„Want to live a little longer? Get a second wife!“
Nova istraživanja pokazuju da muškarci koji uživaju poligamiju duže žive od onih koji su monogamni. Muškarci preko 60 godina iz 140 zemalja svijeta u kojima se praktikuje poligamija, žive oko 12% duže od muškaraca iz 49 „monogamnih“ zemalja, tvrdi Virpi Luma (Virpi Lummaa), ekologista sa Univerziteta u Šefildu – Engleska (University of Sheffield, UK). Luma je svoja istraživanja prezentovala na „International Society for Behavioral Ecology's“ – godišnjem sastanku u Nju Jorku.
Opširnije:
http://www.newscientist.com/article/dn1 ... 20benefits
izvor islambosna.ba
Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- Bosanac sa dna kace
#26 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
- anais_nin
#27 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
slazem seDile wrote: sve to stoji, i 100% si u pravu, samo samo opisala ovako "extremo" jer me nervira ovo generaliziranje, i sa jedne i sa druge strane. presmjesno mi je sviju posmatrati na osnovu nekoliko ljudi koje smo sreli u zivotu i koji su nas povrjedili na taj nacin, to mi je bila poenta
- TiDamJa
#28 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
smijesno je koliko neko sebe zna sramotno malo, svi smo ljudi, svi imamo pravo na gresku, opsjednuti principima zaboravljamo kako cesto iracionalno i sami postupamo. postoje ljudi koji idu linijom manjeg otpora, i oni koji zatalasaju kad je mirno, jer ne znaju drugacije. kako god, s principima iz naslova ili bez njih, grijesimo...pa, drugacije bi bilo dosadno ovo mjesto...u individualnom zivotu sve mora biti originalno, i jeste, koliko se god cinilo vec vidjenim, to samo strah govori. ja kazem da se zivi svaki trenutak, cak i kad podsjeca na losinu, jer je to zapravo druga sansa, za ljepse sjecanje..anais_nin wrote:slazem seDile wrote: sve to stoji, i 100% si u pravu, samo samo opisala ovako "extremo" jer me nervira ovo generaliziranje, i sa jedne i sa druge strane. presmjesno mi je sviju posmatrati na osnovu nekoliko ljudi koje smo sreli u zivotu i koji su nas povrjedili na taj nacin, to mi je bila poentani ja ne volim generalizovanje
- ljubav_aha
#29 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
mala opaska,cak su i strucanjaci,koji se bave istrazivanjima,narocito statistikom,su priznali,kako ne mogu dokazati da li su svi ispitani dali iskrene odgovoreBosanac sa dna kace wrote:„Want to live a little longer? Get a second wife!“
Nova istraživanja pokazuju da muškarci koji uživaju poligamiju duže žive od onih koji su monogamni. Muškarci preko 60 godina iz 140 zemalja svijeta u kojima se praktikuje poligamija, žive oko 12% duže od muškaraca iz 49 „monogamnih“ zemalja, tvrdi Virpi Luma (Virpi Lummaa), ekologista sa Univerziteta u Šefildu – Engleska (University of Sheffield, UK). Luma je svoja istraživanja prezentovala na „International Society for Behavioral Ecology's“ – godišnjem sastanku u Nju Jorku.
Opširnije:
izvor islambosna.ba
-
encian
#30 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
takodjer, veliko je pitanje da li ti ona "prva" dozvoljava da imas tu "drugu". ako ne, po naucinim istrazivanjima, zivjet ces manje nego monogamniljubav_aha wrote:mala opaska,cak su i strucanjaci,koji se bave istrazivanjima,narocito statistikom,su priznali,kako ne mogu dokazati da li su svi ispitani dali iskrene odgovoreBosanac sa dna kace wrote:„Want to live a little longer? Get a second wife!“
Opširnije:
izvor islambosna.ba
- anais_nin
#31 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
encian wrote: takodjer, veliko je pitanje da li ti ona "prva" dozvoljava da imas tu "drugu". ako ne, po naucinim istrazivanjima, zivjet ces manje nego monogamni
- Spliff.Master
#32 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
Bioloski: NE...
