece, jedno u srednjoj skoli, drugo studira. Kredita imamo ja i supruga oko 700 ukupno. Sa ostatkom se moze zivjeti, ali ne bas komotno. Na more nismo otisli vec 4 godine. Doduse vozimo dva auta svojevremeno nabavljena kao polovna za ukupno 23K, danas vrijede max 9-10. Troskovi goriva su mjesecno oko 150-200 KM jer oba idu na plin, ne kvare se pa nema ulaganja osim redovnog odrzavanja (200-300 godisnje). Registracije godisnje kostaju oko 900 KM. Zivimo u 50 kvadrata sa rezijama od oko 300 KM.
Djeca su stavka koju ne mozes procjeniti i koja moze da srusi kulu od karata. Nije u redu traziti od njih da razumiju cash flow, a ne mozes ni gledati da su uskraceni za garderobu koju zele imati narocito ako su zenska djeca, ekskurzije, pristojan telefon, izlaske, uzinu u skoli, upisnine, knjige, itd. itd.
Tu je uvijek i pitanje sta nosi sutra i vjeruj mi zadnji kredit koji sam digao na 7 godina bio je oko 200 maraka mjesecni i to sam bez problema servisirao prvu godinu, a onda je pocelo da fali, i sve vise i vise, tako da kad sam ga konacno otplatio imao sam duga na karticama oko 5000, sve ono sto se moralo kupiti i platiti, a za sto nisam imao svojih para. Kartice su najskuplji novac. Onda sam digao drugi kredit, da popeglam te kartice i zatvorim taj dug. Ali zivot postaje generalno skuplji svaki mjesec i sto si mogao sa 100 maraka danas, neces moci za godinu sa 130. Na pocetku perioda otplate ovog sedmogodisnjeg kredita moja standardna korpa u supermarketu kad se ide u "fasungu" bila je 150-180 KM. Danas je tacno 100% skuplja. Otprilike istog sastava.
Labirint

#16 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Labirint »

Ovdje je zivot postao stvarno nauka u svakom smislu te rijeci. Nije mi jasno
kako ljudi UOPSTE zive odnosno kako imaju za bilo sta osim za hrane i rezija.
Neko rece auto mjesecno te dodje 200 KM. Kako? Ne racunajuci da ga otplacujes,
treba ti prosjecno 150 maraka za gorivo (min.) mjesecno, imas registraciju od nekih pet stoja
na godisnjem nivou (kasko ne racunam :D ), na to dodaj jednu ili dvije kazne koju
vecina "nabere" u toku godinu dana (cca 100 maraka), a gdje je servis, odrzavanje
nenadane popravke???? Eto navedoh samo hebeno auto ko primjer... :sad:
mali_balon

#17 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by mali_balon »

Uh super tema, ne zna sta da ti kazem, ja supruga i bebac od 15 mjeseci se patimo sa 4000BAM pa ti sad vidi,a nismo u kreditu.
Sta je ovim trolovima.
gilla

#18 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by gilla »

Kastanienallee wrote:

