Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobuna?

Post Reply
dustaban

#101 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by dustaban »

Black swan wrote:u nas su penzije toliko male da mislim kako jedan radnik može financirati jednog penzionera
bilo bi poželjno da se nešto tu uredi
da se skinu leziljebovići
ali penzije su toliko male da je smiješno razmišljati kako država neće imati para da ih isplati
pa ukinut će na drugom mjestu nešto jer definitivno će ljudi od gladi umirati ako nemaju penzija
Treba uvesti zakon o eutanaziji penzionera!

Kome je penzija manja od potrosacke korpe, prvo ide na javnu kuhinju, pa ako ga u roku od mjesec dana niko ne uzme sebi...

:roll:
VjecitiStudent

#102 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by VjecitiStudent »

madner wrote:Ono sto nama treba jeste jedan veliki investicioni ciklus od strane vlade, po mogucnosti za gradnju elektrana ili neceg slicnog.

Time bi se povecala zaposlenost, uslo love u krug i povecale penzije itd...

Imamo jos fore sto se tice zaduzivanja.
Kod gradnje termoelektrana, veći dio novca ode vani, za opremu.
Prostora za gradnju hidroelektrana je ostalo jako malo, a i tu bi dobar dio novca otišao na opremu.

Možda da SVI konačno počnemo živjeti u skladu sa skromnim mogućnostima države u kojoj živimo.
Dobar dio stanovništva već dugo tako živi.
Dozer

#103 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by Dozer »

@madner
Sto se, naravno, nece desiti.
A to je ocito vec danas - oni se zaduzuju samo da bi pokrili budzetske rupe, cime u stvari kupuju glasove i pokusavaju produziti svoj ostanak na vlasti.
Tu nema ni najmanje trunke razmisljanja o razvojnim projektima koji bi otvorili nova radna mjesta i poceli stvarati novu vrijednost.
I tu se vidi sva ispraznost i neinteligencija vlastodrzaca, jer radna mjesta za sobom povlace vecu uplatu poreza i doprinosa, i samim tim punjenje budzeta.

@VjecitiStudent
Ova drzava je daleko iznad "skromnih mogucnosti", pogotovo sto sep rirodnih resursa tice. "Skromne mogucnosti" u ovoj drzavi se najvise odnose na intelekt vlastodrzaca.
Last edited by Dozer on 16/12/2013 10:53, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#104 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by VjecitiStudent »

O'zone wrote: -Smanjenjem poreza i doprinosa bi dovelo do većeg broja prijavljenih radnika koji rade na crno a more se priznati da ih imamo ihihih. Samo poslije zadnjih inspekcijskih kontorla prijavljeno je preko 3000 radnika koji su radili na crno. Poslodavci svjesno krše zakon jer nisu u mogućnosti da izguraju doprinose koji jesu bezobrazno visoki. Sa druge strane neki ih neće da plaćaju jer im se može.

...
Kad je rad u crno u pitanju, utjerivanje PDV-a, fiskalizacija, .... ogroman prostor tu postoji, samo kad bi bilo države koja bi to htjela da ganja.
Verolino

#105 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by Verolino »

Dozer wrote:U pravi su Verolino, ali - to ne moze bas tako lako.

Da bi se smanjili doprinosi potrebno je da postoji odredjeni odnos zaposlenih i penzionera, a koji je bar 2:1 u korist zaposlenih. A kod nas to nije slucaj jer imamo 1:1.

