Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
stå mislite da li je novi rat u BIH neminövnost. sta bi novi rat doniö i da li bi tu BÖSNJÅCI mogli izvuci korist, da li je u övom vaktu to moguce? da li bi evropa dozvolila novi rat?
Jebote kako vas ovaj brojke i slova trola, za ne povjerovat.
Ovo je harecar a brojkana slabo ima u zadnje vrijeme,valjda obaveze stisle.
stå mislite da li je novi rat u BIH neminövnost. sta bi novi rat doniö i da li bi tu BÖSNJÅCI mogli izvuci korist, da li je u övom vaktu to moguce? da li bi evropa dozvolila novi rat?
Jebote kako vas ovaj brojke i slova trola, za ne povjerovat.
Ovo je harecar a brojkana slabo ima u zadnje vrijeme,valjda obaveze stisle.
Sent from my LG-P970 using Tapatalk 2
Ja ti kazem ovo je isti lik u pitanju.
Vrlo ofirno, lafo dijasporac iz Svedske otvorio temu o ratu. Vrlo ofirno.
Kym Vercoe: Tokom snimanja u Višegradu nismo smjeli izgovarati Jasmilino ime
"Film na neki način graniči sa dokumentarnim filmom, ali i fikcijom. Riječ je o stvarnim ljudima i događajima. U Višegradu je 1992. godine ubijeno 1.785 ljudi, 200 žena je silovano u hotelu Vilina vlas, koji zaista postoji. Međutim, mi smo htjeli pokazati šta danas ljudi mogu uraditi kad otkriju takve slučajeve", kazala je Žbanić.
Na pitanje o svojevrsnom "kultu tišine" o kojem svjedoči film, odgovorila je da se ekipa prilikom snimanja susrela s istim problemom.
"Nismo govorili ljudima o čemu snimamo. Znali smo da neće biti lako otići u Višegrad i snimati tamo, ljudi su nam savjetovali da to ne radimo. Zoran se pretvarao da je srbijanski režiser koji snima svoj film", ispričala je.
Vercoe je kazala da ekipa ni u jednom trenutku nije razmišljala o opciji da film snimaju u nekom drugom gradu.
"To je mali grad, u kojem smo svima otkrili samo prvi dio priče, da je u filmu riječ o australskoj turistkinji koja dolazi u Višegrad nakon što je zainteresuje djelo Ive Andrića. U potpunosti vjerujem da tamo postoji kult tišine. Bili smo veoma nervozni tokom snimanja", priznala je.
"Imam osjećaj da je tamo sve ne samo zataškano, već skoro zaboravljeno. Ćutanje, potiskivanje i poricanje dešavanja iz skore prošlosti su tako snažna. Ipak, bilo je zanimljivo što prilikom snimanja nismo smjeli izgovarati Jasmilino ime, to su nam savjetovali jer je to muslimansko ime i ona je poznata ličnost u Bosni", otkrila je Kym.
Zoran Solomun, jedan od autora scenarija, kazao je da je, zahvaljujući tome što nema "muslimansko ime", mogao istraživati među ljudima u Višegradu.
U Visegradu ne smijes svoje ime da izgovoris ako si Bosnjak i musliman vi mi pricate o nekom suzivotu qrcu palcu u Bosni... naravno oni koji propagiraju multi-kulti nebuloze to rade samo u bosnjackim sredinama... mjesta gdje su Srbi i Hrvati vecina i gdje je pocinjen genocid nad Bosnjacima izgleda ne pripadaju Bosni po njima. Sto tamo vlada fasizam to je valjda normala.
Svi ovi ljudi u Visegradu znaju koliko je njihovih sugradjana poklano, muceno, koliko je zena silovano ali oni i dan danas ne samo da nemaju grizu savjesti nego i dalje nose istu onu mrznju prema nama ko i prije 20 godina.
Ovo vam je centar Visegrada... januar 2013.
A vi nastavite da svirate qrcu i da ignorisete realnost kojom smo i dalje okruzeni...
Last edited by chill001 on 27/09/2013 07:46, edited 1 time in total.
chill001 wrote:U Visegradu ne smijes svoje ime da izgovoris ako si Bosnjak i musliman vi mi pricate o nekom suzivotu qrcu palcu u Bosni... naravno oni koji propagiraju multu-kulti nebuloze to rade samo u bosnjackim sredinama... mjesta gdje su Srbi i Hrvati vecina i gdje je pocinjen genocid nad Bosnjacima izgleda ne pripadaju Bosni po njima. Sto tamo vlada fasizam to je valjda normala.
