da li je svijet pogrijesio sto je zaustavio rat u BiH

darius_maximus

Post by darius_maximus »

oslobad wrote:
darius_maximus wrote:
MarcoPolo wrote: Sta se varkas, ti koji nisi nacionalista? Sta bi bilo da stvar postavimo drugacije; citiram i malo menjam tvije reci "... ali da je ovdje jednonacionalna drzava, s hrvtaskim i muslimanskim manjinama, mi bi davno bili u evropi, imali bolje standarde, plaće, bilo bi vise sigurnosti...".
Ma ne, samo mi se ucunilo, nisi ti nacionalista, nisi majke mi...
Aj, aj, Aliija i Cericu, kad bi snovi postali stvarnost...
Jednonacionalnu drzavu vec imas, a Sarajevo ti je etnicki najcistiji grad u Evropi, pa se otcepite od Republike Srpske i snovi postajustvarnost! Ziveli!
Ne znam cega da se stidim, ja jesam nacionalista, vjerujem u jednu naciju a to je BiH, dokle su mi granice, dotle hocu slobodno da se krecem i zivim svojim zivotom! Ja znam da ste vi (velikosrbi) htjeli da postignete to da su Bosnjaci i Hrvati manjina u BiH, nije to nikakva tajna, a ti ako se time ponosis, neka te sram i stid bude...

Joj, da mogu kako, hodao bih od kuce do kuce, pa sve koji nisu za jedinstvenu BiH, u kojoj svi mozemo da za zovemo Bosancima, da ih jednostavno ispalim iz katapulta na zeljenu destinaciju... Velikosrbi pravo u Srbiju, pa nek se tamo k*rce, a velikohrvate drito u Zagreb, pa nek ih oni trpe...

Dobro su ti ljudi rekli, hodate po kostima, zemljom natopljenom krvi i busate se u prsa, k'o majmuni, i solite drugima pamet... :x :x :x
nemoj tako, napustice forum,i Dodo kaze da ce napustiti sve sjednice ako Hare bude spominjao genocidnu republiku srpsku.
Pravo da ti kazem, nek' ide i on i svi koji su njemu slicni, tamo gdje ocito zele, sa svojim istomisljenicima, nek' ih oni izdrzavaju i trpe, samo nek' ostave tudju babovinu za sobom, onako kakva je bila prije nego su je razorili...
kafana

Post by kafana »

vjerovatno mnogi i ne znaju da se na berlinskom kongresu 187 i neke desilo nesto sto je bio presedan i naravno na ustrb bosne i hrecegovine . cuj ove gluposti dozvoljava se okupacija bosne i hrecegovine od strane austrougarske. a zasto (naravno da se moramo pitati ). u tom momentu okupacije srbija oduzima dio teritorija bih (tadasnji pasaluk) odnosno sandzak.
i sta ste vi ocekivali od medjunarodne zajednice nekih 100 i nesto godina kasnije . dobili smo embargo na uvoz oruzja , nisu htjeli zaustaviti rat u bih , stvorise zasticene enklave koje su ko je imalo pametan znao da ce biti zrtvovane , dopustise srebrenicu , zaustavise prodor abih , neuhvatise ratne zlocince , uvalise nam dejton (ako niste znali tu se odlucivalo samo oko 3 % teritorije bih), podijelise bih , na tuzbi protiv srbije ismijana nasa tuzba (cuj bio genocid ali ne od strane srbije uz to sto nismo mogli doci do glavnih dokaznih materijala) itd itd . i zasto su oni jos tu (mislim na un , sfor osce itd )
Fair Life

Post by Fair Life »

test01 wrote:pazi jednu stvar,raso javno u skupstini izjavi da bi
muslimani mogli nestati;sta mislis kolko je to puta ponovio alji na
pregovorima.
a sta je aljo konto u to vrijema-da ce evropa sprijecit sukob,a
imao je hrvatsku pred nosom.
- "Sa Karadzicem se moze pregovarati" (I.A., Mart 1992, izjava u Predsjednistvu nakon potpisivanja kantonizacije RBiH u Lisabonu);

