Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

iz zadnje klupe

#1 Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by iz zadnje klupe »

Na ovu temu me ponukala očekivani pototp BH sportista na Olimpijadi,

Sport, za razliku od filma, je nemilosrdna kategorija, ili si najbrži. ili nisi, nema medalje na sažaljenje, uvlačenje u dupe i sadaku.

Kada sam gledao 2002. godine " Ničiju zemlju" osjetio sam takvo susramlje (transfer srama) u ime Danisa , da se neko toliko duboko se može uvlačiti u dupe međunarodnoj zajednici ne bi li iskamčio kakvu nagradu, osjecao sam sram kao Bosanac da imamo takvih ljudi među nama.

Napram njega kultni francuski film Amelie, tako da se ovaj Oskar komotno može stati u deset najvećih nepravdi počinjenih na dodjelama Oskara.

Svaki naredni film Danisa , a bilo ih je bar desetak. pokazalo je o kakvom se teškom antittalntu za režiju radi, jer su svi bili potpuna režijska i bioskopska katastrofa osim onog Roma, čijom se pričom i životom zapravo okoristio, čovjek preseliu u međuvremenu)

Sd će te svi reći da mrzim Danisa, ne mrzim, evo upravo sam kupio kartu za njegov film "poslije ljeta", i iskreno, zaista iskreno, želim da me film oduševi, i da me svi onda ovde forumaši kolektivno popljuju, kao ogavnog nepatriotskog hejtera, jer i ja želim da Bosna ima kvalitetna ljude, bar u filmu , kada nemamo u sportu, ali ne želim da se klanjamo lažnim kumirima.

O onoj grupi koja već 30 godina drži monopol na seharu za kinematografiju i niko osim njih petoro ne može dobiiti pare, iza ratnih tema kriju svu raskoš svoje nekompentencije i nekvaliteta, kada dobiju pare , međusobno ih samo rastale, nevažno hoce li od dobijenih para uopšte snimiti fim a pare isčeznuti, ili snimiti film koji na kraju košta 5x više od realne cijene ( kako i ne bi uz dnevni najam objektiva 7.000 KM, zajebali su Dodikove pepeljare od 2.000 KM),

Napriča se je svašta, iskreno isčekujem film u petak, da se oduševim, i da sam sebi kažem, e koji si ti sitni hejterski patuljak :roll:
SuperHans

#2 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by SuperHans »

Realno, nije. Ko nas bre zavadi i tako to. Zli stranci zakuhali i sl
¤ jelena ¤

#3 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by ¤ jelena ¤ »

Estetiku uvesti kao obavezan predmet u sve srednje škole da ovakve gluposti ne bismo sebi dozvoljavali.

Ključaj ako Boga znaš.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#4 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by Chmoljo »

Kako se tacno Danis nicijom zemljom uvlacio strancima kada je u stvari taj film kritika i stranaca izmedju ostalih.

Amelie dobar film sa savrsenim soundtrackom Yan Tiersenna, ali je isto tako i na momente pretenciozan.
Magarece_godine

#6 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by Magarece_godine »

Jeste
swanfilter

#7 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by swanfilter »

Nek smo i mi nesto na guzove dobili ...
karanana

#8 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by karanana »

kad sam an preskake procitao prvi post i nisam vidio da je postavljac teme naveo i rekao nesto o konkurenciji te godine, nekako odustajem da komentarisem i odgovorim na pitanje. da, mogu izgooglati konkurenciju i filmove, ali to nije poenta ove teme onda.. jeste, mozda je sadaka, nije ko sport crno na bijelo, ili jesi ili nisi. ali nit smo prvi niti zadnji koji smo dobili oskara i take te neke subjektivne nagrade na sadaku. bilo je ratova i zrtava i prije i poslije nas koji su to tako dobili.

edit: vidim spomenut je amelie, ali opet nedovoljno argumentata da danis nije zasluzio a ameilie jeste. nicija zemlja, po meni vrlo dobar film, ne znam da li sam gledo konkurenciju, cak se ne sjecam jesam li i amelie pogledo, ali nicija zemlja moze oskar. da, sve nakon toga danisovo je smece.
Last edited by karanana on 13/08/2024 15:07, edited 1 time in total.
sinuhe

