Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Locked
popajic

#901 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by popajic »

Gat'Gor wrote:
NightSkyWalker wrote:
quasar wrote: U diktaturi si oslobodjen svih tih obaveza i nekih prava. Mozes zivjeti mirno do kraja zivota u relativnom blagostanju i spokoju, pod uslovom da ne diras u drzavu i vodju. Meni to i dalje izgleda fair deal. Ja danas mogu psovati vodju i drzavu, ali sta imam od toga? Beskorisno.

Tebi ako se svidja da zivis kao noj sa gavom u pijesku ili ovca iz jednog stada onda se preseli na Kubu.
Ja smatram da smo svi rodjeni slobodni i da niko nema pravo da vlada nad nama. Sloboda je univerzalno pravo!
I da ti pravo kazem, seres! Da ti nocas dodje tajna policija na vrata i odvede te u nepoznatom pravcu jer nisi podoban sistemu, drecao bi ti na sav glas -da mi je ona moja sloboda i demokratija pa makar zivio na kori hljeba.
Svaka cast, odlican post. Ali meni se cini da neki na ovim prostorima genetski nemaju kapacitet za slobodu, nekontaju sta je to. Skoro vole da im neko stalno naredjuje posto su navikli. Kao pas. Voli da je rob nekome. Robovi nekom diktatoru, robovi ovome, robovi onome, uvijek robovi necemu. To je vrlo ruzno i tuzno. Kao da nemaju mrve obraza i ponosa. To je za mene bolesno. Ocigledno tu je teski osjecaj inferiornosti u tim ljudima.
Odlicne ti ove fraze onoga ko i sam ne konta da se danas nama itekako vlada :-) ne jedan diktator nego bar trojica !
O kakvim crnim demokratskim slobodama govorite ? Danas . U BIH .
Ali, posto smo danas etnicko- klerikalno roblje , odnosno Mi, VI ,ONi to se ropstvo i ta diktatura guta ko halva.
Jebote, slijepi kraj ociju :roll:
Pljuju diktaturu , a u debeloj diktaturi zivotare.

Ne vaze te recitacije koje se nesuvislo biflaju.
Najnormalniji pokazatelj je poredjenje zivota u prosloj " diktaturi " i ovog u " demokratiji"
Zalosno , ali " diktatura" dere " demokratiju" na svim frontovima.
Mislis da je meni drago sto je tako ? Nije , ali je cinjenica da je tako. Ne u normalnim drzavama. U BIH definitivno !
michio

#902 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by michio »

Ali opet iskrsne pitanje: koga za diktatora? Ono jedino se Dodik istice na neki nacin :mrgreen:
quasar

#903 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by quasar »

michio wrote:Ali opet iskrsne pitanje: koga za diktatora? Ono jedino se Dodik istice na neki nacin :mrgreen:
Upravo u tome i jeste apsurd nase situacije. Napravicemo revoluciju kad-tad jer ce jednom dogoriti do nokata, ali sta cemo poslije? Vidi, ja sam ljevicar, mozda nekad i ekstreman, ali nakon svega sto sam cou, vidio i dozivio, smtaram da je ustavna monarhija najbolje drzavno uredjenje. Kralj je tu da pogura kad zapne, narod bira svoje predstavnike, a kralj ima svoje ovlasti i diskreciona prava. Jedini jeproblem sto mi nemamo kralja. Dosli nekakvi divlji i ubise ga.
fatamorgana

#904 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by fatamorgana »

quasar wrote:
fatamorgana wrote:Evo još malo o diktatorskoj logici : http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/110222055
Ma ne trebas se cuditi. Jedino onaj diktator koji tacno zna kakvo je raspolozenje naroda (istinsko, ne hinjeno), moze dozivjeti duboku starost i na kraju biti sahranjen kao heroj nacije (jasna je aluzija).
Medjutim, podji samo od menadzmenta u svojoj kompaniji pa ces vidjeti da su vec i oni odvojeni od stvarnosti, a kamoli oni koji zive u luksuzu i moci.
Bice njima krive i sunceve pjege, samo nece oni biti krivi.
Ma skontali ovi diktatori da će im hinternet doć glave pa se "ukakili".
luna09

