Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djece?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
User avatar
PerverzMusharaf
Posts: 461
Joined: 24/03/2013 15:28

#1 Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djece?

Post by PerverzMusharaf »

Američki fizičar Lawrence M. Krauss tvrdi da je vjeronauka vid zlostavljanja djece, čak i kada se dešava iz najboljih namjera, prosto jer djecu ne uči načinu na koji svijet funkcioniše, tj. istini koja je bazirana na naučnim dokazima - evoluciji i sličnim već davno naučno utemeljenim činjenicama koje nisu stvar mišljenja već dokaza. Učeći djecu vjerskoj dogmi i stavljajući tu dogmu na jednak (ili niži) pedestal od naučne činjenice, i metode putem koje se dolazi do naučno utemeljenog zaključka, obrazovni sistem djecu zagljupljuje i čini manje konkurentnima od ostale djece (koja nisu indoktrinisana lekcijama iz religije), što je samo po sebi vid zlostavljanja ne računajući traume koje djeca trpe kada slušaju o paklu, vječnoj vatri i sličnim stvarima.
User avatar
mayab
Posts: 27202
Joined: 06/03/2008 13:00
Location: SARAJEVO

#2 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by mayab »

Moglo bi se reci!
User avatar
vaučer
Posts: 9199
Joined: 04/08/2009 15:22
Location: Living in the past

#3 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by vaučer »

Gledajući po svom odrastanju, a odrastao sam u recimo standardnoj katoličkoj obitelji, rekao bih da vjeronauk po sebi i nije toliki problem koliko cjelokupan paket kuća-crkva-vjeronauk, ako se u obiteljskom domu ne prakticira aktivno religija vjeronauk neće imati nekog učinka. Mislim da sam u adolescenciji nepotrebno gubio vrijeme koje sam mogao utrošiti na razvoj i rad pokušavajući razriješiti s duboko usađenim dogmama koje su tu protiv moje volje. trpio je odnos s roditeljima (još uvijek donekle), socijalizacija, emotivna stabilnost a sve radi duboko usađenih strahova od stvari koje ne postoje.

Ukratko - smatram dakle da postoji prag nakon kojeg se krivo formuliranim i fokusiranim (fokus na kaznu umjesto na ljubav, fokus na grijeh umjesto na zajedništvo, ljudskost, pomaganje) djeca 'oštećuju' za budućnost.
User avatar
JOINT_1921
Posts: 2113
Joined: 22/06/2012 16:03
Location: Grbavica

#4 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by JOINT_1921 »

Ne slazem se, i ja i buraz imali smo vjeronauku cijelu osnovnu skolu, 7 razreda (u 1 je nije bilo, pa je od 2 krenula). Moj buraz je jedan od najboljih studenata u BiH, ucenik generacije i osnovne i srednje skole (2 Gimnazija Sarajevo), sve desetke na fakultetu, kao i ja, samo nesto slabiji prosjek jer nisam toliko ucio... Elem, vjeronauka te uci da postujes sve, pocevsi od roditelja, nastavnika, siromasnih, itd., pazis bliznje, posjecujes roditelje, rodbinu i prijatelje, darujes siromasnima, odricanja u zivotu negativnog stvarajuci neki strah od Uzvisenog, jer sam po sebi strah koji ti roditelji prenesu nije dovoljan vecini samo sa zdravstvenog aspekta... Ja zakljucujem, prema primjeru buraza i mene, da ni malo nismo indisponirani u odnosu na neke koji nisu imali vjeronauku, i slicno. Vjeronauka nauci mladog covjeka da je najbitnije znanje i samo znanje, postivanje, pravda i te vrijednosti usadjuje u glavu kroz primjere poslanika i objavama od Boga. Znaci vjeronauka u skoli nije zlostavljanje djece...
palamuda
Posts: 950
Joined: 04/09/2009 23:33

#5 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by palamuda »

