Da li dijsapora ima alternativu???

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Emi_Nevermind

#501 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Emi_Nevermind »

tutku wrote:Citajuci ova iskustva i razmisljanja nase dijaspore, zapitam se da li njima treba uopce alternativa ?
:thumbup:
Lacrosse

#502 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Lacrosse »

Jedna od ruznih strana BiH za mene je da se mogu naci u vise tacaka s penzionerom nego s momkom ili djevojkom od 20 godina. Jako je cudna nasa omladina. Ja ne osporavam okolnosti, voljeo bih da znam sta pali osim pare, odjeca, mobitel, auto, da si budzin sin, da te zna pola carsije. I da od kako sam otisao u dijasporu za 14 godina ja nisam stekao nijednog novog prijatelja u BiH. To me najvise boli. Ostali su stari, prorijedili se. Ali, tu kad dodjem, jednostavno svako voli kafu popiti, ali, niko jos nije rekao, evo ti moj e mail, telefon, javi se kad dodjes sljedeci put. Imas osjecaj da ne trebas nikome i da je takvih kao ti milion, sto je ok, ali covjece krenuo sam 4 puta u Americi iz sasvim novog grada, preseliti mi se nije nista, redovno to radim jer osjecam da samo tako rastem, upoznavao sam ljude nema gdje nisam, i nacina na koji nisam, i svugdje ce ti neko fermati iotu vise jedino u Sarajevu to ne moze proci. Moze u maloj sredini, odi u Travnik, i izadji 2 noci, plati nekom pice, ali u Sarajevu, ko te jebe frajeru. A ne treba mi niko ni za sta posebno, ali, shvati covjek koliko smo se distancirali. Danas su domaci i dijaspora, onoliko daleko koliko Srbi i Bosnjaci. U nekim paralelama. Osim mozda u familijama u kojima je 50% dijaspora, 50% ostalo, pa oni nemaju neke predrasude. Ali i u familiji mojoj, najgore mi kad dodjem i nanu obidjem dadnem joj pare koje sam zaradio, a ona mi prica kako nebi nikud isla da je moja mati, da sam ja. A da ne odoh kako bi zivjela, od penzije, dok te voze na aerodrom, pricaju ti o nekom strajku, pizdariji, kako za svaku marku u budzetu potrosi se pet, a ti ode, mozda si dosao po zadnji put, niko to ne osjeti i ne vidi, dodje im ko da ides u Mostar, na studij pa eto, zovnut ces veceras telefonom da se javis.

Nase emigraciono iskustvo bi bilo mnogo lakse da nije obiljezeno ratom u BiH. I mi svi zivimo pod nekom presom, bilo sopstvenom bilo familijarnom. Svako ocekuje nesto, a i mi sami ocekujemo od nas samih, a ocekuje se i od BiH da krene u nekom smjeru. Kad iznevjeris ocekivanja svoja, svoje familije a i drzava tvoje, onda se tu javlja jako los vibe, ja ne zelim da mi iko zavidi sto sam otisao, ponajvise oni koji kad bi culi kroz sta sam prosao, rekli bi da sam budala, zao mi je sto sam otisao jer na ratno djetinjstvo proveo sam mladost kao emigrant, ne zelim ni da me neko predstavlja da sam to i to, iz Amerike, ja sam iz Bosne, i ne zelim da me iko prima i docekuje, zelim samo da se krecem slobodno medju ljudima, da kupim 10 knjiga da ponesem svaki put, i da mi niko ne narucuje sta da donosim, donosim pare brate, a ti sebi kupi, plati 4 puta vise u BiH, nemoj da vucem cekere, ko svercer, cijeli zivot, ali te uvijek neko navuce na led. I ma koliko puta dosao, uvijek je teska noc prije neko sto krenes kuci. Jos jednom u zivotu ostavis sve, i ides u svijet, u frizideru te doceka memljiv sir i kruh koji si ubacio, gomila poste i koji propusten poziv. I nista vise.

Iako je to sve tako, ja se divim nasim starim emigrantima, jer mi danas imamo internet, skype, telefoniju, FB, televiziju nasu, novine u PDF formatu, IMA SVE, ali nema ljudi. Ali, to je koliko dobro toliko i lose, jer te odrzava u toku s onim s cim nemas sta biti u toku. Ko kad tu - ne zivis. Ali, tu zivi dio tebe.
Melami

#503 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Melami »

Lacrosse wrote:Jedna od ruznih strana BiH za mene je da se mogu naci u vise tacaka s penzionerom nego s momkom ili djevojkom od 20 godina. Jako je cudna nasa omladina. Ja ne osporavam okolnosti, voljeo bih da znam sta pali osim pare, odjeca, mobitel, auto, da si budzin sin, da te zna pola carsije. I da od kako sam otisao u dijasporu za 14 godina ja nisam stekao nijednog novog prijatelja u BiH. To me najvise boli. Ostali su stari, prorijedili se. Ali, tu kad dodjem, jednostavno svako voli kafu popiti, ali, niko jos nije rekao, evo ti moj e mail, telefon, javi se kad dodjes sljedeci put. Imas osjecaj da ne trebas nikome i da je takvih kao ti milion, sto je ok, ali covjece krenuo sam 4 puta u Americi iz sasvim novog grada, preseliti mi se nije nista, redovno to radim jer osjecam da samo tako rastem, upoznavao sam ljude nema gdje nisam, i nacina na koji nisam, i svugdje ce ti neko fermati iotu vise jedino u Sarajevu to ne moze proci. Moze u maloj sredini, odi u Travnik, i izadji 2 noci, plati nekom pice, ali u Sarajevu, ko te jebe frajeru. A ne treba mi niko ni za sta posebno, ali, shvati covjek koliko smo se distancirali. Danas su domaci i dijaspora, onoliko daleko koliko Srbi i Bosnjaci. U nekim paralelama. Osim mozda u familijama u kojima je 50% dijaspora, 50% ostalo, pa oni nemaju neke predrasude. Ali i u familiji mojoj, najgore mi kad dodjem i nanu obidjem dadnem joj pare koje sam zaradio, a ona mi prica kako nebi nikud isla da je moja mati, da sam ja. A da ne odoh kako bi zivjela, od penzije, dok te voze na aerodrom, pricaju ti o nekom strajku, pizdariji, kako za svaku marku u budzetu potrosi se pet, a ti ode, mozda si dosao po zadnji put, niko to ne osjeti i ne vidi, dodje im ko da ides u Mostar, na studij pa eto, zovnut ces veceras telefonom da se javis.

