Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...
User avatar
asurbanipal
Posts: 5909
Joined: 28/06/2010 15:54
Location: opet sam ti u kafani

Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by asurbanipal » 28/04/2016 15:28

Da se malo odmaknemo od domaćih i ratnih tema. :mrgreen:

Da bismo definisali šta je Srednji vijek, morali bismo se prvo okrenuti periodizaciji. Periodizacija je pokušaj kategorizacije ili dijeljenja nekog historijskog, evolucionog, geološkog ili kosmološkog vremena u diskretne (tačno određene) imenovane cjeline. U našem slučaju radi se o historijskoj periodizaciji. Svakako da je riječ o kompleksnom problemu, kako i na koji način definisati kada počinje a kada završava jedan period ili doba. Oko toga se i danas mnogi historičari raspravljaju. Za to je potrebno donijeti i spoljašnji sud. Npr. poznati francuski historičar i mediavelista, Jacques Le Goff, smatrao je da se civilizacija ponovno rodila u srednjem vijeku koji završio tek u 19. vijeku.


Image

Jacques Le Goff (Toulon, 1.1.1924. - Pariz, 1.4.2014.)


Pitanje periodizacije npr. kada počinje ili završava srednji vijek ili renesansni period može se npr. primijeniti i na određene događaje, kada počinje Drugi svjetski rat, napadom na Poljsku 1.9.1939., okupacijom Čehoslovačke, anšlusom Austrije ili napadom Njemačke na SSSR. Periodizacije u historiografiji se npr. razlikuju i među samim državama, pa Englezi npr. za kraj srednjeg vijeka uzimaju jedan događaj, a Španjolci drugi.
Da ne duljimo, na ovoj temi ćemo se držati standardne i ustaljene periodizacije kod nas, a to je da Srednji vijek počinje sa padom Rimskog carstva 476. godine i traje do Kolumbovog otkrića Amerike 1492. godine, tj. do Renesanse i velikih geografskih otkrića. I sami period Srednjeg vijeka se periodizira na: rani, razvijeni i pozni srednji vijek.

Koncept i sintagmu "Mračno doba" upotrijebio je talijanski znanstveni i pjesnik, "Otac humanizma", Petrarca u 14. vijeku. On je pretkršćansko razdoblje nazvao "starim - antiqua", a kršćansko "novim - nova". Za njega je antički period predstavljao svjetlost.


Image

Francesco Petrarca (1304. - 1374.)


Aktuelni termin "Dark Age - Mračno doba" potiče od latinskog saeculum obscurum i izvorno ga primjenjuje kardinal Cesare Baronius 1602. godine za burni period 10. i 11. vijeka.


Image

Cesare Baronius (1538. - 1607.)


Pojam "Mračno doba" je izvorno namijenjen za označavanje cijelog razdoblja između pada Rima i Renesanse; termin "srednji vijek" ima sličnu funkciju, što označava i predtavlja srednji period između antičkog i modernog doba. Ovom humanističkom stavu o srednjem vijeku kao mračnom periodu doprinijela je Reformacija. Također, protestanti su imali izričito negativan stav prema srednjem vijeku, budući da je to vrijeme kada dominira papa kojeg su oni nerijetko nazivali Antikristom. Stav o mračnom srednjem vijeku kulminirao je sa prosvjetiteljstvom koji je u organiziranoj religiji, u ovom slučaju konkretno kršćanstvu vidio glavnog neprijatelja, smatrajući religiju izvorom zadrtosti, sujevjerja, primitivizma i kočnicom progresa. U 19. vijeku znanstvenici su počeli prepoznavati postignuća za vrijeme srednjovjekovnog perioda, čime se počela dovoditi u pitanje ranija slika o srednjem vijeku kao vremenu tame i dekadencije. Budući da je 19. vijek bio vijek romantizma i stvaranja nacionalnih država, mnogi su u srednjem vijeku tražili svoje uzore.

