Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV?
-
Samarana
#1 Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV?
Moja prica pocinje ovako:
1) Pitam djecu u srednjoj skoli sta bi vi zeljeli, kazu da budu zdravi i da upisu faks, ok koji faks.. vecinom pravo/ekonomija/pedagogija/filozofski i sl.. Gdje bi voljeli poslije raditi? Kazu za drzavne jasle..samo to, sve oni znaju, i da te tesko mogu otpustiti, plata dobra, jednom se ubacis, tu si za citav zivot..
Pa kao sto to? Oni kazu, pa djeca budzetlija imaju prilike da izlaze svake sedmice, nose bolje telefone, bolje se oblace od ostalih, idu na ekskurzije..
2) Vise ljudi sa vise razlicitih fakulteta pitam sta bi zeljeli.. kazu da privedu faks kraju, da bude zdravlja i da nadju posao.. pa koji posao? Svi, apsolutno svi rekose drzavne jasle.. Kako zasto, razlozi isti kao gore..
Pa sto to? E kod njih su krajnji razlozi drugaciji.. logicno jer su i zreliji. Dakle, stalno zaposlenje im daje mogucnost da dizu kredit, da pokrenu neki zivot, da naprave start..
1) Pitam djecu u srednjoj skoli sta bi vi zeljeli, kazu da budu zdravi i da upisu faks, ok koji faks.. vecinom pravo/ekonomija/pedagogija/filozofski i sl.. Gdje bi voljeli poslije raditi? Kazu za drzavne jasle..samo to, sve oni znaju, i da te tesko mogu otpustiti, plata dobra, jednom se ubacis, tu si za citav zivot..
Pa kao sto to? Oni kazu, pa djeca budzetlija imaju prilike da izlaze svake sedmice, nose bolje telefone, bolje se oblace od ostalih, idu na ekskurzije..
2) Vise ljudi sa vise razlicitih fakulteta pitam sta bi zeljeli.. kazu da privedu faks kraju, da bude zdravlja i da nadju posao.. pa koji posao? Svi, apsolutno svi rekose drzavne jasle.. Kako zasto, razlozi isti kao gore..
Pa sto to? E kod njih su krajnji razlozi drugaciji.. logicno jer su i zreliji. Dakle, stalno zaposlenje im daje mogucnost da dizu kredit, da pokrenu neki zivot, da naprave start..
Last edited by Samarana on 03/01/2014 16:17, edited 1 time in total.
-
Samarana
#2 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Pitao sam nekoliko ljudi da li bi zasnovali porodicu ako nemaju posao na budzetu, gotovo svi su rekli nema sanse.
Nova godina, praznici, slavlje.. gledam malo ljude sta pisu na fb.. dabogda bio zdrav, odmah poslije toga uhljebio se i tako dalje i tako dalje..
Gdje god krenes, budzet, budzet, budzet, budzet.. da li je moguce da nam se ovoliko uvuklo pod kozu?
Nova godina, praznici, slavlje.. gledam malo ljude sta pisu na fb.. dabogda bio zdrav, odmah poslije toga uhljebio se i tako dalje i tako dalje..
Gdje god krenes, budzet, budzet, budzet, budzet.. da li je moguce da nam se ovoliko uvuklo pod kozu?
- casper_
#3 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
koga briga za tvoju pricu?Samarana wrote:Moja prica pocinje ovako:
1) Pitam djecu u srednjoj skoli sta bi vi zeljeli, kazu da budu zdravi i da upisu faks, ok koji faks.. vecinom pravo/ekonomija/pedagogija i sl.. Gdje bi voljeli poslije raditi? Kazu za drzavne jasle..samo to, sve oni znaju, i da te tesko mogu otpustiti, plata dobra, jednom se ubacis, tu si za citav zivot..
svi imamo price,
povali sta, bolje ti je
-
Samarana
#4 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Nemoj se duriti, ako ti se ne svidja izadji iz teme.
Prica moze dosta toga reci.. i zakljuciti.
Prica moze dosta toga reci.. i zakljuciti.
-
dječak sa šibicama
#5 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Jeste.
Zahvalnice uputiti u centralu vladajucih stranaka, aktualnih i onih bivsih/buducih.
Kultura nerada i nepotizma uspjesno stvorena.
Paraziti pozeljni, sposobni "ako im se ne svidja, neka idu odavde".
Zahvalnice uputiti u centralu vladajucih stranaka, aktualnih i onih bivsih/buducih.
Kultura nerada i nepotizma uspjesno stvorena.