Da bi se smanjili porezi potrebno je da postoji dovoljan broj poslovnih subjekata koji posluju pozitivno. Kod nas ni to nije slucaj jer vecina poslovnih subjekata posluje pozitivno samo na papiru, dok u realnosti svi grcaju u dugovima i nalaze se u zacaranom krugu nemogucnosti da naplate svoja potrazivanja, a drzavi moraju platiti poreze i doprinose bez obzira na to sto nisu naplatili svoja potrazivanja, a samim tim nisu ostvarili ni profit.
Oni subjekti koji izvoze, a takvih je sve manje, imaju problem s povratom PDV-a, jer cim ga zatraze, odmah im dolazi inspekcija s nalogom "da moraju naplatiti bar 500KM kazne, bez obzira na sve" (ovo je klasicni drzavni reket). Da nep ricamo o tome da se na povrat PDV-a od izvoza ceka i po 6 mjeseci, sto znaci da subjekt u to vrijeme ima ta sredstva blokirana, pa nerijetko dize komercijalni kredit kako bi mogao nastaviti poslovanje dok mu drzava ne vrati PDV, pri cemu mu onda opet bukvalno otme dio tog povrata kroz inspekcijski reket.
Razmišljala sam naglas, ne razumijem se plaho u ekonomiju, ali evo pokušavam ako ništa više da koliko god mogu realno sagledam situaciju.
Mi nemamo pomoć države ni u jednom segmentu, znači država od mene traži naplatu svega, ali neće da da mi pomogne ni u čemu, bar prividno a opet u svoju korist. Zato mislim da moramo smanjiti ili bar da napravimo kategorizaciju poreza, kako bi privukli otvaranje firmi, naplatu poreza, i kako bi pokušali da ostvarimo 2 zaposlena na 1 penzionera. Sa ovakvim stanjem, a ako u dogledno vrijeme povećaju porez, doći će do zatvaranja firmi koje se još nisu zatvorile, i samo će bujati rad na crno gdje država ne može izvući ama baš nikakvu korist.
Verolino

#106 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by Verolino »

Verolino wrote: Da se i ja nadovežem sa jednim pitanjem
Koliko naša zemlja može uticati na cijene (npr. da kaže da mlijeko ne smije biti skuplje od 1KM ili da puter ne može biti skuplji od 2 KM) znači da jednostavno nametne gornju granicu cijena bar proizvoda naše zemlje, jer razlika u cijeni potrošačke korpe je 1 eur (HR i BIH od toga je za duplo veća prosječna plata u HR od BiH) s tim da bi tako više kupovali svoje proizvode?
Opet ga ponavljam, ako ima neko da mi odgovori bila bi mu zahvalna, kao i ako postoji način za ovo da se pokuša osigurati jer time štitimo radna mjesta u domovini nam jedinoj a bome i proizvodnju
madner

#107 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by madner »

VjecitiStudent wrote:
madner wrote:Ono sto nama treba jeste jedan veliki investicioni ciklus od strane vlade, po mogucnosti za gradnju elektrana ili neceg slicnog.

Prostora za gradnju hidroelektrana je ostalo jako malo, a i tu bi dobar dio novca otišao na opremu.

Možda da SVI konačno počnemo živjeti u skladu sa skromnim mogućnostima države u kojoj živimo.
Ajde, koliko posto ode vani? :D
Trenutno zivimo u skladu sa mogucnostima, ovo je tema o tome kako povecati nivo istih.
mefistofilis

#108 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by mefistofilis »

Verolino wrote:
Koliko naša zemlja može uticati na cijene (npr. da kaže da mlijeko ne smije biti skuplje od 1KM ili da puter ne može biti skuplji od 2 KM) znači da jednostavno nametne gornju granicu cijena bar proizvoda naše zemlje, jer razlika u cijeni potrošačke korpe je 1 eur (HR i BIH od toga je za duplo veća prosječna plata u HR od BiH) s tim da bi tako više kupovali svoje proizvode?
Opet ga ponavljam, ako ima neko da mi odgovori bila bi mu zahvalna, kao i ako postoji način za ovo da se pokuša osigurati jer time štitimo radna mjesta u domovini nam jedinoj a bome i proizvodnju
mozda moze u odredenoj mjeri ali ima odredena granica ispod koje ne moze ici jer za neke pare se to mlijeko/hljeb/secer trebaju proizvesti, zapakovati, transportirati. a kako kod nas ima vrlo malo masovne proizvodnje, cijene su automatski vece.
da ne govorim o tome koliko je drzava voljna da uradi tako nesto.
nedavno se saznala nabavna cijena plina i cijena po kojoj ga "oni" plasiraju. mislim :-)
BHCluster

#109 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by BHCluster »

muzicar_iz_parka wrote:Ne smiju dirati centralnu banku, to ionako nije pod našom kontrolom.
Što se tiče "Elektroprenosa", pametnije bi bilo da te pare ulože u izgradnju/održavanje mreže, inače kroz par godina možemo zaboraviti izvoz struje.
Cuj nesmiju? EK je rekla ako uzmu 100 miliona od Elektro prenosa prije 2016 da ce mo dobiti sankcije!
BHCluster

#110 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by BHCluster »