U 20. vijeku mnogi naučnici i historičari su skoro u potpunosti napustili i odbacili koncept ili sintagmu srednjeg vijeka kao "Mračnog doba", smatrajući je nategnutom, neobjektivnom i eurocentričnom. S druge strane pojam "mračnog doba" neki prenose samo na razdoblje ranog srednjeg vijeka (od 5. do 10./11. vijeka). Već sam ranije naveo uglednog mediavelistu Le Goffa po kojem srednji vijek završava u 19. vijeku i koji je u svojim radovima izbjegavao ustaljenu kvalifikaciju srednjeg vijeka kao mračnog doba. Švedski historičar Michael Nordberg, autor knjige "Dinamični srednji vijek", također smatra da srednji vijek nije bio mračan.
U svome djelu "Božiji filozofi - God's Philosophers", James Hannam objašnjava kako su polemisti poput Thomasa Huxleya, John William Drapera i Andrew Dickson Whitea, svi sa svojim antikršćanskim stavovima, uspjeli da oblikuju ideju o mračnom dobu, koja je još uvijek popularna, da je srednji vijek bio lišen nauke i razuma.


Image


To bi bio neki kratki presjek i uvod u ovu, nadam se, interesantnu temu. Tema bi trebala biti polemičkog karaktera. Dakle, glavno pitanje je da li smatrate da je srednji vijek predstavljao mračno doba ? AKo jeste, i ako nije, zašto ? Da li je "Mračno doba" zabluda i mit ili pak realnost ? Po čemu je to naše doba svjetlije od srednjovjekovlja i sve što ide zajedno s njim ? Svako vrijeme i razdoblje sa sobom nosi dobre i loše stvari, srednji vijek je imao vjerske ratove, inkviziciju, sukob između svjetovne i vjerske vlasti, progone. Mi i danas u ovom razvijenom svijetu, svijetu progresa, nauke i tehnologije imamo ratove, siromaštvo, dezinformacije, propagandu, pljačke, razne bolesti, itd. Ako već jeste srednji vijek bio mračno doba, da li se ona može primijeniti na druge krajeve i područja tog razdoblja ili samo na Evropu ? Šta je sa Arapima, Kinom, Američkim kontinentom ? Dakle, to su neka od pitanja koja bi se trebala prelamati kroz ovu temu.


User avatar
Black swan
Posts: 54016
Joined: 17/03/2004 09:36

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by Black swan » 28/04/2016 15:47

generalno i jest i nije :D
zavisi ko govori o tome
obično se prošlost promatra iz današnje perspektive pa će ti protivnici vjere generalno sve najgore govoriti o tom vremenu
a crkvenjaci će to umanjivati
mislim da je preopćenito govoriti da je cijelo razdoblje bilo mračno doba
istina je uvijek između :D

konačni odgovor ne

User avatar
Woody
Posts: 1500
Joined: 17/12/2003 00:00
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by Woody » 28/04/2016 15:54

Problem istoričara je što tu istu periodizaciju primjenjuju isključivo na geografske prostore zapadne, nešto južne i sjeverne EVROPE!

Ali... Imajmo na umu da je u periodu "mračnog" srednjeg vijeka itekako cvjetala civilizacija - uzmimo npr. doba Abasidskog Hilafeta (vladavina Haruna Al-Rašida) koja je obilježena galopirajućim razvojem nauke, filozofije i poezije. Zatim, "zlatno doba" Vizantije pod Justinijanom...

Na prekookeanskim prostorima to je doba naprednih i razvijenih civilzacija Maja i Asteka, pa dalekoistočnih Azijskih civilizacija...

Koje su sve i u svakom polju nadilazile mračnu i zatucanu Evropu.

Dakle, globalno, Srednji Vijek nije NI U KOM slučaju bio mračan na kugli zemaljskoj.

