DA li je na pomolu novi rat u BiH
-
Static-X
#126 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
@VerticalHairFactor
Sve je to lijepo ali kad bi nas karte isle za rukom ovako kako ti objasnjavas.
Sve je to lijepo ali kad bi nas karte isle za rukom ovako kako ti objasnjavas.
-
bicebolje
#127 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
Još kad bi ovakva država ekonomski mogla opstati 100 godina... Ne može se živiti od kredita. Treba iste vraćati a ne mogu se vraćati ako se uzimaju radi kupovanja socijalnog mira, umjesto za investicije.cyprus wrote:Ja sam poprilično siguran da za vrijeme naših života niti će doć do rata niti do značajnije izmjene političko-teritorijalne strukture u BiH. Eh, za nekih 100 - 200, zavisno od globalnih tokova, ili će se ukinut RS, ili će se ići u dalje komadanje Balkana, a ko zna moguća je i treća Jugoslavija...
Ali gotovo je sigurno u ovom stoljeću da će svaki konkretan pokušaj otcjepljenja RS, završiti vjerovatno nestankom iste, a svaki konkretan pokušaj vanustavnog ukidanja iste, završiće komadanjem Bosne i Hercegovine...
- Alfons Kauders
#128 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
ne moze 100 ali moze 50...bicebolje wrote:Još kad bi ovakva država ekonomski mogla opstati 100 godina... Ne može se živiti od kredita. Treba iste vraćati a ne mogu se vraćati ako se uzimaju radi kupovanja socijalnog mira, umjesto za investicije.cyprus wrote:Ja sam poprilično siguran da za vrijeme naših života niti će doć do rata niti do značajnije izmjene političko-teritorijalne strukture u BiH. Eh, za nekih 100 - 200, zavisno od globalnih tokova, ili će se ukinut RS, ili će se ići u dalje komadanje Balkana, a ko zna moguća je i treća Jugoslavija...
Ali gotovo je sigurno u ovom stoljeću da će svaki konkretan pokušaj otcjepljenja RS, završiti vjerovatno nestankom iste, a svaki konkretan pokušaj vanustavnog ukidanja iste, završiće komadanjem Bosne i Hercegovine...
- cyprus
#129 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
Ako je opstala Etiopija, opstaćemo i mibicebolje wrote:Još kad bi ovakva država ekonomski mogla opstati 100 godina... Ne može se živiti od kredita. Treba iste vraćati a ne mogu se vraćati ako se uzimaju radi kupovanja socijalnog mira, umjesto za investicije.cyprus wrote:Ja sam poprilično siguran da za vrijeme naših života niti će doć do rata niti do značajnije izmjene političko-teritorijalne strukture u BiH. Eh, za nekih 100 - 200, zavisno od globalnih tokova, ili će se ukinut RS, ili će se ići u dalje komadanje Balkana, a ko zna moguća je i treća Jugoslavija...
-
VerticalHairFactor
#130 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
Prvo ti, Moke, pročitaj moj post, pa onda komentiraj. Nemamo se mi ni na koga oslanjati osim na sebe same, i niko nam ne treba u smislu kojeg sugeriraš. Btw., nismo nikoga imali ni 92-95 kad su oni bili istinska vojna sila, pa smo im zube dobro polomili, i dobili bi oni dobre batine da rat nije stao. Sada kad bi se u rat izravno uključila i Srbija oni efektivno ne bi imali ni približno takav strateški zamah kakvog su imali 92. Da ne kažem da bi i za jedne i druge to bilo političko samoubistvo i diskvalifikacija. Samo bi kompletni ludak proglasio odcjepljenje i živio u nelogičnom, siromašnom teritoriju, koji je usto i fizički razdvojen i sa istočne strane većinom naslonjen na sarajevsku regiju. Misliš da je istočni dio PC prirodni dio banjalučke regije? A, banjalučka regija je naravno samoopstojna, ne treba joj niko? Nisam ja neki poseban optimista, samo jesam realista, i tužan što nam ovako zagorčavaju živote besmislicama, svjesni da kad bi se počeli zahebavati to bi ih odvelo u nedođiju bez povratka, jer taj put nema kraja osim u slučaju da dovrše genocid i ubiju sve Bošnjake, a to nisu mogli u idealnim uvjetima, a sad nema teorije. Mislim, čak ni Švabe nisu uspjele poubijati sve Jevreje u holokaustu, mada su Jevreji bili u daleko nepovoljnijem položaju i isključivo goloruki civili. Ne vidim kako bi PC-ovci to mogli ostvariti.MokeQc wrote:@ VerticalHairFactor
Kazes :
"mora svima biti jasno ko je sve inicirao, samo to"
Pa zar mislis da nekome u svijetu nije bilo jasno sta se desavalo 92-95 ?!?! Mislim, nemoj me pograsno shvatiti, ali po meni, takvom optimizmu nema mjesta. Volio bih kao sto kazes da je PC samo "Worst joke", ali nazalost, u svakoj sali ima istine. A, sa ovako ustrojenom MZ i onakvom kakvom se pokazala 92-95, to malo istine moze nas kostati i BiH i zivota.
