Da li postati dijasporaš??

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
davis.ba

Post by davis.ba »

Već dugo vremena imam dilemu o tome da li nakon 20 + godina života u BiH postati dijasporaš...
Apsolutno.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Idi Space Fuckeru, sa srecom ti. Iako mi je zao sto ides jer si se hiljadu puta pokazao kao pravi jaro i malo ce mi faliti da se slucajno sretnemo u gradu pa se napijemo ko letve :D:D

Povedi i Pauka sa sobom, koji ce nam on k. ovdje :D:D:D
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

:D

upravo ga pokušavam nagovoriti...da i njemu nadjem kakvu tamo, a nije da ne bi mogao ;)

hehe...
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

European gigollo, part three :D:D:D
krkan

Post by krkan »

congratulations space fucker :D

kako rece veliki Zuko Dzumhur

'najveca planina je kucni prag'

meni se cini da tebe vise jebe buduca odluka povrataka tj.
svjesno strovaljivanje sa konja na magarca

no sikiriki bitno je da prokleta mogucnost izbora postoji

sa srecom
Svemirski_Jebach

heh...svjesno sa konja na magarca, a zbog cega? :)
FortunaBela

Post by FortunaBela »

Sretan put i zapamti svaki početak je težak.... :)
krkan

Post by krkan »

pa iz razgovora sa rajom koja su vani uvijek mi nekako slicno odgovaraju na pitanje povratka tj kako sa konja na magarca :D
Lisac

Post by Lisac »

svemirac, necesh znati ukoliko ne probash. najbitnije je biti poshten prema sebi a i prema onome ko te cheka tamo. ovisno o tome koliko imash godina, kakav ti je zhivot bio ovdje, tj koliko iskustava imash i koji su tvoji prioriteti, mozhe se desiti da ti negdje drugo uspjeh u shkoli, poslu kao i u zhivotu sa zhenom koju volish opet ne bude dovoljan da budesh sretan i da se pronadjesh. sve ce ovisiti o tebi i o ljudima koji te okruzhuju. ja ti zhelim srecu i mogu ti samo reci da sve dok vjerujesh u sebe uvijek mozhesh uspijeti bez obzira gdje se nalazio. obrazovanjem investirash u sebe i bez obzira da li ti podje za rukom da se naviknesh na zhivot i ostanesh tamo, necesh uludo 'potroshiti' vrijeme. a shto se povratka tiche, ja bih samo rekao da bosanski magarac mozhe zajebati i americhkog konja, samo ako mu shapnesh prave rijechi :D :D
vedderedi

Post by vedderedi »

Lisac wrote:svemirac, necesh znati ukoliko ne probash. najbitnije je biti poshten prema sebi a i prema onome ko te cheka tamo. ovisno o tome koliko imash godina, kakav ti je zhivot bio ovdje, tj koliko iskustava imash i koji su tvoji prioriteti, mozhe se desiti da ti negdje drugo uspjeh u shkoli, poslu kao i u zhivotu sa zhenom koju volish opet ne bude dovoljan da budesh sretan i da se pronadjesh. sve ce ovisiti o tebi i o ljudima koji te okruzhuju. ja ti zhelim srecu i mogu ti samo reci da sve dok vjerujesh u sebe uvijek mozhesh uspijeti bez obzira gdje se nalazio. obrazovanjem investirash u sebe i bez obzira da li ti podje za rukom da se naviknesh na zhivot i ostanesh tamo, necesh uludo 'potroshiti' vrijeme. a shto se povratka tiche, ja bih samo rekao da bosanski magarac mozhe zajebati i americhkog konja, samo ako mu shapnesh prave rijechi :D :D
Mudar ovaj Lisac. :D
felichi

Post by felichi »

moja prica je obrnuta, ja sam se vratio iz usa u bih, i onda je sve krenulo.
necu lagati, ima mnogo toga sto bih zelio ali ovdje ne mogu ostvariti. ali nista od toga nije vrijedno cinjenice da svaki dan pijem kafu sa svojom rajom. u americi sam bio sam, sam, sam, sam...
EI Presidente

Post by EI Presidente »