#905 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by luna09 »

Pročitala sam dio teme i nešto mi miriše da nam je demokratije dosta a i vladajućih demokrata.U doba diktature na koju se većina žalila ja dobih posao bez štele, stan nisam jer je oboriše ljetovanje bilo normala ,krediti s kamatom 3% a štednja sa 7%.A u ovoj demokratiji :( :sad: radaim ko crnac(i u vrijeme diktature sam radila po 10 sati al su me plaćali) a tako me i plaćaju.Otplatila tuđi krdit, a plaćam i svoj po "povoljnoj" 8% kamati i što je najvažnije nikad ne znam hoće li me ko u tramvaju zveknut kakvom čakijom ili bar mi novčanik izvući.
NightSkyWalker

#906 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by NightSkyWalker »

luna09 wrote: radaim ko crnac
to i jeste problem sto mnogi nisu navikli na ovo. ljudi navikli da im drzava daje.
Desert Wind

#907 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Desert Wind »

bosna i hercegovina i njeni narodi imaju vec diktaturu - vlastitu i nenadjebivu - koju su sami izabrali i biraju vec 20 godina hranjeni nacionalnim interesima, vjerskim podjelama, plemenskim razmisljanjima.....

nama ne treba diktator nego licna i porodicna samoobnova.... jedinka i porodica naseg drustva su totalno degradirane i minorizirane po svakom pitanju.... ni obrazovanja, ni kulture, ni mentaliteta, ni vaspitanja, ni obrazovanja, ni licne ni porodicne strategije i taman da zivis u emiratu na velikim lezistima nafte i zlata neces biti u napretku, niti ces znati sta ti treba u zivotu ni strategije ni ispunjenja vanjskog ni unutrasnjeg.... za to nije kriv sistem za to je kriva jedinka.... koja u danasnje vrijeme samo stanca djecu slika po fejzbuku i kad dobije 15-18 godinica ili se svalera za kredit i voznju u BMWu ili se uhvati uzoritih cimbenika drustva tipa Celo, Gasi, Kljemendi itd itd itd - "nemoRe mi niko nista" filozofijom.....

tako da je summa summarum - ova tema teski FAIL.... pogotovo uzevsi u obzir da su diktature ako se pogleda detaljno rezervisane za narode sa tezom kulturoloskom, intelektualnom, strateskom retardacijom koja se uglavnom forsira radi lakseg odrzavanja vlasti - barem smo mi nenadjebiv dokaz za to... :zzzz:
luna09

#908 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by luna09 »

NightSkyWalker wrote:
to i jeste problem sto mnogi nisu navikli na ovo. ljudi navikli da im drzava daje.
Nije u redu uzimati samo dio rečenice,uostalom ne moram biti u pravu ali znam da imam dovoljno godina iza sebe da vidim dobre i loše strane i diktature i demokratije. I sigurno mi ni jedna država nije ništa dala /poklonila.
Gat'Gor

#909 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Gat'Gor »

NightSkyWalker wrote:
Tacno tako. Cujem stalno od nekih kako zivot u Americi je sranje (tipicno od onih koji nisu tamo zivili, ili nisu sposobni), zato sto "samo se radi" i "samo se misli o parama". WTF, jel hoces pare ili ne? Kad imas mogucnost, kukas, kad nemas mogucnost, ponovo kukas. Pa sta ovi ljude hoce onda? Hoce da im neko uvijek da sve na ruke. Nemoze. naravno u sistemu gdje najsposobniji pobjedjuje, svi nesposobni samo kukaju.

Mi smo teske ljencuge. Samo neki u dijaspori su se izljecili od toga. I zato zive fino.
Komrad

#910 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Komrad »

Gat'Gor wrote: to i jeste problem sto mnogi nisu navikli na ovo. ljudi navikli da im drzava daje.
Tacno tako. Cujem stalno od nekih kako zivot u Americi je sranje (tipicno od onih koji nisu tamo zivili, ili nisu sposobni), zato sto "samo se radi" i "samo se misli o parama". WTF, jel hoces pare ili ne? Kad imas mogucnost, kukas, kad nemas mogucnost, ponovo kukas. Pa sta ovi ljude hoce onda? Hoce da im neko uvijek da sve na ruke. Nemoze. naravno u sistemu gdje najsposobniji pobjedjuje, svi nesposobni samo kukaju.