- "JNA nije agresor u BiH" (I.A., April 1992, izjavljuje upravo nakon sto
je Predsjednik SAD-a ultimativno zatrazio povlacenje srpskog agresora, kad
je JNA zauzela repetitor, blokirala mnoga industrijska postrojenja i
prometnice);
BELLUNO

Post by BELLUNO »

Fair Life wrote:
test01 wrote:pazi jednu stvar,raso javno u skupstini izjavi da bi
muslimani mogli nestati;sta mislis kolko je to puta ponovio alji na
pregovorima.
a sta je aljo konto u to vrijema-da ce evropa sprijecit sukob,a
imao je hrvatsku pred nosom.
- "Sa Karadzicem se moze pregovarati" (I.A., Mart 1992, izjava u Predsjednistvu nakon potpisivanja kantonizacije RBiH u Lisabonu);

- "JNA nije agresor u BiH" (I.A., April 1992, izjavljuje upravo nakon sto
je Predsjednik SAD-a ultimativno zatrazio povlacenje srpskog agresora, kad
je JNA zauzela repetitor, blokirala mnoga industrijska postrojenja i
prometnice);

Daj molim te pa zar je I.A. mogao tad kazati da je JNA agresor i da se sa karadjicem nemoze pregovarati.Jna se povukla zar ne a ostavila oruzje srbima.
Da odgovorim na temu bez da uvrijedim nikoga a najmanje srbe.Kroz istoriju srba uvijek su se bunili pravili bune i drugo i svaki put kad su klepnuti po usima smire se narednih 50 god.E sad to nije slucaj u BiH dopustilo se da se razmasu ali ja prepostavljam da ce se morati pustiti da se oni klepnu po usima da bi bili mirni narednih 100 godina.To je svijet vec uvidio i imace srbi dvije mogucnosti da biraju da prihvate BiH ili jedan brzi rat,gdje ce njihova napuhanost puknuti ko balon.
oOmirzaOo

Post by oOmirzaOo »

mah to je veoma glupo bilo od srba sto su mislili da mogu nesto uraditi... i od zapadnog svijeta koji je to odobrio... zasto? jer vremena se mijenjaju, uvijek, kad tad ce pasti i svjetske sile i njima ce se desiti problemi kakve su oni spremali drugima ... ali tada kada se kolo srece okrene, bit ce lose za srbe, nazalost, jer se nece zaboraviti ono sto su napravili u ovom proslom ratu i onda opet idemo u kolo srece...
Papanka

Post by Papanka »

svijet je pogrijesio sto odma nije zaustavio rat...sto nije reagovao na prve provokacije nacionalno-stranackih lidera...na prve kapi krvi civila...na prvi metak,granatu...avio-bombu...i svi oni koji misle da je RAT sredstvo kojim se opravdava cilj...nije nista bolji ni od karadzica ni mladica niti bilo kojeg monstruma koji je u stanju ubiti...pitala bih samo...gdje ste vi bili '92-'96
aNTropocentrio

Post by aNTropocentrio »

Ne znam... Da sam ja poginuo u ratu, da su mi članovi porodice silovani pred očima, da su kosti moje i mojih bližnjih razbacane po raznim masovnim grobnicama... Da me neko (na onom svijetu) pita šta bih promijenio? Učinio bih sve da spriječim ovaj rat, a promjene granica, centara političke moći, himne i zastave mi ne bi bile ni na kraj pameti.
Lako je sjediti u udobnoj stolici i tipkat po kojekakvim forumima "Nikad robom" i sl.
Deb's

Post by Deb's »

oOmirzaOo wrote:...kad tad ce pasti i svjetske sile i njima ce se desiti problemi kakve su oni spremali drugima ... ali tada kada se kolo srece okrene, bit ce lose za srbe, nazalost, jer se nece zaboraviti ono sto su napravili u ovom proslom ratu i onda opet idemo u kolo srece...
Izvini, a kad će doći to?! Ako je tako - znači moramo samo čekati taj trenutak! Strpljen - spašen!
osa

Post by osa »