Nase emigraciono iskustvo bi bilo mnogo lakse da nije obiljezeno ratom u BiH. I mi svi zivimo pod nekom presom, bilo sopstvenom bilo familijarnom. Svako ocekuje nesto, a i mi sami ocekujemo od nas samih, a ocekuje se i od BiH da krene u nekom smjeru. Kad iznevjeris ocekivanja svoja, svoje familije a i drzava tvoje, onda se tu javlja jako los vibe, ja ne zelim da mi iko zavidi sto sam otisao, ponajvise oni koji kad bi culi kroz sta sam prosao, rekli bi da sam budala, zao mi je sto sam otisao jer na ratno djetinjstvo proveo sam mladost kao emigrant, ne zelim ni da me neko predstavlja da sam to i to, iz Amerike, ja sam iz Bosne, i ne zelim da me iko prima i docekuje, zelim samo da se krecem slobodno medju ljudima, da kupim 10 knjiga da ponesem svaki put, i da mi niko ne narucuje sta da donosim, donosim pare brate, a ti sebi kupi, plati 4 puta vise u BiH, nemoj da vucem cekere, ko svercer, cijeli zivot, ali te uvijek neko navuce na led. I ma koliko puta dosao, uvijek je teska noc prije neko sto krenes kuci. Jos jednom u zivotu ostavis sve, i ides u svijet, u frizideru te doceka memljiv sir i kruh koji si ubacio, gomila poste i koji propusten poziv. I nista vise.

Iako je to sve tako, ja se divim nasim starim emigrantima, jer mi danas imamo internet, skype, telefoniju, FB, televiziju nasu, novine u PDF formatu, IMA SVE, ali nema ljudi. Ali, to je koliko dobro toliko i lose, jer te odrzava u toku s onim s cim nemas sta biti u toku. Ko kad tu - ne zivis. Ali, tu zivi dio tebe.
E moj brate moj, nikad nas oni nece razumjeti. Oni nas, kao ni mi njih. Mi cemo i dalje sanjati o lijepoj Bosni,a oni o Americi i tako u krug. Nece da shvate da nema dijaspore da pola od ovoga sto imaju ne bi imali.
A u najblizoj familiji te niko nece razumjeti, nemas potrebe pricati ni o kome dalje.
Nego, dobar ti taj auto.
Moll_Flanders

#504 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Moll_Flanders »

Melami wrote: E moj brate moj, nikad nas oni nece razumjeti. Oni nas, kao ni mi njih. Mi cemo i dalje sanjati o lijepoj Bosni,a oni o Americi i tako u krug. Nece da shvate da nema dijaspore da pola od ovoga sto imaju ne bi imali.
A u najblizoj familiji te niko nece razumjeti, nemas potrebe pricati ni o kome dalje.
Nego, dobar ti taj auto.
Ovo je jako bezobrazno što si rekao.
Smiri se, nije čitava Bosna kriva što imaš pohlepnu familiju.
Melami

#505 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Melami »

Moll_Flanders wrote:
Melami wrote: E moj brate moj, nikad nas oni nece razumjeti. Oni nas, kao ni mi njih. Mi cemo i dalje sanjati o lijepoj Bosni,a oni o Americi i tako u krug. Nece da shvate da nema dijaspore da pola od ovoga sto imaju ne bi imali.
Nego, dobar ti taj auto.
ne kontam sta je ovdje bezobrazno?
Pare dolaze u Bosnu sa svih strana i svima smeta opet dijaspora, naradije bi da se posalju pare na racune pa da i ne dolazimo.
drndalo

#506 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by drndalo »

I da od kako sam otisao u dijasporu za 14 godina ja nisam stekao nijednog novog prijatelja u BiH. To me najvise boli. Ostali su stari, prorijedili se. Ali, tu kad dodjem, jednostavno svako voli kafu popiti, ali, niko jos nije rekao, evo ti moj e mail, telefon, javi se kad dodjes sljedeci put. Imas osjecaj da ne trebas nikome i da je takvih kao ti milion
Da pokusam i ja pomoci malo u bacanju nekog svjetla...

Za tih 14 godina koliko cesto i na koliko vremena dolazis u BiH ? Kako mozes steci nove prijatelje ako nisi tu >15 dana godisnje ? FB ? Ne bih rekao... Mozda ocekujes previse... Mislim, koliko realno mozes ocekivati da imas pravih prijatelja u zivotu 5-10 ? Ko ih uspije skupiti 15 je bogat covjek... Dodaj tu i drugove, poznanike, i iz njih se moze iskristalizirati jos 5-10 ali to su relacije koje zahtijevaju ulaganje, i to ne samo ulaganje 1000$ da ti budem prijatelj, nego vremena, gdje cemo sjesti pricati, naci se ljudski, shvatiti, i pri tome pojest', popit', smotat', sta ko vec voli, pa nakon 700 sati takvog druzenja mozes nekoga zvati prijateljem i obratno... One koje ne mozes izdrzati, a ni oni tebe > 3 sata godisnje, ne mozes smatrati prijateljima... Ne vjerujem da te interesuju prijatelji koji se loze na to sto imas novi i-phone...