Connaisseur Karlin
Posts: 18147
Joined: 31/01/2016 16:16

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by Connaisseur Karlin » 28/04/2016 16:32

odlicna tema :thumbup:

Djelm stav sa Woody :)

User avatar
asurbanipal
Posts: 5909
Joined: 28/06/2010 15:54
Location: opet sam ti u kafani

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by asurbanipal » 28/04/2016 17:06

Connaisseur Karlin wrote:odlicna tema :thumbup:

Djelm stav sa Woody :)

Dobar BBC-ev dokumentarac :)Connaisseur Karlin
Posts: 18147
Joined: 31/01/2016 16:16

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by Connaisseur Karlin » 28/04/2016 17:11

asurbanipal wrote:
Connaisseur Karlin wrote:odlicna tema :thumbup:

Djelm stav sa Woody :)

Dobar BBC-ev dokumentarac :)


Hvala :-D budem pronala jos inforamcija i postavila na temu :-D

Connaisseur Karlin
Posts: 18147
Joined: 31/01/2016 16:16

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by Connaisseur Karlin » 28/04/2016 21:42

asurbanipal,imam nesto za tebe :-D

http://bestfreedocumentaries.org/documentaries/art/


The Dark Ages: An Age of Light – The Men of the North

In the final episode, Waldemar looks towards the north of Europe. The Carolingians saw themselves as successors …
049WATCH LATER1:01:38
The Dark Ages: An Age of Light – The Wonder of Islam

Along with Christianity, the Dark Ages saw the emergence of another vital religion – Islam. After emerging …
048WATCH LATER59:54
The Dark Ages: An Age of Light – What the Barbarians Did for Us

In episode two of The Dark Ages: An Age of Light Waldemar Januszczak explores the idea that …
047WATCH LATER47:18
The Dark Ages: An Age of Light – The Clash of the Gods

The Dark Ages have been misunderstood. History has identified the period following the fall of the Roman …Kriza srednjeg vijeka je bila Crna Kuga,koje je se desila polovinom 14 vijeka,a mislim da jeostavila dubok trag u istoriji covjecanstva,jer je smanjen zanacjan broj populacije,a itovremeno usporen period sa novim inovacijama i istrazivanjima.

Meni su interesantni muslimmani Saracni koji su bili ratnici, gusari , sa kojim su Hrvati iz Dalamcije i Kvarnera drugovali u Spaniji za vrijeme Maurskog kalifata. Mene interesuje,sta su oni donjeli u "mracnu" Europu. :)

mariner
Posts: 306
Joined: 18/03/2011 19:39
Location: Los Rajvos

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by mariner » 29/04/2016 23:13

Mracan nego sta !


Kuga, kolera, boginje, gripa, tifus, tuberkoloza..itd.. neznanje, zatupljenost sa praznovjerjem, neprosvjecenost nauke,porezi, bjeda, msta o boljem dobu, ocaj, ratovi, strah..itd.. mracno da mracnije ne moze biti.

Nije bilo preciznih medicinskih dijagnoza, niti anestezije, niti ljekova..zivilo se kratko. Sve nekako pomjesano sa praznovjerjem religija pa se za napad slijepog crijeva dijagnoza udarala '' opsesija vragom'' i u skladu sa tim se i tretiralo..
Ratovi i osvajanja sa masakriranjem i genocidima.
Pametovanje crkve da sve zna i da niko ne smije proturjeciti..
Svestenstvo, plemstvo, kraljevstvo uziva na ledjima bjede i seljaka..i pripremaju temelje za kasnije revolucije.