Sve čitam i ne vjerujem,te Alija ovo te Alija ono, te ttrebalo je ratovat do kraja , zauzeti Banja luku, iništiti republiku srpsku. Ljudi moji vi kao da ste od 92 do danas živjeli na nekoj drugoj planeti. Pa prvi organizirani otpor u bih su pružili hrvati, prvo razoreno selo u bih je bilo hrvatsko, zar se ne sjećate zaustavljene kolone tenkova, zar se ne sjećate Ravnog, Kupresa, pa tada su Alija i ostala bošnjačka ekipa još vjerovali u jna i jugoslaviju. A na kraju kod rasturanja 2. krajiškog korpusa i dovođenja Banja Luke u bezizlazno stanje 90% posla je odradila HV (7. gardijska, 4. gardijka, 82.gardijska bojna i nekoliko brigada hv i domobranskih pukovnija i na posebnim zadaćama djelovi SJP MUP-a.) kakva Armija bih, kakav HVO to su tada bile snage koje su eventualno mogle pružiti podršku i držati zauzeta područja, pa 5. korpus je skoro izgubio Sanski most pa je morala intervenirati HV ( zar nitko nije gledao Arkana kako na rts cvili da je imao 70 što poginulih što ranjenih i da se morao povući iako je već skoro vratio Sanski most, smrad se tada prvi put u životu sudario s pravom vojskom i prošao je kao bos po trnju, i uvjerio se da rat nije klati i pljačkati nenaoružane civile). Ako niste bili osobno u to vrijeme angažirani na tim područjima, raspitajte se malo, ne živite u zabludi.
musketir

Post by musketir »

osa wrote:Sve čitam i ne vjerujem,te Alija ovo te Alija ono, te ttrebalo je ratovat do kraja , zauzeti Banja luku, iništiti republiku srpsku. Ljudi moji vi kao da ste od 92 do danas živjeli na nekoj drugoj planeti. Pa prvi organizirani otpor u bih su pružili hrvati, prvo razoreno selo u bih je bilo hrvatsko, zar se ne sjećate zaustavljene kolone tenkova, zar se ne sjećate Ravnog, Kupresa, pa tada su Alija i ostala bošnjačka ekipa još vjerovali u jna i jugoslaviju. A na kraju kod rasturanja 2. krajiškog korpusa i dovođenja Banja Luke u bezizlazno stanje 90% posla je odradila HV (7. gardijska, 4. gardijka, 82.gardijska bojna i nekoliko brigada hv i domobranskih pukovnija i na posebnim zadaćama djelovi SJP MUP-a.) kakva Armija bih, kakav HVO to su tada bile snage koje su eventualno mogle pružiti podršku i držati zauzeta područja, pa 5. korpus je skoro izgubio Sanski most pa je morala intervenirati HV ( zar nitko nije gledao Arkana kako na rts cvili da je imao 70 što poginulih što ranjenih i da se morao povući iako je već skoro vratio Sanski most, smrad se tada prvi put u životu sudario s pravom vojskom i prošao je kao bos po trnju, i uvjerio se da rat nije klati i pljačkati nenaoružane civile). Ako niste bili osobno u to vrijeme angažirani na tim područjima, raspitajte se malo, ne živite u zabludi.
ima dosta,dosta istine!!!
photo

Post by photo »

osa wrote:Sve čitam i ne vjerujem,te Alija ovo te Alija ono, te ttrebalo je ratovat do kraja , zauzeti Banja luku, iništiti republiku srpsku. Ljudi moji vi kao da ste od 92 do danas živjeli na nekoj drugoj planeti. Pa prvi organizirani otpor u bih su pružili hrvati, prvo razoreno selo u bih je bilo hrvatsko, zar se ne sjećate zaustavljene kolone tenkova, zar se ne sjećate Ravnog, Kupresa, pa tada su Alija i ostala bošnjačka ekipa još vjerovali u jna i jugoslaviju. A na kraju kod rasturanja 2. krajiškog korpusa i dovođenja Banja Luke u bezizlazno stanje 90% posla je odradila HV (7. gardijska, 4. gardijka, 82.gardijska bojna i nekoliko brigada hv i domobranskih pukovnija i na posebnim zadaćama djelovi SJP MUP-a.) kakva Armija bih, kakav HVO to su tada bile snage koje su eventualno mogle pružiti podršku i držati zauzeta područja, pa 5. korpus je skoro izgubio Sanski most pa je morala intervenirati HV ( zar nitko nije gledao Arkana kako na rts cvili da je imao 70 što poginulih što ranjenih i da se morao povući iako je već skoro vratio Sanski most, smrad se tada prvi put u životu sudario s pravom vojskom i prošao je kao bos po trnju, i uvjerio se da rat nije klati i pljačkati nenaoružane civile). Ako niste bili osobno u to vrijeme angažirani na tim područjima, raspitajte se malo, ne živite u zabludi.
ima istine u ovome. ali, ne mogu da shvatim zasto se HV povukao pred Banja Lukom? zbog amerikanaca? zbog alije? zbog tudjmana? ARBIH je trebala HV artiljerija, ne pjesadija. da je ARBiH sa HV uzeo banja luku, ne bi nas bog zaustavio do zvornika i drine.