JOINT_1921 wrote:Ne slazem se, i ja i buraz imali smo vjeronauku cijelu osnovnu skolu, 7 razreda (u 1 je nije bilo, pa je od 2 krenula). Moj buraz je jedan od najboljih studenata u BiH, ucenik generacije i osnovne i srednje skole (2 Gimnazija Sarajevo), sve desetke na fakultetu, kao i ja, samo nesto slabiji prosjek jer nisam toliko ucio... Elem, vjeronauka te uci da postujes sve, pocevsi od roditelja, nastavnika, siromasnih, itd., pazis bliznje, posjecujes roditelje, rodbinu i prijatelje, darujes siromasnima, odricanja u zivotu negativnog stvarajuci neki strah od Uzvisenog, jer sam po sebi strah koji ti roditelji prenesu nije dovoljan vecini samo sa zdravstvenog aspekta... Ja zakljucujem, prema primjeru buraza i mene, da ni malo nismo indisponirani u odnosu na neke koji nisu imali vjeronauku, i slicno. Vjeronauka nauci mladog covjeka da je najbitnije znanje i samo znanje, postivanje, pravda i te vrijednosti usadjuje u glavu kroz primjere poslanika i objavama od Boga. Znaci vjeronauka u skoli nije zlostavljanje djece...
Mislim da je temelj vjerskog odgoja djece KUĆA i samo KUĆA.
Vjeronauka je izmišljena da se udome na državne jasle svršioci razno raznih medresa i teologija.
Resurski škole se mogu i moraju mnogo pametnije iskorištavati od beskorisnih časova na koje "naša djeca" idu da ne budu ko "njihova" i "njihova" da ne budu ko "naša".
emirolini
Posts: 3504
Joined: 26/11/2007 15:35
Location: TUZLA

#6 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by emirolini »

Vjera je duhovno stanje a nikako nauka ili nesto trece, i bas je zlostavljanje djece jer im se namece nesto tj. uopste im se ne bogati duhovni um vec im truju mozak!

Imaju medrese i ostale vjerske ustanove pa tko hoce neka ide tamo, a neka ociste skolu i djecu od ovakvih stvari!
User avatar
dustaban
Posts: 6516
Joined: 10/07/2012 10:55

#7 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by dustaban »

Van svake sumnje.
User avatar
CaneBos
Posts: 1098
Joined: 27/07/2012 20:57

#8 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by CaneBos »

Ovisi ko tom djetetu taj vjeronauk prenosi, moze ga uciniti iznimno zanimljivim, interesantnim i dragim periodom za dijete, a moze ga uciniti stresnim, neugodnim i mrskom iskustvom. Vrlo malo to ima veze sa samim stivom/gradivom vjeronauka, a mnogo sa osobom koja to djeci prenosi.
Jay Gatsby
Posts: 1687
Joined: 06/03/2012 18:14

#9 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by Jay Gatsby »

Gotovo sve probleme koje sam imao i imam u životu mi je izazivala politika, a ne vjeronauk. Politika (koja je otvorila i vrata vjeronauku u školama) je toliko uvučena u pore svakodnevnog života da je to postalo pravo zlostavljanje - i djece i odraslih.
udrch
Posts: 8472
Joined: 14/10/2008 10:08

#10 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by udrch »

neki likovi na ovom forumu imaju ugrađen čip-vjera, pa čim se to spominje tu su oni sa svojim izmišljenim pričama i svojim negiranjem..
mislim, zašto je uopšte otvorena tema na osnovu stava jednog ateiste???
User avatar
žuta lala
Posts: 4015
Joined: 23/01/2013 13:45

#11 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by žuta lala »

Po mom mišljenju nije. U osnovnoj školi na časovima vjeronauke se uglavnom priča o nekim uopćenim stvarima koje mogu koristiti svakome (kako poštovati roditelje, druge, da treba pomagati drugima i sl.). U srednjoj školi se može birati hoćemo li ići na vjeronauku ili nećemo (opet kažem, makar je tako bilo u sredjoj u koju sam ja išla). I onda osobe kojih to aposolutno ne zanima, ranije odu na kafu, a one koje zanima odu da čuju nešto korisno. Ne vidim nikako kako bi to bilo zlostavljanje djece.
User avatar
Opetja033
Posts: 10040
Joined: 01/11/2011 20:33

#12 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by Opetja033 »

Vjeronauka je sasvim normalna pojava u drzavnim skolama sirom Europe. Ukidanje vjeronauke bi se kosilo sa europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama vjere (neka svako slobodno malo prelista tu konvenciju). Apsolutna vecina roditelja u Kantonu Sarajevo zeli da se vjeronauka odrzava u skolama, bila je ona zvanicna anketa od provedena od strane Ministarstva obrazovanja, za vrijeme Suljagica - preko 75% roditelja je trazilo ostanak vjeronauke.