I ljudi ovdje pritisnuti Balkanskim kapitalizmom imaju manje vremena nego nekada, a kada ga imaju, trude se da imaju neki ceif, kojeg se sjecaju od svojih oceva, djedova, a ipak su to bila druga vremena... Pa se pozele familije, pa provedu vrijeme s njima, a ne s tobom, ali to je ljudski, jer i sam znas kako ti sta stizes u toj jAmeriki... Ljudi dodju i misle da ja moram/trebam svojim mjesec dana kad su oni ovdje prilagoditi kako njima raspored nalaze, kao da ja nemam svoj raspored... Oni bi da dodje ovdje mjesec, a u tih mjesec i da odu u Makarsku na 14 dana, pa 10 dana Turske na moru all-inclusive, i 7 dana u Gorazde na Drinu, i 4 dana na Vlasic, i 4 dana na Boracko, pa onda 4 dana pecanja na Jablanickom, 3 dana raftinga na Uni, pa jos jedno 7-8 cjelonocnih sjedeljki sa balonom rakije i sleperom suha mesa koje zena iznosi bez obzira sto je 4 ujutro... I kad u tih mjesec dana ja imam planiranih 8 dana preklapanja svog mora s njihovim, onda sam ja "miner", a ne oni... A nisu se potrudili da se jave npr. u maju, i da tada dogovorimo da cemo zajedno na more od 12-28 jula svi zajedno, npr. na Krk... Zasto ? Zato jer jos nisu bili sigurni kada ce im izletiti najpovoljnije avio-karte "overseas"... Ili sta cu ja na moru u npr. Grckoj kad mi je izletio aranzman, kad su oni bas tada mislili da se nadjemo u Promajni... Mislim, svi polaze od sebe, sto je i normalno, ali im nije normalno da i ja podjem od sebe...? WTF ? :-)
Nece da shvate da nema dijaspore da pola od ovoga sto imaju ne bi imali.
Da malo preformulisem, neces da shvatis da ti nisi u dijaspori, ne bi imao pola toga sto imas... Tako da prestani nabrajati sta ti kome saljes, jer si tamo zato sto tebi odgovara, a ne zato sto zarko zelis da "meni" posaljes pare... Pa nismo djeca... Sto saljes ? Reci nemam, bankrotirao, pa ces barem vidjeti ko su ti pravi prijatelji, i medju rodbinom... Zasto bi nekome ko je bezobrazan ista slao ? Samo zato sto ti je nekada amidza spavao sa njegovom majkom, svojom prvom zenom, pa ti on kao amidzic...?
Moll_Flanders

#507 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Moll_Flanders »

Melami wrote:
Moll_Flanders wrote:
Nego, dobar ti taj auto.
ne kontam sta je ovdje bezobrazno?
Pare dolaze u Bosnu sa svih strana i svima smeta opet dijaspora, naradije bi da se posalju pare na racune pa da i ne dolazimo.
Pare možda dolaze u Bosnu sa svih strana, ali nije dijaspora jedini dobrovoljni davalac.
Meni lično dijaspora ne smeta, pola moje familije živi van BiH.
I opet ti govorim, ako ti toliko smeta što ti porodica toliko para traži, pa reci im da ne može. Nemoj kriviti Bosnu, kao da ona ne bi mogla bez tvojih para.
Snašla bi se, vjeruj.
Melami

#508 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Melami »

Moll_Flanders wrote: Pare možda dolaze u Bosnu sa svih strana, ali nije dijaspora jedini dobrovoljni davalac.
I opet ti govorim, ako ti toliko smeta što ti porodica toliko para traži, pa reci im da ne može. Nemoj kriviti Bosnu, kao da ona ne bi mogla bez tvojih para.
Snašla bi se, vjeruj.
Cime sam ja rekao da moja porodica trazi meni pare?
Vjerujem da bi se snasli al vam ne bi bilo isto.
Moll_Flanders

#509 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Moll_Flanders »

Melami wrote:
Moll_Flanders wrote: Pare možda dolaze u Bosnu sa svih strana, ali nije dijaspora jedini dobrovoljni davalac.
Snašla bi se, vjeruj.
Cime sam ja rekao da moja porodica trazi meni pare?
Vjerujem da bi se snasli al vam ne bi bilo isto.
Pa znači niko ti ne traži pare, a ti ipak generalizuješ?

Nemoj bolan biti toliko isfrustriran, Bosna ne mrzi dijasporu.
filozofija

#510 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by filozofija »

U dijapori sam, medjutim namjeravam da se vratim u BiH uskoro. No, jendo moram reci na pitanje koje se postavlja u ovoj temiu: Da li dijaspora ima alternativu?

Ne, dijaspora nema alternative, ali ima buducnost!
Lacrosse

#511 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Lacrosse »

drndalo wrote:
I da od kako sam otisao u dijasporu za 14 godina ja nisam stekao nijednog novog prijatelja u BiH. To me najvise boli. Ostali su stari, prorijedili se. Ali, tu kad dodjem, jednostavno svako voli kafu popiti, ali, niko jos nije rekao, evo ti moj e mail, telefon, javi se kad dodjes sljedeci put. Imas osjecaj da ne trebas nikome i da je takvih kao ti milion
Da pokusam i ja pomoci malo u bacanju nekog svjetla...

