Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Bosanac sa dna kace

#26 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by Bosanac sa dna kace »

„Want to live a little longer? Get a second wife!“

Nova istraživanja pokazuju da muškarci koji uživaju poligamiju duže žive od onih koji su monogamni. Muškarci preko 60 godina iz 140 zemalja svijeta u kojima se praktikuje poligamija, žive oko 12% duže od muškaraca iz 49 „monogamnih“ zemalja, tvrdi Virpi Luma (Virpi Lummaa), ekologista sa Univerziteta u Šefildu – Engleska (University of Sheffield, UK). Luma je svoja istraživanja prezentovala na „International Society for Behavioral Ecology's“ – godišnjem sastanku u Nju Jorku.

Opširnije:
http://www.newscientist.com/article/dn1 ... 20benefits
izvor islambosna.ba
anais_nin

#27 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by anais_nin »

Dile wrote: sve to stoji, i 100% si u pravu, samo samo opisala ovako "extremo" jer me nervira ovo generaliziranje, i sa jedne i sa druge strane. presmjesno mi je sviju posmatrati na osnovu nekoliko ljudi koje smo sreli u zivotu i koji su nas povrjedili na taj nacin, to mi je bila poenta :)
slazem se :) ni ja ne volim generalizovanje :)
TiDamJa

#28 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by TiDamJa »

anais_nin wrote:
Dile wrote: sve to stoji, i 100% si u pravu, samo samo opisala ovako "extremo" jer me nervira ovo generaliziranje, i sa jedne i sa druge strane. presmjesno mi je sviju posmatrati na osnovu nekoliko ljudi koje smo sreli u zivotu i koji su nas povrjedili na taj nacin, to mi je bila poenta :)
slazem se :) ni ja ne volim generalizovanje :)
smijesno je koliko neko sebe zna sramotno malo, svi smo ljudi, svi imamo pravo na gresku, opsjednuti principima zaboravljamo kako cesto iracionalno i sami postupamo. postoje ljudi koji idu linijom manjeg otpora, i oni koji zatalasaju kad je mirno, jer ne znaju drugacije. kako god, s principima iz naslova ili bez njih, grijesimo...pa, drugacije bi bilo dosadno ovo mjesto...u individualnom zivotu sve mora biti originalno, i jeste, koliko se god cinilo vec vidjenim, to samo strah govori. ja kazem da se zivi svaki trenutak, cak i kad podsjeca na losinu, jer je to zapravo druga sansa, za ljepse sjecanje..
ljubav_aha

#29 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by ljubav_aha »

Bosanac sa dna kace wrote:

Nova istraživanja pokazuju da muškarci koji uživaju poligamiju duže žive od onih koji su monogamni. Muškarci preko 60 godina iz 140 zemalja svijeta u kojima se praktikuje poligamija, žive oko 12% duže od muškaraca iz 49 „monogamnih“ zemalja, tvrdi Virpi Luma (Virpi Lummaa), ekologista sa Univerziteta u Šefildu – Engleska (University of Sheffield, UK). Luma je svoja istraživanja prezentovala na „International Society for Behavioral Ecology's“ – godišnjem sastanku u Nju Jorku.

Opširnije:
izvor islambosna.ba
mala opaska,cak su i strucanjaci,koji se bave istrazivanjima,narocito statistikom,su priznali,kako ne mogu dokazati da li su svi ispitani dali iskrene odgovore :D
encian

#30 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by encian »

ljubav_aha wrote:

Opširnije:
izvor islambosna.ba
mala opaska,cak su i strucanjaci,koji se bave istrazivanjima,narocito statistikom,su priznali,kako ne mogu dokazati da li su svi ispitani dali iskrene odgovore :D
takodjer, veliko je pitanje da li ti ona "prva" dozvoljava da imas tu "drugu". ako ne, po naucinim istrazivanjima, zivjet ces manje nego monogamni :D
anais_nin