Oslanjati se na Tursku i islamske zemlje !?!? Oni da se brinu za nekoga, osim za lovu i naftu, ukupni svjetski poredak bi vec davno bio drugaciji.
E, sad Turska i islamske zemlje se brinu isključivo za sebe, istina, ali kada si na svijetu, najgore što može biti je da si ksenofobičan - kao što je PC, genocidno ksenofobična tvorevina koja mrzi sve muslimane samo zato jer su muslimani - to će svakako u regiji u koju se keš odavno preselio biti dočekano sa iznimnim oduševljenjem. Mislim da će Katar, Kuvajt i Emirati biti prvi da priznaju PC i omoguće im ulazak u UN. Srbiji će čestitati na podršci PC-u i svi će lijepo živjeti a mi ćemo odletjeti na Sirius i Plejade odakle inače i potječemo
Ja nisam neki veliki optimista, ali sigurno nisam iracionalni defetistički pesimista kakav je dobar broj forumaša, koji samo kukaju, cmizdre, crnjače, nasjedaju na poluinformacije i laži itd. Malo uključiti glavu nije zgoreg.
- vivaldi
#131 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
Moze ovako hiljadu godino. Ne vrti se svijet oko nas. Nismo mi balvan na putu svjetskih desavanja.bicebolje wrote:Još kad bi ovakva država ekonomski mogla opstati 100 godina... Ne može se živiti od kredita. Treba iste vraćati a ne mogu se vraćati ako se uzimaju radi kupovanja socijalnog mira, umjesto za investicije.
U svakoj svjetskoj statistici mi smo uvijek katastrofa - bilo da se radi o ekonomiji, ljudskim pravima, slobodama..,ali na svakoj to listi ima bar jos 30 zemalja koje su gore od nas.
Pa covjece Makedonija ni dan danas nema zvanicnog imena. Sta tek reci za Kosovo i njegove probleme. Gruzija ima 2 drzave priznate od Rusije na svojoj teritoriji. Cecenija, Irak, Afganistan, Somalija, Kirgistan, Uzbekistan, Tadzikistan, jos bar 30 africkih i azijskih zemalja..I tamo zive ljudi. I to su nekakve drzave.
Pa je sve to gore od nas 10 puta, a u govnima su puno duze od nas. Kod nas se bar ne puca.
Bezvizni rezim, EU, Nato, integracije...Pa nista od toga nije osnovna skola. Nista nije obavezno i pod moranje. Nasi problemi su samo nasi.
-
bicebolje
#132 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
Da ne bi kredita MMF-a ne bi mogli ni do kraja godine ali dobro...vivaldi wrote:Moze ovako hiljadu godino.
- P.Starck
#133 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
Da odgovorim na temu, RAT teško da je moguć, prije svega TENZIJE i eventualno NEORUŽANI SUKOBI NIŽEG INTEZITETA su svakodnevnim huškanjem prilično mogući.
Mislim i da je srpska vrhuška (SNSD) pa i radikali, potpuno svjesna da ratom ne mogu do nezavisnosti, onakve kavu bi željeli. Jednostavno geopolitički i vojno-strateški nemaju uslove za rat ili bilo kakav sukob širih razmjera. Ako se može iscenirati početak rata, ne može i njegov kraj (pa ni sam tok rata), ma koliko se bilo ko (država, narod, frakcija...) pripremao i planirao sukob. Planovi na svim stranama vjerovatno postoje, to je i sam Mesić potvrdio, to samo znači da ih za različite scenarije,imaju i u RS-u, FBiH, Srbiji i td.