Za tih 14 godina koliko cesto i na koliko vremena dolazis u BiH ? Kako mozes steci nove prijatelje ako nisi tu >15 dana godisnje ? FB ? Ne bih rekao... Mozda ocekujes previse... Mislim, koliko realno mozes ocekivati da imas pravih prijatelja u zivotu 5-10 ? Ko ih uspije skupiti 15 je bogat covjek... Dodaj tu i drugove, poznanike, i iz njih se moze iskristalizirati jos 5-10 ali to su relacije koje zahtijevaju ulaganje, i to ne samo ulaganje 1000$ da ti budem prijatelj, nego vremena, gdje cemo sjesti pricati, naci se ljudski, shvatiti, i pri tome pojest', popit', smotat', sta ko vec voli, pa nakon 700 sati takvog druzenja mozes nekoga zvati prijateljem i obratno... One koje ne mozes izdrzati, a ni oni tebe > 3 sata godisnje, ne mozes smatrati prijateljima... Ne vjerujem da te interesuju prijatelji koji se loze na to sto imas novi i-phone...

I ljudi ovdje pritisnuti Balkanskim kapitalizmom imaju manje vremena nego nekada, a kada ga imaju, trude se da imaju neki ceif, kojeg se sjecaju od svojih oceva, djedova, a ipak su to bila druga vremena... Pa se pozele familije, pa provedu vrijeme s njima, a ne s tobom, ali to je ljudski, jer i sam znas kako ti sta stizes u toj jAmeriki... Ljudi dodju i misle da ja moram/trebam svojim mjesec dana kad su oni ovdje prilagoditi kako njima raspored nalaze, kao da ja nemam svoj raspored... Oni bi da dodje ovdje mjesec, a u tih mjesec i da odu u Makarsku na 14 dana, pa 10 dana Turske na moru all-inclusive, i 7 dana u Gorazde na Drinu, i 4 dana na Vlasic, i 4 dana na Boracko, pa onda 4 dana pecanja na Jablanickom, 3 dana raftinga na Uni, pa jos jedno 7-8 cjelonocnih sjedeljki sa balonom rakije i sleperom suha mesa koje zena iznosi bez obzira sto je 4 ujutro... I kad u tih mjesec dana ja imam planiranih 8 dana preklapanja svog mora s njihovim, onda sam ja "miner", a ne oni... A nisu se potrudili da se jave npr. u maju, i da tada dogovorimo da cemo zajedno na more od 12-28 jula svi zajedno, npr. na Krk... Zasto ? Zato jer jos nisu bili sigurni kada ce im izletiti najpovoljnije avio-karte "overseas"... Ili sta cu ja na moru u npr. Grckoj kad mi je izletio aranzman, kad su oni bas tada mislili da se nadjemo u Promajni... Mislim, svi polaze od sebe, sto je i normalno, ali im nije normalno da i ja podjem od sebe...? WTF ? :-)
Nece da shvate da nema dijaspore da pola od ovoga sto imaju ne bi imali.
Da malo preformulisem, neces da shvatis da ti nisi u dijaspori, ne bi imao pola toga sto imas... Tako da prestani nabrajati sta ti kome saljes, jer si tamo zato sto tebi odgovara, a ne zato sto zarko zelis da "meni" posaljes pare... Pa nismo djeca... Sto saljes ? Reci nemam, bankrotirao, pa ces barem vidjeti ko su ti pravi prijatelji, i medju rodbinom... Zasto bi nekome ko je bezobrazan ista slao ? Samo zato sto ti je nekada amidza spavao sa njegovom majkom, svojom prvom zenom, pa ti on kao amidzic...?
Shvatam ja tebe.
Ja na moru nisam bio 14 godina.
U Turskoj nisam bio nikad.
NIsam ni na raftingu.
Ja sam skolovao se i radio 14 godina.
I kad zaradim i uzmem odmor (tj. kad mi dadnu odmor), umjesto na Kubu, Meksiko, Gvantemalu, Havaje, Aljasku, ja dodjem u Bosnu. Kad dodjem, pojedem dva put po pola kile pite i koje cevape, derneke ne pravim, janjad ne okrecem, rakiju ne pecem, budem sretan kad mogu otici na utakmicu Sarajeva, mislim stvarno nemam megalomanske vizije. Kucu ne gradim. Auto ne rentam niti ga kupujem. Vozim se taksijem, i na dalju distancu busem. I podjelim hiljade dolara (penzionerima, djeci, bolesnicima). Onda kad bi ista da kazem nemam kredibilitet jer je meni dobro. Meni se svako moze pozaliti, ja ne mogu nikome reci eto da nije ni meni sve potaman. A ne smijes se ni pohvaliti cudo, cini mi se da ni to nije dobro, jer svakom ce biti drago 30 sekundi, a onda ce se sjetiti sebe i reci, a vidi mene, a vidim te brate dragi, nije ni ovo moje preko noci svanulo ? A, ako sutim, ispadam blentavi Amer, on nekad ubaci koju rijec Engleskog kad prica, jebe se njega kad je on u sistemu koji mu je sve dao. I sta ce covjek, u zadnje vrijeme poceo sam da se pravim glupljim nego sto jesam, da bi mi bolje bilo, progutas onu pljuvacku, osmjehnes se, kaze hajde vidimo se dogodine. Dodjes kuci, razvijes slike. I niko te ne zovne ni za bajram, ni za novu godinu ni za rodjendan. I nakon tako godina x, upita se covjek jel bolje da ne dolazim, tj. da idem na Kubu, Sejsele, Fiji. Cekam eto smrt jedne starice, i sta cu onda, onda vjerovatno i da dodjem, najbolje bi bilo u hotel, da ne smetam, a nije ni to problem, vec u tom hotelu onda shvatices da si stranac. A ti 20 godina odvajao, kupovao kartu, stedio pare, slao, zvao, pisao, citao, gledao. Jel bilo dzaba.