#31 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by anais_nin »

encian wrote: takodjer, veliko je pitanje da li ti ona "prva" dozvoljava da imas tu "drugu". ako ne, po naucinim istrazivanjima, zivjet ces manje nego monogamni :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup: :D
Spliff.Master

#32 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by Spliff.Master »

Bioloski: NE...
Drustveno: DA....
Prije sam cuo (a i slazem se sa istim) da je muskarac vjeran toliko koliko izbora ima...znaci, ako mu je jedini izbor za svaleranciju Sabaheta s cetvrtog sprata, koja ne izuva jedne te iste papuce, fura mlade brcice i 20tak kg viska...onda nista...a ako su za avanture Maja ili Azra, djevojke s posla koje su vazda utegnute, napucane i cakum pakum...e to je onda druga prica :D :D
I onda se salju SMS tipa "vidim li te da pricas s nekim koga znam, noge cu ti polomiti! kapish? ma kakve noge, nos cu smrskati! vidimo se veceras maco"
Last edited by Spliff.Master on 18/11/2008 02:20, edited 1 time in total.
anais_nin

#33 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by anais_nin »

Spliff.Master wrote:Bioloski: NE...
Drustveno: DA....
Prije sam cuo (a i slazem se sa istim) da je muskarac vjeran toliko koliko izbora ima...znaci ako mu je jedini izbor za svaleranciju Sabaheta s cetvrtog sprata, koja ne izuva jedne te iste papuce...onda nista...a ako su za avanture Maja ili Azra, djevojke s posla koje su vazda utegnute, napucane i cakum pakum...e to je onda druga prica :D :D

i ja sam prije cula slicnu teoriju i ne slazem se s istom :) vjerovatno je (kao i mnoge druge teorije) ponekad i primjenljiva na odredjene ljude, ali ne mislim da vrijedi u globalu :) tom logikom vjernost uopste nije licni izbor nego nametnuti, tj vjerni su samo oni koji nemaju mogucnost da varaju :) ja odbijam da vjerujem u to :)
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#34 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by Latina »

Ono sto govori mnogo vise od borbe odredjenih forumasica za prava "ugrozenih" muskaraca od "opakih" zena, su statistike. A one kazu ( tamo gdje su dostupne ) da nakon sto jadni muskarci uspiju izvuci zivu glavu od zlih zena, djeca ostaju zivjeti s majkama ( u 34% versus 16% slucajeva u USA - 2000 godina ), a mnogo "nevinih i naivnih" oceva ganjaju raznorazne Agencije da bi djeci uplatili cak i najosnovniju finansijsku mjesecnu pomoc. Sama cinjenica da postoje Agencije koje oceve zakonski prisiljavaju na finansijsku podrsku djeci govori vise od tomova emotivnih naglabanja. U svom poslu se srecem sa najrazlicitijim ljudima i upoznala sam barem 10-tak zena koje same podizu djecu. Medjusobno se razlikuju kao nebo i zemlja, od stepena obrazovanja da nekih uslovno receno karakternih osobina. Jos cekam da vidim kako izgleda otac koji samostalno podize dijete/djecu ( sigurno je da postoje samo u daleko manjem broju ).

Sve ostalo je vas La-La land utisak ( bez uvrede ) o ljudima i svijetu u kome zivimo. Sve je tastina sto bi rekao jedan forumas, a muska tastina se potvrdjuje kroz broj "maca" kojima je fizicki privlacan. Nekoliko ( 5-10 godina ) nakon toga krenu statistike, ovo-ono.
Bosanac sa dna kace

#35 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by Bosanac sa dna kace »

ljubav_aha wrote:

Opširnije:
izvor islambosna.ba
statistika je tačan zbir netačnih podataka :-)
ja izgleda jedino muško što se javlja ovdje :D
Ekspanzi

#36 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by Ekspanzi »