Po forumaskim scenarijima, i tlapnjama raznoraznih i domaćih i stranih huškača, sukob bi počeo manjim intezitetom, preuzimanjem nadležnosti, zatvaranjem nekakvih granica i td.. Moje je ipak misljenje da bi svi i u takvoj situaciji prije pokusali izbjeci siri sukob nego ga intezivirati i prosiriti na citavu teritoriju. Prije svega na takvu jednostranu odluku bi se očekivao odgovor iz FBiH, a on bi u prvi mah značio izolaciju, a mislim i da bi Hrvatska potpuno legitimno (garant mira) blokirala RS ondje gdje bi mogla, nebo iznad BiH i td.. Za razliku od Srbije, Hrvatska je članica NATO-a i mislim da odgovor Srbije ne bi išao tako daleko kao Hrvatska.
U takvoj situaciji sa 50% blokirane teritorije RS-a i vladom koja je u Banjaluci, ta politička glupost bi se platila padom vlade, i totalnim protektoratom u konačnici. To nije ono što iko inteligentan želi, pogotovo što rat i sukob uvijek znače i gubitak kontrole.
Opcija koje je realnija je podrivanje institucija i legitimiteta BiH do te mjere da de facto RS postaje samostalna u okviru "pakovanja" države BiH. To je trenutna situacija i svakim danom se sve više potvrđuje, a ja ne vidim osmisljenu strategiju iz FBiH pa i šire koja ide u pravcu zaustavljanja takvih tedencija, samo se nadam da će u skorijoj budućnosti se možda i ovdje pojaviti državnik koji "vidi" bar nekoliko poteza unaprijed..
Mislim i da je srpska vrhuška (SNSD) pa i radikali, potpuno svjesna da ratom ne mogu do nezavisnosti, onakve kavu bi željeli. Jednostavno geopolitički i vojno-strateški nemaju uslove za rat ili bilo kakav sukob širih razmjera. Ako se može iscenirati početak rata, ne može i njegov kraj (pa ni sam tok rata), ma koliko se bilo ko (država, narod, frakcija...) pripremao i planirao sukob. Planovi na svim stranama vjerovatno postoje, to je i sam Mesić potvrdio, to samo znači da ih za različite scenarije,imaju i u RS-u, FBiH, Srbiji i td.
Po forumaskim scenarijima, i tlapnjama raznoraznih i domaćih i stranih huškača, sukob bi počeo manjim intezitetom, preuzimanjem nadležnosti, zatvaranjem nekakvih granica i td.. Moje je ipak misljenje da bi svi i u takvoj situaciji prije pokusali izbjeci siri sukob nego ga intezivirati i prosiriti na citavu teritoriju. Prije svega na takvu jednostranu odluku bi se očekivao odgovor iz FBiH, a on bi u prvi mah značio izolaciju, a mislim i da bi Hrvatska potpuno legitimno (garant mira) blokirala RS ondje gdje bi mogla, nebo iznad BiH i td.. Za razliku od Srbije, Hrvatska je članica NATO-a i mislim da odgovor Srbije ne bi išao tako daleko kao Hrvatska.
U takvoj situaciji sa 50% blokirane teritorije RS-a i vladom koja je u Banjaluci, ta politička glupost bi se platila padom vlade, i totalnim protektoratom u konačnici. To nije ono što iko inteligentan želi, pogotovo što rat i sukob uvijek znače i gubitak kontrole.
Opcija koje je realnija je podrivanje institucija i legitimiteta BiH do te mjere da de facto RS postaje samostalna u okviru "pakovanja" države BiH. To je trenutna situacija i svakim danom se sve više potvrđuje, a ja ne vidim osmisljenu strategiju iz FBiH pa i šire koja ide u pravcu zaustavljanja takvih tedencija, samo se nadam da će u skorijoj budućnosti se možda i ovdje pojaviti državnik koji "vidi" bar nekoliko poteza unaprijed..
Last edited by P.Starck on 17/08/2010 19:19, edited 1 time in total.
- rukfaš
#134 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
RAT !!!!!!! Moguč je , itekako, u ovakvoj zemlji sigurno da je moguč, ne možda onakvim intezitetom i sa onoliko vojske i oružija, granata i krvi, ali sukobi lokalnog karaktera, povremena puškaranja, ubistva ,manja bombardovanja itekako su moguča.
Jeste da 90% stanovništva nebi više krenulo u rat ni za kakvu ideju ili ideologiju, ali postoje one grupe ekstremista na sve tri strane koje jedva čekaju povod i momenat ...............u to budite sigurni !!!
Tajna ilegalna skladišta naoružanja koja su se poslije rata nalazila u koje kakvim špiljama, garažama i sl nisu ostavljena radi ukrasai dobrih uspomena.