I da, ne ocekujem ja sad neke prijatelje da mi dize temelj i bude zirant u banci, da mi djetetu bude kum, nego kazem generalno, tesko je upoznati nekog novog. Nekog slucajno. Nekog spontano. A da ti kaze nesto pametno. Da kazes e, s ovim se moram naci sljedece godine. Ja ne znam sto je to, mozda sam ja problem, ali eto, reci mi ti koliko imas prijatelja u dijaspori, koji su ti postali prijatelji nakon sto su otisli u dijasporu, i koji tamo zive i placaju sve racune i dadzbine i ne mogu doci vise na od 15 dana, jer koce platiti banke, odrzati stalne poslove, i slicno? A, ako cemo matematicki, trebalo bi da je barem 25% tvojih prijatelja - takvih. A, oni koji dodju tu i budu 6 mjeseci, za njega znas prvo, da on u dijaspori kuce nema, posla nema, i neko drugi za njega vuce, dok on moze i u hladovinu malo. To je uredu, ali to ne moze neko koje glava kuce uraditi. To mogu uraditi oni koji su na collegu i oni koji su u penziji. Ali od koledza do penzije, tesko.
drndalo

#512 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by drndalo »

Slazem se s ovim sto kazes, nije nikome lako, i to i govorim, ljude zivot odvuce na razne strane, kad se sada sjetim da sam u osnovnoj jos 1.5 godinu isao u staru skolu, da ne mijenjam raju iz razreda, a danas ponekad vidim 2 iz razreda, i to na ulici od 7-8 nas koji smo u SA/BiH... To je nesto normalno, desava se, ali ono sto sam ja htio reci je da cesce zamjere "gosti" meni sto nesto "ne mogu", nego ja njima... Naravno da to nije reprezentativan uzorak, da bi se po tome genreralizovalo, ali je moje iskustvo takvo... I nije mi lose iskustvo, jednostavno nekad mi zasmeta... Ali i dalje kad mozemo sjednem sa svima s kojima mi se sjedi... Ja inace pravih dijasporaca i nemam puno u familiji/drustvu, sa oko 50% sam u kontaktu kao da su ovdje, dakle telefon/skajp/mail 2x sedmicno u prosjeku...

Zahvaljujuci poslu, imam nekog drustva u inostranstvu koji su pravi stranci, pa se nadjemo nekada negdje gdje nam odgovara, 2x godisnje po dan-dva, ali se nadjemo, lani u HR, ove godine u Ceskoj, godinu prije u Madjarskoj... *ebi ga, moze se kad se hoce...

Ovo sto sam napisao je vise bio odgovor na ovih par postova zalbi ispred, kao da su "domaci" krivi sto se ljudi u inostranstvu osjecaju "razvuceni" izmedju npr. BiH i Holandije...? Ja shvatam da taj polozaj nije lak s te strane, ali isto tako se nekad ljudi zale na to, ne razmisljajuci pri tome da se zale nekome kome nije lako iz nekog drugacijeg ugla nego njima... Uglavnom, nesporazum ispadne izmedju krusaka i jabuka, najcesce ni radi cega...

Upoznavanja novih ljudi rijetko ima slucajno, uvijek si limitiran krugom ljudi u kojem se kreces/radis/zabavljas/djeca ti odrede, pa sta tu mozes probrati dobro i jest... Generalno, vecina tih zapadnih zemalja i jeste ljudski otudjena svakako, ljudi se drze samo sebe, a nasim ljudima to nije bas uobicajeno, nismo navikli tako... Sad je jedan dio takvog otudjenja prisutan i ovdje, donio nam ga kapitalizam, ljudi se zabavili o sebi... Jedino sto mozes je da pocnes raditi stvari koje su tebi ceif, ako ti je ceif posjecivati tu stariju osobu dok je ziva, posjecuj, da tebi sutra ne bude zao sto nisi... Sta ce biti nakon toga, na zalost nije samo do tebe, ali ti vidi da tebi tvoja savjest bude na mjestu... Ako ti je ceif ici na Aljasku sa medjedima, umjesto u Acapulco (ili BiH), otidji i tamo, da ne ostanes zeljan, a to ti pomaze da narednu godinu budes normalan tu gdje jesi, jer valja tebi zivit sa samim sobom narednih 40-50-60 godina (jesam te pripazio, a :wink: ?)...
musa_2004

#513 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by musa_2004 »

ja mislim da ce se ovaj "problem" rijesiti sam od sebe,

jer ce u buducnosti sve manje i manje dijaspore biti u BiH, tako da ce sve manje moci smetati lokalnom stanovnistvu, a oni isto tako sve manje imati osjecaj da su lose "primljeni/docekani/razumljeni/sta vec ne".

na srecu/zalost zivim i sam vani, i prije medju mojim prijateljima i poznanicima nikad nije bila tema
gdje ce ko na ferije nego samo kada.. jer se znalo da se i tako i tako ide u bosnu.

u zadnje vrjeme (recimo u zadnju godinu, dvije, stvarno vidjlivo) se to prilicno puno mjenja i puno njih
od recimo 3x ferija maksimalno 1 provode u BiH, i vjerujem da ce se taj trend nastaviti. a pogotovo djeca od njih sigurno nece ni jednom godisnje ici.. koliko god se oni trudili okolina uradi svoje.

tako da je to jedan od onih rijetkih problema koji ce se sa vremenom sam od sebe rijesiti :roll:

cim ih bude manje po bih (radili sta god i kurcili se i nekurcili) manje ce svima smetati i "upadatai u oci".
drndalo

#514 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by drndalo »

Meni se cini da se opet pojavljuje percepcija da "dijasporska djeca" ovdje smetaju samo zato sto su "od anamo"...?