Dakle, kome smeta ima dvije opcije:
1) da svoje dijete ne salje na vjeronauku
2) da se seli u Sjevernu Koreju

Treceg nema.

Zdravo.
User avatar
malsal
Posts: 772
Joined: 11/07/2012 14:50
Location: oko moje glave

#13 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by malsal »

Opetja033 wrote:Vjeronauka je sasvim normalna pojava u drzavnim skolama sirom Europe. Ukidanje vjeronauke bi se kosilo sa europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama vjere (neka svako slobodno malo prelista tu konvenciju). Apsolutna vecina roditelja u Kantonu Sarajevo zeli da se vjeronauka odrzava u skolama, bila je ona zvanicna anketa od provedena od strane Ministarstva obrazovanja, za vrijeme Suljagica - preko 75% roditelja je trazilo ostanak vjeronauke.

Dakle, kome smeta ima dvije opcije:
1) da svoje dijete ne salje na vjeronauku
2) da se seli u Sjevernu Koreju

Treceg nema.

Zdravo.
--------
Ima treceg, da se ukine to ruglo u skolama.
Prvo - vjera i nauka nemaju veze s vezom, zvati predmet "vjeronauka" je u startu bacanje prasine u oci jer to nema ama bas nikakve veze s naukom.
Drugo - religija je privatna stvar i nije joj mjesto u skoli, osim mozda kao djelu istorije ili sociologije, a i tom slucaju ne kroz poucavanje relogioznim dogmama nego kroz pogled na to kakav je uticaj religije na drustvo i istoriju.
Religija van skola, pod hitno ! Kome se uci o religiji ima dzamija, ima crkva, ima porodica pa bujrum.
Jay Gatsby
Posts: 1687
Joined: 06/03/2012 18:14

#14 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by Jay Gatsby »

Sve dok stranke postavljaju direktore škola (da ne spominjem ostalo), smiješno je kritizirati vjeronauk u školama.
User avatar
Opetja033
Posts: 10040
Joined: 01/11/2011 20:33

#15 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by Opetja033 »

malsal wrote:
Opetja033 wrote:Vjeronauka je sasvim normalna pojava u drzavnim skolama sirom Europe. Ukidanje vjeronauke bi se kosilo sa europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama vjere (neka svako slobodno malo prelista tu konvenciju). Apsolutna vecina roditelja u Kantonu Sarajevo zeli da se vjeronauka odrzava u skolama, bila je ona zvanicna anketa od provedena od strane Ministarstva obrazovanja, za vrijeme Suljagica - preko 75% roditelja je trazilo ostanak vjeronauke.

Dakle, kome smeta ima dvije opcije:
1) da svoje dijete ne salje na vjeronauku
2) da se seli u Sjevernu Koreju

Treceg nema.

Zdravo.
--------
Ima treceg, da se ukine to ruglo u skolama.
Prvo - vjera i nauka nemaju veze s vezom, zvati predmet "vjeronauka" je u startu bacanje prasine u oci jer to nema ama bas nikakve veze s naukom.
Drugo - religija je privatna stvar i nije joj mjesto u skoli, osim mozda kao djelu istorije ili sociologije, a i tom slucaju ne kroz poucavanje relogioznim dogmama nego kroz pogled na to kakav je uticaj religije na drustvo i istoriju.
Religija van skola, pod hitno ! Kome se uci o religiji ima dzamija, ima crkva, ima porodica pa bujrum.