Dokle god vlast i lideri podržavaju-održavaju okupljanja i postojanja četničkog pokreta, ustaških i vehabijski, dotle postoji mogučnost itekakva da se neka grupa ekstremista uputi u neko mijesto da oni preuzmu pravdu u svoje ruke i riješe problem pogotovo kada bi se zaista desilo ( a nije nemoguće ) odcjepljenje RS-a od BiH , jeste, ono nikada nebi bilo priznato od međunarodne zajednice, ali istina je i da za to Srbe zabole neka stvar hoče li ih neko priznat.
Bitno je da na nekakav način se odcijepe i postanu barem formalno država.
U toakvoj situaciji sigurno bi nekima proradile emocije i bijes .......SIGURNO !!!! pa je itekako moguč vojni sukob.
Nemojmo biti naivni, kada je iz onakvog "Bratstva i Jedinstva " izbio onakav RAT s onoliko krvi i stradanja i razaranja , e hajde malo razmislite bolje, pa če te vidjet da u ovoj zemlji punoj jauka boli i patnje, nepravde i segregacije, siromaštva i nacionalizma, torova i entiteta, kantona i dvijestotinjak nacionalističkih stranaka kako i ko može garantovat da tamo neka luda glava koja javno na televiziji kaže da je spremna za novi rat i neče opalit prvi metak.
Dali če biti rata to niko nezna, istina je , ali da je rat moguč to je bolna činjenica , pitanje je momenta i razloga to je sve
Jeste da 90% stanovništva nebi više krenulo u rat ni za kakvu ideju ili ideologiju, ali postoje one grupe ekstremista na sve tri strane koje jedva čekaju povod i momenat ...............u to budite sigurni !!!
Tajna ilegalna skladišta naoružanja koja su se poslije rata nalazila u koje kakvim špiljama, garažama i sl nisu ostavljena radi ukrasai dobrih uspomena.
Dokle god vlast i lideri podržavaju-održavaju okupljanja i postojanja četničkog pokreta, ustaških i vehabijski, dotle postoji mogučnost itekakva da se neka grupa ekstremista uputi u neko mijesto da oni preuzmu pravdu u svoje ruke i riješe problem pogotovo kada bi se zaista desilo ( a nije nemoguće ) odcjepljenje RS-a od BiH , jeste, ono nikada nebi bilo priznato od međunarodne zajednice, ali istina je i da za to Srbe zabole neka stvar hoče li ih neko priznat.
Bitno je da na nekakav način se odcijepe i postanu barem formalno država.
U toakvoj situaciji sigurno bi nekima proradile emocije i bijes .......SIGURNO !!!! pa je itekako moguč vojni sukob.
Nemojmo biti naivni, kada je iz onakvog "Bratstva i Jedinstva " izbio onakav RAT s onoliko krvi i stradanja i razaranja , e hajde malo razmislite bolje, pa če te vidjet da u ovoj zemlji punoj jauka boli i patnje, nepravde i segregacije, siromaštva i nacionalizma, torova i entiteta, kantona i dvijestotinjak nacionalističkih stranaka kako i ko može garantovat da tamo neka luda glava koja javno na televiziji kaže da je spremna za novi rat i neče opalit prvi metak.
Dali če biti rata to niko nezna, istina je , ali da je rat moguč to je bolna činjenica , pitanje je momenta i razloga to je sve
-
VerticalHairFactor
#135 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
Zamislimo blesav scenarij, totalno blesav, čak i da se odcijepe ovi PC-ovci, jedino ovaj federativni dio ima kontinuiranu teritoriju. Ako bi Z. Hercegovina nešto pokušala, ne vjerujem da bi ih Hrvati u Vitezu, Kreševu i Kiseljaku podržali. Također ni ono što ih ima prema sjeveru. Ne bi ih podržala ni Hrvatska, tako da je malo vjerovatno da bi oni krenuli nešto otvoreno raditi u organiziranom smislu. U tom slučaju, baš bih volio vidjeti funckioniranje samostalne PC. Hrvatska bi je priznala? Šta će Banjalučani u toj republičici? Kako živjeti kad se ni ovako ne može živjeti baš plaho dok te svijet još u nešto i računa. Ko biva rusi će im odmah fond odrediti pa ih hraniti "džaba", zbog svetog pravoslavlja - iskreno to je još manje vjerovatno nego da bi Kuvajt, Katar i Emirati takvo što počeli raditi ostatku BiH. To je još i zamislivo. Nije problem učiniti srpsku trobojku i mitsko pojanje temeljem života jednom zadojenom i besperspektivnom mladiću iz PC, iliti pak pravom fašisti i nacionalisti, ali je pravo umijeće moći uopće živjeti u tim uvjetima, što je nemoguće. Osnovne pretpostavke samoopstojnosti oni nemaju. Jedino što imaju jeste poluge i alati da nam svima život čine mizernim. Odatle ja bih volio da se odcijepe, bez ikakvog rata, neka idu. Samo neka se skinu sa državnih jasli, ipak je njih 35% u državnim institucijama, i jedini im je cilj sve minirati što mogu, misleći da će nešto postići. Zato ih treba ohrabriti da se odcijepe.