Mi smo teske ljencuge. Samo neki u dijaspori su se izljecili od toga. I zato zive fino.[/quote]

znaci ovih 500 000 nezaposlenih su nesposobne ljencuge ...
a dijasporci su kao sposobni?
jeza u ledja

#911 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by jeza u ledja »

Komrad wrote:znaci ovih 500 000 nezaposlenih su nesposobne ljencuge ...
Ekonomski migranti su po definiciji sposobni da zarade kintu, o bilo kojem obrazovnom nivou da se radi.

BiH je medjutim specificna, jer veliki broj ljudi u dijaspori nisu ekonomski migranti, vec izbjeglice.

Inace, samo sam se htio javiti na ovu temu da izrazim svoju zaprepastenost postojanjem iste. :-x
BiH-x

#912 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by BiH-x »

Komrad wrote:znaci ovih 500 000 nezaposlenih su nesposobne ljencuge ...
Uglavnom jesu. Rekao sam mnogo puta da je lijenost i pasivnost nas najveci problem. Uvijek ocekujemo da neko drugo nesto uradi za nas... zato smo toliko uzivali u socijalizmu, i zato se stalno ponavljaju ovakve teme "joooooj Tito ustani iz groba i rijesi nam probleme".

Patetika cista.
NightSkyWalker

#913 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by NightSkyWalker »

Mi nemamo radnicki kod. Nama je bitno sjesti i pit pivu i sto prije pobjeci sa posla. Takmicimo se ko ce manje raditi. I zato nema tog sistema koji ce nama valjati. Skoro je uradjeno istrazivanje koje je pokazalo da ogroman broj nasih gradjananikada nikada nije trazilo posao a drugi nikada van svog zanimalja. Naravno, rat i losa ekonomija sigurno da uticu na (ne)zaposlenost i tesko jeste bez ikakve sumnje. Ali ipak, ima i do nas.
BiH-x

#914 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by BiH-x »

^^^

Kako naći posao ako si lijen da ga tražiš?

Naša uzrečica na to da li je posao težak, "Teže je nego lažati". Mnogi se već godinama polomiše navodno tražeći
posao, a zadnjice su im, da izvinite, odrvenile od sjedenja i ispijanja kafa tokom jadikovki kako ga nema. A, kad dobiju priliku, posebno mladi, oni jednostavno ne žele da rade! Sada je već valjda svima postalo očito da nam se lijenost uvukla u genetski kod i da, i kad bi htjeli, nemamo volje tražiti posao a još manje raditi. Draže nam je svakako njegovati našu kulturu kukanja, žalopojki o tome kako posla nema, kako nam ga niko ne nudi i kako smo jadni prepušteni tom talasu nesretne sudbine koja nas valja baš poput kamenja u moru. No, sve bi to bilo divno i krasno samo da je istinito! A, naš navodni trud da iz petnih žila pronađemo posao ili sami, i pored svih nedaća, stvorimo neka radna mjesta, ravan je nekoj dobroj šali. Da je ovo uistinu ovako dokazuju i oni što se lome da se zaposle ali im nikako ne ide, pa nakon par puta odustanu i više nikako ne pokušavaju ponovo.

Više mi je postalo mučno slušati o tome kako masa mladih ljudi ama baš ni na kakav način ne može sebi zaraditi pristojan novac, barem za kafe i cigareta, jer eto niko ih ne želi jer, kao prvo, nemaju iskustva a kao drugo,nemaju niti potrebne kvalifikacije. Možda to i stoji kada bi problem suštinski bio na strani onih koji žele nekoga uposliti.
Problem je, nažalost, opet kod onih koji posao traže.

Čini mi se da oni koji oplakaju svoju sudbinu u nesretnoj zemlji Bosni (i Hercegovini) trebaju ponajprije zasukati svoje rukave pa se, kao i sav pošten svijet u Evropi, naoružati znanjem i iskustvom i onda svijetla obraza doći i s ponosom konkurisati. Ovakvih se danas kod nas može skupiti tek u malim brojkama.

