Verolino wrote:Da se i ja nadovežem sa jednim pitanjem
Koliko naša zemlja može uticati na cijene (npr. da kaže da mlijeko ne smije biti skuplje od 1KM ili da puter ne može biti skuplji od 2 KM) znači da jednostavno nametne gornju granicu cijena bar proizvoda naše zemlje, jer razlika u cijeni potrošačke korpe je 1 eur (HR i BIH od toga je za duplo veća prosječna plata u HR od BiH) s tim da bi tako više kupovali svoje proizvode?
Drzava ne moze uticati na cijene na nacin da sad kaze - e, od danas cijena mlijeka ne moze biti iznad 3 KM, ili da je uvozno mlijeko 3 KM, a domace 2 KM.
Ovo je slobodno trziste, pa tako se formiraju i cijene.
Ali, ono sto drzava moze uraditi jeste da zastiti domacu proizvodnju na nacin kako to rade i ostale drzave - uvede dodatne i vece poreze na uvoznu robu. Na taj nacin uvozna roba ne bi mogla biti jeftinija od domace, pa npr. uvozno mlijeko poput Alpskog ne bi moglo biti jeftinije ili isto kao i neko domace. Samim tim potrosaci, tj. mi, prije bismo uzeli i probali neko domace jer je jeftinije, i pri tome shvatili da je cak i bolje od tog uvoznog ili bar isto, i vise ne bismo ni uzimali bilo koje uvozno.
Medjutim, to nije moguce jer nasi politicari imaju talove u svakoj uvezenoj robi, pa im uopste nije cilj da jacaju domacu proizvodnju.
Pored toga, onda bismo usli i u nas mentalitetski slus koji se ogleda u tome da je sad domace mlijeko kvalitetno jer se domaci proizvodjaci bore da osvoje trziste. A onog momenta kada bi ga osvojili, tu bi se pocele desavati raznorazne muljaze sa svim i svacim i taj kvalitet bi ekspresno opao radi veceg profita. Nazalost, ali tako funkcionise nas mentalni sklop. Jedino rjsenje ovoga jesu rigorozne i redovne kontrole kvaliteta, a jos rigoroznije kazne.
Medjutim, onda opet dolazimo do nasih politicara koji odluzuju o svemu tome, a oni kada bi izgubili uvozne talove, odna bi se bacili na reketarenje domacih proizvodjaca pri cemu bi se kontrole minimizirale i ko zna sta bismo tada jeli i pili.
Doduse, ni sada nije drugacije jer mi, u stvari, nemamo maltene nikakvu kontrolu, pa ni sad ne znamo ni sta jedemo, ni sta pijemo.
Zato nam je, izmedju ostalog, rak postao k'o prehlada...