Naravno da ne mogu govoriti u svacije ime, ali znam da u krugu mojih prijatelja i rodbine sva djeca ako prave sranja "ne valjaju", i zalbe su na njih, bilo "domaca" bilo "strana"... Ono sto mozda malo vise istice "stranu djecu", ali ne samo djecu, nego i roditelje, je da ovdje umjesto da nekim pozitivnim stvarima sa zapada "nauce" "domace", vecina cim predje granicu kao da zaboravi kako treba, pa se pocne ponasati kao da nikad u prosjecno kulturnije zemlje od nase nisu otisli... I od "nasih" nauce ama bas sve sto ne valja... I "domaci" kad se kurce, nisu bas omiljeni, osim u uskom krugu svojih koji su isti kao i oni...

Naravno da je ovo genralisanje, i da ne moze biti primjenjeno na sviju, ali previse je tu stvari da bi bile bas samo slucajnost...
musa_2004

#515 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by musa_2004 »

drndalo nemoj me pogresno svatiti.

ja licno (ni u mom uzem krugu) nisam nikada imao takve probleme, barem ne stvarne.

naravno uvjek se naleti neko ko ima osjecaj da mi mora nesto srati, ali to jednostavno ignorisem i idemo dalje.
inace "vani" i izlasci i festanje, niko i ne skonta da sam iz dijaspore i dobro je.

moja uza raja naravno zna, ali nije bitno i dobro je.
vidim samo da se svagdje vode diskusije kako jedni drugima smetaju, i kao sto kazes, nemoze biti samo slucajnost ili mali broj inace nebi to bila tema svakog ljeta kada sezona "dijaspore i baustelije" pocinje.

i sigurno ima tu istine i na obadvije strane bez daljneg.

samo kazem.. koliko ja posmatram taj problem ce se rijesiti sam od sebe posto ce ta veze izmedju dijaspore i bih izbljediti i isto tako broj posjecivanje dijaspore bih.

isto se moze vidjeti i sa nacijama koje su to prije nas dozivjeli: italijani, grci itd.
tu se mozda ode jednom u 3 godine u zemlju projekla, kada neko umre ili kad moraju zbog nekih administrativnih obaveza.
drndalo

#516 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by drndalo »

Tu si u pravu, na zalost... A ljudi, ko ljudi, ima nas svakakvih... Svakome nesto smeta, ali naucis da guras svoje, pa gdje moze = moze, gdje ne moze = ima gdje moze...

Naravno da ima i onih koji iz zavisti svasta pricaju, jer je valjda dijaspori sve "med i mlijeko" samim tim sto nisu ovdje. Ali to je nesto sto u zivotu moras nauciti, ne obracati paznju na ono sto "mahala" prica... Jer mahala ce pricati kako god, ako nema nesto istinito o meni, izmislice... A da se ja sekiram oko toga, ne ide...

Mislim, i meni se ovdje desi da nekome zasmeta sto ja ovo, ili ono, ali ja tome malo drugacije pridjem... Pitaju koliko ti "ovo" trosi? UUuuu, benzin je to, jel'de? A ja jos namjerno "podebljam", pa kazem da mi trosi umjesto 12 litara, 16... A oni opet, uuuuu... A ja onako skruseno:"Sta cu kad ja to volim!"... Nakon toga pomisle "pusti budalu" ode mu sve na beMzin, umjesto da si je fino diZlo kupio... :lol: Kao sto ja ne mogu neke njihove kontove shvatiti, ne mogu ni oni moje, i bog te veselio...
Lelya2015

#517 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Lelya2015 »

Nema ...ostanite gdje ste ..Ljudi iz Bosne su inace izgubljene osobe....
Lelya2015

#518 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Lelya2015 »

Pogotovi vi iz Amerike Nipošto se nevraćajte ...Vi ste SVI LUDI...hahaha jednom sam upoznala jednog Bosanca što je živio dugo godina u Americi...LUD totalno....prolupao jadan nezna ni ko je ni šta je .......Ta vas je Amerika uništila.....al eto i ona će propast kad tad......
zlajapravaraja

#519 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by zlajapravaraja »

Lelya2015 wrote:Pogotovi vi iz Amerike Nipošto se nevraćajte ...Vi ste SVI LUDI...hahaha jednom sam upoznala jednog Bosanca što je živio dugo godina u Americi...LUD totalno....prolupao jadan nezna ni ko je ni šta je .......Ta vas je Amerika uništila.....al eto i ona će propast kad tad......
Nek' si ti nama ostala normalna i sacuvala svoje ostroumlje svih ovih godina :lol: Samo takvi znaju izvuci zakljucak o haman nekoliko stotina hiljada ljudi na osnovu jednog poznanstva :thumbup:

A i taj Bosanac iz Amerike sto si ga upoznala ti je samo nametnuo taj utisak o sebi da se ne pojedes od necega :wink:
Melami