...
Last edited by EI Presidente on 10/05/2006 15:05, edited 1 time in total.
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Svemirski_Jebach wrote: ja sam diplomirao pravo ovdje, a tamo idem na LL.M...na Columbia School of Law ako bog da...
...kako vi lijecite nostalgiju?
Pa sto odmah ne kazes da ides na specijalizaciju? To je druga prica jarane, godina dana ce proc dok trepnes, dva semestra sa breakom u sredini, koji ces, pretpostavljam, provesti u Sarajevu. Imaces, mozda, 12 kredita po semestru. Kakva ba nostalgija, to je p..... dim jaro, maca mala...
Ako probas da ostanes u USA i trazis posao kao advokat, treba da polozis Bar. A Bar je gotovo pa nemoguce poloziti bez JD diplome, jer te sam LLM nece pripremiti za tako tezak drzavni ispit. Osim ako ne pohadjas veoma skup kurs koji te pripremi za Bar. Helem, imas ti mnogo prioritetnijih stvari o kojima moras misliti prije nego odlucis da li ti se ostaje ili ne. Da ne spominjem promjenu statusa vize, bices vjerovatno na jednogodisnjoj F1 vizi, koju ako odlucis da probas poloziti Bar, mozes probat promijeniti u OPT vizu na jednu godinu. Poslije toga ti treba posao da bi ostao duze, i to poslodavac koji je spreman da garantuje za tvoju radnu H1B vizu..... da ne blebecem dalje, jaro, buena suerte... :D :D
Hemel

#39 Re: Da li postati dijasporaš??

Post by Hemel »

Svemirski_Jebach wrote:Već dugo vremena imam dilemu o tome da li nakon 20 + godina života u BiH postati dijasporaš...

Konkretno, razlozi mog odlaska iz BiH nisu što mi je ovdje loše, naprotiv srećom, jako mi je lijepo...uspio sam napraviti karijeru o onome zašto sam se školovao, imam perspektivu i volim ovu zemlju...

Razlozi zašto bih otišao jesu lične i poslovne prirode...ako povežemo sa jednom mojom ranijom temom, u USA mi se pruža dobra prilika za dalje školovanje - masters i ako Bog da - Phd na odličnom univerzizetu...neću biti sam, neću morati proći one muke koje većina ljudi prolazi, mada će neko vrijeme u svakom slučaju sigurno biti teško da se navikem na taj život i ljude..

Takođe, neću morati proći klasični imigrantski život, ergo postoji perspektiva lakšeg navikavanja...a sve to jer imam dobru početnu osnovu, bolje rečeno nekoga s kim će mi sve to biti laške, nekoga ko je tamo svoj na svom, kome je život na neki način obezbjeđen...

Dakle, i tamo imam perspektivu...

Ali jedino što mi pravi ovu dvojbu jeste to što se bojim da će mi BiH preiše faliti i da neću moći izdržati uprkos svemu...

Elem, ne tražim nikakve savjete nego me zanimaju vaša iskustva...ako ima neko ko prolazi ili je prošao slično iskustvo. Čitam neku temu na ovom podforumu i ne mogu da shvatim da se neko u srednjem dobu može odlučiti na korak odlaska i ponovnog početka...iako im možda ni ovdje nije baš toliko loše (mada ne mogu suditi o tuđim brigama).

Moje mišljenje je, dopuštam da griješim, da bez osnove za novi život što imam već tamo nikada ne bih otišao...

Prvo,vise nikada neces biti jebac vec jeban (ovako ili onako)

Salu na stranu, ako trenutno imas i 50% od onoga sto ti se pruza vani,ostaj tu gdje jesi. Popravit ces materijalnu stranu ali ce ti nedostajati sve drugo,pa ti biraj izmedju bureka i Mc Donaldsa :D
Kod mene se hvata paucina na Heineken pa cak mu i rok prodje,ali mi nedostaje nekoliko piva iz plasticne kese za koje se otimamo. :(
Dobro razmisli, sta ti u zivotu cini zadovoljstvo i za time se povedi jer zivot je kratak 8)
Last edited by Hemel on 20/06/2006 14:40, edited 1 time in total.
Svemirski_Jebach

EI Presidente wrote:
Svemirski_Jebach wrote: ja sam diplomirao pravo ovdje, a tamo idem na LL.M...na Columbia School of Law ako bog da...
...kako vi lijecite nostalgiju?
Pa sto odmah ne kazes da ides na specijalizaciju? To je druga prica jarane, godina dana ce proc dok trepnes, dva semestra sa breakom u sredini, koji ces, pretpostavljam, provesti u Sarajevu. Imaces, mozda, 12 kredita po semestru. Kakva ba nostalgija, to je p..... dim jaro, maca mala...
Ako probas da ostanes u USA i trazis posao kao advokat, treba da polozis Bar. A Bar je gotovo pa nemoguce poloziti bez JD diplome, jer te sam LLM nece pripremiti za tako tezak drzavni ispit. Osim ako ne pohadjas veoma skup kurs koji te pripremi za Bar. Helem, imas ti mnogo prioritetnijih stvari o kojima moras misliti prije nego odlucis da li ti se ostaje ili ne. Da ne spominjem promjenu statusa vize, bices vjerovatno na jednogodisnjoj F1 vizi, koju ako odlucis da probas poloziti Bar, mozes probat promijeniti u OPT vizu na jednu godinu. Poslije toga ti treba posao da bi ostao duze, i to poslodavac koji je spreman da garantuje za tvoju radnu H1B vizu..... da ne blebecem dalje, jaro, buena suerte... :D :D