Drustveno: DA....
Prije sam cuo (a i slazem se sa istim) da je muskarac vjeran toliko koliko izbora ima...znaci, ako mu je jedini izbor za svaleranciju Sabaheta s cetvrtog sprata, koja ne izuva jedne te iste papuce, fura mlade brcice i 20tak kg viska...onda nista...a ako su za avanture Maja ili Azra, djevojke s posla koje su vazda utegnute, napucane i cakum pakum...e to je onda druga prica

I onda se salju SMS tipa "vidim li te da pricas s nekim koga znam, noge cu ti polomiti! kapish? ma kakve noge, nos cu smrskati! vidimo se veceras maco"
Prije sam cuo (a i slazem se sa istim) da je muskarac vjeran toliko koliko izbora ima...znaci, ako mu je jedini izbor za svaleranciju Sabaheta s cetvrtog sprata, koja ne izuva jedne te iste papuce, fura mlade brcice i 20tak kg viska...onda nista...a ako su za avanture Maja ili Azra, djevojke s posla koje su vazda utegnute, napucane i cakum pakum...e to je onda druga prica
I onda se salju SMS tipa "vidim li te da pricas s nekim koga znam, noge cu ti polomiti! kapish? ma kakve noge, nos cu smrskati! vidimo se veceras maco"
Last edited by Spliff.Master on 18/11/2008 02:20, edited 1 time in total.
- anais_nin
#33 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
Spliff.Master wrote:Bioloski: NE...
Prije sam cuo (a i slazem se sa istim) da je muskarac vjeran toliko koliko izbora ima...znaci ako mu je jedini izbor za svaleranciju Sabaheta s cetvrtog sprata, koja ne izuva jedne te iste papuce...onda nista...a ako su za avanture Maja ili Azra, djevojke s posla koje su vazda utegnute, napucane i cakum pakum...e to je onda druga prica![]()
i ja sam prije cula slicnu teoriju i ne slazem se s istom
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
#34 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
Ono sto govori mnogo vise od borbe odredjenih forumasica za prava "ugrozenih" muskaraca od "opakih" zena, su statistike. A one kazu ( tamo gdje su dostupne ) da nakon sto jadni muskarci uspiju izvuci zivu glavu od zlih zena, djeca ostaju zivjeti s majkama ( u 34% versus 16% slucajeva u USA - 2000 godina ), a mnogo "nevinih i naivnih" oceva ganjaju raznorazne Agencije da bi djeci uplatili cak i najosnovniju finansijsku mjesecnu pomoc. Sama cinjenica da postoje Agencije koje oceve zakonski prisiljavaju na finansijsku podrsku djeci govori vise od tomova emotivnih naglabanja. U svom poslu se srecem sa najrazlicitijim ljudima i upoznala sam barem 10-tak zena koje same podizu djecu. Medjusobno se razlikuju kao nebo i zemlja, od stepena obrazovanja da nekih uslovno receno karakternih osobina. Jos cekam da vidim kako izgleda otac koji samostalno podize dijete/djecu ( sigurno je da postoje samo u daleko manjem broju ).
Sve ostalo je vas La-La land utisak ( bez uvrede ) o ljudima i svijetu u kome zivimo. Sve je tastina sto bi rekao jedan forumas, a muska tastina se potvrdjuje kroz broj "maca" kojima je fizicki privlacan. Nekoliko ( 5-10 godina ) nakon toga krenu statistike, ovo-ono.
Sve ostalo je vas La-La land utisak ( bez uvrede ) o ljudima i svijetu u kome zivimo. Sve je tastina sto bi rekao jedan forumas, a muska tastina se potvrdjuje kroz broj "maca" kojima je fizicki privlacan. Nekoliko ( 5-10 godina ) nakon toga krenu statistike, ovo-ono.