ne znam. znam samo da bi SVE danas i u BIH, i u srbiji i u hrvatskoj bilo PUNO drugacije. i lakse.

odgovor na pitanje sa pocetka posta: jeste. svijet je napravio gresku sto je zaustavio rat u bih u trenutku kada ga je zaustavio. i pogrijesio je sto ga nije zaustavio na samom pocetku.
Maraschino

Post by Maraschino »

ima istine ali skrati malo dozivljaj

gdje su se sastali 5 korpus i hv ,da to nije bilo na plitvicama :-)

zapamti, abih je bila najveca sila , goloruci protiv do zuba naoruzanih neprijatelja :bih:
Last edited by Maraschino on 02/07/2007 17:34, edited 1 time in total.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Ima dosta istine, ali nije sve istina. Istina jeste da je Armiji BiH trebala hrvatska artiljerija, ali nije tacno da je Arkan prvi put dobio po usima od HV-a '95. Dajes jarane pausalne ocjene, iako naravno jesu jos manje u pravu oni koji tvrde da su se cetnici lako mogli protjerati do Drine.
Ne znam koliko je ovih forumaskih vojnih analiticara i samo nekad ucestvovalo u nekoj vojnoj akciji?!
Rambo-Amadeus

Post by Rambo-Amadeus »

Da se razumijemo - Dejton je bio greška i naravno da takvo nešto u budućnosti nije moguće. Srbi su bili spremni ići do istrebljenja (svog ili našeg) dok ne dobiju šta žele i mislim da nam je to najbolja škola.
Nisa nikakav ekstremista, ali neke stvari zahtijevaju oštru reakciju (tipa Oluje u Cro). Ne može neko doć i "u sred" npr. Hrvatske serbez napraviti državu :-) , pa nek odu u Rusiju pa nek reknu na jednom dijelu teritorije "e ovdje je naša država" pa ćeš vidjet reakcije, kakvo slavenstvo i bratstvo...
Fair Life

Post by Fair Life »

Maraschino wrote:...
zapamti, abih je bila najveca sila , goloruci protiv do zuba naoruzanih
neprijatelja :bih:
Svasta. Najveca sila (valjda vojna), a goloruka...
Fratris

Post by Fratris »

photo wrote: ima istine u ovome. ali, ne mogu da shvatim zasto se HV povukao pred Banja Lukom? zbog amerikanaca? zbog alije? zbog tudjmana? ARBIH je trebala HV artiljerija, ne pjesadija. da je ARBiH sa HV uzeo banja luku, ne bi nas bog zaustavio do zvornika i drine.
HV se povukla jer su Amerikanci rekli. Vrlo jednostavno, NATO je vec bio bombardirao VRS po Romaniji pa im ne bi bio problem poslati par aviona da malo tuku po HV koja je tada bila usla u Bocac. A Ameri su im to rekli iz nekoliko razloga, izmedju ostalog da sprijece humanitarnu katastrofu koja bi se dogodila ulaskom HV, HVO i ABiH u Banju Luku i Prijedor. A da ne pricamo o ostatku BiH.
ne znam. znam samo da bi SVE danas i u BIH, i u srbiji i u hrvatskoj bilo PUNO drugacije. i lakse. .
Jest vala, svima bi bilo lakse da smo otjerali milion-milion i po Srba iz BiH. I da je Hrvatska po starom ratnom zakonu fino uzela ono sto je osvojila. Znaci pola Bosne. Pa da fino mi malo Srbe masakriramo pa da sad nama Haag sere sto ne mozemo naci neke generale. I da nam EU sere jer nedamo tim Srbima da se vrate. A Srbiji bi isto bilo lakse s jos jedno milion i po izbjeglica. Asli bi ih naselili na Kosovu pa bi i danas bilo njihovo. A i Hrvatskoj bi bilo lakse jer bi fino pripojili sebi pola Bosne, protjerali jos jedno 200.000 Srba i imali jos 3-4 Gotovine da ih koce kod ulaska u EU.