Dozer wrote:@BHCluster
100 miliona od Elektroprenosa Bosne i Hercegovine, podjele izmedju entiteta i zakrpano jeli sada malo jasnije... A poslje elektro prenosa ide centralna banka Bosne i Hercegovine sve dok nebude para i nemognu dizati nove kredite a onda ce na avion i juzna Amerika...
Spomenuh ja Elektroprenos vec, ali - sad je ocito da nista nece biti od toga. MZ je rekla da se to ne smije dijeliti entitetima, a jutrosnje vijesti su da ce SDA radi te ideje SDP-a pokrenuti postupak zastitu vitalnih nacionalnih interesa, sto znaci veto, a rezultat - nema nista od tih 100 miliona. ;)

Jasno je da SDA tu savrseno ne zanima nikakav nacionalni interes, pogotovo ne vitalni, ali im se SDP pocalio na volej s ovim potezom, a SDA ce ga, naravno, ispucati punim. Naivni ce povjerovati da je to radi famozne "zastite vitalnog nacionalnog interesa", a realni znaju da to nema veze s tim i da bi SDA uradila identicnu stvar da su na mjestu SDP-a. Ovako se sad samo ubiru politicki poeni.
Oni znaju da bes para nemaju moci a u interesu je ostati na polozaju jer ako nisi onda ides u zatvor kao gospon Sanader, a posto je ovo Bosnia onda tu ima vishe Sanadera i radije ce u rat nego u zatvor.
rokan

#111 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by rokan »

Verolino wrote:
to moze ali bi nas "liberalni kapitalizam" odmah optuzio da smo sjeverna koreja i opalio cvoku niksicu, bevandi, cvijanovicki...
VjecitiStudent

#112 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by VjecitiStudent »

madner wrote:
VjecitiStudent wrote:

Ajde, koliko posto ode vani? :D
Trenutno zivimo u skladu sa mogucnostima, ovo je tema o tome kako povecati nivo istih.
Termoelektrane:
http://www.eia.gov/forecasts/capitalcos ... apcost.pdf tabela 3-1, strana 48.
Sve ono što mi možemo proizvesti i izgraditi, učestvuje u ukupnim troškovima izgradnje jedne TE sa tek malo više od 10%

Hidroelektrane:
http://www.eia.gov/forecasts/capitalcos ... apcost.pdf tabela 19-1, strana 119.
Sve ono što mi možemo proizvesti i izgraditi, učestvuje u ukupnim troškovima izgradnje jedne HE sa tek malo više od 40%

Veliki dio našeg budžetskog sektora itekako živi iznad mogućnosti države.
Verolino

#113 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by Verolino »

atorniji putnik wrote:
Verolino wrote:
mozda moze u odredenoj mjeri ali ima odredena granica ispod koje ne moze ici jer za neke pare se to mlijeko/hljeb/secer trebaju proizvesti, zapakovati, transportirati. a kako kod nas ima vrlo malo masovne proizvodnje, cijene su automatski vece.
da ne govorim o tome koliko je drzava voljna da uradi tako nesto.
nedavno se saznala nabavna cijena plina i cijena po kojoj ga "oni" plasiraju. mislim :-)
rokan wrote: to moze ali bi nas "liberalni kapitalizam" odmah optuzio da smo sjeverna koreja i opalio cvoku niksicu, bevandi, cvijanovicki...
E to me je zanimalo ...hvala :)
Znam da ima granica ispod koje se ne može ići, ali mislim da bi tako uspjeli da napravimo i masovniju proizvodnju, tvoje, moje, naše domaće će biti duplo jeftinije, a imaćeš i sve ostalo pa bujrum...s tim što ja mislim da bi istog momenta dobili i duplo jeftinije proizvode iz HR, SRB, i ostalih zemalja, odnosno pale bi cijene drastično.
Sramota je da je kila brašna jeftinija u sred Berlina nego u Sarajevu, ali odoh na drugu stranu....

Vrti se oko toga HOĆE LI DRŽAVA!!! Na veliku moju žalost guzonje neće jer njih se to ne dodtiče, a mi smo tome najviše krivi. Naša država, ovakva kakava je ne želi da nas zaštiti, a stalno nam nabija namete, jer nemamo ljude koji imaju muda da povuku neke promjene.
madner

#114 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by madner »

Malo si fulio, cak i kada bi zaista stavka 2 i 3 bila iskljucivo za masine a ne i za rad.

Rad je od 30% do 70% svake stavke, od cega bi dio morao biti lokalno uradjen.

