stickitout wrote:bedrudin wrote:stickitout wrote:
ostaj zdrav
I ti isto.
Mozemo se natezati do sutra, a to nema nikakvog smisla.
Svaka diskusija urodi nekim plodom, samo pokusaj razumjeti da ja nikoga ne mrzim zaista. Ali dusa mi je ove "programirane" koji samo pravo vide izbijati iz cipela, ovde im nije mjesto. Imaju oni te nacional-fasisticke forume pa nek udaraju tamo u talambase, nek pusu u diple i guslaju do mile volje.
Ja necu dozvoliti pa i po cijenu bana s ovog foruma da ovde dolaze provokatori i pljuju po mom gradu, mojim sugradjanima, izmisljajuci neke istorije ili direktno vulgarno vrijedjajuci Sarajlije.
Cim im nisi niz dlaku ili si komunista, petokolonas, cetnik, ustasa, balija ili neka zivotinja. nema frke, imam ja pencilin i za to.
Selektivno simpatisanje je pocetak gubljenja zdravog razuma. Upiranje prsta je korak dalje, a vrijedjanje je vec ogrezlost u nacionalizmu i fasizmu....
svako dobro
Ma naravno da je sprdancija jedan od najboljih lijekova za te, kako ih nazivas, „programirane“, kao i za sve druge „bolesti“, ali ne treba se u tome spustati na njihov nivo, niti se koristiti njihovom logikom. Da se samo jedan jedini Sandzaklija (ili bilo ko drugi) ne uklapa u stereotip o Sandzaklijama, nije posteno prema njemu, ali ponekad ni sam ne mogu da odolim, pa se uhvatim generaliziranjima. Vidi, Sarajlije su (mada to samo po sebi nista ne znaci, Sarajlija ima i dobrih i losih) i oni ljudi koji su porijeklom iz Sandzaka ako se tako osjecaju i niko nema pravo da im to uskracuje, ponajmanje oni koji se pozivaju na nane i dede, pa makar im dedo bio sam Isa-beg Isakovic, a nana njegova hanuma, a pogotovo ne onima koji su ginuli za ovaj grad i zemlju ili njihovim porodicama. Ucinilo mi se da si na onoj drugoj temi, kada si se iznosio sa Larry3 i Fistek, mozda i u najboljoj namjeri i sam vrijedjao neke svoje sugradjane koji to nisu nicim zasluzili, a stajes u njihovu odbranu od ove dvojice. Moze mi neko ne biti simpatican, ali to nije razlog da ga ponizavam, vrijedjam, trpam u krdo i slicno. Nije u redu gledati na pojedince kroz kolektivitet kojem pripadaju, bar se trudim da gledam uvijek nekoga prvo kao osobu, kao pojedinacno ljudsko bice, pa tek onda sve ostalo (sto i nije bitno, u odnosu na ovo prvo). I medju onima koji su po necijim mjerilima papci ima dobrih ljudi, sto se vidi mozda najbolje u nekim situacijama kao sto je npr. rat, pa covjek pocne da osjeca odvratnost prema takvim i slicnim podjelama, umjesto da se dijelimo samo na dobre i lose ljude. Meni u ratu seljaci koje bi vjerovatno mnogi ovdje smatrali manje vrijednim spasise zivot, a ismijavali bi ih ako ni zbog cega drugog onda zbog nacina na koji pricaju ili zbog nekih njihovih zivotnih navika. Uprkos tome, pokazase se kao dobri ljudi i to kako dobri!