Vjerovatno je do mene i moje (ne)sposobnosti da prenesem poruku sagovorniku.Bloo wrote:
Kao i obično, na temamam koje se tiču religije (ne vjere), ideologija generalno, društvenih uređenja i filozofije, nas dvoje nikako da nađemo zajednički jezik uslijed, čini mi se, različite percepcije i shvatanja određenih pojmova.
Sve što sam napisala o djelovanju i činjenju (a na to djeluje i religija kao ideologija što se tiče ponašanja i djelovanja vjernika) kroz prizmu mog vlastitog ateizma stoji, s tim da ne mogu da ti dovoljno naglasim da ovaj "apatični ateizam" kako bi ga mogli nazvati, čak i ako za potrebe ove diskusije posmatramo kao ideologiju, apsolutno nikakvu pažnmju ne pridaje božanstvu.
Ako želiš da širiš pojam ideologije na vlastita ubjeđenja koja se ponekad i ne mogu klasificirati, te da sve posmatraš kao ideologiju, onda je potrebno da sjednemo i ispočetka definišemo sve pojmove, da bi se mogla razviti diskusija koristeći pojmove i institute koji će obuhvatati i biti shvaćeni na jednak način od obje strane.
Ja sam usro motku replicirajuci na post bez gledanja na naslov teme. Do mene ...
Prije nego sto se odmaknem ...
Ukratko, a ovo je djelimicno i odgovor na Ex-Nihilov post, zasto bi bilo koga bilo briga da li ja vjerujem u Boga ili kamen ili cudesno drvo u oazi?
Kako to bilo kome drugom moze naskoditi ili koristiti?
Ali ... Zasto ateisti dolaze na temu o ateizmu? Da bi se osjecali dijelom plemena. Sasvim ljudski.
Zasto ih interesuje sta muslimani i krscani mislim o odredjenim zivotnim pitanjima? Zato sto zele da znaju s kim dijele zivotni prostor, da li ce im neko odrubiti glavu ako dobiju vanbracno dijete, ili ih javno prazvati kurvama ukoliko se drznu da kao zene ucestvuju u drustveno-politickom zivotu.
U pitanju su ubjedjenja, vjerovanja nazovi ih kako god hoces, zato sto nismo ostrva, vec drustvena bica, i nasa vjerovanja/ubjedjenja imaju uticaja jednih na druge. Zvali to religijom ili ideologijom, sasvim je nebitno. Bitno je da razumijemo da nasa vjerovanja su to sto jesu, te da vjerovanja nemaju nikakve veze s naukom. Nauka ti ne moze reci sta je moralno.