- glade
#136 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
rat je moguc jedino ako ga bosnjacka strana izazove... a bosnjacka strana jos uvijek vjeruje u suzivot ili se barem pravi da vjeruje... u svakom slucaju sami sebi otezavaju situaciju u slucaju da prvi pocnu sa oruzanim sukobom...
hrvati nece jer ih je premalo, nemaju dovoljno naoruzanje a ni podrsku politickog vrha hrvatske...
srbi su vojno oslabljeni sto je rezultat posljednjeg rata (embarga)... a uz to bosnjacki vrh ima podrsku hrvatske...
ostaju jedino religijski ekstremisti/sekte (sa sve tri strane) koji bi ekspresno bili zaustavljeni od strane drzave i medjunarodnih institucija...
p.s. ne pripadam nijednom od ovih naroda... samo gledam sa distance
hrvati nece jer ih je premalo, nemaju dovoljno naoruzanje a ni podrsku politickog vrha hrvatske...
srbi su vojno oslabljeni sto je rezultat posljednjeg rata (embarga)... a uz to bosnjacki vrh ima podrsku hrvatske...
ostaju jedino religijski ekstremisti/sekte (sa sve tri strane) koji bi ekspresno bili zaustavljeni od strane drzave i medjunarodnih institucija...
p.s. ne pripadam nijednom od ovih naroda... samo gledam sa distance
-
Patriota_TZ
#137 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
Znam samo jedno.......90 % Tuzlaka je 1992 god. pocetkom mjeseca MAJA?!?!?!?govorilo kako nece biti rata,kako ce sve stati za 5-6 dana i ostale nebuloze.
Dosta smo ispali glupi i naivni......nista iz proteklog rata nismo naucili i skoro sve smo zaboravili!
sasvim banalan primjer-Nekad mi je#ote bude "krivo" sto i mi nismo ocuvali naše "ratne" pjesme, ili sto nemamo nekog patriotskog pjevaca,kao sto imaju aNam oni.....sto zaboravljamo i ne obiljezavamo historijske ratne pobjede....sto nas svakim danom prave budalama i pokusavaju da izjednace( mog oca koji je u rat isao samo da bi odbranio prvo svoju porodicu,pa svoj grad,pa tek onda svoju drzavu )sa onim monstrumima koji su ubijali i klali zavezane ljude,zene i djecu!
Ali, ipak se nadam da ako zatreba ( ne daj bože ) da ce biti dovoljno Bosanaca i Hercegovaca da se odbrani i unisti svaki oblik fašizma u ovoj nasoj Jednoj i Jedinoj, i krvavoj zemlji!
Dosta smo ispali glupi i naivni......nista iz proteklog rata nismo naucili i skoro sve smo zaboravili!
sasvim banalan primjer-Nekad mi je#ote bude "krivo" sto i mi nismo ocuvali naše "ratne" pjesme, ili sto nemamo nekog patriotskog pjevaca,kao sto imaju aNam oni.....sto zaboravljamo i ne obiljezavamo historijske ratne pobjede....sto nas svakim danom prave budalama i pokusavaju da izjednace( mog oca koji je u rat isao samo da bi odbranio prvo svoju porodicu,pa svoj grad,pa tek onda svoju drzavu )sa onim monstrumima koji su ubijali i klali zavezane ljude,zene i djecu!
Ali, ipak se nadam da ako zatreba ( ne daj bože ) da ce biti dovoljno Bosanaca i Hercegovaca da se odbrani i unisti svaki oblik fašizma u ovoj nasoj Jednoj i Jedinoj, i krvavoj zemlji!