#520 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Melami »

zlajapravaraja wrote:
Lelya2015 wrote:Pogotovi vi iz Amerike Nipošto se nevraćajte ...Vi ste SVI LUDI...hahaha jednom sam upoznala jednog Bosanca što je živio dugo godina u Americi...LUD totalno....prolupao jadan nezna ni ko je ni šta je .......Ta vas je Amerika uništila.....al eto i ona će propast kad tad......
Nek' si ti nama ostala normalna i sacuvala svoje ostroumlje svih ovih godina :lol: Samo takvi znaju izvuci zakljucak o haman nekoliko stotina hiljada ljudi na osnovu jednog poznanstva :thumbup:

A i taj Bosanac iz Amerike sto si ga upoznala ti je samo nametnuo taj utisak o sebi da se ne pojedes od necega :wink:
:thumbup: :thumbup:
Lelya2015

#521 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Lelya2015 »

femme28 wrote:Zivjela sam u Sarajevu prije par godina... Nakon toliko godina provedenih u Americi... Mrzila sam Ameriku i zudila za mojim Sarajevom... Nakon 5 mjeseci brojila sam sekunde kada cu opet krociti na Americko tlo...
Ubio me mahalizam, primitivizam, i organiceni Bosanski mentalitet...
Amerika je najbolja zemjlja na svijetu, jer, ovdje mozes postici STA GOD POZELIS! I to je ziva istina... Samo covijek treba da se malo potrudi... Jeste da je zivot puno "brzi", ali sta je zapravo zivot?? Ispijanje kafa po cijeli dan? Mahalanje? Konstantno kukanje? Amerika je toliko prostrana i covijek sebi moze priustiti sve, samo ako vodi normalan zivot, a ovdje postoji sve o cemu ljudi samo sanjati mogu...
Prema tome, ne zalim ni sekunde, niti me vise ta nostalgija vuce... Sarajevo nije ono sto je nekada bilo, niti ce ikada biti, na zalost. A generacije se mijenjaju, prema tome, zaliti za necim sto je nekada davno bilo je samo velika prepreka u zivotu... I sjecati se nekih "dobrih starih dana" i zivjeti u proslosti... Covijek, da bi u potpunosti bio sretan, mora prije svega da se pomiri sa svojom situacijom, bila kakva bila, i da se fokusira ne na negativne aspekte svoga zivota, nego na sve ono pozitivno...
Isto tako mogu reći za Ameriku. Živjela sam u Americi 2 godine i radila i radila i radila........i na kraju sam skontala da je amerika jedno moderno robovlasničko društvo koje iskristi osobu u svojim najboljim godinama da se naradi i zaradi para državi koja samo vodi krvoločne ratove po svijetu.....tako da nije svakome cilj u životu da radi i konzumira do maximuma i podržava takve države ...Vremena se mijenjaju...nije sve što sija sunce pa tako ni ta Amerika...a i njoj će doći odkucani dani kao što su došli svim velikim carstvima kroz historiju...
doboj71

#522 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by doboj71 »

ma ,bjeziiiiii. :run:
Kewa

#523 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Kewa »

Pa naravno da je ima, alternativa joj je domovina.
Lacrosse

#524 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Lacrosse »

Lelya2015 wrote:
femme28 wrote:Zivjela sam u Sarajevu prije par godina... Nakon toliko godina provedenih u Americi... Mrzila sam Ameriku i zudila za mojim Sarajevom... Nakon 5 mjeseci brojila sam sekunde kada cu opet krociti na Americko tlo...
Amerika je najbolja zemjlja na svijetu, jer, ovdje mozes postici STA GOD POZELIS! I to je ziva istina... Samo covijek treba da se malo potrudi... Jeste da je zivot puno "brzi", ali sta je zapravo zivot?? Ispijanje kafa po cijeli dan? Mahalanje? Konstantno kukanje? Amerika je toliko prostrana i covijek sebi moze priustiti sve, samo ako vodi normalan zivot, a ovdje postoji sve o cemu ljudi samo sanjati mogu...
Prema tome, ne zalim ni sekunde, niti me vise ta nostalgija vuce... Sarajevo nije ono sto je nekada bilo, niti ce ikada biti, na zalost. A generacije se mijenjaju, prema tome, zaliti za necim sto je nekada davno bilo je samo velika prepreka u zivotu... I sjecati se nekih "dobrih starih dana" i zivjeti u proslosti... Covijek, da bi u potpunosti bio sretan, mora prije svega da se pomiri sa svojom situacijom, bila kakva bila, i da se fokusira ne na negativne aspekte svoga zivota, nego na sve ono pozitivno...
Isto tako mogu reći za Ameriku. Živjela sam u Americi 2 godine i radila i radila i radila........i na kraju sam skontala da je amerika jedno moderno robovlasničko društvo koje iskristi osobu u svojim najboljim godinama da se naradi i zaradi para državi koja samo vodi krvoločne ratove po svijetu.....tako da nije svakome cilj u životu da radi i konzumira do maximuma i podržava takve države ...Vremena se mijenjaju...nije sve što sija sunce pa tako ni ta Amerika...a i njoj će doći odkucani dani kao što su došli svim velikim carstvima kroz historiju...
Pa nije Amerika za svakoga.
Ko npr. Bosna.
U Americi imaju norme.
Ocekivanja.
Pravila.
I da, ne mozes preko reda.
Nego po redu.
I po pravilu.
Nego de ti meni reci za ono sto si radila
Jesu li te platili?
Jel bila plata na vrijeme?
Jer te pitao ko koje si vjere?
Da li ga primas u pakas ili samo "nako"?
Jel te iko pitao volis kitu, mindju, muftiju, papu, predsjednika, Pepsi ili Kolu, vibratore ili Jasine?
Koje poceo vijetnamski rat, jel kod crnca sladja sperma
Dje je 'caba, i sto hodas u minjaku s mjesec i zvjezdom medju sisama?
Jeli bila ikad sedmica da nisi mogla naci posao?
Da si bila gladna? Da ti nije imao ko pomoci?
Da ti je neko trazio da dovedes nekog drugog da garantira za pare koje pozajmis?
Da ti neko nije dao novo auto da u njega sjednes?
Da ti je neko rekao da ne mozes u apartman ili kucu neku uselis?
Da ti je neko rekao, da tvoj dolar nije dovoljno dobar?
Ili da je tvoje auto, bolje ili losije, od njegovog.
Da je tvoja skolovanje bolje ili losije
Da je zemlja iz koje si karina teske kategorije
I da si dosla da postanes svjetska zena
A dokazala kako moze seljanka iz sela, ali selo iz seljanke
Nikad i ni po koju cijenu
Da si mogla biti sto si god htjela u Americi
Osim predsjednika Americkog
Da si mogla ici u bilo koju skolu
i poceti bilo koji biznis
Samo je trebalo uciti i raditi.
Ali seljanicica kao ti, nije mogla da vidi
Koje i sta je Amerika...
Pa ostaje da zivi, i da doceka
Kako ce se i gore suse od tebe iz Amerike
vratiti ko gospoda, dotle, sta ces im reci ti,
Gdje si bila sta si radila?
A u Bosni, aha. Much fun, I know.
Sto godine vise prodju i prolaze, to ces se vise kajati.
Jer ne postoji niko ko se iz Amerike u Bosnu vratio, a da se nije pokajao.
Postoje ljudi koji su otisli iz Amerike negdje drugdje.
Ali iz Amerike vratiti se u Bosnu
Je ko s konja u invalidna kolica sjesti.
Ali, proci ce jos dosta godina dok tebi dodje iz guze u glavu.
I dok ima pokoja seljacina s golfom 4 da ti salje SMS-ove...
A ti nemas 3 djece da nahranis, nemamo mi o cemu pricati
Pricacemo onda kad budes pelene mjenjala
I na 700 maraka racunala koliko ti se puta dijete moze u danu posrati
A da ti nije van budzeta
Sok od mrkve i bebi papa....
Ali, da bog da crk'o roken rol kad ga svako svira...
Lelya2015