Najveca prepreka je bilo rimokatolicanstvo bilo kakvom napretku, fasistoidni fenomen, ko se malo usprostavi naj...bo je.
Arapi dodjose i donesose olaksanje sa istoka (helenska i perzijska knjizara ih nadahu) : sapun, gitaru, apoteku, hirurgiju, pomorstvo, astronomiju, astrometriju, geometriju, matematiku, metalurgiju, staklarstvo, fontanu, brojeve, humane tretmane za dusevno poremecene itd..itd
Europa tad poletila ko hajvan sa svojim umovima da nauci arapski jezik zlatom su to placali pa da se zarove u knjizare u cordoba-espana i da izucavaju tadasnju ''nauku''..
Prvo sto europa uze to su ''arapski brojevi'', rimski nisu bili prakticni pa ih izbacise.. Razni parfemi, kupatila..itd.. jer do tada je kralj Lui u francuskoj kofu svojih fekalija istreso kroz prozor dvora kao i ostali plemicki peksini tog doba . Pariz najprljaviji grad kasnije postade paradoksalno oaza najboljih parfema. Mracna europa od tad postade prosvjecena zahvaljujuci arapima a arapi ostadose fiksirani u to doba pa pomalo regrediraju prema kamenom dobu..da nema zapada i globalizma pa i nafte hodali bi po pjesku sa kamilama u karavanima ko prije 2000 god.
Bizant bio mocan i bogat dok ga nisu Uzbeci, Seldzuci, Oguzi demolirali i ofucali od vandalizma...a jadan car bizantski poziva katolickog papu u pomoc protiv turaka i islama spominjajuci da zajedno krscani trebaju da stanu u redove i da spase bizant. Papa se tad sazali na cara i shvati opasnost turaka i posla svoje katolike u pomoc. Kad su dosli krstasi katolici u bizant pocese da lome , pljackaju, ubijaju, demoliraju, pale, izivljavaju..da su prevazisli tursku invaziju po bizarnosti zlocina.. Tako se ratuje kad rim blagoslovi svoje trupe. Jadan mocni i prosveceni bizant, srusi se pred turcima ko kula od karata.

Kod nas u nasoj ljepoj BiH Patereni smetase svakome, pa ih papa sa svojim franjevcima progonio, pokatolcio, spaljivo a sa druge strane Sveti Sava isto tako jadne bogumile pali, ubija, proganja, sjece im jezike, udara zigove na licu..satire itd.. pa se onda pred turskim osvajanjima nadjose kao odusevljeni turcima pa predjose na islam. Turci nasim kraljevima osjekose glave, uzese bosnu, uvedose reketiranje po svojim pasalucima, uvozise 50 000 pravoslavnih vlaha( tracansko dacanski narod) iz vlaske i oni danas fol postadose hrvati i srbi.
Srednji vjek je najmracnije doba postojanja zemlje mracnije nego kad su dinosaurusi izumirali.

prica se ipak da je bilo dobro za vreme Kulina Bana

animals
Posts: 16565
Joined: 19/04/2013 22:13

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by animals » 29/04/2016 23:28

Bilo je mracno doba, normalno..
a kako je bilo prije toga, vjerovatno jos mracnije..

bhnapoleon1
Posts: 4260
Joined: 11/05/2014 23:47

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by bhnapoleon1 » 30/04/2016 02:15

U uvodu je asrubanipal vec objasnio sto je navodno mracno doba, tj. mracno u odnosu na period antike.
Imamo par stvari, prvo opadanje gradova, nepostojanje jake centralne vlasti koja moze pokretati ogromne infastrukturalne projekte uslovile je da su gradovi infrastrukturalno nazadovali i smanjili se po broju stanovnika.
Ali treba biti oprezan i znati da je i u antici i u srednjem vijeku barem 90 % ljudi zivjelo na selu, a zivot na selu i nije nesto promijenio štaviše ako se sjecam dobrih informacija prinosi sa imanja u srednjem vijeku su veci nego sa imanja u antici.

Sad uloga crkve, mozemo mi crkvu optuziti da je unistila tu helensko-rimsku "pagansku" kulturu ali upravo zahvaljujuci djelatnosti crkve i samostana imamo sacuvano barem tih 1 % antickih djela. Ne zaboravimo na kojem su nivou razvoja bili narodi koji su "pokorili" Zapadno Rimsko Carstvo, upravo je djelatnost crkve te narode u određenoj mjeri kultivirala. Sto se tice djela koje je crkva sacuvala imamo srece da su neke "paganske" autore proglasili pravednim paganima.