Ne, nema treceg. Naravno tvoje je pravo da se boris za ukidanje vjeronauke u skolama i u to niko ne dira. Medjutim ogromna vecina nas roditelja itekako zeli da im djeca pohadjaju vjeronauku. Preko 75% roditelja na nivou KS! Dakle i nemas nekog izbora osim ona prva dva, realno.
clarKKent
Posts: 693
Joined: 01/09/2011 09:51

#16 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by clarKKent »

jedini problem koji vjeronauk u školama stvara je to što se on ocjenjuje, pa tako djeca koja idu na vjeronauk imaju bod više (u slučaju ocjene 5) u odnosu na djecu koja ne idu... (:
User avatar
malsal
Posts: 772
Joined: 11/07/2012 14:50
Location: oko moje glave

#17 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by malsal »

[Zdravo.[/quote]
--------
Ima treceg, da se ukine to ruglo u skolama.
Prvo - vjera i nauka nemaju veze s vezom, zvati predmet "vjeronauka" je u startu bacanje prasine u oci jer to nema ama bas nikakve veze s naukom.
Drugo - religija je privatna stvar i nije joj mjesto u skoli, osim mozda kao djelu istorije ili sociologije, a i tom slucaju ne kroz poucavanje relogioznim dogmama nego kroz pogled na to kakav je uticaj religije na drustvo i istoriju.
Religija van skola, pod hitno ! Kome se uci o religiji ima dzamija, ima crkva, ima porodica pa bujrum.[/quote]


Ne, nema treceg. Naravno tvoje je pravo da se boris za ukidanje vjeronauke u skolama i u to niko ne dira. Medjutim ogromna vecina nas roditelja itekako zeli da im djeca pohadjaju vjeronauku. Preko 75% roditelja na nivou KS! Dakle i nemas nekog izbora osim ona prva dva, realno.[/quote]
----
Apsolutno imas pravo, kao i svi drugi roditelji, traziti vjersko obrazovanje za svoje djete. Ali da li je skola prava institucija za to? Koja je veza izmedju obrazovne ustanove i religije ?
Kakav pogled imas na recimo seksualno obrazovanje, ili na marksizam i socijalsiticko samoupravljanje, na odbranu i zastitu - prvi je sporan u mnogim sredinama, ova druga dva su bila dio skolskog sistema kad sam ja bio u skoli ali ne radi neke obravovne vrjednosti nego radi politike, isto kao i vjeronauka danas.
mehoxy
Posts: 898
Joined: 30/09/2012 20:26

#18 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by mehoxy »

Ne,kratko i jasno
User avatar
Opetja033
Posts: 10040
Joined: 01/11/2011 20:33

#19 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by Opetja033 »

malsal wrote: ----
Apsolutno imas pravo, kao i svi drugi roditelji, traziti vjersko obrazovanje za svoje djete. Ali da li je skola prava institucija za to? Koja je veza izmedju obrazovne ustanove i religije ?
Kakav pogled imas na recimo seksualno obrazovanje, ili na marksizam i socijalsiticko samoupravljanje, na odbranu i zastitu - prvi je sporan u mnogim sredinama, ova druga dva su bila dio skolskog sistema kad sam ja bio u skoli ali ne radi neke obravovne vrjednosti nego radi politike, isto kao i vjeronauka danas.
Licno nisam protiv seksualnog obrazovanja, potrebno je u drustvu. Kamo srece da se ranije krenulo sa tim. Isto vazi i za zadnji primjer koji si pomenuo. Po pitanju marksizma i socijalistickog samoupravljanja - eh tu je vec problem. Daje se prednost jednom sistemu nad drugim. Dakle kada bi uveli poseban predmet "kapitalizam", "trzisna ekonomija" uz ova dva - u redu (ovo naravno cisto teoretski, ne zalazem se ni za jedan od tih predmeta).

Stvar je vrlo jednostavna: europska konvencija o ljudskim pravima ti garantuje pravo na vjeronauku sve dok vecina roditelja u jednoj administrativnoj regiji ili drzavi to zeli. Obzirom da apsolutna vecina roditelja zeli vjeronauku u skolama u KS (ako je u KS takav primjer, cifra je zasigurno jos veca u manjim sredinama) ukidanje vjeronauke u skolama bi direktno krsilo tu konvenciju.