- cyprus
#138 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
Izuzev Čečenije...vivaldi wrote:Pa covjece Makedonija ni dan danas nema zvanicnog imena. Sta tek reci za Kosovo i njegove probleme. Gruzija ima 2 drzave priznate od Rusije na svojoj teritoriji. Cecenija, Irak, Afganistan, Somalija, Kirgistan, Uzbekistan, Tadzikistan, jos bar 30 africkih i azijskih zemalja..I tamo zive ljudi. I to su nekakve drzave.
- Alfons Kauders
#139 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
smijesno...Patriota_TZ wrote:Znam samo jedno.......90 % Tuzlaka je 1992 god. pocetkom mjeseca MAJA?!?!?!?govorilo kako nece biti rata,kako ce sve stati za 5-6 dana i ostale nebuloze.
koliko se ja sjecam, u tz je 90% ljudi govorilo da ce biti rata jos u martu 1992...
- Murat Sabanovic
#140 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
nije mi jasno kako neki nakon 92-95 mogu samouvjereno govoriti da rata nece biti. sve je moguce ,sve!!! stanje nam je ovako samo zato sta jaca sila zeli da bude tako. i oni odlucuju o ratu,ali ishod nije bas uvijek po njihovom planu.
prema tome - oprez !!!
prema tome - oprez !!!
- dadoj007
#141 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
e ba ljudi nemojte me sjeb.... idem na remo ,treba sad o ratu da tamo razmisljam........
- SanskiBiser
#142 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
E ko god misli da je na pomolu novi rat da Bog da mu crko hard disk i propala sva kolekcija internet pornografije koju je skupio.

-
MokeQc
#143 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
Nije pitanje u tome hoce li oni nas izbrisati sa lica zemlje - nece, to nikome jos nije uspjelo da jedan narod izbrise, niti ce uspijeti. Razumijem ja tebe, ali pitanje je da li je novi rat na pomolu, i ono boldirano je upravo zabrinjavajuce. Postoje upravo budale sposobne da se upuste u takve utopije. Samo sto, dok oni te utopije i srbovanje ispucaju, izginuce jos ljudi, a to nije nikome u korist.VerticalHairFactor wrote:Prvo ti, Moke, pročitaj moj post, pa onda komentiraj. Nemamo se mi ni na koga oslanjati osim na sebe same, i niko nam ne treba u smislu kojeg sugeriraš. Btw., nismo nikoga imali ni 92-95 kad su oni bili istinska vojna sila, pa smo im zube dobro polomili, i dobili bi oni dobre batine da rat nije stao. Sada kad bi se u rat izravno uključila i Srbija oni efektivno ne bi imali ni približno takav strateški zamah kakvog su imali 92. Da ne kažem da bi i za jedne i druge to bilo političko samoubistvo i diskvalifikacija. Samo bi kompletni ludak proglasio odcjepljenje i živio u nelogičnom, siromašnom teritoriju, koji je usto i fizički razdvojen i sa istočne strane većinom naslonjen na sarajevsku regiju. Misliš da je istočni dio PC prirodni dio banjalučke regije? A, banjalučka regija je naravno samoopstojna, ne treba joj niko? Nisam ja neki poseban optimista, samo jesam realista, i tužan što nam ovako zagorčavaju živote besmislicama, svjesni da kad bi se počeli zahebavati to bi ih odvelo u nedođiju bez povratka, jer taj put nema kraja osim u slučaju da dovrše genocid i ubiju sve Bošnjake, a to nisu mogli u idealnim uvjetima, a sad nema teorije. Mislim, čak ni Švabe nisu uspjele poubijati sve Jevreje u holokaustu, mada su Jevreji bili u daleko nepovoljnijem položaju i isključivo goloruki civili. Ne vidim kako bi PC-ovci to mogli ostvariti.MokeQc wrote:@ VerticalHairFactor
Kazes :
"mora svima biti jasno ko je sve inicirao, samo to"
Pa zar mislis da nekome u svijetu nije bilo jasno sta se desavalo 92-95 ?!?! Mislim, nemoj me pograsno shvatiti, ali po meni, takvom optimizmu nema mjesta. Volio bih kao sto kazes da je PC samo "Worst joke", ali nazalost, u svakoj sali ima istine. A, sa ovako ustrojenom MZ i onakvom kakvom se pokazala 92-95, to malo istine moze nas kostati i BiH i zivota.
Oslanjati se na Tursku i islamske zemlje !?!? Oni da se brinu za nekoga, osim za lovu i naftu, ukupni svjetski poredak bi vec davno bio drugaciji.