Nije, ali je ljudima stvar predstavljena tako da ako se protive velikosrpskoj mašini, podržavaju gušenje srpskog naroda u samo bošnjačkoj BiH. Prosječan Srbin nije bio svjestan kakva zvjerstva pripremaju velikosrbi a nakon što su ista počinjena, stvorena je atmosfera u kojoj se bilo kakav jači otklon od zločina predstavio kao rad za Sarajevo i izdaju. Na primjer, prije nekoliko sedmica je u Trebinju rečeno da se genocid u Srebrenici treba prihvatiti kao dokazanu činjenicu da bi prije nekoliko dana ta ekipa oko AKT-a najavila obustavu svog djelovanja. Baš bih volio vidjeti tebe i tvoju hrabrost da si Srbin u Bratuncu, pod šapom velikosrpskog aparata koji očigledno ne preza ni od čega. Pretpostavljam da bi bio manji od makovog zrna.
chill001 wrote:U Visegradu ne smijes svoje ime da izgovoris ako si Bosnjak i musliman vi mi pricate o nekom suzivotu qrcu palcu u Bosni... naravno oni koji propagiraju multu-kulti nebuloze to rade samo u bosnjackim sredinama... mjesta gdje su Srbi i Hrvati vecina i gdje je pocinjen genocid nad Bosnjacima izgleda ne pripadaju Bosni po njima. Sto tamo vlada fasizam to je valjda normala.
Nije, ali je ljudima stvar predstavljena tako da ako se protive velikosrpskoj mašini, podržavaju gušenje srpskog naroda u samo bošnjačkoj BiH. Prosječan Srbin nije bio svjestan kakva zvjerstva pripremaju velikosrbi a nakon što su ista počinjena, stvorena je atmosfera u kojoj se bilo kakav jači otklon od zločina predstavio kao rad za Sarajevo i izdaju. Na primjer, prije nekoliko sedmica je u Trebinju rečeno da se genocid u Srebrenici treba prihvatiti kao dokazanu činjenicu da bi prije nekoliko dana ta ekipa oko AKT-a najavila obustavu svog djelovanja. Baš bih volio vidjeti tebe i tvoju hrabrost da si Srbin u Bratuncu, pod šapom velikosrpskog aparata koji očigledno ne preza ni od čega. Pretpostavljam da bi bio manji od makovog zrna.
Gluposti. Taj ATK nije obustavio djelovanje zbog sigurnosti vec zbog toga sto je imao jednog clana. Davno je prosao rat, po RS ima masa sto pojedinaca sto NVO koji pricaju drugaciju pricu ali ta prica ne ide dalje. Nema zainteresovanih za nju.
Da ima to bi se primjetilo na izborima jer tu ne treba nikakva hrabrost, anonimno je.
Ja malo razumijem potrebu starijih pionira da brane nase narode i narodnosti al Tito je umro. Danas je demokratija i svaki narod govori za sebe preko svojih politickih predstavnika. Nema potrebe da drug Mirko objasnjava masi sta misle ovi ili oni jer drug Mirko nije nikad dobio ni jedan glas od naroda, nema pojma sta narod misli o njemu. Slavko takodje.
Gluposti. Taj ATK nije obustavio djelovanje zbog sigurnosti vec zbog toga sto je imao jednog clana. Davno je prosao rat, po RS ima masa sto pojedinaca sto NVO koji pricaju drugaciju pricu ali ta prica ne ide dalje. Nema zainteresovanih za nju.
Da ima to bi se primjetilo na izborima jer tu ne treba nikakva hrabrost, anonimno je.
Ja malo razumijem potrebu starijih pionira da brane nase narode i narodnosti al Tito je umro. Danas je demokratija i svaki narod govori za sebe preko svojih politickih predstavnika. Nema potrebe da drug Mirko objasnjava masi sta misle ovi ili oni jer drug Mirko nije nikad dobio ni jedan glas od naroda, nema pojma sta narod misli o njemu. Slavko takodje.
Moja je ljudska obaveza da odbijam vjerovati u tezu da je srpski narod, ili bilo koji drugi narod, genocidan, te da one koji šire takve nebuloze smatram šovinistima.
sinuhe wrote:Rat nije moguc jer se Zapad boji Bosnjaka kao muslimana pa nece dozvoliti eskalaciju sukoba.
Bosnjacki vrh taj strah Zapada od nas ne zna iskoristiti.
Amerika se vise boji Srbije kao ruskog satelita nego par miliona Bosnjaka, u to budi siguran.
Jedna Bugarska nije ruski satelit a da to bude Srbija
Srbi su u avgustovskom pucu 1991 podrzali generala Jazova i to je bio njihov razlaz od Rusije. Rusi im to nisu oprostili a jos manje zaboravili.
sinuhe wrote:Jedna Bugarska nije ruski satelit a da to bude Srbija
Srbi su u avgustovskom pucu 1991 podrzali generala Jazova i to je bio njihov razlaz od Rusije. Rusi im to nisu oprostili a jos manje zaboravili.