- Bosanac sa dna kace
#35 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
statistika je tačan zbir netačnih podatakaljubav_aha wrote:mala opaska,cak su i strucanjaci,koji se bave istrazivanjima,narocito statistikom,su priznali,kako ne mogu dokazati da li su svi ispitani dali iskrene odgovoreBosanac sa dna kace wrote:„Want to live a little longer? Get a second wife!“
Opširnije:
izvor islambosna.ba
ja izgleda jedino muško što se javlja ovdje
- Ekspanzi
#36 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
e moj dile monogamniDile wrote:dile nije monogaman, nego monogamna
drugo, pun mi klinac vise zenske price da su muskarci ovakvi-onakvi, te nemaju emocije, te ne mogu biti monogamni... a jadne zene, pune emocija i kreteni ih zaHebaju... to globaliziranje mi je dno, koje "dame" koriste da bi opravdale svoje neuspjehe, i to sto uvijek pokusavaju da pridobiju muskarca koji nije za njih, i koji ne gaji nikakve emocije prema njima, i sto one fine koji bi im sve u zivotu pruzili odjebu ko zadnjeg levata i sjebu mu zivot k'o oni kreteni sa pocetka price...
i sve tako u krug se vrti
vec sam ti prije
niko nije po prirodi monogaman i ne postoji taj/ta koji nije pozelio nekoga drugog dok je u vezi, normalno da te privuce neko dal' pricom dal' izgledom, al stvar je valjda koliko postujes prvo sebe a onda i tu osobu s kojom si, ne mozes biti nevjeran i ocekivati da ce veza funkcionirati, veza se zasniva na uzajamnom povjerenju
(a za one koji ce se buniti, pod vezom smatram nesto ozbiljno u cemu ljudi vide nesto vise od sexa)
- Cholina_Lokica
#37 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
Ekspanzi wrote:e moj dile monogamniDile wrote:dile nije monogaman, nego monogamna
drugo, pun mi klinac vise zenske price da su muskarci ovakvi-onakvi, te nemaju emocije, te ne mogu biti monogamni... a jadne zene, pune emocija i kreteni ih zaHebaju... to globaliziranje mi je dno, koje "dame" koriste da bi opravdale svoje neuspjehe, i to sto uvijek pokusavaju da pridobiju muskarca koji nije za njih, i koji ne gaji nikakve emocije prema njima, i sto one fine koji bi im sve u zivotu pruzili odjebu ko zadnjeg levata i sjebu mu zivot k'o oni kreteni sa pocetka price...
i sve tako u krug se vrti![]()
vec sam ti prijena postove, a i da pomognem ovom sto se zali da je jedini muskarac tu
![]()
niko nije po prirodi monogaman i ne postoji taj/ta koji nije pozelio nekoga drugog dok je u vezi, normalno da te privuce neko dal' pricom dal' izgledom, al stvar je valjda koliko postujes prvo sebe a onda i tu osobu s kojom si, ne mozes biti nevjeran i ocekivati da ce veza funkcionirati, veza se zasniva na uzajamnom povjerenju
(a za one koji ce se buniti, pod vezom smatram nesto ozbiljno u cemu ljudi vide nesto vise od sexa)
-
ponosna_manjina
#38 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
Mislim da niko nije monogaman po prirodi, to je stvar odluke.
- ja.neron
#39 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
svi ćemo živjeti dugo dok nas se ne sjeti Chuck Norris

-
brecko
#40 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
Dile wrote:dile nije monogaman, nego monogamna
i sve tako u krug se vrti
- matea22
#41 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
U kom ste vi filmu...pa ne misli se samo na taj sex...to istrazivanje mi je super...potrudio se covjek...to je odlika trenutne monogamije...usmjerio se samo na to pronaci naucne cinjenice...
Eto ljudi dajte malo maste stalno isto...te vjerni te nevjerni...ili ste toliko razocarani ili ste se smorili od monogamije...