Da, svima nam je trebalo jos etnickog ciscenja.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Fratris wrote: da sprijece humanitarnu katastrofu koja bi se dogodila ulaskom HV, HVO i ABiH u Banju Luku i Prijedor.

E nek' nije bila humanitarna katastrofa cetverogodisnja opsada Sarajeva, nek nije bila humanitarna katastrofa protjerivanje stotina hiljada bosnjaka iz istocne bosne, hrvata iz posavine, itd.., itd.., nek nije bila katastrofa uvedeni embargo na oruzje Bosni i Hecegovini, nek' nije katastrofa genocid u Srebrenici.

Bas jazuk. Jadni srbi :oops: NedajBoze da im se desi sta ruzno :oops:

A i mi u ARBiH smo bili poznati po genocidu nad preostalim srbima, cuo sam da smo ih bacali i lavovima da im rastrgaju nemocna tjelesa :oops:

Boze sacuvaj. :shock:
Fratris

Post by Fratris »

Prpa.ba wrote:
Fratris wrote: da sprijece humanitarnu katastrofu koja bi se dogodila ulaskom HV, HVO i ABiH u Banju Luku i Prijedor.

E nek' nije bila humanitarna katastrofa cetverogodisnja opsada Sarajeva, nek nije bila humanitarna katastrofa protjerivanje stotina hiljada bosnjaka iz istocne bosne, hrvata iz posavine, itd.., itd.., nek nije bila katastrofa uvedeni embargo na oruzje Bosni i Hecegovini, nek' nije katastrofa genocid u Srebrenici.

A i mi u ARBiH smo bili poznati po genocidu nad preostalim srbima, cuo sam da smo ih bacali i lavovima da im rastrgaju nemocna tjelesa :oops:

Ohani malo od smajlija ako zelis da te ljudi uzimaju za ozbiljno. Ovako izgleda kao da je dijete od 10 godina pisalo.

A to sto ti mislis da se nepravda ispravlja nepravdom, to govori dovoljno o tebi.
Rambo-Amadeus

Post by Rambo-Amadeus »

Fratris wrote:
Prpa.ba wrote:

Ohani malo od smajlija ako zelis da te ljudi uzimaju za ozbiljno. Ovako izgleda kao da je dijete od 10 godina pisalo.

A to sto ti mislis da se nepravda ispravlja nepravdom, to govori dovoljno o tebi.
Ne no se nepravda ispravlja stavljanjem glave na panj, kad je nepravda nek je i nadamnom :?
To mi liči na onaj vic-crnjak, majstor pili dijete u avliji a mati izlazi iz kuće i pita "jesil za rakijicu, majstore"...
"mani mi ba Avdo svojih folova", mi da smo uradili što smo oni, našli bismo i isporučili i Aliju, i Delića (kao što i jesmo),, Dudakovića (kojeg i hoćemo) i sve ostale...zaboravili se heroji, šta ćeš
Neznam da li to samo ja primjećujem, nikad nisam čuo nijednog Srbina da jebe mater Mladiću, Karađiću i ostalim, a mi što možemo svojim... :x :x
dobro je moj jaran reko, da hoće rat, pa da prvo malo svoje pročistim... :x
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Fratris wrote: Ohani malo od smajlija ako zelis da te ljudi uzimaju za ozbiljno. Ovako izgleda kao da je dijete od 10 godina pisalo.
Znas koliko me interesuje kako tebi ili bilo kome izgleda to sta pisem...
Fratris wrote: A to sto ti mislis da se nepravda ispravlja nepravdom, to govori dovoljno o tebi.