Sto se tice higijene dobro tu imamo određeno nazadovanje ako isključimo sjever Europe (Vikinge)i jug tj. Arape.

Sto se tice sujvjerja, straha, bjede, ratova, zivota na grbaci drugog sve to imamo i u antici, tako da vecini stanovnistva bilo apsolutno isto. Tesko cemo naci narod koji je bio sujevjerniji od rimljana iako to vecinom pripisujemo srednjem vijeku.

Dobro imali smo opadanje te "klasicne filozfije" ali na drugoj strani imamo razna razmatranja u samom kršćanstvu i tu "kršćansku filozofiju" tako da opadanje filozofije zavisi iz ugla iz kojeg se posmatra.

Srednji vijek jeste u nekim stvarima bio mracniji u odnosu na antiku, ali prilicno je nefer uporedjivati ga sa danasnjim drustvom, jer noc je najmracnija pred zoru.

SerijeSync
Posts: 1128
Joined: 08/02/2016 20:35

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by SerijeSync » 30/04/2016 08:33

srednji vijek, 900 godina bez ikakvog napretka u tehnologiji, medicini, industriji, ratovi, bolešćurine. 900 godina vladavine crkve i mraka, ne samo da je bio mračno doba već i sam sumrak civilizacije, nakon 900 godina mraka dolazi do buma na svim poljima od nauke pa nadalje.

User avatar
sinuhe
Posts: 8526
Joined: 03/06/2011 11:33

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by sinuhe » 30/04/2016 08:44

(Katolicka) Crkva je uvijek bila najveci sponzor nauke i umjetnosti. To o mracnom dobu su konstrukcije iz 19. vijeka.

SerijeSync
Posts: 1128
Joined: 08/02/2016 20:35

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by SerijeSync » 30/04/2016 09:41

sinuhe wrote:(Katolicka) Crkva je uvijek bila najveci sponzor nauke i umjetnosti. To o mracnom dobu su konstrukcije iz 19. vijeka.
naravno i zemlja je još ravna ploča i nije okrugla, inkvizicije, lomače, ubijanje svake ideje koja nije došla iz crkvenih redova itd, ZLO.

User avatar
sinuhe
Posts: 8526
Joined: 03/06/2011 11:33

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by sinuhe » 30/04/2016 09:50

Znao sam da ce se neko javiti sa pricom o ravnoj Zemlji. Da Zemlja nije ravna znali su jos i stari Egipcani i mornari. Stav Crkve je bio da je Zemlja centar univerzuma i da se sunce i planete krecu oko Zemlje. Kopernik koji je promijenio tu sliku je bio iz svestenicke porodice i sahranjen je u crkvi.
Na lomaci je spaljen i vjerski fanatik Savonarola koji je bio protiv bankara i modernog svijeta :D

SerijeSync
Posts: 1128
Joined: 08/02/2016 20:35

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by SerijeSync » 30/04/2016 10:23

Ni dan danas crkva i džamija nisu odmakli dalje od nazadnih i retrogradnih mišljenja i ideja, primjeri su svuda okolo, od vjerovanja u bajke pa do granice sa SF, ali lako je manipulisat sa zlatnog trona onima koji ne znaju čitat, pisat i kojima je vrh obrazovanja jebat mater vlahu i latinu i obratno a uzdizat svoje i ponižavat tuđe, pun forum primjera, puna realnost događaja.

User avatar
dječak sa šibicama
Posts: 29489
Joined: 29/06/2011 23:39

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by dječak sa šibicama » 30/04/2016 11:00

Zato je 20. vijek svjetlo i napredak, uz milijardu ili dvije pobijenih nevinih ljudi.

Ateisticka sranja.