sa LL.M mogu polagati Bar exam u drzavi New York (gdje uostalom i idem) i znam puno ljudi koji su na isti nacin polagali i polozili...tezak jeste, ali se polaze...

mislim znam da je to uobicajeni put, pronalazak posla i to...ali moja situacija je mnogo drugacija. Pa ako bi odlucio ostati, ne bi imao problema sa vizama vjerovatno jer ako se ne vratim u Bosnu, green card nakon braka se dobiva za 6 mjeseci :D

sve je u principu do mene... osim ako me ne ostavi :-D :D :D

al nisam "papirusa" :)
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Svemirski_Jebach wrote: sa LL.M mogu polagati Bar exam u drzavi New York (gdje uostalom i idem) i znam puno ljudi koji su na isti nacin polagali i polozili...tezak jeste, ali se polaze...

mislim znam da je to uobicajeni put, pronalazak posla i to...ali moja situacija je mnogo drugacija. Pa ako bi odlucio ostati, ne bi imao problema sa vizama vjerovatno jer ako se ne vratim u Bosnu, green card nakon braka se dobiva za 6 mjeseci :D

Kako nisi "papirusa" ako se kanis zenit' radi zelene karte? Love is all we want, mi amigo... :D
Svemirski_Jebach

EI Presidente wrote:
Svemirski_Jebach wrote: sa LL.M mogu polagati Bar exam u drzavi New York (gdje uostalom i idem) i znam puno ljudi koji su na isti nacin polagali i polozili...tezak jeste, ali se polaze...

Kako nisi "papirusa" ako se kanis zenit' radi zelene karte? Love is all we want, mi amigo... :D
jarane, zelena karta je posljedica ljubavi :) hehe...da ja hocu samo zelenu kartu, sigurno nikad ne bih imao dileme...ne bi ni isao. ;) :D

ali ovako vuče nešto tamo - a vuče nešto ovamo...a nije ni karijera, ni lova...
Meshtar

Post by Meshtar »

jarane glape si, razguli ba i ne peglaj :-D
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Svemirski_Jebach wrote: jarane, zelena karta je posljedica ljubavi :) hehe...da ja hocu samo zelenu kartu, sigurno nikad ne bih imao dileme...ne bi ni isao. ;) :D

Pa sto nisi odmah rekao da je u pitanju ljubav, 'bem ti sunce, pa tu, nema dileme, nema dumanja, covjek ne bira u koga ce se zaljubiti, put pod noge...skola, posao, Bosna ponosna, sve ce to doc' na svoje kad je srce ispunjeno...todo que queremos es amor... :D :D
Svemirski_Jebach

EI Presidente wrote:
Svemirski_Jebach wrote: jarane, zelena karta je posljedica ljubavi :) hehe...da ja hocu samo zelenu kartu, sigurno nikad ne bih imao dileme...ne bi ni isao. ;) :D

Pa sto nisi odmah rekao da je u pitanju ljubav, 'bem ti sunce, pa tu, nema dileme, nema dumanja, covjek ne bira u koga ce se zaljubiti, put pod noge...skola, posao, Bosna ponosna, sve ce to doc' na svoje kad je srce ispunjeno...todo que queremos es amor... :D :D
;) :-D imaš janje od mene u NYC :D :D :D
davis.ba

Post by davis.ba »

Nisam pitao, jel crnkinja? :-D
Svemirski_Jebach

davis.ba wrote:Nisam pitao, jel crnkinja? :-D
rasisto :-D nije...
davis.ba

Post by davis.ba »

Znači crnac. Pa dobro, važno je da se volite. ;-)
Last edited by davis.ba on 10/05/2006 16:33, edited 1 time in total.
Svemirski_Jebach

već postaje zajebancija...morat cu zatvoriti temu. kako se zatvara tema? :) :D
remake

Post by remake »

Svemirski_Jebach wrote:ma znam da ludo zvuči...fakat. samo da ne bi bilo sve bas potaman, pobrine se makar strah od toga da ce mi bosna faliti...i prijatelji... jebi ga.

nemoj ići, molim te :sad:
Post Reply