Družite se sa onima koje volite i koji vam pašu u zemlji koja vam odgovara. Ali u Bosnu mi NE DIRAJTE !
BiH je meni najljepša zemlja na svijetu...
Ja se prijavih na forum jer sam vidjela 1-2 teme od zivotu van BiH i o zivotu u Austriji, posebno, jer mi se smijesi preseljenje u Austriju ove godine. Ali ocito nisam navikla na forumske razgovore, jer se ne znam izraziti tako da ne uvrijedim, samo opisem sta ja mislim i kako osjecam prema necemu.KatarinaKosaca wrote:Dedukcijom..Onaj kome je dom tamo gdje se rodio, taj odvaja ljude po boji kože i nacijiploglamelka wrote:. Meni nacije, boja koze, drzavljanstva, porijeklo i tako to nista ne znace, gledam ljude kroz to koliko pozitivnog traga na planetu ostavljaju. Neki su crne rupe, ali vecina ipak na neki svoj nacin doprinosi. I raznolikost nacina na koji covjek pomaze covjecanstvu je za mene fascinantan.Nemoj više, please.. Taman malo normalnije bude, kad ovo
![]()
Uostalom ako ti je toliko svejedno i ako ti je cijela Zemlja dom, onda ti je i svejedno da li si na bosanskom, kubanskom ili engleskom forumu? Ali, to je nebitno.. Nego ovo prvo je vrh
Nota wrote:Prva generacija nasih ljudi u Njemackoj,Austriji i slicno je pobjegla od rata.Otisli su u neku zemlju koja ih je primila sa razlogom samo da im se ne puca nad glavom.Nisu razmisljali ni sta ce gore raditi ni nista drugo.Sto je i razmuljivo.
Zivjelo se od pomoci drzave kako tako.Uglavnom nije im toliko lose bilo.Dobivali su pare za odjecu,stan,djeca su im opremljena za skolu bila.
Cak poznajem i nekoliko ovih old school izbijeglica koji su za neke 3 ili 4 godine uspijeli otvoriti prve nase restorane,kafane i klubove.
Druga nasa generacija vec ima bolje uslove za napredak u istoj toj drzavi odrastaju bez rata u normalnom i zdravom okruzenju,mogu nauciti jezik,zavrsiti skolu koju zele
Djeca djece ove druge generacije vec se potpuno uklapaju u domace stanovnistvo,neki imaju i roditelje sa drugih kontinenata,domacih oceva mama i sve to.
Sam odlazak u neku zemlju ne znaci nuzno da ces ti postati ekstra bogat,cak je to i iluzija velika,ali ces imati za normalan zivot bez straha za sutra.
Sad sto je normalan zivot za nekoliko klasa bolji od normalnog zivota u BiH je druga stvar.(ovo je iskljucivo moje misljenje)
Drzava ce ti pruziti mnogo mogucnosti ali je ipak individualno sta ces ti sam napraviti od toga
"hljebarnik" ne znam da li te interesuju prekookeanske zemlje. Znam da imaju puno useljenickih programa, pa se mozda mozes "uklopiti" u neki od ponudjenih.hljebarnik wrote:Nota wrote:Prva generacija nasih ljudi u Njemackoj,Austriji i slicno je pobjegla od rata.Otisli su u neku zemlju koja ih je primila sa razlogom samo da im se ne puca nad glavom.Nisu razmisljali ni sta ce gore raditi ni nista drugo.Sto je i razmuljivo.
Zivjelo se od pomoci drzave kako tako.Uglavnom nije im toliko lose bilo.Dobivali su pare za odjecu,stan,djeca su im opremljena za skolu bila.
Cak poznajem i nekoliko ovih old school izbijeglica koji su za neke 3 ili 4 godine uspijeli otvoriti prve nase restorane,kafane i klubove.
