Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Moderator: _BataZiv_0809
-
#1 Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Na ovu temu me ponukala očekivani pototp BH sportista na Olimpijadi,
Sport, za razliku od filma, je nemilosrdna kategorija, ili si najbrži. ili nisi, nema medalje na sažaljenje, uvlačenje u dupe i sadaku.
Kada sam gledao 2002. godine " Ničiju zemlju" osjetio sam takvo susramlje (transfer srama) u ime Danisa , da se neko toliko duboko se može uvlačiti u dupe međunarodnoj zajednici ne bi li iskamčio kakvu nagradu, osjecao sam sram kao Bosanac da imamo takvih ljudi među nama.
Napram njega kultni francuski film Amelie, tako da se ovaj Oskar komotno može stati u deset najvećih nepravdi počinjenih na dodjelama Oskara.
Svaki naredni film Danisa , a bilo ih je bar desetak. pokazalo je o kakvom se teškom antittalntu za režiju radi, jer su svi bili potpuna režijska i bioskopska katastrofa osim onog Roma, čijom se pričom i životom zapravo okoristio, čovjek preseliu u međuvremenu)
Sd će te svi reći da mrzim Danisa, ne mrzim, evo upravo sam kupio kartu za njegov film "poslije ljeta", i iskreno, zaista iskreno, želim da me film oduševi, i da me svi onda ovde forumaši kolektivno popljuju, kao ogavnog nepatriotskog hejtera, jer i ja želim da Bosna ima kvalitetna ljude, bar u filmu , kada nemamo u sportu, ali ne želim da se klanjamo lažnim kumirima.
O onoj grupi koja već 30 godina drži monopol na seharu za kinematografiju i niko osim njih petoro ne može dobiiti pare, iza ratnih tema kriju svu raskoš svoje nekompentencije i nekvaliteta, kada dobiju pare , međusobno ih samo rastale, nevažno hoce li od dobijenih para uopšte snimiti fim a pare isčeznuti, ili snimiti film koji na kraju košta 5x više od realne cijene ( kako i ne bi uz dnevni najam objektiva 7.000 KM, zajebali su Dodikove pepeljare od 2.000 KM),
Napriča se je svašta, iskreno isčekujem film u petak, da se oduševim, i da sam sebi kažem, e koji si ti sitni hejterski patuljak
Sport, za razliku od filma, je nemilosrdna kategorija, ili si najbrži. ili nisi, nema medalje na sažaljenje, uvlačenje u dupe i sadaku.
Kada sam gledao 2002. godine " Ničiju zemlju" osjetio sam takvo susramlje (transfer srama) u ime Danisa , da se neko toliko duboko se može uvlačiti u dupe međunarodnoj zajednici ne bi li iskamčio kakvu nagradu, osjecao sam sram kao Bosanac da imamo takvih ljudi među nama.
Napram njega kultni francuski film Amelie, tako da se ovaj Oskar komotno može stati u deset najvećih nepravdi počinjenih na dodjelama Oskara.
Svaki naredni film Danisa , a bilo ih je bar desetak. pokazalo je o kakvom se teškom antittalntu za režiju radi, jer su svi bili potpuna režijska i bioskopska katastrofa osim onog Roma, čijom se pričom i životom zapravo okoristio, čovjek preseliu u međuvremenu)
Sd će te svi reći da mrzim Danisa, ne mrzim, evo upravo sam kupio kartu za njegov film "poslije ljeta", i iskreno, zaista iskreno, želim da me film oduševi, i da me svi onda ovde forumaši kolektivno popljuju, kao ogavnog nepatriotskog hejtera, jer i ja želim da Bosna ima kvalitetna ljude, bar u filmu , kada nemamo u sportu, ali ne želim da se klanjamo lažnim kumirima.