Dile wrote:dile nije monogaman, nego monogamna :D

drugo, pun mi klinac vise zenske price da su muskarci ovakvi-onakvi, te nemaju emocije, te ne mogu biti monogamni... a jadne zene, pune emocija i kreteni ih zaHebaju... to globaliziranje mi je dno, koje "dame" koriste da bi opravdale svoje neuspjehe, i to sto uvijek pokusavaju da pridobiju muskarca koji nije za njih, i koji ne gaji nikakve emocije prema njima, i sto one fine koji bi im sve u zivotu pruzili odjebu ko zadnjeg levata i sjebu mu zivot k'o oni kreteni sa pocetka price...

i sve tako u krug se vrti
e moj dile monogamni :D
vec sam ti prije :thumbup: na postove, a i da pomognem ovom sto se zali da je jedini muskarac tu :D
niko nije po prirodi monogaman i ne postoji taj/ta koji nije pozelio nekoga drugog dok je u vezi, normalno da te privuce neko dal' pricom dal' izgledom, al stvar je valjda koliko postujes prvo sebe a onda i tu osobu s kojom si, ne mozes biti nevjeran i ocekivati da ce veza funkcionirati, veza se zasniva na uzajamnom povjerenju
(a za one koji ce se buniti, pod vezom smatram nesto ozbiljno u cemu ljudi vide nesto vise od sexa)
Cholina_Lokica

#37 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by Cholina_Lokica »

Ekspanzi wrote:

drugo, pun mi klinac vise zenske price da su muskarci ovakvi-onakvi, te nemaju emocije, te ne mogu biti monogamni... a jadne zene, pune emocija i kreteni ih zaHebaju... to globaliziranje mi je dno, koje "dame" koriste da bi opravdale svoje neuspjehe, i to sto uvijek pokusavaju da pridobiju muskarca koji nije za njih, i koji ne gaji nikakve emocije prema njima, i sto one fine koji bi im sve u zivotu pruzili odjebu ko zadnjeg levata i sjebu mu zivot k'o oni kreteni sa pocetka price...

e moj dile monogamni :D
vec sam ti prije :thumbup: na postove, a i da pomognem ovom sto se zali da je jedini muskarac tu :D
niko nije po prirodi monogaman i ne postoji taj/ta koji nije pozelio nekoga drugog dok je u vezi, normalno da te privuce neko dal' pricom dal' izgledom, al stvar je valjda koliko postujes prvo sebe a onda i tu osobu s kojom si, ne mozes biti nevjeran i ocekivati da ce veza funkcionirati, veza se zasniva na uzajamnom povjerenju
(a za one koji ce se buniti, pod vezom smatram nesto ozbiljno u cemu ljudi vide nesto vise od sexa)
:thumbup: :thumbup:
ponosna_manjina

#38 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by ponosna_manjina »

Mislim da niko nije monogaman po prirodi, to je stvar odluke.
ja.neron

#39 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by ja.neron »

svi ćemo živjeti dugo dok nas se ne sjeti Chuck Norris :lol: :lol: :lol:
brecko

#40 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by brecko »

:thumbup:
matea22

#41 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by matea22 »

U kom ste vi filmu...pa ne misli se samo na taj sex...to istrazivanje mi je super...potrudio se covjek...to je odlika trenutne monogamije...usmjerio se samo na to pronaci naucne cinjenice... :evil:
Eto ljudi dajte malo maste stalno isto...te vjerni te nevjerni...ili ste toliko razocarani ili ste se smorili od monogamije... :-)
River_isle

#42 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by River_isle »

ponosna_manjina wrote:Mislim da niko nije monogaman po prirodi, to je stvar odluke.
apsolutno se slazem; ne bitno koji je spol upitanju, monogamija ne dolazi u genetskom kodu, ali razum i odluke koje donosimo pridonose tome da budemo mono bi polo... ne kazem da sve ne monogamne osobe nisu racionalne ili razumne, nego smao imaju svoju sliku prema kojoj se vode i svoje postupke smatraju ispravnima.
To je jedna od lekcija koju svaki covjek mora nauciti na sebi; staviti na papir sta smo dobili a sta izgubili; pa ako je one night stand ili more than one night stand vaznije od te neke osobe - svaka cast. meni za sada nije, a hoce li biti vrijeme ce pokazati.
Ekspanzi