Druga nasa generacija vec ima bolje uslove za napredak u istoj toj drzavi odrastaju bez rata u normalnom i zdravom okruzenju,mogu nauciti jezik,zavrsiti skolu koju zele
Djeca djece ove druge generacije vec se potpuno uklapaju u domace stanovnistvo,neki imaju i roditelje sa drugih kontinenata,domacih oceva mama i sve to.
Sam odlazak u neku zemlju ne znaci nuzno da ces ti postati ekstra bogat,cak je to i iluzija velika,ali ces imati za normalan zivot bez straha za sutra.
Sad sto je normalan zivot za nekoliko klasa bolji od normalnog zivota u BiH je druga stvar.(ovo je iskljucivo moje misljenje)
Drzava ce ti pruziti mnogo mogucnosti ali je ipak individualno sta ces ti sam napraviti od toga
Na koji si nacin ti otiso odavde? Ja vise stvarno ne mogu da zivim ovdje, ni posla nit icega bez neke stele i slicnih stvari i ne vidim nikakav nacin da se nesto popravi.. Ako ti je frka ovako javno, proslijedi neku informaciju na pp, hvala ti unaprijed
KatarinaKosaca wrote:Dosadan si sa izmišljanjima, izokretanjima i lažima... Lijepo piše citat, ko zna čitati, ko ne zna , nisam mu ja kriva što je nepismen. Dakle, prestani izmišljati profesije, prestani spominjati članove moje porodice i insinuirati od čega živim, šta jedem i prestani lagati da tjeram ljude sa foruma.Micaha wrote:KatarinaKosaca opet tjera ljude sa foruma, pa dokle vise zeno
U početku si bio žalostan pa se nisam ni osvrtala, ali si radi toga, vlajda uzeo fursata, pa sad si baš pretjerao. Obratiću se moderaciji povodom tvojih insinuacija i ličnih deskripcija.
KatarinaKosaca wrote:Kako sam upravo pročitala pp koju mi je poslala @sneki i kako sam još u šoku da jedna žena, majka, dama ima takav riječnik, psovke, poganosti... prekidam, ali ono fakat....
KatarinaKosaca wrote:Kako sam upravo pročitala pp koju mi je poslala @sneki i kako sam još u šoku da jedna žena, majka, dama ima takav riječnik, psovke, poganosti... prekidam, ali ono fakat....
Ne znam za @iamia, ali ti si jedinstven primjerak![]()
Bilo da si na pdf kućni ljubimci ili dijaspora ili politika napišeš kako si praud tu bi kanadian, kako ti djeca rade i studiraju.. jedinstven primjerak.. može i bez jedinstven
Inače, ja bih se dedi obradovala da mi se javi... nije bitno odakle. Život je prekratak za nadurivanja i ljutnje.
sneki712 wrote:Obrazovana,ako imas nekih problem na pogrešnu ordinaciju si pokucala. Arogancija ti stoji , ali zloba laz , laktanje, navlakuse.....prozivas mi dijete, veoma nisko. ( Zamisli begovkog porijekla s babine strne)
Jedno radiš , drugo pričaš, sjedis na 5 stolica. Dg. Veoma iskompleksirana osoba, iz prilozenis postova. Prognoza, u jednoj od stranaka garant.
Ti kad bi znala s kim sam ja radila 90tih, i skim sam sve sjedila , dupe bi mi ljubila. Ali takvima ja nedam prici ni dupe da mi liže . Iz iskustva, čitam te oxford rijecnik, džaba ti tvoj fond rijeci kad ga pogresno upotrebljavas. Idi lizi Malo Pedji K dupe , kod tebe nista nije slucajno, zato je vema lako uspostaviti Dg i Prognozu, Th neka pruzi specijalista.