Umjesto do usvajaju nova znanja, kompjuterske vještine, jezike, naši mladi na kojima će budućnost ostati (aha, malo sutra) svoje vrijeme traće po birtijama, žvakajući uvijek iste priče, vrteći se u kvazi-uživanjima i ne misleći iskreno sa samima sobom šta ih čeka odmah tu iza ugla. A, to nisu dobra kola, osigurano ljetovanje, i svakodnevni izlasci, servirani na pladnju koji čeka baš samo njih.

I znam vrlo dobro da je ovo moje papagajsko ponavljanje priče možda i previše dosadno, ali je očito da se tako mora raditi jer je zemlja u kojoj živimo u ozbiljnoj kadrovskoj krizi. Nije to samo neki puki zaključak pisca ovih redova nego jedan bolni dokaz o tome šta nas čeka kada 'generacije na kojima svijet ostaje' stupe na scenu. U najmanju ruku to bi se moglo predvidjeti kao jedna svojevrsna kataklizma! Bez pretjerivanja.

Naime, nekoliko poznanika koji vode svoje poslove u glavnom i najnaprednijem gradu naše lijepe domovine, već duže vrijeme se žale kako ne mogu naći odgovarajuće kadrove za upražnjene pozicije jer ljudi, koji su mladi, imaju znanje i željni raditi, jednostavno nema. Opšti je zaključak da postoji želja za dobrom zaradom a što manje rada, ili, ako bi se kako moglo, da se naplaćuje ljepota sa pozicije ikebane.

Do toga se došlo zbog jednostavne činjenice da kod nas forme poput volontiranja, stažiranja ili nazovite to kako god hoćete, uopšte ne postoje jer je interes za njih nikakav. Logika je ta – što bih ja radio nekome besplatno! I to bez razmišljanja da je upravo praksa koja se stekne u okviru profesije u kojoj se želi raditi, vjerovatno i presudna da se dobije, pa za početak, bilo kakav angažman.

E, sad, kad se sve ovo pomnoži sa desetinama hiljada studenata koje izlaze sa naših fakulteta, uvjereni da ih odmah čeka radno mjesto, nasmiješeni poslodavci i kraljevski tretman, onda odmah nailazimo na prvi zid. A, taj zid iz godine u godine sve više raste, kako zbog nepostojanja prakse, tako i zbog proizvodnje nepotrebnih kadrova. I onda će doći taj jedan dan kada ćemo se naći u pravom ćorsokaku iz kojeg se zasigurno decenijama nećemo izvući. Ovo što se sada dešava, i kriza profesije i kadrova koju imamo na sceni, samo je početak jednog vrlo lošeg scenarija.

Taj scenario je takav da će mnogi koji preko dana, kada bi trebali raditi bilo šta i jačati svoje pretpostavke za nalaženje dobrog posla, zaglave tamo gdje nisu željeli biti i na kraju budu osuđeni na životarenje zbog svojih loših odluka koje sebi, to je izvjesno, neće oprostiti.

Ja se unaprijed izvinjavam svima koji će ovo sve skupa razumjeti kao dobar savjet velikog brata, ali stvarnost u kojoj živimo je neumoljiva i pokazuje jasne naznake svega o čemu ovdje i danas, makar površno, pišem. Za nadati se da će vas ovo bar malo potaknuti da dobro razmislite o svemu što radite u životu, i onome što biste mogli, i da bez griže savjesti prionete na kreiranje svoga profesionalnog života.

I to u varijanti ako već odavno niste u nekom debelom zimskom snu, u kojem vas grije sigurnost roditeljskog doma i u kojem je budućnost tako nekako ...lijena, sigurno dosadna, predviđena, bez previše muke, jer će se za to svakako pobrinuti mama i tata. Za decenije koje su pred vama.

http://www.e-novine.rs.ba/zivot-i-stil/ ... razis.html
Komrad

#915 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Komrad »

BiH-x wrote:^^^

Kako naći posao ako si lijen da ga tražiš?