O onoj grupi koja već 30 godina drži monopol na seharu za kinematografiju i niko osim njih petoro ne može dobiiti pare, iza ratnih tema kriju svu raskoš svoje nekompentencije i nekvaliteta, kada dobiju pare , međusobno ih samo rastale, nevažno hoce li od dobijenih para uopšte snimiti fim a pare isčeznuti, ili snimiti film koji na kraju košta 5x više od realne cijene ( kako i ne bi uz dnevni najam objektiva 7.000 KM, zajebali su Dodikove pepeljare od 2.000 KM),
Napriča se je svašta, iskreno isčekujem film u petak, da se oduševim, i da sam sebi kažem, e koji si ti sitni hejterski patuljak
-
#2 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Realno, nije. Ko nas bre zavadi i tako to. Zli stranci zakuhali i sl
- ¤ jelena ¤
#3 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Estetiku uvesti kao obavezan predmet u sve srednje škole da ovakve gluposti ne bismo sebi dozvoljavali.
Ključaj ako Boga znaš.
Ključaj ako Boga znaš.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#4 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Kako se tacno Danis nicijom zemljom uvlacio strancima kada je u stvari taj film kritika i stranaca izmedju ostalih.
Amelie dobar film sa savrsenim soundtrackom Yan Tiersenna, ali je isto tako i na momente pretenciozan.
Amelie dobar film sa savrsenim soundtrackom Yan Tiersenna, ali je isto tako i na momente pretenciozan.
- dječak sa šibicama
- Magarece_godine
-
#7 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Nek smo i mi nesto na guzove dobili ...
- karanana
#8 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
kad sam an preskake procitao prvi post i nisam vidio da je postavljac teme naveo i rekao nesto o konkurenciji te godine, nekako odustajem da komentarisem i odgovorim na pitanje. da, mogu izgooglati konkurenciju i filmove, ali to nije poenta ove teme onda.. jeste, mozda je sadaka, nije ko sport crno na bijelo, ili jesi ili nisi. ali nit smo prvi niti zadnji koji smo dobili oskara i take te neke subjektivne nagrade na sadaku. bilo je ratova i zrtava i prije i poslije nas koji su to tako dobili.
edit: vidim spomenut je amelie, ali opet nedovoljno argumentata da danis nije zasluzio a ameilie jeste. nicija zemlja, po meni vrlo dobar film, ne znam da li sam gledo konkurenciju, cak se ne sjecam jesam li i amelie pogledo, ali nicija zemlja moze oskar. da, sve nakon toga danisovo je smece.
edit: vidim spomenut je amelie, ali opet nedovoljno argumentata da danis nije zasluzio a ameilie jeste. nicija zemlja, po meni vrlo dobar film, ne znam da li sam gledo konkurenciju, cak se ne sjecam jesam li i amelie pogledo, ali nicija zemlja moze oskar. da, sve nakon toga danisovo je smece.
Last edited by karanana on 13/08/2024 15:07, edited 1 time in total.
- sinuhe
#9 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Amelie od prvog dana vazi za veliki film i nije bas najjasnije kako je NIcija zemlja uopste upala u konkurenciju za Oscara. Film sam gledao samo jednom.
Generalno filmadzije ne predstavljaju BIH u pozitivnom svjetlu.
Generalno filmadzije ne predstavljaju BIH u pozitivnom svjetlu.
- okanomalo
#10 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
prestani da te pare brojis sve pogledujem ispod stola da ti nije ispala koja.
-
#11 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Valja li tebi "Kod amidže Idriza"?iz zadnje klupe wrote: ↑13/08/2024 11:10 Na ovu temu me ponukala očekivani pototp BH sportista na Olimpijadi,
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#12 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Pa to je veliki masterplan.
I Jasmila je bila u uzem krugu samo zbog rezolucije o srebrenici.
Al serete ko foke.
Uredno se zaboravi kako je Danis dobio nagradu u Kanu za najbolji scenarij, kao i zlatni globus. Kanska je prethodila oskaru.
Gdje je Amelie tu?
Sve pokupovano i sredjeno.
Da osvojimo svjetsko u fudbalu pojedinci kenjali kako je poklonjeno jer smo eto na penale prosli.
-
#13 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Al golemo je kako se na ovom forumu granice pomjeraju.