To je tvoj lični izbor i tvoj način života.. što nema veze sa tim da se kaže da kod nas postoje druženja. Ja živim u istom kvartu cijli život i puno mi znači popiti kafu sa ljudima koje znam skoro 40 godina, sa kojima sam odrasla. Ako je to za nekoga "zvati Behiju sa petog na kafu" ili "roštiljanje uz sinana sakića".. njegova stvar. Znači mi puno , a sad sa lijepim vrmenom dolaze ti dani da odemo sa prijateljima na rijeku, jezero roštiljamo, za**+vamo se, djeca, psi, roštilj, to je meni super.. ali to je opet šta ko voli.. i zato se govori o druženju u BIH, to što ga ti odbijaš, jer tako želiš imaš pravo, ali ne radi tvog izbora znači da toga nema.. a vani fakat nemaDzeri32 wrote:Nisam živjela u inostranstvu. Ovdje sam završila fakultet, imam sreću da sam zaposlena, na kredit sam kupila garsonjeru, živim skromno ali sam sretna. No, jedna mi druga stvar nije jasna: svi spominju nekakav nedostatak druženja na Zapadu (o čemu ne znam ništa), ali i "divna druženja, roštilji i partijanja u Bosni" su mi smiješni. Prvo, svoje komšije ne poznajem (iako živim na Balkanu). Ljubazno ih pozdravim i produžim dalje, a ne pada mi na pamet da ih zovem sebi na kafu. Drugo, radim do 17h (u najboljem slučaju), što znači da nije istina da se u BiH ništa ne radi. Dakle, ne znam ni kad bih pozivala sebi. Vikendom mi je draže čitati dobru knjigu, pogledati film i navečer s društvom izaći na kafu/u kino, nego zvati "tetu Bahriju sa osmog sprata" da se ispričamo.
Nedavno sam se udala, moj suprug misli isto, posjećuju nas njegovi i moji roditelji, o čemu se unaprijed dogovorimo (jer svako ima svoje obaveze). I, da, derneci, pijanke i roštilj uz Sinana Sakića mi ne padaju na pamet i neće, nikada. Pa me nazovite hladnom kučkom, ako hoćete, ali tako je to.
Teta se zove Bahrija i zivi na osmom spratu a ne na petomKatarinaKosaca wrote:To je tvoj lični izbor i tvoj način života.. što nema veze sa tim da se kaže da kod nas postoje druženja. Ja živim u istom kvartu cijli život i puno mi znači popiti kafu sa ljudima koje znam skoro 40 godina, sa kojima sam odrasla. Ako je to za nekoga "zvati Behiju sa petog na kafu" ili "roštiljanje uz sinana sakića".. njegova stvar. Znači mi puno , a sad sa lijepim vrmenom dolaze ti dani da odemo sa prijateljima na rijeku, jezero roštiljamo, za**+vamo se, djeca, psi, roštilj, to je meni super.. ali to je opet šta ko voli.. i zato se govori o druženju u BIH, to što ga ti odbijaš, jer tako želiš imaš pravo, ali ne radi tvog izbora znači da toga nema.. a vani fakat nemaDzeri32 wrote:Nisam živjela u inostranstvu. Ovdje sam završila fakultet, imam sreću da sam zaposlena, na kredit sam kupila garsonjeru, živim skromno ali sam sretna. No, jedna mi druga stvar nije jasna: svi spominju nekakav nedostatak druženja na Zapadu (o čemu ne znam ništa), ali i "divna druženja, roštilji i partijanja u Bosni" su mi smiješni. Prvo, svoje komšije ne poznajem (iako živim na Balkanu). Ljubazno ih pozdravim i produžim dalje, a ne pada mi na pamet da ih zovem sebi na kafu. Drugo, radim do 17h (u najboljem slučaju), što znači da nije istina da se u BiH ništa ne radi. Dakle, ne znam ni kad bih pozivala sebi. Vikendom mi je draže čitati dobru knjigu, pogledati film i navečer s društvom izaći na kafu/u kino, nego zvati "tetu Bahriju sa osmog sprata" da se ispričamo.
Nedavno sam se udala, moj suprug misli isto, posjećuju nas njegovi i moji roditelji, o čemu se unaprijed dogovorimo (jer svako ima svoje obaveze). I, da, derneci, pijanke i roštilj uz Sinana Sakića mi ne padaju na pamet i neće, nikada. Pa me nazovite hladnom kučkom, ako hoćete, ali tako je to.