Zivimo u demokratskom drustvu i volja vecine se mora postovati (sve dok ona ne ugrozava necija druga prava, a prava djece koja ne zele na vjeronauku se sada ne ugrozavaju).
User avatar
harač
Posts: 5274
Joined: 13/02/2006 13:30

#20 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by harač »

Opetja033 wrote: Stvar je vrlo jednostavna: europska konvencija o ljudskim pravima ti garantuje pravo na vjeronauku sve dok vecina roditelja u jednoj administrativnoj regiji ili drzavi to zeli. Obzirom da apsolutna vecina roditelja zeli vjeronauku u skolama u KS (ako je u KS takav primjer, cifra je zasigurno jos veca u manjim sredinama) ukidanje vjeronauke u skolama bi direktno krsilo tu konvenciju.
ovo je netačno. ne samo da država uvijek može ukinuti vjeronauku, već ima pravo i radikalno ograničiti čl. 9. u mnogim konteksima (npr. sud je utvrdio da turska ima pravo u potpunosti zabraniti ulazak pokrivenim djevojkama u sve obrazovne institucije - mislim na hidžab, a ne na nikab; slična situacija i u francuskoj). ono što se, međutim, ne bi moglo isposlovati jeste da sami građani (odnosno pojedini od njih) traže ukidanje vjeronauke, ukoliko to sama država ne želi da učini.
jabidapitam
Posts: 523
Joined: 24/02/2013 20:46

#21 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by jabidapitam »

PerverzMusharaf wrote:Američki fizičar Lawrence M. Krauss tvrdi da je vjeronauka vid zlostavljanja djece, čak i kada se dešava iz najboljih namjera, prosto jer djecu ne uči načinu na koji svijet funkcioniše, tj. istini koja je bazirana na naučnim dokazima - evoluciji i sličnim već davno naučno utemeljenim činjenicama koje nisu stvar mišljenja već dokaza. Učeći djecu vjerskoj dogmi i stavljajući tu dogmu na jednak (ili niži) pedestal od naučne činjenice, i metode putem koje se dolazi do naučno utemeljenog zaključka, obrazovni sistem djecu zagljupljuje i čini manje konkurentnima od ostale djece (koja nisu indoktrinisana lekcijama iz religije), što je samo po sebi vid zlostavljanja ne računajući traume koje djeca trpe kada slušaju o paklu, vječnoj vatri i sličnim stvarima.
Pa nije zlostavljanje al jest izvjesno trovanje. Prodavanje ideologije dok su jos mlada i dok se izgradjuju. Hajd da ih se uci moralu i etici, kulturi i sl, medjutim uci ih se necemu potpuno suprotnom. Diskriminaciji, sovinizmu i sl a to je bas onako lijepo da djeca uce :D
User avatar
Opetja033
Posts: 10040
Joined: 01/11/2011 20:33

#22 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by Opetja033 »

harač wrote:
Opetja033 wrote: Stvar je vrlo jednostavna: europska konvencija o ljudskim pravima ti garantuje pravo na vjeronauku sve dok vecina roditelja u jednoj administrativnoj regiji ili drzavi to zeli. Obzirom da apsolutna vecina roditelja zeli vjeronauku u skolama u KS (ako je u KS takav primjer, cifra je zasigurno jos veca u manjim sredinama) ukidanje vjeronauke u skolama bi direktno krsilo tu konvenciju.
ovo je netačno. ne samo da država uvijek može ukinuti vjeronauku, već ima pravo i radikalno ograničiti čl. 9. u mnogim konteksima (npr. sud je utvrdio da turska ima pravo u potpunosti zabraniti ulazak pokrivenim djevojkama u sve obrazovne institucije - mislim na hidžab, a ne na nikab; slična situacija i u francuskoj). ono što se, međutim, ne bi moglo isposlovati jeste da sami građani (odnosno pojedini od njih) traže ukidanje vjeronauke, ukoliko to sama država ne želi da učini.