Paraziti pozeljni, sposobni "ako im se ne svidja, neka idu odavde".
- Država
#6 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Nisam budžetlija i ne bih se ni mijenjao sa njima. Ovako više zaradim...
- kritichar
#7 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
evo isprazniše se i državne jasle, nisu kod nas ni jasle kako treba
da je nama funkcionalnu pravnu državu, pa da privatnike primora da rade po zakonu
da je nama funkcionalnu pravnu državu, pa da privatnike primora da rade po zakonu
-
Samarana
#8 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Ali gledaj, ja mislim da je ista stvar bila i u Jugi.
Sjecam se ja, meni pricao dedo, on zavrsio tu neku visu skolu u to vrijeme, odradio to sto treba, javio se za posao, preko noci dobio posao, sutradan radis, spremi se..
Nikakve veze nije imao ni sa partijom, ni sa kim..
Kaze dedo, odgovoran posao, ali nije bilo puno posla, dakle malo posla obimom.. odradi to sto trebas kako ide za sat dva, ostalo je na tebi kako ces provesti vrijeme na poslu.. ispijali ljudi kave, citali novine, slusali one radio prenose utakmica i ostalo..
Sjecam se ja, meni pricao dedo, on zavrsio tu neku visu skolu u to vrijeme, odradio to sto treba, javio se za posao, preko noci dobio posao, sutradan radis, spremi se..
Kaze dedo, odgovoran posao, ali nije bilo puno posla, dakle malo posla obimom.. odradi to sto trebas kako ide za sat dva, ostalo je na tebi kako ces provesti vrijeme na poslu.. ispijali ljudi kave, citali novine, slusali one radio prenose utakmica i ostalo..
- Alfons Kauders
#9 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
takodjerDržava wrote:Nisam budžetlija i ne bih se ni mijenjao sa njima. Ovako više zaradim...
-
BJB
#10 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Mi smo ovce opcenito..Kud svi Turci tud i mali Mujo..
Slicno iskustvo sam dozivjela i kad sam rekla maturantima da je besmisleno upisivati pedagogiju kad imas 20 pedagoga na birou u jednom gradicu, njihov pametni komentar bi 'pa potrebni su pedagozi i socijalni radnici u firmama'...Jesu bili u '60tim, ali vise ne..
Jedva cekam da drzava bankrotira, da sve ode u 5 p**** materina, i da ljudi shvate da se uciti i raditi mora da bi se imalo..
Danas smo u takvom sistemu da ulizice i dupelisci prolaze dobro, a ljude koji rade svi koriste k'o da su mazge.
Slicno iskustvo sam dozivjela i kad sam rekla maturantima da je besmisleno upisivati pedagogiju kad imas 20 pedagoga na birou u jednom gradicu, njihov pametni komentar bi 'pa potrebni su pedagozi i socijalni radnici u firmama'...Jesu bili u '60tim, ali vise ne..
Jedva cekam da drzava bankrotira, da sve ode u 5 p**** materina, i da ljudi shvate da se uciti i raditi mora da bi se imalo..
Danas smo u takvom sistemu da ulizice i dupelisci prolaze dobro, a ljude koji rade svi koriste k'o da su mazge.
-
Samarana
#11 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Da ali ako si vezan samo za Bosnu (tim nekim privatnim poslom), trziste je takvo da nikad ne znas sta ce biti sutra, narocito ovdje, ako vidimo proslost..Alfons Kauders wrote:takodjerDržava wrote:Nisam budžetlija i ne bih se ni mijenjao sa njima. Ovako više zaradim...
Jos kad se u to umjesa doza nase nezainteresovanosti, neinovativnosti, dobijes ovo..
- Alfons Kauders
#12 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
bilo je vise posla, i dosta vise potrebe za obrazovanim kadrom... ne mislim na doktore nauka, vec na pismen svijet, od osnovne i srednje nadalje... ko god se skolovao i postizao bilo kakve rezultate mogao je pronaci posaoSamarana wrote:Ali gledaj, ja mislim da je ista stvar bila i u Jugi.
Sjecam se ja, meni pricao dedo, on zavrsio tu neku visu skolu u to vrijeme, odradio to sto treba, javio se za posao, preko noci dobio posao, sutradan radis, spremi se..Nikakve veze nije imao ni sa partijom, ni sa kim..
danas je malo drugacije
samo se sjetiti hajke kada je suljagic planirao uvesti kvote za upis u srednje... kad ga nisu razapeli... jer svako hoce da bas njegovo dijete ide u gimnaziju i zaradi penziju pecatirajuci sranja u nekoj instituciji...