Nepravda je poraziti seperatisticke vojske koje kolju nevino civilno stanovnistvo, provode fasisticke zakone, itd.. na tlu legalne, medjunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine? Svasta sazna covjek na forumu :oops:
Fratris

Post by Fratris »

Prpa.ba wrote:
Nepravda je poraziti seperatisticke vojske koje kolju nevino civilno stanovnistvo, provode fasisticke zakone, itd.. na tlu legalne, medjunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine? Svasta sazna covjek na forumu :oops:
Nepravda je istjerati ljude, pod bilo kojim okolnostima.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Fratris wrote:Nepravda je istjerati ljude, pod bilo kojim okolnostima.

Niti jedna vojna operacija pokrenuta od strane ARBiH nije imala za cilj protjerivanje i ubijanje civilnog stanovnistva bilo koje nacionalnosti. Dok, zamisli, VRS i HVO (od 93') jesu.
To sto bi banjalucki srbi u slucaju proboja jedinica ARBiH i HV,
bjezali skupa sa svojom vojskom, ne znaci da je "balijska" vojska imala za cilj unistenje i etnicko ciscenje naroda na tom prostoru...
Fratris

Post by Fratris »

Prpa.ba wrote: Niti jedna vojna operacija pokrenuta od strane ARBiH nije imala za cilj protjerivanje i ubijanje civilnog stanovnistva bilo koje nacionalnosti. Dok, zamisli, VRS i HVO (od 93') jesu.
To sto bi banjalucki srbi u slucaju proboja jedinica ARBiH i HV,
bjezali skupa sa svojom vojskom, ne znaci da je "balijska" vojska imala za cilj unistenje i etnicko ciscenje naroda na tom prostoru...
Ne znaci, niti sam ja to rekao. Ja sam samo rekao da bi potpunim slomom VRS iz Bosne nestalo vise od miliona Srba. A mnogi Hrvati i Bosnjaci se opet ne bi vratili na svoje. I posto neko rece kako bi nam svima bilo ljepse da smo ostvarili potpunu pobjedu u ratu, ja sam pitao kako bi to tebi ili meni specificno bilo ljepse.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Fratris wrote:Ne znaci, niti sam ja to rekao. Ja sam samo rekao da bi potpunim slomom VRS iz Bosne nestalo vise od miliona Srba.
Njihov problem sto su nasjeli na propagandu srne i svrstali se (vecina) na stranu fasisticke VRS. Ako su im "metode" VRS bile prihvatljive, onda neka se tornjaju tamo gdje i vojska im. Konkretno, u nasem slucaju, preko Drine. Opet ponavljam, ulazak ARBiH u vecinski srpsko naselje (grad) nije znacio klanje i progon stanovnistva, dok smo vidjeli kako to radi VRS ulaskom u zasticene zone...
Fratris wrote: A mnogi Hrvati i Bosnjaci se opet ne bi vratili na svoje. I posto neko rece kako bi nam svima bilo ljepse da smo ostvarili potpunu pobjedu u ratu, ja sam pitao kako bi to tebi ili meni specificno bilo ljepse.
Povratka danas nema jer su se izbjeglice prilagodile novim sredinama, i nemaju se namjeru vracati. Iluzorno je ocekivati 12 godina nakon rata da ce se neko vratiti. Vjerujem da bi povratak nakon sloma seperatisticke fasisticke vojske, bio ogroman. Narod bi umjesto sticenja nacionalnog interesa, brinuo o ekonomiji sto bi znacilo da bi vecina danasnjih "politickih gromada" bila odavno u politickoj penziji, zemlja stabilna i normalno uredjena. Fucka mi se sto bi u srbiji nastupila "humanitarna katastrofa" :-) Kad su beogradjani mogli mirno gledati sve sto se kod nas desavalo, vala smo i mi mogli gledati ekonomske nedace srpske nejaci :)
Post Reply