Naša uzrečica na to da li je posao težak, "Teže je nego lažati". Mnogi se već godinama polomiše navodno tražeći
posao, a zadnjice su im, da izvinite, odrvenile od sjedenja i ispijanja kafa tokom jadikovki kako ga nema. A, kad dobiju priliku, posebno mladi, oni jednostavno ne žele da rade! Sada je već valjda svima postalo očito da nam se lijenost uvukla u genetski kod i da, i kad bi htjeli, nemamo volje tražiti posao a još manje raditi. Draže nam je svakako njegovati našu kulturu kukanja, žalopojki o tome kako posla nema, kako nam ga niko ne nudi i kako smo jadni prepušteni tom talasu nesretne sudbine koja nas valja baš poput kamenja u moru. No, sve bi to bilo divno i krasno samo da je istinito! A, naš navodni trud da iz petnih žila pronađemo posao ili sami, i pored svih nedaća, stvorimo neka radna mjesta, ravan je nekoj dobroj šali. Da je ovo uistinu ovako dokazuju i oni što se lome da se zaposle ali im nikako ne ide, pa nakon par puta odustanu i više nikako ne pokušavaju ponovo.

Više mi je postalo mučno slušati o tome kako masa mladih ljudi ama baš ni na kakav način ne može sebi zaraditi pristojan novac, barem za kafe i cigareta, jer eto niko ih ne želi jer, kao prvo, nemaju iskustva a kao drugo,nemaju niti potrebne kvalifikacije. Možda to i stoji kada bi problem suštinski bio na strani onih koji žele nekoga uposliti.
Problem je, nažalost, opet kod onih koji posao traže.

Čini mi se da oni koji oplakaju svoju sudbinu u nesretnoj zemlji Bosni (i Hercegovini) trebaju ponajprije zasukati svoje rukave pa se, kao i sav pošten svijet u Evropi, naoružati znanjem i iskustvom i onda svijetla obraza doći i s ponosom konkurisati. Ovakvih se danas kod nas može skupiti tek u malim brojkama.

Umjesto do usvajaju nova znanja, kompjuterske vještine, jezike, naši mladi na kojima će budućnost ostati (aha, malo sutra) svoje vrijeme traće po birtijama, žvakajući uvijek iste priče, vrteći se u kvazi-uživanjima i ne misleći iskreno sa samima sobom šta ih čeka odmah tu iza ugla. A, to nisu dobra kola, osigurano ljetovanje, i svakodnevni izlasci, servirani na pladnju koji čeka baš samo njih.

I znam vrlo dobro da je ovo moje papagajsko ponavljanje priče možda i previše dosadno, ali je očito da se tako mora raditi jer je zemlja u kojoj živimo u ozbiljnoj kadrovskoj krizi. Nije to samo neki puki zaključak pisca ovih redova nego jedan bolni dokaz o tome šta nas čeka kada 'generacije na kojima svijet ostaje' stupe na scenu. U najmanju ruku to bi se moglo predvidjeti kao jedna svojevrsna kataklizma! Bez pretjerivanja.

Naime, nekoliko poznanika koji vode svoje poslove u glavnom i najnaprednijem gradu naše lijepe domovine, već duže vrijeme se žale kako ne mogu naći odgovarajuće kadrove za upražnjene pozicije jer ljudi, koji su mladi, imaju znanje i željni raditi, jednostavno nema. Opšti je zaključak da postoji želja za dobrom zaradom a što manje rada, ili, ako bi se kako moglo, da se naplaćuje ljepota sa pozicije ikebane.

Do toga se došlo zbog jednostavne činjenice da kod nas forme poput volontiranja, stažiranja ili nazovite to kako god hoćete, uopšte ne postoje jer je interes za njih nikakav. Logika je ta – što bih ja radio nekome besplatno! I to bez razmišljanja da je upravo praksa koja se stekne u okviru profesije u kojoj se želi raditi, vjerovatno i presudna da se dobije, pa za početak, bilo kakav angažman.