E, sad Turska i islamske zemlje se brinu isključivo za sebe, istina, ali kada si na svijetu, najgore što može biti je da si ksenofobičan - kao što je PC, genocidno ksenofobična tvorevina koja mrzi sve muslimane samo zato jer su muslimani - to će svakako u regiji u koju se keš odavno preselio biti dočekano sa iznimnim oduševljenjem. Mislim da će Katar, Kuvajt i Emirati biti prvi da priznaju PC i omoguće im ulazak u UN. Srbiji će čestitati na podršci PC-u i svi će lijepo živjeti a mi ćemo odletjeti na Sirius i Plejade odakle inače i potječemo![]()
Ja nisam neki veliki optimista, ali sigurno nisam iracionalni defetistički pesimista kakav je dobar broj forumaša, koji samo kukaju, cmizdre, crnjače, nasjedaju na poluinformacije i laži itd. Malo uključiti glavu nije zgoreg.
Sto se tice pomoci izvana, ciljam na pomoc koju smo u ratu ocekivali a nismo dobili. Dobili smo rezolucije bez intervencija, puno simpatija, podrski, itd a nista konkretno, iako je cijelom svijetu bilo jasno sta se desava. Mislim samo da ne treba ocekivati neke pravedne ackije od strane MZ, ono sto sami mozemo uraditi, na to mozemo i racunati, a ostalo je prdimahovina.
-
VerticalHairFactor
#144 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
Jasno je svima da rat donosi nesreću, mrtve, itd. Ono što sam htio reći je da PC-ovci samo ako su ludi i suicidalni, ući će u igru zvanu odcjepljenje (mada bih se ja intimno volio riješiti monkeya koji nam je za vratom i čini nas najlošijom zemljom za živjeti u Evropi) odnosno rat. Nemaju osnove samoopstojnosti, osim ako se vrate na program koji uključuje to da pobiju sve Bošnjake listom, što je po mom mišljenju neizvodivo, barem njima i Srbiji i okolici zajedno (92-95). Mislim da su i njihovi najtvrđi nacisti svjesni toga, i žao mi je što jesu. Iskreno, za Bošnjake je najbolje da se PC odcijepi a da oni postignu dogovor sa Hrvatima i u Z. Hercegovini i prije toga u Hrvatskoj. I onda neka im je sa srećom u toj tvorevini. Kako će živjeti? Kako? S kim? Sami? Od čega? Od srbovanja? Srbovanje je pogana ideja, od nje života nema, samo smrt, siromaštvo i stradanje. Ovo je loša situacija, ova što je sad imamo. Plaćamo im da nas miniraju, da blokiraju rad svega i svačega. To odgovara ponajprije bošnjačkim profiterima, u protivnom odavno bi se našao neko da im kaže nećemo tako, Dino, a ne k'o Tihi - "realno" u korist četničke paradržave.
- 1gorstak
#145 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
Political warfare is the use of political means to compel an opponent to do one's will, based on hostile intent. The term political describes the calculated interaction between one's government and a target audience, to include another country's government, military, and/or general population. Governments use a variety of techniques to coerce certain actions, thereby gaining relative advantage over an opponent. The techniques include propaganda and psychological operations (PSYOP), which service national and military objectives respectively. Propaganda has many aspects, to include words and images, with a hostile and coercive political purpose. Psychological operations are for strategic and tactical military objectives and may be intended for hostile military and civilian populations.
Political warfare's coercive nature leads to weakening or destroying an opponent's political, social, or societal will, and forcing a course of action favorable for one's national interest. Political war may be combined with violence, economic pressure, subversion, and diplomacy, but its chief aspect is "the use of words, images, and ideas."
Ako se vise sarajevskih politicara pridruzi Komsicu, velikosrbi se nece usuditi da ugroze teritorijalni integritet drzave i krvoprolica nece biti. Medjutim, ako se ponovo vratimo u dimenziju (s)Prudova, ako se vratimo u podilazenje velikosrpstvu, sasvim je moguce da se velikosrbi okuraze, ugroze teritorijalni integritet drzave i tako izazovu otvoreni rat.
Political warfare's coercive nature leads to weakening or destroying an opponent's political, social, or societal will, and forcing a course of action favorable for one's national interest. Political war may be combined with violence, economic pressure, subversion, and diplomacy, but its chief aspect is "the use of words, images, and ideas."