- Alfons Kauders
#13 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
bio vezan... vise nisam... i nadam se da necu nikad vise bitiSamarana wrote:Da ali ako si vezan samo za Bosnu (tim nekim privatnim poslom), trziste je takvo da nikad ne znas sta ce biti sutra, narocito ovdje, ako vidimo proslost..Alfons Kauders wrote:takodjerDržava wrote:Nisam budžetlija i ne bih se ni mijenjao sa njima. Ovako više zaradim...
Jos kad se u to umjesa doza nase nezainteresovanosti, neinovativnosti, dobijes ovo..
sutra da sve propadne ja bih jedino primjetio blokade saobracaja... dok demonstranti ne pocrkaju od gladi... a posto su svi zavrsili nase kurceve fakultete i proveli radni vijek na budzetu, pomrli bi od gladi za par mjeseci... jednostavno... ne znaju drugacije
- Država
#14 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Živim i radim u Sarajevu. Hrmbačim k'o crnac, ali i zaradim. Pa jbt ubio bih se ako bi mi životna ambicija bila da budem u državnoj firmi...Samarana wrote:Da ali ako si vezan samo za Bosnu (tim nekim privatnim poslom), trziste je takvo da nikad ne znas sta ce biti sutra, narocito ovdje, ako vidimo proslost..Alfons Kauders wrote:takodjerDržava wrote:Nisam budžetlija i ne bih se ni mijenjao sa njima. Ovako više zaradim...
- O'zone
- Globalni moderator
#15 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Kako je krenulo tražit će budžetlije posao u privatnom sektoru 
- Alfons Kauders
#16 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
cekam taj dan i vec je dogovoreno s kolegama i dijelom rajom iz privatnog sektoraO'zone wrote:Kako je krenulo tražit će budžetlije posao u privatnom sektoru
janje se okrece, uzimamo slobodnu heftu ako treba, neplaceno
- Država
#17 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Stvar je mentaliteta. Jbg, kod nas je glavno 'da ne puca', 'da je plata sigurna', 'da imaš pravo na izmotavanje tipa beskrajno bolovanje i slično'...
Ja po pitanju posla imam mentalitet Švabe. Hoću da radim k'o konj i hoću da budem extremno plaćen za to. Ne interesuju me nikakvi slobodni dani, bolovanja, praznici i slično. Ipak, shvatam da je nekome opštinski šalter životni san. Jbg...

Ja po pitanju posla imam mentalitet Švabe. Hoću da radim k'o konj i hoću da budem extremno plaćen za to. Ne interesuju me nikakvi slobodni dani, bolovanja, praznici i slično. Ipak, shvatam da je nekome opštinski šalter životni san. Jbg...
- Warashii
#18 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Pa u principu jeste .
Radim vec 15-16 godina i sve u privatnom sektoru, ocajno, znam koliko vrijedim i svjestan sam svog znanja ali boljeg zaposlenja jednostavno ne mogu naci i plata mi se granici sa najnizom penzijom, nemam taj neki regres a godinsji ovisi, slobodan dan se dobije tu i tamo a praznici su Nova Godina, Bajram i 1 maj
.
Objasnjavao sam njihov posao nekim budzetlijama kao i profesorima informatike neke stvari vezano za njihov posao .
Ko nebi na budzet, imas radno vrijeme u bobu tacno, godisnjeg da zaboravis gdje radis, bolovanje, regres, dzumu, topli obrok itd. itd.
Davno sam ja rek`o, nabijem ja drzavu na onu stvar u kojoj je san snova posao zatvorskog policajca .
Radim vec 15-16 godina i sve u privatnom sektoru, ocajno, znam koliko vrijedim i svjestan sam svog znanja ali boljeg zaposlenja jednostavno ne mogu naci i plata mi se granici sa najnizom penzijom, nemam taj neki regres a godinsji ovisi, slobodan dan se dobije tu i tamo a praznici su Nova Godina, Bajram i 1 maj
Objasnjavao sam njihov posao nekim budzetlijama kao i profesorima informatike neke stvari vezano za njihov posao .
Ko nebi na budzet, imas radno vrijeme u bobu tacno, godisnjeg da zaboravis gdje radis, bolovanje, regres, dzumu, topli obrok itd. itd.
Davno sam ja rek`o, nabijem ja drzavu na onu stvar u kojoj je san snova posao zatvorskog policajca .