E, sad, kad se sve ovo pomnoži sa desetinama hiljada studenata koje izlaze sa naših fakulteta, uvjereni da ih odmah čeka radno mjesto, nasmiješeni poslodavci i kraljevski tretman, onda odmah nailazimo na prvi zid. A, taj zid iz godine u godine sve više raste, kako zbog nepostojanja prakse, tako i zbog proizvodnje nepotrebnih kadrova. I onda će doći taj jedan dan kada ćemo se naći u pravom ćorsokaku iz kojeg se zasigurno decenijama nećemo izvući. Ovo što se sada dešava, i kriza profesije i kadrova koju imamo na sceni, samo je početak jednog vrlo lošeg scenarija.

Taj scenario je takav da će mnogi koji preko dana, kada bi trebali raditi bilo šta i jačati svoje pretpostavke za nalaženje dobrog posla, zaglave tamo gdje nisu željeli biti i na kraju budu osuđeni na životarenje zbog svojih loših odluka koje sebi, to je izvjesno, neće oprostiti.

Ja se unaprijed izvinjavam svima koji će ovo sve skupa razumjeti kao dobar savjet velikog brata, ali stvarnost u kojoj živimo je neumoljiva i pokazuje jasne naznake svega o čemu ovdje i danas, makar površno, pišem. Za nadati se da će vas ovo bar malo potaknuti da dobro razmislite o svemu što radite u životu, i onome što biste mogli, i da bez griže savjesti prionete na kreiranje svoga profesionalnog života.

I to u varijanti ako već odavno niste u nekom debelom zimskom snu, u kojem vas grije sigurnost roditeljskog doma i u kojem je budućnost tako nekako ...lijena, sigurno dosadna, predviđena, bez previše muke, jer će se za to svakako pobrinuti mama i tata. Za decenije koje su pred vama.

http://www.e-novine.rs.ba/zivot-i-stil/ ... razis.html
Sve je to lako kada gledas iz perspektive Sarajeva ... ali gdje maladi covjek Olova, Varesa ili slicnih siromasnih opcina da se zaposle ...
Ima i do naroda ali ima i do obrazovnog sistema, zastarjelog rada biroa za zaposljavanje itd..
Itd...
Comrad

#916 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Comrad »

Ovo je smijesan clanak.
:roll:
Gat'Gor

#917 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Gat'Gor »

Komrad wrote: znaci ovih 500 000 nezaposlenih su nesposobne ljencuge ...
U BiH nema posla, ali to nemjenja cinjenicu da su Bosanci ljencuge. Plus neki se prave gospoda, nece prljave poslove. I da, dijasporcji, bar u Americi, su puno sposobniji jer su pokupili Americke navike rada.

To je cinjenica, pa ti se ljuti kolko hoces....
Gat'Gor

#918 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Gat'Gor »

NightSkyWalker wrote:Mi nemamo radnicki kod. Nama je bitno sjesti i pit pivu i sto prije pobjeci sa posla. Takmicimo se ko ce manje raditi. I zato nema tog sistema koji ce nama valjati. Skoro je uradjeno istrazivanje koje je pokazalo da ogroman broj nasih gradjananikada nikada nije trazilo posao a drugi nikada van svog zanimalja. Naravno, rat i losa ekonomija sigurno da uticu na (ne)zaposlenost i tesko jeste bez ikakve sumnje. Ali ipak, ima i do nas.
Tako je. To je brutalna istina, kome god smetala. Nasi ljudi su dolazili u Ameriku i kanadu i godinama cistili WC po prodavnicama i druge prljave poslove. Sad imaju restorane, firme....
udrch

#919 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by udrch »

"Cijela zemlja je prožeta velikim ponosom i radošću", prenijela je državna novinska agencija KCNA
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ovako nešto je prije govorila i naša državna televizija prilikom proslava rođendana jedinog nam vođe..
Comrad

#920 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Comrad »

Gat'Gor wrote:
U BiH nema posla, ali to nemjenja cinjenicu da su Bosanci ljencuge. Plus neki se prave gospoda, nece prljave poslove. I da, dijasporcji, bar u Americi, su puno sposobniji jer su pokupili Americke navike rada.

Mislim da nisi u pravu.