Bugarska i Rumunija su clanice NATO-a, Srbija i dalje nije.
A mozes li ti objasniti zasto bi Amerika trebala da se boji Bosnjaka?
Zato sto smo muslimani.
Bugarska naravno da je clan NATO jer ne postoji vise sukob Zapad-SSSR vec sukob Zapad- islamski svijet od kojeg Bosnjaci mogu profitirati ako hoces bas kao i Jugoslavija na konto skukoba Zapad-SSSR.
Bosnjaci su faktor sigurnosti na Balkanu, ali kako smo oduvijek u odbrambenoj poziciji to nismo u stanju shvatiti a onda ni djelovati.
sinuhe wrote:Zato sto smo muslimani.
Bugarska naravno da je clan NATO jer ne postoji vise sukob Zapad-SSSR vec sukob Zapad- islamski svijet od kojeg Bosnjaci mogu profitirati ako hoces bas kao i Jugoslavija na konto skukoba Zapad-SSSR.
Bosnjaci su faktor sigurnosti na Balkanu, ali kako smo oduvijek u odbrambenoj poziciji to nismo u stanju shvatiti a onda ni djelovati.
Pa nisu svi Amerikanci "stupid racist rednecks"... narocito ne oni iz Pentagona i Washingtona. Oni su ipak malo pragmaticniji ljudi.
Znaci navedi zasto bi se Amerika bojala par miliona jednih od najsekularnijih muslimana na planeti koji nisu ni u jednom teroristickom napadu do sad ucestvovali.
I objasni zasto je Amerika pomogla Albancima na Kosovu.
Iskreno receno izbjegavam pf politika, al vidjeh ovu temu pa moram nesto reci. Nedavno sam bila u jednom muzeju u kojem su izmedju ostalog izlozene i prve "industrijski" stampane karte svijeta. Radi se o 1500 i nekoj godini. Na jednoj karti je prikazan balkanski poluotok. I u samom centru Bossana
Rata nece biti! A i ako ga bude opet ce biti Bosne.
veljaca wrote:I sta se zakljuci ? Da li je moguc novi rat ?
Uvijek je moguc rat, u to budi siguran.
Da li je to neki generalni zakljucak nakon 60 stranica ( Da li je moguc novi rat - SEPARATISTICKE IZJAVE BH lidera ) ili samo tvoje misljenje ?
Prije jedno dva mjeseca, s rajom sam sjedio cijelu noc pored bazena, a potrefila se ona kako kažu "tropska noć"...elem, izmedju ostalih tema, raspravljamo o glupostima sa foruma, ispijaju se one "produžene" limenke... kad u neka doba iz kuće izadjoše naše hanume i jedna priupita: "jel ko za maslanjak"? iiii šta misliš, da li se posle iko sjećao ikakve priče...
Nokija wrote:Iskreno receno izbjegavam pf politika, al vidjeh ovu temu pa moram nesto reci. Nedavno sam bila u jednom muzeju u kojem su izmedju ostalog izlozene i prve "industrijski" stampane karte svijeta. Radi se o 1500 i nekoj godini. Na jednoj karti je prikazan balkanski poluotok. I u samom centru Bossana
.
@ Paranoid - Taj primjer s maslanjakom je blago receno - banalan! Mislim da su se Bosnjaci previse puta u svojoj istoriji ponasali bas tako. Ovo ne znaci da ja sad mislim kako trebamo pocet drzat seoske straze ali ne mislim ni to da nam je sad otkriven citav kosmos opcija time sto si nam ukazao na maslanjak.
@mouton noir - imas li ti stagod pametno kazati, te fore s ovcama smo imali prilike vidjeti u nekoliko navrata. Ne znam uopste otkud ideja da ova srpsko-hrvatska anestezija vise pali kod Bosnjaka. Pa ljudi moji, pokazali ste svoje lice u zadnjem ratu i nemojte misliti da smo mi to naprasno zaboravili. Uzalud vam trud sviraci!
wolf07 wrote:@ Paranoid - Taj primjer s maslanjakom je blago receno - banalan! Mislim da su se Bosnjaci previse puta u svojoj istoriji ponasali bas tako. Ovo ne znaci da ja sad mislim kako trebamo pocet drzat seoske straze ali ne mislim ni to da nam je sad otkriven citav kosmos opcija time sto si nam ukazao na maslanjak.
@mouton noir - imas li ti stagod pametno kazati, te fore s ovcama smo imali prilike vidjeti u nekoliko navrata. Ne znam uopste otkud ideja da ova srpsko-hrvatska anestezija vise pali kod Bosnjaka. Pa ljudi moji, pokazali ste svoje lice u zadnjem ratu i nemojte misliti da smo mi to naprasno zaboravili. Uzalud vam trud sviraci!