#43 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by Ekspanzi »

matea22 wrote:U kom ste vi filmu...pa ne misli se samo na taj sex...to istrazivanje mi je super...potrudio se covjek...to je odlika trenutne monogamije...usmjerio se samo na to pronaci naucne cinjenice... :evil:
Eto ljudi dajte malo maste stalno isto...te vjerni te nevjerni...ili ste toliko razocarani ili ste se smorili od monogamije... :-)
pa usmjerio se jer konta, ljudi jesam li samo ja nenormalan il su svi muskarci :mrgreen:
vidis ti sta zene uradise od postenog insana, :lol: :lol: samom cojku tako nesto nikad ne bi palo na pamet :run:
matea22

#44 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by matea22 »

Ekspanzi jesi ti to malo izasao iz depre???Ajde neka neka...mogu li sada ledene kockice ili bajaderica ha?...ili da ti pitam curu za dozvolu? :-)
slavkoimamodilera

#45 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by slavkoimamodilera »

Kad smo vec kod monopoligamije :mrgreen: ima jedna stara:

"I najbolji konj u blato padne i najvjernija zena u momentu dadne!" :evil:
Ekspanzi

#46 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by Ekspanzi »

matea22 wrote:Ekspanzi jesi ti to malo izasao iz depre???Ajde neka neka...mogu li sada ledene kockice ili bajaderica ha?...ili da ti pitam curu za dozvolu? :-)
moze, ledene kocke pomazu, pise negdje da cokolada instantly potice lucenje seratonina, pa eto, usreci me kutijicom :thumbup:
necu bit stipsa, podijelit cu s tobom :mrgreen:
ljubav_aha

#47 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by ljubav_aha »

Her Flick wrote:nekada davno
muskarac je stvoren da bude lovac,znaci da prehranjuje porodicu, u toj porodici su vecina zene i djeca, sto zene, pa evo jedno objasnjenje,
uvijdjevsi uspjesnost lovca zene su mu same dolazile i podavale mu se, jer vide da je uspjesan, samim tim one bi za svoje potomstvo obezbijedile najace gene
bit ce jaki lovci, ljepi, snalazljivi, vodje, kasnije i ratnici, odtud haremi itd itd.

i to je trajalo hiljadama godina

znaci zene su "navele" muskarce da sire svoje sjeme gdje god stignu i sad smo mi krivi sto ga nemozemo drzati u gacama

nisu zene krive,vec vasi hormoni :!: znaci,kad vidite zenu,koja cak i ne obraca paznju na vas,vama se bez razmisljanja pali fitilj :mrgreen:
Ekspanzi

#48 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by Ekspanzi »

ljubav_aha wrote:nisu zene krive,vec vasi hormoni :!: znaci,kad vidite zenu,koja cak i ne obraca paznju na vas,vama se bez razmisljanja pali fitilj :mrgreen:
bezbeli, jos ako je vidimo iz odredjenog ugla.. :thumbup: :dance: :-)
a zenama se ne pale fitilji nikad.. prosto ne znam, ovi muskarci, fuj kakvi smo.. :skoljka:
Cholina_Lokica

#49 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by Cholina_Lokica »

Ekspanzi wrote:
ljubav_aha wrote:nisu zene krive,vec vasi hormoni :!: znaci,kad vidite zenu,koja cak i ne obraca paznju na vas,vama se bez razmisljanja pali fitilj :mrgreen:
bezbeli, jos ako je vidimo iz odredjenog ugla.. :thumbup: :dance: :-)
a zenama se ne pale fitilji nikad.. prosto ne znam, ovi muskarci, fuj kakvi smo.. :skoljka:
stidite se :D
Ekspanzi

#50 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?

Post by Ekspanzi »

:oops: :oops: :oops:
Post Reply