Zasto ce bosanac u vani bolje i vise raditi. Pa zato sto ce biti placen za to. Narocito ako je taj isti radio ovdje u BiH za koji je bio smijesno placen, pa onda ode vani i bude pet puta vise placen za isti posao. Pa kako ga ne bi radio bolje? Evo ajd meni sad povecaj platu duplo, pa grist cu jbt. Pitao bih ja tog dijasporca da se vrati ovamo i radi za manju platu isti posao, isto radno vrijeme, ako ne i vise bil bio lijen il bi radio kao i prije. :-) :roll:

Ovdje su privatnici te navike pokupili sa zapada, osim kad treba isplatiti platu radniku. Pa imas situaciju da gazda vozi novog ML-a, a radnici mu voze golfove dvice. Sto li boze.

Ima ljencuga normalno, ali ih ima svugdje.
NightSkyWalker

#921 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by NightSkyWalker »

japijem wrote:
udrch wrote:"Cijela zemlja je prožeta velikim ponosom i radošću", prenijela je državna novinska agencija KCNA
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ovako nešto je prije govorila i naša državna televizija prilikom proslava rođendana jedinog nam vođe..
Da li je išta pogriješila.
Nije, i to i jeste zabrinjavajuce. Zar je moguce da smo imali takav mentalni sklop da smo onanisali na rodjendan jednog covjeka. Tuzno...
Komrad

#922 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Komrad »

NightSkyWalker wrote:
Nije, i to i jeste zabrinjavajuce. Zar je moguce da smo imali takav mentalni sklop da smo onanisali na rodjendan jednog covjeka. Tuzno...
Moguce je ...Zamisli drzava slavi Dan mladosti ...
Svaka im cast za to
Komrad

#923 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Komrad »

Comrad wrote: Mislim da nisi u pravu.

Zasto ce bosanac u vani bolje i vise raditi. Pa zato sto ce biti placen za to. Narocito ako je taj isti radio ovdje u BiH za koji je bio smijesno placen, pa onda ode vani i bude pet puta vise placen za isti posao. Pa kako ga ne bi radio bolje? Evo ajd meni sad povecaj platu duplo, pa grist cu jbt. Pitao bih ja tog dijasporca da se vrati ovamo i radi za manju platu isti posao, isto radno vrijeme, ako ne i vise bil bio lijen il bi radio kao i prije. :-) :roll:

Ovdje su privatnici te navike pokupili sa zapada, osim kad treba isplatiti platu radniku. Pa imas situaciju da gazda vozi novog ML-a, a radnici mu voze golfove dvice. Sto li boze.

Ima ljencuga normalno, ali ih ima svugdje.
Traze rad kao u Njemackoj ... Placaju kao u Africi
Komrad

#924 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Komrad »

Gat'Gor wrote:

Ne ljutim se ja sam odrastao na zemlji i radim tako sto je obradjujem nemam ni dan staza ne zato sto necu nego sto nemam stelu a ovako vise zaradjujem nego da sam konobar ili kakav irgat

Ljudi ovdje hoce raditi samo im treba dati sansu i uzajamno postovanje
Marilyn

#925 Re: Da li nama u BIH treba diktator? Nesto kao Putin ili Tito?

Post by Marilyn »

Mi smo kao narod lijeni i pasivni. :roll: Dosta ljudi traži posao, a moli Boga da ga ne nađe. Mama i tata daju za kafu i cigare, pa ajmo besposličariti po gradu. Nisu svi takvi, ali jeste većina. A volimo kukati, više nego hljeba se najesti. Koliko besposlenih ljudi ima, mogli bi kopati kanale, orati... I to bez naknade. Pa nezaposleni jedu i piju i tako i tako. Tito je bio kralj, čovjek je organizovao radne akcije. Dvadeset godina poslije II svjetskog rata, država je cvjetala, a dvadeset godina poslije ovog rata mi smo na dnu. Naravno da nam treba diktator, da nas dobro poklopi, da nam ne da pravo glasa ni mišljenja. Navikli smo biti robovi, ne znamo državu napraviti, jedino rješenje je diktatura. Čim stoci daš malo prava, to odmah glavu digne i nešto se hoće.
Locked