Da li biste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
- JohnnyS
#26 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Ne bih.
Pitanje za ove koji također ne bi da utvrdimo ima li dvostrukih mjerila. Bi li inzistirali da žena uzme njihovo prezime nakon vjenčanja?
Pitanje za ove koji također ne bi da utvrdimo ima li dvostrukih mjerila. Bi li inzistirali da žena uzme njihovo prezime nakon vjenčanja?
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#27 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Svako malo ista tema
Nece ni ona, osim ako nije neki dr.mag.prof.dr.dr. plus astronaut, a sve to samo na vizit karti pored novog naravno i to ovako
IME (DJEVOJACKO) PREZIME
Nece ni ona, osim ako nije neki dr.mag.prof.dr.dr. plus astronaut, a sve to samo na vizit karti pored novog naravno i to ovako
IME (DJEVOJACKO) PREZIME
- tataćusak
#28 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Ja bih uzeo ali pod jednim uslovom.
da je budućoj mladoj isto prezime kao i moje (al' naravno da nismo familija)
da je budućoj mladoj isto prezime kao i moje (al' naravno da nismo familija)
- Sephora
#29 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Gdje, je ista tema ? Ja trazila,nista slicno nisam pronasla !topcam wrote:Svako malo ista tema![]()
IME (DJEVOJACKO) PREZIME
- p206
#30 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
jok ja
zna se ko čije prezime uzima
zna se ko čije prezime uzima
- Ridjobrki
#31 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Ne, čak bih volio da ne uzima.JohnnyS wrote:Ne bih.
U svakom slučaju, više bih volio da ne uzima nego da dodaje još jedno, to mi je totalno poglu.
-
razonoda
#32 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Jednostavni--oboje NOVO. 
- JohnnyS
#33 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Ridjobrki wrote:Ne, čak bih volio da ne uzima.JohnnyS wrote:Ne bih.
U svakom slučaju, više bih volio da ne uzima nego da dodaje još jedno, to mi je totalno poglu.
Slažem se s cijelim upisom u potpunosti, pogotovo s dodavanjem još jednog prezimena
- insomnia78
#34 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Moja vec uzela moje
Kao sto je uostalom i obicaj u ovom dijelu svijeta
Kao sto je uostalom i obicaj u ovom dijelu svijeta
- Ridjobrki
#35 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
De mijenjaj nakon udaje, de mijenjaj nakon razvoda - dušo, zadrži ti svoj identitet i prezivaj se kako hoćeš.JohnnyS wrote: Slažem se s cijelim upisom u potpunosti, pogotovo s dodavanjem još jednog prezimena
Bolje i to neg' se jednog dana stidjeti ko se sve prezivao isto k'o ti.
- Sephora
#36 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Ma hajd sta fali i da uzmete, nema garancije da cete to prezeime nositi do kraja zivota...brakovi su vrlo kratkog vijeka
( sala )..
- S4mpion
#37 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
No.
Mora se znat ko je muško, a ko žensko.
Mora se znat ko je muško, a ko žensko.
- Matzan
#38 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Ovo je isto kao da te neko pita: "Da li bi nosao tangice i suknjice poslije vjenčanja?" 
- sinuhe
#39 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Nije obicaj. Mislim da u nekim zemljama djeca dobiju i majcino prezime.
- Sephora
#40 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Pa ima muskaraca koji nose, tangice a i suknjice...Matzan wrote:Ovo je isto kao da te neko pita: "Da li bi nosao tangice i suknjice poslije vjenčanja?"
- Matzan
#41 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Naravno. Samo što se takvi ne zovu muškarcima.Sephora wrote:Pa ima muskaraca koji nose, tangice a i suknjice...Matzan wrote:Ovo je isto kao da te neko pita: "Da li bi nosao tangice i suknjice poslije vjenčanja?"

-
hAZNADAR
#42 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Prolaze ta vremena gdje je prezime kao nesto jako bitno, da se radjaju muski potomci i loza prenosi, cuva, da se covjek time ponosi(kao eto poznata stara gradska familija)....
U dijaspori sam svjedok kako to gotovo nista vise ne znaci, prezime mu dodje samo kao identifikacija jer ga moras imati,.. a znacenje, loza, ponos,.. ne postoji vise.
Ima vise slucajeva koje licno znam gdje je prezime prestalo jer nije bilo muskih potomaka i cure se poudale. Znam dva slucaja nasih momaka koji su se ozenili Svedjankama/Dankinjama i dodali i njihovo prezime - iz prakticnih razloga. Mozes se slagati ili ne - ali njihov izbor i imaju pravo na to.