- Alfons Kauders
#19 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Država wrote:Stvar je mentaliteta. Jbg, kod nas je glavno 'da ne puca', 'da je plata sigurna', 'da imaš pravo na izmotavanje tipa beskrajno bolovanje i slično'...
a oni nek se tjese da su se dobro uvalili...
- Warashii
#20 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Pa ja ne znam gdje ste se vi uvalili u privatnom sektoru, ne kazem da nije moguce, al kod mene je fakat truba.Alfons Kauders wrote:Država wrote:Stvar je mentaliteta. Jbg, kod nas je glavno 'da ne puca', 'da je plata sigurna', 'da imaš pravo na izmotavanje tipa beskrajno bolovanje i slično'...
![]()
A vala pokusavao sam na sve nacine da pronadjem stagod bolje .
-
NeenaSa
#21 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Uzelo maha u svim sektorima.
Nek' nam' je tkogod, na pomochi.
- Alfons Kauders
#22 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
sam svoj majstorWarashii wrote:Pa ja ne znam gdje ste se vi uvalili u privatnom sektoru, ne kazem da nije moguce, al kod mene je fakat truba.Alfons Kauders wrote:Država wrote:Stvar je mentaliteta. Jbg, kod nas je glavno 'da ne puca', 'da je plata sigurna', 'da imaš pravo na izmotavanje tipa beskrajno bolovanje i slično'...
![]()
A vala pokusavao sam na sve nacine da pronadjem stagod bolje .
- uglavnomja
#23 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
u dedino doba budzet su punili unis, energoinvest, hidrogradnja, upi, tas ... a danas par kafana radiSamarana wrote:Ali gledaj, ja mislim da je ista stvar bila i u Jugi.
Sjecam se ja, meni pricao dedo, on zavrsio tu neku visu skolu u to vrijeme, odradio to sto treba, javio se za posao, preko noci dobio posao, sutradan radis, spremi se..Nikakve veze nije imao ni sa partijom, ni sa kim..
- Država
#24 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Ja da se pitam, ja bih budžetlijama plaće isplaćivao u domaćim proizvodima. Recimo, pavlake 'Smajić' toliko i toliko, Kafe 'Zlatna Džezva' toliko i toliko, Klasovog hljeba toliko i toliko... Na taj način bi punio budžet iz kojeg se oni finansiraju.
Jednom prilikom sam sjedio u gostima kod žene kojoj su četnici ubili muža (prima šehidsku), srušili kuću, a sa njom živi i njen brat sa porodicom koji je RVI (prima invalidninu). Umalo nisam pao sa kauča kad me je 'ugostila' sa čašom soka 'La Vita'. Kulturno sam iskulirao situaciju i ne dirnuvši sok, otišao kući. Poslije je ona moju bivšu ženu pitala šta nije bilo u redu, zašto nisam popio sok. Uzeo sam slušalicu i rekao:'Taj sok ti je ubio muža, srušio kuću i napravio brata invalidom'.
Danas se ni ne družimo. Baš me briga...

Jednom prilikom sam sjedio u gostima kod žene kojoj su četnici ubili muža (prima šehidsku), srušili kuću, a sa njom živi i njen brat sa porodicom koji je RVI (prima invalidninu). Umalo nisam pao sa kauča kad me je 'ugostila' sa čašom soka 'La Vita'. Kulturno sam iskulirao situaciju i ne dirnuvši sok, otišao kući. Poslije je ona moju bivšu ženu pitala šta nije bilo u redu, zašto nisam popio sok. Uzeo sam slušalicu i rekao:'Taj sok ti je ubio muža, srušio kuću i napravio brata invalidom'.
Danas se ni ne družimo. Baš me briga...
Last edited by Država on 03/01/2014 16:58, edited 1 time in total.
-
salvatore paradise
#25 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV
Pa naravno da nam je postalo zivotni motiv kad kroz citav prosli vijek uzgajamo kulturu nerada i javasluka. To ti je ona seljacka politika, imam sigurnu platu, ne moram puno raditi a mogu raditi kad hocu, piju se kahvice, ide se na pauze i pauzice i tako dalje i tako blize. Jos da nekom hoce doci iz guzice u glavu da pare za budzet ne rastu na grani, te da je privatni sektor pokretac privrede i da on i samo on obezbjedjuje novac za budzetlije... Koji i pored svega nabrojanog samo gledaju kako da te zajebu, da uzmu ispod ruke, da izmisle nove ili povecaju postojece namete. Iz sveg srca se nadam da ce ovo truplo od drzave sto prije istrunuti