Sta li je slijedece na redu.....da li Sarajevo zasluzuje biti glavni grad....je li Stari most samo reklama za Red Bull inac e niko ne bi znao za njega... ..itd, itd...
Sta li je slijedece na redu.....da li Sarajevo zasluzuje biti glavni grad....je li Stari most samo reklama za Red Bull inac e niko ne bi znao za njega... ..itd, itd...
- JohnnyS
#14 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Oscar je svaki kredibilitet izgubio kad je Star wars izgubio od Annie Hall.
Amelie je po meni precijenjen film, pogledao jednom, i to jedva izdržao. Ne bi bilo čudno da je politika odlučila da Ničija zemlja dobije Oscara, 80% Oscara u svim kategorijama je politika, ali koga boli qrac.
Amelie je po meni precijenjen film, pogledao jednom, i to jedva izdržao. Ne bi bilo čudno da je politika odlučila da Ničija zemlja dobije Oscara, 80% Oscara u svim kategorijama je politika, ali koga boli qrac.
- dembele
#15 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Je li neko otvorio temu :"Je li Sarajevo zaslužilo organizaciju ZOI 1984?" Pitam za druga.
-
#16 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Bosnjo je sampion u pljuvanju svog.
Uvlacenje u supak medjunarodnoj zajednici, a film cista kritika te iste.
Nezasluzeno oskar, a taj film te godine pokupio bukvalno sve relevatne filmske nagrade svijeta.
Uvlacenje u supak medjunarodnoj zajednici, a film cista kritika te iste.
Nezasluzeno oskar, a taj film te godine pokupio bukvalno sve relevatne filmske nagrade svijeta.
- addem
#17 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Jeste zasluzio jer je i dobio oscara. Amelie je remek djelo film isto tako.
- eltroxin
#18 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Amelie sladunjavo sranje, koje mozes pogledati jednom i vise se ne sjecas filma.
- dr_Evil
#19 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Samo je Dara zasluzila oscara. Ostalo sve je propaganda
- DeNiro
- DeNiro
#21 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
mene je isto ponukala ova tema da preispitamo oscara za najbolji crtani film Surogat .. mozda je bilo boljih .. evoneznam .. meni licno je Ptica trkacica puno interesantnija
- dr_Evil
#22 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
E Vukotic on je vec enigma. Nas prvi oskarovac. A gledaj sada, ima da mi se Truba i Novak nasekiraju:
https://hr.wikipedia.org/wiki/Du%C5%A1an_Vukoti%C4%87
Pa kako draga hrvatska wikipedijo po etnicitetu! Zar imamo etniciteteDušan Vukotić (Bileća, 7. veljače 1927. – Zagreb, 8. srpnja 1998.), hrvatski redatelj, scenarist, animator, crtač i karikaturist. Najpoznatiji po crtanom filmu Surogat, za kojeg je dobio Oscara 1962. godine. Po etnicitetu bio je Crnogorac.
-
#23 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
Ne razumijem kakve veze ima Međunarodna zajednica sa Akademijom filmskih umjetnosti i nauka, koja bira najbolji film za nagradu Oskariz zadnje klupe wrote: ↑13/08/2024 11:10
Po tvojoj kritici, filmovi su unaprijed određeni za nagrade prema nečijim interesima? Ali, sve i da jeste, i da DT nije zaslužio Oskara, shodno umjetničkim recenzijama, ne bi bilo prvi put da bolji film ne dobije glavnu nagradu.
Osim toga, ovaj Danisov Oskar bio je prije 22 godine, ipak predugo vremena do danas za kritike. Jedino u čemu se slažem s tobom je da je Danis Tanović čak i ispodprosječan režiser, da mu filmovi nemaju neku značajnu umjetničku vrijednost.
Filmove gledam prema njihovim umjetničkim vrijednostima, ne prema dobijenim nagradama.
- Qler
- nota1969
#25 Re: Da li" je iNičija zemlja" zaslužila Oskara?
nije,rekli filmski kritičari iz neke pripizdine u rsu
šta zna Akademija
šta zna Akademija