njih je BiH oduvijek imala na izvoz - silly me.Officer Crabtree wrote:Pa engleske dame i engleska gospoda, dakako.
autentični bosanski proizvod
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
njih je BiH oduvijek imala na izvoz - silly me.Officer Crabtree wrote:Pa engleske dame i engleska gospoda, dakako.
Miss RX wrote:Mislim da su ta vremena prosla ....gentlmena i dama zaista ima rijetko....danas je tesko naci iskrenog i dobrog covjeka a ne damu i gentlmena.Interesantno kad citam starije knjige ili gledam filmove gdje se dame i gospoda setaju,primjecujem da oni ne samo da se znaju ponasati vec i lijepo i sta vise bogatstvo svoje i pokazuju.
Danas takvih ljudi i nema......valjda nova vremena ,a zene sve manje slice na dame.....a i muskarci ih vise i ne tretiraju kao dame..... vremena su se totalno promjenila......
Ma danas je dobro jos ako ste onaj na pjesackom ne pregazi a ne nesto drugo...Miss RX wrote:Mislim da su ta vremena prosla ....gentlmena i dama zaista ima rijetko....danas je tesko naci iskrenog i dobrog covjeka a ne damu i gentlmena.Interesantno kad citam starije knjige ili gledam filmove gdje se dame i gospoda setaju,primjecujem da oni ne samo da se znaju ponasati vec i lijepo i sta vise bogatstvo svoje i pokazuju.
Danas takvih ljudi i nema......valjda nova vremena ,a zene sve manje slice na dame.....a i muskarci ih vise i ne tretiraju kao dame..... vremena su se totalno promjenila......
Ljubicasta27 wrote:Ma danas je dobro jos ako ste onaj na pjesackom ne pregazi a ne nesto drugo...Miss RX wrote:![]()
Biti dama ne znaci i biti peka neka, znaci iznad svega biti kulturna i kulturno se ponasati prema ostalima, a ne derati se, psovati na svakom koraku i sl....
A sto se gentlemana tice, imam srecu pa sam takvima uglavnom okruzena ali ih je dosta vise u odnosu na "dame"!
mislim da jeste stvar obrazovanja,al ono...mic po mic..ne moze preko noci.valjd abi se trebali edukovati u svim smjerovima,kulturoloski drustveno-socijoloski itd a ne samo daj da sklepam faxMiss RX wrote:I ja bi se slozila da gentlmena ima vise,muskarci su jos i zadrzali neka fina ponasanja,i stil odjevanja,dok zene gube te osobine.Da li je to uzrok velika opterecenost zena ili su se i hormoni u zena poremetili pa sve vise slice muskarcima.Zaista je ruzno cuti zenu da psuje ili se nevaspitano ponasa,a tek ako se zanemari fizicki.
Prava dama treba prije svega lijepo i dotjerano da izgleda,ali kulturno ponasanje je cini jos vise damom.Mislim da nije toliko stvar ni obrazovanja.nego u onim finim manirima,profinjenoscu,paznjom za okolinu.Priznat cete ,takvih zena je sve rijedje......
Suzie Q wrote:postoje džentlmeni svakako ali meni ne smeta ni kad sama oblačim jaknu, kad sama otvaram vrata, kada sama sipam piće itd.
mi žene se godinama borimo za emancipaciju, ravnopravnost i nekakva prava. e pa onda prema tome trebamo i mi plaćati račune ili dio računa, ne trebamo očekivati otvaranje vrata, nekakvu prednost i šta sve ne.
a što se dama tiče, jednom sam sjedila u bašti kafića, za susjednim stolom je neki muškarac izveo svoju dosta mlađu djevojku i rekao konobaru: "Dama će lozu". Toliko o današnjim damama.
DŽe'š to pitat*mima* wrote:Suzie Q wrote:postoje džentlmeni svakako ali meni ne smeta ni kad sama oblačim jaknu, kad sama otvaram vrata, kada sama sipam piće itd.
mi žene se godinama borimo za emancipaciju, ravnopravnost i nekakva prava. e pa onda prema tome trebamo i mi plaćati račune ili dio računa, ne trebamo očekivati otvaranje vrata, nekakvu prednost i šta sve ne.
a što se dama tiče, jednom sam sjedila u bašti kafića, za susjednim stolom je neki muškarac izveo svoju dosta mlađu djevojku i rekao konobaru: "Dama će lozu". Toliko o današnjim damama.
Ja pijem viljamovku.....Jesam li dama?
Ja ne smijem ništa reć'... nisam dama. Po drugim osnovama*mima* wrote:Jesam li Loulou .............
Loulou wrote:Ja ne smijem ništa reć'... nisam dama. Po drugim osnovama*mima* wrote:Jesam li Loulou .............![]()
Loulou wrote:Neka BA... ZagOnjat će me...Bolje men' 'vako
Suzie Q wrote:"Dama će lozu".
Znaci po ovome napisanom, sve se svodi na pare, to'jes' materijalno dobro/a, pa da se ogleda necije damstvo ili gospodstvo/kavalirstvo. E vala ne znam bas, ne bih bas rekla da je 'vako.sakop wrote:naravno da ne postoje dame i gentlemeni u klasičnom(književnom,filmskom, umjetničkom...) folu
vremena su se odavno drastično promijenila - to su žene tražile (hoce dame posla)
ne kontam kako neka žena moze sebe ili drugu ženu nazivati damom a radi ko crnac - više od muškaraaaca
po meni je dama ona tamo neka sredovječna zena, koja ne radi po čitav dan,nego brine o porodici,mužu (naravno ne domaćica po bosanski), ali žena koja zna granice kako dobrog ukusa tako granice podjele poslova![]()
gentlemeni, drage žene ne postoje hibridni muškarci tipa brus villisa iz umri muški, jonnyja deepa i nekogg tamo papka iz knjiga i filmova, jednostavno i muškarci su se promijenili
gentlemen ti je muškarac koji zaradjuje dovoljno da mu žena ne može nabijati na nos stvari tipa, pokvarila se veš mašina a nemamo para za popravak, čovjek koji ide na odmore svake godine novo mjesto a ne jadnik nema do neuma...
što se tiče ponašanja to je stvar ličnogg bontona,zna se kako se treba obuci i ponašati na utakmici a kako u pozorištu