Ako se vise sarajevskih politicara pridruzi Komsicu, velikosrbi se nece usuditi da ugroze teritorijalni integritet drzave i krvoprolica nece biti. Medjutim, ako se ponovo vratimo u dimenziju (s)Prudova, ako se vratimo u podilazenje velikosrpstvu, sasvim je moguce da se velikosrbi okuraze, ugroze teritorijalni integritet drzave i tako izazovu otvoreni rat.
- XXS
#146 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
Rata nece biti sve dok kakav Izetbegovic, mozda Bakir, ne kaze javno da ga nece biti. Nakon toga se spremite za jos 20 najtezih godina.
- Alfons Kauders
#147 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
jok... nece biti rata dok kokosari, piljari, kokuzni profesori i nizerangirani partijski funkcioneri koji su zapoceli onaj prvi rat imaju milione...XXS wrote:Rata nece biti sve dok kakav Izetbegovic, mozda Bakir, ne kaze javno da ga nece biti. Nakon toga se spremite za jos 20 najtezih godina.
- dadoj007
#148 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
pa jel ti mislis da su ti milioni ovdje u BH ,Alfons Kauders wrote:jok... nece biti rata dok kokosari, piljari, kokuzni profesori i nizerangirani partijski funkcioneri koji su zapoceli onaj prvi rat imaju milione...XXS wrote:Rata nece biti sve dok kakav Izetbegovic, mozda Bakir, ne kaze javno da ga nece biti. Nakon toga se spremite za jos 20 najtezih godina.zato mirno spavajte...
kurac ce moj oni rizikovati svoje vile i audije...
- Bourne
#149 Re: DA li je na pomolu novi rat u BiH
Ih radnja se tek razradila u nastavku SLIJEDI novi likovi nove kompikacije-ZAPLET...a u glavnim ulogama:Šaja,Cengici,Bicakcic,Tunjo, sve u reziji ako ga prevare Danisa Tanovica, jer mu se smijesi drugi OSKAR...sa obzirom na... wrote:Vec vidim sebe u tom nekom novom ratu... Pucam iz 84ke, Branko mi drzi redenik, do njega Haris S. savjetuje Bakira I. kako da ispravno ispaljuje tromblone...Zna to Haris S. najbolje, ispalio ih je stotine u prethodnom ratu.. Par metara od mene Fahro R. nasao logu i roka iz snajpera..Fahro, heroj pravi, svu svoju imovinu sa sve tornjevima stavio u odbranu zemlje..i sina dao u specijalnu jedinicu..sluzi zajedno sa Brankovim sinom..s moje lijeve strane Mustafa M. razvukao zolju i ode..pitamo gdje ces? Kaze ''odoh im sam razbiti ono mitraljesko gnijezdo, ne zelim da neko od ovih mladjih boraca strada''...Junak,pa to ti je. U sred zestoke pucnjave muk..neko samo rece: Bice dobro, eno R.ul.U. Mustafe C., na samohotki, najebali su cetnici sada...A Mustafa C. k'o Mustafa C., mogao je izaci vani i predavati mudologiju na univerzitetu u Kairu ali ne...Zeli, kao i uvijek, dijeliti dobro i zlo sa svojim narodom. Dolazi pojacanje, vidim neke poznate i u narodu priznate heroje, tu je Vahid H. Edhem B., Beriz B., Suljo ''tihi'' T. je tu...Iako pacifista po opredjeljenju nije mogao odoliti a da ne uzme ucesce u ovoj najvaznoj borbi, borbi za nasu domovinu.. Zlobnici i pobjegulje likuju nad cinjenicom da nadaleko poznati Samir ''tajo'' S. nije sa svojim narodom u ovoj oskudnoj bici..
Ali, avaj... Bosanski gazija se pojavi niotkuda... Opasan redenicima municije, sa zelenom beretkom na glavi, samo skromno rece: ''Ova kota nece pasti...nece pasti iz hiljadu razloga''...'' To cula bolnicarka Alma Č., suza joj krenu
niz lice..ali hrabra je ona pa povede pjesmu... ''gdje ste sada prijatelji dok Bosna umire''...I sam Nazif G. bi joj pozavidio na interpretaciji.. Vidim i bracu Nedzada i Dzemaludina L., tu su.. Govorili im da se razdvoje ali oni ne zele ni cuti..Sve za domovinu, skromno rece Dzemo L...Sapucem, onako sam za sebe..''Pa kako je
moguce izgubiti rat sa ovakvim gazijama??? Bice Bosne a i mene u njoj.
OVAKO NESTO NI SPIELBERG NE BI NAFANTAZIRAO![]()