User avatar
insomnia78
Posts: 61879
Joined: 03/04/2011 14:43

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by insomnia78 » 30/04/2016 11:07

:lol:

bhnapoleon1
Posts: 4260
Joined: 11/05/2014 23:47

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by bhnapoleon1 » 30/04/2016 15:00

sinuhe wrote:Znao sam da ce se neko javiti sa pricom o ravnoj Zemlji. Da Zemlja nije ravna znali su jos i stari Egipcani i mornari. Stav Crkve je bio da je Zemlja centar univerzuma i da se sunce i planete krecu oko Zemlje. Kopernik koji je promijenio tu sliku je bio iz svestenicke porodice i sahranjen je u crkvi.
Na lomaci je spaljen i vjerski fanatik Savonarola koji je bio protiv bankara i modernog svijeta :D
I utemeljitelj geocentricnog sistema je bio Klaudije Ptolomej a on garant nije bio ni kršćanin a ni musliman. Hocu reci teorija vodi porijeklo iz antike i bilo je sasvim legitimno vjerovati u nju.

mariner
Posts: 306
Joined: 18/03/2011 19:39
Location: Los Rajvos

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by mariner » 30/04/2016 22:21

Ovdje je pitanje i stvar SLOBODE

Sloboda od i sloboda za ( Fromm )

Evo zasto to govorim:

Bio srednji vjek ili ne stvar je pojedinca i njegovog stanja svijesti o sebi i svom pravom Ja.
Koliko je covjek slobodan i spontan toliko je normalan i uravnotezen, kako kreativan tako i human.
Slobodu sputavaju autoriteti bilo konkretni( vlast, zakon, crkva, dzamija isl.) bilo anonimni, savjest ili naucena supresija ili unutrasnji glas autoriteta koji kontrolise ili zatuca licnost. Danas najvise zatucaju licnost pripadnost nekoj nacionalnoj stranki ili cinu ili profesiji koja mu udari u glavu.
Autoriteti sputavaju slobodu i prave od pojedinca kretena i k...cinu, nema slobodu izrazavanja, misljenja, razmisljanja, htjenja, opsteg osjecaja dobrote i covjecnosti, slobodu voljenja, rada, djelanja i voljenja zivota..sve se podredjuje sablonu '' ispiranja mozga'' : ako nisi clan HDZ-a nisi pravi hrvat nego krivi, ako nisi clan SDA-a nisi pravi bosnjo musliman, ako nisi clan SDS-a nisi pravi srb itd.. ispiranje mozga, ako nisi selefija nisi pravi musliman..ako nisi katolik nisi krscanin itd... ovo vazi i za stanje zajednice koju aktuelna vlast srednjeg vjeka formira i diktira..
1. crkva, svestenstvo, kraljevstvo, plemstvo tj. neko i nesto , bogate se i silje svoj sadizam nad
2. narodom, seljacima, radnicima, bjedi, kmetovima = robovi tj. niko i nista.
Ovi zadnji su se poceli boriti za ''slobodu od'' autoriteta kad im je prekipilo , prvi konkretni u religiji ljudi su bili protestanti Luter, Kalvin i dr.i pojedinci koji su mislili svojom glavom.. kao npr grcki helenski filozofi pa i srednjevjekovni kao i pojedinci sa sposobnoscu misljenja. Zato su neki grcki filozofi bili ubijani jer se govorilo da pricaju brotiv bogova na predavanjima i tako u Atini kvare omladinu.
Vlast sigurno namece uslove za zivot i pravila igre koja se ne mogu izbjeci jer od njih zavisi egzistencija: rad, porez, posao, doprinosi itd.. ali se moze izbjeci zatucana dogma koju autoriteti namecu da kontrolisu mase, pa je Bruno zbog toga bio spaljen na lomaci.( spaljen je u borbi za ''slobodu od'' i za ''slobodu za'')
Ako se neko izborio za ove dvije slobode mracni srednji vjek vise ne bude mracan postaje svetao. Mracan je dok te dogme i vlast zatupljuju, izrabljuju, uzimaju crno ispod nokata,zastrasuju i kontrolisu.
Da nije bilo ovih teznji za ''slobode od'' nikakvog napretka nebi bilo, ostali bi zatucani vatikanskom dogmom. Ali i Vatikan je namazan i hinjav kao i svi katolicki autoriteti, postepeno se ljigavo prilagodjava onima koje su spaljivali i protiv cega su se zustro borili..vrlo podlo i zlobno presucuju svoje greske i kriju ih ko zmija noge pa se modernizuju linijom kako su isli protestanti.