Koji sud? Daj link.
User avatar
Truba
Posts: 81800
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#23 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by Truba »

KAKO ODGOJITI DELIKVENTA

1. Počnite od rane dobi davati djetetu sve što poželi. Na taj način će odrasti u uvjerenju da mu je cijeli svijet dužan pružiti lagodan život.
2. Kada dijete pokupi ružne riječi, smijte mu se. Mislit će da je baš simpatičan. To će ga također ohrabriti da nauči još «simpatičnije» riječi koje će vas kasnije rušiti s nogu.
3. Nemojte ga nikada upućivati u duhovne stvari. Čekajte da postane punoljetan i tada ga pustite neka «donese vlastitu odluku».
4. Izbjegavajte koristiti rječ pogrešno. Ona bi u djetetu mogla izazvati osjećaj krivice. Tako će poslije, kad bude uhićen zbog krađe automobila, vjerovati da se cijeli svijet okrenuo protiv njega.
5. Pokupite za djetetom sve što ostavi razbacano u svojoj bližoj i daljoj okolini: knjige, cipele i odjeću. Činite sve umjesto njega, tako će naučiti odgovornost uvijek prebaciti na drugoga.
6. Dopustite djetetu da pročita sve što mu dođe u ruke. Pazite da posuđe kojim se služi bude sterilizirano, ali mu zao dopustite da mozak hrani smećem.
7. Redovito se svađajte u nazočnosti djece.
8. Dajte djetetu novaca koliko želi. Nemojte mu nikada dopustiti da sam zaradi. Zašto se mučiti poput vas?
9. Zadovoljite sve njegove prohtjeve za hranom, pićem i udobnošću. Neka svaka njegova želja za vas bude zapovijed. 10. Ako se sukobi sa susjedima, profesorima ili policijom, uvijek budite na njegovoj strani. Oni svi imaju predrasude o vašem djetetu.
11. Kada stvarno dođe u nepriliku, ispričajte se u svoje ime: «Nikada ništa nisam mogao za njega učiniti!»
12. Pripremite se za život pun tuge i boli. Najvjerojatnije ćete ga imati.
User avatar
Opetja033
Posts: 10040
Joined: 01/11/2011 20:33

#24 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by Opetja033 »

Uostalom mozete kmecati do sutra, nijedan nivo vlasti nikada nece ukinuti vjeronauku jer apsolutna vecina gradjana to zeli i to je njihovo demokratsko pravo. Stranka koja bi se za to zalagala, nikada ne bi mogla biti neki bitan faktor na politickoj sceni BiH.
Vise od 75% roditelja u KS je jasno reklo da je protiv ukidanja vjeronauke, to govori samo po sebi. Davno su prosla vremena je manjina mogla odredjivati pravila igre vecini ali neciji mentalni sklop jos uvijek ne moze da evoluira u demokratsko drustvo.
User avatar
harač
Posts: 5274
Joined: 13/02/2006 13:30

#25 Re: Da li je vjeronauka u školama zapravo zlostavljanje djec

Post by harač »

Opetja033 wrote:
harač wrote:
Opetja033 wrote: Stvar je vrlo jednostavna: europska konvencija o ljudskim pravima ti garantuje pravo na vjeronauku sve dok vecina roditelja u jednoj administrativnoj regiji ili drzavi to zeli. Obzirom da apsolutna vecina roditelja zeli vjeronauku u skolama u KS (ako je u KS takav primjer, cifra je zasigurno jos veca u manjim sredinama) ukidanje vjeronauke u skolama bi direktno krsilo tu konvenciju.
ovo je netačno. ne samo da država uvijek može ukinuti vjeronauku, već ima pravo i radikalno ograničiti čl. 9. u mnogim konteksima (npr. sud je utvrdio da turska ima pravo u potpunosti zabraniti ulazak pokrivenim djevojkama u sve obrazovne institucije - mislim na hidžab, a ne na nikab; slična situacija i u francuskoj). ono što se, međutim, ne bi moglo isposlovati jeste da sami građani (odnosno pojedini od njih) traže ukidanje vjeronauke, ukoliko to sama država ne želi da učini.

Koji sud? Daj link.
ma ima milion tih slučajeva. sahin je vjerovatno najpoznatiji: http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pag ... =001-70956
Locked