FreakyStyley wrote:Samo mazohiste, jugonostalgicari i ekstremno limitirani ljudi koji misle da mentalni sklop danasnje omladine moze promijeniti vojska mogu prizeljkivati obavezan vojni rok u vojsci kakva je bila JNA. Sve ostalo je demagogija.
Ako vam je dobro bilo u JNA, posjetite psihijatra ili psihologa.
Danas prizivaju JNA samo dvije vrste ljudi:
- Oni koji je nisu sluzili pa zamisljaju da je nesto kao pokusaj kopiranja Top Gun u Breninim filmovima,.
- Oni koji zale sto je JNA zaustavljena kod predsjednistva
JNA je bila leglo korupcije, primitivizma, isfurane ideologije(fakat su nas pokusali pumpati komunizmom)i sto mi je bilo najgore - nacionalizma. Svi su bili u grupicama sa "svojima" najveci dio vremena, sve nesto lazno i plasticno,.... i posmatranje i tretiranje Albanaca, Cigana, Vlaha,.. kao nizih. Lazna multietnicnost i socijalisticki raj gdje su svi isti ,... a ustvari bijela slavenska elita i mnostvo uljeza.
Koliko me sjecanje sluzi desetari seljacine i sadisti, stariji vodnici i zastavnici - idioti sa malim IQ, potporucnici i porucnici - dupelizci i karijeristi, kapetani - iskompleksirani i streseni idioti koji su na nadredjenima istresali svoje frustracije, kapetani prve klase isto, majori supci i grebatori, potpukovnici sadisti i karijeristi, pukovnici i navise - isprani mozgovi.
A vojska funkcionisala na principu zatvora. Svako sa svojima i grupisanja, najjaci i najzahebaniji mobaju slabije, slabiji mobaju jos slabije, svi hvataju krivine i fusere, i najveci dio vremena se trudis da budes sto neprimjetniji, okreces glavu na sve nepravde i vremenom postanes i sam gad jer se moras uklopiti. Nismo zalud svi imali kalendarcice i krizali dane presrecni sto broje sitno.
Imao sam doduse dosta saljivih zgoda koje rado pricam, i par jakih prijateljstava koja su se drzala i poslije,.. ali danas poslije ca 30 god nam je kontakt samo preko lajka na facebooku.
Ucenje o realnosti zivota mozes i kao civil, odrastanje,... samo se trebas poceti brinuti sam o sebi i skinuti sa roditeljske ili drzavne sise. Forma i kondicija,.. mozes na milion nacina i mimo vojske(i usput sacuvas ledja), a higijenu, urednost, po spagu slozen ves i krevet,.. mozes i kod kuce. Sve oko oruzja za sedmicu dana.
Vojska je za profesionalce koji to zele i sebe vide u tome sto postujem. Svaka prisila poput obaveznog roka je idiotizam.