KatarinaKosaca wrote:Ja opuštena, a ovakve pp dobivam
sneki712 wrote:Obrazovana,ako imas nekih problem na pogrešnu ordinaciju si pokucala. Arogancija ti stoji , ali zloba laz , laktanje, navlakuse.....prozivas mi dijete, veoma nisko. ( Zamisli begovkog porijekla s babine strne)
Jedno radiš , drugo pričaš, sjedis na 5 stolica. Dg. Veoma iskompleksirana osoba, iz prilozenis postova. Prognoza, u jednoj od stranaka garant.
Ti kad bi znala s kim sam ja radila 90tih, i skim sam sve sjedila , dupe bi mi ljubila. Ali takvima ja nedam prici ni dupe da mi liže . Iz iskustva, čitam te oxford rijecnik, džaba ti tvoj fond rijeci kad ga pogresno upotrebljavas. Idi lizi Malo Pedji K dupe , kod tebe nista nije slucajno, zato je vema lako uspostaviti Dg i Prognozu, Th neka pruzi specijalista.
Tako tipicno za KK. Katarina, bez zajebancije, ti skroz izgubis konce kad dodes na PDF DijasporaKatarinaKosaca wrote:
To je tvoj lični izbor i tvoj način života.. što nema veze sa tim da se kaže da kod nas postoje druženja. Ja živim u istom kvartu cijli život i puno mi znači popiti kafu sa ljudima koje znam skoro 40 godina, sa kojima sam odrasla. Ako je to za nekoga "zvati Behiju sa petog na kafu" ili "roštiljanje uz sinana sakića".. njegova stvar. Znači mi puno , a sad sa lijepim vrmenom dolaze ti dani da odemo sa prijateljima na rijeku, jezero roštiljamo, za**+vamo se, djeca, psi, roštilj, to je meni super.. ali to je opet šta ko voli.. i zato se govori o druženju u BIH, to što ga ti odbijaš, jer tako želiš imaš pravo, ali ne radi tvog izbora znači da toga nema.. a vani fakat nema
Samo je jedna sneki... A sad mi je jos simpaticnija nakon ove ogavne price o domu LJubica Ivezic. Fuj. Pera joj ne mozete obit. Kad kaze vodi me muz u Brazil, meni srce ko pecina a ne njoj. Go sneki gokadinica wrote:Šta propustih?
Sneki172, je li to ista osoba - iamia?
Ti bona imas srce, nit se to moze s begovlukom nasljedit niti domovima unistit. Respect legendo!sneki712 wrote:KatarinaKosaca wrote:Kako sam upravo pročitala pp koju mi je poslala @sneki i kako sam još u šoku da jedna žena, majka, dama ima takav riječnik, psovke, poganosti... prekidam, ali ono fakat....
Nemoj prekidati , mislila si da ces me uvrijditi ako me prozoves gdje sam odrasla, evo citav forum neka zna da si otkrila tajnu hah! DD Ljubica Ivezić, sada DD bjelave, sarajevo.
Bujrum ko god hoce nek me nogira sa foruma, a ti si dobila sto si i trazila. Dg, prognoza , therapia
Zasto osim tebe se niko nije zamjerio? Razmisli , zaista ti treba specijalista da smanjis, provokacije, zlobu, pakost , sebicnost , moram otvoriti rijecnik nisam obrazovana kao ti . Ali na svaku tvoju cu trostruko vratiti. Ako si mislila mene poniziti, nek se onda zna da ja moje dijete koje ti prozivas non stop i begovskog porijekla po babinoj strani. Pitaj se sad kako tolika fukara iz djecijeg doma da u tako divnu porodici udje. Ti se igraj igrica a ju cu otvorenih karata, kad god mi spomenes dijete sa cinizmom, i omalovazanjem dobićeš sto si trazila. Ja tvoje dijete ni jednom nisam prozvala, i nek je živo i zdravo.