L u c i f e r wrote:To već pričaš napamet.
Moja tvrdnja da puko deklarisanje Muslimanom neće nikoga spasiti, obzirom da biti nominalno Muslimanom je odveć lako. To je i zvaničan stav u Islamu, jer Muslimanom se može deklarisati i licemjer i teški grješnik i drugi.
Na mnogo mjesta su nevjernici u kuranu osuđeni zbog svog nevjerovanja, a sasvim nevezano za svoja loša ili zla djela.
Ne znam baš, teško mi je u to povjerovati, mada jeste prošlo nešto vremena od kada sam zadnji put uzeo Kur'an. Bit će prije da biti nevjernikom, kako Islam nevjerstvo razumijeva, za sobom nužno povlači neke loše stvari i djela.
Usput budi rečeno...
Ja da imam božanstvo koje kaže da će nekoga mučiti, bilo koga, ja bih se stidio tog božanstva. A i dobro bih razmislio o sebi i svojim stavovima. Niko nikoga nema pravo da muči. U 21 prvom vijeku odobravati mučenje bilo koga zbog bilo čega po meni nije normalno i pokazatelj je nekih tendencije osobe koja se s tim slaže.
21. vijek
Pa zar se istina mijenja sa prolaskom vremena?
Ali par stvari:
1. Džehennem (Pakao) je nešto što nije samo fizičko mjesto, već i stanje čovjeka nakon smrti. Ako je čovjek čitav život proveo u grijehu i kao takav umro, a imajući u vidu da grijeh uništava dušu, onda je i za očekivati patnju - čisto zato jer nakon smrti spadaju sve ovozemaljske iluzije i čovjeku postaje posve jasna sva ružnoća, teškoća i destrukcija koju je sam sebi napravio.
2. Ne radi se o "pravu" mučenja, već se radi o uzročno-posljedičnoj vezi između činjenja grijeha koji uništavaju dušu i posljedičnoj patnji (nakon spadanja ovozemaljskih iluzija i "skretnica pažnje") nakon smrti. Bog se opisuje kao Pravedan, nije Bog taj koji bilo koga šalje u Džehennem, već je čovjek taj koji se vlastitim trudom upropasti i samim time neizbježno nužno mora tu završiti.
Usput, mučenje je sastavni dio metode rada tajnih službi širom svijeta, da ne kažem kako je sastavni dio rata i još nekih aktivnosti. Mučenje se može opravdati u određenim slučajevima, tako da... Pored toga, bilo bi poželjno i da definišeš "mučenje", za nekoga je i završavanje u zatvoru mučenje i radije bi da sam sebi oduzme život.