Nadam se da ću čuti neke objektivne računice, hvala svima!
:)
Ljudi se u teoriji prilagode svemu a u praksi zive zaduzeni da priuste obicne svakodnevne stvari. Jako je tesko reci sta moze s 2700.00 maraka mjesecno cetveroclana porodica ne znajuci kakve sve zivotne navike i potrebe imate i sta sve upraznjavate svakodnevno. 2700.00 sa stajalista brojnih nezaposlenih i ljudi koji zaradjuju neke mizerne plate izgleda mnogo a u sustini covjek slicno trosi i platu od 500.00 i platu od 1500.00 ma kako to cudno izgledalo.
Moja kolegica ima mjesecnu platu 1900.00 KM. Muz je do prije godinu dana radio i zaradjivao oko 1000.00 KM. Vec godinu dana muz ne radi. Neki dan kaze da skoro isto zive kako su zivjeli i sa njegovom platom. Kupuju iste stvari, manje daju roditeljima, dijete upisuju na razne sekcije a sve kosta. Oni nisu vrsta ljudi koja je ikada znala za godisnji odmor pa ni nikada ni ne putuju na godisnji odmor.
Ne znam o kakvim racunicama se moze govoriti ali npr. kada bismo podijelili 2700.00 na te neke troskove, a ja sam laik za kredite recimo da bi to izgledao ovako:
kredit za stan min 700.00 KM
kredit za auto min 300.00 KM
rezije za stan 65 m2 250.00 KM
hrana mjesecno min 800.00 KM
higijena mjesecno 200.00 KM
Moja racunica je gruba i dodjoh do 2250 a tu nema bezbroj nekih troskova za djecu za skolu, odjeca, obuca. Ne kazem da ne moze znatno manje i da se ne moze znatno stisnuti svaka stavka. Novac za odmor se moze nekako ustediti ali samo ako su ljudi posveceni dobroj organizaciji zivota, promisljanju na sta stvarno morate trositi, bez impulsivnih kupovina raznih pizdarija.
Zivot je u ovdje generalno skup. Sto je najgore skupa je hrana.
Mislim kad se naucis neke stvari moze se to i vise stisnuti.
Moze na hranu 600, ako nisu bas neki gurmani i da moraju sad svaki dan po mesu pucati, jednostavno racionalnije jesti. I sam sam bolje radio sa parama kad sam manje imao. Sta podrazumjevas ovo 200 higijena :D ?

Auto, bolje se strpiti godinu dana pa ustediti, imas golfova 4 po 7k, petica po 11,12, pasata isto tako. Nego placati 5,7 godina po 300 za korejske "masine" i sl.

Opet ako hoces insigniu, audia 6...petosoban stan....izvoli kesiraj. Ipak mislim da oni svoje planove mogu ostvariti sa ovim primanjima.
Labirint

#19 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Labirint »

mali_balon wrote:Uh super tema, ne zna sta da ti kazem, ja supruga i bebac od 15 mjeseci se patimo sa 4000BAM pa ti sad vidi,a nismo u kreditu.
Sta je ovim trolovima.
E to je otprilike neki okvir, mislim da ne grijesis puno :wink:
Capsicum

#20 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Capsicum »

elcaliente wrote:Pa makar to danas nije problem, radis u Sarajevu a zivis u okolini Sarajeva ako ti je Sarajevo preskupo. Sada ima autocesta za par minuta si u Sa, da zivis na potezu od Sa do Ze. npr Ilijas itd.
Dobijes na mostu, izgubis na cupriji... Eto zivis u Ilijasu, svaki dan na posao u grad, kad saberes koliko potrosis goriva, ispadne da si mogao i u gradu stan uzet... plus losije skole, infrastruktura, kvalitet zivota...

Evo moje neke racunice:
- rata za stan 800 KM
- rezije 250 KM
- rata za auto 350 KM
- registracija 500 KM, tj. mjesecno oko 42 KM
- gorivo 150 KM
- odjeca/obuca mjesecno 200 KM (nategnuto)
- djeca skolske potrepstine, sekcije, uzina, dzeparac - minimalno 300
- hrana mjesecno 800 KM
- higijena 350 KM
- godisnji odmor - 1.500 godisnje, tj. 125 KM mjesecno
-------------------------------------------------------------------
Ukupno 3.367 KM

Znaci, mozes ustediti recimo na hrani jos 100, na higijeni 100, ne znam dalje... Znaci moras bit carobnjak da ovo sve utrpas u tih 2.700 KM. Jedino da rentas stan, u kom slucaju bi mogao recimo placati 400 KM kirije umjesto 800 KM ratu kredita za stan.
drug_profi

#21 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by drug_profi »