primjer :
1. vatikan i rimokatolicanstvo je koristilo latinski jezik i biblija je bila napisana na latinskom , niko nije znao sta u njoj pise sem onih intelektualaca i svestenstva koji su znali lat. jezik. Martin Luter zahtjeva od pape da prevedu bibliju na maternje jezike naroda da znaju sta pise u njoj..papa zabranjuje prevodjenje i jedva Luter zivu glavu izvuce u bjegu..odluci Luter da mu j.. majku i u nekoj planini organizira stampariju i potajno nastanca knjige. Ovo je prvi konkretan primjer protestantizma na djelu i prosvjecenja..Nakon izvjesnog vremena i katolicii pocese da pripovjedaju dogme na maternjim jezicima i vjernici da citaju biblije na svojim maternjim jezicima.
2. Ravna ploca kontra okrugla

Ko je imao srece i individuirao se procesom oslobadjanja od autoriteta i borbu za licnoscu taj nije imao strahove arhaicnih praznovjerja, vise je imao strah da ga zivog ne oderu ili da ne umre od gladi zbog ne prilagodjavanja pravilima igre.
Last edited by mariner on 30/04/2016 23:05, edited 1 time in total.

animals
Posts: 16565
Joined: 19/04/2013 22:13

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by animals » 30/04/2016 22:27

Ko da je i danas nesto bolje..
pogledajte danasnje ratove i Siriju..
u tom polju je sve ostalo na nivou..

User avatar
Gojeni H
Posts: 10110
Joined: 28/04/2012 09:54

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by Gojeni H » 01/05/2016 05:51

Woody wrote:Problem istoričara je što tu istu periodizaciju primjenjuju isključivo na geografske prostore zapadne, nešto južne i sjeverne EVROPE!

Ali... Imajmo na umu da je u periodu "mračnog" srednjeg vijeka itekako cvjetala civilizacija - uzmimo npr. doba Abasidskog Hilafeta (vladavina Haruna Al-Rašida) koja je obilježena galopirajućim razvojem nauke, filozofije i poezije. Zatim, "zlatno doba" Vizantije pod Justinijanom...

Na prekookeanskim prostorima to je doba naprednih i razvijenih civilzacija Maja i Asteka, pa dalekoistočnih Azijskih civilizacija...

Koje su sve i u svakom polju nadilazile mračnu i zatucanu Evropu.

Dakle, globalno, Srednji Vijek nije NI U KOM slučaju bio mračan na kugli zemaljskoj.
Slazem se s Woody-jem, sto ce tesko izaci na dobro.

Periodizacija ili sam naziv "mracno doba" moze se uzeti samo za jedan dio Evrope. Dok je Evropa grcala u smradu i bolestima, na nekim drugim dijelovima planete nauka, kultura, a posebno trgovina su cvjetali.
"Mracno doba" bi se u nekim dijelovima Evrope moglo "produziti" jos stotinjak godina, dok Astecima i Inkama najmracnije doba predstavlja dolazak Evropljana.

Generalno, "mracno doba" za Evropu se moze uzeti period 5-15 vijek. Za druge dijelove svijeta ova podjela ne vazi.
Ono sto vazi za druge dijelove svijeta je otkrice Amerike ... tada se pocinju desavati globalne promjene cije su posljedice vidljive i danas.