Eto ljudi dajte malo maste stalno isto...te vjerni te nevjerni...ili ste toliko razocarani ili ste se smorili od monogamije...
- River_isle
#42 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
apsolutno se slazem; ne bitno koji je spol upitanju, monogamija ne dolazi u genetskom kodu, ali razum i odluke koje donosimo pridonose tome da budemo mono bi polo... ne kazem da sve ne monogamne osobe nisu racionalne ili razumne, nego smao imaju svoju sliku prema kojoj se vode i svoje postupke smatraju ispravnima.ponosna_manjina wrote:Mislim da niko nije monogaman po prirodi, to je stvar odluke.
To je jedna od lekcija koju svaki covjek mora nauciti na sebi; staviti na papir sta smo dobili a sta izgubili; pa ako je one night stand ili more than one night stand vaznije od te neke osobe - svaka cast. meni za sada nije, a hoce li biti vrijeme ce pokazati.
- Ekspanzi
#43 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
pa usmjerio se jer konta, ljudi jesam li samo ja nenormalan il su svi muskarcimatea22 wrote:U kom ste vi filmu...pa ne misli se samo na taj sex...to istrazivanje mi je super...potrudio se covjek...to je odlika trenutne monogamije...usmjerio se samo na to pronaci naucne cinjenice...![]()
vidis ti sta zene uradise od postenog insana,
- matea22
#44 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
Ekspanzi jesi ti to malo izasao iz depre???Ajde neka neka...mogu li sada ledene kockice ili bajaderica ha?...ili da ti pitam curu za dozvolu? 
- slavkoimamodilera
#45 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
Kad smo vec kod monopoligamije
ima jedna stara:
"I najbolji konj u blato padne i najvjernija zena u momentu dadne!"
"I najbolji konj u blato padne i najvjernija zena u momentu dadne!"
- Ekspanzi
#46 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
moze, ledene kocke pomazu, pise negdje da cokolada instantly potice lucenje seratonina, pa eto, usreci me kutijicommatea22 wrote:Ekspanzi jesi ti to malo izasao iz depre???Ajde neka neka...mogu li sada ledene kockice ili bajaderica ha?...ili da ti pitam curu za dozvolu?
necu bit stipsa, podijelit cu s tobom
- ljubav_aha
#47 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
Her Flick wrote:nekada davno
muskarac je stvoren da bude lovac,znaci da prehranjuje porodicu, u toj porodici su vecina zene i djeca, sto zene, pa evo jedno objasnjenje,
uvijdjevsi uspjesnost lovca zene su mu same dolazile i podavale mu se, jer vide da je uspjesan, samim tim one bi za svoje potomstvo obezbijedile najace gene
bit ce jaki lovci, ljepi, snalazljivi, vodje, kasnije i ratnici, odtud haremi itd itd.
i to je trajalo hiljadama godina
znaci zene su "navele" muskarce da sire svoje sjeme gdje god stignu i sad smo mi krivi sto ga nemozemo drzati u gacama
nisu zene krive,vec vasi hormoni
- Ekspanzi
#48 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
bezbeli, jos ako je vidimo iz odredjenog ugla..ljubav_aha wrote:nisu zene krive,vec vasi hormoniznaci,kad vidite zenu,koja cak i ne obraca paznju na vas,vama se bez razmisljanja pali fitilj
a zenama se ne pale fitilji nikad.. prosto ne znam, ovi muskarci, fuj kakvi smo..
- Cholina_Lokica
#49 Re: Da li je muskarac stvoren da bude monogaman?
stidite seEkspanzi wrote:bezbeli, jos ako je vidimo iz odredjenog ugla..ljubav_aha wrote:nisu zene krive,vec vasi hormoniznaci,kad vidite zenu,koja cak i ne obraca paznju na vas,vama se bez razmisljanja pali fitilj
![]()
![]()
![]()
a zenama se ne pale fitilji nikad.. prosto ne znam, ovi muskarci, fuj kakvi smo..
- Ekspanzi