Kako si dosao do 10%? :D
Dozer

#115 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by Dozer »

Verolino wrote:Da se i ja nadovežem sa jednim pitanjem
Drzava ne moze uticati na cijene na nacin da sad kaze - e, od danas cijena mlijeka ne moze biti iznad 3 KM, ili da je uvozno mlijeko 3 KM, a domace 2 KM.
Ovo je slobodno trziste, pa tako se formiraju i cijene.

Ali, ono sto drzava moze uraditi jeste da zastiti domacu proizvodnju na nacin kako to rade i ostale drzave - uvede dodatne i vece poreze na uvoznu robu. Na taj nacin uvozna roba ne bi mogla biti jeftinija od domace, pa npr. uvozno mlijeko poput Alpskog ne bi moglo biti jeftinije ili isto kao i neko domace. Samim tim potrosaci, tj. mi, prije bismo uzeli i probali neko domace jer je jeftinije, i pri tome shvatili da je cak i bolje od tog uvoznog ili bar isto, i vise ne bismo ni uzimali bilo koje uvozno.
Medjutim, to nije moguce jer nasi politicari imaju talove u svakoj uvezenoj robi, pa im uopste nije cilj da jacaju domacu proizvodnju.

Pored toga, onda bismo usli i u nas mentalitetski slus koji se ogleda u tome da je sad domace mlijeko kvalitetno jer se domaci proizvodjaci bore da osvoje trziste. A onog momenta kada bi ga osvojili, tu bi se pocele desavati raznorazne muljaze sa svim i svacim i taj kvalitet bi ekspresno opao radi veceg profita. Nazalost, ali tako funkcionise nas mentalni sklop. Jedino rjsenje ovoga jesu rigorozne i redovne kontrole kvaliteta, a jos rigoroznije kazne.
Medjutim, onda opet dolazimo do nasih politicara koji odluzuju o svemu tome, a oni kada bi izgubili uvozne talove, odna bi se bacili na reketarenje domacih proizvodjaca pri cemu bi se kontrole minimizirale i ko zna sta bismo tada jeli i pili.
Doduse, ni sada nije drugacije jer mi, u stvari, nemamo maltene nikakvu kontrolu, pa ni sad ne znamo ni sta jedemo, ni sta pijemo.
Zato nam je, izmedju ostalog, rak postao k'o prehlada...
madner

#116 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by madner »

Ne mozemo ni to, jer smo potpisali ugovore o slobodnoj trgovini.
Verolino

#117 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by Verolino »

Dozer wrote:
Verolino wrote:Da se i ja nadovežem sa jednim pitanjem
Drzava ne moze uticati na cijene na nacin da sad kaze - e, od danas cijena mlijeka ne moze biti iznad 3 KM, ili da je uvozno mlijeko 3 KM, a domace 2 KM.
Ovo je slobodno trziste, pa tako se formiraju i cijene.

Ali, ono sto drzava moze uraditi jeste da zastiti domacu proizvodnju na nacin kako to rade i ostale drzave - uvede dodatne i vece poreze na uvoznu robu. Na taj nacin uvozna roba ne bi mogla biti jeftinija od domace, pa npr. uvozno mlijeko poput Alpskog ne bi moglo biti jeftinije ili isto kao i neko domace. Samim tim potrosaci, tj. mi, prije bismo uzeli i probali neko domace jer je jeftinije, i pri tome shvatili da je cak i bolje od tog uvoznog ili bar isto, i vise ne bismo ni uzimali bilo koje uvozno.
Medjutim, to nije moguce jer nasi politicari imaju talove u svakoj uvezenoj robi, pa im uopste nije cilj da jacaju domacu proizvodnju.

Pored toga, onda bismo usli i u nas mentalitetski slus koji se ogleda u tome da je sad domace mlijeko kvalitetno jer se domaci proizvodjaci bore da osvoje trziste. A onog momenta kada bi ga osvojili, tu bi se pocele desavati raznorazne muljaze sa svim i svacim i taj kvalitet bi ekspresno opao radi veceg profita. Nazalost, ali tako funkcionise nas mentalni sklop. Jedino rjsenje ovoga jesu rigorozne i redovne kontrole kvaliteta, a jos rigoroznije kazne.
Medjutim, onda opet dolazimo do nasih politicara koji odluzuju o svemu tome, a oni kada bi izgubili uvozne talove, odna bi se bacili na reketarenje domacih proizvodjaca pri cemu bi se kontrole minimizirale i ko zna sta bismo tada jeli i pili.
Doduse, ni sada nije drugacije jer mi, u stvari, nemamo maltene nikakvu kontrolu, pa ni sad ne znamo ni sta jedemo, ni sta pijemo.
Zato nam je, izmedju ostalog, rak postao k'o prehlada...
:thumbup: Hvala :)
Gojeni H