#525 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Lelya2015 »

Lacrosse wrote:
Lelya2015 wrote:
Pa nije Amerika za svakoga.
Ko npr. Bosna.
U Americi imaju norme.
Ocekivanja.
Pravila.
I da, ne mozes preko reda.
Nego po redu.
I po pravilu.
Nego de ti meni reci za ono sto si radila
Jesu li te platili?
Jel bila plata na vrijeme?
Jer te pitao ko koje si vjere?
Da li ga primas u pakas ili samo "nako"?
Jel te iko pitao volis kitu, mindju, muftiju, papu, predsjednika, Pepsi ili Kolu, vibratore ili Jasine?
Koje poceo vijetnamski rat, jel kod crnca sladja sperma
Dje je 'caba, i sto hodas u minjaku s mjesec i zvjezdom medju sisama?
Jeli bila ikad sedmica da nisi mogla naci posao?
Da si bila gladna? Da ti nije imao ko pomoci?
Da ti je neko trazio da dovedes nekog drugog da garantira za pare koje pozajmis?
Da ti neko nije dao novo auto da u njega sjednes?
Da ti je neko rekao da ne mozes u apartman ili kucu neku uselis?
Da ti je neko rekao, da tvoj dolar nije dovoljno dobar?
Ili da je tvoje auto, bolje ili losije, od njegovog.
Da je tvoja skolovanje bolje ili losije
Da je zemlja iz koje si karina teske kategorije
I da si dosla da postanes svjetska zena
A dokazala kako moze seljanka iz sela, ali selo iz seljanke
Nikad i ni po koju cijenu
Da si mogla biti sto si god htjela u Americi
Osim predsjednika Americkog
Da si mogla ici u bilo koju skolu
i poceti bilo koji biznis
Samo je trebalo uciti i raditi.
Ali seljanicica kao ti, nije mogla da vidi
Koje i sta je Amerika...
Pa ostaje da zivi, i da doceka
Kako ce se i gore suse od tebe iz Amerike
vratiti ko gospoda, dotle, sta ces im reci ti,
Gdje si bila sta si radila?
A u Bosni, aha. Much fun, I know.
Sto godine vise prodju i prolaze, to ces se vise kajati.
Jer ne postoji niko ko se iz Amerike u Bosnu vratio, a da se nije pokajao.
Postoje ljudi koji su otisli iz Amerike negdje drugdje.
Ali iz Amerike vratiti se u Bosnu
Je ko s konja u invalidna kolica sjesti.
Ali, proci ce jos dosta godina dok tebi dodje iz guze u glavu.
I dok ima pokoja seljacina s golfom 4 da ti salje SMS-ove...
A ti nemas 3 djece da nahranis, nemamo mi o cemu pricati
Pricacemo onda kad budes pelene mjenjala
I na 700 maraka racunala koliko ti se puta dijete moze u danu posrati
A da ti nije van budzeta
Sok od mrkve i bebi papa....
Ali, da bog da crk'o roken rol kad ga svako svira...
uufff u Americi ima norme??? Pa ima je više u kosovskoj mitrovici...al eto da nepametujem vi ionako sve znate bolje od nas .Kao što sam pre napisala vi iz Amerike ostanite tamo gdje ste vi niste ionako navikli na život u Evropi niti na Balkanu pa da se nebi razočarali ...Good Luck!
Post Reply