#9 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by sinuhe »

Amelie od prvog dana vazi za veliki film i nije bas najjasnije kako je NIcija zemlja uopste upala u konkurenciju za Oscara. Film sam gledao samo jednom.
Generalno filmadzije ne predstavljaju BIH u pozitivnom svjetlu.
okanomalo

#10 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by okanomalo »

dječak sa šibicama wrote: 13/08/2024 15:00 Nije
:stasreko: prestani da te pare brojis sve pogledujem ispod stola da ti nije ispala koja. :okac: :dada:
Naslovnica

#11 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by Naslovnica »

iz zadnje klupe wrote: 13/08/2024 11:10 Na ovu temu me ponukala očekivani pototp BH sportista na Olimpijadi,

Sport, za razliku od filma, je nemilosrdna kategorija, ili si najbrži. ili nisi, nema medalje na sažaljenje, uvlačenje u dupe i sadaku.

Kada sam gledao 2002. godine " Ničiju zemlju" osjetio sam takvo susramlje (transfer srama) u ime Danisa , da se neko toliko duboko se može uvlačiti u dupe međunarodnoj zajednici ne bi li iskamčio kakvu nagradu, osjecao sam sram kao Bosanac da imamo takvih ljudi među nama.

Napram njega kultni francuski film Amelie, tako da se ovaj Oskar komotno može stati u deset najvećih nepravdi počinjenih na dodjelama Oskara.

Svaki naredni film Danisa , a bilo ih je bar desetak. pokazalo je o kakvom se teškom antittalntu za režiju radi, jer su svi bili potpuna režijska i bioskopska katastrofa osim onog Roma, čijom se pričom i životom zapravo okoristio, čovjek preseliu u međuvremenu)

Sd će te svi reći da mrzim Danisa, ne mrzim, evo upravo sam kupio kartu za njegov film "poslije ljeta", i iskreno, zaista iskreno, želim da me film oduševi, i da me svi onda ovde forumaši kolektivno popljuju, kao ogavnog nepatriotskog hejtera, jer i ja želim da Bosna ima kvalitetna ljude, bar u filmu , kada nemamo u sportu, ali ne želim da se klanjamo lažnim kumirima.

O onoj grupi koja već 30 godina drži monopol na seharu za kinematografiju i niko osim njih petoro ne može dobiiti pare, iza ratnih tema kriju svu raskoš svoje nekompentencije i nekvaliteta, kada dobiju pare , međusobno ih samo rastale, nevažno hoce li od dobijenih para uopšte snimiti fim a pare isčeznuti, ili snimiti film koji na kraju košta 5x više od realne cijene ( kako i ne bi uz dnevni najam objektiva 7.000 KM, zajebali su Dodikove pepeljare od 2.000 KM),

Napriča se je svašta, iskreno isčekujem film u petak, da se oduševim, i da sam sebi kažem, e koji si ti sitni hejterski patuljak :roll:
Valja li tebi "Kod amidže Idriza"?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#12 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by Chmoljo »

sinuhe wrote: 13/08/2024 15:05 Amelie od prvog dana vazi za veliki film i nije bas najjasnije kako je NIcija zemlja uopste upala u konkurenciju za Oscara. Film sam gledao samo jednom.
Generalno filmadzije ne predstavljaju BIH u pozitivnom svjetlu.
Pa to je veliki masterplan.

I Jasmila je bila u uzem krugu samo zbog rezolucije o srebrenici.

Al serete ko foke.

Uredno se zaboravi kako je Danis dobio nagradu u Kanu za najbolji scenarij, kao i zlatni globus. Kanska je prethodila oskaru.

Gdje je Amelie tu?

Sve pokupovano i sredjeno.

Da osvojimo svjetsko u fudbalu pojedinci kenjali kako je poklonjeno jer smo eto na penale prosli.
palermo

#13 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by palermo »

Al golemo je kako se na ovom forumu granice pomjeraju.

