što? hocu li ti to nedostajati?remake wrote:Svemirski_Jebach wrote:ma znam da ludo zvuči...fakat. samo da ne bi bilo sve bas potaman, pobrine se makar strah od toga da ce mi bosna faliti...i prijatelji... jebi ga.
nemoj ići, molim te
Da li postati dijasporaš??
-
Svemirski_Jebach
-
remake
nećeš ako nastaviš forumirati od tamoSvemirski_Jebach wrote:što? hocu li ti to nedostajati?remake wrote:Svemirski_Jebach wrote:ma znam da ludo zvuči...fakat. samo da ne bi bilo sve bas potaman, pobrine se makar strah od toga da ce mi bosna faliti...i prijatelji... jebi ga.
nemoj ići, molim te
a hoćeš, jelde???
-
Svemirski_Jebach
vjerovatno...remake wrote:nećeš ako nastaviš forumirati od tamoSvemirski_Jebach wrote:što? hocu li ti to nedostajati?remake wrote:
nemoj ići, molim te
a hoćeš, jelde???![]()
jel ti se to majke ti sviđaju moje izjave?
al priznaj ipak cu ti malo nedostajati...
- Saian
Svemirski_Jebach wrote:vjerovatno...remake wrote:nećeš ako nastaviš forumirati od tamoSvemirski_Jebach wrote: što? hocu li ti to nedostajati?
a hoćeš, jelde???![]()
jel ti se to majke ti sviđaju moje izjave?![]()
ma gro ces mi nedostajat'
-
FX1
to je brate tvoja odluka...
ali jedna stvar me cudi - zasto bi ti u slucaju da odes na studije van BiH postao dijasporas? namece se da je biti dijasporas nesto lose - haman sramota.
Dijaspora se odnosi na nekoga ko je na silu 'otrgnut' iz vlastite domovine:
"The term diaspora ("a scattering or sowing of seeds") is used to refer to any people or ethnic population forced or induced to leave their traditional ethnic homelands; being dispersed throughout other parts of the world, and the ensuing developments in their dispersal and culture."
Ti to sigurno nisi niti bi to bio. Oni koji to jesu - izbjeglice - su to mogli biti sve do kraja rata, a nakon toga su se pretvorili u ekononske ili politicke emigrante. Nista posebno - svijet je pun takvih. Sva prica o dijaspori i 'dijasporasima' dolazi od krive uopotrebe te rijeci i to u negativnom kontekstu.
Dakle, sta god da odlucis -neces postati dijasporas.
ali jedna stvar me cudi - zasto bi ti u slucaju da odes na studije van BiH postao dijasporas? namece se da je biti dijasporas nesto lose - haman sramota.
Dijaspora se odnosi na nekoga ko je na silu 'otrgnut' iz vlastite domovine:
"The term diaspora ("a scattering or sowing of seeds") is used to refer to any people or ethnic population forced or induced to leave their traditional ethnic homelands; being dispersed throughout other parts of the world, and the ensuing developments in their dispersal and culture."
Ti to sigurno nisi niti bi to bio. Oni koji to jesu - izbjeglice - su to mogli biti sve do kraja rata, a nakon toga su se pretvorili u ekononske ili politicke emigrante. Nista posebno - svijet je pun takvih. Sva prica o dijaspori i 'dijasporasima' dolazi od krive uopotrebe te rijeci i to u negativnom kontekstu.
Dakle, sta god da odlucis -neces postati dijasporas.
-
Svemirski_Jebach
ne bas NYC ali vrlo blizu...titox16 wrote:Svemirski:
Gdje kontas ziviti dok si u NY?
NYC?
-
Svemirski_Jebach
hvala brateSaian wrote:Svemirski_Jebach wrote:vjerovatno...remake wrote: nećeš ako nastaviš forumirati od tamo
a hoćeš, jelde???![]()
ma gro ces mi nedostajat'kupi prnje i i iskoristi priliku, prijatelji i Bosna ce ti faliti, al ce se to sve dati amortizirati
na ovaj ili onaj nachin i da molim te forumaj i otamo, imam jos dva zida u sobi koja nisu oblijepljena tvojim izjavama
![]()
![]()
- wels
Na osnovu iskustva dijasporasha ,onih sa 20,30 i vishe godina, a i ovih sa manjim stazom mogu ti rec slijedece:
Vecina njih ,skoro svi su vani krenuli sa jednim ciljem,zaradit i ustedit novac i nakon nekoliko,neko 3 neko 4,5 ili najvishe ali rijedje 10 godina,se vratit u domovinu.
Skoro svi su imali na umu isti plan.Svi oni su ostali znatno duze iz razno raznih razloga.
Ako imas na umu jedan odredjen period otic van,cak i ako si se cvrsto odlucio za jedan odredjen period, najozbiljnije racunaj sa tim da ce mnoshtvo novih i neocekivanih faktora u buducnosti uticat na znatno produzenje tvoga boravka .
Ako si se odlucio da zauvjek napustish BiH,druga je stvar.
Vecina njih ,skoro svi su vani krenuli sa jednim ciljem,zaradit i ustedit novac i nakon nekoliko,neko 3 neko 4,5 ili najvishe ali rijedje 10 godina,se vratit u domovinu.
Skoro svi su imali na umu isti plan.Svi oni su ostali znatno duze iz razno raznih razloga.
Ako imas na umu jedan odredjen period otic van,cak i ako si se cvrsto odlucio za jedan odredjen period, najozbiljnije racunaj sa tim da ce mnoshtvo novih i neocekivanih faktora u buducnosti uticat na znatno produzenje tvoga boravka .
Ako si se odlucio da zauvjek napustish BiH,druga je stvar.
-
remake
pa ode li?Svemirski_Jebach wrote:hvala brateSaian wrote:Svemirski_Jebach wrote: vjerovatno...
ma gro ces mi nedostajat'kupi prnje i i iskoristi priliku, prijatelji i Bosna ce ti faliti, al ce se to sve dati amortizirati
na ovaj ili onaj nachin i da molim te forumaj i otamo, imam jos dva zida u sobi koja nisu oblijepljena tvojim izjavama
![]()
![]()
-
Svemirski_Jebach
ne ide to tako brzo, za par mjeseci ako Bog da...remake wrote:pa ode li?Svemirski_Jebach wrote:hvala brateSaian wrote:
![]()
![]()
da se to tako ide, danas razmišljaš a sutra odeš...
nego hoću li ti nedostajati?
- anais_nin
vidim ja ti si vec odlucio (godra mi je pravoSvemirski_Jebach wrote:hvala brate...![]()
pa u principu vec je pala odluka da idem, ali jos nisam siguran da li da ostanem...elem, one sve koke bas i nisu varijanta, jer tamo necu biti sam...![]()
![]()
jer upravo sva ova prica se vrti oko razloga zbog kojeg koke nece doci u obzir ...ako si shvatio
u svakom slučaju...hvala na podršci. živio mi...