Kastanienallee wrote:
drugi profil wrote: Djeca su stavka koju ne mozes procjeniti i koja moze da srusi kulu od karata. Nije u redu traziti od njih da razumiju cash flow, a ne mozes ni gledati da su uskraceni za garderobu koju zele imati narocito ako su zenska djeca, ekskurzije, pristojan telefon, izlaske, uzinu u skoli, upisnine, knjige, itd. itd.
U mom svijetu je sasvim ok djeci od rane dobi, narocito u danasnjim uslovima zivota, objasniti bas taj protok novca na najjednostavniji nacin. Nece im to nista poremititi zdravo odrastanje a sto prije nauce da novac ne pada s neba i da nije logicno ni moguce da imaju spravice od 1000.00 KM u uslovima kada im roditelji zaradjuju 800.00 i slicno, to je bolje za njih. Posteno je s djecom iskreno razgovarati, objasnjavati bez stida sta je moguce sta nije i upucivati ih kako da se bore za sebe ako zele da imaju vise. Sasvim je u redu.
Da. Ovdje nije rijec o socijalnim slucajevima, mada svi mozemo lako spasti pod to. Roditeljska duznost je omoguciti djeci sto je moguce sretnije i bezbriznije djetinjstvo i nemam namjeru da ih prepadam sa kokuzlukom. Jednom je jedna moja otvorila frizider i vidjela da je skoro prazan i onda je stidljivo pitala: "tata, jesmo li mi sad siromasni?". Taj pogled i strah ne zelim opet vidjeti.
Mozda nisam bio jasan. Spravice od 1000 maraka nemam ni ja niti bih ikad dao te pare, ali djete treba da ima telefon od 100-150 maraka, treba da ima garderobu koja nije zadnje kineske klase, dakle govorim o cipelama 50-100 maraka, hlacama 40-70, jaknama oko 100, itd.
Ne treba od djece praviti sirotinju i nabijati im taj kompleks. Jasno je da moraju znati cijeniti novac i kako ga je tesko steci. Zato vlastitim primjerom moras staviti do znanja da novca za luksuz nema, a ne dati 200-300 za svoje cizme i reci djetetu da nemas para. Jasno da nemas kad preplacujes stvari. Kad stasaju za neki rad, naci im posla nek zarade. Moje cure svako ljeto rade i zarade od 100-500 maraka ovisno od trajanja angazmana. Zato molim vas budite ljubazni prema promotorkama po supermarketima, i one su necije kceri. :D
milojicabrzi

#22 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by milojicabrzi »

Ovako,
Ako su vam ukupna primanja, cca 2500 KM, od toga racunaj kredit za stan cca 700 i kredit za auto cca 300, to su neke cijene kredita za to sto ti treba na period od cca 10-12 godina. Znaci, varijanta je vrlo skromna, stan od 50-ak kvadrata na lokacijama gdje je kvadrat 1500 KM (moras se fokusirati na 2-3 takva naselja u SA, odmah odbij iluzije da ces zivjeti u centru).

U tom slucaju ostaje vam za zivot cca 1500 KM. Od toga odvoji cca 300 KM na rezije. 1200 KM podijeljeno na 30 dana, iznosi oko 40 KM dnevno, za sve vase troskove.

Moze se zivjeti sa ovim iznosom, znam porodice u SA koje zive sa 1000 KM ili manje, pa prezive, ali nema luksuziranja. Imas pristojnu hranu, odjecu, supruga neka zaboravi bunde od 2-3 hiljade KM, ti zaboravi lov, ribolov, puske i optike od 2-3 hiljade. Djeca moraju imati sve i to je to.

Uglavnom, moze se zivjeti zivotom srednje klase ali bez previse luksuza :D
Labirint

#23 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Labirint »

milojicabrzi wrote:Ovako,

Moze se zivjeti sa ovim iznosom, znam porodice u SA koje zive sa 1000 KM ili manje, pa prezive,

Uglavnom, moze se zivjeti zivotom srednje klase ali bez previse luksuza :D
:shock: :shock: Izvini drug ali zivot cetveroclane porodice sa primanjima ispod
1000 maraka je sve samo nije zivot "srednje klase"... Sto je najgore iz svega se
da zakljuciti da ce ovo iz godine u godinu biti samo gore i gore... :sad: :sad:
Di Canio

#24 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Di Canio »

Ma naravno da moze, sve je stvar samokontrole i na koji nivo zivota je navikla neka osoba.
Hajvan

#25 Re: Da li se sa ovim platama može živjeti u Sarajevu?

Post by Hajvan »

Kastanienallee wrote:....
Zivot je u ovdje generalno skup. Sto je najgore skupa je hrana.
Na žalost, ovo je činjenica. :(

Pa, u mnogim EU zemljama potoršačka korpa (za hrau) je jeftinja. :-?
Post Reply