Connaisseur Karlin
Posts: 18147
Joined: 31/01/2016 16:16

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by Connaisseur Karlin » 01/05/2016 14:48

Gojeni H wrote: Ono sto vazi za druge dijelove svijeta je otkrice Amerike ... tada se pocinju desavati globalne promjene cije su posljedice vidljive i danas.
Da li mozes napisati malo preciznije o tadasnjim promjenama?

User avatar
Gojeni H
Posts: 10110
Joined: 28/04/2012 09:54

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by Gojeni H » 01/05/2016 18:21

Connaisseur Karlin wrote:
Gojeni H wrote: Ono sto vazi za druge dijelove svijeta je otkrice Amerike ... tada se pocinju desavati globalne promjene cije su posljedice vidljive i danas.
Da li mozes napisati malo preciznije o tadasnjim promjenama?
Jedini razlog zasto su Evropljani poceli gledati prema morima i okeanima je zato sto su Osmanlije zauzele Konstantinopolj iliti Stambol i prekinuli direktnu vezu Evrope s Azijom.
Drugi misle da je razlog renesansa u Evropi.

Sama cinjenica da je otkriven do tada vecini nepoznati svijet sa svim svojim bogatstvima, dovesce do najvecih migracija, istrazivanja i usavrsavanja sredstava prevoza, te najvecih pljackaskih pohoda ikada u ljudskoj historiji.

Svijet je postao veci i manji u isto vrijeme.

User avatar
arzuhal
Posts: 20695
Joined: 03/06/2008 11:26
Location: u čajdžinici "Kod nefsu-l-levvame"

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by arzuhal » 01/05/2016 18:39

U pravu je @mariner kada govori o tami neslobode srednjeg vijeka. Današnji autori, kada hoće da naprave neku razliku između Srednjeg vijeka i Novog vijeka (znači od vremena prosvjetiteljstva...) kažu otprilike ovako (ovog se sjećam iz davnašnjeg bavljena Holderlinom): u Srednjem vijeku je bila rasprostranjena masovna histerija kao oblik kolektivističkog djelovanja i reagovanja nepismene svjetine, a odlika slobodoumnog Novog vijeka je epidemija raznih oblika psihoza, šizofrenija, dementia praecox catatonica i sijaseta tako psihičkih oboljenja pojedinaca, bogat asortiman psihijatrijskih slučajeva...

Connaisseur Karlin
Posts: 18147
Joined: 31/01/2016 16:16

Re: Da li je Srednji vijek bio "Mračno doba" ?

Post by Connaisseur Karlin » 01/05/2016 18:56

Gojeni H wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Gojeni H wrote: Ono sto vazi za druge dijelove svijeta je otkrice Amerike ... tada se pocinju desavati globalne promjene cije su posljedice vidljive i danas.
Da li mozes napisati malo preciznije o tadasnjim promjenama?
Jedini razlog zasto su Evropljani poceli gledati prema morima i okeanima je zato sto su Osmanlije zauzele Konstantinopolj iliti Stambol i prekinuli direktnu vezu Evrope s Azijom.
Drugi misle da je razlog renesansa u Evropi.

Sama cinjenica da je otkriven do tada vecini nepoznati svijet sa svim svojim bogatstvima, dovesce do najvecih migracija, istrazivanja i usavrsavanja sredstava prevoza, te najvecih pljackaskih pohoda ikada u ljudskoj historiji.

Svijet je postao veci i manji u isto vrijeme.
To pravilo nisu slijedili pirati i stari moreplovci :) Mmigracija stanovnistva je znatno starija i Amerika je drugim civiizacjama otkrivena prije Kolumba.

Australija je znatno interesantnija,ako spomenemo da je populacija na istom kontientu naglo porasta zahvaljucjuci naseljevanjau europskim zatvorenicimma. :)

Post Reply