#118 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by Gojeni H »

Dozer wrote:
5. Realna sistematizacija i otpustanje viska administracije u prekobrojnim ministarstvima - Prva stvar koju treba uraditi, s tim da se tacno mora definisati koja su to ministarstva i odjeli. Npr. pouzdano znam da porezne uprave imaju hronicni nedostatak ljudi, slicna je stvar i sa policijom, ali i sa raznim inspekcijskim organima. Ali, zato imamo ogromne viskove u ministarstvima tipa odbrane, saobracaja i komunikacija, vanjskih poslova, a onda i svim mogucim vladama koje su prepune kojekakvih savjetnika, sekretara, sekretarica savjetnika i sekretara, pomocnika ministara, itd. itd.
Spominjati volju da se ovo uradi je svakako suvisno, jer upravo ta prekobrojna masa zaposlenih na drzavnim jaslama su garantovano glasacko tijelo, a u drzavi je od 100% zaposlenih, 40% zaposleno u neproduktivnom/parazitskom drzavnom sektoru, na svim nivoima (drzavni, entitetski, kantonalni, opstinski).
Profesionalna administracija te monopolisticka preduzeca su najveci problem ove zemlje i najveci predmet frustracija za obicnog covjeka, ali i malog privrednika.

Sistematizacija radnih mjesta ovog legla parazita nije nikada bio cilj nijednoj vlasti jer bi izgubili ogroman broj vjernih glasaca, a otpor bi bio prevelik.
Onaj ko bi sproveo ovakvo nesto u djelo bi, ili postao jedan od najvecih bosanskih sinova ili bi na njega bio izvrsen atentat.
madner

#119 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by madner »

Koji monopoli idu trenutno na stetu gradjana?
Dozer

#120 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by Dozer »

GRAS, EP, ViK, Toplane :D

Gojeni - to bi onda sigurno bio atentat :D
VjecitiStudent

#121 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by VjecitiStudent »

madner wrote:Malo si fulio, cak i kada bi zaista stavka 2 i 3 bila iskljucivo za masine a ne i za rad.

Jah, proizvodimo i montiramo sve od turbina do parogeneratora :-)
Građevina i to je sve što smo u stanju da radimo. Uvoz je sve ostalo.

Obični, jebeni stubovi za trolu nama dolaze iz Hrvatske, a mi bi sad ko fol i termoelektrane sami pravili, nešto što ni za prošle države nismo bili u stanju da sami radimo.

http://www.klix.ba/forum/juzna-longitud ... l#p9461728
Last edited by VjecitiStudent on 16/12/2013 13:50, edited 1 time in total.
madner

#122 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by madner »

EP, ViK i Toplane trenutno drze cijene nizim od realnim. Narocito prva dva.
madner

#123 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by madner »

VjecitiStudent wrote:
madner wrote:Malo si fulio, cak i kada bi zaista stavka 2 i 3 bila iskljucivo za masine a ne i za rad.

Jah, proizvodimo i montiramo sve od turbina do parogeneratora :-)
Građevina i to je to. Uvoz je sve ostalo.

Obični, jebeni stubovi za trolu nama dolaze iz Hrvatske, a mi bi sad ko fol i termoelektrane sami pravili, nešto što ni za prošle države nismo bili u stanju da sami radimo.

http://www.klix.ba/forum/juzna-longitud ... l#p9461728
Naravno da ne proizvodimo i da bi kupili, no najveca stavka obicno nije kupljeno nego radna snaga koja to ugradi.
Dozer

#124 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by Dozer »

De, nemoj se zajebavat' :D
Za ViK pogotovo, i ovaj novi obracun :)
Red Wolf

#125 Re: Da li ce sada (konacno) nastati bar malo masovnija pobun

Post by Red Wolf »

NECE,narod je ko ovce,ne misli svojom glavom vec gdje mu "pastir" kaze, bitno je da se nepuca :shock:
Post Reply