Uzimanje zeninog prezimena ipak mora imati neki razlog, uglavnom prakticni,.. posto u cijelom svijetu i najrazvijenijem ili zena uzima muzev oprezime ili oboje zadrzavaju svoje.
Nebih imao problema promijeniti prezime jer se zivot sastoji od mnostva bitnijih stvari a ne principa i tradicije. Ipak - trebao bi za to postojati razlog - a ja ga ne vidim.
U dijaspori sam svjedok kako to gotovo nista vise ne znaci, prezime mu dodje samo kao identifikacija jer ga moras imati,.. a znacenje, loza, ponos,.. ne postoji vise.
Ima vise slucajeva koje licno znam gdje je prezime prestalo jer nije bilo muskih potomaka i cure se poudale. Znam dva slucaja nasih momaka koji su se ozenili Svedjankama/Dankinjama i dodali i njihovo prezime - iz prakticnih razloga. Mozes se slagati ili ne - ali njihov izbor i imaju pravo na to.
Uzimanje zeninog prezimena ipak mora imati neki razlog, uglavnom prakticni,.. posto u cijelom svijetu i najrazvijenijem ili zena uzima muzev oprezime ili oboje zadrzavaju svoje.
Nebih imao problema promijeniti prezime jer se zivot sastoji od mnostva bitnijih stvari a ne principa i tradicije. Ipak - trebao bi za to postojati razlog - a ja ga ne vidim.
-
SSemir
#43 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
jedino ako bi se ona preziva Schmit, Goetzl, ili nesto slicno germansko prezime. cisto da se lakse uklopim u svabsko okruzenje 
-
dječak sa šibicama
#44 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Uvijek mi se svidjalo prezime Rockefeller 
-
KIseljak12
#45 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
To preuzimanje muzevog prezimena je fazon zapadne civilizacije, da joj se stavi pecat dok je ziva da se zna cija je, pogotovo jer mnoge crkve prave probleme oko razvoda. Spanija je medju njima izuzetak, imaju specifican princip prenosenja prezimena i s majcine i oceve strane.hAZNADAR wrote:Prolaze ta vremena gdje je prezime kao nesto jako bitno, da se radjaju muski potomci i loza prenosi, cuva, da se covjek time ponosi(kao eto poznata stara gradska familija)....
Da malo zakomplikujemo, po Islamu (ako cemo slijediti sunnet), zena ne bi trebala uzimati muzevo prezime. Druga je prica tradicija...
Inace znam nekoliko muskaraca koji su uzeli zenino prezime zbog toga sto njihovo ima jako negativnu stigmu. Jedan od istorijski poznatijih primjera su ljudi s prezimenom Hitler i tako to
- Jack Be Nimble
#46 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Sve zavisi. Ako je njeno lakse izgovoriti od mog sto da ne
Pola zivota izgubio objasnjavajuci kako se moje prezime izgovara. Ne vidim razloga zasto bi on/ona trebale ista mjenjati. Ako im je to zelja super, ali u sustini ta promjena nista ne mjenja.
Glavni razlog zasto ne bi mjenjao jer se to mora platiti. Moras platiti drzavi, advokat i na kraju svega jos banci moras da plati da bi promjenio ime na kartici. I haj to sve odradis, nakon 10 godina se razvedes pa opet ista procedura i opet novo placanje. Jednostavno se ne isplati mjenjati ime.
Glavni razlog zasto ne bi mjenjao jer se to mora platiti. Moras platiti drzavi, advokat i na kraju svega jos banci moras da plati da bi promjenio ime na kartici. I haj to sve odradis, nakon 10 godina se razvedes pa opet ista procedura i opet novo placanje. Jednostavno se ne isplati mjenjati ime.
Last edited by Jack Be Nimble on 06/04/2015 19:48, edited 1 time in total.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#47 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
pa prezime mi je pravo rijetko, tako da ne bih
a i da nije rijetko opet ne bih
a i da nije rijetko opet ne bih
- Šveđanin
#48 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Poznajem slucaj gdje je covjek uzeo zenino prezime.
Zena se preziva Gold.
Zena se preziva Gold.
-
razonoda
#49 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
trebao si to uraditi kad si uzimao novo drz. djaba.Jack Be Nimble wrote:Sve zavisi. Ako je njeno lakse izgovoriti od mog sto da nePola zivota izgubio objasnjavajuci kako se moje prezime izgovara. Ne vidim razloga zasto bi on/ona trebale ista mjenjati. Ako im je to zelja super, ali u sustini ta promjena nista ne mjenja.
- S4mpion
#50 Re: Da li bi ste prihvatili zenino prezime,nakon vjencanja?
Ovo "bi ste" u naslovu baš para uši.