Sta li je slijedece na redu.....da li Sarajevo zasluzuje biti glavni grad....je li Stari most samo reklama za Red Bull inac e niko ne bi znao za njega... ..itd, itd...
JohnnyS

#14 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by JohnnyS »

Oscar je svaki kredibilitet izgubio kad je Star wars izgubio od Annie Hall.

Amelie je po meni precijenjen film, pogledao jednom, i to jedva izdržao. Ne bi bilo čudno da je politika odlučila da Ničija zemlja dobije Oscara, 80% Oscara u svim kategorijama je politika, ali koga boli qrac.
dembele

#15 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by dembele »

Je li neko otvorio temu :"Je li Sarajevo zaslužilo organizaciju ZOI 1984?" Pitam za druga.
izvrsni direktor

#16 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by izvrsni direktor »

Bosnjo je sampion u pljuvanju svog. :-)

Uvlacenje u supak medjunarodnoj zajednici, a film cista kritika te iste.
Nezasluzeno oskar, a taj film te godine pokupio bukvalno sve relevatne filmske nagrade svijeta.
addem

#17 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by addem »

Jeste zasluzio jer je i dobio oscara. Amelie je remek djelo film isto tako.
eltroxin

#18 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by eltroxin »

Amelie sladunjavo sranje, koje mozes pogledati jednom i vise se ne sjecas filma. :D
dr_Evil

#19 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by dr_Evil »

Samo je Dara zasluzila oscara. Ostalo sve je propaganda :D
DeNiro

#20 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by DeNiro »

dr_Evil wrote: 13/08/2024 15:54 Samo je Dara zasluzila oscara. Ostalo sve je propaganda :D
:lol:
DeNiro

#21 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by DeNiro »

mene je isto ponukala ova tema da preispitamo oscara za najbolji crtani film Surogat .. mozda je bilo boljih .. evoneznam .. meni licno je Ptica trkacica puno interesantnija :D
dr_Evil

#22 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by dr_Evil »

DeNiro wrote: 13/08/2024 16:03 mene je isto ponukala ova tema da preispitamo oscara za najbolji crtani film Surogat .. mozda je bilo boljih .. evoneznam .. meni licno je Ptica trkacica puno interesantnija :D
E Vukotic on je vec enigma. Nas prvi oskarovac. A gledaj sada, ima da mi se Truba i Novak nasekiraju:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1an_Vukoti%C4%87
Dušan Vukotić (Bileća, 7. veljače 1927. – Zagreb, 8. srpnja 1998.), hrvatski redatelj, scenarist, animator, crtač i karikaturist. Najpoznatiji po crtanom filmu Surogat, za kojeg je dobio Oscara 1962. godine. Po etnicitetu bio je Crnogorac.
Pa kako draga hrvatska wikipedijo po etnicitetu! Zar imamo etnicitete :D
HelaS

#23 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by HelaS »

iz zadnje klupe wrote: 13/08/2024 11:10

Ne razumijem kakve veze ima Međunarodna zajednica sa Akademijom filmskih umjetnosti i nauka, koja bira najbolji film za nagradu Oskar :?

Po tvojoj kritici, filmovi su unaprijed određeni za nagrade prema nečijim interesima? Ali, sve i da jeste, i da DT nije zaslužio Oskara, shodno umjetničkim recenzijama, ne bi bilo prvi put da bolji film ne dobije glavnu nagradu.

Osim toga, ovaj Danisov Oskar bio je prije 22 godine, ipak predugo vremena do danas za kritike. Jedino u čemu se slažem s tobom je da je Danis Tanović čak i ispodprosječan režiser, da mu filmovi nemaju neku značajnu umjetničku vrijednost.

Filmove gledam prema njihovim umjetničkim vrijednostima, ne prema dobijenim nagradama.
Qler

#24 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by Qler »

Jeste
nota1969

#25 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?

Post by nota1969 »

nije,rekli filmski kritičari iz neke pripizdine u rsu
šta zna Akademija
Locked